Keresés

Részletes keresés

Ruppy Creative Commons License 1999.10.13 0 0 501
Lesliev

A 2824-2 nagyon jó szerkezet a leirások alapján. 1982 töl gyártják.

Most olvastam, hogy a Breitling Premierben pontosan ua. a szerkezet mint az O+A Dynamicban.
Csak a bibi az, hogy az egyik 260K amási 650k. Ez nem igazságos dolog. Kizárt dolog, hogy a Breitling háza kb 400k el drágább legyen mert ugye a szerkezet mindkettöben 2892/2A.

Előzmény: Lesliev (500)
Lesliev Creative Commons License 1999.10.13 0 0 500
Ruppy !
Teljesen egyetértek az általad leírt alapelvekkel. Magam sem ragaszkodom egy márkához sem, csak az elvekhez, és az "alacsony" árhoz (sajna muszály). A nyáron láttam egy OLMA-t, ami árban kellemes volt, de a tokja kétszínü volt, amivel nem tudtam megbarátkozni (nem volt azért ronda, lehet, hogy később sikerült volna), és hát a szerkezetéről nem sikerült megtudni semmit. Ha ETA, akkor kizárásos alapon 2824-2 lehetett (méret, kövek száma), de én nem vagyok szakember, az órás meg nem (tudott?) mondott róla semmit, így nem vettem meg. Azóta is sokat gondolkodom azon, hogy helyesen tettem-e , de nem voltam biztos a dologban, és nem akartam zsákbamacskát. Rákényszerültem egy kompromisszumra, vettem egy SEIKO-t, ami az automata szerkezeten kívül minden elvárásnak megfelel, és tetszik is , és mégis bennem van a tüske, hogy nem ez az IGAZI. Így továbbra is nézelődöm, keresgélek, gyüjtöm a pénzt, és reménykedek, hogy majd egyszer ...
Ezért mindenkinek azt tanácsolom, hogy ha órát akar venni, előre döntse el, hogy mi az elképzelése, és ehhez ragaszkodjon mindenáron, NE KÖSSÖN KOMPROMISSZUMOT magával (persze ésszerü határok között), mert később állandóan bánni fogja, de legalábbis nem lesz megnyugodva.
Más. Ha valaki a többször emlegetett órabörzékről tud valami infot, az írjon please! (helyszín, időpont) Köszi.
Lesliev
Előzmény: Ruppy (499)
Ruppy Creative Commons License 1999.10.12 0 0 499
Lesliev

A Seamaster olcsobb az biztos.
2892-2 szerkezete van 28800A/h. Ugyan ezt a szerkezetet szerelik pl:Sinn(1800DM),Ebel(2200DM),Maurice Lacroix(2750DM),MDM(4450DM),Tiffany Tesoror(10100DM),Forget(10050DM),Rolex Daytona(4975DM),Oris,Longine,Chronoswiss,Ulysse Nardin,Minerva,Eterna,Jaeger-LeCoulte(13400DM)... Az ETA kaliber tervezo cég csúcs kaliberjének számít 1983 óta. Ugyan ezt a kalibert nagyon ritkán de néha szokták 5 Hz esként is pörgetni.(36000) Szal ha orát veszel és nem feltétlen a márkát hajszolod akkor elég ha a 2892-2 keresgéled. Speciel nekem az O+A azért tetszik mert a háza jó eros acél és a vizállósága(30bar) . Ami még nagyon fut és szintén jó minoség a Valjoux 7750 es kaliber. Ebben is vannak olcsó brand name orák is meg persze katasztrófálisan drágák is. pl:Tisso (1370DM),Breitling Cronomat(4210DM)....
Amiket itt fentebb leirtam az egy kicsit megtévesztö is lehet de a lényeg az, hogy a fent említett ora gyárak,márkák nem csak és kizárolagosan ebböl a szerkezetböl építkeznek. pl:Oris ora létezik 2892-2 vel is meg Valjoux 7750 el is csak egy más fantázianévvel. Szal nagy a kupi.

