Keresés

Részletes keresés

tuzer Creative Commons License 2006.11.20 0 0 14242

Az a helyzet, hogy az internet összes topikjában időről - időre megjelennek olyanok, akik az adott topikot önzetlenül, mindenhez való jobban értésük teljes tudatában rombolják. Mi is elértünk ide, (Egyébként ez a topik olvasottságát bizonyítja). Ezekkel a népekkel szinte lehetetlen érvelni, hiszen alapból jobban tudják, mint azok, akik egy életet töltöttek egyenruhában, fegyverben, és két nagy katonai szövetségben is komoly szakmai elismerést vívtak ki.

 

Mindazonáltal - utoljára  - néhány megfontolandó tény:

1., A tömeghadseregek kora messzemenőleg nem járt le. Mindig az a kérdés, hogy mit nevezünk tömegnek, vagyis a konfliktus jellege, annak méretei a meghatározók, illetve a konfliktus (háború) megoldásának erőszükséglete. Vagy az első iraki háború 500000 amerikai katonája piti erő volt?

2., A profi szemlélet részben a harci technika iszonyú drágulása miatt vált egyeduralkodóvá, ráadásul messzemenőleg nem mindenhol. Normális országban békében ott áll a profik mögött tartalékban az ország jelentős része.

3., Az II. vh. óta egyértelmű, hogy mindazon konfliktusokban, ahol egyáltalán hadsereget bevetettek, gyakorlatilag megszűnt a front és a hátország közötti különbség, sőt, a civil áldozatok száma mindig nagyobb volt. Ez alapvetően meghatározza, hogy kell-e  katonai képzés, előképzés.

4. Egy ún. profi hadsereg akkor igazán hatásos, ha alapvetően két dologra képes:

a., bármely támadást addig felfogni, míg az állam át nem áll hadiműködésre

b., mielőtt az összes profi az "a" feladat érdekében megdöglik, hadrendbe állítja a tartalékos állományt.

 

Ezek eddig érvek voltak. Most jön az érzelem:

Milyen ember az, aki - miközben az anyját próbálják a szeme előtt megerőszakolni - hátradől a fotelban, és a rendőrségért telefonál, hiszen az profi módon fel van készülve az ilyen helyzetek kezelésére?

belic Creative Commons License 2006.11.20 0 0 14241
Sziasztok!

Vegyesen valaszolva a felvetesekre:

MHSZ: mar 1-2 eve van, bevetes klub az uj neve.

Sorkatonasag: szerintem egyertelmuen elerte azt a szinvonalat a sorkatonsag, amin ugy a legjobb javitani, ha megszuntetik azt.
Lehet, hogy nehany ev alatt osszeszedi magat a honvedseg annyira, hogy kepes sorkatonakat kepezni, de a 90-es evek vegen, a 2000-es evek elejen csak arra volt kepes, hogy elvegye az emberek kedvet a honvedelemtol, megtanitsa oket arra, hogy ha parancsot kapnak egy tiszttol, akkor felrelokjek azt, meg akkor is, ha eppen jozan. Persze, mire erkolcsileg kepes lesz a honvedseg kikepezni a sorkatonakat, addigra nem lesz hol es mivel.

Bel
st_patrick Creative Commons License 2006.11.20 0 0 14240

Szia!

Mikor volt ez a kezdeményezés pontosan?

Tudni kell hogy a pedagógustovábbképzés akárhogy is fáj, nem kötelező. Egyrészt az újabban végzettekre még nem vonatkozik, másrészt az intézményeknek évente egy adott összegű továbbképzési "keretből" kell gondoskodniuk arról, hogy akinek a munkahelye megtartásához muszáj, azt el tudják küldeni x órás továbbképzésre - persze lehet nemet mondani, csak akkor elveszted az állásod:-) Azt pedig, hogy kit mire küldenek, elsősorban az intézményi (intézményvezetői) érdek határozza meg és másodsorban ha lehet válogatni, akkor válogathat az illető.

Namost amikor a HM észbekap, hogy kellene y témájú továbbképzést szervezni történelem és egyéb szakosoknak, akkor keres egy lebonyolítót (mondjuk a Történelemtanárok Egyesületét) és előadókat szervez a rendezvényre. Eddig minden babarózsaszín, DE: a továbbképzési "keret" szűkössége miatt a költséget az iskolák sokszor nem fizetik ki, a képzés a pedatovábbképzés rendszerébe nem illeszkedik, a középkorú háziasszony pedagógusnak meg van jobb dolga is egy számára érdektelen, kétnapos hétvégi konferencián való részvételnél, hacsak nem elvált vagy "veszélyeztetett korú".

