Ebbe a topikba többségében betegek és hozzátartozóik írnak. Sajnos előfordul, hogy a betegeket gátlástalanul kihasználni akaró fórumtagok (csalók) privát levélben különböző hatástalan csodaszereket ajánlanak a topikban megjelenő új betegeknek.
Pont te dumálsz. Nálad öntörvényűbb beteggel nemigen találkozik az orvos. Én igencsak kikérném magamnak, ha bárki más akarná eldönteni, hogy én mit vállalok és mit nem, valamint, hogy akarok-e betegen élni vagy nem.
Hányáscsillapítót a kemó előtti napon kell kezdeni szedni, és utána még legalább 3 napig, akkor is, ha nincs hányingere. Szorulást okoz, így Guttalax, vagy hasonló ajánlott néhány napig.
Sima émelygésre gumicukor szopogatása jó.
Hideg folyadék, és citromfagyi is nagyon hatásos tud lenni.
És ami fontos: kemó után 3 napig legalább napi 3 liter folyadék, hogy mossa ki a szervezetből az anyagot.
Amúgy meg egyen-igyon, ami jól esik, a kemó után pár napig ne eröltesd a kaját, ha nem esik jól, pár nap alatt nem lehet annyira legyengülni.
Nem műtétről beszéltem, hanem kezelésről, ami nélkül a beteg meghal!
Meg még annyi a különbség, hogy én alaposan utána néztem az aorta műtétnek, mielőtt elutasítottam azt...
A lényeget hagytad ki, mégpedig azt, hogy alapos ismeretek és felvilágosítás nélkül - szomszédok ötletei alapján nem szabad a kemót elutasítani!
Volt itt persze másik eset is - egy tizenvalahány éve változatlan lényegtelen méretű és ismeretlen malingitású tüdőben lévő góc kioperálásától én pl. lehet, hogy elzárkóztam volna. ( Persze csak ha ismerem az összes körülményt. ) A " lehet, hogy rosszindulatú " nálam nem érv!
"Én a többiekkel ellentétben nem vagyok híve annak, hogy hagyni kell, hogy a beteg akarata érvényesüljön és maga döntse el, hogy akar e kezelést, vagy sem. Ez marhaság!!"
Bocsi, de emlékeim szerint Te döntöttél úgy, hogy nem járulsz hozzá az aortaoperációdhoz. Ezt én nem tartom marhaságnak.
A betegnek a jog szerint is joga van az orvosi kezelés elutasításához. Az is igaz ugyan, hogy ehhez a joghoz a döntés felelőssége is hozzátartozik, azaz viselnie kell a következményeket. A már más kérdés, vagy nem, hogy az orvosnak korrekt tájékoztatást kell adnia a beteg számára, hogy felmérhesse a döntése lehetséges következményeit és a kockázatait. Ha az orvos magától nem beszél, akkor kérdezni kell.
Mielőtt a beteg visszautasít egy kezelést, előtte nagyon ajánlatos legalább egy másodvéleményt beszerezni. Saját tapasztalatom, hogy a kezelőorvosom még konkrét kérdésre sem ad valódi választ. Amikor még a Tarcevát szedtem, az orvos azt mondta, ha ez nem hat, akkor nincs más. Aztán kiderült, hogy azért van még egy-két lehetőség. Egy másik kemó, az ALK gén vizsgálata egy másik célzott kezelés lehetőségének a kiderítésére, és hát most itt van az immunterápia.
Én a többiekkel ellentétben nem vagyok híve annak, hogy hagyni kell, hogy a beteg akarata érvényesüljön és maga döntse el, hogy akar e kezelést, vagy sem. Ez marhaság!!
Ez pont olyan, mintha ráhagynánk a gyerekre, hogy akar e iskolába járni, vagy sem!
A beteg - különösen ha frissen tudta meg, hogy rákos, nem rendelkezik azzal a képességgel, hogy objektíven dönthessen a saját sorsáról, mert tapasztalatlansága és érzelmei miatt alkalmatlan arra, hogy döntsön a saját sorsáról! Pont, mint egy 6 éves gyerek, arról, hogy jó e iskolába járni?!
Ha a nagymamád olvasott volna annyit erről a betegségről, mint mi itt és beszélt volna annyi rákos beteggel rendelőkben, kórházakban, fórumokon, mint mi, vagy megtapasztalta volna a kemo minden problémáját, mint mi itt sokan, akkor én is azt mondanám, hogy hagyni kell, legyen az amit ő akar....De nulla tudással a témában, nulla tapasztalattal + alapos, vagy alaptalan félelmekkel a jövőt illetően, képtelen objektív döntést hozni!!
Mivel se te, se a nagymamád nem járatos a témában, azt tanácsolnám, hogy teljes mértékben bízzátok rá a dolgot a kezelő orvosokra, mert ha megfeszülsz, se tudsz jobbat kitalálni, mert nincs miből meríteni se neked, se a nagymamádnak!
Kívülállók tanácsaira támaszkodhatsz, mint amilyen én is vagyok...
Én pedig azt tanácsolom, hogy végig kell vinni a kemót, bármilyen kellemetlenségekkel jár is!
Na igen....3 éve szedek minden nap 1 db. 3000 egységes D3 vitamint, amit még az angiológus írt fel az aorta tágulat miatt!
Sokat gondolok arra, hogy a folyamatos megúszásaim nem ennek a vitaminnak köszönhetőek e? Különösen azóta, hogy többször olvastam róla, hogy rákos betegeknek jót tesz!
Egy kezelésnél a kötelező feladatok közé tartozik a betegnek adott cuccok leírása az ambuláns lapon vagy a zárójelentésben. Az orvos azzal áll szóba, akit a beteg erre felhatalmaz. Először ezt kell rendezni, aztán kérdezhetsz az orvostól, aki köteles válaszolni a kérdésekre. G40+ már korábban megadta a hivatkozást azokhoz a kérdésekhez, amelyeket célszerű feltenni.
A mellékhatásokra koncentrálva, - többek között - ezek a kérdések jöhetnek szóba.
Nekem először paclitaxel+cisplatin kezelést javasolt az onko-team, de az egy vesém miatt a cisplatint carboplatinra változotatták. Ez utóbbi kevésbé okoz hányingert és a vesét is jobban kíméli.
Én ilyen éjjeli bagoly vagyok, 0:29 de legalább már itthon, és azt hallom mama nyugodtan alszik.
marybell: A pizza mustáros alapú hagymás sonkás... volt, ízlett neki egyből két szelet ment le, és még maradt holnapra is neki. Köszönöm a jó tippeket! Örülök, hogy letelt az egy hét és jobban van a párod! Úúú lángost, biztos nagyon jóízűen ette, az én is nagyon szeretem, főleg a sajtos-tejfölös-fokhagymásat:))
m.é.k.2014: Remélem megoldódnak a gondok, és még hosszú évekig velem lehet, 22 éves vagyok, de annyi mindent szerettem volna még vele és szeretném ha így lenne, hogy láthassa azt, ahogy megkapom a diplomám, már nincs messze, vagy azt, hogy dédi legyen. Sok mindent köszönhetek neki, nagyapámnak is, de az nagyon fáj, hogy nem láthatta azt, hogy felnevelt és egyetemista lettem, ő nem gondolta volna akkor, hogy így lesz, büszke lenne rám biztosan ahogy ismertem. Felénk sajnos az egészségügy eléggé lent van, a pénz fontos tényezője az egésznek, és láttuk azt, hogy a beteg belenyúl a főorvos zsebébe és aztán ő ment be elsőnek a vizsgálatra és minden papírja hamar kész lett, és még sorolhatnám ezt. Én mérnök leszek, de mondtam mamának ha én orvos lennék, ha adnák se venném el, mert ez a dolgom, nemhogy elvárnám. A betegek nagy részét aki csak eljár kezelésre azt csinálnak velük amit akarnak, és azt adnak be amit akarnak, mert a beteg eltűri, nincs konzultáció nincs kérdés, beletörődés, és az orvos sem érzi kötelességének elbeszélgetni a beteggel hogy ez a helyzet, ezt kell csinálnunk ez és ez lesz. Mama is csak az alap információkat kapta meg, és még mondták, hogy "Az interneten nagyon sok hülyeség van", igen ez tény, de ki lehet szűrni mi az ami nem állja meg a helyét, meg ha az orvos magától nem mondja el és a beteg se kérdezi meg, akkor sokszor csak a net marad. A vitamin tippeket köszönöm, utána járok és ha lehet akkor beszerzünk belőle.
Ja! kérdezz rá a kezelőorvosnál a D3-vitaminra, amelyet most már egyetemi szintű konszenzusilag ajánlanak rákosoknak is, olyan napi 3000 NE-t (Bioextra lágy kapszula), és a májvédő Legalonra (máriatövisre), ami elképesztően hatásos. Saját tapasztalatok. Receptre írhatóak, anyagilag kiheverhetőek. A kemoterápiát nem befolyásolják.
Meglásd, ha kialakul a "rutin", ha a mama megtapasztalja, hogy pár nap rettenet után jön az enyhülés, és megvannak a módszerek az átmeneti kínok enyhítésére, apránként beletörődik a pár havi kínzatásba a sokéves cél érdekében. És igen, ez egy átkozottul elembertelenedett világ, és az embertelenségben élen jár a hazai egészségügy, most ne elemezzük, miért. Szóval az ténykérdés, hogy ha a beteg nem képes egészséges önérdek-érvényesítésre és/vagy idős (mondjuk a mama csak hozzád képest öreg, objektíve nem igazán), akkor könnyebb "préda". Ezért létkérdés, hogy a természeténél fogva kiszolgáltatott beteg mellett legyen ott olyan valaki, aki azt bizonyítja, hogy az adott egyed nem a hármaska, egy NÉNI a sok egyforma közül, hanem az övéi számára egy mindenkinél fontosabb, egyszeri és megismételhetetlen emberi lény (g40+-szal értek egyet mindenben), akit szerető figyelemmel kísérnek és érzően és tudatosan számon tartanak. Ezek anyámmal kapcsolatos saját tapasztalataim, és neked is ez most a feladatod, csak elkeserítően fiatalon. De rajtad nem fog múlni.
Ezek azért nem olyan rossz hírek, aki pizzát bír enni, az azért már elég jól van. :-) A párom már a kemó előtt beveszi a hányáscsillapítót, neki nem szokott hányingere lenni, csak étvágytalanság és nagy fokú gyengeség és izomfájdalom, ami kb 1 hétig tart. A hét most telt le, mert ma már lángost sütöttem neki. :-)
Hazaértem, beszéltem mamával így már személyesen is. Így könnyebb volt, mint telefonon át. Pontosítok, összesen hét "üvegcse" ment le, amit mama le tudott írni kettőt(cyclophosphamid,cisplatin) amit már korábban írtam, de a többit nem, így nem tudom kap-e még valamit, gondolom egy része átmosó folyadék lehet, de a tényleges rákellenes szer lehet nem csak kettő... , mivel amikor levették megkérte a nőt, hogy hagyja ott mert leírná mit kapott. Hiányos a tájékoztatás sajnos, ez engem nagyon zavar, hogy az idősebb beteggel, körülbelül azt csinálnak amit akarnak, normális esetben minden tájékoztatást meg kellene kapnia. A hányása elállt a gyógyszernek hála, ma már evett levest is és kakaós bejglit, meg mivel nem volt itthon ennivaló, rendeltünk pizzát és azt is. Kis hányinger még megvan, de nem jön vissza. A telefonban a hangján is érződött, hogy jobban van, de mondta, hogy a közérzete nagyon rossz. Iszik vizet rendesen, és csináltam neki a tegnap vásárolt teából, ami ízlett neki. Véleményem szerint a hányások azért jöhettek, mert amelyik napon megkapta a terápiát nem kapott csillapítót, csak másnap késő délután. Kérdezte tőlem, hogy az ő helyzete milyen, erre azt feleltem, hogy lehetne sokkal sokkal rosszabb a helyzet (Mint korábban írtam elszóródott csak peten látható kis gócok, és sima ct-n csak alig, és csak egy nagyobbacska van, és van érintett nyirokcsomó is, mivel daganatról van szó semmiféleképpen sem jó, de ebben a "kategóriában" nem számít annyira rossznak, amivel nem lehet semmit kezdeni). Meséltem neki a fórumról, és hogy sokan mellette állnak, szívesen segítenek, jó tanácsokat adnak. Jelenleg, próbáljuk a tüneteket mérsékelni, rendesen enni és inni sokat pihenni. Jövőhéten vérvizsgálat lesz, amire elmegyünk, és az eredményekből majd javasolják hogyan tovább. Ha mamának nem mondják a dolgokat, ezért vagyok én, na én aztán kiszedek mindent az orvosokból az fix. Nem szólok bele a kezeléseibe, ő érzi. fenyvesic említette, hogy jobb lenne a bent fekvős terápia, én is így gondoltam és az orvos is először ezt ajánlotta neki, de mama nem ment bele. Hogy megyünk-e a következőre vagy nem azt nem tudom majd eldönti. Neki az rögzült be szerintem, hogy most nem érzi úgy magát mint a kezelés előtt, és mivel ez rossz így a túlélési esélyei is rosszabbak, pedig ez nem így van ha jól reagálnak a sejtek a terápiára, ha pedig nem reagálnak akkor is esélyt adott arra, hogy sokáig éljen, én is így gondolom mint te m.é.k.2014.
És az önzés nézőpont kérdése. Szerintem nem önző az a 20 éves gyerek, aki szereti és félti a nagymamáját. És nekiállt küzdeni érte a saját kis erejéből. Épp ellenkezőleg! Ő egy csoda! Önzőbbek azok a pasasok, akik elhagyják a gyerekeikkel együtt a kemózó rákos feleségüket (hány ilyen van! mellráknál gyakori), meg azok az idősebb asszonyságok/urak vagy középkorú gyermekek, akik inkább nem kezeltetnék életük társát, ill. szüleiket a remélhető pár éves túlélés reményében, mondván: "minek nekem ez a macera? Elég nekem a magam baja, az én kényelmem becsesebb! Előbb-utóbb úgyis meghal, minek veszkődjem vele végig a kezeléseit?"
ÉN az első ötnapos kemó adag után tudtam nyolc órát fekve aludni fél év után addig csak félig ülő pózban a kanapén.
Nagyon idegesít amikor valaki a kemó ellen agitál, persze annyi féle daganat típus van meg annyi féle kemós terápia,ezért biztos attól is függ a kezelő doki ill. az onkoteam mennyire találja el a szükséges kezelést az adott daganatra.Négy éve nekik köszönhetően( és nem hálistennek!!!!) a szokásos kontrollokat kivéve nem jártam orvosnál még egy náthával sem.
Ha van rá módotok, talán megnyugtató lenne igazi másodvéleményt kérni az általad leírt előzmények után, biztos, ami biztos. Eleve tanácsos lenne mindenkinek. Itt is olvashatsz olyan eseteket, amelyeknél ez döntő fontosságúnak bizonyult. Én sajnos nem tudok neked senkit sem tanácsolni, mert más a bajom, más mindenféléken estem át, remélem, a tietekéhez hasonló cipőben járóknak van ötletük.
Ezt nem egészen értem, talán kérdezd meg Monyót, hogy jobban volt e a kemó után, vagy esetleg engem, hogy lassan másfél évvel a kemó után csak jó napjaim vannak! És onnantól, hogy lement az utolsó kemó!
Minden esetre a tüdőrákosok végső stádiumához képest a kemó csak egy kis seggrepacsi...
Én meg amondó volnék, hogy a szívedre meg az eszedre hallgass, mindkettő a helyén van. Ezek segítségével tudsz érdemben informálódni hiteles szakforrásokból, kommunikálni az orvosokkal, és lépésről lépésre együtt haladni nagymamáddal a döntésekben, a tenni- és elviselnivalókban. Ha jól értem, most már hazamész a szünidőre, és vele lehetsz testi-lelki támaszul. És ez áldás, az egyik fő tényező. És ha jól értem, a nagyidnak kuratív célzatú kezelést kezdtek most meg, azaz eredményt várnak tőle. Azaz semmiképp sem támpont neked 70-80 éves embereknek a saját vérmérsékletükön, életszemléletükön, homlokegyenest eltérő tapasztalataikon alapuló, arra vonatkozó véleménye, hogy egy több éve palliatív terápiákban részesülő, agyonkínzott, végstádiumú beteget szabad-e még kilátástalanul tovább gyötörni. És hogy ők magukkal vagy az övéikkel megtennék-e. A tiétek nem ez az eset, semmi köze hozzá. Kétség sem fér hozzá, hogy borzalmas a kemoterápia, számos szörnyű mellékhatással, de százezrek-milliók vészelték át sikeresen, és hosszú éveket köszönhettek neki, jó életminőségben. Ez is benne van a pakliban. Ha viszont eleve elutasítja a páciens az eredménnyel kecsegtethető terápiát, a kimenetel egyesélyes. És az sem úgy megy ám, hogy csendben elalszik hirtelen a beteg, miközben addig tulajdonképpen jól volt, csak a leletei árulkodtak a bajról... nem, előbb elhatalmasodik rajta az a bizonyos baj, amely nem szokott stagnálni csak úgy magától, és ki tudhatja, miket művel. De ezt neked nem kell magyarázni, megéltétek nagypapáddal.
Egyszóval úgy gondolnám, hogy csak ti magatok, te meg a nagymamád, az orvosokkal karöltve, dönthettek felelősen a továbbiakról. Én úgy képzelném, hogy nem zárkóztok el eleve a kuratívnak szánt terápiától a várható mellékhatások miatt. Az utóbbiak tekintetében pedig már tényleg hasznos tanácsokat kaphatsz itt azoktól, akik végigjárták ezt az utat, vagy most haladnak rajta. De azt ne hagyd, hogy vészmadarak riogassanak, és temessék az élőt. Nem a ti történetekről beszélnek.
Persze nehéz ehhez hozzászólni, de nem a kemó napjaira mondják, hogy ajándék, hanem a kemó utáni megélt napokra, amik a kemó nélkül elmaradtak volna...de nekem végül is 8!
Szerintem csak akkor folytassa a kezelést ha akarja. Ne erőszakod! Igaz valaki itt irta, hogy minden nap ajándék, de milyen az a nap??? MIndig hangsulyozom, hogy a beteg a főszereplő az ilyen esetben és nem szabad önzőnek lenni.
igen, a mellékhatások is demoralizálók tudnak lenni, amit nem könnyű feldolgozni. viszont minden nap ajándék, tudtok beszélni egymással... és igen, esélyt kap arra, hogy eltűnjenek a gócok.
a kezelőorvos egyébként mondott arról valamit, mi a célja a kezelésnek? mert ha jól értem, amit kap a mamád, arra irányul, hogy megállítsák, eltüntessék a gócokat - ha tényleg, akkor ez is biztató, látnak rá esélyt - a másodvéleményt adó orvos legalábbis erre utalt (és másodvéleményt kérni nem könnyű, de nagyon is normális). persze minden eset más és nincs garancia semmire - ami egyúttal azt is jelenti, hogy a környezetetek példái sem mérvadók: a mamád egyszeri és megismételhetetlen. mint mindannyian, csak ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni.
Ahogy elnézem, ha nincs vele állandóan valaki talán jobb lenne, ha kórházi bennfekvéssel lehetne megoldani a kezelést...persze, ez nem egyszerű. Mivel a kemo után egy héttel kell menni vérvizsgálatra, ezt esetleg fel lehetne vetni...különösen akkor, ha rosszak lesznek az eredmények!
Szia Tomi! Nekem a férjem beteg és én úgy vagyok ezzel, hogy az ő élete és ha már nem vállalja a kemót, néha mondja, hogy elege van, akkor azt is el fogadom. Amig csak lehet minden döntésében mellette fogok állni, csak ennyit tehetek. Tudom, hogy borzasztó nehéz megállni, de ha nem muszály ne erőltess semmit a nagymamádra. Én legalábbis nem szeretném, hogy az én kedvemért szenvedjem egy szerettem. Persze remélem a nagyid jobban lesz, a kemó kb. 1 hétig gyötri az embert és akkor majd másként látja a világot.
