A zárdugózás mennyiben segíthet a távoltartásukban?
A kezdőket, a barmolókat eleve távoltartja.
Nagyságrendileg mennyibe kerül egy igényesen kivitelezett zárdugózás?
10 és 40 ezer forint között, függően az ajtók számától, attól, hogy kell-e fényezni, kell-e külön kiskaput kiépíteni.
Zárdugó esetén fúrással, roncsolással sokkal nehezebb kinyitni az ajtót, vagy az továbbra is könnyen megy, és inkább a zárfésülés-manipulálás jellegű feltörésektől véd csak a zárdugó?
Ha az autó zárszerkezete kettős reteszelésű, és beépítenek egy párkányt az ablakkéder alá, hogy ne lehessen az üveg mellett benyúlni az ajtó belsejébe, akkor azért az erősen feladja a leckét.
Egy váltózárnak van (lehet) visszatartó ereje. Egy komolyabb 50-60e ft-os váltózár kinyitása tehát amikor nyitás után a váltó használhatóvá válik) mennyi időbe telhet? (1p 5p 20p?)
Ha a motortérbe be lehet jutni, ÉS az autó sebességbe tehető a motortérből, akkor kellő gyakorlás után egy perc sem kell. Persze a sebességváltó ilyenkor sem működik, így egy adott sebességfokozatban kell menni az autóval, ami azért nem életbiztosítás a tolvajnak.
Tudunk olyan autóról, amit váltózárral loptak el, de az nem derült ki, hogyan deaktiválták.
(Gondolom, ha szétbarmolja a váltózár zárszerkezetét, de nem tudja deaktiválni a váltózár funkcióját, akkor marad a tréler számomra is?)
Hát ja.
Az is előfordulhat, hogy mellém ül valaki a kávézóban, leolvassa a jelet, de nem azonnal használják fel, hanem később (pl klónoznak egy kulcsot, ha lehet)?
Talán lehet, talán nem. De nem ezt a módszert szokás alkalmazni, hanem az OBD-csatlakozón keresztül feltanítanak egy új kártyát.
Az OBD-n (csatlakozón, kábelen) végzett módosítások célja általában arra szolgál, hogy arra/azzal ne tudjanak rácsatlakozni az autó rendszerére, ne tudjanak megfelelően kommunikálni vele, így ne tudják kiadni az indítás parancsot?
Megkerülik a gyári immobilizert.
Egy mai szemmel korszerű (0-5 éves), manuális váltóval szerelt autó (ha nincs benne váltózár, vagy egyéb váltó blokkolás, csak pl. önindító blokkolás) simán betolható, majd el lehet vele hajtani?
Nem, mert a gyári immó blokkolja a gyújtást. Ha nincs gyújtás, nem ég el az üzemanyag.
A pajzs rendszer és a korszerűbb védelmi rendszerek, Blue16, Cerberos stb. elektronikai oldalról nem csak az önindítót passziválják, hanem egyéb pontokon is beavatkoznak az elektronikába úgy, hogy az autót ne az önindítót megkerülve se - lehessen elindítani? Pl betolással (ha nincs gyújtás - betolni sem lehet?)
A Blu16 tud vezérelni immobilizert is, tehát egy "rendes" hárompontos immót, amivel aztán lehet bármit blokkolni. A Cerberos elektronikai blokkolása (ha azóta nem nyúltak hozzá a termékhez) kifejezetten csak azt akadályozza meg, hogy véletlenül be lehessen indítani az autót kinyomott kuplunggal, sebességben. Elképzelhető, hogy ez is továbbfejleszthető. A Pajzs rendszer része a többpontos indításgátló.
A pajzs ugrókódos távirányítója (ami gondolom távolabbról 'fogható', mint pl egy RFID kártya) hozzáértők véleménye alapján mennyire megbízható? (feltételezem, hogy az, mert úgy tudom, hogy a legkomolyabb pajzs csomagban is az van, és egyébként nem lopkodják a pajzsos autókat...holott, ha lelopható lenne a jel (későbbi visszaélésre alkalmas), semmi nem védené az autót - ha jól értem)
Véleményem szerint ez a Pajzs gyenge pontja, erről volt is szó korábban, de mindig szét lett trollkodva és törölve.
