Keresés

Részletes keresés

ppmr Creative Commons License 2009.05.24 0 0 363
Szerintetek káros az egészségre a grillezéskor keletkező füst? Illetve az, hogy ezzel átitatódik a hús?
ZsuR Creative Commons License 2009.05.21 0 0 362
Weber mindenhol draga - de jo. Nekem is volt a "kettle" sokaig, szerettem.


Előzmény: cvt01 (343)
ZsuR Creative Commons License 2009.05.21 0 0 361
.. es en meg "fust bombat" teszek a grillre, hogy eleg fustolt ize legyen :))!
Előzmény: tika6427 (347)
ZsuR Creative Commons License 2009.05.21 0 0 360
Milyen a szaritott barna cukor?
Előzmény: cvt01 (356)
simor Creative Commons License 2009.05.21 0 0 359
simor Creative Commons License 2009.05.21 0 0 358

A kép lemaradt:-))

 

Szóval ilyen:

simor Creative Commons License 2009.05.21 0 0 357

Sziasztok !

 

Szeretnék segítséget kérni!

 

Vásároltunk egy bográcsozót, amihez van grillrács is, de mint a bográcsozók általában, teljesen nyitott. Ilyen:

 

Tudnátok abban segíteni, hogy lehet valahol venni csak külön grillsütő fedelet, amivel le tudnám fedni a grillrácsot, hogy a kisújnyi kolbászkákon kívül mást is tudjak sütni.

 

Köszönöm előre is!

 

Rita

cvt01 Creative Commons License 2009.04.22 0 0 356
nincs mit remelem csinalsz kepeket a madarrol es felteszel egyet ide. A hosszu valasz meg a koros szofosasom tunete ;).

Az oldalas a masik kedvencem a grillen (bar en igazabol egy Weber fustolot hasznalok ehez de grillen is ugyanolyan jol meg lehet csinalni csak a fustolon kenyelmesebb). Gondolom ez is volt mar de hatha lesz benne uj informacio.

Ugyanolyan tuzet kell rakni mint a csirkehez csak kezdesnek kevesebb szen kell. Arra kell torekedni, hogy a sutotal folott kb 105 - 120 C legyen a homerseklet ehez nem art mar beszerezni egy jo homerot amit ra lehet tenni a grillre es otthagyni ( http://www.virtualweberbullet.com/measuretemp_photos/oventherm.jpg ). A jo oldalas sutesehez alacsony indirekt homersekletre es jo sok idore van szukseg. Ezert csak akkor javaslom ha mar a csirke jol megy... igazabol a grillt kell kiismerni. Meg kell tanulni, hogyan lehet szabalyozni a homersekletet ugy hogy a megadott ertekek kozott maradjon kb 4-6 oraig (attol fuggoen a disznoborda melyik reszebol csinaljuk a dolgot, minel kozelebb van a gerincoszlophoz annal rovidebb ido alatt sul meg) lehetoleg minel kevesebb ingadozassal. Termeszetesen a szen nem lesz eleg 4-6 oraig azt folyamatosan potolni kell, ilyenkor az a legegyszerubb, ha egy faszengyujton begyujtjuk a friss szenet elore es mikor jol eg gyorsan kinyitjuk a grillt levesszuk a racsot beontjuk a szenet aztan vissza az egeszet (ket ember konnyen el tudja intezni csak hoallo kesztyu legyen eleg).
A tuzre meg erdemes radobni 2-3 okol-meretu almafa hasabot ami a lecsukott fedel mellett szep lassan fog egni es megfustoli a hust (ez mar itten az igazi amerikai babrecue keremszepen). Bar errol megoszlanak a velemenyek de altalaban elfogadott, hogy a fustoleshez hasznalt fat eloszor ki kell szaritani. Frissen nem igazan alkalmas fustolesre, a kerget van aki lehuzza van aki rajtahagyja en mindig rajtahagyom (lustasag) es sosem ereztem emiatt kellemetlen mellekizt. Az almafan kivul a cseresznye es tolgy az itthon is elerheto fustolesre alkalmas ket fafajta. Az amerikaiak meg tobbek kozott hikorit es mesquite-et hasznalnak az utobbival nagyon kell vigyazni mert tul sok belole tonkreteszi a hus izet. (Ez a fustoles termeszetesen nem osszekeverendo a hideg fustolessel amit pl a sonkan es a kolbaszon csinalunk, ez utobbi a hus tartositasat szolgalja elsosorban mig a 100 fok folotti sutes kozben a fust csakis izfokozas celjabol hasznalatos). A fat nem kell potolni ha egyszer elegett.