Szép estét nektek, elnézést az újabb hosszú hozzászólásért, de ez így kijött.:/
Fenyvesic, kérdésedre válaszolva mama tegnap este rosszul érezte magát, nem is tudott sokat enni csak egy almát és hányt is és rosszul aludt. A mai nap fele sem alakult túl jól mivel reggel elmondása szerint nem kívánt semmit, és erős hányingere volt. Amit felírtak EÜ 100 támogatásra, hányáscsillapítót név szerint VOMITA (Gondolom ilyen), egyik gyógyszertárban azt mondták nincs és rendelnek, holnapra meglesz, a recept vissza lett kérve, másik gyógyszertárban sem volt, a harmadikban már volt. Miután bevette, gondolom szívódott fel belőle elég így mérséklődött a hányingere. Mondtam neki sok vizet igyon, ezt be is tartja, meg a teát kívánja inkább. Mondta nekem telefonban, hogy hallgat rám és rendesen iszik de nem rég pl "sugárban" jött ki a víz, így nem nagyon marad bent semmi sem. Amit tudott enni az lekváros kenyér volt, és banánt meg egy activiát, ez nem túl sok minden sajnos. Maga alatt van a történtek miatt, és azon rágódik, hogy lehet nem kellett volna belemennie a kezelésbe és akkor még élt volna ameddig él, így viszont úgy érzi ez többet ártott neki mint használ, ezt én nagyon szomorúan hallom tőle. Gödörbe került és nem nagyon látja a kiutat pedig nem akarja feladni, de sohasem volt túlságosan bizakodó ember. Biztatom és mondtam neki, hogy neki a legnagyobb "góc" is 10mm-es és a többit is csak a PET CT mutatta ki a sima nem, így ha jó szereket kap akkor nagyon összezsugorodhatnak és akár el is tűnhetnek és még hosszú ideig velünk lehet még nagyon. Amiatt szomorú vagyok még, hogy bármivel próbálok neki segíteni, a terápia hatását nehezen viseli és nem tudja, hogyan tud ezen túl lenni, nem előre néz hanem, hogy a terápia teszi tönkre és még annyit sem élhet mint élhetne nélküle. Itt a fórumon is ahogy olvastam, annyi mindenkinek segített már a terápia és volt akinek eltűntek gócok, volt akinek a nagyok is kicsire zsugorodtak össze és nem nőttek tovább, miért ne történhetne így mamával is? Nem jó dolog a kezelés, sok rossz hatása van, de valahogyan ki kell ölni vissza kell szorítani a sejteket, nem véletlenül találták ezt ki és nem segít. Környezetünkben sok tényező van ami a terápiát ellenzi, mamám több ismerősének is megállapították a szervezetükben lévő daganatos elváltozásokat, de az említett személyek nem kezeltették magukat. Az egyik élt éveket, de úgy, hogy ebből nagy részét ágyban töltötte legyengülve és a végén mindenhova szóródott már. A másik embernek pedig a felesége nem engedte, hogy kezeljék, ez volt egy éve és most majd megy CT-re, hogy mi történt azóta.... Amiről pedig eddig még nem írtam, nagyapám mama férje, tüdőrákban halt meg agyi áttétje is volt, amikor "jelzett" a betegség. Tüdőszűrőn megállapították nála, hogy találtak egy kis foltot a tüdőben és nem ment további kezelésekre vissza, hanem ő abban a hitben volt, hogy "az nem az". Rá egy évre láttam én rajta, hogy sokat fogyott reggelente köhögött utánanéztem ennek és mondtam, hogy "Ez így nem lesz jó vissza kell menned" én tudtam, hogy nagy a baj, de nem hallgatott rám, elhajtott. Később epilepsziás rohammal szállították kórházba, megállapították, hogy mi a helyzet, és azt is közölték velünk, hogy kevés van hátra, sugárterápiát kapott és gammakésen is volt de nem segített semmi, és ahogy mondták hamar elment. Engem a nagyszüleim neveltek fel, szüleim siketek és elváltak, anyukám a szülésbe belerokkant így átvették a szerepét, anyukám is segítségre szorul, de amiben tud segít mamának például bevásárlás, gyógyszertárba járás, meg ami tőle telik, de nagyon sok mindent nem ért, így szinte minden rám hárul, és így egyetem mellett, messze tőlük sokat idegeskedek miattuk, hogy minden oké-e otthon, és ez betegség nagyon rosszul jött. Visszatérve az előzőhöz nagyapám mondta a kórházban az orvosnak a vége felé, hogy neki élnie kell, mert van egy unokája, de ekkor már késő volt. Már csak mama van aki igazán tud/tudott nekem segíteni, és szeretnék érte mindent megtenni, de ehhez nagyon kellene ő is, mivel lehetne bátorítani? Holnap költözök haza a kollégiumomból, ma voltam Herbária boltban, és vettem fenyvesic által említett hashajtó teát, és egy nyugtató teát is, remélem segíteni fognak, de nagy erőfeszítésekre lesz szükség, hogy ezt mindet jól átvészeljük és tényleg hosszú évekig velem maradjon mama. Ha van bármi tippetek bármivel kapcsolatban kérlek titeket írjátok le, nagyon köszönöm.
A szérum kreatinin referencia tartomány minimálisan módosult nemek szerint: Az MDRD-s GFR képlet használ egy nemtől függő faktort is, ezért külön kellett választanunk nemenként a szérum kreatinin referencia tartományát, mely: felnőtt nő esetén 44-97 ľmol/L, felnőtt férfi esetén 62-106 ľmol/L.
Irodalom: 1. National Kidney Foundation.: K/DOQI clinical practice guidelines for chronic kidney disease: evaluation, classification and stratification. Am. J. Kidney Dis 2002, 39 (2 suppl 1): S1-266.
Az Algoflex állítólag kiváló. Azzal lehet elfelezni az Algopirint. :)
A téves diagnózis, beleértve a hibás leletezést, nem műhiba. Ez bőven belefér az "orvos is ember" kategóriába (habár a népi bölcsesség arról nem regél, hogy nem minden orvos ember).
Mária azt mondta nekem veled kapcsolatban, hogy : " Tibor, higgye el, ezek nem akarták levetkőztetni! Szemmel látható volt a daganat, ezért is tudtunk belőle könnyen mintát venni, mert jól látszott kívülről is...."
Szóval, aki ezt elnézte, azt jól valagba kellene rúgni!
A kreatininnél is inkább a trend fontos. Ha neked mindig 135 a kreatinined, akkor elkönyvelik annyinak. Nem örülnek neki, de ez van. Ha valakinek eddig 115 volt és most felugrik 126-ra, az gondot jelez. Olyan ez, mint a vérnyomás. Amikor nekem 120 a vérnyomásom, akkor már az agyvérzés kerülget, míg másnak sosem volt ilyen alacsony.
A másik: igen, a tüdőrák nagyobb baj, de ahogy Marybell írta, két kezelés KÖZÖTT kapná az infúziót, nem kezelés helyett. És igen, a tüdőrák elvihet akár egy év alatt is, a veseelégtelenség viszont 3 nap alatt végezhet az emberrel.
Mindenfélével próbálkoztak. Haloperidol, Emetron, Oroset, Granisetron , stb.....Egyik sem használt. Most a következőre írtak fel Emendet, állítólag az tuti lesz, és nem fogok ennyire hányni. 3 szem van benne.
Kedvem lenne annak az onkológusnak beolvasni, aki megfogta a kezem , mélyen a szemembe nézett, és azt mondta hogy legyek türelmes, ez soká fog tartani ez a sugárterápia mellékhatása, szedjek Algoflexet.
Azt se nagyon tudom elhinni hogy a szeptemberi CT-n még nincs semmi, márciusban pedig már 9 cm a daganat.
Akkor meg nem értem a szitut! Nekem soha nem volt 126 a krea. Minimum 132, de volt 145 is! 132-vel még kaptam kontraszt anyagot a ct-hez, 140 felett már nem. Viszont soha nem merült fel semmilyen beavatkozás ez ügyben. Magas, oszt magas és annyi. :))
Mindig azzal jöttek, hogy igyak több folyadékot, de hiába, csak magas maradt!
Már kínomban utána néztem és valóban amit szedek gyógyszert ( Co-Irabel ) a mellékhatásainál szerepel, hogy rontja a vese értékeket, meg ugye ettem azt a szar Culevitet, ami szintén nem valami jó a vesének!!
Na most őszintén...Van a tüdőrák, akkor marhára nem érdekel a kreatinin, ott egye meg a fene! :)) Nem kapok kontrasztot, na és? Legalább egy véraláfutással kevesebb!
Ti hogy tudjátok a vesefunkciót értéken belül tartani? Páromnak, most egy kicsit magasabb lett, 120 helyett 126, annak ellenére, hogy ő tényleg megiszik napi 3 l vizet. Ráadásul a sok ivás miatt aludni sem tud rendesen éjjel, mert ugye ami bemegy, annak ki is kell jönnie. Naponta főzök neki vesevédő teát, de hát úgy látszik ez nem elég. Az onkológus azt javasolta, hogy, ha továbbra is magas marad, akkor naponta be kellene mennie az ooi-ba veseátmosó infúzióra egy hétig. Ezt nagyon nem szeretném, nagy strapa lenne szegénynek.
Lora, akkor már megéri. Ha jobban vagy, akkor használ, biztos pusztulnak a dagik.
Én is kezdek jobban lenni a kemó után, megszűnt a hasfájásom, és tudok enni. Jobban vagyok, mint előtte, pedig már azt hittem, hogy sosem fogok jóízüen enni, annyira rosszul voltam a kemótól. A fáradtság nálam is megvan.
Ha ez így fog menni, hogy két hét rosszullét, de utána javulás, akkor kibírom.
Én a jobb felső tüdőlebenyért a cigit adtam cserébe, mert kellett az oxigén. Később rendszeresen jártam úszni, ami sokat segített, felért egy jó légzőtornával. Azóta is jól elvagyok. Most sajnos nem tudok uszodába járni, mert a nagyjából két évvel ezelőtt megbicskázott nagy lábujjam még mindig nem gyógyult be a Tarcevának köszönhetően.
Nagyon jókat mondtak róla, csak ebből gondolom, hogy jó sebész. 15 éve műtötték a párom a Korányiban és akkor kivettek egy lebenyt. Az elég randa műtét volt, elvágták a bordáját és csináltak a hóna alatt a háta közepéig körbe egy vágást, mint a csirkéknek. Én soha nem vettem észre nála, hogy hiányozna az a lebeny, jobban bírta a strapát, mint én.
A cisplatin meg sok helyen szerepel, meg tudod találni...
Nagyon úgy néz ki, hogy komolyan veszik a nagymamád meggyógyítását, mert egyik se mondható gyenge szernek, sőt!
Rengeteg mellékhatást felsorolnak, de ne ijedj meg, mert ezek töredéke az, ami bekövetkezik, ha bekövetkezik!! Nekem pl. a felsorolt vagy 50-ből, 2-3 jött össze, de az se volt súlyos, kivéve a vérképző szervi zavart, mert az komoly volt. Egyéne válogatja, mi jön be...
A hányás csillapítót mindenképpen be kellett volna szerezni, azt sürgősen pótolni kell!!
Megtörtént az első kezelés, nem lehettem ott, mert Budapestre vissza kellett jönnöm kiköltözni a kollégiumomból, de két napon belül otthon leszek, ezért egyik rokonunk volt ott mellette. Amit el tudok róla mondani, hogy hosszas kezelés volt, sok ment le és volt amelyik világoskék volt amelyik pirosas színű volt, ez mondta mama. Mindenképpen mondtam neki, hogy kérdezze meg mit kap. Erre a kérdésre a válasz az volt, (ezt fel is írta, így lebetűzte nekem telefonban). Amit kapott "Cyclophosphami(d)? és Cisplatin accord" ezt a kettőt mondta neki akitől kérdezte. Tudtok ezekről valamit? Elég félelmetesen hangzanak.... :/ . A következő az lesz, hogy egy hét múlva vérvizsgálat és a vérvizsgálatra rá két hétre újabb kezelés, szóval három hetente fogja kapni. Felírtak neki hányás gátlót is, de ezt elfelejtettem megkérdezni, későn ért haza és a gyógyszertár zárva volt. Egész nap ennek hatására alig tudott enni, és elmondása szerint most nem kívánja az ennivalót. Elfáradt nagyon ebben, és nem is érzi túl jól magát, így pihen, le van törve nagyon a kialakult helyzet miatt.
Emiatt ne aggódj, mert a tüdő kapacitás nem nagyon fog változni, ha csak a gyanús gócot veszik ki és nem egy egész lebenyt! Ne izgulj. Akiket ismertem, meg ismerek és kivették egy egész lebenyüket, azok is azt mondják, hogy megszokható. Talán kérdezd meg erről teértedet!
Kedves Marybell! Ha nem csinált műtétet az Agócs dr, akkor miből gondolod, hogy nagyon jó? Ma elmaradt a légzőtornám, mert most még csak listára tettek. Azt mondták a rehabilitáció 45 nap lenne, de nekem nincs már annyi időm, július 5-re kell műtétre mennem. Hogy mi lesz ebből?
Édesapám jutott eszembe. Élete utolsó napján (tüdőrákos volt, de 25 éve csak annyit mondtak a János kórházban róla, hogy semmilyen kezelést ne csináljunk, mert csak szenvedés) , végig velünk volt, sajnos alig evett, de azon a napon meccs volt a TV-ben, nagyon várta. Legnagyobb meglepetésemre egy jó nagy tányér gulyáslevest megevett, majd a meccs közben azt mondta, hogy úgy meginna egy sört. Rohantunk a közeli büfébe, hoztunk neki. Azt is jóízűen megitta, és végig szurkolta a meccset. Nagyon szép esténk volt. Reggel pedig hirtelen kómába esett, és mire kiért az orvos meghalt.
Nálatok is csak ilyen 4 cm-es vágást csináltak? Mennyi ideig volt a kórházban és a műtét után voltak nagy fájdalmai? Az áttétek a műtét után jelentek meg, vagy a műtét közben vették észre? Most mi újság veletek?
Szerintem ez nagyon jó hír!:-) Mi is Agócsnál kezdtünk és a tüdőben csak igen kicsi 1-2 cm-es daganat volt, a pet-ct viszont már áttéteket mutatott. Nagyon jó orvos, a lejgobb kezekben vagy.
Tegnap voltam a Kékgolyóban Agócs dr.nál. Ő azonnali műtétet írt ki, hiába nem változott a tüdőelváltozásom 2002. dec. óta. Nagyon aggódom, mert COPD-s vagyok, 51% a tüdőkapacitásom, elég sokszor összegyűlik a nehezen felköhöghető váladék.Emphysemas-bullosus rajzolat látható. A tüdőgondozós doktornő is meglepődött, hogy ilyen hamar kiirtak műtétre, mert Ő még rehabilitációt is akart. Most mindennap járnom kell tornára és állítólag olyan műtét lesz, hogy 4 cm vágás lesz csak és úgy veszik ki monitor segítségével. Nagyon félek, hogy rosszabbul leszek.
A hányinger ellen Emetront kaptam, ami a Carboplatin/Pakitaxel kombinációnál tökéletesen kiküszöbölte a hányingert. Semmilyen kiegészítőt nem szedtem. A lázas neutropéniámat a kórházban kezelték ki. A kemó utáni 4., 5. napon előjött nagyon erős izomfájdalmat csak a Contramal enyhítette elfogadható szintre. Azt, hogy mi csökkent(het)i a terápia hatékonyságát csak legendák "bizonyítják", mivel a legtöbb esetben nem végeztek ilyen jellegű tudományos kutatásokat. Fogadd mg fenvesic tanácsát: egyél amennyit csak bírsz, mert szükség lesz a jó kondícióra. Nekem adtak nutridrinket a kórházban.
Nincs mindenki rosszul a kemótól. Attól is függ, hogy milyen szert adnak. Van aki simán elmegy dolgozni utána.
Decemberben, amikor ambuláns kemóra jártam, sokszor láttam, hogy eszegetnek közben, és semmi bajuk nincs tőle.
Nekem ez a mostani azért ilyen durva, mert valószínűleg már túl van terhelve a szervezetem, 20 kiló fogyás, decemberben 5 kemó, 25 sugárral, februárban egy hatalmas műtét, kivették a nyelőcsövemet és a gyomromból csináltak helyette másikat. Fél méter heg van rajtam a műtéttől.
Most három hetente kell kapnom kemót, egyhetes kórházi bentfekvéssel. Engem valószínűleg azért készített ki, mert műtött a gyomrom és a nyelőcsövem, és a leghányatósabb kemót kapom, nagy dózisban. Most két héttel később viszont jobban vagyok, rendbejött az étvágyam is. Úgyhogy ne ijedj meg, ha olvasod a beírásaimat, speciális eset vagyok.
A hajam egyáltalán nem hullott ki, sőt, erősebb, mint előtte. Nem mindenkinek hullik ki a haja, ez is attól függ, hogy mit fog kapni.
Decemberben a sugártól és a kemótól eltűnt a hatalmas nyelőcső daganatom. 8x4 cm volt.
Hát...Én is 69 voltam, amikor a kemót kaptam és maximálisan bevált!! A két góc nagymértékben csökken és kettő hasonló nagyságú eltűnt! Az utolsó kemó óta 15 hónap eltelt és a helyzet nem változott - éppen ma írtam, hogy a kontroll szerint minden ok...
A kemó alatt jóformán nem szabad semmi mást szedni, immúnerősítőt, méregtelenítőt pláne nem! / Én pl. az első kemó előtt elhagytam a másfél éve szedett Culevitet...A lényeg, hogy egyen, igyon rendesen!
Marhára sok függ attól, hogy milyen szereket kap a kemóval! Ha úgy látják, hogy a tüdőben lévő gócok a méhtest rák áttétjei, akkor valszeg olyan kemót kap, amit a méhtest rákra adnak! Majd feltétlen írd meg, mit kap és milyen időközönként. Bármilyen hányás csillapítót kap, az a kemo utáni 2-3 napon székrekedést fog okozni, ez szinte biztos. Én ezt egy hashajtó teával védtem ki, de így is volt szorulásom, de átvészeltem, nem kevés rekeszizom munkával. :))
Nálam a kemo utáni 4.-5. nap volt egy kicsit húzós / fáradtság rossz kedv, de pl. hányingerem a 3 hónap alatt nem volt. Ha 3 hetente kap kezelést, mint én, akkor úgy a 10-12. napra kerül az ember szinte normális állapotba és jöhet a következő adag...Ahogy növekszik a kezelések száma úgy lesz nehezebb a helyzet, de mint írtam, ez nagyban függ a kemo fajtájától!!
Akkor még egyszer a lényeg: Egyen rendesen, erre figyelj oda és sok folyadék.
( Próbált megtudni, miket kap és milyen időközönként, majd utána olvasunk!! )
Szóval fel a fejjel, a helyzet nem olyan szar a legtöbb esetben, mint aminek látszik, különösen, hogy a nagymamádnak nincs tünete, nincs fájdalma, tehát nem érintett a mellhártya és más mellkasi szerv, amiben idegvégződések vannak.!
teerted: Örülök, hogy neked használt. A terápia mellékhatásait milyen módon sikerült csillapítani? Többiek írták ezt az EMEND hányás csillapítót például. Szedtél valami immunerősítőt vagy vitaminokat? Olvastam olyat, hogy ezek csökkentik a terápia hatékonyságát ezek szerinted igazak? Mit gondolsz/gondoltok a Multi Tabs-ról mint immunerősítő vagy Normaflore ami a bélrendszert teszi rendbe.
marybell: Sajnálom:(, Gyengeség és az izomfájdalom milyen mértékű? Mennyire veszi le az embert a lábáról ez az egész a kezelések után?:/ Például a két kezelés között eltelt időben, az első kezelés után gyengeség következik, de a következőig az ember összeszedi magát? Mama nagy problémája még, hogy le fog gyengülni és emiatt és a tünetek miatt hogy fog enni,inni. Ezekre milyen megoldások vannak? És a haj problémák is, mivel majdnem 70 évesen még barna haja van. Remélem segíteni fog a kezelés.
_chillout_: Ez áll a zárójelentésben: " Az elvégzett szövettani vizsgálat G1 malignitási fokú adenocc. endometrioidest igazolt. A szövettani leírásban nyirokérinvasio szerepel. Végleges szövettani eredmény pT1 b pNX pMX ...". Én is így gondolom, hogy rájöttek erre az invasiora a kemoterápiával lehetett volna akár valamit kezdeni, ha gondolnák, hogy szóródna, de nem tették. Hogy milyen kemot kapna azt nem tudom, erről nem volt konkrét szó sajnos csak azt mondta, hogy erős, és amíg nem kerültem a fórumra nem tudtam ezt, hogy nagyon sokféle van. Mamának nincsenek panaszai nem köhög, könnyen veszi a levegőt, mondja teljesen jól van mintha nem lenne benne semmi, de mégis van, a fáradékonyság már egy más tészta, egy hosszabb főzés vagy piac után sokat pihen.
g40+ : Voltam egy magánrendelésen, csak maximum tíz percre mentem be, hogy megkérdezzem a tüdőgyógyász doktornőt. Nem szívesen de átnézte a más orvos által kiállított leleteket, de mondta, hogy ez nem szokás. Kérdeztem a terápiáról őt, és hogy sikeres lehet-e, persze ez sok dologtól függ ezt ő is mondta, de ha jól reagál a terápiára akkor 4-5 évet simán élhet még ezt mondta. Meg a kisebb gócok eltűnhetnek az egyetlen nagyobb pedig összemehet vagy akár el is tűnhet nem tudni. Ha nem megy el a kezelésre akkor benne van, hogy gyorsan még jobban elszaporodik és nőne tovább.
gezira5: Nagymamám jövő februárban lesz 70 éves. Eddigi élete során sohasem volt nagyobb baja, így szinte nem is volt kórházban. Megviselte őt a folyamatos kontrollra járás, és a jelenlegi diagnózis. Remélem igazad lesz és nem lesz agresszív.
--------
Holnap lenne az első kemoterápia, fél és tart tőle nagyi:(, nagyon sajnálom és féltem. Az első tünetek mikor jelennek meg?
Nem tudom neked milyen ct-ket csináltak, de az enyémekben szerepel a teljes mellkas, a pajzsmirigy, a hónalj és az összes hasi szerv, a prosztatával záróan - tehát gyakorlatilag az ádámcsutkától a prosztatáig minden.
Igen. És nem sokkal jobb. Tavaly tavasszal, mikor először és utoljára beszéltünk a meghalás lehetőségéről, azt hittem, elengedtük egymást. De ezek szerint nem.
Nekem egy évvel a kemó után jelentkezett az progresszió, pontosabban a kemó után 14 hónappal vették észre. Általában az a gond, hogy a kontrollokon csak az eredeti daganat és közvetlen környékének az állapotváltozását nézik. Nekem a primer daganat kivétele után csak mellkasi CT-k voltak és azoknál is csak a tüdőt figyelték, hiába volt benne a képben a hónaljak és a kulcscsontok, azokat nem nézték. Így fordult elő, hogy nem figyeltek fel két, kórosan megnagyobbodott nyirokcsomóra a hónaljamban és a pajzsmirigy mellett.
