Keresés

Részletes keresés

borsika79 Creative Commons License 2012.06.02 0 0 3060
Hú. A fügeborrol meg teljesen elfelejtkeztem. Isteni finom,mintha aszut inna az ember. Sajna utoljára 3 éve csináltam,mert akkor termett utoljára bőven a fügebokrom. Nagy bánatomra idén se lessz sok fügém.
Előzmény: borsika79 (3059)
borsika79 Creative Commons License 2012.06.02 0 0 3059
Hát igen,szoktak meglepődni miket nem készítek. Sokfélét csináltam már,minden évben készítek valami újdonságot. Ami meg bevált azt meg lehetőleg minden évben. Tavaly pl:mandarin,őszi és kajszibarack bor volt az újdonság. Idei szándékom:faeper,piszke,naspolya,esetleg még dinnye. Sokszor saját izlésem szerint változtatom a fellelhető recepteket,legtöbször sikerrel.
Előzmény: s-ombre-ro (3057)
CBNora Creative Commons License 2012.06.02 0 0 3058

Iparosok kiválasztásánál nekünk bevált, hogy megnézzük, hol lakik. Így választottunk kőművest (rendes, vadszőlővel befuttatott házon volt a hirdetése, gyönyörűen dolgozik), nem válsztottuk az utcánkban lakó villanyszerelőt (rendetlen, félig befejezett ház, előtte az utcán fa alatt szemétégetés nyoma, ismerősöktől később kiderült, hogy pocsék munkát végez). A tetőcseréhez az ácsot a kertje alapján választottuk, gyönyörű, fajdagzdag, rendezett kert, látszott, nem kertépítő műve, hanem szeretettel ápolják. Az ács kötött munkaidőben, hét végén nem dolgozva bontástól csatornacseréig két két alatt kész lett, a végső ár lefele tért el az árajánlattól. Egyetlen dáliát tört el, mikor véletlenül leesett egy lemez a tetőről, mire hazaértem, felkötözték. Az ágyásokban semmi szemét nem volt.

Előzmény: s-ombre-ro (3056)
s-ombre-ro Creative Commons License 2012.06.02 0 0 3057

Ez fantasztikus!

El vagyok képedve!

Én eddig csak piros gyümölcsökből készítettem, bár ittam már almabort is, meg csipkebort.

Utóbbi zamata egyedülálló.

Én mégis a ribizli borért rajongok (meg a meggyborért!).

A ribizli bora úgy tud ragyogni, mint a velencei kristály. Valósággal sziporkázik a pohárban!

Alapanyag szerencsére van (s tévedésből éppen most ültettünk két meggyfát, ráadásul ugyanazt a fajtát! - ez legyen a legnagyobb tévedésünk).

Most a frissen készült bodzaszörp szezonja van nálunk.

A csipke meg majd megy a teába.

Előzmény: borsika79 (3055)
s-ombre-ro Creative Commons License 2012.06.02 0 0 3056

Kedves Anna!

Én is bánatos vagyok, több okból is:

- holnap lesz az 50 éves érettségi találkozónk - természetesen nem ezért, az igazi ok, hogy hűséges szervezőnk, osztálytársnőm csipőoperáció után van, a teendők elvették az időmet - képfeltöltés várat magára!

- hozzánk is hamarosan jönnek az iparosok - eddigi munkájukon elmerengve, előre látom kertünk romjait, megcsonkított japáni kecskerágónkat - borzalom - vagy túlélem, vagy nem;

- ma ásnunk kellett a birtokon! - bizony, az altalaj teljesen száraz;

- a kiszámíthatatlan időjárásban mást sem teszek, mint rettegek a nálunk kimondhatatlan

...-től - nem csak a kocsiért aggódom, a kertért is!

Amúgy minden gyönyörű, virágzanak a zsályák - a gyógynövény gyűjtéshez pedig nincs sem időm, sem jó időnk.