Ugyanez a helyzet a győriek által készített Honvédelmi ismeeretek tankönyvvel. Hírverést a szaksajtóban kapott, de a program az iskolákhoz, pedintézetekhez már nem jutott el. Emiatt rendkívül kevesen tudnak róla. A következő probléma pedig az, hogy az iskolaösszevonások miatt az intézmények agyonspecializálták magukat: ilyen tagozat, olyan tagozat, emelt óraszámban, projektek, pályázatok, káosz! Ilyen körülmények között nagyon kevés szabad óraszám van arra, hogy honvédelmi ismeretek oktassanak egy iskolában. És amíg egy jogszabály nem teszi kötelezővé, addig sajnos max szakkörök, délutáni programok formájában vehető fel - ez esetben nem a tananyagba.

Előzmény: Blue_Sky_007 (14207)
Stylist Creative Commons License 2006.11.20 0 0 14239

Az észjárásod ott hibázik, hogy te nem vagy tisztában a Haza fogalmával! A Haza nem az éppen aktuális kormányt jelenti, amely esetleg arra kényszerít, hogy sokatonaként szolgálatot adjál, vagy háború esetén a fronton öljél, és megölessél! A Haza az azonos származással rendelkező, ugyanazt a nyelvet beszélő, egy adott, csak nekik értéket jelentő történelmet és kultúrkört magáénak valló emberek összessége, amelynek tagjai büszkék ezekre az egyediségekre, és készek az életüket is áldozni szükség esetén, hogy ez az állapot fennmaradhasson! Gondold végig, hogy a Magyarhoz hasonlóan hosszú történelemmel rendelkező nemzetek esetén már generációk tucatjai, sőt százai vallották magukénak ugyanezt az értékrendet, és továbbadták a leszármazottaiknak. Erre jön valami túlfejlesztett egójú, nihilista, értéknélküli kis senki, aki azt mondja, hogy 11 évszázadnyi nemzetben gondolkodás le van szarva, a Hazát nem köteles megvédeni, sőt, a Haza ott van, ahol ő azt tehet, amit csak akar. Ilyenekre tényleg nincs szüksége az országnak, aki alapvető, immár évezredes erkölcsi alapvetéseket kérdőjelez meg. És akár tetszik, akár nem a terület, és a rajta élő emberek sorsa nem elválasztható egymástól, azt az emberek mindenhol magukénak érzik, és ha kell, harcolnak, és meghalnak érte, úgy ahogy az őseik is megtették! Nem véletlenül modják azt a székelyek, hogy ha egyszer lesz Magyar Feltámadás, akkor Erdélyben minden román nyugodtan ott maradhat, aki meg tudja mutatni legalább a nagyapja sírját! Mert a kötődést ők is innentől vezetik le! És ha már ez neked érzelmileg nem jelent semmit, a világ sehol nem úgy működik, hogy igénybe veszem azt, amit az állam nyújt nekem, ( útlevelet és diplomáciai védelmet külföldön, iskoláztatást és családi pótlékot a gyerekeknek, orvosi ellátást ha összeesel az utcán, rendőrségi védelmet ha ki akarnak rabolni, hatósági ügyintézést a területi önkormányzatnál, stb. ) de ugyanennek az államnak a területi integritását és jogfolytonosságát majd akkor védem meg, ha kedvem tartja! Ahol jog van, ott kötelességnek is kell lennie! A szabadság nem ugyanaz, mint a szabadosság! Ezeket nem ártana észben tartani a vadliberálisoknak is! :-((

Ami pedig a külföldi példákat illeti, Németországban az SPD és a CDU elsősorban azért utasította el a Zöldek indítványát a sorkatonaság középtávú eltörlésére, mert a felmérésük szerint ennek Németországban nincs politikai támogatottsága, vagyis a nép nem ért egyet a sorkatonaság eltörlésével! Svájc esetében pedig nevetségesek az érveid, hogy a "nagy szomszédok" ellen kell megvédeni az országot. Először is: Franciaország atomhatalom, te szerencsétlen, az ellen pedig nem sokat segít, ha a fél ország otthon tartja a szekrényben a puskáját! Másodszor: Svájcot még Hitlernek sem jutott eszébe megtámadni, és bár a speciális alpesi körülmények miatt nem lenne könnyű "bevenni" az országot, valószínűleg nem ez rettentette vissza a Wehrmacht-ot. Immár több évszázada Svájcot nem fenyegeti senki, az 1600-as években vívott utoljára háborút. Svájcban azért ilyen a rendszer, mert a polgárai ezt érzik megfelelőnek és megnyugtatónak! Évente szövetségi és kanton szinten 30-40 népszavazás van, néha szó szerint piszlicsáré dolgokról, de a kötelező tartalékos rendszert, és a vele járó "kényelmetlenségeket", mint pl. a Haza megvédésének a kötelezettségét mégsem akarja a túlnyomó többség megváltoztatni...