Elsőre soha nem szokták felírni az emend-et, egyrészt mert van, aki jobban viseli és elég neki az olcsóbb Emetron is, másrészt az Emend nagyon durva székrekedést okozhat, olyat, amilyet senki nem kíván magának.
Felírta, de miért nem írta fel először is? Direkt kérdeztük. A kemót is le kellett állítani. Nem jobb lett volna, ha rögtön felírják? Teljes áron is megvettem volna. Én ezt nem értem.
Emendet írtak fel a következő kemóra vinnem kell magammal.
Csak azt nem értem, ha olyan jó, mi a büdös francért nem adták az elsőnél? Elnézegették, hogy folyamatosan (szinte szünet nélkül! ) hányok, öklendezek! Inkább vénásan tápláltak. Az nem drága? Minden mással próbálkoztak, de nem használt semmi.
A tesóm is mondta a doktornőnek, hogy bármit megveszünk, ami segít, ha kell, teljes áron, ha nincs támogatva. Mégsem írták fel!
Csak megemlítettem a ct-d, hogy milyen képletet írtak le a májban...furcsa módon egyből rávágta, hogy az nem biztos, hogy áttét, mire mondtam neki, hogy az orvosaid szerint az és hogy már kemót is kaptál. Na meg, hogy hánytál. Szerinte a cisplatin ezzel jár, de van egy nagyon drága hányáscsillapító, amit ha kérsz kötelesek felírni. Mondta a nevét is, de sajna nem volt nálam semmi, hogy felírjam, így a nevét elfelejtettem...Na majd beugrik, vagy utána nézek! Azt mondta, hogy ez a szer tuti biztos megakadályozza a hányást, de maguktól nem szívesen adják az ára miatt!
Aztán felvetettem, hogy mit szarakodnak veled, miért nem kapják ki a teljes bal lebenyt? Erre azt mondta, hogy jó lenne, de az nem ilyen egyszerű! Egyrészt mert nincs komplikáltabb műtét a máj reszekciónál, másrészt lehet, hogy nincs értelme, mert ha valóban áttét van, akkor az már benne lehet a másik lebenyben is, csak még nem észlelhető a jelenlegi vizsgálati módszerekkel és így feleslegesen teszik ki a beteget a műtétnek!A kemo jó megoldás, ha a mellékhatásokat, különösen a hányást meg lehet akadályozni...na, kb. ennyi volt.
A röntgen szerint minden változatlan, összehasonlítva a 6 hónappal ezelőttivel. Úgy, hogy ez a dolog letudva.
3 hónap múlva ct. Ennyi.
A vérvétel részleges eredménye szerint minimálisan kevesebb a vörös vértestem és a hemoglobin csak 10,9 - ezért Mária felírt vas tablettát...A teljes vérképet majd postán elküldi.
Nem volt utánam senki, egész jól elbeszélgettünk. Még Lora és Monyó ügye is szóba került - szóval hasznos beszélgetést folytattunk.
Mária doktornő szerint a progresszió nem egy évvel a kemo után, hanem jóval hamarabb szokott jelentkezni, szóval nálam ennek elmaradása nem természetes jelenség. :))
Közöltem vele, hogy ez természetes, mert magam se vagyok egy természetes jelenség és egyébként sincs semmi kedvem tüdőrákban meghalni! Na, ebben maradtunk.
Tomi, a konkrét kérdéseidre legjobban a dokik tudnak válaszolni. Itt a fórumon teerted lefordított egy amerikai rákközpont (cancer.org) által az orvoshoz készülőknek közzétett kérdéssort. Ezeket érdemes feltenni, sőt vannak olyan orvosok, akik a tájékoztatás sotán valójában maguktól is elmondják ezeket - de mindenképpen segít rendszerezni az információkat. Az olyan típusú rémhíreknek pedig, hogy a kemoterápia csak ront a helyzeten, ne higgy. Valaki jól reagál, valaki nem - ez igaz, de azt, hogy a nagymamádnál hogyan hat, még az orvos sem tudja.
Itt a fórumon korábban már leírtam, ezért a többiektől elnézést kérek: nekem a műtét előtt azt mondta az osztályos orvos, hogy két tevére van szükségünk ahhoz, hogy átkeljünk a sivatagon: türelemre és humorra. Néhány héttel később, amikor egy kontrollon összefutottam vele - nem ő műtött -, beszéltünk. Elmondtam neki, hogy gondolkodtam, és szerintem még egy tevére szükség van: egy társra. Tűnődött egy kicsit, rám nézett, kezet fogott, majd hozzátette: azt hiszem, igaza van. Persze nem tudom, hogy igazam van-e. Egy karavánnal ugyan nagyobb az esély átkelni a sivatagon, de még az sem garancia. Viszont szereted a nagyidat: légy mellette, figyelj rá és az útra, legyetek türelmesek, jókedvűek. Vágjatok neki a sivatagnak.
Ha bármi kérdésed van menet közben, nyugodtan tedd föl. Univerzális csodaszerek nincsenek, de ha tud, itt mindenki szívesen ad tippeket, ötleteket.
A volt vőlegényem előző menyasszonya 25 évesen halt meg rákban. Tehetséges képzőművész volt.
Ebben a versben amit a fiad írt, több van mint puszta tehetség. (Én magam is írtam néha verseket.)
Azt mondják aki fiatalon megy el az már teljesítette az életfeladatát, bármi is volt az...
A férjem szokta mondani, aki egy nagyon kockázatos műtét előtt áll és ő is még fiatal, hogy ő ugyan nem fél a haláltól. Csak engem és az anyját sajnálja, hogy mi szenvedni fogunk utána. Tényleg így van, hogy mindig annak a legrosszabb, aki itt maradt.
Jelen esetben nagyon jó hír, hogy a nagymamádról van szó, mert az idős emberek esetében _általában_ lessabban terjeszkedik a rák. Az, hogy egy évig nem készült CT, nem feltétlen hiba, lehetett volna persze másképp, de valószínűleg nem változtatott volna semmin. Ha a tüdőáttétek megjelenek, akkor már gyógyulásról nem lehet beszélni, ez viszont nem jelenti azt, hogy nagymamád nem élhet még hosszú évekig.
Ami nekem fura, hogy miért írtak T1NxMx-et a szövetani leletre. Az x nem azt jelenti, hogy nincs áttét, hanem hogy nem vizsgálták, hogy van-e. Namost ha nyirokérbetörést láttak, akor illett volna utólag a környező nyirokcsomókat megvizsgálni, illetve valami kemot adni (tudom, a méhtestráknál a kemo nem a legjobb megoldás, de azért nagymamád szövettana alapján nagyjából borítékolható volt, hogy ez a dolog már elindult és szóródni fog.
A kemoterápiát mindenki másképp viseli és mindenkinél máshogy hat a daganatokra. Hogy pontosan mi várható, az elsősorban attól függ, hogy milyen kemot kap. Nem minden kemo okoz rosszullétet, nem minden kemótól hullik ki az ember haja, viszont - főleg idősebb korban - a vérképet eléggé le tudják rombolni ezek a szerek, erre mindenképp figyelni kell.
Ha jól veszem ki a szavaidból, nagymamádnak nincsenek panaszai, nem köhög, nem veszi nehezebben a levegőt, nem fáradékony. A cél az, hogy ez így is maradjon, amíg csak lehet. Szerintem jó esélyekkel indultok, azt kell szem előtt tartani, hogy neki most hivatalosan negyedik stádiumú áttétes rákja van, tehát nem a gyógyulás a cél, hanem a romlás lelassítása vagy megállítása.
Szia. Megértem, hogy el vagy keseredve. Azt a nagymamádnak kell eldönteni, hogy vállalja-e a terápiát. Férjem aránylag jól bírja, hányingere nincs, csak nagy izomfàjdalmai és gyengeség. A rákot tudtommal nem lehet meggyógyítani, de hallottam olyanról, aki 20 éve jár kezelésre, van akinél meg stagnálás van és jól el van, és olyan is akire semmi nem hat. Minden beteg és betegség más.
Nekem használt a kemó és a sugár. Az áttétes nyirokcsomóim egy része teljesen eltűnt, a többi mérete pedig jelentősen csökkent. El tudok képzelni jobb dolgokat is, de azért túl lehetett élni.
Örülök, hogy megtaláltam ezt a fórumot, így remélhetőleg választ találok a kérdéseimre. Ha van pár percetek rám, kérlek olvassátok el az én kis történetem. Kezdem az elején. A betegség nem engem érint, hanem nagymamámat, aki miatt nagyon aggódok, hisz nagyon sokat köszönhetek neki és nagyon fontos nekem. Az egész történet úgy kezdődött, hogy nagyimnak elállt a vizelete 2013 novemberében, ezt a problémát megoldották és elkezdődtek a kivizsgálások. Kiderült, hogy a méhében folyadék van, melyet lecsapoltak, méhtestrákot állapítottak meg nála, és ki is vették a méhét (az orvos nem tudta beütemezni arra az évre így átcsúszott a másik év elejére), melynek szövettana alapján, ahogy megfejtettem G1. azaz nagyfokban differenciált tumor, pT1 pNX pMX, azaz kóros nyirokcsomó nincs, és távoli áttét nem mutatható ki. A műtét 2014. január 9-én volt. De sajnos szövettani leírásban nyirokérinvasio szerepelt ezért komplex sugárkezelés mellett döntöttek a kismedencei nyirokérinvasiora. Sugárterápiának március végére lett vége, végig jól viselte, eljárt a kezelésekre, nem volt mellékhatás, sem pedig szövődmény. A diagnózisa az "Endometrium rosszindulatú daganata" nevet viselte/viseli. Rendszeresen járt ezután amikorra kiírták kontrollvizsgálatokra, minden rendben volt végig. Eltelt egy év, jól volt, következett a beütemezett CT vizsgálat 2015 márciusában, ekkor rossz hírek jöttek. CT képek készültek a mellkasról,"Mk tüdőben néhány 2-4mm kerekded góc látható, ... a jobb lebeny csúcsában apró szabálytalan alakú élénken halmozódó gócok láthatók, megjelenésük met.-re nem típusos, kóros nyirokcsomó nem látható Vél.: Met. gyanús laesiok a tüdőben" (A lényeget írtam le a leletről). Erre rá két hónapra 2015 májusra kapott egy időpontot újabb CT-re, annak megállapítására, hogy nő-e az, amit a tüdőben találtak. Megtörtént az újabb CT vizsgálat, melynek eredménye az volt, hogy " Mk. oldalon elszórtam ismert gócok detectalhatóak, melyek mérete és megjelenése a 2015 03.10-i vizsgálathoz viszonyítva nem változott. Kóros nyirokcsomó egyik oldalon sincs. Az előző vizsgálat során a rekezi felszín közelében intenzíven halmozódó góc a natív felvételeken csak sejthető, lényegesen nem változott." Tehát az orvosok rájöttek arra, hogy márciushoz képest a Májusi CT felvétel is ugyanazt mutatta, nem változott semmi, így ezt elfogadták, hogy minden oké és majd vissza kell jönni kontrollra. Ezután a CT után 4 hónapra rá kapott kontrollra időpontot nagymamám. Sehol sem szerepelt a diagnózisok között a tüdőre utaló rosszindulatú daganat vagy áttét felvetése, csak mindig ugyanaz, azaz az endometrium rosszindulatú daganata. 2015 szeptemberében el is ment normálisan amikorra kellett, feltérképezték az állapotát, vizsgálat nem történt. Újabb négy hónapra rá írtak ki neki kontrollt és egy CT-t is 2016 áprilisra (az az egy éven keresztül meg se nézték mi történik a tüdejében....). Már 2016-ot írunk és január, eljött a kontroll napja, megint fel lett véve az előzővel megegyező lelet, és feltüntették hogy a CT áprilisban lesz, és ezzel haza is engedték. Egy éven át semmi nem történt és ez így utólag engem nagyon meglep, hogy nem foglalkoztak a tüdővel. Eljött az áprilisi CT és az orvosok nagy megdöbbenésére az egy évvel ezelőtti úgy 3 mm-esnek vélt góc már 10 mm-es, és néhány újabb góc is megjelent. Nagymamám elmondása szerint a kezelőorvosa nagyon ideges lett és ledöbbent. Az ambuláns lapon státusznak már az szerepelt, hogy 2015.03.10 CT vizsgálat során a tüdőben 2-4 mm met.-re gyanús képleteket írtak le, a vizsgálatot 2015.05.07-én megismételtük, úgy véleményezték, hogy előző vizsgálathoz képest változás nincs (Ezt megértem, de akkor teszem fel a kérdést, több mint egy évig miért nem történt semmi? Csak gyanú, de csak kontroll, és sehol sem említették azt, hogy itt gond lesz/lehet... és hazaküldték több kontroll után is egy éven keresztül nagymamámat úgy, hogy nem tudni mi van a tüdejében) most 2016.04.07-én mellkasi CT progressio igazolódott a korábban 3mm-esnek leírt góc jelenleg 10mm írták le, Met.pulm-ként véleményezték. Mivel korábban írtam, hogy az orvos is elsápadt, elküldték szegény nagymamámat bronchológiai szakrendelésre. Elment a rendelésre, szenvedett, mert nagyon kellemetlen, vettek tőle mintákat is. Ez volt 2016. április 25-én, a megállapítás az volt, hogy "Belátható hörgőrendszer nyálkahártyája ép, direkt vagy indirekt tumoros jel nem látható. A diagnózis a legmeglepőbb "Sine morbo" ami magyarul annyit tesz, hogy egészséges. Két napra rá megvolt a minta eredménye, ami a leletben úgy áll "Bronchoscopos vizsg. történt, ennek cyt, Koch eredménye negatív, tenyésztés folyamatban Ez nyolc hét mostanra lehetne várni eredményt. Előjegyezték PET CT-re és változott megint a diagnózis arra, hogy "A tüdő egyéb rendellenességei". A PET hamar meg is volt, és annak eredménye sokkoló hatású volt. Mko tüdőben elszórtan több 4-11mm közötti lágyrésznodulus észlelhető, melyek különböző intenzitással, diszkréten-intenzíven dúsítanak. A jobb hilusban észlelhető két-három darab mérsékelt aktivitástöbblet lymphoglandulának felelhet meg. (Körülbelül ez az ami rossz belőle többi mindenhol rendben van). Elmentünk a lelettel az orvoshoz, a diagnózisok rosszak "Endometrium rosszindulatú daganata,A tüdő másodlagos rosszindulatú daganata, Intrathoracalis nyirokcsomók rosszindulatú daganata", a tenyésztés amit korábban elkezdtek, szerintük nem fontos, mert a PET elég jó, és már elő is jegyezték kemoterápiára. Engem a nagymamám nevelt fel, és már csak ő van nekem, beszéltem az orvossal négyszemközt, és azt mondta meggyógyítani nem lehet, mert a tüdőben szétszóródott, és csak elhúzni lehet, de nem mondott időt, hogy meddig, azt nem tudja, attól függ hogyan reagál, és említette, hogy erős kemoterápiát fog kapni. Nagyim jó állapotban van, mindig ment az orvoshoz, de egy éven át nem történt semmi, nem küldték sehová és ez lett belőle. Egy év alatt nem sokat nőttek a gócok és nem is szóródtak annyira, 11 mm a legnagyobb és nem agresszív mert lassan nőtt, de már lemondtak róla. Ez engem teljesen lesokkolt. Kérdeztük az orvost, muszáj-e a kemo, erre egyértelmű választ adott, hogy igen. Szeretnélek megkérni titeket, aki elolvasta a történetemet, adjon valami tanácsot a kemoterápiával kapcsolatban, hogyan lehet ezt túlvészelni, és mit tudunk ezzel nyerni, milyen hatásai lesznek, és rá tud-e a kezelés cáfolni az orvosi véleményre. Annyi mindent olvastam már a kemorol, és annyira elrettentő dolgokat, hogy nem segít, csak hamarabb elmegy az ember és hasonlóak, nekem nagyon fontos mama és szeretnék még pár évet vele tölteni. Egyáltalán megéri elmenni kemoterápiára vagy nem? Tényleg menthetetlen? Vagy van itt olyan, aki végigjárt mindent, az orvosok lemondtak róla és jelenleg jól van? Minden tippet, tanácsot nagyon szívesen fogadok. Nagyon el vagyok keseredve. Tomi
Nekem még nem teher, de már rémülten gondolok a hosszú életre. Inkább meghalnék most, mint hogy esetleg elhülyülve és kiszolgáltatva ki tudja kiknek éljek még bármeddig.
Azt hiszem, hogy ha ilyen vastag lerakodás van az aortában, az nem durran el, csak szivárog, ha az érfal megreped....Na és a repedéshez szinte el kell dugulnia!
Fenyvesic, képzeld, mire bukkantam a youtube-on! Egy műtét közben nagyon durván eldurrant aorta aneurizmát javítanak meg egy idős nénin. Utána a folyosón mászkál, mintha mi sem történt volna :-))
Szerintem te, amilyen szerencsés vagy, 100 évig fogsz élni! :-)
Én is mondtam a dokinőmnek, mikor nem tetszett neki, hogy megműtötték a nyelőcsövemet (akkor is volt áttét gyanú), hogy inkább a májáttét vigyen el, mint a nyelőcsövem, és örülök, hogy megműtötték.
Inkább a májkóma, mint a véröklendezés. Ha már lehet választani :-)
Farkaséhes vagyok, semmi diétásat nem bírok megenni, folyamatosan fűszeresebb kajákat kívánok, és húst hússal.
Az az érdekes, hogy nagyon jól tolerálja a műtött nyelőcsövem és a gyomrom.
Önkuruzslásként elkezdtem Quamatelt szedni, és szűnik a hányinger! A dokinő szerint már nem a kemó okozta, gondoltam kipróbálom, hátha a sav miatt van. Nem érzem, hogy lenne, de attól még lehetséges.
Mária doktornő csak egyszer tett némi félénk célzást az aorta műtétre, de biztosítottam felőle, hogy sokkal szívesebben halok meg abban, mint a tüdőrákban! Bőszen helyeselt és az aortám többé nem került szóba. :))
Fenyvesnick fatalista. Gondolja ha nem a rák öli meg akkor az aneurizma, vagy a fejére esik egy tégla valahol. Valamitől csak meg kell majd halni egyszer.:-)
Rosszul mondta a prof, mert nem olyan, mint az időzített bomba! :) Az időzített bombában - mint a neve is mondja időzítő van és a megadott időben felrobban. A hasi aorta tágulat nincs időzítve, bármikor felrobbanhat...szóval olyan, mint egy sima bomba, ami ha behatás éri felrobban. :))
Nagyon régi dolog lehet ez nálam, mert emlékszem, hogy hosszú évekkel ezelőtt is, ha felbosszantottak, vagy nagyon kihajtottam magam, lüktetett az ér a hasamban! Most nem, mivel a vérnyomás csökkentőknek köszönhetően 110 körül van a vérnyomásom.
Szóval, ha öngyilkos akarnék lenni, elég, ha nem veszem be a vérnyomás csökkentőket.
Egyébként 5 centi alatt nem műtenek..3 és fél éve 6,4 volt az átmérője, tehát gyakorlatilag azóta 1 centit nőtt az átmérő. Bár nem is átmérő számít ténylegesen, hanem a szabad vérfolyás átmérője, ami nekem 2 centi volt három és fél éve. Hogy most mennyi, azt nem tudom. Viszont műtét csak akkor lesz, ha összesek...( ha eljutnak velem a kórházig, ami nagyon valószínű, ahogy magam ismerem! Addig vissza fogom tartani a szívverésem. :))
A férjemnek (36 éves) is van aorta aneurizmája, neki most 52-55 körül lehet az átmérője. Jövőhéten CT és UH, kiderül hogy pontosan mennyi. Azt mondta Szabolcs Zoltán prof. ezt már mindenképpen műteni kell, mert olyan mint egy időzített bomba. Emiatt mindig 100 alatt kell tartani a vérnyomását.
Szerintem pár hónapon belül meg is lesz a műtét. Egy ilyen műtétnek amúgy is nagy a kockázata. 6 százalék belehal, tizenvalahány százalék megnémul és talán 4 százaléka béna lesz utána. Nála azért is lesz kockázatos, mert elég súlyos szívelégtelensége van. Ennél a műtétnél leállítják a szívet, motorra teszik aztán újraindítják. Megmondta a doki, hogy nála nagy az esély hogy nem indul újra. Most konzíliumot hívnak össze az érsebészekkel hogy mi legyen.Ha ha nem indul újra, akkor átmenetileg műszívet kap, aztán szívátültetés. És a férjem még csak nem is izgul...csak én.
Az a baj, hogy Fenyvesic dohányzik is, ami kőkeményen gyengíti és rugalmatlanítja az érfalakat. Egy 7,5 centis aneurizma meszes érfalakkal nem egy életbiztosítás. És igen, a műtét kockázatos, bele is lehet halni, de ekkora aneurizmával élni műtét nélkül, minden nap, minden tüsszentés, minden tülekedés a járműveken egy-egy orosz rulett.
Monyó, tudod, hogy nincs olyan statisztika, hogy "nyelőcsőrák májáttéteinek prognózisa". Van négyes stádiumú nyelőcsőrákra vonatkozó statisztika, ami szerintem a te esetedre nem vonatkozik, mert neked az elsődleges daganatod már nincs meg. Aztán van májáttétekre vonatkozó prognózis, ami megintcsak semmitmondó, mert az meg nem veszi figyelembe, hogy milyen daganat áttéte, stb.