Azt gondolom, mind egy cipőben járunk! :(

Előzmény: Nb-Anna (3049)
borsika79 Creative Commons License 2012.06.01 0 0 3055
Igen finomak. És még nem teljes a lista. A meggy nekem is sláger minden évben(tavaly már 2 féle volt),na meg az almabor. Ribizli se rossz,de saját bokrom nincs,így az csak akkor készül mikor olcsón hozzájutok. Na még ha különlegességet akarsz,szoktam kávébort is csinálni. Az is isteni finom. Idei tervem újdonságnak:naspolyabor. 1 jótanács a férjednek: a meggyborbol palackozzon le néhány üveggel. Borospalackonként rakjon bele 1 feles konyakot vagy rumot(ebböl jó a sima is de a Portóricói még különlegesebbé teszi),ez karácsonyra v. szilveszterre már mennyei ital. Na meg a fincsi szílvabor,ebböl már legalább 4 félét készítettem.
Előzmény: Nb-Anna (3054)
Nb-Anna Creative Commons License 2012.06.01 0 0 3054

Elismerésem! Ennyi különlegesség! Finomak lehetnek...

Magam szörpöket, vagy likőröket szoktam készíteni gyömölcsökből v. gyógynövényekből, de nem ilyen sokfélét. A borászkodást a férjemre hagyom (meggy- és feketeribizli bort minden évben készít, egyszer volt szederborunk is.)

Előzmény: borsika79 (3053)
borsika79 Creative Commons License 2012.06.01 0 0 3053
Igen jól olvasod. Sőtt nem csak ezt. Bodza és Akácvirágbol is szoktam csinálni. Szerintem isteni finomak. Ezek mellett csináltam már pl.: pitypang,citromfű,csipkebogyó,rózsa,menta bort is. A különböző gyümölcsökröl nem is beszélve.
Előzmény: Nb-Anna (3052)
Nb-Anna Creative Commons License 2012.06.01 0 0 3052

Szia Marika! A bodzaszörpöt főzés nélkül készítem, főzve a mentát szoktam.

Ma reggel is volt egy kis eső, de már süt a nap....

Borsika - jól olvasom, hogy bornak is akarsz szedni?

Előzmény: krnemarika (3050)
borsika79 Creative Commons License 2012.06.01 0 0 3051
Hűha. Nállatok már virágzik a hársfa? Akkor gyorsba nekem is meg kell látogatnom amiket ismerek,mert a végén se teának se bornak nem marad rajtuk.
krnemarika Creative Commons License 2012.05.31 0 0 3050

Nagyon sajnálom a növénykéidet. 

Felétek legalább esik is néha. Nálunk csak a fellegek jönnek, aztán a nagy szél azt is elviszi, eső pedig nincs. Pedig nagyon kéne.

A bodza most virágzik, de az akácok elfagytak. Csak imitt-amott van néhány virág a fákon.

A szörpöt hogyan készíted? "Nyersen vagy forralva?

Nb-Anna Creative Commons License 2012.05.30 0 0 3049

Nagyon bánatos vagyok: a szomszéd házon folyó tető- és csatornacsere miatt a munkások a mi udvarunkba is átjöttek. Munkájuk során teleszórták cseréptörmelékkel a virágágyást, és jó néhány tövet kitapostak: Leginkább a már bimbós réti legyezőfűért fáj a szívem! Ezek az emberek csukott szemmel járkáltak, mást nem tudok elképzelni.

De azért a bodzaszörp már üvegben van, a később nyíló virágokból még lehet szárítani, az akácvirág már száraz. Ma szedtem volna hársvirágot is, de annyira járták a méhek, hogy nem fértem hozzá. Aztán jött a menetrendszerű eső, mire méhek el, viszont a virágok is vizesek lettek. Egymás után harmadszor történik, hogy kimegyünk a kertbe, dolgozuk egy órát - jó esetben kettőt, és jön az eső, erős szél, fekete felhők - menekülés haza. (Férjem nagyon félti az autót a jégtől). Utólag kiderül, hogy eső alig esett... bolondját járatja velünk az időjárás!

s-ombre-ro Creative Commons License 2012.05.30 0 0 3048

Majd holnap (ma?) teszek fel képeket, legalább is azon leszek.

