Véleményem szerint egy cserealkatrészt (a levett hátlapot) te kifizetted. Nem úgy szólt a dolog, hogy te odaadod a régit, ők pedig adják az újat. Bár konkrétan használati értéke nincsen számodra, azért mégis fizettél érte. Aztán mi van, ha megunod az üveg hátlapot? Veszel hozzá egy telit? Azt mégis mennyiért?
Szal nem kötelező, de szerintem logikus érvekkel megmagyarázható, hogy miért is kellett volna odaadniuk a levett hátlapot.
Az ötlet nem rossz. Nekem igazándiból csak benyomás-szerű élményeim vannak az egyes óragyárakról. Ezekről persze tudok írni.
Seiko
Az alacsony árfekvésű óráik kizárólag kvarc szerkezettel készülnek, legalábbis hazánkba mást nem hoznak be. Minőségben nem térnek el egyik konkurrens cégtől sem. Egy-két kiemelkedő modelljük van, ezek ára a hasonló tudású nagyobb márkákhoz képest elfogadhatóbb (például mélységmérős búváróra). A Kinetic sorozat érdekes technológiai megoldásokat vonultat fel, és bár maga az ötlet kíváló, az akkumulátor kb. 5-7 éves élettartamát kihagyják a hírdetéseből (ennek cseréje pedig elég idő- és költségigényes). Asszem van saját automata szerezetük (de azt nem tudom, hogy mibe raják).
Bulova
Nagyon szép forma- és ízlésvilágú, klasszikus értékekre támaszkodó órák. A belükről semmi információm nincsen.
Omega
A klasszius svájci óragyártás egyik alappillérét jelentő cég. A koaxiális rendszer kitalálásával valamit csináltak, de hogy ebből a jövőben mi lesz, azt még senki sem tudja. Minőségi órákat gyártanak, elfogadható árfekvésben.
Breitling
A repülős órák non-plus ultrája. Az egyik legdrágább automata szerkezetes óra előállítója (Montbrillant PQ, 36000 dollár, nagyjából 9-10 millió forint). Drága, igényes órák, speciális ötletek (vészjelző adó az órában például). A felhasznált mechanikákhoz és anyagokhoz képest brutálisan magas árat számolnak.
Fortis
A repülős órák klasszikusai. Megbízható szerkezeteket gyártanak, zárt, hagyományos elvekből táplálkozó formavilággal. Inkább funkcionalitás, semmint külcsin. Talán az egyetlen teljesen analóg és teljesen önfelhúzós ébresztős kronográfszerkezet. Sajnálatos, hogy nem szereznek minden órájukra egyedi minősítést.
Longines
Az egyik legelitebb, még az elfogadható árkategóriába dolgozó óragyár. Hagyományos alapok, nem elszállt design. Sajnos olyan melléfogásokkal, mint a Lindberg-sorozat, rontottak saját hírnevükön.
Swatch (merthogy ők is svájciak ám!)
100% divat, 0% belbecs. Olcsó kvarc szerkezetek, rettenetesen rossz anyagminőség, de az legalább svájci precizitással egyenletes minőségben. Van saját automata kaliberük, de ezt szinte egyáltalán nem tervezik bele az óráikba.
Tag Heuer
Az all-purpose sportórák nagy öregjei. Brutálistól az elegánsig minden van. Ritkán használnak automata szerkezetet, jobban kedvelik a kvarc beleket. Hozzáteszem, sajnos. Jó marketingstratégia, de nem sokkal több előny mondható el a cégről. Minőségükhöz és értékállóságukhoz képest nagyon drágák.
Chronoswiss
Kimagaslóan érdekes technikai megoldások, egyedi, vagy egyedileg módosított hagyományos szerkezetek. Nagyon igényes kidolgozás, bár mindez már az ésszerűtlenség határát súroló árakon.
Ennyi telt tőlem mára.
Jólét!
Prof
U. i.: Megjelent az Óra Magazin. Holnap jön meg postán, majd beszámolok!
Igertem, hogy referalok a hasznaltan vett Omega Speedmasterem pontossagarol. Nos: az eddigiek alapjan napi 5-15 masodperc a _kesese_, fugg attol, hogy a kezemen van-e, vagy leteszem napkozben is (ejszaka mindig leteszem), valamint, hogy megy-e a stopper.