Nem egészen, mert kifelejtettél egy fontos statisztikát: az ilyen méretű aneurizmánál annak az esélye, hogy egy éven belül megreped, már 50% felett van. Tehát 45% az esélyed rá, hogy egy év múlva már nem leszel köztünk, ha nem műtteted meg az aortádat. Ahogy most kinéz, a tüdőrákod nagy valószínűséggel nem fog egy éven belül elvinni, hacsak nem indul be nagyon hirtelen valamitől.
Statisztika: Műtét közben / aorta aneorysma / 10 emberből 1 hal meg...Ha mentő visz be valakit ezzel, akkor 10 emberből 1 marad életben. A 10 % esély még mindig sokkal jobb, mint a tüdő adeno carcinoma túlélési esélye! :))
Szóval azért a tüdőrák és áttétjei általi halál esélyesebb!
Nem műtöttek...Pedig az időpont is megvolt - 2013 aug.6.
Aztán a Korányi sebészet főorvosa, bizonyos Vadász tanár úr úgy döntött, hogy nem műtenek meg, mert fennáll a veszélye, hogy a hasi aorta tágulatom a műtét során fellépő vérnyomás emelkedés, süllyedés hatására elreped és hiába vagyok a műtőasztalon, specialista és kellékek hiányában elvérezhetek....
Na ekkor jött az, hogy először csináltassam meg a hasi aorta műtétet, majd aztán legyen a tüdő műtét. Én meg jegyzőkönyvbe mondtam a további félreértések és felelősség tologatás elkerülése végett, hogy köszi, de két ekkora műtétet egymás után nem vállalok be - ismertették és megértettem a következményeket.
Szerintem sérv lesz az.Sokszor nagyon mellédiagnosztizálnak az orvosok, én már nem adok az első szóra nagyon...Tavaly nyáron a sürgősségire mentem, ahol a kizáródott sérvemre azt mondták, hogy nyirokcsomó.Haza akartak küldeni.Szerencsére jött egy másik orvos ügyelni, az elsőt leváltották.És ő kért hezitálás után ultrahangot.Fél órán belül megműtöttek.Ki is kellett vágni az elhalt részt.Április közepén meg az epeműtétemnél artériát sértettek...a drain cső bevezetésekor.Majdnem belehaltam, két hétig voltam kórházban.8 hét telt el, de még mindig fáj éjjel, reggel, meg ha többet ülök.
Sziasztok.Lassan én is már minden eü.fórumon megfordulok, betegségek, műtétek kapcsán.Ma tudtam meg, hogy apukámnak lehet, hogy daganata van...73 éves.Bement az ügyeletre, mert a hasa jobb oldalán egy kb.öklömnyi , kemény kidudorodás lett, egyik-napról a másikra.Az ügyeleten azt mondták, biztos, hogy nem a sérve újult ki, nincs kiszakadva a hasfal, ez tuti.Egyelőre halogatja, hogy sebészhez elmenjen...Szerintetek daganat egyik-napról a másikra jelentkezhet így?Ilyen nagy?Én szerintem csak sérv lehet az...az ügyeleten sem tudhatják biztosra.
A meridiánokra valóban van tudományos igazolás is, semmi hókuszpókusz nincs bennük, egyszerű elektromosság a testben, elég régóta ismerik egyébként (nemrég MRI-vel nézték meg őket), és lehet is őket érezni, bárkinek, semmi különös nincs benne. Nyilván az akupunktúra megint egy más dolog (csak azért mert vannak a meridiánok, nem biztos, h fel is lehet őket használni gyógyításra), de én például nem tudok egyetérteni a teljesen kategorikus, kizárólag a nyugati orvostudományra alapozó megközelítésben sem, ami minden egyebet kizár. /Természetesen nem a homeopátiára/agykontrollra gondolok, az egy szemfényvesztés./ Azt nyilván tudni kell, hogy a rákra nem az akupunktúra lesz a megoldás, de pl. izom, ín, vagy izületi gyulladásoknál tud segíteni. A rák ennél komolyabb, kemó és társai, megközelítést kíván, elképesztő felelőtlenség szőlőlét és társait kínálgatni egy daganatos betegnek /bár persze az is kérdés, h hol van az a pont, ahol már nem lenne szabad a modern orvostudomány teljes arzenálját nekidobni a betegnek csak azért, mert van rá lehetőség/.
Ezt az érzést magamról is ismerem. Régen a fejfájásomat enyhítette egy bizonyos gyógyszer a bevétel után 3 perccel, Mostanában a hátfájásomra van hasonlóképen jó hatással. A baj az, hogy csak ilyen enyhe aligfájdalmakra használ. Ha a fájás igazán beindul oda a placebohatás.
A lényeg, hogy a placebó nem gyógyít, hanem tüneteket enyhíthet. Több olyan speciális gyógyászati célra szánt tápszer is van, amelyeknél klinikai tesztek során vizsgálták, hogy milyen hatással vannak a tápszerek a rákos betegek életminőségére. Azt talán említenem sem kell, hogy ezek nyílt vizsgálatok voltak, nem volt kontrollcsoport és a résztvevők is tudták, hogy mit várnak el a tápszertől. A vizsgálatok, természetesen, pozitív eredménnyel zárultak.
Placebóeffektus. Legyen (én is alkalmaztam anno a gyerekemnél, de AZT a placebót gyógyszertárban vettem, OLCSÓN, és rá volt írva, hogy placebó, csak a gyerek nem tudta). Az is lehet (nem tudom, mennyi idős volt annak idején a lányod), hogy ahogy nő, változnak a dolgok az orrában is. Ha ezzel párhuzamosan kapta az akupunktúrát, akkor az isten se mossa le róla, hgy az akupunktúra (homeopátia, gyógygomba stb - tetszés szerint behelyettesíthető) márpedig használ.
OK.
Legyen.
Eddig a pillanatig max a pénztárca bánja, az pedig tudvalevőleg nem a legfontosabb dolog a világon.
Az igazi veszély ott jön el, amikor az orvosi kezelés HELYETT alkalmazzák ezeket az izéket. Na, AZ MÁR NAGY BAJ. És ennek a magjait a fent vázolt, még ártalmatlan helyzetek ültetik el.
Eközben a másik oldal, a minimális munkával maximális hasznot húzó sarlatánok (akik ezeket készítik és aárulják) - hát baszki, ha sokat akarok keresni, akkor nekem is át kéne vernem embereket? A becsületes munkát nem fizetik túlságosan jól, a fene vinné el.
A gyerekorvosunk csak egyszer írt fel homeopátiás szert. Sajnos csak akkor vettem észre, hogy az, amikor kiváltottam a gyógyszertárban.
Láttam filmet kinai műtétről, ahol a beteget kizárólag akupunkturával érzéstelenítettek. 20 éves unokahúgom, reumás gyulladásait, amire szteroidokot adnak az orvosok és sajnos nem használ, szintén az akupunkturás kezelés enyíti. Egyébként nem rég olvastam egy cikket, hogy talált valami bizonyítékot a tudomány a meridiánok létezéséről.
Van, akinél az akupunktúra, és a homeopátia is hat. A lányom például , számtalan esetben használt ilyen szereket, és én nem mondtam el neki hogy az nem hathat, hiszen nincs benne semmi. Úgy gondoltam ronda dolog lenne elvenni tőle a hitet, hiszen attól gyógyul, és én nem tudok nyújtani helyette semmit.
Nagylány volt már amikor orrsövényferdülésből kifolyólag állandóan beteg volt. A dokik csak széttárták a kezüket, néha megemlítették hogy talán meg kéne műteni, de egyik sem akarta megcsinálni. Várjunk még, majd később. Valamit csinálni kellett a gyerekkel. Sokan mondták neki is, az apjának is, miért nem megyünk akupunktúrára.
Végül elvittem, a kezelésekre elkísértem. Sosem mondtam véleményt róla. Csodák csodájára a kezelés használt ! Határozottan jobban érezte magát, a következő arc/homloküreg gyulladásoknál kevesebbet szenvedett. Így eljutottunk a műtétig, ami sok évre megoldotta a problémát. Jobb lett volna ha kötöm az ebet a karóhoz hogy se az akupunktúra se a homeopátia úgysem használ semmit ?
Csatlakozom. A homeopátia a létező legnagyobb csalás. Tényleg a semmit adják el sok pénzért, a sok hülye meg meg is veszi, annak ellenére, hogy nyiltan megmondják, hogy a higitásban már csak a "rezgések" vannak benne.:-(
Sőt, tovább mennék! A homeósok rosszabbak, mint az étrend kiegészítők kiagyalói, mivel az étrend kiegészítőkben bizonyíthatóan vannak vitaminok, ásványi anyagok, stb! Addig a homeopátiás szerekben nincs semmi, tehát a semmit adják el jó pénzért!
> a másik kettő meg egy-egy módszer. meg tudod nevezni ki nyer rajta?
Persze. A homeopátián például a gyártó. Vastagon. Elad neked egy üvegcse semmit. A patikus meg ráteszi az árrését.
Gondolj bele: a gyógyszergyárak milliárdokat fizetnek ki, mire a sok százezer molekulát előállítanak, letesztelnek, egy néhányat közülük továbbvisznek a (BORZALMASAN DRÁGA) klinikai vizsgálatokra, ahol még mindig elvérzik egy részük, és a végén lesz EGY, ami gyógyszer, irtózatos áron. Ezzel szemben a homeopata szer lehet akár a mandarinkacsa mája (nem viccelek), amiből elég egy gramm is, mert úgyis addig hígítják, míg nem lesz benne semmi. És ezt eladják ugyanannyiért, amennyiért a gyógyszert, amelyik százezer kihullott társának és a klinikai vizsgálatoknak a költségeit is hordja.
Azt, aki homeopátiás szert gyárt vagy elad, addig ütném, amíg mozog. Semmiben nem különbözik a sárkányfű-árusoktól - csak ez valahogy messzebbre jutott az elmékben. Szakadjak meg, ha értem, miért.
Az akupunktúrán az orvos/természetgyógyász, aki beléd állít pár tűt, és felszámolja az órabérét.
Mostanában vizsgálják a módszert vakpontokkal. És az akupunktúra nem áll nyerésre.
A racionális vitában, amikor érvek és bizonyítékok repkednek, nincs helye az istennel való foglalkozásnak, mert nincs racionális alapja. Amit nem lehet bizonyítani, csak hit kérdése, az nem lehet vita tárgya!
A Culevitet és társait (Avemar, Vargha gomba) nem azért büntette meg a GVH, mert nem tudták bebizonyítani a cuccaik hatásosságát, hanem azért, mert a termékeiknek gyógyhatást tulajdonítottak, mit jogszabályok tiltanak.
A homeopátia és az akupunktúra vizsgálata kivételt képez a csodakúrák és -szerek között, ugyanis az alternatív eljárások és szerek hatásosságát nagyon ritkán vizsgálják független intézmények. Ez a két alternatív gyógyászat már annyira elterjedt, hogy nem lehetett nem vizsgálni a hatásosságukat.
Szipivel vagyok. A Culevit és társai esetében nem tidták bebizonyítani, hogy hatásosak, ezért - joggal - büntetik őket. A homeopátia és az akupunktúra az a két alternatív "gyógyászat", amelyekről sikerült bebizonyítani, hogy teljesen hatástalanok.
Tehát minimum egyformán átverősek, de a homeo és az akupunktúra inkább rosszabb, mert ezeket még szakirányként is felvehetik igazi orvosok.
Az Avemarnak dr. Hidvégi Máté a haszonélvezője, a Culevitnek már két haszonélvezője van. A dr. Kulcsár Gyula által jegyzett Culevit Kft. és a régi Culevit generikus változatát, a Solvevitet forgalmazó Onco-Shop, ami a Hidvégi klán kezében van. A különböző csodakúráknak több haszonélvezője van. Ha beírod a keresőbe az 'akupunktúra', az 'új germán medicina', a 'homeopátia', vagy az 'új germán medicina' szavakat, akkor dögivel jönnek a dögkeselyűk.
a culevit, avemar, stb. az egy-egy konkrét termék, ami azt kínálja, hogy jaj de egyszerű, ezt beszeded, és jó lesz, meggyógyulsz.... és mivel konkrét gyártója van, egyértelmű, ki nyer rajta. tudjuk, ki nyer rajta.
a másik kettő meg egy-egy módszer. meg tudod nevezni ki nyer rajta?
de ha rosszul tudok valamit, szóljatok, én nyitott vagyok a vitákra :-)
Én a sorsban hiszek, ami szerintem előre meg van írva. Persze az ember kapálózik, de végül is minek. Az lesz aminek lennie kell. Ez a "hit" nekem sokat segített és remélem, hogy még segíteni is fog, ha rákerül a sor. Más meg másban hisz, vagy abban hisz, hogy nincs miben hinni.
Isten nem avatkozik közbe, nem akadályoz meg semmit, mindenki azt csinál, amit akar, szóval Isten csak egy néző. :))
Kb. annyit ér, mint a befőtt a pócon, azt se árt senkinek.
Maradjunk abban, hogy istennek nincs helye egy racionális vitában...Szóval értelmes ember nem vitatkozik se isten létéről, se a szerepéről, mert a hittel nem lehet vitatkozni. Az csak úgy van.
Nem, dehogyis. Azt nem értem, hogy a gyógygomba meg az Avemar meg a Culevit miért pénzes, lehúzós hiénázás (egyébként az), a homeopátia és az akupunktúra pedig nem (szerintem azok is). Tehát nem értem, minek az alapján húztad meg a vonalat, hogy az egyik igen, a másik meg nem.
Mi köze az egyén szabad akaratának egy gyerek rákjához, az kinek a szabad akaratából van? És a gyógyulásban vagy az ellenkezőjében mi a szerepe a szabad akaratnak? És miért bűn Isten "szemében" az öngyilkosság, ha szabad az akarat? És a népirtásokat csakugyan tekinthetjük egyes gonosz egyének szabad akaratból elkövetett gaztettének? És ha én szabad akaratból áldott jó ember vagyok a társadalom üdvére (már ha ez egyszerűen döntés kérdése, a személyiség, a körülmények, a véletlenek stb.), akkor miért kerekedhet felül az én szabad akaratomon, hogy tovább élve csupa jót tegyek, egy elvetemült gyilkos szabad akarata, aki az utóbbitól indíttatva, engem lemészárol? Pár kérdés csak találomra, de folytathatnánk a végtelenségig. És ha úgy működik a világ, hogy ahogy esik, úgy puffan, akkor miben ragadjuk meg isten mibenlétét? A fogalmak szorulnának tisztázásra. Ez utóbbi bizony nekem nem megy, azért zagyváltam összevissza.
Nem értem, hogy az ember tetteiért, miért isten a felelős? Én hiszek a magam ès mások felelősségében. Ha rosszat teszek, lopok, csalok, hazudok, ártok másoknak, azt én tettem. Ha ebben megakadályozna isten, akkor nem volna szabadakaratom.
Igen, amikor azt írtad, hogy a férjed a fiatok halála miatt elveszítette a hitét, ugyanaz jutott eszembe, amit most fenyvesic írt a hitükből a holokauszt miatt alapos okkal kitért zsidókról. Isten(vak)hit legyen a talpán, amelyik átvészeli ezeket a csapásokat. Igen természetes a reakció. Miért hagyta ezt Isten, ha van? Miért büntetne Isten ártatlanokat? Mi a fenét akar akkor a parancsolataival? Anyám sose volt hívő, mindig kritikus elme volt, minket se neveltek vallásra, de persze foglalkoztatták a lét kérdései, és azt szokta volt mondani, hogy "ha van isten, akkor az a sátán". Elnézést kérek azoktól, akiknek ez blaszfémia.
2000-ben a műtét után hagytam abba a dohányzást, de természetesen nem a rák miatt, hanem azért, mert örültem, hogy kapok egy kis oxigént. Nem elég, hogy volt egy CODP-m és egy asztmám, a tüdőm is kisebb lett egy jobb felső lebennyel.
nem hiszem, hogy a bizalomért cserébe el lehet várni dolgokat "istentől" - vagy nevezzük bárhogy
nem gondolom, hogy úgy megy, hogy (pl) mélyen vallásos vagyok, eljárok templomba, imádkozom, meg minden, aztán elvárom, hogy velem semmi baj ne történjen... hogy majd jól beimádkozom magam a mennyországba... ugyan...
Közben azért gondolj azokra, akiknek valóbvan tüdőrákjuk van és azért csúszik az időpontjuk, mert sokan aranytojást tojó tyúknak tekintik az OEP-et és "nekem jár" alapon felesleges vizsgálatokra járnak :-(
Igen, emlékszem akkoriból, mennyire megviselt a kivándorlásuk traumája, a "mostmármindenmindegyig". De már előtte sem hoztak lázas izgalomba téged a lehetséges rákos kilátások, hiába próbáltak itt sokan felajzani. Ki tudja, ha egyáltalán számít a psziché a kimenetelben, lehet, hogy a mérsékeltebb betegségtudat, a kevesebb szorongás üdvös hatású. Vagy csak a gének véletlen játékán múlik minden? Sose fog kiderülni. De azt ne hidd, hogy 70 évesen már nem érhetik az embert meglepetések. Hányan kezdenek akkor új életet! Rád például várhat még egy ausztráliai kalandozás.
:) igen, tekintettel voltam közös nem-hitünkre, azért is degradáltam kisbetűssé az "egyistent", akinek dukálna az "I" . De ha mégis volna olyan, a hitetleneknek nem viselné vajon gondját?
Azért volt egy kis segítség...amikor megtudtam, hogy a fiamék megkapták az ausztrál vízumot és a végleges letelepedési engedélyt / 2014 jan. /, na azóta olyan leszarom állapotba kerültem rák ügyileg. Jó, jó, persze érdekel a dolog, de csak úgy, mint szemlélőt és ez marhára lendített a dolgon! A rák másodlagos lett és ahogy telik a tünetmentes idő, úgy kapok vérszemet...pl. most kedden megyek kontrollra és nem annak az eredménye aggaszt, hanem az, hogy nehogy dugóba kerüljünk! Nem mintha időre mennék, csak úgy, mint máskor - lényeg, hogy délelőtt odaérjek. De ha az derülne ki, hogy nőttek a gócok, esetleg újak is keletkeztek, hát fel vagyok rá készülve! Bármi történik, van még lehetőségem - ezt tudom az olvasmányaim alapján, de majd ha ezek is kimerülnek...na akkor mi történhet? Elmúltam 70, mi a jóisten történhet velem, ami meglepő? Semmi! :)))
Eddig, ha valami negatív történt, Mária doktornő mondogatta, hogy: " Tibor! Most már tényleg fel kell venni a boxkesztyűt! " :)) Hát vegye fel! :))
MÁZLISTA! A szerencse fia vagy, a tenyerén hord isten, burokban születtél stb. És ez kísérjen tovább végig az utadon. További sikeres csörtéket! Maradj továbbra is kivétel, ami erősíti a szabályt. Rettentő rémtörténeteket tudnék mesélni csak a saját közvetlen tapasztalataimból, magaméiból, igazi súlyos betegekéiből: rokonokéiból, barátokéiból, kórháziakat-tébés és magánrendelőieket-ügyeletieket stb., de persze nem teszem. Itt is megismertünk jó párat.
Érdekes, nálam nem történt semmi hiba...még jó, hogy Mária doktornővel néha kicsit kardozok - ami kell is, mert belehalnék az unalomba! :))
Visszagondolva, tényleg nem nyúltak mellé egyszer sem. Igaz volt egy kis tökölés a műthetőségem miatt, de az némileg érthető. Egyéb cirkuszos ügyem nem volt az orvosokkal!!
Persze, vérforraló, ami veled történt, tankönyvbe kívánkozik, és mindannyiunknak vannak ilyen élményei, de a szóban forgó esetet a tiéddel egy napon nem lehet említeni, annyira másik történet.
Ha így áll a helyzet, akkor a férjednek nagyon nagy szüksége van rád. Nem csodálom, hogy rosszul érzed magad a börödben, lehet, hogy félsz az eljövendő terhektől. Én, mikor kiderült, hgy a páromnál kiújult a betegség, úgy félrenyeltem, majd megfulladtam, hogy egy hétig fájt a tüdöm. Megdagadt a nyakamnál egy nyirokcsomó, fàjt a vesém és még sok minden más pszicoszomnatikus jelenséget produkáltam, mire rájöttem, nincs menekvés, ezt nekem kell végig csinálni. Azóta semmi bajom.
nézd, teljes bizonyosságot ezek alapján nem tudsz szerezni. nyilván az előélet, családi háttér stb. alapján mond valamit az orvos - és nagy valószínűséggel igaza van. ha van, mellkas ct hamarabb mutatja meg, mint a röntgen. a pet ct még hamarabb. ha ki akarod zárni, ct kell. de ezt, valószínűleg orvos nem fog felírni neked (bár mondom, előélet, családi háttér stb. is irányítja döntését), de magadnak kifizetheted.
Na igen, tényleg azt mondják hogy 50 felett már szinte mindenkinek van valamilyen betegsége. Itt fáj ott fáj...stb.
Ha csak kisebb problémák vannak, azzal még együtt lehet élni.
Nekem 10 éve ritmuszavaraim vannak, bizonyos időközönként előjön, de mivel egy enyhe mitralis prolapsuson (szívbillentyű lazaság) kívül nem találtak semmit, azzal már nem is foglalkozom.
