Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.02.18 0 0 17

"Tiltakozzunk a román sovinizmus ellen is"

 

Jó ez az "is".

Már várom a topic-ot, amely a magyar sovinizmus ellen tiltakozik.

Vagy nem lehetne az összes kibaszott sovinizmus (including magyar) ellen tiltakozni?

Törölt nick Creative Commons License 2009.02.18 0 0 16
fáradj oda és nézd meg magad
Előzmény: barka (15)
barka Creative Commons License 2009.02.18 0 0 15

"ne erőlköggyetek a román magyarelleneséggel és sovinizmussal kapcsolatban mert az ma már nincs:-)"

 

Ez csak vicc akar lenni, ugye?...

 

Előzmény: Törölt nick (11)
Hrisztó Creative Commons License 2009.02.18 0 0 14
Egy felvidéki ismerősöm mondta-hogy nálunk nem azokkal a szlovákkokal van baj akik köztünk élnek,hanem azokkal akik fent élnek a hegyekben-szerintem Romániában is ugyan ez a helyzet!
Előzmény: Törölt nick (11)
barka Creative Commons License 2009.02.18 0 0 13

Leonard Orban egy húron pendül a többi román politikussal, azaz szemrebbenés nélkül hazudik...

 

Előzmény: Hrisztó (8)
barka Creative Commons License 2009.02.18 0 0 12

Nemrég Basescu államelnök azt vetette a székelyföldi vezetők szemére, hogy "etnikai" tisztogatást hajtottak végre a magyarlakta területeken, mivel egyetlen román nemzetiségű vezetőt sem találni a hivatalokban.

 

A tények függvényében egyszerűen röhej és a szemforgatás magasiskolája, amit a román államelnök előad... :(

 

Előzmény: korieander (7)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.18 0 0 11
ne erőlköggyetek a román magyarelleneséggel és sovinizmussal kapcsolatban mert az ma már nincs:-) első kézből tudom mivel az itt emlegetett Kovásznában elég sok ismerősöm van.
barka Creative Commons License 2009.02.18 0 0 10

„A rendőröket nem lehet arra kényszeríteni, hogy megtanulják a magyar nyelvet"

 

Hát igen... az "európai" szellemiségű Románi, akihez fel kéne zárkóznunk... :((

 

Előzmény: korieander (7)
barka Creative Commons License 2009.02.18 0 0 9

"Ha eszembe jutnak Cozma édesapjának a reakciói, amelyekben azt állította, hogy fia második hazájaként választotta Magyarországot..."

 

Ezek mind nagyon szép dolgok, csak éppen azt felejted el, hogy ennek semmi köze a Romániában  állami szinten meglévő sovinizmushoz, magyarellenességhez. A helyzet kísértetiesen hasonló a szlovákiai helyzethez azzal a különbséggel, hogy a Nagy Románia Párt most éppen nem került be a parlamentbe.

 

Persze a te sírámaidhoz hasonlóan én is írhatnám: ha eszembe jutnak csak az elmúlt majdnem húsz év magyarellenes eseményei Romániában, ahol csak a magyarellenes sajtótermékekkel vagonokat lehetne megtölteni, vagy Vadim Tudor parlamenti magyarellenes kirohanásai, vagy Funár hasonló megnyilvánulásai, vagy hogy még mindig nincsen a másfélmilliós magyarságnak teljes iskolarendszere egészen az alapoktól a legmagasabb oktatási intézményekig, és még sorolhatnám, akkor szomorú szívvel azt kell megállapítanom, hogy a román állam egyáltalán nem abban érdekelt, hogy a magyarok áletlehetőségeit javítsa, hanem abban, hogy szép lassan eltűnjenek Erdélyből...

 

"Akkor azt mondom: Ideje volna végre a Kelet-balkáni Magyarországnak, magyaroknak felzárkózni szellemben az immár európai Romániához."

 

Jujjj, ez fájt! :) 

Méghogy európai szellemű Románia!? Ne nevettess már! Nem tudom, hol élsz te, de azok a hibák, hiányosságok, amiket a magyarok szemére vetsz, Romániában sokkal erőteljesebben jelentkeznek, különösen ami a cigány- vagy idegengyűlöletet illeti. Persze ha kissé cinikusak vagyunk azt is mondhatnánk, hogy Románi megoldotta a cigánykérdést, miután exportálta egy részüket Olaszországba, Spanyolországba az ottaniak legnagyobb örömére... :))

 

Amúgy meg nem egészen értelek. Cozma Magyarországon élt, jól érezte magát nálunk, szerettük, becsültük. Magyarországon akart letelepedni és családot alapítani. Eze mind ellentmond a te megállapításaidnak...