Ja es a fuszerkeverek, igazabol nem nagy ugy, en ezt a kevereket talaltam a neten amit kiprobaltam es szeretunk:

1/4 csesze cukor
1/4 csesze so (nem jodozott)
1/8 csesze szaritott barna cukor
4 teaskanal chili por
2 teaskanal edeskomeny
1 teaskanal Accent (MSG) (ennek nem tudom a magyar nevet)
1 teaskanal cayenne bors
1 teaskanal frissen orolt feketebors
1 teaskanal granulalt fokhagyma
1 teaskanal hagymapor

ezek kozul talan az edeskomeny amit nem lehet barhol kapni es az accent (MSG) de ez utobbi szerintem elhagyhato. A mennyisegek csak az aranyok miatt erdekesek a fent leirt adag 2 egesz oldalashoz eleg.
Bar sok recept javasolja, hogy fuszerezzuk be sutes elotti este a hust es regebben en is ezt csinaltam ma mar nem vagyok ennek hive. A fuszerkeverekben levo so kiszarithatja a hust (persze ki lehet hagyni es csak sutes elott hozzaadni) de igazabol tul sok kinlodas miatt nem csinalom. Ma mar altalaban csak sutes elott kb ket oraval fuszerezek es utana mar nem teszem vissza a hutobe. Az, hogy a hus szobahomersekleten tolt ket orat segit kiegyenliteni a belso homersekletet a felulet homersekletevel igy egyenletesebben fog atsulni mintha a hutobol kikapva egybol a tuzre vetnenk... (utobbi esetben a hus felulete sokkal gyorsabban fog sulni mint a belseje). Ha meg akarom bolonditani a dolgokat egy kicsit akkor a fuszerezes elott fogok egy ecsetet es vekonyan bekenem mustarral a hust. Ez ket dolgot tesz, az egyik, hogy a fuszer a mustaron ugye konnyebben megtapad a masik hogy a mustar sules kozben atalakul es mintegy leszigeteli a hust es nem engedi kiszaradni. Meglepoen a 4-6 ora sutes utan semmilyen mustariz nem marad vissza. (ez egyebkent Paul Kirk tobbszoros barbecue bajnok egyik kedvenc trukkje).

Az oldalas akkor van kesz ha a hus elvalik a csonttol. Ezt ugy lehet ellenorizni, hogy az oldalas kozepen ket csontot megfogva megprobaljuk szettepni a hust (ovatosan) ha ez viszonylag kis ellenallassal konnyen megy es latszik hogy a csont elvalik a hustol akkor keszen vagyunk. Abbol is latszik ha megsult a hus, hogy visszahuzodik a csontokrol kb 1-2 centire. A tepeses modszer azert biztosabb.

Hat kb ennyi, ha minden jol megy valahogy igy fog kinezni:
Előzmény: tika6427 (355)
tika6427 Creative Commons License 2009.04.17 0 0 355

Nem, valóban nem olvastam vissza, sajnos otthon nincsen internetem, ezért munkaközben  van csak lehetőségem internetezni ami ugye azért nem illik, meg mivel munka van dögivel, nem is megoldható,  össze szoktam írni este, mint mit akarok gyorsan-gyorsan megkérdezni, vagy megnézni, aztán néha felugrok és megkérdezem amit akarok, ezért nincs időm visszaolvasni, és azóta csak most volt időm elolvasni is, vagyis még arra sem volt időm, csak lementettem, és ebédidőben fogom csak elolvasni.

