Hú. A fügeborrol meg teljesen elfelejtkeztem. Isteni finom,mintha aszut inna az ember. Sajna utoljára 3 éve csináltam,mert akkor termett utoljára bőven a fügebokrom. Nagy bánatomra idén se lessz sok fügém.
Hát igen,szoktak meglepődni miket nem készítek. Sokfélét csináltam már,minden évben készítek valami újdonságot. Ami meg bevált azt meg lehetőleg minden évben. Tavaly pl:mandarin,őszi és kajszibarack bor volt az újdonság. Idei szándékom:faeper,piszke,naspolya,esetleg még dinnye. Sokszor saját izlésem szerint változtatom a fellelhető recepteket,legtöbször sikerrel.
Iparosok kiválasztásánál nekünk bevált, hogy megnézzük, hol lakik. Így választottunk kőművest (rendes, vadszőlővel befuttatott házon volt a hirdetése, gyönyörűen dolgozik), nem válsztottuk az utcánkban lakó villanyszerelőt (rendetlen, félig befejezett ház, előtte az utcán fa alatt szemétégetés nyoma, ismerősöktől később kiderült, hogy pocsék munkát végez). A tetőcseréhez az ácsot a kertje alapján választottuk, gyönyörű, fajdagzdag, rendezett kert, látszott, nem kertépítő műve, hanem szeretettel ápolják. Az ács kötött munkaidőben, hét végén nem dolgozva bontástól csatornacseréig két két alatt kész lett, a végső ár lefele tért el az árajánlattól. Egyetlen dáliát tört el, mikor véletlenül leesett egy lemez a tetőről, mire hazaértem, felkötözték. Az ágyásokban semmi szemét nem volt.
- holnap lesz az 50 éves érettségi találkozónk - természetesen nem ezért, az igazi ok, hogy hűséges szervezőnk, osztálytársnőm csipőoperáció után van, a teendők elvették az időmet - képfeltöltés várat magára!
- hozzánk is hamarosan jönnek az iparosok - eddigi munkájukon elmerengve, előre látom kertünk romjait, megcsonkított japáni kecskerágónkat - borzalom - vagy túlélem, vagy nem;
- ma ásnunk kellett a birtokon! - bizony, az altalaj teljesen száraz;
- a kiszámíthatatlan időjárásban mást sem teszek, mint rettegek a nálunk kimondhatatlan
...-től - nem csak a kocsiért aggódom, a kertért is!
Amúgy minden gyönyörű, virágzanak a zsályák - a gyógynövény gyűjtéshez pedig nincs sem időm, sem jó időnk.
Igen finomak. És még nem teljes a lista. A meggy nekem is sláger minden évben(tavaly már 2 féle volt),na meg az almabor. Ribizli se rossz,de saját bokrom nincs,így az csak akkor készül mikor olcsón hozzájutok. Na még ha különlegességet akarsz,szoktam kávébort is csinálni. Az is isteni finom. Idei tervem újdonságnak:naspolyabor. 1 jótanács a férjednek: a meggyborbol palackozzon le néhány üveggel. Borospalackonként rakjon bele 1 feles konyakot vagy rumot(ebböl jó a sima is de a Portóricói még különlegesebbé teszi),ez karácsonyra v. szilveszterre már mennyei ital. Na meg a fincsi szílvabor,ebböl már legalább 4 félét készítettem.
Magam szörpöket, vagy likőröket szoktam készíteni gyömölcsökből v. gyógynövényekből, de nem ilyen sokfélét. A borászkodást a férjemre hagyom (meggy- és feketeribizli bort minden évben készít, egyszer volt szederborunk is.)
Igen jól olvasod. Sőtt nem csak ezt. Bodza és Akácvirágbol is szoktam csinálni. Szerintem isteni finomak. Ezek mellett csináltam már pl.: pitypang,citromfű,csipkebogyó,rózsa,menta bort is. A különböző gyümölcsökröl nem is beszélve.
Nagyon bánatos vagyok: a szomszéd házon folyó tető- és csatornacsere miatt a munkások a mi udvarunkba is átjöttek. Munkájuk során teleszórták cseréptörmelékkel a virágágyást, és jó néhány tövet kitapostak: Leginkább a már bimbós réti legyezőfűért fáj a szívem! Ezek az emberek csukott szemmel járkáltak, mást nem tudok elképzelni.
De azért a bodzaszörp már üvegben van, a később nyíló virágokból még lehet szárítani, az akácvirág már száraz. Ma szedtem volna hársvirágot is, de annyira járták a méhek, hogy nem fértem hozzá. Aztán jött a menetrendszerű eső, mire méhek el, viszont a virágok is vizesek lettek. Egymás után harmadszor történik, hogy kimegyünk a kertbe, dolgozuk egy órát - jó esetben kettőt, és jön az eső, erős szél, fekete felhők - menekülés haza. (Férjem nagyon félti az autót a jégtől). Utólag kiderül, hogy eső alig esett... bolondját járatja velünk az időjárás!
Az nekem már kisgyerekkoromban feltűnt. A növény nevét akkor még nem tudtam, de az az egy szem majdnem fekete virág nagyon tetszett.
Egyébként nem mindegyiken van, eleinte a kertben lévőkről is hiányzott. Tavaly viszont már volt olyan is, annak hagytam meg legtovább a kóróját, hadd szaporodjon.
Van már egy bimbós növény, kíváncsian várom, meglesz-e az a sötét virág.
Más forrásban én is találkoztam a xanthochlora / vulgaris párossal. Pedig eddig megbíztam a pfaf.org információiban.
Ha a xanthochlorám hajlandó lesz virágozni, begyűjtöm a magokat, ha szeretnéd, talán beérés után elvetve kikelne. Ehhez persze előbb virág kell, ez egyelőre nem látszik.
---------
Szia Nóra!
Kaptál időközben mirhafüvet? Most van pár db friss magom.
Találtam a wikimedián egy nyilvános szakdolgozatot "Védett növényfajok szaporításának dokumentálási és adatbázisba foglalási lehetőségei" címmel, 2011-ben írták. (köszönet érte!)
A 16. oldalon van az érdekes fejezet:
Védett növényfajok szaporítására, gyűjtésére és árusítására vonatkozó jelenleg érvényes jogszabályok. A szakdolgozat ide kattintva tekinthető meg.
Igen, a mollis szinte minden nagyobb kertészetben van Magyarországon is régóta, nekem is több éve megvan.
A. vulgaris/xanthoclora-t viszont évek óta próbálok magról nevelni (mivel nem kapható és nem is gyűjthető), már mindent megpróbáltam, amit tudtam, de nem kelt ki.
Magán véleményem szerint, amit nem tudok igazolni, a pfaf.org ezesetben téved szinoníma ügyben. Már máskor is észrevettem ilyesmit náluk.
Kertészboy! Engem is érdekelne, hogy hogy is van a védett növényekkel kapcsolatos említett szabály, mert nekem is vannak külföldi magról nevelt, nálunk védett növényeim, és nem szeretném megütni a bokám... :)