       

Előzmény: urál (14225)
Mud Rider Creative Commons License 2006.11.20 0 0 14238
"Aki önként jelentkezik, az tudja mit vállal be."

Honnan tudná, mi vár rá aki önként jelentkezik? Vagy kilépni is lehetne szerinted?
Előzmény: urál (14227)
Mud Rider Creative Commons License 2006.11.20 0 0 14237
Nagyon igazad van, ide kellene eljutnunk!
És nem csak a honvédelmi nevelésnél, hanem egy csomó más ügyben is.
Munkahelyén az ideológiát tartsa meg magának mindenki és végezze a dolgát jól!
Előzmény: Stylist (14216)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2006.11.20 0 0 14236
Hi M.I.!
Azonkívűl, hogy osztom véleményedet, csak egy apróság:
Magyarisztánban az adófizetés nem a kötelesség kategória, hanem a jogygyakorlás esete. Tehát: Adót fizetni jogod van, de nem vagy köteles! (Az adót nem fizetők, vagy "csalók" ezt nagyon jól tudják! Mivel Te ezt így tudod, bizti vagyok, hogy jogkövető állampolgárként pontos adófizető vagy, esetleg állami alkalmazott, és akkó az utolsó forintodért állambá békotor a zsebeidbe!)
Üdv: Öreg Csóka
Előzmény: M.I. (14235)
M.I. Creative Commons License 2006.11.20 0 0 14235
Kedves Ural!

Ha az ország megvédése nem kötelessége az állampolgároknak, akkor mi kötelességük?
Az adófizetés? Adót (részben) azért fizetünk, hogy legyen pénzünk az ország megvédéséhez szükséges eszközökre.
Amikor engem behívtak katonának azt gondoltam, igyekezni fogok, hogy jó katonája legyek ennek az országnak! Akikkel együtt bevonultunk túlnyomórészt mind így gondoltuk.
Nem azért mert a pártideológusok ágyútölteléknek neveltek. Hanem azért mert otthon azt tanultam, hogy vannak kötelességeim a családommal és a barátaimmal szemben. Amikor sorkatonaként arra készülsz, hogy megvédd a hazádat, nem a pártot (pártokat) vagy az éppen aktuális kormányt készülsz védeni, hanem a családodat és a barátaidat.
Az, hogy néhány nappal a bevonulásom után rá kellett jönnöm arra, a sorkatonai szolgálatot nem arra használták, hogy a tapasztaltabb polgárok megtanítsák a fiataloknak miként vehetnek részt az ország védelmében, nem a sorkatonaság hibája!
A megoldás sem az lett volna, hogy kiöntik a gyereket a fürdővízzel!

Egy hadsereg minősége nem attól függ, hogy főállású (szerződéses) katonákból áll, vagy sorozott polgárokból!
Ha jól körülnézel találhatsz olyan sorhadseregeket amelyek akár jelentősen magasabb színvonalúak, mint némely magát professzionálisnak tituláló hivatásos hadsereg.

X színvonalú emberanyag, Y színvonalú kiképzéssel mindig ugyan olyan színvonalú katonát fog eredményezni, függetlenül attól, hogy sor vagy szerződéses a katona.

De ha már bölcsen úgy döntöttünk, hogy 12 ezer harcoló katonával fogjuk megvédeni az országunkat, legalább valami honvédelmi elő/alap képzést kéne adni a fiataloknak.
Egyáltalán nem biztos, hogy egyenruhásoknak kellene tanítaniuk őket! Egy csomó dolgot aminek hasznát vehetik civilektől is megtanulhatnak. Térképolvasás, tájékozódás, elsősegélynyújtás.
A lövöldözés csak hab lenne a tortán.
Akár ösztönző célként is lehetne használni!
Ezek olyan dolgok, amik akkor sem ártanak ha soha nem lesz belőlük katona.
Egy ilyen képzéssel lehetne rősíteni bennük a felelősségtudatot. Azt, hogy ő is felelős ezért az országért, a biztonságáért.
Ne gondolja azt, hogy kifizetem az adómat, ezért a pénzért majd haljon meg valaki más helyettem az ország védelmében!