A jellemzo (egesz nap a kezemen van, nem megy a stopper) az a 8-11 mp-es keses, tehat ha jol be lenne allitva, akkor belul lenne a 0-6 mp-en. Sajnos itt Szegeden nem tudok semmi olyan helyet, ahol be tudnam allittatni, Pestre meg ritkan megyek.
5-7 masodpercre akkor megy le a keses, ha nappal sincs a kezemen, ilyenkor a Ruppy altal mar emlitett okok miatt gyorsabban jar, es ez merheto.
13-15-re akkor megy fel, ha megy a stopper egesz nap. Persze nincs szuksegem a stopperre egesz nap, csak a teszt kedveert jarattam nehanyszor. Tapasztalt mas is ilyesmit, hogy a szokasoshoz kepest kesik az ora, ha megy a stopper?
Prof
Sajnos nem kaptam semmiféle hátlapot csak ami rajta van.
Szerinted az járna? Ha igen ki kell vernem a balhét.
Egyébként lenne egy ötletem. Ez egy nagyon önző felvetés, de lehet, hogy nem csak nekem lenne tanulságos, és mindenki tanulhatna belőle. Abból indultam ki, hogy én számítástechnikával foglalkozom, de az gépészmérnökként végeztem anno és ezekben a témákban eléggé ismerem a számítógép ,autó gyártmányokat, felépítést beszerzést és egy jó ár teljesítmény viszont is fel tudnék vázolni. (Ha computerben tudok valakinek segíteni írjon magánban) Mivel az órákkal kapcsolatban ti vagytok profik, mit szólnátok hozzá ha sorbamennénk az említésre méltó óramárkákon és mindenki elmondaná mit tud és mit tart róla, hol lehet megnézi (WEB), illetve magyarországon ki forgalmazza. Szóval egy kis óramagazint indítani itt. Lehet, hogy eszent ötlet?
Szal elöljáróban. Ma meggyött a Tag hivatalos 1999-es (nem 2000-es!) katalógusa. Igen szép kiállítású, bár én (szakmabeliként) szebbé tudtam volna tenni. Az órák nem teljes választékát mutatja be, így például a Link sorozatról egy árva szó sincs benne. Nem mutatja be a rendelhető számlapszín/szíj kombinációkat, ahogy azt sem, hogy az egyes órák milyen lehetséges mechanikával rendelhetők. Látványos, de nem túl nyerő.
Kurafi! Az O+A coaxiális mechanikájának leírása gyöhet ezerrel!
Jah... Idézet from Poen site... http://www.poen.com
Érdemes elolvasni az órakultúráról szóló részt.
Breki!
Szal arra gondoltam korábban, hogy ha egy mód van rá, ne az óráBAN keresd a sorozatszámot, ha keresed, hanem mondjuk valamilyen, az órához mellékelt papíroson, vagy az eredeti hátlapon (ha odaadták, amit azért erősen remélek). De mondom, tudtommal a Flieger sorozatot nem számozzák, pláne nem egyedileg.
A szíjnak utánanézek. A Poent úgyis meglátogatom a minap, és a környéken egyébként is van pár hasonlatos bolt. De az biztos, hogy olcsó nem lesz, legalább egy tizesre számolj, ha nagyon jó, talán ennek kétszerese is lehet (biztonsági záras csat függvénye).
Prof
A "sokat tud" már az új szemléletemből fakad. Nem a Casio telememo 300hoz viszonyítok már hála nektek, hanem végiggondolom, hogy pusztán mechanikus úton milyen nehéz megoldani minden plussz funkciót (stopper, alarm, stb, és még a méret se legyen túl nagy.
Köszi az infót, de lenne egy kérésem hozzád vagy akinek van egy kis ideje. Mivel én Debrecenben lakom nem minden nap rohangálok fel pestre. Ha jártok olyan helyen ahol fekete cápabőr szíjat árulnak biztonsági csattal (és lehetőleg nem a legdrágább hely) megköszönném a címét illeve az árát.