Gyenge pontot írtam, de azt egyáltalán nem gondolom, hogy valójában ez gondot okozna - amíg nem derül ki pontosan, mi az algoritmus, ami előállítja a nyitókódot. Annak idején én magam is "loptam" egy A6-os Audit a nyitókód lehallgatásával és újragenerálásával, de amellett, hogy egy érvényes nyitókódot nem is olyan egyszerű lelopni, arra is szükség volt, hogy maga az algoritmus, illetve az algoritmus által használt értékek közül kettő ismert volt (gyári adatbázis kiszivárgása miatt), és így a jelsorozatból vissza lehetett fejteni az eredeti kódokat, aztán azokból új nyitókódokat generálni. Amennyiben a Pajzs rendszeréről nem deríthető ki az algoritmus, illetve nincs támpont más adatokhoz, akkor egy puszta nyitójellel nem sokra lehet menni.
A pajzs rendszer, blue 16 rendszer áttelepíthető autó cserénél / típus váltásnál? Mennyibe kerülhet egy átszerelés? (körülbelül, tól-ig)
A rendszerek árának kb 50-70 százaléka a munkadíj. A kiszerelés gyorsabb, mint a beszerelés, de arra is számolj a munkadíj legalább felével. Nem vagyok most képben az árakkal, de ha mondjuk 100 ezer forint egy mechanikai és elektronikai elemeket is tartalmazó rendszer, akkor abból 50-70 ezer volt a beszerelés munkadíja, a kiszerelés munkadíja pedig 25-35 ezer lesz.
Azt is figyelembe venném, hogy bár mind az elektronikai-, mind a mechanikus elemek tipikusan hosszú életűek, azért korántsem örök életűek. Tehát egy 4-5-6 éves szerkezetet én már nem feltétlenül vinnék át egy következő autóba, amit újabb 4-5-6 évig szándékoznék használni.
Van-e olyan konkrét tapasztalata, hiteles forrásból származó információja bárkinek, hogy egy (bármilyen) pajzs / cerberos / blue16 védelemmel szerelt autót elloptak?
Régebben viszonylag gyakran jelentkeztek itt a topikban olyanok, akiknek ellopták az autóját. Azokban az autókban tipikusan semmilyen védelem nem volt.
Egyáltalán nem hiszem, hogy egy pajzsos, B16-os, Cerberosos autó a szó szoros értelmében lophatatlan lenne (vagy akár a saját autóm a Minit-féle egyedi védelmi rendszerével), az viszont meggyőződésem, hogy a tolvaj, amikor szembesül a kihívással, leáll a lopással, és másik autót keres. Tehát végig lehetne menni a pályán, mint egy számítógép játékban, de annyira időigényes és szerszámigényes lenne, hogy a tolvaj azonnal feladja.
Eleg egyszeru egy forras vizsgalat. Ha egy gazdasagi portal technikai szakert, az a minimum, hogy gyanusan bulvaros vagy fizetett hirdetes lesz.
Megnezed a forrasod, 2 mp rakeresni az hvg-s cikk elso peldajara. Vodafone Flottakovetes. LINK
"GPS alapú flottakövetés a Vodafone.." Ez a szolgaltatas mindig is GPS alapu volt, soha nem volt cellinfo based.
Ennyit a hvg cikkrol, osszemossa a szezont a fazonnal..
HA cell info based localizacio erdekel, akkor egy kis elmelet LINK Nem bizt, hogy ez a legjobb, ezt atalaltam a leggyorsabban. A lenyeg benne van. Nagyjabol ha 7 cellinfoja van az UE-nak es komplett BTS adatbazisa (pontos), akkor mondjuk 300m ala benez a pontossag. GSM eseten. Ettol jobbat 3G/4G-n csak..
"6. Minden rendszer annyit ér, mint a benne lévő leggyengébb láncszem. Ha a beszerelő műhely sablonszerűen és szarul oldja meg, akkor az sablonosan szar lesz."
Az attol fugg, hogy a sablono smegoldasok egymasra vagy egymas melle epulnek:) Csak hogy egy kicsit "kotekedjek":)
Haverom BMW-jenel, zart udvarnal, ajto kinyit, OBD koruli matatasig jutottak. (Egymastol fuggettlen OBD tiltas, motorter zar es 2.-ik immo by Minit:) ) Nem alltak nki motorteret feszegetni, vagni, flexelni. OBD-re raneztek, majd a kornyeket matattak -> probaltak megkeresni a megszakitast. Kovetkezo lepes a betoressel torteno kulcsszerzes lett volna. Az nem sikerult es leleptek. Csaladi haz, zart udvar, idejuk lett volna.
