Keresés

Részletes keresés

sszasza Creative Commons License 2020.02.16 0 0 86515

Annak idején sokat olvastam a fejlesztés során, lehet h ezeket is, ki emlékszik már. Időnként jógások is megjelennek nálam SIM-ezni, ha fáj valamijük. Szóval volt egy képem, de annyira összeégett a jóga a testgyakorlással, hogy már nem tudtam kiszámolni, ha azt kivonjuk belőle, mi marad.

Előzmény: Vuduman (86514)
Vuduman Creative Commons License 2020.02.15 0 0 86514

Nagyon szerettem Dr. Wenninger Antal és Dr. Vigh Béla könyveit a jógáról.

Nem tudom kiderül-e belőle mi az, de ezeket mindenkinek ajánlom. Ha nem ismered pket, tudok küldeni belőlük.

Előzmény: sszasza (86497)
sszasza Creative Commons License 2020.02.15 0 0 86513

Az is igaz, hogy ez változhatott azóta, az eset nem ma történt.

Előzmény: sszasza (86512)
sszasza Creative Commons License 2020.02.15 0 0 86512

Elnézést, eltévesztettem a hozzászólást. Szóval, amit én ott láttam, nekem ezt hozta le. A kungfu formákat  lehet hogy át tudta adni, nem tudom, nem láttam. Az ott bunyós verseny volt, és az emberei az ő halvány nyomába se értek.

Előzmény: GAOZHENHU (86509)
sszasza Creative Commons License 2020.02.15 0 0 86511

Tucano elég sokat írt ide, magánban is kérdeztem. Állítja, hogy utcai bunyósok, bandák stb a mai napig használják. Nem a táncolós részét, értelemszerűen.

Előzmény: GAOZHENHU (86509)
sz332 Creative Commons License 2020.02.15 0 0 86510

A kérdés nagyjából ott dől el, hogy a tanítványai is tudják-e azt, vagy többet, mint ő...

Előzmény: GAOZHENHU (86509)
GAOZHENHU Creative Commons License 2020.02.15 0 0 86509

 

  Az utolsó mondatod nettó ostobaság, ne haragudj.

 

  Szép napot!

Előzmény: sszasza (86504)
dezsoKE Creative Commons License 2020.02.15 0 0 86508

Nincs itt semmi vita vagy felreertes. A capoeira tok jo. Nagyon szeretem nezni.

Előzmény: domondo (86505)
Annatar Creative Commons License 2020.02.15 0 2 86507

Most megvédted a capoeirát egy olyan támadás ellen ami nem történt meg. (illetve nem ebben a topikban)

Itt senki nem ítélte el a capoeirát.

Gyakorold nyugodtan, ha neked ez az álmod, nem fognak az emberek kevesebbnek tartani.

 

Egyébként réges-régen (a fórum keresője segíthet) egy capacete nevű fórumozó, meg talán még mások is akikre nem emlékszem, írt a capoeiráról (gyakorolta is), nagyon érdekes és informatív hozzászólásai voltak. Egy csomó dolgot tanultam ezekből.

Előzmény: domondo (86505)
sz332 Creative Commons License 2020.02.14 0 0 86506

Szedjük már külön.

 

Van a küzdősport, ami egy adott szabályrendszer szerinti győzelemre tanít

Van az önvédelem, ahol a saját testi épségünk megőrzésére (és a küzdelem elkerülésére) egy utcai szituációban

Van a tradis harcművészet (hagyományőrzés), ami egy adott rendszert tanít meg, a maga teljességében, úgy, ahogy azt régen is csinálták

 

Aztán van ennek különböző keveréke. Ez úgy inkább nem szokott működni, mint igen, ugyanis eltérő paraméterek mentén kellene optimalizálni...

 

Előzmény: domondo (86505)
domondo Creative Commons License 2020.02.14 0 0 86505

Nem tagadom, hogy jó lenne működőképes önvédelmet tanulni, de úgy tudom, hogy inkább az ember, a jellem, a fellépés számít, mint sem az, hogy karate vagy thai box vagy stb.

A capoeira is tetszik kérdés,hogy bírnák-e az ízületeim! Mily olyan önvédelmet tudtok ajánlani ami nem károsítja őket?