Ezért csak most tudom megköszönni ezt a meglepően részletes válszt. Néhány kivétellel (Pl. kombuchás fórum) ahhoz vagyok szokva, hogy vagy nem is válaszolnak a kérdésre, vagy elintézik egy mondattal amivel semmire sem megyek. Ezért tényleg nagyon köszönöm a válaszodat. A csirkét biztosan meg fogjuk csinálni, remélem nem olyan idő lesz a hétvégén, mint ami most nálunk itt délen készül.

 

Előzmény: cvt01 (354)
cvt01 Creative Commons License 2009.04.13 0 0 354
bocs nem olvastam vissza csak a kerdezo emlitette, hogy szeretne egeszben csirket sutni, ezek szerint o sem olvasott vissza ;)
Boarhunter Creative Commons License 2009.04.13 0 0 353
Ez a recept asszem volt már, "Kevin sörös seggű csirkéje" néven :-)
Előzmény: cvt01 (352)
cvt01 Creative Commons License 2009.04.13 0 0 352
A kovetkezo modszer nagyon nepszeru az USAban a csirke egeszben valo megsutesere:

Ha ra akarsz keresni az interneten "beer can chicken" a neve.

Olyan grill kell hozza aminek eleg magas a fedele ahoz, hogy egy kisebb csirke felallitva elfer alatta. Nem vagyok nagy receptiro de azert megprobalom leirni a legfontosabb lepeseket:

1) elokeszites
Kedvenc fuszerkeverekunket dorzsoljuk be a megtisztitott csirke borebe, megjobb ha el tudjuk valasztani a bort a hustol es a bor ala tesszuk a fuszerkevereket. A bor ugyanis meggatolja a fuszerek bejutasat a husba.

Fogjunk egy 3 decis dobozos sort, mossuk meg a dobozt forro szappanos vizben majd nyissuk ki es igyuk meg a felet

A dobozt a maradek sorrel nyomjuk fel a csirke hatuljaba (pont belepasszol a ket lab kozotti nyilasba ;) )

A csirke keszen all a sutesre

2) Tuz:

Ket zonas tuzet csinalunk ugy hogy a grill ket szelere teszunk szenet. Kozepre egy eldobhato sutotalba vizet teszunk. A tal fole beallitjuk a csirket.
Valahogy igy bar ezen a kepen fektetve van a madar: http://www.weberbbq.com.au/images/turkeyonbbq.jpg
Egy masik kep a tuzrol: http://gthankyou.files.wordpress.com/2008/08/gthankyou-turkey-prep-may08-03.jpg en mondjuk nagyobb talat szoktam hasznalni akkorat amibe a csirke maga is belepasszol.

3) Sutes:
A csirket addig sutjuk amig a mellehusa a legvastagabb reszen el nem eri a 71 fokot es/vagy a combja a 77 fokot (fahrenheitbol valtottam at). Neha sajnos ez nem egyszerre kovetkezik be ilyenkor azt kell figyelembe venni hogy mit szeretnek jobban a vendegek. Nekem a comb legyen tokeletes a mellet nem annyira szeretem szoval en arra figyelek inkabb. Sutes kozben lehet sorrel locsolni hogy a bor ne egjen meg, sot ha jokor johelyen locsolunk akkor kiegyenlithetjuk a sutes kozben a combban es a melleben fellepo homersekletkulonbsegeket. Ha valaki nem szereti a sort akkor nagyon jo ha alma frissen kifacsart levevel locsoljuk amit megbolondithatunk egy kis worchestershire szosszal vagy szojaszosszal.

Levetelkor viseljunk hoallo kesztyut mert a dobozos sor nagyon fel tud hevulni. Altalaban egyedul nehezkes kivenni a dobozt a madar hatsojabol.

A felhevulo sorosdobozbol elmeletileg a sor kiparolog a husra es megakadalyozza annak kiszaradasat. Valojaban inkabb csak latvanyelem a sor kevesse ad hozza az izhez.

