A MH-at ne úgy képzeld el, mint egy szállodát, hanem, mint egy klubházat. Ott élő magyarok tartják fenn és tartanak ott rendezvényeket. E mellett adják ki a szobákat. Azt gondolom, hogy meg tudják oldani, hogy valaki vár ott rátok, sokszor voltak ott még este 11-kor is - bár éppen felújítás volt.
2 ismerősömmel tervezünk egy Svédországi utat valamikor a tavaszi szünetbe kb. április 21-26 között. (tudom hogy még korán van de már elkezdtünk infót gyűjteni) örülök hogy rátaláltam erre az oldalra mert nagyon sok hasznos infót olvastam és az élménybeszámolók is nagyon tetszettek :) Hallottam erről a magyar házról. Ahogy olvastam 250sek/fő/éj a szoba. Szerintem ez olcsó (mi 9-14 ezer ft között láttunk szállodákat). Amúgy érdekelnek más szálláslehetőségek is max olyan 10 ezer Ft/éj/fő árban. A probléma csak az hogy jelenlegi menetrend szerint a Wizzair gépek csak 19.50-re érkeznek meg Stockholmba (+ amennyit még késik). Ha a 20.00-ás reptéri buszt elérnénk még akkor is leghamarabb 21.20-ra érnénk be a városba és még erre jön a 20-30 perces utazás vagyis 22.00 körül érnénk a Magyar Házba. A kérdésem az lenne hogy ilyenkor még van ott recepció?Vagy inkább aludjunk valami reptéri szállóba és másnap reggel menjünk a magyar házba? olvastam a fórumon hogy valakinek e-mailben elküldték a szálloda kapukódját és a portán egy borítékba bele rakták a szoba kulcsot is (de ez nem a magyar ház volt)
1. legjobb megoldás a repcsi . Wizz , Malév , Norwegian biztos megy oda. Ár sok mindentől függ / fapados vagy nem , kézipottyásszal vagy nagyobb csomaggal , mikor van lefoglalva /. Azt mondanám most 20 ezer ft-tól a csillagos ég egy retúr jegy.
2.Flygbussarna a legjobb megoldás ... szerintem :) költségei a cég oldalán megtalálhatóak. http://www.flygbussarna.se/
3: szállások közül a hostel-ek és a hotelek a legjellemzőbbek. árakkal most perpill nem vagyok képben , de nem olcsó :)
4: közlekedési lehetőségek: busz , tunnelbana A vonaljegy nagyon drága , jobban megéri a bérlet bizonyos idő felett.
5: Stockholm card : http://beta.stockholmtown.com/en/Information/Buy--Order/The-Stockholm-card/ itt mindent megtalálsz róla.
6: a programokra is azt tudom írni egyéntől és időtől függ. Ami nagyon ajánlott az a Wasa és a Skanzen - szerintem - de kihagyhatalan a Gamla Stan is.
ajánlom nézegetni ezt az oldalt : http://www.stockholm-svedorszag.com/
itt szinte minden kérdésdre megtalálod sokkal bővebben a válaszokat :)
Stockholmból kell házi dolgozatot írni a suliba. Tudnátok segíteni a következő témákban?
- Utazási módok, hogy tudunk Budapestről eljutni? Költségei?
- A reptérről hogyan tudunk bejutni a városba? Ennek költségei?
- Milyen szálláslehetőségek környezetébenközül választhatunk a városban és a közvetlen környezetében? Költségei?
- Milyen közlekedési lehetőségek közül választhatunk a városban?Ennek költségei?
- Stockholm Card vásárlásának előnyei és a különféle időtartamra történő vásárlás költségei? Soroljam fel azokat a múzeomokat és látványosságokat, amelyeket kedvezményesen megtekinthetünk?
- Milyen programokat szervezhetünk? Stockholmi séta rövid hajóúttal?
Tudsz fizetni vele ha jól tudom és penzt is tudsz kivenni. Egyébként is fel van tüntetve az üzleteken,hogy milyen kártyát fogadnak el. ...ahol valamit árulnak azok közül kb90%ánál tudzs kártyával fizetni...
Sok helyen olvastam, hogy érdemes kint kártyával fizetni, mert sok helyen elfogadják. Nekem VISA elektron kártyám van, nem dombornyomott! Ezzel a kártyával tudok kint fizetni?
Én megnéztem a Flygbussarna honlapját és nem találtam magyar oldal rajta?! Lehet, hogy én vagyok a béna, de légyszi be tudnád elemelni azt a linket, ahol megtalálom a magyar nyelvű oldalt.