Nem vagyok az beleállok a helyzetbe típus. Mindig van a környezetemben olyan aki pont azt fikázza amit a másik dicsér. Azt a tippet kaptam egyszer, hogy box. Sima angol box! Gyakorlatias, ütni úgy is meg kell tanulni csak a tanulás közben megtartanám a fogaim :-)

 

Pont a történelmi okokról találtam ezt. Bemásolva kicsit sok.

 

Capoeira

 

A tánc, az ugri-bugri, a semmire sem jó ,,harc”, csak fenékkerekítésre való a csajoknak, bohóckodás.

Előítéletek sokasága.

Valamiért mégsem gondolkodnak el az emberek, de még a harcművészek,küzdősportolók sem, hogy miért olyan a capoeira amilyen!

 

Meg kell érteni a kulturális hátteret ,ahonnan származik mielőtt ítélkeznénk felette.

Kik alakították, mire hozták létre, kik ellen, milyen kulturális közegben született.

A capoeirát a társadalom legalján vagy azon kívül esők, a rabszolgák formálták olyanra amilyen.

Nem támogatta a király (pl. Thai box),nem gyakorolhatták szabadon(kung fu,karate,Jiu jitsu), nem háborúban kellett használni és nem is katonák vagy magasan képezett harcosok ellen.

Hogy gyakorol az ember harci technikákat ha azok be vannak tiltva? Valahogy álcázni kell! Ha rajtakapnak akkor jön a büntetés, csonkolás, halál. Na ez nem segíti a nyílt sisakos küzdelem tanítását, fejlődését.

Ez egy másik mentalitás szül.

Az elnyomott, a rabszolga bármilyen tisztességtelen harcmodort, technikát, ravaszságot bevet, hogy elmenekülhessen.

Kik használták?

A rabszolgák! Kik ellen? Katonák? Nem! Gyanítható, hogy nem tisztességesen vetették be, szemtől szemben a rabszolgatartóval! Ha nem volt muszáj nem vállalták fel a nyílt küzdelmet azokkal szemben akiknek voltak fegyvereik.(pisztoly, puska, kard, stb.)

Majd amikor nem figyel pofán rúgja és futás a remélt szabadság felé.

 

Úgy vélem inkább egyfajta gerilla harcmodorhoz lehetne hasonlítani ahogy anno a capoeirát használták.

A meglepetésre épül!

Vártak és kihasználták a kínálkozó alkalmat. Lecsaptak és minél előbb eltűntek a helyszínről.

A capoeira a rabszolgaság eltörlése után is tiltva volt, büntették. Persze az alvilágban virágzott!

Valószínű általuk sem a nyílt, szemtől szembeni küzdelem felé formálódott.

Szélhámosok, stricik, gyilkosok, gengszterek. Ez megint csak inkább egyfajta rajtaütésszerű,gerilla, nem túl tisztességes harcmodor kialakulásához vezet. Itt nincs háború ahol többé-kevésbé képzett katonák harcolnak egymás ellen, nem is thai boksz ahol szemtől szemben feszülnek egymásnak a felek. Aljas, váratlan módon használhatták és után felszívódtak a sikátorokban.

Ez inkább csak a kialakulására, formálódására, a történelmi háttérre vonatkozik vonatkozik.

 

A félreértések elkerülése végett nem arról van szó, hogy a capoeira tisztességtelen küzdésre tanítana, hogy az edzéseken bármi ilyesmi is folyna. Egyáltalán nem. Kimondottan fontos a másik tisztelete! Bimba mestre is önvédelemként tekintett a capoeirára. Sokat dolgozott azon, hogy az emberek ne az alvilággal és tisztességtelen, rosszindulatú harccal kapcsolják össze! Igyekezett új profilt adni a capoeirának. Adott is.

 

Sokan lenézik, hogy nem jó semmire, nem lehet vele megvédeni magunkat.

DE

Nem katonák használták katonák ellen! Nem volt szükség arra, hogy sokáig kelljen harcolni és nem is ringsport ahol 2-3X 5 perc a meccs.

Támadás vagy visszatámadás majd felszívódás a taktika neve.

Nyilván a trópusokon kevesebb bemelegítés kellett egy fejrúgáshoz, mint nálunk télen. Mert ugye felhozzák kritikának, hogy bemelegítés nélkül a capoeira sok rúgását nem lehet alkalmazni.