Előzmény: urál (14232)
Főnix Braun Creative Commons License 2006.11.20 0 0 14234
"degy, hogy kik alkotják azt a hadsereget és miért harcol! Az adózást meg nem kellene idekeverni. Többek közt azért adóznak, hogy megvédjék őket, azok, akiket az adójukból fizetnek!"

Szia Ural!

Igazad is van meg nem is!
Ha az az igaz amit a Honvédség mutat magáról (állít) akkor tökéletesen igazad van.De ha annak a szemszögéből nézzük aki nap mint nap duplagondol,akkor nem.
Figyelj erre amit most ide írok!

" A Honvédség 10%-a teszi azt amiért fizetik!"

Ez nem vicc!!!(Tábornok mondta)

A többi duplagondol,lefekszik,karrierfüggő,stb. Ez sem vicc!
NINCS HONVÉDELEM!KIVEL??????

Egyszer egy tiszt azt mondta nekem:-
- Aki kurvának áll ne sirjon,ha b@sszák!
- Lehet,hogy maga kurvának jött ide főhadnagy úr,de én katonának,úgyhogy sírok,mert ez kupleráj,és nem hadsereg!- (azóta nem szeret!)
A lényeg....az adódat nem a védelemre költik!Hanem védelemnek látszó tárgyra!
Ezért szereltem le!Ha nem lehetek katona ,nem leszek katonának látszó ribi!
De még mindig vannak kevesen akik komolyan gondolják....ők itt vannak nagy számban ebben a topikban.Több katona van itt mint gondolnád.Hidd el amiket itt olvasol :-(

Főnix Braun
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2006.11.20 0 0 14233

 Csak egy mondat mert sietek. Az állam is a tarsadalmak egyik formája!

A védelme ugyanúgy kötelessége az emberfiának, mint a család védelme.

 

Majd jövök még globalizálódni. :-))

Előzmény: urál (14232)
urál Creative Commons License 2006.11.20 0 0 14232

Csak a globalista stimmel.

 

A család meg a táradalom egyik alapja ma is. Nem nélkülözhető, hiszen jelenleg ez a leghatékonyabb módja az emberi reprodukciónak.

 

De gondolom érdekli az amatőröket, hogy a "vérprofik" mi a fenére költik a adójukat nem?

 

Igen.

 

Ha a sereg ezt például úgy mutatja meg, hogy a gyerekeimet történelemre, testnevelésre, önvédelemre

 

Erre már vannak intézmények. Úgy hívják iskola, vagy úgy hívják küzdősport tanfolyam. Ehhez nincs szükség hadseregre és ez nem is feladata a hadseregnek.

 

és mindezt professzionális keretek között, ideológia semlegesen teszi, akkor szerintem ez a társadalom érdeke is.

 

Nem. Ez nem professzionalizmus. Az amatörizmus. A gyerekek amatőrök, éppúgy, ahogy a sorozott katonák is amatőrök és azok is maradnak. A hentes se jár az iskolába, hogy a disznó bontására oktassa a gyerekeket és a pék se, hogy a rétestészta nyújtásáról tartson előadást a kölyköknek. Pedig nyilván annak is megvan a társadalmi haszna.

 

A profi attól profi, hogy a katonáskodás a választott szakmája, amiben a lehető legmagasabb szintre igyekszik eljutni. Szakmailag. Esze ágában sincs gyerekeket ágyútölteléknek tanítgatni, mert semmi köze hozzájuk. Ő egy szakértő, aki a maga szakterületén végzi a dolgát és nem foglalkozik mással csak azzal, ami az ő dolga. Hogy minnél jobb katona legyen.

 

A társadalom meg ezért megfizeti őt és ellátja az elérhető legjobb felszereléssel.

 

Ha meg a katonák nem profik, mivel hadkötelezettséggel riogatják a polgárokat, akkor nem fizetik meg őket és régi elnyűtt felszereléssel kell harcolniuk. Dehát nincs is szükségük sok pénzre, hiszen ők a hazájukért szolgálnak, a fizetés csak amolyan jelképes gesztus, mint a sorkatonának a zsold és az AMD is jó karabély, biztos szét tudják szedni szintidőre.