En azert egyre jobban erosen ketelkedem a tul szofisztikalt rendszerek szuksegessegen, atlag autok eseten. Ha most kellene vmit tenni az autoba, bar en Nemeto.-ban hasznalom foleg:) - de ugye nemet rendszam Mo.-on az tolvajmagnes. Akkor valoszinuleg egy fuggetlen motorterzar, OBD megszakitas es egy casco:) (2.-ik immot most kiszedetni eladasnal, tobbe kerul mint a casco onresze lett volna barmikor is)
Ugye jól látom, hogy külön erre a kérdésre hoztál létre egy nick-et? A téma nem olyan ami indokolná...
Csak szólok, hogy amikor válaszol itt Neked valaki, akkor az megelőlegezett bizalom. Rendszeres troll visszatérők vannak első hozzászólásokkal. Ha közéjük tartozol, az hamar ki fog derülni.
Jahno az első kérdésedre válaszolt, meg talán hozzátenném, hogy a zárdugó léte eleve feltételezheti komolyabb védelmét az autónak. A rosszarcú esetleg elgondolkozhat. A rosszarcóakról egyet biztos lehet tudni, nem a kihívások érdeklik őket, hanem a könnyű feladatok.
2. Nem tudom.
3. Hallottam ilyenről, de ezek a tipikus valaki mondta, hogy hallott ilyenről esetek. Újságcikkek szóltak olyan lehetséges lopási módról, ahol a jeleket online továbbították a kocsinál álló tettestárshoz, aki megetette a kocsival, hogy ott a tulaj és az személy szerint ő. A szerintem elvárható védelmi szint azt jelenti, hogy illetéktelen személy még az autó kulcsinak, távirányítójának stb birtokában se tudja elindítani az autót. Ezt a második szintű azonosítást be kell építeni.
4. Alapvetően nem az OBD-n keresztül történő autó indítás korlátozása a lényeg. Régen rossz, ha ekkora lyuk van a rendszeren akkor is, ha éppen valamelyik prémium márka esetében ez előfordult. Nem régen lett éppen leírva sokadszor, hogy az OBD tiltásának elsődleges hozadéka, hogy a rosszarcú a kocsi eltulajdonításához számára szükséges információkhoz nem tud hozzájutni diagnosztikai eszközökkel. Gyakorlatban azt jelenti, hogyha az OBD-n keresztül nem jut adathoz, a motortér pedig zárva van, akkor nem érdemes tovább keresgélnie, olcsóbb, egyszerűbb és biztonságosabb számára egy hasonló másik védtelenebb autót keresni.
5. Igen, akár betolható, ha a kocsi saját gyári elektronikai védelmét kiiktatták. Ugyanez igaz amikor -szintén gyakori megoldás- az autó üzemanyag pumpájának tápvezetékét szakítják meg. Alap típusismerettel át lehet hidalni, a szivattyúnak külön lehet percek alatt kerülő úton tápfeszültséget adni.
6. Minden rendszer annyit ér, mint a benne lévő leggyengébb láncszem. Ha a beszerelő műhely sablonszerűen és szarul oldja meg, akkor az sablonosan szar lesz.
7. A Pajzs ugrókódos távirányítója tudomásom szerint semmilyen különleges tudással nem rendelkezik. Ha nincs másodlagos azonosítás, a távirányító és a kulcs birtoklása lehetőséget a kocsi megszerzésére. Hogy van-e és milyen másodlagos azonosítás, azt a cégtől kell megkérdezni. Korábban egy vitában megkerestem és találtam az Ebay-en, de azóta meglehet váltottak. Azóta nem foglalkoztam a kérdéssel.
8. Biztosan átszerelhető, de hogy megéri-e? Szerintem nem, mert egy jó védelmi rendszer egy autóban számszerűsíthető értéknövelő tényező eladásnál. Írtam korábban, amikor nekem az egyik autót vásárló ismerős büszkén újságolta, hogy "Pajzsos autót vett". Über alles prémiumérzés! :-)
9. Vannak itt szakértői a témának.
10. Nincsenek hiteles információk. Ha valakinek mégis, akkor majd cáfolni fog.
Zárdugó azért jó, mert Sanyika nem ront bele csavarhúzóval, szétverve a zárat és körülötte az ajtót, kilincset, festést.