Azt szeretném megkérdezni, hogy a Skavska reptéren a menetrendszerinti buszokra, ami bevisz Stockholm központjába, a jegyet a buszon veszem meg vagy jegyautomatánál? A buszon is lehet kártyával fizetni?
Nagyon sok érdekes információt olvashattam itt!Köszönöm a résztvevőknek!!Amit sehol nem találtam,hogy van-e közlekedési-, ill. belépő kedvezmény a 65 év felettieknek? Ha valaki tud valamit ezzel kapcsolatban, nagyon várom,mert két nap múlva indulok Stockholmba.KÖSZÖNÖM!!
A visszaút előtt 7 napnál hamarabb nem lehet kinyomtatni, így nekünk ott kellett megoldani. Arra vigyázni kell, hogy utólag nem adhatsz hozzá csomagot, pedig ez így nem szerepel a leírásban. Elfogadják természetesen. Mi a kapuhoz menet egyszerűen elhagytuk a beszállókártyánkat, úgy kellett kiállítatni egy újabbat. Ami fontos, hogy a kapuknák egy ember ül mérleggel és leméri a kézipoggyászt. Fényképezőképtáskát sem enged fel második kézipoggyásznak, figyelni kell erre. Ilyet még nem tapasztaltam sehol, pedig sokat repülök.
Azt szeretném megkérdezni, hogy a reptéren vagy otthon nyomtattátok ki a beszállókártyát? Csak azért kérdezem, mert most foglaltam életemben először online repülőjegyet és van arra lehetőség, hogy otthonról is kinyomtassam a beszállókártyát ingyen, mert ha a reptéren kérem a besz. kártyát, akkor ott már fizetnem kell ért. A visszaútnál is elfogadják a Skavska reptéren az online csekkolást, vagy jobb ha ott a reptéren kérem a beszállókártyámat? Kicsit parázok, mert az online foglalás egyszerűsége miatt arra gondolok, hogy nehogy valamit elrontsak! Tudom, ez hülyén hangzott! :)
Vasa Múzeum. ez egy hadihajó, ami 1626?-ban a szokásos 5 év helyett a fele idő alatt épült meg király nyomásásra és az első útján elsüllyedt. 1950 körül elkezdték az előkészületeket a kiemelésre, majd kiszedték, 9 évig tartósították, építettek köré egy múzeumot és meg lehet csodálni. Ennek árát már leírtam. Esetleg a királyi palota vagy a városháza - ez talán Stockholm jelképe, itt van a Nobel díj kiosztó utáni vacsora (mindkettő a T-Central mellett van)
Vasa-tól nem messze van a Történeti Múzeum, viking kiállítás. Szerdán az első este 8-ig nyitva. Nem láttam kocsmát, de olyan 50 sek-ről hallottam. Beültünk volna ha lett volna, de nem volt.
Mit érdemes legjobban megnézni stockholmban ha csak egy napunk van rá?Focimeccsre megyünk szept. 3-án, és a meccs napján délelőtt és kora délután valami értelmes programot szeretnék összeállítani a társaságnak.Nem feltétlenül drága múzeumra gondoltam, de ha megéri akkor oda is elmennénk.Mennyi egy korsó sör egy ottani kiskocsmában kb?Tudom, hogy drága, de mégis mennyi?
Skvastáról a buszjegyet fizethetem hitelkártyával?
Leírom, hogy mi tetszett nagyon (és nem érdemes kihagyni) és mennyibe került (sek):
Vasa múzeum: 110 Királyi palota: 140 Történeti múzeum (viking kiállítás): 70 Drottingholm: 190 Skanzen: 120 Állatkert Skanzenban: 90
Több helyet is bejártunk, de ezek voltak a legérdekesebbek. Nobel Múzeum nem kötött le pl. Ezek a 3 napos kártyába beleférnek, de utazni akkor is kell, ami rettentő drága ha nincs kártyád.
