Akkor Polifoszfát adagoló henger, amit betett neked.
Ez a foszfát megköti a kalcium és magnéziumionokat és kalcium/magnézium forszfát (iszap) lesz belőle, ami előnyösebb mint a kalcium/magnézium-karbonát (=vízkő), mert nem páncélos, és ki lehet mosani a rendszerből. Bár ez az iszap is szigetel, de jobb mint a vizkő. (pl. régen a gőzmozdonyok kazánjának vizébe is foszfátokat adagoltak a kirakódás ellen)
Ez olyan mintha trisót adagolnál, csak a foszfátokkal vigyázni kell, mert bizonyos foszfátok a kedvenc táplálékai a biológiai szaporulatoknak, amik minden vizrendszerben jelen vannak, és könnyen elszaporodnak, pl, ha nincs állandó áramlás, és netán fény is jut nekik.Egy lakásban nem mindig csörgedezik a csövekben viz, nyáron pedig kellemes hőmérséklet is jut a baciknak. Nem fox belehalni, de 1-1 hasmenés oka simán lehet ez.
Szóval ivóvizre nem jó használni, csak a kazán, fűtésrendszerhez, mosógéphez.
Ha nem a sötét aknába van ez a polifoszfátos izé neked, akkor javaslom, hogy takardd le, hogy ne érje fény.
Bár ha csak a boylerre megy a viz akkor nem számit, mert a 60-70-80-90 fokos viz megsüti a bacikat ugyis :)
Nálunk a vízvezetékszerelő rakott a boyler elé egy asszem 12 eFt-os lágyítót, ennek van egy kicsavarható alsó része, amiben kristályos formában van valami anyag. Ha ez elfogy, akkor azt cserélni kell. Ez talán olcsóbb is mint a gyantás-sós rendszerű, bár még nem cseréltem ezt az alsó részt.
Na ime 1 jó példa hogy profin is meg lehet oldani! nem olcsó, de jó.
A konyhai ág jó megoldás, mert főzni kemény vízzel jó, minden másra meg ott a lágyított víz. Viszont ha teát főzöl, vagy csak vizet forralsz gázon, vagy teafőzőben, akkor javaslom hogy azt légyvízből csináldd, hogy ne kövesedjen le.
1 kérdés: kb.mennyi sótabletta fogy nálatok? illetve hány m3 vizet fogyasztasz (pl. összesen a lakás per hó) ?
Csak kiváncsi vaok mennyibe van kb. a lágyítás havonta.
Ha mondjuk napokig nem vagytok otthon és nem "megy át" víz a lágyatón, akkor célszerü egy regenerálást elinditani rajta, amikor hazaértek, hogy a bacik, meg a lágyitás rendben legyen.
Nálunk is nagyon kemény a víz (pest megye), ezért mi is nézelődtünk, hogy mit lenne érdemes használni ez ellen.
Tavaly nyáron költöztünk be az új házunkba, és azóta használunk ilyen vízlágyító berendezést, amiről COCO (2349 hsz) is írt már.
Eddig csak pozitív a tapasztalat. A konyhai csap kivételével mindenhol lágy víz van, és valóban nem lehet összehasonlítani a két vizet. (fürdőszoba, fűtési renszer, mosógép, mosogatógép...). Nagyon jó "selymes" a lágy víz, először nagyon furi volt...
Be ne dőljetek ezeknek a ez elektromágneses varázs-"vízkőmentesitők"-nek !!!
Humbug az egész.
1. Vagy 10 ember állitja a világon magáról, hogy az Ő találmánya, magyar meg canadai, dán, stb...
2. Ahhoz hogy 1 molekula kristályszerkezete megváltozzon, ahhoz nem 1-2W, hanem 1 atomerőmű termelése kell energiában.
Szal 1-2-akárhány watt nem csinál semmit a kalciumkarbonátokkal (sem)
3. Ipari méretekben vajon miért nem hasznáják ezeket? :) pedig ott 1 hűtőrendszer hőcserélőjén pár tized mm kirakódás már évi 10 milló plusz energiaköltséget jelent, tehát ott van igazi jelentősége a kirakódások megelőzésének, megszüntetésének. Érdekes módon az iparban nem használják.