Előzmény: Blue_Sky_007 (14230)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2006.11.20 0 0 14231

De gondolom érdekli az amatőröket, hogy a "vérprofik" mi a fenére költik a adójukat nem?

 

Engem spec érdekel, hogy mire költik a nem kevés lóvét amit befizetek.

 

Ha a sereg ezt például úgy mutatja meg, hogy a gyerekeimet történelemre, testnevelésre, önvédelemre, netán fegyverismeretre (hogy tudja a lurkó, hogy mit okoz a vegyi anyag a metróba elszórva - Tokyo -) és mindezt professzionális keretek között, ideológia semlegesen teszi, akkor szerintem ez a társadalom érdeke is.

Előzmény: urál (14229)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2006.11.20 0 0 14230

Szerintem az ilyen jellegű hozzászólásokkal sincs semmi baj. Hiszen ez egy szabad ország.

Csak az ilyen típusú hozzáállással az lehet a baj, amikor nem tudják eldönteni melyik oldalon állnak. Az éppen rendelkezésre álló információk alapján próbálnak a világban eligazodni, és a fegyverü csövét arra forgatják, amilyen a hold állás. Kisarkítva.

 

Egyébként ez egy globalista-pacifista-nihilista hozzá állás.

 

Arra gondolok, hogy az ilyen típusú hozzáállással a családba - mint egyfajta társadalmi formációba - vetett hitet is meg kell kérdőjelezni?

urál Creative Commons License 2006.11.20 0 0 14229

Az egykori közvéleménykutatások szerint az állampolgárok 80% értett egyett a sorkatonaság eltörlésével. Egy kissebbség kívételével az állampolgárok úgy gondolják, hogy nincs rájuk szükség a honvédelemben, az a profik dolga, őket, az adófizetőket, az amatőröket hagyják békén ezzel, mert ők soha nem lesznek professzionális katonák és nem is akarnak azok lenni.

 

Ez már történelem és ez az új hagyomány is.

Előzmény: Éhesló (14228)
Éhesló Creative Commons License 2006.11.20 0 0 14228

Helló,

ez ellentmond az érvényes alkotmánynak, de történelmi hagyományainknak is.

Kérlek ne nagyon hirdesd, mert máris túl sokan gondolják így, és közvetve ez is az oka annak amiről a téma itt.

 

Éhesló

 

Előzmény: urál (14221)
urál Creative Commons License 2006.11.20 0 0 14227

Na végre, te kimondod mi a lényeg!

 

A sorkatonaság ingyen vér.

 

Ez a lényege. Nem kell kifizetni a drága professzionális katonát, hanem helyette súlyos börtönnel, ahol van halálbüntetés ott felkoncolással fenyegetve ingyen lehet ágyútölteléket szervezni a kedves nemzetet alkotó lakosságból. Akiket lehetőleg gyerekkortól fogva trenírozunk arra, hogy boldogan, énekelve ölessék meg magukat néhány zsugori szarháziért, akik sajnálatosan éppen a haza vezetői.

 

Röviden erről van szó. A sorozott katonán az államkincstár spórol. Többek közt ezért is találták ki. Velük váltották le a zsoldosseregeket.

 

Aki meg van olyan hülye, hogy ehhez dalol is és erre büszke is, azt nyilván a honvédelmi nevelésen idomították hülyévé. Majd az első hét a fronton rádöbbenti arra, hogy mekkora szarságra van ő kényszerítve. Ha megéri az első hét végét.

 

ui. Ja igen. Én például részemről kész vagyok fegyvert fogni háború esetén az ellen az ország ellen, amely engem sorozni akar. Ugyanakkor önként is kész vagyok megvédeni azt az országot és erre békében is felkészülni, amely engem nem akar sorozni és biztosítja az alapvető szabadságjogaimat. Ez jogos önvédelem, hiszen a sorozás révén egy háborúban a saját állítólagos hazám meg akar ölni, arra kényszerítve, hogy én öljek meg másokat, vagy ha nem teszem, akkor felkoncolnak. Ha szerencsém van nincs halálbüntetés, akkor csak lesittelnek.

 

Aki önként jelentkezik, az tudja mit vállal be.

 

Ja igen. És semmi gond a katonai fegyelemmel. A katonai fegyelem a szükséges jó, ami nélkül a hadsereg nem működik. Szóval nem kellene ócska demagógiával élni! Mert az nem mindegy, hogy kik alkotják azt a hadsereget és miért harcol! Az adózást meg nem kellene idekeverni. Többek közt azért adóznak, hogy megvédjék őket, azok, akiket az adójukból fizetnek!