Mi a T-Centralon vettük meg, az 5 naposról lebeszéltek. Mindent megnéztünk amire kíváncsiak voltunk, de csak 4 napot töltöttünk ott. banktól semmi nem kell. Sőt, mi hitelkártyával fizettünk mindehol, de a kódot nem tudtuk, mert itthon nem kell a dombornyomott kártyákhoz. Ezt nem nagyon értették, de ha mutattunk útlevelet, elfogadták pinkód nélkül is, csak az intercityn nem tudtunk így fizetni, hiába mondtuk, hogy a második gombot kell bőszen nyomkodni a terminálon :o)
Mi aug. 28-tól megyünk Stockholmba, szept. 4-ig. Szerinted erre az időszakra inkább vegyünk egy hetes metro bérletet+belépők, vagy stockholm kártyát inkább? Nem vagyunk nagyon múzeum látogatók, inkább a kastélyok, a természet érdekel jobban minket. Tudom ez hülye kérdés lesz, de a Stockholm kártyát névre szólóan adják? Ketten megyünk a párommal, akkor értelem szerűen két kártyát kellene venni? St. Kártyát hol lehet venni? Automata vagy más helyen? A bankkártyával való fizetés hasonlóan működik, mint itthon vagy kell valamit pluszt kérni a banktól? Nekünk az OTP-nél van dombor nyomott kártyánk, azt elfogadják? Előre is köszi az infókat! Julcsi
A legtöbb helyen - így a buszokon is, értsd ide a helyi bkv-t is - tudsz kártyával fizetni. Euróval nem próbáltunk vásárolni, de arra fel kell készülni, hogy pénzváltásnál fix váltási költség van ami váltóhelyfüggő, 30-40 sek értéktől függetlenül. Mi is inkább automatából szedtünk le pénzt (olyan bankkártyával amivel ingyenes a pénzlevétel külföldön), szóval nagyobb mennyiséget érdemes váltani, vagy itthonról vinni ki koronát. Nagyon kicsi reptér, érkezési oldalon nem voltam, automatát nem láttam.
Az összes közértben - ICA lánc elterjedt - van dobozos/üveges sör, 9 sek (helyi) - 16 sek (Guinness). 18 vagy 20 év fölött vásárolható. Rövidet nem vettünk, azt csak speckó boltokban lehet, állítólag nem olcsón.
Kaja: horror árak, van egy mongolian barbeque a T-Centrálnál, 85 sek-ért all you can eat. van szusi és kínai is és egy pohár ital is benne van. Ez kinti viszonylatban olcsó, amúgy 2 emberre minimum 500 sek a kaja levessel, itallal, főétellel.
Heti korlátlan utazási bérlet 260, 3 napos 200, buszjegy 30 sek. 3 napos Stockholm kártya - ebben benne van a korlátlan utazás is (reptéri buszra nem jó) - 625 sek, de megéri megvenni.
Köszi!Fizethetek Euroval, vagy kell a korona?Ezt úgy általában is kérdezném, a városban elfogadják -e az eurot?A reptéren gondolom van bankautomata, ugye?
Még egy kérdés, ha tudsz rá válaszolni:Ha akarunk pl. sört venni a városban azt hallottam hogy csak speciális boltban lehet, és nincs mindennap nyitva.Igaz ez?
119 sek a jegy ára, fél óránként közlekedik a menetrendszerinti busz. Fejből nem megy a cég neve, de könnyen megtalálható. Mi Göteborgból utaztunk Stockholmba, de hazafelé ezzel a busszal jutottunk ki a reptérre. A reptér aprócska, 9 vagy 10 buszállásra emlékszem, nem lesz gond megtalálni. Kb. 80 perc a menetidő és a T-central-ra érkezik.
Véget ért a stockholmi móka. Vegyes érzelmek, horror árak, változó idő. Szívesen írok a tapasztalatokról ha valakit érdekel. Göteborg jobban teszett, élhetőbb, kedvesebbek az ottlakók.
Magyarok Házában felújítás folyt, így más vendég nem volt velünk, miénk volt az egész épület. Belvárostól max. 25-30 perc alatt (metró+pici séta) elérhető.
Július 1-től a Magyarok Háza 250 kr/nap/fő áron adja a szállást. Ma felhívtam őket, csak egy időpontot és nevet kértek. Remélem jól bevéséték a füzetükbe :o)
Esetleg Götheborgban van hasonló lehetőség? Svéd szállások nem az olcsóságukról híresek ahogy nézem.
.... az nem a love 2010 miatt lobogott hanem mert svédország nemzeti önnepe és egyben a svéd zászló napja június 6-a... egyébként örülök,hogy jól éreztétek magatokat...
Szeretném megkérdezni, hogy az épületeken, múzeumokon kívül van-e valami természeti látnivaló Stockholm közelében? Valami rövidebb gyalogtúra útvonal, ilyesmi. Köszönöm.
igen, mi is nagyon szeretjük Stockholmot, többek között ezért is. most már minden évben elmegyünk pár napra, és onnan kirándulunk komppal a környező országokba.