Most álomba esem.

Jó éjt!

s-ombre-ro Creative Commons License 2012.05.27 0 0 3047

Nagyjából befejeztük az ünnepekre a munkát a birtokon.

A macskagyökerek már térdig érnek.

Csak azért mesélem, mert most növekszik a kasvirág ültetésem (5 fajta, azaz ötből öt! - ami valakinek sokat mondó!). :)

Drága nejem először el sem hitte. Van amelyik még alig látszik ki a földből.

De, ez nem baj. A csacska macskagyökér is így kezdte.

Azt is parányi, kisúj-körömnyi levélkékkel ültettem el és ma már harsogó zöld, életes növény vált belőlük.

Most már hiszek a csodákban is!!! :)))

s-ombre-ro Creative Commons License 2012.05.25 0 0 3046

Nálunk az útszélen közönséges és tömeges.

Én meg a termése jó illatára figyeltem fel először.

Amúgy a birtokon most a legszebb, legéletesebb, harsogó zöld, a ziliz.

Fantasztikus növény!

Mindig szép.

(majd lesznek fotók is, van már elem a gépben).

Előzmény: CBNora (3045)
CBNora Creative Commons License 2012.05.25 0 0 3045

Az nekem már kisgyerekkoromban feltűnt. A növény nevét akkor még nem tudtam, de az az egy szem majdnem fekete virág nagyon tetszett.

Egyébként nem mindegyiken van, eleinte a kertben lévőkről is hiányzott. Tavaly viszont már volt olyan is, annak hagytam meg legtovább a kóróját, hadd szaporodjon.

Van már egy bimbós növény, kíváncsian várom, meglesz-e az a sötét virág.

Előzmény: s-ombre-ro (3043)
s-ombre-ro Creative Commons License 2012.05.25 0 0 3044

Ez már valóságos költészet!

Nekünk "eleitől fogva" van Queen Elisabeth rózsánk.

Annyira szép és légies, hogy szinte szánom vágni.

Talán nincs is elegánsabb rózsafajta (hej, de elfogult vagyok!).

Előzmény: Nb-Anna (3039)
s-ombre-ro Creative Commons License 2012.05.25 0 0 3043

Elhiszem, hogy kedveled!

Én sokat éltem, mire rájöttem, hogy a virágzat  közepén van egy bíborszínű virágocska.

Azóta nekem is kedves. :)

Előzmény: CBNora (3038)
s-ombre-ro Creative Commons License 2012.05.25 0 0 3042

Kedves Anna!

Átolastam a szakdolgozatot (gyorsolvasással).

Sem a dolgozat szerzője, sem én nem vagyok megnyugtatva.

Átkereszteződésre hivatkozik s egyebekre.

És, hogy mindennemű engedély szükséges az árusításhoz.

"Tamás" vagyok az ügyben.

Előzmény: Nb-Anna (3028)
CBNora Creative Commons License 2012.05.25 0 0 3041

Nem tudtam. Szép név, és találó. Tényleg olyan, mint a csipke. A gallérlevelek pedig még külön díszítik.

Előzmény: Nb-Anna (3039)
borsika79 Creative Commons License 2012.05.25 0 0 3040
Sziasztok. Nincs valakinek Ázsiai gázló,másnéven Tigrisfű növénykéje. Ha van 1 kis fölösleg jelezze majd valaki. Köszi.
Nb-Anna Creative Commons License 2012.05.25 0 0 3039

Hogy a rovarok mennyire kedvelik, sajnos nem tudom, ritkán járok arra, a gyógynövényeim a tőlünk 15 km-re levő gyümölcsösben vannak.