Előzmény: Törölt nick (14226)
urál Creative Commons License 2006.11.19 0 0 14225

Biztosan meg tudom. Svájc semleges ország. Egy egészen kis ország. Számukra ezért nem ért véget a tömeghadseregek kora, mivel ha semlegesként meg akarják védeni magukat olyan szomszédaiktól, mint Németország, vagy Franciaország, akkor az egész mozgósítható férfiállományt ki kell képezniük és fel kell szerelniük.

 

Ezt meg is teszik, mivel rettentő gazdagok. Ők egy speciális kívétel. A többi nyugati országban, ahol még létezik sorkatonaság és honvédelmi nevelés az a XX. század maradványa. Elhalófélben levő maradványa.

 

Izrael szintén speciális helyzetben van ráadásul nem is nyugati nemzet és nem azért mert Keleten élnek.

 

A sorkatonaság meg úgy hülyeség ahogy van. Amíg volt undorodtam a magyar hadseregtől. Függetlenül a haditechnika iránti rajogásomtól. Mert honnan veszi bárki -itt konkrétan az állam nevű entitás- a bátorságot ahhoz, hogy eldöntse helyettem miért akarok harcolni és miért nem. Sőt! Hogy egyáltalán eldöntse helyettem, hogy akarok e harcolni, vagy sem. Aki ezt megteszi, az az igazi ellenségem!

 

A szabadságomért hajlandó vagyok harcolni. Önként, rendesen felszerelve és kiképezve. De csak addig, amíg én döntök erről. Én. Mert az én hazám ott van, ahol szabad vagyok! És semmilyen izmusnak, demagógiának és szép eszmének nem hiszek. Az eszemre hallgatok, nem a szívemre.

 

Ez az individualizmus nem a szükséges és kemény katonai fegyelemről szól, ami egy szimpatikus jó dolog, hanem a választás szabadságáról.

Előzmény: Stylist (14224)
Stylist Creative Commons License 2006.11.19 0 0 14224

"Ezért nem értek egyet a honvédelmi nevelés néven futó idomítással. Ennek utoljára a tömeghadseregek korában volt realitása, amikor ágyútöltelék kellett és már kölyökkortól fanatizálni kellett az állományt a haza védelmére."

 

Svájcban is van _kötelező_ honvédelmi oktatás, ( lányoknak is! ) az iskolában, a felnőtt férfiak pedig otthon tartják a gépfegyverüket, és az egyenruhájukat, és mozgósítás esetén csak a lőszerért kell bemenniük a laktanyaközpontokba. Évente kétszer gyakorlat, egy téli, ami 3-4 napos, és egy nyári, ami 2 hetes. Ha van valami speciális kiképzése, ( hegyimentő, búvár, rádiós, mesterlövész, szanitéc, stb. ) akkor még plusz gyakorlatok is vannak. Mindez egy semleges, senki által nem fenyegetett országban, a "tömeghadseregek" korának lejártával, stb. Kb. 2 éve volt egy írás a Regiment-ben a svájci tartalékos rendszerről, tanulságos volt. Németországban is van az iskolákban honvédelmi oktatás, legalábbis Baden-Würtemberg tartományban biztosan. És éppen tavaly utasították el a nagy kormánypártok azt a Zöld párti javaslatot, hogy 10 éven belül Németországban is szűnjön meg a sorkatonaság. Azt, hogy izraelben mi a szokás, már meg sem említem...

De te biztosan meg tudod magyarázni az analógiát Svájc és Hegyi-Karabah között...

 

Előzmény: urál (14221)
urál Creative Commons License 2006.11.19 0 0 14223
Hol ebben a nihilizmus?
Előzmény: Stylist (14222)
Stylist Creative Commons License 2006.11.19 0 0 14222

"A haza védelme nem kötelességünk."

 

Azt hiszem ezzel a nihilista véleményedel súlyos kisebbségbe kerülsz ebben a topicban...