Erről a többszörös kivizsgálásról jut eszembe, hogy 2012 januárjában, amikor a tüdőgondozós dokinénim felfedezte a nyakamon a megnagyobbodott nyirokcsomót, elkezdtek kivizsgálni, keresték a primer daganatot. Ez a kivizsgálás 5, azaz öt hónapig tartott. Ennek végén is csak valószínűsítették, hogy a primer daganatot 12 évvel korábban már kivették. Most nem ismétlem meg az idei kivizsgálásomat, amikor ismét a nyakamból kivet áttétes nyirokcsomó primer daganatát próbálták megállapítani. Több oldalt tele tudnék írni azokról a többszörös kivizsgálásokról, amelyeken az elmúlt 3 és fél évben átestem.
Talán azért is félek most jobban a betegségektől, mert pár hónap alatt több nyavaja ütötte fel nálam a fejét. Reflux fekéllyel, véres széklet, két hónapig kimaradó menzesz, illetve még olyan is volt hogy egy hónapon keresztül érzéketlen volt a bal kézen a kisujjam, de azzal nem mentem el dokihoz, rendeződött magától.
Sajnos rossz tapasztalatom van a háziorvosommal, mert amikor elmentem hozzá a szűnni nem akaró gyomorégésem miatt, akkor írt fel rá Nospát (!)és haza küldött. Eszébe sem jutott, hogy esetleg adjon egy beutalót gasztrora. Én kerestem fel magánorvost, ahol a tükrözés rekeszsérvet, nyombélfekélyt, és atrófiás gasztritist mutatott. A gasztrón a véres széklettel is komolyan vettek. Persze, rettegtem hogy mi lesz az eredmény, szerencsére csak polip volt. A menzeszem a hirtelen fogyás miatt maradt el akkor. Életemben nem voltam ennyi kivizsgáláson mint az elmúlt pár hónapban.
"Írásaid alapján nagyon fiatalnak tűnsz, ezért kicsit korainak találom a mindig fáj valahol problémádat. Ez az idősebb emberekre jellemző. "
34 éves vagyok,(nem tudom ez fiatalnak számít-e) és a környezetemben a harminvalahányévesek közül sokan betegek. A főnököm 38 éves és kopás van lábánál, valószínűleg csípőprotézis kell neki, mert csak erős fájdalomcsillapítókkal tud élni. A sógornőm férjének aki szintén 38 éves már volt két gyomorfekélye és reumája van, nagy fájdalmakkal. A drága férjem, aki 36 éves, súlyos szívbeteg (szívelégtelenség)a Marfan szindrómja miatt, szívátültetésre várunk. De előtte a főaortáját ki kell cserélni annyira ki van tágulva hogy bármikor szétrobbanhat. Az ércsere-műtét a gyenge szíve miatt nagyon kockázatos lesz, lehet átmenetileg műszívet kap. Az érte való túlzott aggódásom is kiválthatta a refluxomat és a hypohondriámat.
Szóval a betegség az én tapasztalataim szerint nem korfüggő. Persze nem tagadom, nagyobb rá az esély idősebb korban.
Az anyósom is mindig mondogatja, hogy ő az én koromban hegyeket mozdított el a helyéről. Mások vagyunk, más világ van most...
Ne haragudj, nem akartam még egyszer beleszólni, de most mégis. Elméletben, általánosságban igazad van, gyakorlatban viszont olvasd vissza a szóban forgó konkrét eset előzményeit itt a topikban. Embert még így ki nem vizsgáltak többszörösen, nagyon helyesen tették, bár mindenkinek megadathatna ekkora figyelem legalább súlyosabb panaszoknál. Az eredmények többsége tökéletesen negatív lett. Amit pedig találtak, kisebb bajt, nem rákot, azt hatékonyan orvosolták. Talán ez magyarázza, hogy túlzott aggodalmat most már nemigen vált ki másokból a hátfájlalás.
"Nem kell minden kis csip-csup nyavalyától berezelni, folyton orvoshoz rohangálni,"
Szó szerint véve, akár igazad is lehetne, azonban arról megfeledkeztél, hogy a "csip-csup" abszolút szubjektív. Egy hipochonder szótárából hiányzik ez a kifejezés, neki minden fájdalom komoly. Abban igazad van, hogy ha sokszor megyek az orvoshoz hasonló panaszokkal, akkor egy idő után nem fog komolyan venni. Ez azonban nem a páciens bűne, hanem az orvosé. Nagyjából 35 évvel ezelőtt elég sokat mentem orvoshoz, sőt az ügyeletet is riasztottuk, ismeretlen eredetű enyhe és közepes mellkasi fájdalmak miatt. Ilyenkor azonnal csinálták az EKG-t, mérték a vérnyomást, sőt nem egy alkalommal megelőzésként még nitromintet is adtak, amitől rendszerint el ájultam. Soha, semmit sem találtak. Történt egysezr, hogy egy ilyen alkalommal ORVOShoz kerültem, aki nem csak a szívem körül matatott, hanem alaposan kikérdezett, majd elküldött gyomortükrözésre, ahol kiderült egy-két csip-csup dolog: rekeszizomsérv és reflux. Ez utóbbi okozta az infarktushoz hasonló tüneteket. Még mindig előfordul, hogy mellkastáji fájdalmat érzek, de most nem az orvoshoz futok, hanem beszedek valamilyen gyomorsavkötő bogyót. :)
Azt, hogy valami a csip-csup kategóriába tartozik-e, általában csak az orvos tudja eldönteni.
Szia Kismacs ! Írásaid alapján nagyon fiatalnak tűnsz, ezért kicsit korainak találom a mindig fáj valahol problémádat. Ez az idősebb emberekre jellemző. Nekem is már évek óta van ilyen fájásom, hol itt, hol ott. Első nekifutásban megkérem a menyemet egy masszírozásra. Ez mindig nagyon jól esik, ha van bajom, ha nincs. Ha másnap még fáj, bekenem Diclac 50 géllel. (Bocs, nem reklámnak szántam.) Naponta 2-3 alkalommal lehet használni, ez csillapítja a fájdalmat, sokszor meg is gyógyítja a nemtudommiértfáj című nyavalyákat.
Ha a fájdalom a kenegetés hatására nem múlik, esetleg erősödik, indokolt lehet a doktor meglátogatása.
Nem kell minden kis csip-csup nyavalyától berezelni, folyton orvoshoz rohangálni, mert ha egyszer komoly bajod lesz senki nem fog Téged komolyan venni, nem kapsz időben segítséget.
Hidd el, minden ember így van vele, hol itt fáj, hol ott. Kinek ritkábban, kinek gyakrabban. Tudni kell különbséget tenni.
Igaza van Fenyvesinek. Amikor nekem hátba szúrással mintát vettek a tüdőmből, akkor csak a húsba adtak fájdalomcsillapítót. Azt mondta az orvos a tüdőben nincsenek idegek, azt nem fogom érezni. Én úgy féltem az egésztől, hogy szinte összeszorítottam magam és a procedúra után úgy fájt a hátam, hogy megmozdulni is alig tudtam. Visszavittek a CT asztalra, hogy nem történt-e tüdőosszeomlás, vagy vérzés, de minden a legnagyobb rendben volt, csak a félelemtől begörcsölt a hátam. Az idegek ilyenre is képesek, a refluxot is okozhatják, mert a különböző stressztől összeszorul a gyomor.
Hát nem tudom... én nem kérdőjelezném meg pl. az akupunktúrát, de még a homeopátiát sem. Nem gondolom feltétlenül azt, hogy ezek a pénzről szólnak.
De igen, megkérdőjelezem a culevit, avemar, gyógygombát társait. De ezek konkrét termékek, ezek a pénzről szólnak, ja. Akik ilyet árulnak, azok a javadat akarják, az összeset :-)
:)) Ha a dokid ezt mondta, miért faggatsz minket? :))
Csak vicceltem! Nagyon egyértelműnek tűnik, hogy ha bizonyos mozdulatra fáj, akkor valami izom, ín gond lehet...Viszont, ha szimmetrikusan fáj mindkét oldalon, akkor elképzelhető egy gerinc probléma, mert annak valószínűsége, hogy mindkét oldalon pl. részleges izomszakadás lenne, vagy mindkét oldalon egyszerre lenne érszűkület miatt vérellátási probléma, hát ez nagyon valószínűtlen.
Igen, ezt mondta a dokim is...hogy mozgásszervi probléma. Főleg hogy elég hátfájós is vagyok, és a refluxom óta hypohonder is, azóta jobban figyelek minden apróságra.
A cikkben elég jól leírja a kiegészítő és az integratív orvoslás lényegét. Ezzel szemben, a Hiénák a betegágy körül c. könyvében az alternatív rákterápiákról szóló könyvében egyetlen szót sem ejt az olyan, rákos betegeknek ajánlott speciális - gyógyászati célra szánt - tápszerekről, mint a Culevit és az Avemar. Az ezeket támogató orvosokkal ő sem mer szembe menni.
Kétségtelen, hogy Boldogkőinek jók a szándékai, azonban - szerintem - nem a legmegfelelőbb módszert és stílust választotta. A kinyilatkoztatásaival nem sok sikert fog elérni.
És ha már itt tartok, akkor ismét melegen ajánlom mindenki figyelmébe Ben Goldacre Rossz tudomány c. könyvét. A szerző nem csak a sárkányfű-árusokkal foglalkozik, hanem azokkal a gyógyszergyártókkal is, akiktől az előbbiek átvették az átverési módszereket és technikákat.
Szimmetrikusan mindkét oldal a lapockák alatt. Ha hátrafeszítem a vállaimat akkor is fáj pl.. Régebben légzésre jelentkezett. Most már nincs összefüggésbe a légzéssel, és nem is nagyon fáj. Inkább bizonyos poziciókba fáj.
Azt azért általában érezni lehet, hogy " belülről " fáj, vagy izom, vagy csont...Te hogy érzed?
( Maszek véleményem szerint ha a tüdőrák már fáj, akkor érintett a mellhártya, vagy a szívburok, vagy más, amiben érző idegvégződések vannak, ugyanis a tüdőben ilyen nincs! Elméletileg maga a tüdő szövete nem fájhat..)
Szóval egy fájdalmas tüdőrákot nem hiszem, hogy a röntgen nem mutatna ki!
" Amúgy tojok a tudományra, ha "csak" ennyit tud, amennyit ma. "
Boldogkői azt nem fogja fel, hogy ameddig a tudományos orvoslás csak ennyit tud és szépen halnak a rákosok, addig a betegek az áltudományos világhoz fordulnak!
Hiába van igaza Boldogkőinek, hogy a homeopátia és társai szart se érnek - mert szart se érnek - a hagyományos " nyugati " orvoslás se támadja az alternatív gyógymódokat, mert úgy látják, hogy amíg ezek a módszerek reményt adnak a betegeknek, addig se kerül szóba, hogy ők se tudják nagyon sok esetben megmenteni a betegeket, így megoszlik a felelősség köztük és az alternatívok közt! Arról már nem is beszélek, hogy a hagyományos orvoslás művelői közül többen is beállnak alternatívkodni, mert jó pénzt látnak benne!!
Na ezért nem állnak teljes mellszélességgel Boldogkői mellé!
Azt hiszem, Boldogkői nem érti a lényegét az egésznek, ezért csodálkozik, hogy pont azok nem támogatják, akiknek szerinte kellene...Hosszú a gondolatmenetem, de majd kifejtem....
Egyetértek veled, de azért vannak kivételek. A tüdőgondozód dokim mondta: "A műtőasztalra nem csak fel kell feküdni, hanem le is kell jönni onnét." A beteg szempontjából nem elfogadható a "műtét sikerült, de a beteg sajnos nem élte túl" szófordulat.
ahogy fenyvesic korábban fogalmazott, ezt igazából egy (vagy több) orvossal tudod megbeszélni. nagyon tömören fogalmaztál. mikor volt a diagnózisod, mennyi idő telt el a kemók óta, hogy derült ki, hogy ismét van. én csak annyit tudok, hogyha egy rák esetében azt mondják, műthető, az a legbiztatóbb. de hogy milyen kérdéseket érdemes feltenni az onkológusnak, arról egy angol szakoldal mintája alapján teerted készített egy magyar változatot. érdemes megnézni.
A B12 -t tartalmazó ételekről nem beszéltek, gondolom azért, mert ezekben nincs annyi B 12, mint amit szintetikusan előállítanak, vagy pedig azért, mert nem tudok akkora mennyiséget megenni belőlük, amennyi a B 12 vitaminkészítményekben van.PL a 3 céklát összereszelve más anyagokkal, torma,retek majd 1 hónapig eszem.
A Flavin 7 ről mondták még 13 éve, hogy azért 7, mert 7 kg gyümölcsnek felel meg a napi ajánlott adagja, amit ugye nem tudnánk megenni. Mindenesetre nekem nagyon ízlik, és naponta meg tudnám inni azt az üveget, ami 2 hónapra szól.
Tüdőrákos vagyok. Kaptam 4 kemót, kisebb lett vagy eltűnt. Kérdeztem az orvost, nem biztos benne, vagy nem akarja megmondani. Voltam a második CT után tükrözésen is. (Januárban öklömnyi volt.) 20-án műtenek Szombathelyen. Hagyjam, vagy ne?
Mielőtt elkezded szedni a Culevitet, próbálj meg néhány kérdésre választ kapni a Culevit tanácsadóitól. Például ez olvasható a honlapjukon: "Culevit Forte rákbetegeknek egy speciális, a daganatos betegek terápiájának kiegészítésére ajánlott új, nagydózisú és továbbfejlesztett készítménycsalád (tabletta és italpor)." Gondolom, egy rákos beteg kíváncsi lehet arra, hogy mivel egészíti ki a Culevit a rákos betegek terápiáját, azaz konkrétan milyen hatást lehet elvárni a Culevittől? Vizsgálták-e ezeket a termékeket embereken azzal a céllal, hogy megállapítsák, mennyire tolerálható és mennyire biztonságos az ajánlott napi adag?
A kapott válaszok alapján eldöntheted, hogy befizetsz-e erre a terápiakiegészítésre.
Én szedtem vagy három hónapig, ebből egy hónapig napi két tasak italport nyeltem le. A daganataimra semmilyen hatással sem volt, de az is igaz, hogy ennyi idő alatt sokat nem is lehet várni. A fizikai állapotomban semmilyen változást sem tapasztaltam, viszont egy kissé hazavágta a vesefunkciós értékeimet. Ezek után abbahagytam.
15 éve megműtötték és mi éltünk, mint hal a vízben. Azt mondták az orvosok, hogy gyógyult. Nem kapott semmi utókezelést. Már csak mi erőltettük az éves kontroll ès a tavaly novemberi ct mutatott először kiújulást. Gammakéssel kiakarták venni, de előtte csináltak agyi mr-t, pet-ct-t ès mindkettő rossz lett, úgyhogy a gammakésből nem lett semmi. Először carboplatin paklitaxel avastin kombót kapott, utàna teljesagyi besugárzást. Jelenleg alimta kemó három hetente.
Tudjuk, hogy nincs kiút, csak időhúzás van. A párom próbálja rendezni a dolgait, biztonságban akar engem tudni. Köszönöm a jó kívánságot, de én már csak egy 'könnyű' távozásban bízom. Jó volna egy másik univerzumban, egy másik bolygón, egy másik időben lenni.
Mikor állapították meg neki szegénynek? Meg se műtötték már? Édesapám halt meg 25 éve tüdőrákban. Akkoriban a János kórházban azt mondták nekem, ne kínozzuk semmiféle kezeléssel, Polybét adjunk neki. Így semmiféle kezelést nem kapott és 5 hónapot élt még. Sajnos az összes unokatestvérem is tüdőrákban halt meg nagyon gyorsan, de még a kutyám is 3 hónap alatt. Borzasztó betegség ez, nem tudom van-e kiút ebből egyáltalán, ha áttétek is megjelentek.Sok erőt kívánok nektek, hátha mégis van csoda!
Hát ez nagyon érdekes! A fiam is ott volt, amikor kiengedtek a kórházból. Ő is hallgatta, amit az orvos mondott nekem ezekről. Azóta Ő is olvasgassa az üdítőket, amiket hoz nekem, sőt még az ásványvizeket is, hogy nem tartalmaz-e rádiumot. Én még szoktam csinálni magamnak lereszelve 3 cékla, 4 sárgarépa 1 kisebb torma. Salátalébe teszem, majd kis műanyag vödör, vagy befőttes üvegbe és 1 hónapig rájárok.Nagyon jó étvágyat csinál sajnos, lehet, hogy ezért is hízom.
A multivitaminnál a Budai MÁV kórházban az orvosok azt mondták, hogy nagyon nézzem meg az összes multivitaminnál, még az üdítőkön is, hogy tartalmaz-e B12 vitamint. Attól tartsam távol nagyon magam, mert a B12 a ráksejteknek kiváló tápszer, beindítja a növekedésüket. A C vitaminra mondták, hogy amennyit csak tudok egyek, napi 1000-2000 mg-ot. Azt is mondták, hogy tartsam távol magam a nyiroksejtek fokozásától, mint masszázs, termálvizek radiumos tartalmától, pl Hévíz, Debrecen stb. A B 12 t nagyon figyeld, mert azt többször is kihangsúlyozták a kontrollokon.
"A cégek 2006 és 2011 között valamennyi tüdőrákos betegnek ajánlották a Genentech Tarceva nevű készítményét, holott tudományos vizsgálatok támasztották alá, hogy az legfeljebb azok körében hoz javulást, akik sohasem dohányoztak, illetve akik egy speciális génmutációval (EGFR) rendelkeznek"
Mit tudtok a Culevitről? A gyerekeim megvették és nagyon erőltetik, hogy szedjem, azt mondták nekik, hogy annak is kell, aki csak gyanús. Én tápszernek olvasom, de minek, amikor nincs étvágytalanságom, híztam is, mióta nyugdíjba mentem 1.5 éve 7 kg-t. Ráadásul ha óránként beveszem, ahogy előírják, teljes jóllakottság, émelygés jön rám, a vizeletem meg teljesen besárgul. Én a Flavin 7-t iszom már 14 éve, mikor először felfedezték a tüdőn az elváltozást, azon érzem, hogy nagyon jól esik, akár 1 üveggel is meg tudnék inni. Íze egy jó minőségű vörös borra hasonlít. Lehet, hogy a rákgyógyításhoz semmi köze, de más mindenhez, immunrendszer, sebgyógyulás stb igen. a mellműtétemnél 4 nap alatt teljesen begyógyult a sebem, az orvos is meglepődött. Amikor egy hónap múlva meg kellett ismételni a műtétet, mert a kivett darab széle tartalmazott még ráksejteket, és az orvos azt mondta, hogy még egy kicsit kiszed belőle a biztonság kedvéért, akkor már csak 3 napot voltam benn, mert mondta, hogy nagyon gyorsan heged a seb, nincs értelme benn maradnom. Most már alig látszik, hogy vágták a mellem.
Meg az is lehet, hogy nálad a génmutáció és a szövettani típus többet nyomott a latban, mint az egyéb, inkább statisztikai szempontok. (Bocs, laikus vagyok.)
Hát akkor végképp nem érteni, hogy miért kezelt B. N. egy dohányzásilag rovott múltú, europid férfiembert Tarcevával, ha tudományos meggyőződése szerint nikotinmentes ázsiai nőknek hatásos leginkább a szer.
Hány éves a kapitány?! Ki ért a rasszokhoz? A magyar dolgozatok mindketteje szerint (utóbb láttam, hogy már a 2008-as is alkalmaz prognosztikus distinkciókat) "ázsiaiak", ill. "ázsiai eredet" esetén jobban hat a Tarceva, az amerikai dokumentben viszont ez áll: "Caucasian (99%)". Ha jól fordítom, ez kaukázusit jelent, az pedig tudtommal az europid rassz. Hát ha tényleg az, akkor legalább ennyi meg az adenocarcinoma stimmelne a "fehér" barátomnál is, aki amúgy úgyszintén dohányzó fiú volt. A női nemben már megegyeznek az amerikaiak a magyarokkal. Na szóval mi az igazság a rasszokkal?
Na, ezt a doktori értekezést majd elolvasom. Én 2014 januárjában kezdtem szedni a Tarcevát dr. Bittner Nóra betegeként, erős dohányos előélettel, nem női léttel. Az adenocarcinoma stimmel. :)
Most pedig megyek és megnézem a pajzsmirigyhormonom eredményét. Talán kiderül, hogy miért vagyok egyre fáradékonyabb. :)
Valóban szedtem két éven keresztül. Ez egy tirozinkinázgátló anyag. Elsősorban azoknak adják, akiknél az EGFR gén mutáns, de a KRAS vad típusú. 2012 táján ez egy másodvonalbeli terápia volt. Később állítólag már első vonalban is adják.
Nálam mindkét gén vad típusú volt. Eleinte úgy nézett ki, hogy használ, mert nem folyamatosan SD állapotot mutatott a CT, igaz a nyakamat nem nagyon nézték, a kulcscsont körüli részeket pedig nem nagyon vették figyelembe mivel azok ún. non target laesiok volta. Szerintem, az SD állapotom kb. egy évig tartott, vagyis nem igazán használt az én esetemben.
Ja, most olvastam bele az angol elejébe, tán ott van a megfejtés kulcsa, első vonalbelinek fogadták el akkor a korábbi másod-harmad vonal helyett, ha jól értem (vagy nem?): "On May 14, 2013, the U. S. Food and Drug Administration approved erlotinib (Tarceva, Astellas Pharma Inc.) for the first-line treatment of metastatic non-small cell lung cancer (NSCLC) patients whose tumors have epidermal growth factor receptor (EGFR) exon 19 deletions or exon 21 (L858R) substitution mutations."