Ha én órát vennék akkor a következö dolgokat
tartanám szem elött.:

polirozott acélház+szij
zafir üveg
minimum 10baros vizzáró képesség
minimum 4Hz es automata kaliber
Cronometer(persze ezt lehet, hogy már a 4Hz is jeleni)
A "felhuzo"nál a ház egy kicsit védjen
Kupakos zárásu felhuzo+Trilock...asszem igy hívják)
A számlapon óra,perc,mp,dátum...semmi csillagvizsgáló jelleg
olcsó legyen

Előzmény: Lesliev (498)
Lesliev Creative Commons License 1999.10.12 0 0 498
Ruppy !

1,8 guriga? Annyi pénz nincs is ... legalábbis erősen a fájdalomküszöböm felett van. Az arany pedig hiába elegáns, szerintem nem óra-toknak való. Én legalábbis nem széfben szeretnék órát "hordani" .
Az 1 cm az nekem is tetsző óravastagság. Szépen lassan megváltozik a saját etalon elképzelésem az órák terén, a Sea Dweller átadja helyét a Seamasternek ...
Bye Lesliev

Előzmény: Ruppy (495)
Ruppy Creative Commons License 1999.10.12 0 0 497
Zoom

Igen a jobb mechanikák hokompenzáltak. A homérséklet változásra próbál az óra még az elfogadható tartományban járni.

Ez a jelenség tényleg valós. Amikor az órákról járásbizonylatot állítanak ki akkor is külömbözo helyzetekben járatják és mérik a pontosságukat.
Öt helyzetben szokták vizsgálni az órák járás pontosságát. Amikor a kezeden van akkor ugye nincs fixen ezért egy átlag alakul ki. A vizsgálatok során az egyes helyzetekben beállított órák legnagyobb járás eltérését vizsgálják. Egyébként a legtöbbet akkor siet az óra ha a számlapjával felfele vízszintesen van az asztalon meg ha számlappal lefele. Ilyenkor a balansz csak egy rubin csapágyon fexik :) fel és kisebb a súrlódása. Biztos láttál már belül mechanikus órát. A balansz ami ide oda leng az a két végén egy egy rubin csapágyban van. Ha hátán vagy a számlapján van az óra akkor csak egyik csapágy amire igazán ránehezedik a balansz súlya, ezét így a legkevesebb a súrlódása. Ha az oldalán élén van az óra akkor mindkét csapágyra felfekszik és jobban súrlódik. Érdekes de az ellentétes oldalain az óraszerkezetek járása nem tök egyforma. A szabály az, hogy a számlappal felfelé aztán lefelé majd felhúzóval fel, le, oldalt.

Előzmény: Zoom (493)
Ruppy Creative Commons License 1999.10.12 0 0 496
mwr

Ennyire mélyen nem ismerem a szerkezeteket de valszeg azért nem kell több csapágy mert a meglévo tengelyeket meghosszabítva használhatják a kiegészíto mutatók mozgatásához. Persze lehet, hogy ez marhaság. Javítson ki egy profi.

Én csak annyit tudok róla, hogy a 2824-4 es 5 évvel ujabb konstrukció.

Előzmény: mwr (491)
Ruppy Creative Commons License 1999.10.12 0 0 495
Lesliev

Nekem is savanyú a szolo. De én is úgy látom nem egy lenyugözö formájuak a Rolexek. Már vol 2 féle a kezemben (egy arany Day-date és egy sima tengerész acél) és olyan darabos stilusuak voltak. Persze attol még a legjobbak egyike. Az arany Rolexel az volt a kollégám problémája, hogy hibátlan állapotuan vette 10 évesen (egy széfben csücsült az ora soha sem hordták) de miután elkezdte hordani már simán csak az öltönytöl az ora és a president szij gyönyörü magas fénye egy hónap mulva sokat veszített és elég viseltesen nézett ki. Most adta el.(1.8M) A véleményem akkor is az, hogy akár milyen gyönyörü és jó minöségü egy óra akkor sem adnék érte milliókat. Ráadásul szerintem az igazi ÓRA az acéltokos,zafir üveges,erös szíju és semmi faxni.

Megmértem vonalzoval. 1 cm vastag, 4cm az átméroje, és nehéz mint a fene de nem bánom.Ez a legnagyobb mérettü. Az külön tetszik benne, hogy a sima jó vizzárásu órák kb 10 bar-jahoz képest 30baros.