Kurafi
Köszi a biztatást. Ha van még ifód szívesen tanulok, mert most még szivacs állapotban vagyok, csak szívom magamba a tudást.
Szerintem választásod egy nagyon szép és igazán profi óra.
A napi 1 mp-es elmászás egy mecha szerkezetnél több, mint oltárian jó!!!! Még napi 2-3 mp is irtózatosan jónak számít, ha belegondoltok, hogy a C.O.S.C. certifikát követleménye (chronometer) -4 .. +6 mp közötti napi eltérés. A FORTIS amit választottál, nagyon tuti.
Mitól csoda a mechanikus szerkezet? Nos lássuk csak:
Egy napban 86,400 mp van. Ha egy szerkezet csak 5mp-et mászik el naponta, akkor 0,0057%,
(57 ezredszázalék), azaz 99,9943% pontossággal méri az időt. Pusztán rugók és fogaskerekek
segítségével..
A csuklónkon lévő kis "májkrémdobozban" a gátrendszer tolja előre a kerékművet, ez végzi a legnagyobb munkát a szerkezetben. A te FORTISod is óránként 28,800-szor teszi ezt, ami 4 év alatt több, mint EGY MILLIÁRD impulzus (TIK), amit a gátrendszer továbbított. Ez kb. hatszorosa az emberi szív teljesítményének..!
Van még egy pár ehhez hasonló érdekesség, ha érdekel benneteket :)
Hát ezekre gondoljatok, amikor egy nemes óra ketyeg a csuklótokon, és valaki fikáz, hogy
az ő X Ft-os kvarcórája is ugyanúgy mutatja az időt.
Prof!
Ha az OMEGA shockwave flash-ből nem is derült ki, röviden megírom majd mi a pláne az új
coaxial Hemmung (escapement) -ban-ben. Mint minden forradalmi ötlet ez is pompásan egyszerű, csak kitalálni volt 20 év :) Azér gondolom nemhiába állnak sorba az óragyárak a licenszért :)))
Szeirntem alapokat tud, és ez most nekem fontosabb, semmint tovább keressem az amúgy is megfizethetetlen tökéletes órát. Én több éve hordok tépőzáras szíjat, azt nagyon megszerettem, fém szíjas órám tizenvalahány éves koromban volt utoljára, akkor a szar minőségű, még valami nagyon allergén anyaggal felületkezelt szíjtól szépen kipattogott a csuklóm. Azóta nem hordtam, de a Sphere és benne Sharon csuklóján a brutál nemtommilyen búváróra (azóta sem tudtam kideríteni, mit is hordtak) eléggé megihletett. Bár gondolkozom párhuzamban a másik két eshetőségen is (tehát a szetten).
Neked inkább azt javallanám, hogyha fent jársz, ne feltétlenül Fortis szíjat vegyél, hanem a Petőfi Sándor utca elején (vagy lényegében bárhol az ékszerésznegyed boltjaiból) egy neked tetsző cápabőr szíjat. Valamivel olcsóbb, mint a Fortis saját szíja, alapból biztonsági zárral árulják, sokkal jobban bírja a nedvességet (izzadást is), mint a szarvasmarha/sertésbőr szíjak és valamivel tartósabbak is. Bár fölrakatni úgyis csak a Poenban tudod.
És hát igen. A vastagság. A minap olvastam egy tesztet valamelyik nagyobb Fortisról (Flieger sorozat), és az ipse a saját csuklóját 6,5-7 collosra írta. Namost ez ugyi egy vastagabb női csukló (kb. 16,5--18 cm), és ezen szerinte jól mutatott az óra. Hát, nekem nincs kifejezetten brutális csuklóm, de még az általam kiválasztott viszonylag kicsi és vékony óra is elég dominánsan terpeszkedett rá.
De mindenképp jobb érzés volt, mint a Casio műanyag semmisége... :-)
Agh. Mikor lesz már április...
U.i.: Ja! Akinek kell a Fortis árlista, sikítson, küldön privátban (Word).