Cuccokat át lehet szerelni, de én nem értem valaki miért fizetne külön a bontásért, főleg adott autó értékéhez mérve. Ha drága és új Merci, akkor ne azon szopózzunk már.
néhány általános jellegű, ill. egy-egy specifikusabb kérdést szeretnék feltenni Nektek tapasztalattal, hiteles információval rendelkezőknek - a témában. (Keresgéltem a fórumon, neten, de mivel a nulláról indulok, maradtak megválaszolatlan kérdéseim)
1.
Ha jól látom a netes videók alapján, egy zárszerkezet egyáltalán nem akadály egy felkészült autó tolvajnak (zárfésülés, célszerszámok stb.). A zárdugózás mennyiben segíthet a távoltartásukban? Nagyságrendileg mennyibe kerül egy igényesen kivitelezett zárdugózás?
Zárdugó esetén fúrással, roncsolással sokkal nehezebb kinyitni az ajtót, vagy az továbbra is könnyen megy, és inkább a zárfésülés-manipulálás jellegű feltörésektől véd csak a zárdugó?
2.
Egy váltózárnak van (lehet) visszatartó ereje. Egy komolyabb 50-60e ft-os váltózár kinyitása tehát amikor nyitás után a váltó használhatóvá válik) mennyi időbe telhet? (1p 5p 20p?)
(Gondolom, ha szétbarmolja a váltózár zárszerkezetét, de nem tudja deaktiválni a váltózár funkcióját, akkor marad a tréler számomra is?)
3.
A rádiófrekvenciás (keyless go) autók kulcsa által folyamatosan sugárzott jel erősíthető, szerencsétlen esetben ezzel vissza lehet élni (bejutnak az utastérbe és el is hajtanak az autóval).
Az is előfordulhat, hogy mellém ül valaki a kávézóban, leolvassa a jelet, de nem azonnal használják fel, hanem később (pl klónoznak egy kulcsot, ha lehet)?
Vagy ez a jel folyamatosan változik, és ezért leginkább az azonnali visszaéléstől (jel erősítés-továbbítás és elhajtás) kell ezek esetében tartani?
4.
Az OBD-n (csatlakozón, kábelen) végzett módosítások célja általában arra szolgál, hogy arra/azzal ne tudjanak rácsatlakozni az autó rendszerére, ne tudjanak megfelelően kommunikálni vele, így ne tudják kiadni az indítás parancsot? (tehát ne férjenek hozzá az önindítóhoz szoftveresen?)
5.
Egy mai szemmel korszerű (0-5 éves), manuális váltóval szerelt autó (ha nincs benne váltózár, vagy egyéb váltó blokkolás, csak pl. önindító blokkolás) simán betolható, majd el lehet vele hajtani?
6.
A pajzs rendszer és a korszerűbb védelmi rendszerek, Blue16, Cerberos stb. elektronikai oldalról nem csak az önindítót passziválják, hanem egyéb pontokon is beavatkoznak az elektronikába úgy, hogy az autót ne az önindítót megkerülve se - lehessen elindítani? Pl betolással (ha nincs gyújtás - betolni sem lehet?)
Cerberosnál van váltózár funkció, de pl pajzsnál nincsen, ha jól tudom, így az alapvetően elektronikai védelemnek tűnik számomra, amit a motortérben helyeznek el (motortér zárással)
7.
A pajzs ugrókódos távirányítója (ami gondolom távolabbról 'fogható', mint pl egy RFID kártya) hozzáértők véleménye alapján mennyire megbízható? (feltételezem, hogy az, mert úgy tudom, hogy a legkomolyabb pajzs csomagban is az van, és egyébként nem lopkodják a pajzsos autókat...holott, ha lelopható lenne a jel (későbbi visszaélésre alkalmas), semmi nem védené az autót - ha jól értem)
8.
A pajzs rendszer, blue 16 rendszer áttelepíthető autó cserénél / típus váltásnál? Mennyibe kerülhet egy átszerelés? (körülbelül, tól-ig)
9.
A cerberosnál pl passzív RFID kártyát használnak. Ez a kártya kizárólag az adott olvasóval 'kommunikál', tehát titkosított az adatátvitel, vagy más olvasónak is kiadja a jelet (klónozható a kártya)?