Meg túl széles, túl sok idő kell hozzá, stb. Ez egy ringben lehet nem túl jó, de egy váratlan támadásra egy rabszolgának, egy gengszternek pont megteszi, hogy elszökhessen.

---

A capoeira nem ringsport,nem küzdősport! Ha rátámadnak az emberre akkor egy váratlan irányból érkező rúgással komoly meglepetést lehet okozni, de nem használod úgy, mint a thai boxot, karatét,boxot,stb.

Hiszen nem arra jött létre!

Más kultúra, más történelmi tényezők, más felhasználási terület, más mentalitás formálta.

 

A capoeira, hogy ne tűnjön harcnak számos olyan mozdulattal gazdagodott amik teljesen

haszontalanok harc vagy önvédelem szempontjából. És mind a mai napig is gyarapodik ilyenekkel ahogy távolodik az eredeti felhasználástól és alakul át egy teremsporttá.

Az Capoeira Angola az ortodox út, a hagyomány, megőrzése. Ott tényleg el van rejtve, hogy miről is van szó. Színház a javából, tele érthetetlen mozdulatokkal. A be nem avatottak számára!

A Capoeira Regional inkább felel meg az egykori céloknak és felhasználási területnek. Itt már lényegesen egyértelműbb, hogy miről is szól a játék. Létrejötte, felvállalás is csak azután történt meg, hogy legálissá vált 1932-ben! Szabadabb légkörben, amikor nincs ki elől elrejteni már nyíltan is lehet gyakorolni :-)

A sok, mások számára érthetetlen és felesleges mozdulat meg a játékhoz kell, a másik kibillentéséhez, a figyelem eltereléséhez. Bár némelyik alkalmas a meglepetés szerű (vissza)támadásra. De ez kívülről nézve nem látszik annak, mert ugye el van rejtve a ,,táncban”!

Valamiért sokan mégis azt hiszik, hogy nem volt annyi eszük a capoeira művelőiknek, hogy éles helyzetben csak a működő technikákat használják és a sallangot mellőzzék. Valamiért azt hiszik, hogy elkezdtek idétlenül ugrálni és jönnek a majom kung fu kifejezéssel.

Egy dolog, hogy a capoeirások egymással, hogyan játszanak-legyen szó csak játékról vagy komolyabb nézeteltérés rendezéséről- és egy másik az éles helyzet amikor nem capoeirások ellen kell használni.

Ugye sem Afrikához, sem az afrikaiakhoz, sem a rabszolgákhoz nem azt társítjuk fejben, hogy egy működőképes harcművészetet alkottak volna. Az a misztikus kelet kiváltsága. Ezt leginkább a tudatlanság és az előítélet táplálja.

Pedig tele van gyors rúgásokkal amik pont alkalmasak arra amire használták. De nem a ringben!

Kétségtelen hátránya, hogy nincs éles küzdelem, nincs benne gyakorlatuk a művelőiknek. Az is valószínű, hogy más pl. az említett harcművészetek alkalmasabbak önvédelemre, harcra, de mitől lenne kevesebb egy capoeirás frontális rúgása a másik mellkasára, mint egy thai boxos vagy karatés rúgása? Ha megállítja a másikat, a támadót a rúgás, akkor mindegy melyik harcművészet gyakorlója rúgja. A célját elérte. /majd elhagyhatjuk sietve a helyszínt :-) /

Nem lenézni kell hanem legalább egy kicsit megérteni, hogy honnan származik, kik alakították ki, kik ellen használták.

Gondolkodjunk egy kicsit kérem mielőtt ítélkezünk!

sszasza Creative Commons License 2020.02.14 0 1 86504

Szabolcs igazi, született istenáldotta tehetség, ezért nincs és nem is lehet fogalma másokról, csekélyebbekről. Ha őrá ráraksz egy tonnát, akkor kér 10 percet míg hozzászokik, aztán csak annyit kérdez hova kell vinni. Egyszer egy közös edzőtársunk elvitt egy, a Fehér Tigris által szervezett versenyre. Ott közelről hallhattam-láthattam, miket mondott a tanítványoknak a meccsek előtt és a szünetekben. Ő az az ember, aki nem tudja továbbadni a tudásást, mert nem tudja miből fakad, és nem érti, a másik miért nem tudja ugyanazt.