Prof
Szerintem tényleg szép óra. Elolvastam a leírását és sok mindent tud. Szerintem azonban bőrszijjal szebb. Bár ez tök szubjektív. Oldalról nem láttam róla képet. Ugy gondolom azért vékonyabb mint a 7750 es szerkezet ami nem hátrány. Az egyetlen gondom ez az új órámmal. Én is akarok egy bőrszíjat rendelni.
Breitling! Néhány hónappal ezelőtt még én is azt gondoltam, hogy minden óragyár saját szerkezetet használ, és tulajdonképpen fogalmam sem volt, mi miért és hogyan is működik. Azóta részben az itt olvasottak hatására, részben az Óra Magazin (Gvass, a hírdetésért egy fél doboz sorozat jár nekem a PP-vel! :-) ) olvasgatása által. Persze rengeteg minden nem tudok, de idővel az ember ugyi tanul.
Ha küldenél linket az O+Á-ról, akkor megnéznénk szerintem szívesen. Vagy akár magát az órát is belinkelheted, aztán minden nap más próbálja ki a topicolvasók közül. Jah. És végülis akkor a Breitling maradt, és lett az O+A, vagy Breitling ment, O+A jött?
Breki!
Jah. Lehet mondani. Egyelőre aktívan kevéssé, bár egy repülő szerkezet azért van a szobámban. Igazándiból az anyagi lehetőségeim plusz az idő (ez utóbbi jobban) hiányzik hozzá. Kisgépes látvarepülés, kisgépes műszeres repülés és forgoszárnyas repülés érdekel a leginkább, és persze az űzött sport, a siklóernyőzés. A többi valahogy nem igazán vonz. Jah, és persze több tízezer repült órám van szimulátoron.
Egyébként Ref. 611.22.11 M -- Fortis Cosmonauts Automatic GMT fém szíjjal.
Megkaptam ma a Poen legújabb árlistáját Fortis órákra. Aszongyi:
fenti modell: 204 000 (bőr szíjjal 192 ezer), ez bizony kemény 44 ezer forinttal drágább, mint két héttel ezelőtt volt (testvérek közt is 24 százalékot dobtak az árakon). Viszont a Cosmonauts Set (bőr táska, fémszíj, bőrszíj, szövetszíj, szíjcserélő, füzetke meg dobozka) feltűnően olcsó, mivel a fém- és a bőrszíj együttesen kb. 42000 forint. Lehet, hogy majdan benevezek egyre, feltéve, ha nem akarnak egyből két szíjat rámsózni (egyet az órához, egyet a szettel).
No, mára ennyit. További kellemes órázást mindannyiunknak!
Most jött el a pillanat, hogy bevaljam mindenkinek, hogy én imádom az órákat, de a szerkezethez meg hasonló dolgokhoz nem értek. Prof, lehet, hogy nagy a Breitling, de most vettem délben egy Omega Seamaster Proffessional -t ez se semmi. Az előbb voltam benn a főnökömnél amikor elővillant az ingem alól elég furcsán nézett rám.
Ja igen azért már művelődöm szerkezet ügyileg is.
jpmaster
Sajnos én sem vagyok hozzáértő, sőt automata órákkal is csak most kezdtem foglalkozni, ezért még nekem elég fontos szempont, hogy tetszik e az óra vagy nem. Az említett órák valószínűleg sokkal jobbak mint amit vettem, de az áruk is magasabb, és nekem jobban tetszik a Fortis. Az előzetes körkérdés során senki sem akart lebeszélni róla, illetve nagyon lesujtó véleményt sem hallottam a Fortisról. Ezért vettem meg. Persze ha bővülnek ismereteim és több pénzem is lesz lehet sőt biztos, hogy le fogom cserélni, de az eltelt néhány nap nem okozott csalódást. Azért is örülök neki :)
Na, aszongyi. Lemented az oldalt (forum.cgi). Megnyitod WordPad-ben. Megkeresel egy reszt (az eredeti Netscape/IE oldal alapján), ahol kép van. A kép hivatkozása (szóközök nélkül persze) nagyjából így fog kinézni:
< b r > < i m g s r c = h t t p : / / w w w . o m e g a . c h /stb. stb. stb. >
Ezt masold ki sima Copy paranccsal, a http: utáni részbe pedig írd be a kép lelőhelyét a neten.