Blue16 esetében mi a helyzet?
10.
Van-e olyan konkrét tapasztalata, hiteles forrásból származó információja bárkinek, hogy egy (bármilyen) pajzs / cerberos / blue16 védelemmel szerelt autót elloptak?
Erre pont az egyik fórumtárs írt egy jó hasonlatot, hogy ha van egy páncélajtód, és azt csak a páncélajtón belül álló őr tudja kinyitni helyes kód bediktálása esetén, de ha te azt az őrt kívülről a nyíláson át lelövöd, akkor az ajtó nem fog kinyílni.
Én nem emlékszem erre a hasonlatra innen atopikból, de mindegy is, egyenesen zseniális. .
Komolyabb zárakkal foglalkozók szoktak még olyan hasonlatokat írni, hogy ha szétbarmolod a zárat, akkor azzal jóformán csak nehezíted a bejutást, mert az ajtó attól még nem lesz nyitható.
Nézd, én tisztelem azt a véleményt miszerint nem kell a motortérzár, nem kell motortérbe építeni a védelmet, még ha nem is értek vele egyet. De szerintem maradjunk annyiban, hogy te is tiszteld más véleményét és nem kellene az az üres puffogtatás amit az utóbbi időben hallunk.
Úgy érzem egyenlőre megalapozott tényeket nem hoztál fel, ( ha tévednék szól, és ígérem minden írásodat átolvasom mert akkor kihagytam valamit ).
Viszont az tény, hogy az eddig megszokott és hosszú-hosszú ideje megismert utastérbe építsünk védelmet című fejezettet felváltotta, egy másabb, talán újabb beépítési metodika.
És hogy a konkrét hozzáaszólásodra is válaszoljak, csak mert testközelből is ismerem a Blue16 készüléket, és ha nem is értek minden szisztémájával egyet,
de azt el kell ismerni, hogy egy nagyon jó készüléket hoztak létre, és ez mellett azt kell mondjam, hogy azon állításod miszerint egy pár ezer forintos eszközzel egy gyerek is hatástalanítja sajnos több fronton sem állja meg a helyét, mint ahogy az sem hogy a motortér akkor már ki is nyitható.. Nem! Határozottan badarság! Még ha sokkolóval is próbálkozol akkor sem..
Erre pont az egyik fórumtárs írt egy jó hasonlatot, hogy ha van egy páncélajtód, és azt csak a páncélajtón belül álló őr tudja kinyitni helyes kód bediktálása esetén, de ha te azt az őrt kívülről a nyíláson át lelövöd, akkor az ajtó nem fog kinyílni.
És sajnos az sem igaz hogy minden blue16 készülék ugyanoda kerül beszerelésre, és ugyanazt az ominózus vezetéket blokkolják a motortérben. Sajnos ez is hamis feltételezés. Mi magunk is oda építjük ahova éppen jól esik, és talán számtalan dokumentummal tudnám ezt bizonyítani is, de ez nem az a felület ahol ezt prezentálnám.
De írtatok! Olvasd vissza mire reagáltam. Én mondtam, hogy azt nagyívben kerülje mindenki.
Látom ismét lementél kötözködősbe...
Szóval ismétlem, hogy könnyebben meg lehessen emészteni
Én egy szóval sem mondtam, hogy ilyen vagy olyan kommunikációs vezetéket blokkolnánk a a bmw motortérben OBD gyanánt. Ezen te lovagolsz teljesen feleslegesen. Inkább engedd el ennek a kezét! Nem és kész.
Teljesen mást és másképp csináljuk.
Ennyi!
Azt meg hogy a többi fórumlakó mit mond, ebben az esetben itt most indifferens.
Mondhatnám úgy is, hogy a sok műkedvelő akik hobbiból olvasgatják a fórumot szakmai szempontok nélkül, pusztán utána olvasva a témának és utána mondanak valamit, arra nem lehet azt mondani hogy szakmailag netán gyakorlatilag teljesen megállja a helyét.
De a védelmi elv így mégis publikálásra kerül, és ha egy hozzá nem értő autó tulajdonos idejön informálódni, akkor ugyan ha nem is kap teljesen helyes és kifejtett konkrétumot, mégis gondolat ébresztés után rájön, hogy mit kellene megcsináltatnia..