Előzmény: emiki6 (86502)
sszasza Creative Commons License 2020.02.14 0 1 86503

Csak a tudatlanok vagy a buta fanatikus bunyósok nézik le. A capoeirának megvannak a történelmi okai, miért lett olyan, amilyen. A maga környezetében tökéletesen működött, és működik ma is.

Előzmény: domondo (86499)
emiki6 Creative Commons License 2020.02.13 0 0 86502

A válaszod igen tanulságos, de igazából nem kaptam választ arra, amire akartam, lehet rosszul kérdeztem.

 

"Csak egyszerűen nem találok olyan embert, akit ez legalább minimálisan úgy, olyan formában érdekel, ahogyan engem."

 

Ha jól értem azért nem oktatsz, mert nem találtál olyat, akit az érdekel, ami téged. Engem valószínű érdekel, ami téged, de nem lehet pontosan tudni, mert nem tudom, hogy mi az pontosan. Az alapján amit leírtál nagyon szimpatikusnak és érdekesnek képzelem azt, amit csinálsz, még jobban is, mint a többiekét, mert ha jól értem te nem gyakorolsz és oktatsz harcot, csupán mozgást, engem meg csak az érdekel, meg a tudás.

 

A rekreáció amúgy sokoldalú. Én azt értem alatta, hogy olyan tevékenység, ami fejleszt, de nem emészt fel közben (nem erőltet túl, nem edz túl, nem koptatja el az ízületeid és okoz krónikus gyulladásokat stb). Ez mozgás esetén olyan, ami fizikailag, idegrendszerileg és szellemileg fejleszt. Fizikai: kondicionálás: a test, mint szövetstruktúra edzése erősebbre, ellenállóbbra, kitartóbbra, alkalmasabbra, képesebbre. Idegrendszeri: a szövet megfelelő szabályzása: mozgástanulás, finom és szép mozgás, erő, kontroll. Szellemi: a mozgás által az ember szelleme nemesedik és megtanulja jobban munkára fogni a testet, kitolni a virtuális korlátokat.

Igen, eu, de nem csak.

 

(szerk: amit eztán írtam, azt nem feltétlen neked címeztem, nagyrészt inkább általánosan): 

Én nem hiszek a versenyzésben és nem hiszek a számonkérésben (mint amiket mondtál, hogy vizsgák, övek stb), ahogy a büntetésben sem. Számomra a rekreáció a "one and only way". Az egyetlen feladat, hogy jobb legyél, mint a tegnapi önmagad és nem tartozol ezért senkinek felelősséggel, kizárólag önmagadnak. Amikor beviszik a vizsgákat és szinteket a hm-ekbe, az olyan, mintha a klasszikus közoktatás rendszerét emelnék át, csakhogy az már ott sem működött, mert nem egy emberi rendszer. A tanító feladata, hogy motiváljon és rendelkezésre bocsássa a tudást. Mindenki tudja, hogy a fejlődés saját érdek és a fejlődésért dolgozni kell, mégsem fitt emberek látni csak az utcán, mert rossz az általános hozzáállás. Az emberi gyarlóság, az ego gátolni próbál a fejlődésben, ahol tud, így pszichológiailag trükközni kell. Ha rosszul állsz a dologhoz, akkor ellened fordul. Olyan motivációs rendszer kell, ami nem megfélemlítésre épül, ahol hibázni természetes, mulasztani pedig bocsánatos. Nem gondolom, hogy jó, ha combon rug a szifu, ha késel az óráról vagy nem készülsz, stb. Az a jó szifu, aki úgy rávesz az otthoni gyakorlásra, hogy azt ne kényszerként fogd fel, hanem szórakozásként, ajándékként. Mert az a te érdeked, hogy ne késs és gyakorolj, hogy fejlődj. Ha ezeket elmulasztod, akkor a büntetésed az lesz, hogy nem fejlődsz, ami pont elég.

Amit láttam Ambruzs Szabolcs oktatási módszeréből, az nem tetszett, mert alapvető része volt a büntetés és engem minden ilyen rendszer borzasztó mód demotivál: csalásra, trükközésre, sunyiságra buzdít, őszinteség, tisztesség helyett. Meg a végén az erősítéssel sem értettem egyet. Csinálj meg 50 fekvőt meg mittudomén mit, ami nekem rosszul ment, de mikor körbenéztem nem nagyon láttam szabályos fekvőt, mert nem volt szempont a minőség, sem pedig az egyéni képesség, csupán a mennyiség. Csinálhattad szarul, úgy, hogy ne csak támogasson, de ártson vagy úgy, hogy könnyű legyen, hamarabb végezz, bár akkor akár csinálhattál volna kevesebbet is, szépen, de nem, mert 50-et kell, 50-et, pont. Ezzel én nem értek egyet. Talán ezért is nem árzek égető kényszert, hogy visszamenjek.