4. Ez egy tekercs amibe ármaot vezetnek bizonyos frekin. Váltakozó elektromágneses teret hoznak létre. Ami amugy is ingyen körülvesz minket, még téged és a vízköves csöveidet is ! Napból, univerzumból érkező mágneses hullámok, rádióhullámok, GSM, és minden tartományban és teljesítményben. Akkor ezek miért nem szüntetik meg ingyen a vizkövet???
5. a vizkő gyakorlatilag semmi gondot nem jelent, ha a csövekben rakódik ki. Hacsak nem zárja el (szinte) teljesen. De a kirakódás a mindíg hőátadó felületeken zajlik, lásd: kazán hőcserélője, radiátor, fűtőszál, stb. Tehát ott naon fontos hogy ne legyen (akkora). Ha már a csövekben alig áramlik a viz a vizkőtől, akkor már felrobbant a cirkód, mert centi vastag kirakódás van benne ami már ugy szigetel, hogy a szokásos gázszámlád 10x-esével se melegszik át a lakásod, sőt állitom a kazán le is állna.
Na ezek után adjon érte vki is 1 forintot !
PS: a legjobb: 1 angol kütyü (ugyanez) mondja hogy nem is kell a csőre szerelni, mert távolról is megy. Mire én: Akkor sugározza Angliából és én meg nem fizetek!
Nálunk is téma a vizkőoldás elektronikusan. 4 oldalt találtam itthon, elsőre flodravin. http://www.panelectron.hu/vizkomentesites.html http://www.hydroflow.hu/ illetve www.bionet.hu oldalán is van 3 féle készülék
Érdekes módon conrad.at és .de oldalán, illetve német, svájci lapokon panelectron.hu terméke van. Hydroflow-tol kertem arajanlatot ma, mivel ár nincs az oldalon.
(5 évvel ezelőtti felültöltős csúcsmodellre vonatkoznak):
Aki tervezte, a büdös életbe nem használt ilyet, gyakorlati képességei a 0-val egyenlőek.
Az idegentest csapda ajtaja nem nyitható, csak ha a kerékleeresztő kar ki van húzva. Az üst rugói túl lágyak, a mosás során többször ütődik a burkolathoz. (Típushiba) Szar anyagból van az egész, burkolat több helyen rozsdásodik. A mosó-öblítő-stb tartó rekesz tisztíthatatlan, az a rész aminek kéne, nem leszerelhető.
Idén tönkrement az idegentest csapdánál (marha jó, egy normális szűrőt nem tettek bele) a tömítés, az 50 Ft-os gumi helyett a komplett szerelvényt kellett megvenni 1700-ért. Előtte 22 évig AEG ment (az energomat eredetije), ott még az üst is rozsdamentes acél volt, nem ez a szar műanyag.
Anno vacilláltam a Bosch meg e között, sajnos ez picit olcsóbb volt...
Nem is az a baj azokkal a vízlágyítókkal, amik vegyi úton eltávolítják az ásványi anyagot a vízből, amit Arabella felvetett. Ez nem "sterilizál". Nemes egyszerűséggel emberi fogyasztásra alkalmatlan vizet alkot. TILOS meginni! Úgyhogy az ilyen módon (egyébként elég drágán) lágyított vízzel max. mosni és mosogatni szabad. Azonban ajánlom nektek a Flodravint, mi is éppen ilyen beszerzését bonyolítjuk le. Ez nem kivonja a kristályokat, hanem úgy aprítja őket fel, hogy nem képesek lerakódni, sőt, a már meglévő lerakódásokat is idővel feloldja. Ráadásul nem 100e Ft, hanem 14900-16900 (modelltől függően) és a fogyasztása 1,8W (éves szinten kb. 250Ft).