Gyorsan rákerestem, találtam róla 2008-as honi anyagot: http://phd.semmelweis.hu/mwp/phd_live/vedes/export/pinterferenc.m.pdf. Itt írják: "A klinikai használat szempontjából a legjelentősebb TKI a gefitinib (Iressa™, ZD1839) és az erlotinib (Tarceva™, OSI-774). A 2 TKI esetében a fázis II és III vizsgálatok során a nem-kissejtes tüdőrákok kezelésekor terápiás válasz 8-19%-ban jelentkezett, enyhe mellékhatások mellett. A fázis III vizsgálatokban a gefitinib kezelés nem eredményezett hosszabb túlélést. Az erlotinib a BR.21 fázis III vizsgálatban, monoterápiaként, másod- és harmadvonalban már szignifikánsan hosszabb túlélést eredményezett: A teljes túlélést 4,7 hónapról 6,7 hónapra emelte. Ezt követően az erlotinib megkapta az FDA engedélyt és világszerte (hazánkban is) törzskönyvezésre került és a klinikum számára hozzáférhetővé vált a nem-kissejtes tüdőrákok, sikertelen standard kemoterápiát követő, másod- és harmadvonalbeli kezelésében."
(És van egy csomó 2013 utáni szakanyag is, pl. Bittner Nórától, ott már vannak indikációs megszorítások: "Erlotinib (Tarceva®, Roche) Az erlotinib monoterápiában alkalmazható EGFR mutációt hordozó nem kissejtes tüdőrákos (NSCLC) betegeknek első, másod és harmadvonali kezelésként. Az adenokarcinóma szövettan, nem dohányzó előzmény, női nem és az ázsiai eredet prognosztikus tényezőként szerepel, és összefügg az EGFR mutáció gyakoriságával és a gén amplifikáció számával." http://aok.pte.hu/docs/phd/file/dolgozatok/2015/Bittner_Nora_PhD_dolgozat.pdf)
Hát ez rejtély. A 2011 decemberében, két évvel a többszörös áttétes tüdőrákja diagnózisa után meghalt kedves barátom a következőket írta nekem 2011. ápr. 5-én: "Az új gyógyszertől (Tarceva) olyan ragya az arcom, hogy csak na." Ő ezt a gyógyszert a törökbálinti hivatalos OEP-terápiája keretében kapta. Végigdohányozta az életét, csak egy évvel a rák felfedezése előtt szokott le, és nem mutatták ki nála az említett mutációt, azaz elvileg nem tartozott a célcsoporthoz. Nem lehet, hogy a 2013-as amerikai törzskönyvezés csak az indikáció szűkítésében újdonság?
az USA gyógyszerhatósága 2013-ban fogadta be a tarcevát (http://www.fda.gov/Drugs/InformationOnDrugs/ApprovedDrugs/ucm352317.htm) első vonalban csak egfr-mutációval rendelkező betegeknek. előtte a kísérleteken kívül nem tudom, hogyan lehetett hozzájutni (hacsak nem az ún. compassionate use-keretein belül, nem hiszem, hogy a kinti biztosítók fizettek volna egy nem jóváhagyott termékért) - szóval ez valószínűleg nem anyagi, hanem piacszerzési akció volt. mondjuk, akiknek indokolatlanul adták... egyébként vannak olyan esetek, amikor nem csak egfr-eseknek hat, de nem tudják, miért
A döntést valóban neked kell meghozni, de nem minden segítség nélkül. Mindenekelőtt a tüdőgondozós orvosod véleményét kérd ki! Ha régen jársz hozzá, akkor neki tisztában kell lennie a tüdőd állapotával. Amikor kb. két és fél évvel ezelőtt megjelent a bal tüdőmben egy malignusgyanús képlet, akkor mentem át az OOI-be. A PET-CT leletet olvasva az orvos első nekifutásra műtétet említette meg, mondván, hogy ez egy elszigetelt akármicsoda, amit könnyedén ki lehet faragni. Ezt követően mentem a tüdőgondozóba, ahol a dokinénim nagyon határozottan zárta ki a műtét lehetőségét, mivel nekem is van némi CODP-m és asztmám, viszont nincs jobb felső tüdőlebenyem. Az esetleges szúrásos mintavételhez is a legnagyobb körültekintést tartotta szükségesnek. Nekem azt mondta, hogy a mindenképpen mintát kell venni, akkor ragaszkodjak Agócs doktorhoz, mert - szerinte is - ott ő a legjobb. Az írásos szakvéleményének köszönhetően nem került sor sem mintavételre, sem pedig tüdőműtétre.
Tehát, a döntés előtt célszerű minden szakorvost alaposan kikérdezni. Próbálj meg bejutni a terápiás bizottság ülésére, ahol felteheted a kérdéseidet!
Csodálatos, nagyszerű, isteni. Ha indokolt a tüdőműtét, akkor ezek szerint nem lehet akadálya, és jó eséllyel adjuváns kezelés sem kell majd utána. És hogy kell-e műtét, ezt majd dr. Agócs megítéli. Én úgy gondolom, hogy őbenne feltétlenül megbízhasz, bármit javasoljon is. A legjobb kezekbe kerülsz.
Szervusztok! Most jöttem a mamográfiáról a Kékgolyóból, minden rendben már 10 éve! Viszont délelőtt hívott a tüdőgondozós doktornő, hogy kedd délelőtt vár a Dr Agócs doktor úr a rendelésén a Kékgolyóba. A doktornőm mindenáron ki szeretné vetetni a 10 éve meglévő 1.5 cm-es tüdőelváltozásomat, amit 14 éve figyelnek, meszes eltérésnek nyilvánítottak, csak most a PET_CT-n FDG dúsulást jelzett. Nem tudom, hogy bele menjek-e a műtétbe a COPD mellett.
igen, az előrejelzés-funkcióról szóló részeknek ez a konklúziója. viszont a műtét sikerességének, az eswtleges kiújulásnak, a gyógyszerrezisztencia kialakulásának mérésére már most is alkalmas, és ezeket hamarabb jelzi, mint a képalkotók.
Azt szűrtem le, hogy elvileg lehetséges, a gyakorlatban nem. Hogy miért, azt nem kell magyarázni!
A lényeg a vége felé van: Ha egyszer, majd valamikor ki tudják szűrni a tumoros dns-t a vérből, akkor se fogják tudni, hogy melyik szervből származik / a cikkbeli példában pl. lehet a tüdőből, hasnyálmirigyből, vagy a vastagbélből - ( KRAS mutáció 9 / Tehát utána még szervenként is keresni kell!!
Elméletileg a PET CT továbbfejlesztett változata beofgja az egész testet és a pontos helyet is meghatározhatja.
A költsége a vérvételes megoldásnak nem tudom mennyi lehet a Pet-hez képest, de gondolom nem valami olcsó....
a múltkor kérdeztem tőletek, tudtok-e arról, liquid biopsy-t csinálnak-e Mo-n. egy tippet kaptam. azóta megkérdeztem a dokimat: egyrészt elkerekedett a szeme, hogy honnan tudok ilyenekről, másrészt mondta, hogy nekik is most tartottak erről továbbképzést, harmadrészt pedig azt mondta, hogy egyelőre csak BPesten, de ez idővel változni fog. ha valakit érdekel, az mta honlapján van egy bőséges összefoglaló a folyékony biopszia jelenlegi állásáról, használati lehetőségeiről - a hozzáfűzött orvoskommentár is fontos.
Ez csak egy idejét múlt elméleti kérdés volt. Arra az időszakra vonatkozott, amikor célzott kezelést kaptam, ami egy idő után hatástalannak bizonyult. A jelenlegi immunterápia kezdetén valóban volt némi nagyobbodás, de kb. a 3. kezelés után már jelentős regressziót mutatott a CT.
Igen, ez az. A mellrákkontroll specifikus, azt nem helyettesíti más. Nekem a legutóbbin az OOI-ben hümmögött egyet az UH-os orvos a mammográfiai felvétel, a ciszták láttán, és sokáig vizsgálgatott, és amikor belekérdeztem, van-e ott valami, azt mondta, várjak, nem tudja még. Jó pár percbe került, mire az ultrahanggal ki tudta zárni a felvétel keltette gyanúját. A kettő együtt perdöntő. És ott nagyon alaposak.
Köszönöm a tanácsod, én is úgy gondolom, mert ilyenkor nem csak röntgen van, hanem alaposan végig ultrahangozzák is mindkét mellet is, így vették észre 10 évvel ezelőtt a mellrákot is. Köszi
Te PD1 gátlót kapsz, ami nagyon máshogy működik mint a kemo. A léziók nagyobbodása is lehetséges, de ez még nem jelenti, hogy nem működik a terápia. Kérdezd meg a dokit, aki kérdezze meg a gyártót, hogy milyen szabály vonatkozik erre. (Mert Anti-CTLA4,ipilimumab esetében a +20% növekedés normális lehet,új léziók megjelenhetnek, majd sikeres terápia után eltűnnek, de ez lehet jó pár hónap is!)
Ne haragudj, hogy beleszólok, csak annyit mondanék, hogy szerintem ne hagyd ki a mammográfiát, ártani nem árthat, viszont ha netán egy fél centinél kisebb valami találna lenni a melledben, akkor azt nagyobb eséllyel észreveszik. A saját tapasztalatod is erre int. A PET-CT-n határozottan azt mondta nekem az orvos, hogy kb. fél centis képződményektől mennek biztosabbra. Egyszóval kár lenne elvesztegetned a drága időpontodat, vélhetőleg semmi sincs ott, de legalább megbizonyosodhatsz róla, nem kell szoronganod, hogy mi van, ha mégis... és ez Agócs dr.-nak is fontos adalék lehet.
Kedves Eszter50! Nemrég jöttem vissza a tüdőgondozóból. A doktornő azt mondta, hogy holnap felhívja az Agócs dr úrat, ő ajánlotta, nem én kértem, mert konzíliumot szeretne tőle kérni. A PET-CT szerint maradt a tüdőelváltozás méretem, 15 mm, de a PET-CT FDG dúsulást mutatott, Szerinte ki kéne venni, amíg nem késő, mert a szervezetben egyenlőre semmi eltérés, nyirokcsomó duzzanatok nincsenek, nem kéne várni. Hát feladták a leckét, mert eddig meszesedést mondtak rá. Holnap kéne mennem mammográfiai kontrollra, de a doktornő szerint felesleges a PET-CT után, mert az mindent rendben talált a tüdőn kívül.Bár az is érdekes, hogy 10 évvel ezelőtt a PET-CT januárban nem mutatta ki a mellrákot, februárban pedig már műtöttek is, a mammográfiai lelet és szövettan alapján. A kemót nem fogadtam el akkor, de azt mondta a doktornő most se kéne, ha kivennék. Holnap telefonál a doktornő, és meghallgatom a dr Agócs javaslatát. Köszönöm az érdeklődésed!
Soha nem voltam édes szàjú de amikor kb. a második kezelést kaptam berendeltem magamnak a kórhàzba a csalàddal egy nagy adag nutellát, normál coca colát milka csokit és mekis kajàt mert ezeket kívànta a szervezetem. Azòta nem nagyon ettem egyiket sem...de nem is kívànom
Egy érdekesség az élelmezéssel kapcsolatban. Kb 12 éve, mikor tüdőrákosnak véltek, a tüdőgyógyászaton voltam, mikor váratlanul elhívták az orvost. Azt mondta olvasgassam a könyveit, míg visszajön. Ott az egyik orvosi könyvben az volt leírva kémiai képlettel, hogy a csili paprikát mennyire nem szeretik a ráksejtek. Mikor visszajött a doki, mutattam neki az orvosi cikket, és ő is azt mondta, hogy több könyvben olvasott már erről. Azóta én mindent méregerősen eszek, tormát, fokhagymát is, úgy, hogy kicsordul a könnyem. Érdekességként még a nyombélfekélyem is elmúlt, bár azt állitólag a helicobacter okozta.Lehet, hogy ezért stagnál a tüdőelváltozásom?
Én is kaptam egy Medrol-kúrát a sugár által okozott tüdőfibrózis-gyanú miatt. Emlékeim szerint négy hetes volt, amiből két hét napi 40 mg, 1 hét 20 mg és 1 hét 10 mg.
Azt már sohasem tudom meg, hogy az immunrendszerem legyengülése miatti kb. egy évig tartó tüdőgyulladás-sorozatot a Medrolnak vagy a kemónak köszönhetem-e.
Tapasztalataim szerint, a mai magyar egészségügyben legjobban a tudatlan betegeket szívatják meg, akik a minimális ismeretek hiányában megszólalni sem mernek.
Sokáig, én is birkának néztem ki. Nagyon sokáig tűrtem még a nyilvánvaló tévedéseket is. Eddig kétszer következett be az a pillanat, amikor azt mondtam, hogy elég. Az első alkalommal szó nélkül hagytam ott a kezelő kórházat. A második alkalomról már beszámoltam itt is. Ez az a pillanat volt, amikor elolvastam a cytopatológiai leletet, amelyen hasnyálmirigyrák szerepelt a kórtörténetemben. Ekkor felkerestem a patológus professzor, és megkérdeztem tőle, hogy ezt ugyan honnét szedte. Pár nap múlva összeszedtem a papírjaimat és 30 eFt-tal a zsebemben felkerestem egy másik professzort egy másodvéleményért. Majd ezt követően a tüdőgondozós dokinénim segítségét kértem egy tisztességes immunhisztokémiai vizsgálat elvégzéséhez. Volt akinek ezért nem loptam be magamat a szívébe, de ennek köszönhetem azt, hogy most nem a Gemzar+Cisplatin kemót kapom, hanem az immunterápiát.
A Paklitaxel előtt nekem is adtak valamennyi Medrolt. Azt ugyan nem tudom, hogy miért, de az izomfájdalmon, na meg a lázas neutropénián kívül nem volt komoly mellékhatása a kemónak.
Ez aztán több szempontból is érdekes. 1. Az onko-teamnek kötelező jelleggel tagja a beteg kezelőorvosa. 2. A kezelőorvosod csak akkor térhet el az onko-team javaslatától, ha abba beleegyezel. 3. Egy ilyen változtatás előtt én mindenképpen rákérdeztem volna az onko-team tagjainál. Ez - szerintem - bőven megvalósítja az orvosi műhiba tényállását. :(((
Hát, ez nem semmi ! Nem is tudtam hogy ilyen nyavalyák is vannak !
A Medrolt jól ismerem, azért írtam mert tudom hogy milyen ronda mellékhatásai lehetnek. Szerencsére nem mindenkire hat egyformán. Párom 9 évig szedte, nála már minden mellékhatás előjött ami csak létezik.
Meglepően jól érzem magam. A fájdalmam nagyságrenddel csökkent, csak nagyon gyenge vagyok.
a medrol abbahagyásánál is kell figyelni, fokozatosan kell csökkenteni. amint arra szerencsére itt a fórumozók felhívták a figyelmemet (a leírásában is benne van). nekem, Istennek hála, nem okozott semmilyen mellékhatást.
Azelőtt minden orvos mellett dolgozott asszisztens vagy orvosírnok aki kitöltögette a papírokat, összeszedte a leleteket, mindenben a doktor segítségére volt. Mária doktornő is jobban tudna a gyógyításra koncentrálni, ha nem neki kéne minden csip-csup ügyben szaladgálni, ezer féle papírt, kimutatást megírni.
Szerintem meg nem jobb! Igenis a betegnek nagyjából tisztában kell lennie a betegségével és amit lehet fel kell kutatni a neten, utána kell olvasni. Ez még mindig kevés, ha nem érzékeltetjük az orvossal, hogy nem vagyunk teljesen hülyék a témában! Persze finoman...
Példát mondanék: Ha szakemberrel bármilyen javítási munkát végeztetünk a házban, vagy a ház körül, ha nem vagyunk minimálisan tisztában a hiba mibenlétével, vagy a szükséges munka nagyságával, akkor át fognak verni!!
Miért gondolja bárki azt, hogy egy orvos ilyen szempontból mentes azoktól az emberi hibáktól, mint mondjuk egy szobafestő, vagy burkoló?? Azért, mert diplomája van, vagy esküt tett? Nevetséges!
Az orvos is lehet másnapos, fáradt, válófélben lévő..stb.stb. Igen, bármilyen furcsa, az orvos is lehet olyan állapotban, hogy túl akar lenni egy betegen, egy problémán, ami neki végül is nyűg, egy megoldandó feladat, amihez per pillanat nincs se kedve, se hangulata!
Veszi a protokoll szerinti legegyszerűbb megoldást és mehetsz isten hírével!
Aztán három hónap - félév múlva iszod a levét!!
Meggyőződésem, hogy pl. teérted, ha nem olvasott volna utána és nem ismerte volna a jogait és lehetőségeit, már nem élne!
Hát ha még elmesélem hogy ez a felelőtlenség a legelső műtétem után kezdődött. Az onkoteam kemoterápiát írt elő. A kezelőorvosom úgy döntött nincs arra szükségem, elég lesz a sugár.
A sugárkezelést csak a műtött mellemre adták, a hónalji nyirokmirigyekre nem. Egy évvel később már szétesett nyirokcsomó volt ott. Ez az orvos legalább bocsánatot kért.
Szerintem másokkal is hasonló tévedések, mellé kezelések történnek, de az emberek nagy része nem merül el a betegsége részleteiben. Talán jobb is...
Azt hiszem Mária doktornő az üdítő kivétel. Hálás vagyok neki.
Tegnap voltam az első kezelésen. Az éjszakát jól viseltem, remélem később is rendben lesz minden. Augusztusban lesz először kontrollvizsgálat, annak függvényében döntenek a folytatásról.
Köszönöm Eszter50! Holnap megyek a tüdőgondozóba a PET-CT lelettel, kiváncsi vagyok mit mond a doktornő. Egyébként én már 10 éve a Kékgolyóba járok kontrollra, mert 2006-ban műtöttek mellrákkal. A PET-CT nem mutatta ki akkor a mellrákot, szövettan mutatta ki és akkor 1 hónapon belül kétszer is műtöttek, mert a kivett darab széle tartalmazott ráksejteket. A kemót nem fogadtam el, mert nincs lépem, ami átmosná a vérem, sugarat viszont 25 db-ot kaptam. A Budai Máv kórházban műtöttek, de az már megszűnt, és letettel az OOI-be.Ott tovább folytatták a tüdő elváltozásom figyelését is, de tavaly az ottani doktornő mondta, hogy 13 év után már nem küld CT-re, csak mammográfiára, oda holnapután kell mennem, viszont a kerületi tüdőgondozós elküldött PET-CT-re, ahol malignus gyanúsnak ítélték a tüdőelváltozásomat, holnap a tüdőgondozóba kell vinnem a leletet. Ha tovább küldenek, megpróbálom a Kékgolyóba felvenni a kapcsolatot vele, mert kontrollokra oda járok. Köszönöm Ildikó
Nekem úgy tűnt a beírásaidból hogy a kezelőorvosaid biztosak benne.. ha neked személy szerint megnyugtatóbb lenne ha az ultrahang is megerősítené, akkor lehet hogy érdemes elmenni. Ha az uh nem látja, akkor az viszont nem jelenti azt hogy nincs áttét.
Ha jól a májenzimeid akkor nincs gyulladás. Hegesedést sem gondolnék.
Szerinted a sok éhezés, kemó, nagy műtét (felhúzták a gyomromat a nyelőcső helyére) miatti gyulladás, vagy hegesedés véletlenül sem mutathat hasonló képet a májáttéthez? Azon is sokat tanakodtak, hogy hol van egyáltalán, a felhúzott gyomor miatt.
Én is sejtem, hogy valószínűbb, hogy áttét, mint hogy nem. Viszont a vérképemben a májfunkciók jók.
Szerinted egy ultrahanggal érdemes lehet megnézetni? Tudom, hogy nem "lát" jobban, csak esetleg másképp.
Mi a helyzet akkor, ha a target laesiok változatlanok, viszont a többi több, mint 20%-kal növekedik és új áttét jelenik meg? A RECIST szerint ezt sem tekintik progressziónak?
Nos végigfutottam Monyó előzményeit, összességében sajnos áttétqnek néz ki....
Maga a hypodenz terület jelenthetne mást is, de itt a PET, a CT-k egy irányba mutatnak....
(Részletekben: az áttét önmagában, denzitásában általában nem tér el túlzottan a normál májszövettől. Viszont az érellátása rosszabb, kevesebb vér ( és kevesebb kontraszt!) kerül bele, ezt használja a CT diagnózisra. A világosabb kontraszttal telt májban sötét folt az áttét. Hogy ne legyen ennyire egyszerű, nem mindig ez történik. )
Attól függ a PET mellé milyen minőségű CT készül. Lehetne elméletben teljesen egyenértékű kontrasztos stb, de ez ritka (drága és modern PET CT kamera kellene hozzá).
Nyirokcsomókat sokszor jól lehet látni a PET-hez tartozó CT-n is. Sok függ attól pontosan hol vannak, mennyire különülnek el...
ha valaki bővebben akar olvasni a belinkelt indexes cikk hátterében álló immunterápiáról, annak ajánlom ezt a cikket, angolul van - letölteni, kinyomtatni nem sikerült, de online elolvasható
Viszont van egy bökkenő. Olyan kutatási eredmények vannak ( már itt is volt róla szó ) hogy az antioxidánsok - bizonyos vitaminok is, elősegítik a rák terjedését, növekedését. Na ez az a bizonyos tanácstalanság. Most éppen nem szedek - részben emiatt semmilyen vitamint, csak a D3-at, az érszűkület miatt. Se Béres csepp, se semmi. Majd ha kiderítik biztosan, hogy mi a szerepük! ( ha kiderül egyáltalán...)
"Viszont tartom magam az alap tételhez, hogy ami árt a rákos sejtnek, az árt a többinek is és ami hasznos a szervezet sejtjeinek az értelem szerűen hasznos a ráksejteknek is."