Amikor kaliber leirásokat olvas az ember vigyázni kell arra, hogy ne keverje össze a kaliber vastagságot az ora vastagságával. Persze vannak csodák is. pl: Longines egyszer gyártott egy 1.8mm vastag mutatós kvarc órát. A szíja vastagabb volt mint az ora komplet vastagsága.

Előzmény: Lesliev (492)
Lesliev Creative Commons License 1999.10.08 0 0 494
Zoom !
Szerintem tizenvalahány fok hőmérséklet-különbség már befolyásolhatja a mechanika pontosságát, persze ez csak minimális eltérést okozhat, max néhány másodperc naponta. Annyi különbség pedig van a szobahőmérséklet és a kezed hőmérséklete között.
Velem gyakran megesik, hogy éjszaka sem veszem le a kezemről, így sötétben is rá tudok pillantani, hogy mennyit alhatok még ... :-))
Előzmény: Zoom (493)
Zoom Creative Commons License 1999.10.08 0 0 493
Nem tudjátok véletlenül hogy a mechanius órák pontossága függ a hőmérséklettől, vagyis ha testmelegen tartom?
Megfigyeltem, hogy ha egy nap sokat hordtam az órát akkor pontosabb volt, mint akkor amikor az asztalon hevert.
Én nappal hordom, éjszaka leveszem és ekkor kezd el jobban sietni.
Ez valóban így működik vagy csak én képzelem?
Lesliev Creative Commons License 1999.10.04 0 0 492
Ruppy !
A napokban láttam egy igazi Rolex Sea Dwellert, hát nagyon szép volt, de azért életben valahogy nem nyügözött le annyira, mint képen (savanyú a szőlő ... :-) ). Ami végülis kevésbé tetszett, hogy szerintem túl vastag, nem mértem, de legalább 15 mm. Ez a képeken nem tünik fel, ezért ért meglepetés. Azért, ha valaki hozzámvágna egyet, biztosan nem dobnám vissza...
Volna egy kérdésem, a Te Seamastered milyen vastag (magas), és a men size és a mid size méret vastagsága eltérő ?
Köszi Lesliev
mwr Creative Commons License 1999.10.03 0 0 491
Újra lenne egy kérdésem.
Olvasgattam a Fortis órák leírását és ezt nem értem :

ezt van a Pilot Automatic-nál ami szimpla mutatós
ETA Automatic movement 2824-2 (25 jewels)

ez meg a Pilot Chronograph-nál
Valjoux 7750 movement (25 jewels)

a kérdés meg az, hogy lehet a chronograph meg szimpla mutatós is 25 köves ( rubin ? ) ? Ha ez a csapágyra vonatkozik nem kéne több a bonyolultabb chronograpba ?
Ha nem arra, akkor hülyeséget kérdeztem, de akkor meg mit jelent ?

Zoom Creative Commons License 1999.10.03 0 0 490
Macika_
Nem kell megijedni. Örülj az órádnak nyugodtan. Az órádat 10-12 évig biztosan nem kell szétszedni, és addig nem is lesz baj vele. (Az én esetemből nem szabad általánosítani, meg a tiédbe nem is kell elemet cserélni). Azért a Citizen az egyik legnagyobb japán márka.
mwr Creative Commons License 1999.10.03 0 0 488
Egyáltalán nem szar, nekem is tetszik jó pár Eco-drive, csak ha a garancia után bedöglik ne számíts túl sok jóra.
Előzmény: Macika_ (487)
Macika_ Creative Commons License 1999.10.03 0 0 487
Rámhoztátok ám a szívbajt.

Júniusban vettem egy WR 100-as Citizen Eco-drive órát 87.300,- pénzért.

Lehet, hogy sz@rt vettem ennyi pénzért. Vigasztaljatok már meg, ugye nem.....