Most erkezunk a finisebe a hazepitesnek, johetnek a gepek... csakhogy nem nagyon vagyok kepben. Talaltam peldaul ezt, allitolag learazott de persze ismerjuk a trukkoket. A Bosch jonak mondhato tuzhelyben? Nekunk eddig a Pelgrimmel vannak (mondhatom hogy jo) tapasztalataink, de abbol egy hasonlo (piezzo, grill, uvegteto) csak 75-ert letezik (430, a 420 mar sehol se kaphato). Szoval ha ez meger ennyit, akkor racsapnek amig van. Esetleg van olyan tulajdonsag, ami meg hasznos, es ez nem tudja? Marmint persze kategorian belul, mindenkepp gazos sutot akartam.
TEKA sutonk van fozolappal. En szeretem, + jol nez ki. Szerintem. Egy villanyszerelo szerelte be, nem a szerviz. Nem volt ordongosseg. Szervizrol fogalmam sincs...:)
Általában nem ajánlják, de a hely szűke miatt nálunk is egymás mellett van. Az elején megfogadtam, hogy nem fogom egyszerre használni őket, de aztán nem tartottam be. Eddig nem volt semmi problémánk.
Mi is gondolkodtunk benne , de aztán nem tettünk semmit, mert egyesek azt mondták, hogy ha ilyen "steril" vizzel vagy körbevéve ( netalántán ebbe születsz bele :) ) , akkor ha kikerülsz ebből a környezetből ( bölcsi, ovi) állandóan minden nyavaját fel fogsz szedni....
Amit megspórolsz vizkömosáson pénzben és időben azt gyógyszerre költöd.
Házi vizlágitó (Natrium ioncserés). 100eFT alatt kb.
De sótablettát venned kell hozzá rendszeresen, ami nem olyan sok, asszem 50-70 Ft/kg.
Éa hogy ne punnyadjon be a lágyitó gyantája igy rendszeresen regenerláltatni kell a lágyitót (el kell tekerni 1 forgóizét rajta). Amit egyébként X köbméter átfolyt vizmennyiség esetén amugy is elvégez, de az "állás" miatt elszaporodnak a bacik ezért kell extraregenerálás időnként...
Szal kis vizet+sót eldobsz ezzel, de nem lesz baci a vizedbe. Mert ezeket amugy folyamatos üzemre találták ki és te nem fox napi 24h-át főzni/mosni/fürödni.
havi 1-2k forint elmehet sótablettára, és a vizfogyasztásod is megnő kb.10-15%-kal az átmosatás/regenerálás miatt..
És a gyanta a lágyitóbal "elöregszik" 1 idő után. Amit cserélni szoktak, de tisztitani si lehet, de 1ik se olcsó...
Ezt kell mérlegelni, hogy megéri-e. Mosáson, vizmelegitésen energiát nyersz ha elég lágyvizzel hajtod, és a nejednek kevesebbet kell pucolni az edényeket, fürdőszobát.
Üdv mindenkinek!
Éppen konyhatervezés fázisában (is) vagyunk, és egy kérdésem lenne ezzel kapcsolatban, mégpedig, hogy egy-egy beépíthető villanysütőt és mosogatógépet lehet-e közvetlenül egymás mellé rakni? persze úgy gondolom, hogy külön-külön szekrénybe lennének építve, csak egymás mellett. Elvileg egy TEKA sütő lenne, a mosogatógépet még nem tudom, de azt hiszem ez itt per pillanat nem fontos. Továbbá érdekelne a véleményetek a TEKA-ról is, hogy jó, megbízható és szervizelhető termékeket árul-e?