A mi legutobbi probalkozasunk igy nezett ki a sutes elejen.
Előzmény: tika6427 (347)
cvt01 Creative Commons License 2009.04.13 0 0 351
A grillezes tobbek kozott azert is ad mas izt mintha egy serpenyoben kisutned ugyanazt a hust mert az utobbi esetben a hus a sajat zsirjaban rotyog egy ido utan, mig a grillezes kozben a kiolvadt zsir lecsopog. A grilltalca pont megakadalyozza ezt a kivanatos folyamatot, ha meg lukacsos akkor ugyanugy lecsopog a zsir mintha a racson lenne - igy aztan meg mar tenyleg nincs sok ertelme. A lukacsos grilltalat en olyankor hasznalok ha aprohust sutok ami amugy atesne a grillracson es lusta vagyok nyarsra tuzni. Peldaul garnelarakot csinaltam mar grilltalon de utobb megbantam, nyarson sokkal jobb es egyszerubb is kezelni.

Azert van par dolog amit megprobalhatsz a leirt esetben:
1) ketzonas tuzet csinalsz es amikor nagyon elkezd csopogni a zsir akkor felrehuzod a saslikokat oda ahol nincs szen igy a zsir nem kozvetlenul a szenre csopog nem gyullad be nincs fust

2) a fedelet folyamatosan tartsd rajta a grillen es amikor a csopoges beindul zard le az osszes szellozot, ilyenkor ha jo a grill konstrukcioja akkor lecsokken az oxigenszint a grillen belul ami megakadalyozza a lang kialakulasat. en se hittem el amikor eloszor olvastam de mukodik, ha nincs lang meg akkor is van fust de nem a fust ad neki igazan rossz izt hanem hogy a begyullado zsir langja megegeti a hust.

3) hasznalj kevesbe zsiros hust... nem a tarja az egyetlen hus amibol jo saslikot lehet csinalni ;) ha megis azt akarsz hasznalni akkor nyesegesd le rola a zsirt amennyire lehet, a rostok kozott marad annyi amennyi kell

A legfontosabb azonban a masodik tanacs, tartsd a fedelet a grillen amennyit csak elhet es zard le a szellozoket mihelyt megindul a zsir kiolvadasa

A ketzonas tuz is eleg egyszeru dolog az a lenyeg hogy a grill egyik felebe teszel csak szenet (akar tobb retegben is). Ez lesz a nagy homersekletu zonad ahol a ho direktben a faszenrol szall fel, az uresen hagyott zona pedig a kezepes homersekletu indirekt zona. Ezen az oldalon is tokeletesen sul a hus csak lassabban es neha at kell forditani.

Nezd meg ezt a pdf-et bar angolul van de a kepek magukert beszelnek:
http://www.livefirewisdom.com/img/P14P15.pdf

Van benne egy jo tablazat arrol, hogy hogyan lehet a tenyereddel "megmerni" a sutesi homersekletet:
Ha kezed a racs fole tarod kb 15 cm-re attol fuggoen hogy meddig tudod az adott helyen tartani kb meg lehet mondani hany fokos a tuz:
2 - 4 mp 230 - 290 C ezt hivom en nagy homersekletu zonanak
5 - 7 mp 180 - 230 C ez a kozepes homersekletu zona
8 - 10 mp 120 - 180 C ez az alacsony homersekletu zona, ilyen hofokokat csak indirekt oldalon lehet elerni