Zoom Creative Commons License 1999.09.30 0 0 486
mwr
Ma már minden miniatűrizálódik és ezért integrálódik. A szakemberek nem tudják megcsinálni a részegységeket csak egyben kicserélni. Ez mindennel így van nem csak az órával.
Amikor a 8 éves Citizenemet elvittem a seiko-citizen szakszervízbe (asszem a kiskörúton volt), mert meg-meg állnak a mutatói pihenni pár napra, akkor ott azt mondták hogy csak egészben tudják kicserélni a belsejét (mutatóstul, számlapostul). De az majdnem az óra árába kerül. NNa ekkor én is egy kicsit kiakadtam :-(
De hogy jobban belegondolok, meg hogy elolvastam eme topic-ot, arra a következtetésre jutottam, hogy lehet hogy ez volt a tervezett élettartama.
(Aki divatórát vesz annak ez az időtartam még sok is)
mwr Creative Commons License 1999.09.30 0 0 485
Tegnap voltam a Citizen márkaszervízbe mert kaptam egy elég rendesen tönkretett Citizen órát. Üveget és mutatót kellene cserélni rajta, esetleg számlapot is.
A csávó megnézte és azt mondta az üveget kicseréli de a mutatóval nem tud mit kezdeni MERT A CÉG NEM KÜLD MUTATÓT !!! Arra a kérdésemre, miért azt mondta,
hogy akkor össze lehetne alkatrészekből rakni egy órát! :-O ????????
Kétrem, hogy legalább tisztítsa le a mutatókat de azt se tudja megcsinálni !
Ez egy órás :-(
NE VEGYETEK CITIZENT !!!!

mwr
már gyüjtöm a pénzt egy Fortis fliger-re

Lesliev Creative Commons License 1999.09.30 0 0 484
mwr !
Én azt írtam, az elv a jó. A kvarcóra pontossága (az ugye jó!) ötvözve az automata órák elemcsere-nélküliségével (na ezt jólmegaszondtam). Az elmélet szép, de még nem bizonyított, hiszen még nem mehettek tönkre az akkumulátorok. A (mai) gyakorlatban viszont teljesen helytálló amit Te írtál.
Előzmény: mwr (482)
dr poljakov Creative Commons License 1999.09.30 0 0 483
uraim, ez itt egy cikk a hvg-ben a tag heuer és a breguet tulajdonosváltásáról. vannak benne még egyéb érdekes dolgok is.
mwr Creative Commons License 1999.09.30 0 0 482
Lesliev

Ha forgórotor tölti az aksit és az óra kvarc akkor miért olyan mint egy jó "autómata", kvarc pontossággal. Ez sokkal inkább ugy hangzik mint egy sima kvarcóra, újfajta aksival (mint eco drive, kinetic).

mwr

Előzmény: Lesliev (475)
Ruppy Creative Commons License 1999.09.29 0 0 481
Zoom

A melohelyemen van egy listám a szerkezetekröl. Majd megnézem.
Tényleg nagyon sokan sznobságnak tartják ha valaki egy rendes mechanikus orája van. Mert ugye az nagyon drága. Én nem is reklámozom a melohelyen az orámat mert rögtön kapnám a lehurrogást...Pedig tényleg egy tök jo érzés az, hogy tudod az orád ami a karodon van 100 év mulva is menni fog rendesen.(100 év mulva hol leszek én már?....de akkor is! Nem ennek a modern müanyag digitális világnak a terméke.
Az orád pontossága függ a szerkezet "frekvenciájátol" A sima orák kb 2.5 Hz ek szoktak lenni. Pontosan nem emléxem de kb 10000-15000 féllengésüek. Ezeknek elég tág a pontossági osztályuk. KB 40mp naponta. A komolyabb szerkezetek 4 Hz es mechanikák. 28800 féllengés. Ezek már egy kategoriával pontosabbak. pl.az O+A seamaster professional diver napi max késés=0, sietés max=6mp. De ha jol beállítják napi 1-3mp et siet max.(ez van nekem) A késés soha nem megengedett sehol semelyik oránál. Léteznek még 5 Hz es mechanikák 36600 féllengés PL.Egyes rolex verziok,Zenith (nem egy nagy név de nagyon tuti szerkezeteket gyárt.)
Egyébként egy kvarc orában is van mechanikus szerk (kivétel a sokzenés nintendo stilusuak) Nagyon ritka, hogy ez a mechanika perciz. A legtöbbször még követ sem alkalmaznak hanem csak simán a tengelyek a házban forognak. Szal egy komoly mutatos kvarc orában is komoly mechanika szokott lenni. Ugyhogy nem lehet leirni még a mechanikát. A kvarcoknál az oszcilláciot egy kvarc vezérelt kis generátor vezérli és szinkronizálja.