Ezt a szöveget simán illeszd be (Paste) a hozzászólásod szövegébe.
Ha csak HDD-n van meg a kép, küldd el nekem, én felrakom, és persze elküldöm a képet ide is.
Jólét!
Prof
U.i.: Teljesen szerelmes vagyok eljövendő Fortisomba... :-)))
U.i.2.: Mákos! Szerintem. Bármennyire is tetszik az Opposition, szerintem egy kvarc szerkezetes óráért, mégha Longine is, esetleg a beliben ETA kvarc szerkezettel, nem igazán érdemes közel 200 ezer forintot kiadni. Sőt. NAGYON nem érdemes.
Mákos! A gyárak adatait (mégha MSRP, ajánlott végfelhasználói árról van is szó) soha nem szabad alapul venni. Érdemesebb a nagy on-line ereskedések környékén körbenézni, és az árak után tapogatózni. A kinti discount árak (az MSRP --5--25%) nagyjából fedik azt az árat, amennyiért az órát idehaza meg lehet szerezni, az eltérés (a felső árkategóriában természetesen, tehát 150-200 rongy felett) 10-15% maximum.
Ami alapból példaértékű lehet: a Breitling B1 (hajdani nagy kedvencem) kinti discount ára egy-két helyen 450 és 500 rongy között volt, idehaza pedig karácsony előtt 475000 forintért volt kirakva a Petőfi Sándor utcában.
A Longines kell, érdemes a Vörösmarty téren érdeklődni, nekik van a legnagyobb választékuk, és -- legalábbis tudtommal -- ők foglalkoznak az elsődleges importtal is (mint a Poen például a Momo Design, a Swatch, a Fortis, a Chronoswiss márkákkal).
JP!
Aszongyi. Teszt követezik. Aztán a folytatás.
Breitling!
Szerintem -- ha a dőlt számok idétlenségétől eltekintünk -- ez a Breitling legsikerültebb sorozata. Csak hát az ára... Meg nekem a mérete...
Azért legalább valami tájékoztató jellegű információt adhatnál.
Szervusztok !
Nagyon megtetszett a Longines Oposition chrono változata. Úgy tudom itthon még nem lehet kapni.
Mennyivel szokott eltérni a gyártó weblapján megadott ár az itthoni ártól ?
Kösz a választ !
Mákos
Köszi Prof a segítőkészséget. a megoldás egyébként az ötvös lett. Nem írom meg mennyiért vállalta. Nem semmi. Ez van aki vállal egy ilyen kaliberü órát az vállaja a költségeit is. Ezzel együtt valószínű, hogy elcserélem egy James Bond féle új Omegára némi ráfizetéssel.
Navitimer: Old Navitimer Steel (az enyém fém szíjas)
Én, aki nem lévén óraszakértő (csak érdeklődő) és aki aki munkájánál fogva nem mindennapi internetfüggő, a topic elején <100 környékén kifejtettem, hogy az igényeidnek megfelelő modell Szvsz az a:
ROLEX Exporer/Submariner/GMT vagy Daytona Steel
Zenith El Primero esetleg
Omega SeeMaster Chrono.
Én hétköznap egy Spéci (2000 db-os szériában gyártott) Seiko-t hordok, "ünnepnapra" Omega Dynamic, ill. Longines van.
Külföldi barátaim szerint van a Rolex..... + a többi óra. :))))))))))
Méretes darab lehet, gondolom a nagyobbikat (40 mm-es tokméret) vetted. A szerkezet (ha a boltban nem mondták volna) Valjoux 7750, ha rendben tartod (évente-kétévente tisztítás, kenés stb. a Poenban), úgy jó 30-40 évig óra lesz.
Az áremelést már alapból kalkulálom. A nekem meglévő árlistában az órád 260 rongyért van benne. Egy Breitling azonos szerkezettel nagyjából 300-400 körülre gyönne ki, ha nem többre (pofátlanul drágák).