A disznohus nagyon jol sul kozepes homersekleten az indirekt zonan. En ugy csinalnam, hogy 1-2 percre a direkt zona fole tennem a sutes kezdeten ez eleg, hogy egy keves barna (megporkolt) reteg kialakuljaon a huson ami nagyonjo izt ad neki. Utana felrehuznam az indirekt zonaba hogy atsuljon a belseje is. Nagyon fontos hogy ne nyitogasd a fedot feleslegesen mert akkor elszokik a grillbol a ho es nagyon sokaig tart mire atsul a hus. Szoval nincs lesegetes :) a grill es a hus tudja a dolgat anelkul is, hogy folyamatosan ellenoriznenk. Ezzel a modszerrel a saslik szerintem max 15-20 perc alatt meg kell, hogy suljon (lehet, hogy elobb, eddig meg disznobol nem csinaltam). Bar amikor valami uj receptet csinalok akkor eloveszem a hushomeromet es azzal ellenorzom le hogy mennyire van atsulve a hus nem az ido utan megyek. A disznora 70-75 fokot mondanak a szakertok... en 70 fokra lonem be mert tul atsutve szaraz lehet es ha nem sult at jol barmikor vissza lehet tenni es tovabb sutni meg egy kicsit mig ha tul van sutve akkor azon mar nagyon nem lehet segiteni. Gyakorolni kell ezt is mint mindent mire tokeletes lesz.
Előzmény: tika6427 (347)
comad Creative Commons License 2009.04.07 0 0 350
4 személyre:
50 dkg darált hús (fele marha, fele sertéshús)
1 nagyobb hagyma

sok őrölt bors
2 evőkanál mustár
kb. 3-4 evőkanál ketchup
1 egész tojás
(ha a massza túl laza, akkor 1-2 evőkanál zsemlemorzsa)

Elkészítés:
A darált húst egy tálba tesszük, megsózzuk, 2-3 mokkáskanálnyi borsot szórunk bele, hozzáadjuk a nagyon apró kockákra vágott hagymát, a 2 evőkanál mustárt, a tojást, és kanalanként a 3-4 evőkanál ketchupot. A masszát összegyúrjuk, és 4 egyenlő kupacra osztjuk, amelyekből szép, formás húspogácsákat készítünk.

Nem saját, lopott, de a nővérem már csinálta és azt mondja, isteni. És csalamádét is rak rá!
Előzmény: Törölt nick (345)
comad Creative Commons License 2009.04.07 0 0 349
No és ez?
Előzmény: Zitka (348)
Zitka Creative Commons License 2009.04.07 0 0 348

Nullverziós secondhand kütyü, informatikusok előnyben.... :-)

 

 

tika6427 Creative Commons License 2009.04.07 0 0 347

Szia!

Hasonló Landmann grillezőnk van nekünk is, kevésbé komoly, de azért jó. Most vettük, ezért még csak ismerkedünk a fedeles grillezéssel, és ebben szeretném a segítségedet kérni. Egyrész honnan tudnék jó recepteket szerezni, szívesen sütnék mondjuk oldalast, egészben csirkét, halat, szóval nem vékony szelet húsokat, hanem valami tartalmasabbat.

A másik kérdésem pedig, mert ezzel kínlódtunk a hétvégén. Saslikot sütöttünk, és ahogy a rácsra tettük a húst, egy idő után lecsöpögött a zsír, lágnra kapott a faszén, és jött a füst, ami szerintem érződik a húson. Na ezt a füstízt szeretném elkerülni. Gondoltam már grill tálcára, ami lyukacsos, és akkor nem csöpög le a zsír, de nem tudom, hogy akkor is olyan hatásfokú-e a sütés. Szóval tényleg elég kezdő lennék. Tudnál valami tanácsot adni?

Köszönöm előre is !

Előzmény: cvt01 (346)
cvt01 Creative Commons License 2009.04.01 0 0 346
A masodik bevetes:
Vegeredmeny
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.27 0 0 345
jo hamburger hus receptje van valakinek?
cvt01 Creative Commons License 2009.03.27 0 0 344
Le kellett fenykepezzem mielott osszekoszoltam szegenyt:
Előzmény: cvt01 (343)
cvt01 Creative Commons License 2009.03.24 0 0 343

A magyarorszagi forgalmazo vedelmeben el kell mondani, hogy a Weber az aki igy felsrofolja az arakat valamiert es egesz europaban ugyanezek az arak vannak.

 

Es tenyleg ennyire nem jo.

 

Az enyemet pont ma hozta meg a fedex... holnap teszt!!! Csak egyszeru hamburger elsonek - hiszen meg csak ismerkedunk. Aztan hetvegen johet a ribeye...

Előzmény: ZsuR (340)
comad Creative Commons License 2009.03.23 0 0 342
Nézz el ide.
Előzmény: csiposz85 (336)
tuutuu Creative Commons License 2009.03.23 0 0 341

Van pofájuk a szállítási költségen xarozni.