És ha utána néz, az itt olvasottak miatt és megtalálja azt a beszerelőt, aki elhivatott és nem csak tessék lássék beszerel egy akármilyen riasztót, akkor lehet hogy egy autót sikerült ellátni megfelelő védelemmel, és azt ezek után nem tudják ellopni! És akkor már megérte..
És mivel nekem valahol szívügyem hogy az általunk szerelt eszközök megfelelőek legyenek, azok megfelelően is legyenek beépítve, ezért igyekszem ennek szellemében tenni a munkámat és a dolgomat. és pont ezért nem fogok itt konkrétumot leírni..
Tudod, én itt kb 10éve nyíltan viselem a nevemet az elérhetőségemet és vállalom a hozzászólásaimat, és nem csak bebújok egy felderíthetetlen nick mögé és onnan osztom az ész hogy mekkora fasza csávó vagyok.
Azt hiszem innen is volt már jó pár ügyfél, akinek megcsináltuk a járművét és a mai napig megelégedésére használja azt, és ha a beépítésben probléma lenne vagy netán nem lenne megelégedve akkor azt itt simán be is irná. Ezzel szemben inkább a megelégedett beírásokat tudod olvasni a nevünk alatt.
Tudom most a következő megjegyzésed az lesz hogy innen toborozzuk az ügyfeleket, de megnyugtatlak, nincs rá szükség! Nekem ha van időm, szórakozás az, hogy ide benézek, és elolvasom a többiek hozzászólásait. Igaz manapság inkább a sarazás az amit itt egy pár ember folytat, és ezt néha nehéz olvasni / megérteni egy kívülállónak, de remélem a sok hangulat keltés mellett a lényeget is megértik. Az meg hogy csak egymást dobáljál itt egyesek, szerintem teljesen felesleges, ez helyett inkább egy oldalra kellene állni és egymást illetve a csoportot segíteni okos ötletekkel, ugyanis ha minden igaz, mi itt egy oldalon állunk.
A legelső hatszor feltört nem biztonságos BTnél sem tudta még azt senki megcsinálni, ami ugye itt alap axiómaként le lett írva, hogy "ez ilyen". Én mondjuk megnéztem volna, legfeljebb kapok egy címet Ontárióban és tessék, mehetek bármikor :-D
És megint körbe értünk, hogy minden egyes BLUE riasztot, hajszál pontosan ugyan oda szerelik minden egyes 1-es BMW-be, ugyanazt az ominózus vezetéket blokkolják a motortérben. Akkor mivel biztonságosabb mint egy gyári riasztó.
Ezen felül egy párezer forintos eszközzel egy 8 éves gyerek is hatástalanítani tudja. Majd felnyitja a motorteret, mert akkor már nyílik és így szépen sorjában... :-)
És viszik a 160.000 -es riasztóval a kocsit mosolyogva :-)
Azért ez úgy lenne pontos, hogy szerinted ezért kell az OBD-t blokkolni.
Akkor mutasd meg nekem is legyélszíves hogy melyi KOMMUNIKÁCIÓS vezetéket szakítod meg a BMW motorterébe, hogy az egyetlen hibatárolóba se tárolódjon be. Te is tudod, hogy az nem kommunikációs vezeték amiről beszélsz. Ne vezessünk félre senkit!
Ha jól láttam te egy BMW 1. azaz E87 el kapcsolatosan kérded ezt...
2009-2010 magasságában a BMW kiadta a márka képviseleteknek azt a körlevelet, miszerint az akkor újonnan forgalomba helyezett autóknak a számítógépes ponton való kommunikációs csatlakozási lehetőséget akadályozni kell!
Miért? Az addigra feltűnően megszaporodott BMW lopásokat ezen módszerrel szerették volna visszaszorítani, ugyanis az addig feltőrhetettlennek hitt EWS majd később CAS rendszert feltörték, és tonnaszám nekiállták a típust lopni.
Hogyis? Az autó számítógépes azaz OBD II diagnosztikai csatlakozóján keresztül 1.37 - 1.45 másodperc alatt tudta egy rozsszándékú tolvaaj az autót ellopni. Sajnos mivel ezen műveletet uniformizálták, illetve azt nyílt körlevelén keresztül írták elő ezen a beavatkozást, így sajna ez a művelet roppant gyengének bizonyult.