Vagy ott van youtube-on Ranton, aki 3 évig tanult a Shaolin templomban a harcos szerzetesekkel kungfut. Azt mondta, hogy akarta oktatni a kungfut, de rájött, hogy ő az ott alkalmazott módszert preferálja, ahol edzésen üvöltenek veled és vernek, ha hibázol és úgy érezte ez itt nyugaton nem igazán működne. Lehet, hogy hatékony módszer, de szerintem embertelen. Ja, meg azért is hagyta abba, mert  lett egy nem múló hasi fájdalma, amitől nem tudott már kb edzeni. Abbahagyta, hazament, egy orvos se tudta mi okozza, de pár hónap alatt elmúlt. Ez nem rekreáció! (jókat mondott amúgy a shaolinos videóiban, rendesen eloszlatta a kamuködöt ami a shaolin templomot övezi).

És működik a rekreációs szemlélet, tessék elmenni egy normális edzőhöz erőedzésre. Én OldSchoolra jártam, de a Powercat-esek is jók biztosan, másról nincs infóm. Volt is erről OldSchool Podcast: Milyen a jó edző, fentvan yt-on, soundcloudon.

Előzmény: Louhan (86457)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2020.02.13 0 1 86501

Itt nem nézi le senki. Sem a Capoeirát, sem a belerakott munkát.

 

Mondanám, hogy olvass vissza, volt itt több Capoeirával foglalkozó forumozó. Én magam voltam pl. Batizado -n (csak a bulin ) az Almássy téren, jó volt.

Előzmény: domondo (86499)
emiki6 Creative Commons License 2020.02.13 0 1 86500

Az, hogy nem jó semmire, az nyilván nem igaz, mert minden jó valamire. A kérdés az, hogy te mit vársz a capoeirától. Mozgásformának elég jó, kérdezd csak Ido Portal-t, de önvédelmi rendszernek pl nyilván nem. :D

Előzmény: domondo (86499)
domondo Creative Commons License 2020.02.13 0 0 86499

Sziasztok

 

Nem tudom vannak-e itt olyanok akik lenézik a capoeirát, de sajnos sokan vannak ilyenek. Lenézik lévén, hogy nem jó semmire.

Ti, hogy látjátok,miként vélekedtek a capoeiráról?

Találtam erről egy kis szösszenetet csak nem tudom a PDF-et itt megosztani. :-(

 

Louhan Creative Commons License 2020.02.13 0 0 86498

A jóga eredetileg az önművelés, az önfejlesztés gyakorlata, ami a hétköznapi embert az isteni egyesülés felé mozdítja. Tulajdonképpen egyfajta miszticizmusnak nevezhető. A hindu vallás miszticizmmusa. Mint a szufizmus az iszlámban vagy a misztika a kereszténységben stb. Illetve a jóga egyik-másik formáját átvette a buddhizmus is és talán még a szufik is merítettek belőle titokban.

Számtalan ága van, amiből a ma igen elterjedt hatha jóga (amit a dánknak köszönhetünk...;) ) csak egy szelet szelete.

A wikipédián van egy elég jó, és természetesen elfogult áttekintő írás róla:

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3ga

 

Louhan

sszasza Creative Commons License 2020.02.13 0 0 86497

Most akkor tulajdonképpen mi is a jóga eredetileg?

Előzmény: Bela_Vak (86496)
Bela_Vak Creative Commons License 2020.02.13 0 0 86496

As nezopont kerdese, hogy az indiaiak a marketing miatt raktak e be az egeszsegmegorzo  - torna részeket, vagy egyszerűen valaki kicsit újított es az terjedt el... Hogy az indiaiak voltak jo marketingesek vagy a kóla mámorában úszó hippi - new age tömegek cuppantak rá bármire, ami kicsit is misztikus es magyaráztak lelkesen félre. Kaufmann the first 20 hours könyvében is le van írva a sztori, kicsit más szemszögből. Az mindenesetre elég egyértelmű hogy a joga eredeti céljának semmi köze az egészség megorzeshez vagy gyogyirtashoz. 