Ez azért egy elég nagy butaság :-)
1. Cigaretta - szervezetnek nem jó, viszont a ráksejteknek igen (bizonyítottan rákkeltő)
2. Azbeszt - detto
3. Bizonyos radioaktív izotópok - ugyanez pepitában
4. Flavonoidok, piros bogyós gyümölcsök - növelik a szervezet ellenállóképességét a rákkal szemben (ez nem bizonyított, de nagyon biztatóak az adatok)
2014-ben célzott kezelést kezdtem nálam Tarceva tabletta formájában. A kezelést az indokolta, hogy a PET-CT lényeges progressziót mutatott ki a kemó és sugár után állapothoz, megnövekedett áttétes nyirokcsomók a hónaljban, a kulcscsont alatt és felett, valamint a nyakon, valamint egy új, valószínűleg malignus képlet a j. o-i tüdőben. A kezelés eredményességét kb. két havonta ellenőrizték mellkasi CT-vel. Minden második CT-nél a hasat és a kismedencét is megnézték a mellkas mellett. Időnként rábeszéltem az adminisztrátort, hogy a beutalóra írja rá a nyakamat is. Elméletileg minden szép és jó volt egészen 2015 augusztusáig. Akkor már kézzel is tapintható volt egy megnagyobbodott nyirokcsomó a fültőmirigy alatt, a mérete 1,9 cm volt. A későbbiek folyamán a szövettani vizsgálat igazolta, hogy áttétes nyirokcsomóról van szó. A kulcscsont körüli nyirokcsomók is jelentősen nőttek. A CT alapján az onkológus a RECIST szerint SD állapotot állapított meg. A CT-vizsgálatoknál a leletező orvos minden esetben a két hónappal korábbi CT-felvételekhez viszonyította a változást. A kiinduláskor a PET-CT-n a fültőmirigy alatt nem volt sem kóros, sem kontrasztanyag-halmozó elváltozás.
A kérdésem az, hogy ilyen esetben, amikor egy adott gyógyszer hatásának az ellenőrzése a cél, elfogadható-e az az eljárás, hogy nem a gyógyszer szedésének megkezdésekor készült képalkotó vizsgálatot tekintik referenciának, hanem mindig csak az egymást követő állapotokat hasonlítják össze?
Már írtam, hogy ahányszor ( kezdetben ) szóba hoztam a kaját és életmódot, három orvos válaszolta ugyanazt = nincs jelentősége.
Táplálék kiegészítők frontján kissé más a helyzet...Ostoros főorvos kategórikus volt. Elmondta, ahány országban járt, mindben " felfedeztek " 20-30 csodaszert, ami ugyanúgy nem ér semmit, mint pl. a Culevit! A kezelő orvosnőm figyelmesen végighallgatta értekezésemet a Culevitről, majd beírta a zárójelentésbe, hogy szedem. Aztán, amikor hirtelen megnőttek a gócok a tüdőmben a Culevit szedése mellett, a téma többé nem került szóba.
Volt egy orvosnő, aki helyettesítette az enyém és így kerültem hozzá, még kezdetben, a Culevitről azt mondta, hogy szerinte a multivitamin olcsóbb! :))
Ebben teljesen igazad van: a kemónak is azért van annyi szar mellékhatása, mert nem csak a rákot pusztítja, hanem az egészséges sejteket is. Ámde azért vannak olyan dolgok, amelyek bizonyítottan rákkeltők, tehát mégiscsak lehet disztingválni aközött, hogy valami jó-e a rákos sejtek ellen/rákos sejtek számára vagy sem. Ugyanis a rákos sejteknek pont az a lényege, hogy erősen különböznek az egészségesektől (lásd grading), tehát nyilván mások az "igényeik" is. és ebből a szempontból talán mégis érdemes megfontolni a táplálkozás jelentőségét.
És abban is igazad van, hogy egyikünk sem orvos. De nekem néha volt olyan érzésem, hogy az orvosok is csak találgattak, vagy volt egy meggyőződésük a rák és egyéb dolog (táplálkozáskiegészítők, étrend, miegymás) kapcsán, amit aztán vagy tovább adtak a betegnek vagy sem. De bizonyíték igen kevés áll rendelkezésre a fentiek összefüggésében.
Az én beírásom is csak egy vélemény, vagy tapasztalat, vagy olvasmány élmény - kinek mi tetszik.
Ezt nem kötelező megfogadni.
Viszont tartom magam az alap tételhez, hogy ami árt a rákos sejtnek, az árt a többinek is és ami hasznos a szervezet sejtjeinek az értelem szerűen hasznos a ráksejteknek is. Ilyen alapon nincs olyan élelmiszer, ami jó rák ellen és nincs olyan élelmiszer, ami kizárólag a ráksejteket táplálja! Aki nem képes felfogni, hogy a rákos szövet a saját testünk szövete és nem egy idegen betolakodó, aminek speciális igényei vannak, annak nem tudok mit mondani. A rák mi vagyunk és nem egy UFO!!
Viszont jól meg lehet élni az ilyen tételeket boncolgató könyvekből, tanulmányokból, tv műsorokból.
Az emberiség több tízezer évig elvolt cukor nélkül, a szervezet ugyanis tudtommal zsírból is elő tudja állítani a számára szükséges szénhidrátmennyiséget, továbbá _minden_ , vagy majdnem minden élelmiszer tartalmaz szénhidrátot, még a paradicsom is, az a mennyiség, amit normális táplálékkal bevisz az ember, elegendő. A cukor - az, amit és amennyit mi eszünk - a szervezet számára valójában méreg. Ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne együnk cukrot, de ha már, akkor az legyen méz, szőlőcukor, gyümölcscukor, ha már muszáj.
Azt, hogy a daganat hogy reagál vagy reagál-e a cukormegvonásra, szerintem senki nem tudja, én nem sok ilyen irányú kísérletről tudok. Nyilván ebben is - mint oly sok másban a rákbetegek esetén - fontos a hit abban, hogy az, amit eszik/nem eszik segíti a gyógyulást. Én mindenesetre azt javasoltam a páromnak, és ezt be is tartottuk, hogy ne egyen cukrot, egyen viszont sok gyümölcsöt, csonthéjast, zöldséget. Nem annyira a rák _ellen_, mint inkább a vese tehermentesítésére és a kemó mellékhatásainak enyhítésére.
És működött is addig, amíg nem jelent meg a csigolya-áttét, a kemótól semmi baja nem volt, nem hullott ki a haja, nem hányt, nem viszketett a talpa, nem volt érzéketlen az ujja, szóval semmi olyan, amit a ciszplatin mellékhatásaként leírnak. Az első 5 hónapban még hízott is.
Szóval eme hosszú lére eresztett bölcselkedést arra akartam kihegyezni, hogy nem célszerű ilyen ex caethedra kijelentéseket tenni, mert nem tudjuk. Nem csak mi nem tudjuk, hanem többé-kevésbé az orvosok se: én három onkológust kérdeztem meg a cukorról, három különböző választ kaptam, + párom a saját onkológusát is megkérdezte, ő a 4. féle választ adta, úgyhogy kenhettük a hajunkra az egészet, szerintem ez a cukor-dolog is onkológus-függő, és mindenkinek magának kell eldöntenie.
Meg is ragadom az alkalmat és kérdeznék - nem a magam, hanem Monyó ct-je ügyében...
Konkrétan ez a mondat érdekelne:
" 6x3 cm átmérőjű elmosódott kontúrú mérsékelten hypodens terület látható, amelyen belül mélyen hypodens terület is megfigyelhető. A lesio a januári ct-hez képest novum...."
A kérdésem konkrétan az, hogy a hypodens terület egyértelműen daganatot jelent, vagy jelenthet más elváltozást, ami jobban átengedi a sugarakat, tehát színében - sűrűségében elüt a normális máj szövettől?
Csak megjegyzem, hogy apám és anyósom emésztő szervi rákban halt meg...nagyon tudtunk volna örülni a végső időkben, ha egyetlen kávéskanál cukrot, vagy két korty cukros üdítőt meg tudtak volna enni, de nem tudtak.
Off topik vagyok (még) régebben olvastalak benneteket Alice idejében.
PET - tel és onkológiai radiológiával foglalkozó orvos vagyok és ha tudok segíteni akkor kérdezzetek. Szívesen válaszolok ha tudok, látom sok dolog felmerül.
Akkor nincs mit írjak, ha nem olvastad, csak akkor nem értem mire válaszoltál.
De, hogy példával is éljek.
Adott egy rákos, véget ért a kezelése, egyelőre várakozás az első kontrollra.
Szerinted mehet a cukor, mert rákos és uccsó cigi...
A kemótol megterhelt májnak toljuk a ch-t, ami gondolom pont jót tesz neki a kemo után.
Ne csak az a helyzet van, amiben te vagy, nem csak az a rák és nem csak az az életkor. Erre próbálok rámutatni.
A cukrot most éppen trendi a legnagyobb méregnek kikiáltani, de ezzel együtt nem egészséges a mértéktelen fogyasztása, nyilván krónikus állapotoknak sem tesz jót, főképp, ha valakinek az az elfajult ötlete van, hogy meg akar gyógyulni.
" Igaz, hogy a rákos betegek nem ehetnek cukrot, mert az gyorsítja a tumor növekedését? A cukor nem gyorsítja a tumor növekedését. Minden sejt, így a ráksejtek is a vércukorból (glükóz) nyerik az energiát. Azonban ha több cukrot adunk a rákos sejteknek, az nem jelenti azt, hogy azok gyorsabban nőnek, mint ahogy a cukor megvonása sem fogja csökkenteni azok méretét.
A Culevit Forte italpor 90 mg glüközamint tartalmaz, a régi Culevitben egyáltalán nem volt. Nekem sohasem mondták, hogy ne egyek cukrot PET-CT előtt. A vizsgálat előtt radioaktívvá tett szőlőcukrot adnak be vénásan. Ennek a halmozódását vizsgálják a PET-tel, ezért em hinném, hogy a vizsgálat előtti normál cukor bevitele befolyásolná az eredményt. Ha mégis, akkor kedvezőbb eredményt kell hogy adjon, mivel a jóllakottság miatt a rákos sejtek kevesebb radioaktív cukrot halmoznak fel.
Na, mégiscsak könnyebb így, hogy van oka az okozatnak... :)
Egyszer voltam PET-en pár éve, a cukormérésre nem emlékszem, csak arra, hogy a vizsgálat után rögtön adtak egy kis csokifélét. Megérte 250.000-ért.
Átkozottul laikus vagyok, de úgy rémlik, sokszor olvastam olyasmit szakemberektől, hogy a daganat nem a kezedből eszi a kockacukrot, mint mondjuk egy ló (na jó, ezt nem pont így szemléltetik), hanem akár eszel szénhidrátot, akár nem, akár éhezhetsz is, a daganat úgyis megszerzi a te rovásodra a szervezetedből, ami kell neki. Betegnek pedig direkt árt a koplalás, meg az egyoldalú táplálkozás is. A kemók között most az lehet a célod, hogy feljavítsd a kondid bármivel, ami jólesik.
Hű, most olvasom vissza, micsoda jó kis beszélgetés volt itt, amíg én halódtam!
Sajnos én is megrögzött materialista vagyok, mint Fenyvesic kórtárs. Ennek ellenére azt állítom, hogy sokkal könnyebb annak, aki hisz valami létezésben a halálon túl. Könnyebb lehet egy kicsit elviselni a csapásokat, segíthet.
Egyszer én is meginogtam a nagy materializmusomban. Egy imádott személyt vesztettem el, akivel, még mielőtt elment volna, mindig azzal poénkodtunk, hogy amelyikünk előbb meghal, valahogyan jelez a másiknak, ha van "valami" odaát.
Ülünk a templomban a temetés után, vagy előtt (már nem emlékszem) bejön a lelkésznő, kinyitja a Bibliát, és felszállt belőle egy hatalmas fekete pillangó. Ott körözött néhány percig, aztán elrepült.
Mindenki kővé dermedten nézte. Nagyon drámai volt.
PET Ct vizsgálat előtt mindig mérnek vércukrot. Nem a sima vércukrot mutatja ki a gép a szervezetben, hanem egy módosított cukormolekulát, vagy mit adnak be előtte.
Sőt, én titokban még egy kávét is ittam előtte.
Nem értem én ezt a keverést a cukorral daganatügyileg egyébként sem. Daganatos beteg ne egyen cukrot stb...
Nekem az összes doki azt mondta, hogy nyugodtan egyek.
A C. cukormentes, a leírása erről tanúskodik, és ha nem volna az, akkor is jóval kevesebb cukrot tartalmazna, mint bármiféle szénhidráttartalmú táplálék, sehogy sem befolyásolhatná az éhgyomorra, ill. az ott megitatott liternyi folyadék megivása után megejtett PET-CT eredményét. Hogy cukorbetegek mit tegeyenek, hogy ne legyen zavaróan magas a vércukorszintjük, az itt olvasható: http://www.scanomed.hu/diagnosztika/hibrid-kepalkotas/pet-ct-vizsgalatok/f18-fdg-egesztest-pet-ct
Szóval nem ez a gond a C.-tal, hanem az, hogy semmi teteje. Magam is szedtem kb. 1 évig ijedtemben, aztán bizonyos fejlemények hatására felocsúdtam.
Merő véletlenségből én tegnap botlottam bele a kislány történetébe, a leukémia sajnos tragikusan igaz, a halálhírét közlik ugyanis, az aligha blöff. Nyugodjon békében.
Az amalgámra ugyanúgy rácsodálkoztam, mint te, nem hinném, hogy igazi orvos ma használná, eltávolítani szokták, nem berakni. No nem mintha az amalgám azonnali rákot okozhatna, még ha csakugyan használta volna is egy sarlatán. Időbeni egybeesés lehetett a kislány fogkezelése és a rákdiagnózis között, ebből csinálhattak bulvárlufit. Gyalázat.
A Culevit-ről mit tudtok? A gyerekeim azt etették velem a PET.CT előtt, és mikor átrakták a vizsgálat időpontját, a hölgytől ( asszisztens vagy orvos volt nem tudom) megkérdeztem, azt mondta hagyjam abba a vizsgálatig, mert cukrot tartalmaz. Lehet, hogy ez is befolyásolta a PET leletem. Jövő héten kell bejelentkeznem a lelettel, mert a doktornő szabin volt.
Az Emend nagyon-nagyon jó. Székrekedésre, ha érzed, hogy tele vagy és menned kéne, de mégsem, akkor ne félj a házi beöntéstől, teljesen veszélytelen és nagy-nagy megkönnyebbülést hoz.
Itt ilyen porttal nem szórakoznak :-( 3 hét múlva kell mennem megint, addigra csak helyrejön. Nem annyira a cisplatin nyírta ki, hanem adtak vénásan valami fehér tápszert, az. Addig nem fájt. Ilyeneket adtak még, hogy Medrol, B6, Emetron, Haloperydol.
Mostmeg ilyeneket írtak fel, a dokinő mondta, hogy legközelebb vigyem magammal:
Emend
Granisetron
Itthonra meg Oroset.
Csak már olyan bajom is van, hogy nem bírom meglátogatni a legkisebb helyiséget, a sok éhezéstől, meg hányingercsillapítótól :-( Csőstül jön a baj.....:-)
Már nem akarok kontrázni, mert túltárgyaltuk veled is meg a húgoddal is...Ez így nem is jó, meg nem is logikus, csak sajnos a következményeket neked kell állnod!
Igen, a Cisplatin sajnos hányat, mint állat. Én is kérnék portot vagy centrál vénás kanült, nem is értem, miért kell ezt külön kérni, külföldön el sem kezdik a kezelést, amíg nincs port beültetve... Nem drága, az időráfordítás is bőven megtérül, hogy a betegek érdekeiről ne is beszéljünk...
Kitartás, Monyo, borzasztó olvasni is, hogy ennyi szenvedést kell átélned. Van egy nagyon jó és nagyon-nagyon drága gyógyszer, úgy hívják, hogy Emend. Az Emetront (Zofran) felejtsd el, ragaszkodj hozzá, hogy felírják az Emend-et, csodát művel a legdurvább hányással is!
Sziasztok! Régen írtam, mert be kellett feküdnöm egy hét kemóra.
Azt kell, hogy mondjam, hogy egész életemben nem hánytam még ennyit, beleszámítva a gyerekkort, a kamaszkori bulizásokat és a terhességet is, mint most néhány nap alatt.
Iszonyú volt, még most is csak öklendezek. Pedig mindenféle gyógyszert adtak ellene. Napok óta nem tudtam enni, inni. Le kellett állítaniuk a kemót, annyira rosszul lettem. Be is lázasodtam.
Még ahhoz sem volt erőm, hogy rádiót hallgassak, csak feküdtem :-(
Nem tudom, mi lesz, 27-én megint mennem kell egy ilyenre :-( Hogy lehet ezt kibírni? A két karom fáj, mint az állat, legalább 10 liter cuccot belémfolyattak, mindenféle tápszert is. Most borogatom.
Állítólag a Cisplatin a bűnös, dupla adagot adnak, mint decemberben.
Lora, veled mi újság? Sikerült döntened? Mikor kezdik? Amint eldöntötted? Szerintem vágj bele, bármikor dönthetsz úgy, hogy abbahagyod, de amíg halogatod, az idő ellened dolgozik.
ha hétfőn kezdődött az 5 nap, akkor ma (szombat) fejeződött be.. s ha jól gondolom, a cisplatinnal kezdték hétfőn, meg az egyéb mindenféle lötyikkel és már délután volt, mire hétfőn elkezdték az 5FU-t, aminek ma délután lett vége (mert az tényleg pontosan 5x24 óra)...
Ez is nagyon-nagyon túlzott leegyszerűsítése a dolgoknak. A kis-és nagytestű kutyák agyának mérete lényegében egyforma. A te elképzelésed szerint egy csivava százszor inteligensebb, mint egy német juhász.
Azért ennél jóval több. A neuronok száma, az idegsejtek kapcsolódása, a hormonok, elektromosság hatósa stb,,,,és még mi minden, amiről fogalmunk sincs. A méret és a barázdáltság csak a kiindulási pont volt. Persze sima aggyl sokra nem lehet menni, ez világos.
Ezt én is így gondolom, az előbb pont ezt írtam és ezért gondolom, hogy minden ember halhatatlan és az isten hívők szerinti Isten bennünk van, mi vagyunk azok. És ezért érdemes élni végig élni mindent, amit lehet Fájdalmat, boldogságot, szenvedést, örömet, kínt egészséget betegséget....mert ezek mind-mind hozzáadódnak a génjeinkhez, amit aztán örökölnek az utódaink. Egy 70 éves nő ugyan már nem fog szülni (normális esetben), de a tapasztalatait átadja az lemenőinek, akiknek aztán akár még a génjeikbe is beépül. Valami ilyesmi lehet az, amit kollektív tudatnak hívunk.
Amúgy is az a fixa ideám, hogy az egész létezés semmi másról nem szól, mint a gének harcáról. melyik marad fenn és fejlődik tovább és melyik veszik el. És minden élőlény a gének csatatere. Ezt persze most gondolom így, valószínúleg változni fog az évek múlásával.
A te logikádat követve a szamár pont annyira intelligens, mint a csimpánz, a zsiráf viszont mindkettőjüknél okosabb :-))) Ez az agyméret-intelligencia összefüggés egy többszörösen cáfolt, elavult nézet. Keress varjas videókat a youtube-on, aztán keress rá az agyuk méretére.
Hogyhogy ki kódolta? Az elődeink, az ősembertől vagy még régebbi időktől. Ez egyértelmű. Ami velük történt, az módosította génjeiket és ezt örököljük, örökítjük - gondolom.
Utolsó bekezdés. Nos akkor jön nálam, hogy elkerülhetetlenül meg van írva a sorsunk. Én csupa ilyen példás életüeket vesztettem el. Nem csak a férjem, majd a társam, hanem több barátnőm is igy ment el, hogy abszolute normálisan éltek. Az utóbbiak közt volt kettő bio és egészséges életmód megszállott is. Én a szerencsében nem hiszek, meg a véletlenekben se persze, de a Sorsban így nagybetükkel igen. Természetesen nem akarok erről a hitről meggyőzni senkit.
A majom a kifinomult eszközhasználatot nem annak köszönheti, hogy fejlettebb az agya a kutyáénál (nem fejlettebb), hanem a szembeforduló hüvelykujjnak.