 

Előzmény: urál (14221)
urál Creative Commons License 2006.11.19 0 0 14221

Kösz, hogy szembesítesz a pacifizmusommal! :)))

 

A videójáték, az egy játék, a gépkarabély, meg egy fegyver. Nem azért nem adjuk a gyerek kezébe, mert a fegyver az egy csúnya dolog -nem az-, hanem azért, mert a szerep, amire a gyereket idomítjuk, vagy neveljük, tök mindegy hogy nevezzük ezt, nem a fegyveres férfi szerepe lesz. Nem ez a nyugati civilizációban élő férfipopuláció fő megélhetési forrása. Hogy aztán felnőtt fejjel végül mihez kezd az már az ő dolga, de a nyugati civilizációnak elsősorban nem fegyveres férfiakra van szüksége. Másodsorban sem, és hetvenedsorban sem.

 

Hogy mellékesen mennyi fegyvert tartanak a nyugatiak az már az ő magánügyük. Magam részéről a szabad fegyvertartás híve vagyok, amennyiben a fegyverviselő valamilyen módon kiveszi a részét a fegyveres közteherviselésből is. Ilyesmi például a honvédelem. Tartalékosként, vagy valamilyen nemzeti gárda keretében, stb. Aki meg alkalmatlan katonának, az alkalmatlan arra is, hogy fegyvert tartson, míg aki alkalmas katonának, az ha lehetősége van rá, valamilyen módon katonaként is szolgál. Jó lenne, ha lenne felénk Nemzetőrség, vagy valamilyen más területvédelmi erő, felőllem Munkásőrségnek is hívhatnák, vagy Tőkésőrségnek, tök mindegy.

 

De ez nem tartozik a gyerekekre! Ez egy felnőtt ember szabad döntése, emiben nem befolyásolta őt gyerekkori idomítás.

 

Ezért nem értek egyet a honvédelmi nevelés néven futó idomítással. Ennek utoljára a tömeghadseregek korában volt realitása, amikor ágyútöltelék kellett és már kölyökkortól fanatizálni kellett az állományt a haza védelmére.

 

A haza védelme nem kötelességünk. Magánügy, ami azoknak a hobbija, akiknek erre affinitásuk van. Másoknak más hobbijaik vannak.

 

És ezt úgy írom, hogy maximálisan megértem azokat, akik a különféle hazákat védelmezik.

Előzmény: Blue_Sky_007 (14219)
Bálint Attila Kristóf Creative Commons License 2006.11.19 0 0 14220
Hidd el nekem. Ő egész biztosan nem az:).
Előzmény: Blue_Sky_007 (14219)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2006.11.19 0 0 14219

Tök igazad van, nem veszek neki karácsonyra, mert nem ís arrol volt szó, hogy a 14. szülinapjára veszek neki, és férfivé avatom.

 

De akkor légyszi tiltasd ki az összes videjátékot, amiben fegyver van, az összes hipermarkecot zárasd be ahol müanyag puskákat, kardokat árulnak.

 

A civilizáció nem azt jelenti, hogy a fegyvereket el kell felejteni, szerintem meg kell tanítani tisztelni, kezelni, ha arra kerül sor, és nem a fegyver kezelésére kell helyezni a hangsúly a honvédelmi oktatásban.

 

A te gondolatmeneted szerint az usa a legcivilizálatlanabb ország?

 

Nem vagy kicsit pacifista?

Előzmény: urál (14218)
urál Creative Commons License 2006.11.19 0 0 14218

Gyerekek, ti mindannyian magyar állampolgárok vagytok, ez a Hazátok, amit, ha ne adja Isten úgy alakul, akkor meg kell tudnotok védeni, kábé ez az ára annak, hogy ebbe a földbe nyugodhassatok, ha eljön az ideje. Lehettek különböző eszmék, ideológiák, és -izmusok elkötelezettjei, de minden magyarnak csak egy hazája van, és ebből a szempontból irrelevánsak a politikai nézetei! Oké, ha van kérdés, azt majd felteszitek a suliban az osztályfőnöknek, vagy a történelemtanárnak, mi most térjünk rá arra, amiért ma összejöttünk: itt van ez az AMD-65 mintájú gépkarabély, megmutatom, hogyan kell szétszedni, és összerakni, azután ti jöttök, én meg mérem a szintidőt, stb...

 

Ok. Ez Hegyi-Karabahban tök rendben van. De mi itt Magyarországon vagyunk, egy civilizált országban. A civilizáció ott kezdődik, hogy nem adunk fegyvert a gyerek kezébe.

Előzmény: Stylist (14216)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2006.11.19 0 0 14217

"Ideológia mentesen" nem tudsz semmit csinálni.

 

Ha az ideológia a haza védelme, az erre való tudatos felkészülés, a történelmi tapasztalatok integrálása, legyen az bármilyen korból, szerintem nem lehet akadály.

