Ez itt a Fortepan kulcsszavazók, címkézők, tárgyszavazók beszélgetős fóruma.
Szülőatyánk, a "FortePan megfejtések" amott lakik:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9204653
Azt hiszem, szemre nagyon jó a meghatározásod (plusz anyag). Így az 50752 semmiképp sem viharkabát, hanem eső- vagy ballon. A baloldali eléggé orkán gyanús.
Legénykorom kedvenc darabja egy angol (v. svájci), raglán szabású fregoli kabát volt, az egyik oldala halszálka mintás, világos szövet, a másik oldala ballon.
A nagy számok törvénye alapján igen, de ott inkább egy kalap alá venném az esőkabátokkal.
Szerintem emlékőrzőnek azok a képek inkább alkalmasak, amelyeken nem kell találgatni, hogy melyik a vihar, a ballon, az eső, a szél, az orkán, az átmeneti, a tavaszi, a téli, a búr a búrkalappal. :)
Szerintem mindkettő "ballon" átmeneti és/vagy esőkabát.
Talán minden ballonkabát esőkabát, de nem minden esőkabát ballon.
Amennyiben jól tudom, az un. ballon kabátok - a szövet sűrűségétől és az impregnálás módjától függően - különböző mértékben vízállók (vízlepergetők), míg a tökéletesen vízálló esőkabátok rendszerint PVC alapanyagból készültek és abszolút nem szellőznek.
Súlykos, nehéz volt, konok, eső szítta, a leghidegebb széldöfést is bírta, s ha övvel húzta rá a derekára, a vászon alatt megduzzadt a pára, valami impregnáltság, vagy efféle huncut dolog volt igazi erénye, nagy barnás-szürke-zöldes-ronda rémség, de apám óvta az a nyirkos vénség, az én kedvemre didergett az este, ha megtérvén a konyhán levetette, és imbolygott a petróleumlámpa, ha óvakodón száradóra rázta, úgy sandultam rá, ha a szögön lógott, hogy nagy kincs az az összehasználódott, mert ott csillogott minden gyerekálom, a gyöngyöződő vén viharkabáton.
Nekem is volt valami hasonló (a lóden mellett) nem szívesen hordtam, mert sprőd volt és nehéz. Viszont vállfa nem kellett hozzá, mert segítség nélkül is megállt a földön függőlegesen.
Én szívesen kettéválasztom, de nem érzem magam alkalmasnak, hogy a 19 db kép mindegyikéről megmondjam ez most vihar- vagy ballonkabát. Segítesz? Köszönöm
Bár erről tán már volt szó, én még egyszer próbálkozom. A képen nincs ballonkabát. Viharkabát van, ami nem azonos a ballonkabáttal. A ballonkabát egy praktikus divatcikk, a viharkabát jellemzően (védő) munkaöltözet. Ebben a formájában gyakorlatilag megszűnt, az emlékét fontosnak gondolom megőrizni.
Nem értünk egyet. A plakátok tartalmi elemzése, címkézése persze jöhet, benne akár Horthyval is, de az ábrázolást meghagynám az ábrákra. Persze ez csak egy vélemény.
Szerintem a képen levő szöveges üzenet igenis hozzá tartozik a kor Horthy ábrázolásához, ahogyan az ünnepségeken kiakasztott portrék szobrok ( ez sem kép, ábra) feliratok
bűnözni is lehet szóval cselekedettel ..., ábrázolni is
jelenleg 325 "plakát" címke van, nem mélyednék el a plakátszövegek tartalmi részletezésébe, de amennyiben pl. egy plakát olyan árureklám, mint az unicum, vagy éppen a smoll paszta, akkor az ilyen képi megjelenítést címkézném.
Szerintem az ábrázoláshoz ábra kell. Kép. A szöveges plakátok tartalmának címkézésére kitalálhatunk valamit, de ezek a Lissák anyagot leszámítva nemigen vannak jelen a gyűjteményben (hisz ez is KÉPgyűjtemény).