Viszont meg van az alapja hogy miért kell az OBD-t blokkolni... Az az igazság hogy nem csak a BMW típusainál, hanem sajnos nagyon sok már típusnál is ajánlott ezt megtenni, de nem azzal a módszerrel amit akkor ott kitaláltak. (mikor a második -harmadik -negyedik ezen uniformizált módszerrel felszerelt autót megláttuk, már mi is erős mosolygásba kezdtünk.. hát a tolvajok..)
Azt hiszem az előzőekben már egyszer leírtam hogy ha utólagos indításgátló kerül a járműbe, akkor az OBD-n keresztül már nem lehet a járművet indítani. Viszont ha ezen csatlakozóban nincs információs adat, akkor annak tiltásai esetlegesen sem olvashatók ki, tehát fedezi az indításgátlót, tehát rendszert alkot vele.
Ezek mellett nem kicsit elhanyagolandó az a tény sem, hogy ha az OBDII blokkolva van, akkor egy mosóban netán téli-nyári gumicsere ideje alatt, míg az autót fél percre magára hagyjuk, SENKI nem tudd egy óvatlan mozdulattal és egy tablettel, arra kulcsot feltanítani. netán chipet illeszteni!
Egyszóval, egy jól kivitelezett, és egyedi OBD blokkolás sokkal gazdaságosabb kiegészítő, mint az azon végrehajtható nem jó szándékú művelet által okozott kellemetlenség, avagy pénzben is mérhető kár.
De ha úgy érzed és megkeresel, szerintem tudok pár kimondottan a motortérbe illesztett BMW-re specializált eszközt, netán csomagot ajánlani.. És egyúttal HATÁROZOTTAN CÁFOLOM azon állításokat, miszerint nem lehet a bmw-k be hibamentesen blokkolást kivitelezni. Ez szó szerint NEM IGAZ. Jelenleg a már több mint 187 db. BMW szerelésen vagyunk túl, és egyetlen egyben sincs hiba. :)
HVG hülyeség, az biztos, többi félig logikus is, de meg tudjuk mutatni :-D Vagy esetleg távközlési mérnök és geodéta, a lentebbi linkeken is jobb a tartalom, mint máshol. Torony alapút meg a telefonod is tudja, néha nézz rá kikapcsolt GPSnél és kész.
Ha az immo megoldása (megszakítási pont) szakszerűen van kiválasztva, azaz nem lehet motortéren kívülről megmókolni vagy áthidalni, akkor tulajdonképpen nem kell az OBD-t blokkolni.
Az OBD-re csatlakozva a rosszarcú a diagban esetleg látja, hogy mi van a megszakítva, mit hidalhatna át a motortérben, ha a motortérbe be tudna jutni.
OBD blokkolása esetén még ezt az információt sem kapja meg kívülről.
Köszönöm, megkérdezhetén miért fontos az OBD blokkolása? Ha van egy nem gyári immo motortérzárral az nem elég? Elindítani nem tudja, hozzáférni nem tud, meg van lőve a gazember, odébbáll. Az én gondolataim szerint legalábbis.
Keveri a GPS es Cellainformacios alapu lokalizaciot. Az osszes peldaja mind GPS alapu es azt erezteti, hogy a lokalizacios szolgaltatasok cellainformacios alapuak. Hat nagyon nem!
"Néhány tévhittel ellentétben tehát nem kell beszélnünk a telefon gazdájával ahhoz, hogy meg lehessen határozni a készülék helyzetét. A pontosság attól függ, hogy milyen sűrűn vannak bázisállomások az adott területen. Egy nagyvárosban akár tízméteres pontosság is elérhető, az Alföldön ennél jóval nagyobb kört kehet csak meghatározni."
A UE nem tudja a BTS/Node coordinatakat. Tavoslag adata sincs, csak propagation delay. GSM-en egy TA kb. 550m de ez jelterjedesi tavolsag. VArosban reflexios kornyezetben eleve nagyobb a TA-tavolsag mint a valos tavolsag. 550m-es reflexio miatt ugralo egysegekbol soha nem lesz akar 10m-es pontossag.
Nagyobb pontossag max WCDMA vagy LTE-n erheto el, de ez is nagyon messze van a 10m-tol.
Ez a UE oldal.
Halozati oldalon meg vannak add-on megoldasok, nem default, kell egy kis big data es meg mindig messze van a 10m, nagysagrendekkel. Rendorseg meg nem mer be semmit..