Az én javaslatom : 7X10 m-es területen tudsz három sor lugast kialakítani. Két oldalt kb. 1,5 - 1,5 m-t elhagysz, ott lenne a két szélső sor, a középső rész közepén a harmadik sor. A sorok között így 2m-es távolság marad. A három sorba tudsz ültetni kb. 1,5 m távolságra soronként kb. 5-6 tőkét, ami összesen 15-18 tőke. Az első szálat a harmadik évben kb. 80 cm magasan elhúzod, majd később szálvesszős metszést alkalmazva tudsz évi 35 - 50 liter bort termelni. Az alját később ha neked úgy tetszik beveted fehérherés fűkeverékkel amit csak fűnyírózni kell. Ha még további jót akarsz, tegyél bele 5 -6 tő csemegeszőlőt ami (ha a fajtákat jól válogatod össze) aug-tól októberig ellát csemegével.
A paraffinnal sincs igazából semmi baj, de azért a csap alatt van 2-3, nagyobb tartályoknál akár 5 liternyi anyag is, ami vagy kiöntésre kerül, vagy megpróbálod valahogy megmenteni.
Ha fejtened kell, figyelni kell, hogy a paraffint ne szívd le. A mosogatás is macerásabb - nekem mondjuk akkor még csak hideg víz volt, azzal meg nehéz kimosni.
1-2 év után vettem a szilikontömlős fedelet. Sokkal kényelmesebb, a teljes bormennyiség kivehető, könnyen mosható. Drágább már az elején is, később is, mert a tömlő nem örök életű. De szerintem megéri. Főleg ha 2-300 literben gondolkodsz. Egyébként nekem műanyag tartályaim is vannak (abban nincs paraffinos), nincs velük sem gondom, kb fele árban vannak.
Egy ilyen kis területre szerintem nem érdemes támrendszerrel játszani - még ha egyben lenne 70m, vagy 2x45m-es sorról lenne szó, akkor talán. Így inkább bakművelést javasolnék neked, kb. 1mx1m-es térállással, valami rezisztens fajtával, hogy ne legyen gond a növényvédelemmel, tőkénként max. 1kg terheléssel. És lesz kb. 50l borod. De célszerű hozzá venni prést, zúzó-bogyózót, valami úszófedeles tartályt, esetleg üvegballonokat. Döntsd el, megéri-e a beruházást.
A csap pár centivel az alja felett van, tehát nem lehet minden csepp bort kinyerni, a parafin hamarabb eléri a csapot, mint ahogy az aljára érsz, néhány deci kárba vész. Habár írta itt a fórumon anno valaki, hogy egy gumicsővel szépen ki lehet alóla szívni még azt a keveset is, de én ezzel nem buzerálkodtam.
Fogtam és kiöntöttem, majd meleg sima mosogatószeres vízzel átmostam alaposan és kiöblítettem többször.
Nem tapad a tartály falára? gondolom a borral nem vegyül, hiszen akkor forgalomba sem kerülhetne. Tisztítása mennyire körülményes? Tegyük fel kiürült a tartály, utána a benne lévő parafint kiöntöm? Tudom láma kérdések de még mindenek előtt vagyok.
Úszófedeles tartály vásárlása előtt állok. Ami biztos hogy rozsdamentes acél, nem műanyag. A másik pedig hogy az úszófedél szigetelésénél a parafinos, vagy a szilikontömlős a jobb/megbízhatóbb?
Mind2 típus esetén szívesen fogadom a tanácsokat, érveket, ellenérveket!
Sziasztok! Teljesen amatőr vagyok a borászatban sőt még annál jobban is. Egy kérdés. Van a kertemben egy 7x10 m-es terület amire gondolkodtam, hogy szőlőt ültetek. 70 m2-en bámilyen fajta kordon, lugas, vagy tőke megoldással tudok-e annyi szőlőt termelni, hogy a minimálisnál több bort tudnék belőle készíteni? Másképpen kérdezve érdemes-e egyáltalán neki fogni ennek, vagy túl kicsi a terület hozzá? Lenne-e pld 50 liter borom belőle? Az Alföldön van ez a hely egyébként. Köszönöm a választ!
Semmi extra. A nitrogén palackon van egy vékony cső ami bele van engedve a tartály jó 2/3 részéig és lassan bugyborékoltatva át van keverve. Azért nitrogén mert ez olcsó és nem marad meg a borban. De lehet széndioxiddal vagy oxigénnel is.
Szerintem nem kell levenned róla, simán fogsz egy slagot amivel fejteni szoktál belenyomod jó 2/3 részéig és belefújsz, hogy a buborékokkal átkeverd. Utána mérsz egy kénszintet.
törzsoldattal szoktam, tehát folyékony és nem szilárd halmazállapotú anyaggal. kiszámolom a szükséges mennyiséget, beleöntöm, aztán kavarok rajta egyet.