köszönöm előre is
Gorenje tapasztalat... nem ügyfélorientált szervízelés a III. kerületben (a többiben nem tudom, saját tapasztalat). Három éve vettem egy hűtőt, majd 100eft-ért, ami szép, jó és adtak 3 év teljeskörű garanciát vele. Megvételkor én voltam a kedves Vevő és igyekeztem minden kérdésemre válaszolni. Most, mivel még két hónap és lejár a gari no és a fagyasztórekesz ajtónyitója megrepedt a használattól felhívtam őket, hogy ki kéne cserélni. Először is a garancián hibás telefonszám van, az egy magánlakásé. 2 szám eltérő, de itt egy központi szervíz jelentkezik, amely nem végez javítást, ad egy másik számot akik kérdés nélkül akartak időpontot adni, miután nekem az nem volt jó, közölték hogy csak kedden és csütörtökön javítanak Óbudán, más nem végez átalányos javítást a körzetben, 'eszed nem eszed nem kapsz mást'. Felhívtam a vevőszolgálatot, minden adatom felírták és azóta is várom, hogy felhívjanak, vagy tegyenek bármit, hogy megoldódjon a dolog. Felajánlottam, hogy a garanciával meg a hibás ajtóval bemegyek a központi szervízbe ami az alkatrészbázis, de közölték hogy úgy nem cserélik ki csak ha kifizetem a kb 7500 ft-os vételárat. Beállítás után is ki kellett hívni a szervízt, megmondtam előre mi a baj, erre kijött a szerelő megfelelő alátétek nélkül és barkácsolt, de levágta a garanciaszelvényt (és ki tudja milyen javítást jelentett le, mert nekem nem adott arról semmit). Ezek után nekem többet nem lesz semmiféle Gorenje termékem, mert hiába szép és jó, ha viszonylag kis értékű alkatrész cseréje nem megoldható, a szolgáltató meg úgy gondolja, hogy megteheti és meg is teszi hogy ő diktálja a javítás feltételeit. A Gorenjének meg úgy látszik nem fontos. Ezért ahol tudom ezt mindenhol elmesélem.
Van működő és megfizethető (értsd: <500.000 Ft) megoldás vízlágításra/vízkőoldásra? Az se lenne baj, ha nem kell éves szinten tízezreket költeni a működtetésére...:)
Pont ez az olasz ezen a honlapon hagyományos vízlágyitókat (nátrium-ioncserés) is forgalmaz/gyárt :) ha működne a varázsdoboz akkor nem foglalkozna vízlágyítókkal.
Egyébként tesztelés alatt áll 1 ilyen nálunk, - ipari felhasználásban - de eddig nem sok semmi haszna van.
Csendes, erős, komfortos gépek vannak pld Philips! Töredék (Lux-hoz képest) áron.
Nekem két ilyen megy. Az egyik idősebb mint 13 év!!! és semmi baja. Csendes: akár éjjel is takaríthatsz vele EZ KOMOLY. Egy garnitúra porzsák elég fél évre, vagy egy kicsit hosszabb ideig.
Amikor beengedtem egy Lux-os figurát akkor Ő tudott az enyém után port felszívni, én még az övé után :)))) aztán megkértem, hogy hanyagoljon minket a jövőben. Az övé hangosabb volt...
Jó a felvetésed. Én AEG fun vagyok... DE szerintem nagyon-nagyon sok :) a beltartalmi hasonlóság az AEG és az Electrolux között. De ez nem is csoda, mert egy cég. Az ár és -vélhetően- a minőségi sorrend: AEG-Electrolux-Zanussi. Nagyon szeretem a Miele-t, de az már fájóan drága.
Valóban 2 féle van: -kondenzációs, -légkivezetéses
A légkivezetéses elvben jobb hatásfokkal működik, de azt a szabadba kell kivezetni, mert a helyiségben a meleg párás levegő...
A kondenzációs az zárt helyen is működik. Az is melegíti a jörnyezetét, de nem emeli a páratartalmat, mert azt kondenzálja. Ebben a családban vannak olyan megoldások, amikor nem kell a tartályt üríteni, hanem egy kiegészítéssel bekötheted a lefolyóba (mint a mosogépet). Egy szárítási ciklus kb 2,5-3 kW energia! Általában a gépek C osztályosak. VISZONT: nem kell öblítőt használnod, nem kell teregetned (annyit), stb.
Én egy helyet tudok www.markabolt.hu én ott szoktam vásárolni. Vannak akciók is.