Az ora szerekezetét elég nehéz megállapitani. Ha már láttál egy párat akkor rá ismersz egyes darabokra de nem feltétlen mindig. Van mikor a szerkezetre gravirozzák az azonositot. Nem mindig a felhasznált mechanika sorszámát irják rá. Soxor a cég saját lajstrom jele van rajta. Pl: O+A seamaster p.d. ETA 2892/2 de a gyár asszem 1018 nak titulálja. Szal kevernek kavarnak, csak hogy meg ne értsd. Elég nagy üzlet politika van benne. Van olyan amikor ugyan az a szerkezet ketyeg egy 350000Ft értékü orában mint egy 4.5 milliot éröben.

Előzmény: Zoom (480)
Zoom Creative Commons License 1999.09.29 0 0 480
Barangoltam a net-en és az x-edik áruházban megtaláltam a pontos típusát. (4520.31) Köszi hogy az induló löketet megadtátok.
Egyébként a felhúzási problémára visszatérve. Nem ez a normális hogy egy kicsit nehezebben lehet felhúzni? Nincs senkinek ilyen irányú tapasztalata?
És a pontossága benne van a specifikációs tűrésében, vagy szétszedessem emiatt? Az az igazság hogy inkább nem nyúlatok hozzá az ilyen irányó keserű tapasztalataim miatt. (lásd lejjebb). Most hetente visszatekerek 1 percet. (Hiába a szerelemért áldozni kell :)
Nagyon sokat írtatok az Óra beléről. Azt honnan a francból lehet megtudni? Nekem az is új volt hogy nagy valószínüséggel nem is OMEGA van benne. (Nejemnek vettem valamikor egy PUMA órát és az órás azt mondta hogy nyugodtan vegyem csak meg mert a belseje CITIZEN. Ez egy 20-ezer alatti óránál Ok. De egy O+A-nál?) De ha azt mondjátok, hogy ez így jó akkor már tudni szeretném mi is van benne.
Lesliev Creative Commons License 1999.09.29 0 0 479
Sajnos a neten sem lehet mindent megtalálni... :-(( Nincs jobb ötletem, meg kell próbálni a márkaszervízt, úgyis mennél a felhúzási nehézség miatt, ott biztosan többet tudnak mondani róla.
És hátha a Tasztaltársk közül valakinek jobb ötlete is van...
Előzmény: Zoom (478)
Zoom Creative Commons License 1999.09.29 0 0 478
Köszi a címet.
Találtam egyet ami nagyon hasonlít, de mégsem az. "Omega De Ville 4500.31" A szíja a formája, az alakja mind ugyanaz, DE
amit én találtam az Automatic és dátumos volt, az enyém felhúzós (egy felhúzással 30 órát ketyeg). Vajh az enyém a közelében jár a tipusának vagy irtó messze?
Ha érdekel és elmondjátok hogyan akkor be is inzertálhatom a jpg-t.
Kérdés: Azt honnan tudhatom meg hogy mi van benne?
Lesliev Creative Commons License 1999.09.29 0 0 477
Zoom !
Talán ezen a helyen lehet a legtöbb órát megnézni :
www.ashford.com
De érdemes valamilyen keresőproginak (pl Altavista) megadni a márkajelzést, és biztos rengeteg helyet fog találni.
A sietéshez és a nehéz felhúzáshoz mégiscsak egy hozzáértő órásnak kellene látni a szerkezetet, szerintem csak akkor lehetsz megnyugodva.
A visszafelé állítás csak a naptáras óráknál tilos és csak naptárváltás idején, a naptárszerkezetek nyilván nem müködnek visszafelé. A Te órádon ahogy írtad ez a probléma nem áll fenn.
Előzmény: Zoom (476)
Zoom Creative Commons License 1999.09.29 0 0 476
Kedves órakedvelők és szakértők!
Nagyon örülök hogy találtam ezt a topicot. Sok mindent megtudtam, de még több kérdés is felmerült bennem.
Nemrég kaptam ajándékba egy új Omega mechanikus felhúzós karórát. Sajna semmi papír hozzá nincs. Így még a tipusjelzését sem tudom. Az órán meg az omega feliraton és a sorozatszámon kívül semmit nem találtam. Csak az árát tudtam meg 2300 DM. Ha tudtok segítsetek megválaszolni néhány dolgot.
1. Nem tudtok néhány webcímet ahol fényképek közül ki tudnám választani az enyémet és így a leírás alapján megtudnék róla egysmást?
2. Naponta 10 mp-t siet. Ez természetes egy mechanikus óránál vagy pontosításra szorul. (Tudom: Baross u 20, elolvasgattam a topicot első hozzászólás elött:-)
3. Irtó nehéz felhúzni. Minden reggel bennem van a frász hogy túlhúzom aztán kampeca. Ráadásul reggel mikor felébredek puha a kezem és csúszós is egy kicsit.
4. Itt olvastam valahol az elején hogy nem szabad fisszafelé állítani. Igaz-ez? Egy kicsit megütköztem rajta. Az enyémen nincs dátum és a mpmutató külön tengelyen van 6 óránál.
Abban kezdek biztos lenni hogy zafirüveges, mert már egyszer odaütöttem a falhoz egyszer meg az aszfalthoz (Na igen a defekt még öltönyben is előfordul, bár én nem öltönyben voltam:-).
Előtte egy digi-ana Citizen-em volt. Ez volt az első igazi órám. Nagyon - nagyon szerettem. 8-évig hordtam. Sajna a második elemcsere után por mehetett a mechanikába mert meg megállt a mutató. A kvarckijelzés tökéletes maradt. Ez lehetett az élettertama vagy szétszedés tette tönkre nem tudom, de nagyon megrendült az elemes órákban a bizodalmam. Ez a mostanit még jobban szeretem. Hihetetlen hogy meg tudja kedveltetni magát. Ahogy a kezemen hordom, azt érzem hogy egyre jobban hozzámnő.
Ez a topic meg segített abban hogy ne érezzen sznob-nak magam. Köszönet.
Lesliev Creative Commons License 1999.09.29 0 0 475
mwr !
Ez valóban egy viszonylag új technika. Tulajdonképpen egy kvarcvezérlésü óra (tehát nagyon pontos) ötvözve egy forgórotoros mechanizmussal, ami itt nem egy rugót húz fel, mint a hagyományos automata órákban, hanem egy generátort hajt, ami áramot termel a kvarcóra akkumulátorába. Erre azt állítják, hogy soha sem kell elemet cserélni az órában, de erre még nincs bizonyíték. Ugyanis a ma ismert akkumulátorok élettartama véges, max 10-15 év. Ezután a generátor hová fogja tölteni a megtermelt áramot? Valószínüleg mégiscsak ki kell cserélni az akksit. Azért az elmélet valóban jó, egy automata "felhúzós" óra kvarcpontossággal.
Előzmény: mwr (472)
Ruppy Creative Commons License 1999.09.29 0 0 474
igazi hős