 

Előzmény: pipacsaripacspapucs (6)
Hrisztó Creative Commons License 2009.02.18 0 0 8
A Konrad Adenauer alapitvány kerekasztal beszélgetén felszólalt Tőkés László,amely az európai identitás és a kulturák közötti párbeszédről szólt,és az ott elhangzott beszédéböl idézek:

Európai Parlamentben mindenki az anyanyelvén szólalhat fel, ezzel szemben, ha valaki ugyanezt próbálná a román parlamentben, az botrányhoz vezetne.

Ezen a kerekasztal beszélgetésen jelen volt díszvendégeként Leonard Orban(román nemzetiségű) többnyelvûségért felelõs európai biztos.aki válaszában a következőket mondta:

A csatlakozási folyamat során Románia teljes mértékben eleget tett a vele szemben támasztott európai kisebbségi és nyelvi elvárásoknak, illetve feltételeknek.

korieander Creative Commons License 2009.02.18 0 0 7
mielőtt még elpicsogod magad...

Nem akarnak magyarul tanulni a háromszéki rendőrök
[ 2009. február 18., 10:16 ]

„A rendőröket nem lehet arra kényszeríteni, hogy megtanulják a magyar nyelvet" – nyilatkozta tegnap Corneliu Câmpeanu, a Kovászna megyei rendőrség vezetője. A főbiztos szerint nem szükséges magyar nyelvtanfolyamokat szervezni a rendőrök számára, tekintve, hogy a megye rendőreinek 15-20 százaléka magyar anyanyelvű, 50 százalékuk pedig beszéli a magyar nyelvet.

A rendőrfelügyelő kifejtette, minden rendőrőrsön tudnak kommunikálni a lakossággal, és ha szükséges, tolmácsot is a rendelkezésükre bocsátanak. A Kovászna Megyei Tanács RMDSZ-es tanácsosai január végén vetették fel a javaslatot: annak érdekében, hogy a rendőrök könnyebben kommunikálhassanak a helyi lakossággal, szervezzenek nekik magyar nyelvtanfolyamokat.

Paprika Rádió


(kovászna megyében a magyarok aránya kb 75%)
Előzmény: pipacsaripacspapucs (6)
pipacsaripacspapucs Creative Commons License 2009.02.18 0 0 6

Ha eszembe jutnak Cozma édesapjának a reakciói, amelyekben azt állította, hogy fia második hazájaként választotta Magyarországot; amelyekben elítélte, hogy a magyarországi cigányokat kollektív bűnösnek tartsák a fia meggyilkolása ügyében; amelyekben a fia csapattársait gyermekeinek nevezte...

 

Ha eszembe jutnak a romániai sajtó-reagálások a Cozma-gyilkosságra; a veszprémi kézilabdázók fogadtatása Bukarestben Cozma végső búcsúján...

 

Nos, ha ezek eszembe jutnak, különösen a magyarországi cigány- és román-ellenes megnyilvánulások kontrasztjában, akkor...

 

Akkor azt mondom: Ideje volna végre a Kelet-balkáni Magyarországnak, magyaroknak felzárkózni szellemben az immár európai Romániához.

Előzmény: barka (-)
barka Creative Commons License 2009.02.18 0 0 5
"Hogy mondhatod a románokrol, hogy sovinisták?"

 

Először is nem lendületlenül olvtárs állítja – ő csak kötelezően nullázott -, hanem én, a politikusaik nyilatkozatai és tettei alapján, hogy soviniszták. Amúgy meg a román tényleg vendégszerető nép, viszont mint minden népet őt is lehet hülyíteni. Lásd a politikusaik által gerjesztett magyarellenességet...

 

"Ök szeretik a magyar vendégeket is, amig vendégek, (föleg amig fizetö vendégek) de Te se türnéd el, hogy egy vendég a Te házadban mondja meg, hogy mit csinálj."

 

Meglehetős kusza, zavaros gondolatmeneted miatt, rajtad téynleg nehéz eligazodni.

Szerintem te már voltál az ellenfeleid ellenfeleivel is, sőt még magad ellen is, legföljebb nem vetted észre... :)

 

Komolyabbra fordítva a szót: felhívnám a figyelmed, hogy a magyarok a mai Románia területén nem "vendégek", hanem őshonos népesség, akiknek a jogait a román állam nem tartja tiszteletben, holott az 1919. december 1-i Gyulafehérvári Nyilatkozatban erre írásban még ünnepélyes fogadalmat is tett.

 

A Gyulafehérvári Nyilatkozat 4. pontja kimondja:

 

"A nemzetiségek számára teljes nemzeti szabadságot (...) minden nép saját nyelvén, saját soraiból kikerülő egyének által szervezi meg közigazgatását (...) képviseleti jogot nyer a törvényhozó testületekben, az ország kormányzatában az őt alkotó egyének számarányának megfelelően."