A vadmurok nekem is tetszik, tudtad, hogy Angliában "Queen Anne's lace" (Anna királynő csipkéje) néven emlegetik?

Előzmény: CBNora (3038)
CBNora Creative Commons License 2012.05.25 0 0 3038

Köszönöm!

Rovarok mennyire látogatják a virágát? Van olyan forgalmas, mint a vadmurok? Mostanában az a kedvencem, a növény is gyönyörű és a látogatók is.

Előzmény: Nb-Anna (3037)
Nb-Anna Creative Commons License 2012.05.25 0 0 3037

Helyesbítek, még nem teljesen érettek. De akkor félreteszem neked

Előzmény: CBNora (3036)
CBNora Creative Commons License 2012.05.24 0 0 3036

Még nem. Ilyen korán érik?

Előzmény: Nb-Anna (3035)
Nb-Anna Creative Commons License 2012.05.24 0 0 3035

Más forrásban én is találkoztam a xanthochlora / vulgaris párossal. Pedig eddig megbíztam a pfaf.org információiban.

Ha a xanthochlorám hajlandó lesz virágozni, begyűjtöm a magokat, ha szeretnéd, talán beérés után elvetve kikelne. Ehhez persze előbb virág kell, ez egyelőre nem látszik.

---------

Szia Nóra!

Kaptál időközben mirhafüvet? Most van pár db friss magom.

Előzmény: feherbarat2 (3031)
kertészboy Creative Commons License 2012.05.24 0 0 3034

Találtam a wikimedián egy nyilvános szakdolgozatot "Védett növényfajok szaporításának dokumentálási és adatbázisba foglalási lehetőségei" címmel, 2011-ben írták.
(köszönet érte!)

A 16. oldalon van az érdekes fejezet:

Védett növényfajok szaporítására, gyűjtésére és árusítására vonatkozó jelenleg érvényes jogszabályok. A szakdolgozat ide kattintva tekinthető meg.

s-ombre-ro Creative Commons License 2012.05.24 0 0 3033

Szia Zoli!

Én így-sem, úgy-sem aggódom.

Addig kéne eljutni, hogy kevesebb legyen kürülöttem a gaz és az elhanyagoltság.

Zuluföldön szerintem nagyobb a rend!!! :)))

s-ombre-ro Creative Commons License 2012.05.24 0 0 3032

Szia!

Nekem csak rosz szomszédaim vannak, illetve még azokat is nélkülözöm, nem is művelik a földjeiket.

Amúgy is primitív emberkék, még ha a borjúpázsitra mutatnék, azt sem tudnák, mi az, bámulnának mint az a bizonyos borjú! :).

Most, sajnos két iparos érkezése között ültem ide, nincs időm, délután viszont irány a birtok.

Az már kellemesebb dolog!

(énem a régi, ami fokozott munkakedvben nyilvánul meg!). :)))

Előzmény: kertészboy (3026)
feherbarat2 Creative Commons License 2012.05.24 0 0 3031

Sziasztok!

Igen, a mollis szinte minden nagyobb kertészetben van Magyarországon is régóta, nekem is több éve megvan.

A. vulgaris/xanthoclora-t viszont évek óta próbálok magról nevelni (mivel nem kapható és nem is gyűjthető), már mindent megpróbáltam, amit tudtam, de nem kelt ki.

Magán véleményem szerint, amit nem tudok igazolni, a pfaf.org ezesetben téved szinoníma ügyben. Már máskor is észrevettem ilyesmit náluk.

Kertészboy! Engem is érdekelne, hogy hogy is van a védett növényekkel kapcsolatos említett szabály, mert nekem is vannak külföldi magról nevelt, nálunk védett növényeim, és nem szeretném megütni a bokám... :)

Előzmény: kertészboy (3030)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!