 

Ha kiveszed a szószt, meg párt és vezetőinek az ajnározását, sok régi dolog megállja a helyét ma is.

 

Most csúnya dolgot mondok: a náci ideológia népszerűsítése, és a mai reklám kampányok elég sok hasonlóságot mutatnak, mármint az alapjait tekintve, persze a módszerek azóta finomodtak.

 

Manapság a tanárok is szereptévesztésbe esnek (vannak általános iskolás gyerekeim), de ez szerintem nem akadálya annak, hogy a honvédelem ügyét akár nemzeti, akár globalizációs alapon valamilyen módon felkarolja a politika.

 

Ugyanis jelenleg a haza védelme, tényleg csak egy kis csoport "magánjátéka".

Előzmény: Stylist (14216)
Stylist Creative Commons License 2006.11.19 0 0 14216

Én ezt nem látom annyira sarkosnak. Ha nekem kellene tartanom ezt az oktatást, akkor az "ideológiai részt" néhány mondatban lezavarnám az elején, kb. így:

"Gyerekek, ti mindannyian magyar állampolgárok vagytok, ez a Hazátok, amit, ha ne adja Isten úgy alakul, akkor meg kell tudnotok védeni, kábé ez az ára annak, hogy ebbe a földbe nyugodhassatok, ha eljön az ideje. Lehettek különböző eszmék, ideológiák, és -izmusok elkötelezettjei, de minden magyarnak csak egy hazája van, és ebből a szempontból irrelevánsak a politikai nézetei! Oké, ha van kérdés, azt majd felteszitek a suliban az osztályfőnöknek, vagy a történelemtanárnak, mi most térjünk rá arra, amiért ma összejöttünk: itt van ez az AMD-65 mintájú gépkarabély, megmutatom, hogyan kell szétszedni, és összerakni, azután ti jöttök, én meg mérem a szintidőt, stb...

Szerintem ugyanis pont ott lehetne legjobban "elkúrni", nem kicsit, nagyon, ha az "MHSZ"-es ( vagy bármilyen más utódnevű ) előadó szereptévesztésbe esne, és a saját, nyilvánvalóan szubjektív politikai nézeteinek mázával kenné össze a honvédelmi oktatás fontos ügyét...

Én ezt így gondolom, ha nem így látjátok, lehet anyázni... :-((

Üdv:      

Előzmény: Éhesló (14213)
Éhesló Creative Commons License 2006.11.19 0 0 14215

Helló,

persze, és azt mondom ez is jelzi a mai politikai elit(teljes!) értékszemléletét. Szomorú látlelet.

 

Éhesló

Előzmény: Blue_Sky_007 (14214)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2006.11.19 0 0 14214

Azért az még eszembejutott, miközben a kádban ücsörögtem, hogy arra azért ez a globalista-kapitalista-tözsdeszemléletű mai rendszer képes volt, hogy beemelje a tantervbe a tözsde és pénzügyi ismereteket.

 

Amiknek nem tagadom, van létjogosultsága, de azért más tényezőket kidobni a szemétbe szörnyű hiba.

Előzmény: Éhesló (14213)
Éhesló Creative Commons License 2006.11.19 0 0 14213

Helló,

először is leszögezném, hogy alapjaiban egyetértek.

Az ideológia mentesség egy ilyen szervezetnél már inkább kérdéses, hiszen az előző rendszer ideológiája kommunista+internacionalista volt. A mai köztársaságé pedig pedig a fene sem tudja,  de valamilyen nemzeti (nacionalista) - globalista keverék.

Valszínű, hogy ezen az alapon folyik az oktatás-nevelés is (intézménye és tanára válogatha melyikben melyik az erősebb), ezért aztán kissé nehéz lenne a honvédelmi nevelést (ami még a boldog békeidőkben is kelletlenül sokat foglalkozott a történelmi elődök "nacionalista" tetteivel) ideológia mentesre szabni.

Szándék erre nincs, sokkal inkább arra, hogy a haza fegyveres védelmét még a közbeszédből is kilúgozzák, valamiféle "örök ejrópai béke" vízionálásával, figyelmen kívül hagyva a történelmi tapasztalatokat és a létező erőviszonyokat, érdekeket.

 

Üdv, Éhesló

Előzmény: Stylist (14211)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.11.19 0 0 14212
Hát tudod mit? Most már én sem. :)
Előzmény: Éhesló (14210)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!