 

Erre szoktam mondani:

- Na, akkor rátok is szárad...:}}}

Előzmény: cvt01 (339)
ZsuR Creative Commons License 2009.03.22 0 0 340
Nagyon is az... Usa ara: 2,000 USD, az meg...


2,000 US Dollar = 444,994 Hungarian Forint !!! Micsoda dolog az, megduplazni az arat?! Annyira azert nem jo...
Előzmény: cvt01 (339)
cvt01 Creative Commons License 2009.03.22 0 0 339
Előzmény: ZsuR (338)
ZsuR Creative Commons License 2009.03.22 0 0 338
ATYAURISTEN! Micsoda arak!!! Majdnem 500.000 egy grillert???
Előzmény: cvt01 (337)
cvt01 Creative Commons License 2009.03.22 0 0 337
Sajnos nem tudok segiteni az eredeti kerdesedben de ha egy jo tanacsot meghallgatsz szivesen megosztom veled: a kepbol ugy vettem ki, hogy a grillnek nincs teteje. Szerintem ne vegyel olyan faszenes (es semmilyen mas tuzelesu) grillt aminek nincs teteje. Nagyon lekorlatozza a lehetosegeidet, hogy alulrol jon csak a ho. Csak olyan dolgokhoz jo igazabol amik nagyon gyorsan sulnek, hot dog, steak talan hamburger, pizza. Lehet, hogy meg fogsz tanulni rajta megcsinalni egy kozepesen jo csirket (csakis szetszedve, egeszben kizart) de addig a csalad eleg sok elszenesedett huson fogja keresztul ragni magat. Sok hust ugyanis kozepes direkt vagy indirekt tuzon a legjobb sutni. A Weber mantraja hogy a fedonek mindig lecsukva kell lenni es nem er lesni. Ilyenkor a sutoter fel tud melegedni es sokkal egyenletesebben sul a hus.
A jobb lecsukhato grillekben a szellozonyilasok merete szabalyozhato. Ezzel befolyasolhato a faszen homerseklete az eges gyorsasaga.
A masik nagy elonye a fedonek faszenes grillek eseten, hogy ha a husrol a faszenre lecsopogo zsir begyullad akkor csak lecsukod a fedot es lezarod a szellozonyillasokat es a lang maris kihuny es nem porkoli meg a hust.
Szivem szerint mindenkinek azt javasolnam vegyen egy 57cm-es Weber grillt es felejtse el a kerdest egy eletre sajnos azonban ezek a tuzrevalo emberek haromszoros aron kinaljak europaban a grilljeiket eszak-amerikaval osszehasonlitva es megertem hogy 53k HUF egy kicsit huzos beruhazas.
http://www.grill-shop.hu/products/hu/Weber-grillez-337k/faszenes-Grill/Weber-One-Touch-Silver-57-cm-faszenes-grill-fekete.html

De ha talalsz valamit ami hasonlo funkciokkal bir es eleg nagy a merete es arban is megfelel, szerintem boldogabb leszel vele mint a kepen levo grillel.

Bar ha ilyen grillasztalt szeretnel akkor ez nem is rossz (11541 v 542): http://www.landmann.hu/termekek/grillek/faszenes-grillek/grillasztalok/
Van teteje!!!
Előzmény: csiposz85 (336)
csiposz85 Creative Commons License 2009.03.18 0 0 336
upsz lemaradt a szövegnek egy része...szoval, hogy hol mere lehet találni ilyen hasonló grill sütőt.?
csiposz85 Creative Commons License 2009.03.18 0 0 335

Üdvözlet mindenkinek!

Grill sütőt szeretnék vásárolni (faszenest) és a segítségeteket szeretném kérni, hogy hol mere lehet ilyen has>http://kepfeltoltes.hu/090318/grill_www.kepfeltoltes.hu_.jpg ?

mia11 Creative Commons License 2009.03.17 0 0 334
Előzmény: tika6427 (332)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!