Előzmény: sz332 (86491)
sszasza Creative Commons License 2020.02.12 0 0 86495

Azért itt az indexen nem lehet mindent, de a pránásokért még nem tiltanak ki :-) Chivel rokon tudomány, szakmába vág, nem? :-)

Előzmény: Louhan (86494)
Louhan Creative Commons License 2020.02.12 0 0 86494

Hahaha!

 

Legyünk kemények? Boruljon most már minden? Utána jöhet a reiki, a Hit gyülekezete, majd a katolikus egyház stb... :) Le ne álljunk!

 

;)

 

Louhan

Előzmény: sszasza (86493)
sszasza Creative Commons License 2020.02.12 0 0 86493

Ha már jógázunk, nézzük meg a pránanadit is.

Előző munkahelyemen az emeletet tőlünk bérelték, hát jóban voltunk velük. Három kollégánk is járt hozzájuk, ketten magas szintet értek el, sokmindent hallottam tőlük. Nem vitatom, sokmindenkin tudtak gyógyítási eredményeket felmutatni, láttam.

Kis kitérő.

Az óbudai Kandóra jártam főiskolába. Ott egy speciális egészségmegőrző módszer dívott. Nem lehetett gyakorlati órát pótolni. Világosan megmondták, nincs hiányzás. Senkit nem érdekel, miért, aki hiányzik, azt azt az évet bukta. Ma már ilyesmi elképzelhetetlen persze. Namost 3 éven keresztül senki nem volt beteg. Ennyi. Ez nekem eléggé megalapozta a betegségekkel (ezáltal a gyógyítással) kapcsolatos világképemet is. (Ezt most be is írom Az sstyle sztoriba, jó hogy eszembe jutott.)

Értitek mit akarok mondani. Ettől függetlenül, a pránásokkal kapcsolatban sok mítoszt hallottam, aminek nem tudom a magyarázatát. Ki mit tud róluk?

sszasza Creative Commons License 2020.02.12 0 0 86492

Visszaemlékszem a sportoktatóin a sok csillogó szemű, fanatikus jógaoktató-jelöltre :-) Hogy elküldenének titeket a ..ba, hogy hazudtok és aláássátok az isteni és erényes  művészetet:-)

Előzmény: sz332 (86491)
sz332 Creative Commons License 2020.02.11 0 0 86491

Előbb olvastam az első hozzászólásod, és csak később, hogy be lettek linkelve azok a cikkek, amiket én is mondtam. :)


Igen, az indiaiak fogták a gimnasztikát, saját képükre formálták, és eladhatóvá tették. Mondjuk nagy pénzt jógával

szerintem túl sok ember nem keresett, de hát ez már csak ilyen.

 

Egy kicsit meg lettünk itt "nyugaton" vezetve, ami főleg úgy, hogy azért van nekünk elég komoly jóga kutatás múltunk itthon,

csak valamiért ezt elfelejtettük.

Előzmény: Louhan (86484)
sz332 Creative Commons License 2020.02.11 0 0 86490
sz332 Creative Commons License 2020.02.11 0 0 86489
Előzmény: sz332 (86488)
sz332 Creative Commons License 2020.02.11 0 0 86488

1938-ból, ez itt a trükk...

 

https://www.yogajournal.com/yoga-101/yoga-s-greater-truth

 

 

Előzmény: Louhan (86479)
Louhan Creative Commons License 2020.02.11 0 0 86487

Hazudnék, ha azt mondanám, mind. Nem mind. Van elvétve olyan is köztük, aki nem olyan... Csak kevés.

A tradicionális oktatás is él még itt-ott...

 

Azért tudnék mit mesélni a pénzes részekről! Felteszem Gao is! ;)

 

 

Hzsolt!

 

Köszönöm! :)

 

Louhan

Előzmény: sszasza (86486)
sszasza Creative Commons License 2020.02.11 0 0 86486

A Show Brothers-es mesterkép is szar, de azért azt sem gondoltam volna, amit az utóbbi években tudtam csak meg: hogy a kungfu micsoda pénz alapon megy manapság. Régen azt hittem hogy ejnye-bejnye, csúnya rossz Leung Ting, aztán kiderül hogy mind ezt csinálja...(?)

Előzmény: Hzsolt009 (86482)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!