 

Sajnos Románia ezeket az írásban is rögzített ígéreteit sohasem tartotta be, helyettük hol nyíltabban és erőszakosabban, hol burkoltabban és finomabb módszerekkel próbálja ellehetetleníteni a kisebbségeit, elsősorban az erdélyi magyarságot...

 

Előzmény: manaszu (2)
T.Howard Creative Commons License 2009.02.18 0 0 3
Ehez a szösszenethez sem kellett egyetem...((((
Előzmény: manaszu (2)
manaszu Creative Commons License 2009.02.18 0 0 2
Hogy mondhatod a románokrol, hogy sovinisták? Ök a világ legvendégszeretöbb népe. Ök szeretik a magyar vendégeket is, amig vendégek, (föleg amig fizetö vendégek) de Te se türnéd el, hogy egy vendég a Te házadban mondja meg, hogy mit csinálj. A magyarok ugyanojan jól élhetnek Romániában, fügetlenül, hogy Kovásznán vagy Krajován laknak, de csak addig amig elfogadják a házirendet. Akinek nem teccik a házirend, vagy nem akar fizetni nyugodtan mehet vissza Ázsiába.
Előzmény: lendületlenül (0)
barka Creative Commons License 2009.02.17 0 0 1

Ez, az alábbi idézet is fényesen bizonyítja a Romániában uralkodó idegengyűlöletet és magyarellenességet:

 

"Geoană az RMDSZ-t és Markó Bélát is kritizálta a kampánynyitón. Igazságosnak ítélte a szociáldemokraták azon döntését, hogy nem vonták be az RMDSZ-t a kormánykoalícióba. „Markó Bélát hallgatva még jobban meggyőződtem a döntés helyességéről. Az RMDSZ elnök kijelentette, Románia nem egységes nemzet-állam, és szerinte nem is kell az legyen” – mondta, hozzáfűzve: ezt a magatartást nem lehet tolerálni. „Ha Kolozsváron a PD-L együtt akar működni az RMDSZ-szel, akkor az ő bajuk, de szerintem elfogadhatatlan ez a magatartás” – szögezte le Geoană."

 

Forrás: http://itthon.transindex.ro/?hir=20405

 

lendületlenül Creative Commons License 2009.02.17 0 0 0
0?
Előzmény: barka (-)
barka Creative Commons License 2009.02.17 0 0 topiknyitó
Romániában már 1991 óta működik a szélsőségesen magyarellenes és soviniszta nézeteket valló Nagy Románia Párt, amelynek elnöke  Corneliu Vadim Tudor, a főtitkára pedig Gheorge Funar, akik elsősorban szélsőséges, idegengyűlölő, magyarellenes kijelentéseikről és tetteikről híresültek el. Ez a párt egészen 2008-ig parlamenti képviselettel rendelkezett és volt idő, amikor a harmadik legerősebb politikai csoportosulásnak számított.

 

Ha a román parlementben ez a szélsőséges, soviniszta párt egyelőre nem került is be, azért az közel sem jelenti azt, hogy most már Romániában minden rendben lenne. Ha pillanatnyilag nem is olyan durván és egyértelműen mint Szlovákiában, de a román magyarellenesség malmai is tovább őrölnek. Az az igazság, hogy sajnos a román pártok a magyarellenességben egy követ fújnak, legyenek bármilyen szinezetűek is...

 

Itt van mindjárt a román államelnök Traian Băsescu, aki úgy reagált Antal Árpád sepsiszentgyörgyi  polgármester azon kijelentésére, miszerint etnikai tisztogatást akar végrehajtani, hogy mutassanak neki egy román igazgatót a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalban, s visszavonja a tisztogatásról szóló kijelentését. Băsescu korábban oda nyilatkozott, hogy a Székelyföldön etnikai tisztogatást hajtottak végre, mivel egy román nemzetiségű ember sincs vezető beosztásban (amúgy ez egy szemenszedett hazugság részéről, mert pl. Harghita megye prefektusa éppen egy román.) Kár, hogy ezek után nem kérdezte meg tőle Antal úr, hogy ő vajon hány magyar nemzetiségű igazgatóról tud pl. a bákói vagy a jászvárosi polgármesteri hivatalban?...

 

Aztán az államfő a legutóbbi székelyföldi látogatásán a miheztartás végett felolvasta a magyaroknak a román alkotmány első paragrafusát, miszerint Románia egységes és oszthatatlan nemzetállam. A találkozó egyébként eléggé feszült hangulatban zajlott le, mivel a magyarok sem engedtek a székelyföldi területi autonómia elképzelésükből és ellenpéldának a spanyol alkotmányt hozták fel, amely szerint Spanyolország is nemzetállam, de mégis lehetnek benne autonóm területek.

 

Azt szeretném, ha ebben a topikban össze tudnánk gyűjteni a romániai magyarellenes megnyilvánulásokat, tetteket és egyéb hasonló eseményeket...

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!