Arra, hogy az agy méretének semmi köze az intelligenciához, nagyon jó példa a tyúk és a varjú esete.
ha jól értem a cikket, illetve ahogy nekem egy orvos egyszer általában elmagyarázta az immunterápia lényegét, nincs szó átprogramozásról.
arról van szó, hogy a tumorsejtek felszínén megjelenő antigén jelzés az immunrendszernek, hogy az adott sejt veszélyezteti a szervezetet, immunválaszt követel. (a tumormarker-vizsgálat ezeket az antigéneket keresi) a jelzést a tumorsejtek közelében lévő dendritikus sejtek adják le a T sejteknek. ugyanakkor a tumorsejtek sokszor "áthuzalozzák" (az orvos használta a kifejezést) a dendritikus sejteket, azaz a dendritikus sejtek nem adják le a vészjelet. az immunterápiás eljárásokban azt eddig is meg tudták csinálni, hogy levesznek a T-sejteket, és egyszerűen kiokosítják őket in vitro (azaz petricsészében), hogy az adott antigénekre reagáljanak - ezt magától tudják, csak meg kell nekik mutatni, hogy hahó, itt vannak az antigének, eddig ugyanis ez az infó nem jutott el hozzájuk. aztán visszainjekciózták. ami új ebben az eljárásban, hogy mindezt in vivo meg lehet csinálni. tehát az antigén jelenlétére utaló bizonyítékokat juttatják el olyan dendritikus sejtekhez, amelyek közel vannak a T sejtekhez (azaz a tumor nem tudja felülírni a dendritikus sejtet) - ilyen hely a csontvelő, nyirokrendszer, lép - és akkor megindulnak a T sejtek és keresik az adott antigént. ennek előnye, hogy maga a szervezetben jön meg a reakció, magyarán megtanulja az immunrendszer. és nemcsak egerekben működött, hanem már volt egy phase I study, amely során három különböző genetikai profilú melanómát, melanómás embert meggyógyítottak vele.
azért univerzális, mert az adott rákra jellemző antigént kell bejuttatni a szervezetbe. tehát nem a genetikába piszkálnak bele: a rák genetikáját nézik meg, mert az adott mutációtól függ ugyanis a megjelenő antigén. a t sejtek, ha eljut hozzájuk az információ, reagálnak. az a kérdés, hogyan tudják kiiktatni a tumorsejtek másik védelmi vonalát, hogyha megjelenik a t sejt, akkor képesek az átprogramozott dendritikus sejtek segítségével eltéríteni őket. a pd1-gátlók, pl. a teerted által kapott opdivo ezeket iktatják ki, viszont a t sejtek eddig vagy jöttek, vagy nem. valószínűleg itt egy kombinált kezelésről lehet szó, mert itt viszont biztos jönnek majd a t sejtek. de ehhez kellene a nature-cikk is.
legalábbis én így értem.
egyébként még a beszélgetéshez
ennél tudományosabb tudományos cikket nem fogtok találni: 26 szerző, kísérletek sora, nagy tudományos presztízsű nemzetközi szakmai lap, ahová több ellenőrzési kör után kerülhetnek be cikkek...
van Isten. ha elolvassátok az Újszövetséget, az nem arról szól, hogy Jézus földi testében él örökké - még ha sok beteget meg is gyógyít: a megváltás misztériuma az örök életről szól. itt e földi létben számunkra, ahogy a korinthusiakhoz ít levélben olvashatjuk, a hit, a remény és a szeretet marad. és a szeretet a legnagyobb. szeressünk!
Amikor felfedezik a betegséget. De nyilván ez sem mindenható módszer, ahogy az influenzába is sokan belehalnak. Azzal én már bőven kiegyeznék, ha a rák egy karbantartható krónikus betegség lenne, amivel teljes életet lehet élni, mint pl a cukorbetegség vagy a hepatitis C.
Ok, de mikor történik meg ez az átprogramozás? Már születéskor? Vagy amikor felfedezik a betegséget? De, ha felfedezéskor, akkor csak abban az esetben tud működni, ha a gének átprogramozása nem íródik felül valamikor később és újra kialakul egy daganat vagy esetleg valamilyen szintén borzasztó immunbetegség nem jön létre. Vigyázni kéne szerintem még a génekkel való játszadozással, mert nagyon-nagyon nem ismerik még. Sokáig azt hitték, hog yigen, de kezdenek rájönni, hogy nem. De nem akarok vészmadár lenni.
De ha jól értem, itt gén-szinten programoznak át, hogy az immunrendszer felismerje és elpusztítsa a rákos sejteket, és ez testre (rákra) szabható. És a rák kialakulásáért a gének, a terjedéséért pedig az elégtelen immunválasz a felelős, szóval az irány nagyon ígéretes!
Szerintem meg aki nem hisz semmiben,annak a legjobb. :))
Én pl. nem hiszek sem sorsban, se eleve elrendelésben, sőt még a véletlenben sem. Ok van és okozat...
A rákot megélni így a legjobb...nem hibáztatok senkit, nem kutatom, hogy hol volt ez nekem megírva és egy pillanatig se gondoltam azt, hogy megérdemlem a sorsom, mert olyan, hogy sors, nincs...
Viszont volt sokáig napi 2-3 doboz cigaretta, meg átpiált napok és éjszakák... rohadtul nevetséges lenne azon kutakodni, hogy jajistenem hogyhogy én, miért pont én? Marha nagy mázlim volt, hogy nagyon sok hülyeséget megúsztam úgy, hogy a hajam szála se görbült, de az a bizonyos húr elpattan egyszer. Viszont tudom, hogy én szakítottam el és nem más!!
Azok, akik meg úgy szopták be ezt a kórságot, hogy példásan éltek egészségesen táplálkoztak és mértéktartóak voltak, azoknak csak azt tudom mondani, hogy nem volt szerencséjük. A szerencsét nem érdekli, hogy élsz, milyen kiváló ember vagy, gondol egyet és elpártol tőled. Na és igen - a szerencse se más, mint egy biológiai, vagy kémiai folyamat, amibe vagy hiba csúszik, vagy nem. Ezt se kell túl misztifikálni.
Én most olvastam el, tényleg maga lenne a csoda! Sajnos azonban nem hiszek a csodákban. Valahogy nem tudom elképelni, hogy ugyanaz a séma ráhúzható mindenre, ráadásul a rák egyik "rákfenéje", hogy általában mire észreveszik már előrehaladott a a betegség. De persze nagyon jó lenne, ha igaz lenne.
Nincs isten, ebben egyetértünk, és belőle a harag is beszél, ami teljesen természetes. Én sem istenben hiszek, hanem abban - de ez nem igazi hit, mert hanem ilyen hinni akarom dolog -, hogy amikor az ember meghal, a lelke tovább él, így aki életében boldogtalan volt vagy sokat szenvedett, halála után az is boldog lesz. Ilyesmi.
Szerintem ennyinél sokkal több marad meg egy emberből. Én azt gondolom, hogy az ember valóban halhatatlan. Csak nem olyan formában ahogy az Isten hívők értelmezik. Meggyőződésem szerint nem csak a génjeiket hagyjuk hátra az utódjainknak, de a gondolkodásmódunkat, a tanultakat, a szokásainkat, tapasztalatainkat,gesztusainkat, hibáinkat, erényeinket teljes életünket átadjuk a következő generációnak. És nem csak a a saját gyerekeinknek. Saját gyerekünk esetében talán még a génjeinkbe is bekódólodnak a fentiek. És az én értelmezésem szerint így lesz minden emberből Isten és így tér meg minden ember az Istenhez. és többek közt ezért tartom rendkívül fontosnak az emberi élet tiszteletét, méltóságát. Én még azzal is szembeszállnék, hogy az ember méltóságát veszti, ha kiszolgáltatott lesz betegségében. Apukámra lehet, mindenki azt mondaná, hogy elvesztette a méltóságát a betegség során, hiszen demens volt, kiszolgáltatott. Én soha nem éreztem ezt. Pont ugyanúgy tiszteltem és szerettem, mint amikor erős és védelmező volt. Fizikai valójában valóban esendő lett, de mindez nem nullázta le az életét, az hogy felnevelt, szeretett, az Énje ugyanaz maradt. A fájdalomnak és a fizikai leépülésnek is meg van szerintem a szerepe egy-egy betegség során. Egyrészt a beteg is könnyebben engedi el az életet, másrészt a hozzátartozók is. iszonyatosan fáj, de mégis hoz egy kis megkönnyebbülést és felkészít az elkerülhetetlenre. Nagyon fáj látni a szenvedést, de mindennek van pozitív hozadéka. Hiszem, hogy a mi személyiségünk is épül ezáltal és, mint írtam hitem szerint ezzel a gyerekeinket is építjük.
Ettől függetlenül muszáj elmennem pszichológushoz, akihez egyébként is járok, mert túl sokminden összejött az elmúlt 8 hónapban és a teljes kimerültség határán vagyok.
Még egy gondolat: Olvassatok Polcz Alain könyveket.
Hogy ki mit hisz, az nagyon egyéni és privát dolog. Engem a férjem elvesztése sok irányba elvitt egy darabig. Minden esetre hiszek a reinkarnációban és az előre elrendeltetésben. Ez nekem személy szerint jó, segített, a gyógyszerek mellett, anno... kimászni a gödörből.
Van aki másban hisz és más segít neki. A legrosszabb, szerintem, ha valaki semmibe nem hisz.
Én is ezt érzem, amit Te írtál. Hiszem, hogy édesanyám tud rólam, támogat. Ha álmomban színes ruhákban látom, ezt úgy fejtem meg, hogy nincs nagy baj körülöttünk. Annyi szépet, meghatót és izgalmasat írtatok egy nap alatt a fórumra, hogy holnap újra elolvasom, alaposabban. Kikívánkozik belőlem, hadd írjam le: itt elég magas lehet az egy hozzászólóra jutó IQ. Tudom, hogy a megpróbáltatás is az. Ma voltam kontroll CT-n, itt van a nehéz várakozás.
Aztán tavaly elment a párom, és azóta keresek, kutatok valami után, mert nem tudom elhinni, hogy ez minden, az a 4250 gramm, ami maradt belőle. De nem találok semmit. :-(
A világért se akarok okoskodni- úgyis túl sokat teszek ilyet - de ha 13 éve megvan és változatlan nagyságú, akkor az számomra elképzelhetetlen, hogy rosszindulatú! Ha az lenne, nőtt volna, fialt volna több gócot és ennyi idő alatt lehetetlen, hogy nem keletkezett volna áttét!
Az állatok a törzsfejlődés során a testmérethez képest egyre nagyobb és barázdáltabb aggyal rendelkeztek. Ez látszik abból, hogy egy kutya hány feladatra tanítható be, egy tyúkhoz képest és mit tud egy csimpánz a kutyához képest! ( eszköz használat...stb. )
Aztán kifejlődött az ember...pár millió év múlva az embereknek nem lesznek olyan testrészeik, vagy egyéb dolgaik, amelyek feleslegesek. Pl. a lábon a kis lábujj, vagy a szőrzet bizonyos helyeken, stb.
Persze biztos léteznek földönkívüliek is, csak hát a jelenlegi ismereteink szerint minimum több ezer fényévre lehetnek tőlünk...na és egyébként mi a bánatnak jöttek volna ide?? :))
Eti, nálam materialistább ember kevés van, és pont azt gondoltam, amit Fenyvesic, amíg meg nem halt egy számomra kedves ember. Amint ez megtörténik, nincs az a szőrösszívű ember, aki ragaszkodna a tényekhez. A gyászmunka hatalmas megterhelés a testnek és a léleknek, hit nélkül szinte lehetetlen.
Ki az a főorvos? Engem 10 évig kísértek figyelemmel CT-n az OOI-ben a Kékgolyóban, de mivel nem változott semmit a tüdőn levő 15 mm-es elváltozás, 13 éve még mintát is vettek belőle, az se mutatott ki rákot, igy tavalyelőtt azt mondták a Kékgolyóba, hogy tovább nem figyelik. Ezek után a kerületi Tüdőgondozó küldött el PET-CT-re, mert az oxigén szaturációm 93 volt. Így írták rá a PET leletemre, hogy malignus gyanús. Egyszer már 2003-ban ki akarták venni az egyik lebenyemet emiatt a János kórházban, de akkor átmentem a Budai MÁV kórházba, ott kísérték nyomon az elváltozást, mert szerintük meszes beszűrődés, de sajnos az a kórház megszűnt. Sajnos COPD-s vagyok, dohányoztam is és 40 évig vendéglátónál a bárpultnál 5-6 ember is fújta rám a füstöt, így elég rossz a légzésfunkcióm, bár nem érzem, mert rengeteget dolgozom a kertben, de nem szeretném csökkenteni a légzőfelületem, ha nem indokolt.
Véleményem szerint meg egy idegen földönkívüli faj "túrbózta" fel anno az ősembert, hogy mi célból(kísérlet vagy génfrissítés), vagy mindenki földönkívüli és több millió évvel ezelőtt jöttünk a földre.
Hülyén hangzik, de kb. akkora a realitása mint a többi elméletnek.
engem meg lehet ingatni, mert semmi konkrét dolog nincs, amiben hiszek
csak a materializmusban nem hiszek, na :-) valahogy nem győztél meg :-)
a te hitvallásod tényleg egyszerű, mint a faék. most tényleg azt hiszed, hogy, ha a tested meghal, akkor kész, annyi? te tényleg azonos vagy a fizikai testeddel? csak ennyi vagy? biztos? több kell, hogy legyél, na :-) szerintem.
Bárhogy is van, azt nem tudom elképzelni, hogy kémiai folyamatok volnának felelősek a döntéseimért. Akkor lehet lopni, rabolni, hiszen nem tehetek semmiről, az anyag parancsol. Valamikor programozó voltam és tudom, hogy a szoftver csak azt tudja, amit én beleépítettem. Felelős vagyok a gondolataimért, a döntéseimért és ezt szerintem nem lehet megúszni azzal, hogy meghalok és nincs tovább. Szerintem.
A "tény" szótárszerűen a valóság egy pillanatát jelenti. A valóság érzékelése ugyan szubjektív, de az esetek nagy százalékában egy adott dolgot mindenki ugyanúgy értelmez. És hát az is okoz némi zavart, hogy nem mindenki érti ugyanazt a valóság alatt. Egy ízig-vérig materialista nem fogadja el isten létezését, mivel nem látható. Valamiért nem tudatosul benne, hogy a föld lakosainak nagy része megalkotott magának néhány istent, akik az alkotóik gondolataiban léteznek. Szerintem, ez is a valóság része.
Soha nem venném magamnak a bátorságot hogy bárkit is megingassak hitében. Az én elképzelésem lélekről, hitről, vallásról nagyon hasonló F. kórtárséhoz. De ez az én hitem. Másnak meg másmilyen hite van.
És ez így van jól.
Amikor fiatal voltam sokszor próbáltam másokat meggyőzni az igazamról. Főleg nagyanyámat, aki mélyen vallásos volt. Ma már nem tennék ilyet.
amit a hangyák széthordanak, az csak a fizikai test
nekem viszont van valami másom is, különben elmehetnék robotnak
nekem jobb attól, hogy ezt hiszem, igen, megnyugtat
amiben te hiszel, az nekem túl materiális, túl földhözragadt és igen, demagóg is
a 72 szűzleányra nem izgulok be :-) mit kezdenék velük, miután meghaltam és nincs testem :-)
"Nem vagyok semmilyen vallásnak a híve, van egyfajta hitvilágom, amelyet magamnak kreáltam ebből a sokféle hatásból, de alapvetően szkeptikus ember vagyok. Hozzáteszem, a szónak a jó értelmében, vagyis nem úgy, hogy semmiben sem hiszek, hanem úgy, hogy mindent lehetségesnek tartok. "
- Popper Péter -
hát én is kb. így vagyok ezzel, nem szeretem a vallásokat, az egyházakat pláne nem, de a materializmus távol áll tőlem
Biztos láttál már döglött hernyót, amint széthordják a hangyák...na ez vár ránk is. :))
Csak éppen fejlettebb organizmusok vagyunk és nem hangyák hordanak szét, mert eltemetjük egymást, vagy elégetjük!
Egyszerű dolog ez, miért kell bonyolítani?
Azt hiszed attól jobb lesz? Nem lesz jobb. Semmi nem lesz jobb, bármit hiszel....
Persze van kivétel, pl. az iszlám harcosok, akik azt hiszik, hogy ha a hitetlenek elleni harcban halnak meg, a paradicsomba kerülnek, ahol 72 szűz vár rájuk! :)) Az indiaiak meg úgy gondolják, hogy más állatok képében születnek újra! Te elhiszed ezeket? Ugye nem, akkor miért hiszel el más földön túli dolgot: Elvégre az iszlám fiatalabb, modernebb mint a kereszténység, az indiaiak vallása meg idősebb, tehát tapasztaltabb. Miért nem hiszel nekik? :))
A lélek manapság is komoly téma. Minden ember természetes, ösztönös vágya, hogy megismerje a létezésének titkát, függetlenül, hogy 1800 vagy 2016 van.
A tudomány fejlettsége jelenleg azon szinten áll, hogy megtalálja egy kérdésére a választ, menet közben születik 10 másik.
Manapság ugyanúgy fedeznek fel új élőlényeket, a génjeink sincsenek feltérképezve és maradva a fórum témájánál, a daganatos betegségekkel kapcsolatban is mintha rengeteg sötét folt lenne.
És a pinél is még csak a 8*1015-en számjegyig jutottak. :D :D
Fenyvesic szerint a szervezet sejtjei, anyagcsere folyamatok generálják bennünk a lelket, ezáltal, miután a folyamatok megszűnnek szükségszerű a lélek eltűnése.
Ezzel szemben én azt mondom, hogy a lélek van, de nem fizikai való, hanem fogalmam sincs mi. :)
F által leírtak az agy működésére jellemzők, amit én mosnék össze a lélekkel.
Az agy által meghatározott tevékenységek gondolatok, a racionalitással állnak összefüggésben, még akkor is, amikor tök hülyeséget mondok. A tanult információk alapján algoritmizál az agyam és hoz döntést, bal láb után a jobbat emelem. Az álom is kémiai folyamat eredménye, ha jól emlékszem, azt olvastam a kálciumnak van hozzá köze.
Vannak , érzelmek, amiket a hormonok irányítanak, amikor tudod az eszeddel, hogy a vécépapírreklám egyáltalán nem szomorú, kedved szerint nevetnél, mert nem vagy szomorú és mégis bőgsz, mert a hormonok valamilyen élettani okból (nálam pl. pajzsmirigy okokból) így hatnak.
És van a harmadik a lélek. Nem tudom pontosan definiálni. Az agyban lehet látni az érzelmeket, a reakciókat, de azt gondolom a lélek a gyökere ezeknek az érzelmeknek nem az agy. Az agy, csak megkapja az információt, hogy annak megfelelően reagáljon fizikailag.
Lehet kicsit zavaros. Könnyebb lenne, ha tartoznék valamilyen csoportosuláshoz és kész tanokat vallanék magaménak. :)
A délamerikai indiánok -( vagy kik ) azt hitték, hogy a Föld egy lapos korong és négy teknősbéka tartja...
A középkorban is úgy gondolták, hogy a Nap kering a Föld körül...A lélek létezése is akkortájt volt komoly téma...
Jelenleg a XXI. század van. Most csak nevetünk az ókori, középkori elméleteken. A modern ember nem félhet semmilyen természet feletti hatalomtól, mert minden, ami a földön, vagy akár a testünkben történik, magyarázható és bizonyítható. Az új uraink és parancsolóink már nem azzal fenyegetnek minket, hogy ha rosszul viselkedünk, Isten megbüntet, vagy halálunk után a pokolra kerülünk! Miért? Mert a középkor óta egyre többen fordulnak el az istenhittől és aki nem hisz istenben, az az ilyen büntetésekben sem hisz - nyilvánvalóan...
Az új uralkodó osztály tehát mással fenyegeti az ellenszegülőket: pénztelenséggel, munkanélküliséggel, büntetésekkel...Isten, mint visszatartó erő elavult. :))
Az meg, hogy van e lelkünk, nem oszt, nem szoroz, életünk egy van, ezzel kell gazdálkodni. Még senki nem jelentkezett azzal, hogy a második életét éli! :))
Ráadásul az űrben ugyanúgy vannak érzéseink, tehát a lélek gravitáció nélkül is létezik, nem változik, ellentétben a testünk többi részével, aminek ugye nem tesz jót a súlytalanság.
a fizikai formátumot határozza meg a gravitáció (itt és itt). az űrhajósok fizikai jellemzői megváltoztak, de attól még önmaguk maradtak. az én én maradt (legalábbis nem számoltak be arról eddig, hogy más identitást nyertek volna)
Ez igaz, de létünket a gravitáció határozza meg, tehát van lélek, akkor itt, a földön, a gravitáció törvényei szerint kell, hogy legyen súlya is.
Feltéve, hogy nem a fenyvesic szerinti kémiai folyamatra gondolunk. Vagy valami energiára, de ezek már meghaladják az én földhözragadt fantáziámat: nem tudom elképzelni, hogy valami van és még sincs se kiterjedése, se súlya.
Hát éppen ez az! Tulképp fenyvesic is erről beszél, csak ő kémiai folyamatnak írja le azt, amit mások léleknek. Szerintem a lényege ugyanaz,valami, aminek nincs súlya, kiterjedése - de akkor mégis, mi? a kérdés annyi, hogy mi történik ezzel a dologgal a halál után. Fenyvesic szerint nyilván megsemmisül, hiszen ha nincs agy, kémiai folyamat sem, nincs gondolat sem, a többiek szerint pedig tovább létezik valami anyagtalan, energia-szerű formában.
Hát ebben nem tudok én dönteni, bár inkább f. nézetei felé hajlok.
csak a probléma az, hogy a "tény" nem objektív fogalom (amire mondjuk a TV2 híradója és neve ékes bizonyíték), lásd az előbbi Semmelweis-példát - nincs a szubjektumtól független szem - erről nagyon izgalmas viták folytak a 18. században, amikor a camera obscura modelljén alapuló látáselmélet elégtelensége egyre nyilvánvalóbbá vlt és megpróbáltak újat alkotni (ez a könyv a 19. századra teszi a fordulatot, de beszél az előzményekről is). amikor Kopernikusz megalkotta a heliocentrikus világképet, nem "tények"-en alapult elképzelése (megfigyeléseket nem tudott végezni). vagy hogy most akkor hány erő van az univerzumban? eddig minden gépünk tökéletesen működött néggyel, most meg azt mondjuk, öt van. tényszerűen hány van?a tény mindig "jelenlegi tudásunk szerint" lesz a - persze konszenzus van/lesz, kell hogy legyen, hogy működjenek a dolgok.