Ebben még az is felháborito ha mondjuk nem akarod megvenni több százezerért ujonnan hanem mondjuk használtat keresel. Ugyan ez a kereskedö olyan brutális árat fog mondani, hogy leteszed a hajad.

Előzmény: igazi hős (473)
igazi hős Creative Commons License 1999.09.29 0 0 473
Szomorú, de nincs értéke a régi óráknak, legalábbis a Doxáknak nincs. Kb. 5 éve (az első lakáshiteleink idején :-) én is elvittem becsüshöz a "papa óráját". (A nagyapám a múlt században született és fiatal korában kapta az órát úgy 192x-ben. Mai is működik, egész pontos: -1/2 perc naponta.) Szép duplafedeles ezüst Doxa, gondoltam kisegít minket ha muszály. Egy frászt: 3000 Ft-ot (na jó mai értéken legyen a duplája) kínáltak érte. Hát ennyit a régi órák értékéről vagy inkább a vele "kereskedőkről"...
Előzmény: Lesliev (470)
mwr Creative Commons License 1999.09.28 0 0 472
Nem tudja valaki mit jelent az, hogy "Autoquartz technológia" ? Már több helyen is láttam, a Tissot meg Fortis órákkal kapcsolatban. Állítólag valami nagy újdonság ?!

mwr

Lesliev Creative Commons License 1999.09.23 0 0 471
Esetleg, ha valaki ismer megbízható értékbecslőt (esetleg vevőt), az légyszi írjon.
Köszi, Lesliev

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!