2 csap van rajta, a felső felett van nem sokkal a fedél (szilikonos pumpálható). nemrég arra lettem figyelmes, hogy a felső csapból más ízű bor jön, mint alulról. és levéve a fedelet úgy tűnt, mintha virágos lenne a teteje... mértem szabad kénessav szintet is, lent normál (40-50ppm), fent egészen alacsony (10ppm). ez az oka a virágosodásnak?
nem tudom, mi a teendő. azt gondoltam, hogy nagyjából egység a savszint az egész tartályban.
elsőre arra gondoltam, hogy fentről leszivattyúzok 10-20 litert, aztán megkeverem a bort, hogy kiegyenlítsem a kénessav szintjét, de egyáltalán nem tudom, ez segít-e.
Sziasztok! 4 hete szüreteltem a királyleányka szőlőmet, 18-as cukorfokkal, 8-as savszinttel. Az erjedés 2,5 hete acéltartályban tart, még picit pattog viszont a habzás megállt. Az ízén érzeni, hogy már közel az erjedés vége, viszont még édeskés a murci. A cél hogy száraz bort kapjak belőle.
Hogyan állapítható meg, hogy véget ért az erjedés? Empirikusan...? Vagy esetleg mérhető valahogy a cukorszint ezen állapotában?
- Ha nem megy, egyszerű háztartási sósav. A lúggal óvatosan, (általában nátrium-hidroxid és nátrium-karbonát keveréke) nem csak a testi épségre vigyázni, hanem ne használd túl töményen, mert "rácsaphatja" a szennyeződést a felületre. A gyengébb üvegeket meg is marhatja és akkor minden rátapad.
Nem tudom, milyen mértékű a lerakódás, én használat után neki szoktam esni, egy evőkanál mosószódával meg ballonmosó kefével, pár liter meleg vízzel eddig mindig sikerrel jártam. És ez annyira gyenge, hogy akár lefolyóba is engedhető - egy mosógép szerintem több veszélyes anyagot nyom ki magából egy alkalommal. Ehhez meg egy tejesláda/gyerek fürdetőkád is jó, de főleg azért, hogy ne üsd oda az üveget, mert könnyen törik ;-)
Ultra-kezdő vagyok a témában, szeretnék kérdezni. Örököltem pár régi vagy 50 éves üvegdemizsont, és van rajtuk borkőlerakódás. Ennek eltávolításához a következő anyagot javasolták: Unikén lúgos hordómosó
A kérdéseim a tisztítási eljárással kapcsolatban lennének.
Milyen nagyobb méretű mosókádat érdemes venni sav/lúgálló műanyagból?
Hogy történik a felhasznált szennyezett anyag leengedése? Ez alatt azt értem, hogy a mosási eljárás alatt a mosókád megtelik a lúgos szennyezett anyaggal, de azt nem szabad a lefolyóba önteni, vagy igen?
Milyen védőfelszerelést érdemes venni? Elég csak kesztyű és szemüveg, vagy a lehetséges fröcsögés miatt nagytotálba kell nyomni?
Olyanokhoz szólna a kérdésem, akiknek van horizontális (fekvőkosaras) szőlőprése.
A nyomólap amikor a prés széléhez ér (lazítási irány), akkor egy végálláskapcsolót nyom meg, amely a mágneskapcsolót megszakítja. Ez eddig okés is lenne.
Viszont a présen 2 db végállás kacsoló van, de mind2 ugyanazon a végen helyezkedik el.
Az egyik kapcsolón csak egy ág van bekötve (nyomáskor megszakítja az áramkört), a másik kapcsolón pedig nyomáskor megszakít és egy másik 2 vezetéket pedig összezár.
A kérdés: Miért van egy végén 2 végállás kapcsoló?
Esetleg a komplett működés is érdekelne, amikor a prés a végálláshoz ér, hogy csak megáll vagy elkezd ellenkező irányba forogni. Szóval minden infó! Köszönöm!
A trisót is használhatsz, de ne tegyél bele túl sokat (mármint a vízbe), mert nem fogod tudni eldönteni, hogy a viszkozitás a parafintól vagy a lúgtól van e.
Kevés mosogatószert teszek meleg vízbe. Beleöntöm a tartályba és autómosó kefével körbe mosom. Ha még érzem a viszkozitást a tartály falán, a mosást megismétlem, többször is. Ezt követően többször kiöblítem egészen addig amíg el nem tűnik a mosogatószer illata.
Nekem úszófedeles 100 l-es szlovén acéltartályom van. Többnyire fehér must erjesztésére szoktam használni ill. túloxidáció elkerülése érdekében fahordóból kivett borok tárolására.
Tömlőssel nincs tapasztalatom, de minden bizonnyal egyszerűbb a használata, mert a parafinnal történő lezárás miatt a parafintól való megtisztítása elég macerás. Arról nem is beszélve, hogy pl. szivattyúval történő borfejtésnél is figyelni kell, nehogy a parafin keveredjen a borral.
A tartály legnagyobb előnye mindamellett a fahordóval szemben az hogy kevesebb törődést igényel. Pl. nem kell kénezni.