Namost. A boltban én legutóbb egy borzasztó kezdő emberkébe akadtam be, aki -- nagy szerencséjére -- nem sokkal később átadott az üzlet valamilyen öreg rókájának (nagyjából Thomas Magnum magyar kivitelben). Ő korrekt tájékoztatást adott, úgyhogy szerintem a téged kiszolgáló ember egy kicsit Swatch-mániákus lehetett (sajnos egy cég forgalmazási szempontból). Minden, de legalábbis majdnem minden analóg órára jellemző, hogy nem tudod megállapítani a napszakot. Ez alól legfeljebb a 24 órás számlappal rendelkezők (Pl. Fortis Flieger Automatic 24 h) kivételek. De nem is ez a cél.
A többiről meg érdemben nem tudok nyilatkozni. De ha majd benézek a boltba (ha más nem, új árlistáért), akkor megkérdezem.
Sok örömet hozzá! Pár hónap, és márkatársak leszünk! :-)
Prof
U.k.: Az acél csaton a boltban mutatták a bűvítőt. Ez egészen pontosan hogyan is működik, és nagyjából mennyire tágítja ki a szíjat. Például pulóverre (konkrétan Neopren ruhára) rá lehet-e így venni?
Hali mindenki.
Bocsi, hogy csak most írok, de volt egy kis dolgom, tegnap meg reparálták a topicot.
Prof
MEGVAN az új órám. Végül egy Fortis Flieger Chronograph Automatic-ot vettem. Teljesen vegyes érzések kavarognak bennem. Ez az első automata órám, és vannak dolgok amiket még meg kell szoknom. A POEN ban vettem rengetegsok pénzért (ahhoz képest amit egy normális ember adna érte), de már az indulás sem volt teljen frankó.
1. Ha két három nappal hamarabb megyek 30000 Ft ot spórolhattam volna ugyanis áremelkedések voltak. Ha még nem hallottad ezt kalkuláld bele az óravásárlásodba.
2. Olyan dolgokat mondtak az automata órákról, hogy ide le sem merem írni. Kb olyanokat, hogy örüljek ha körülbelül todom, hogy délelőtt vagy délután van és mág egy csomó hasonló dolgot amivel nem kellene traktálni egy vevőt aki akkor költött el valag pénzt. Teljesen elkeseredtem. Hála istennek az utóbbi napok személyes tapasztalatai alapján ez csak hozzánemértés lehetett, mert a valóság hála istennek nem ez.
A másik érdekesség a méret. Egy kis májkrémes doboz acélszíjjal. Ezt nagyságot még tényleg szoknom kell.
Én minerál üveg hátlappal kértem mert bár igy csak 50m ig vizálló de legalább látom a szerkezetet. Viszont a hátlapra így nem került egyedi azonosító sorszám. Az ilyen órákban ez hol van?
Kurafi
Bár sok időm még nem volt teszetelni, de 24 óra alatt 1 másodpercet késett. Ez idő alatt testhőmérsékleten végig a kezemen volt. Ez ezért nem túl rossz.
Breitling! Van még két ötletem. Bár nem írtad meg, hogy a szíjból pontosan honnan és hogyan tört le az a darab, elméletileg lehetséges, hogy találsz egy olyan ötvöst idehaza, aki acéllal dolgozik (ritka, de akad). Ha a sérülés jellege engedi, elméletileg így javítható.
Ha ez nem járható (vagy nem akarsz barmolni az órán), akkor kérj kis segítséget a Breitling főhadiszállásáról, hogy árulják el egy olyan viszonylag közeli lerakat (szerviz) címét, amelyben nagy eséllyel vannak nem teljes cserealkatrészek, hanem apróbb darabok is (mutatók, számlapok, egyedi szíjszemek, csak csatok stb. Olcsóbb egy ilyen játékot megalkotni, mert a járulékos költségekkel (esetleg külföldi út) sem kerül annyiba, mint a teljes szíj cseréje. Bár nekem változatlanul az a véleményem, hogy a Petőfi Sándor utcában van pár elfekvő szíj, amelyen jópár éve nem bírnak túladni, ezért akarják rádsózni ahelyett, hogy egy egyszerű csat vagy szemcserével rövidrezárják a dolgot.
Télleg, a Navitimer sorozatból egészen pontosan melyik is?
Más.
Nézegettem itt a felületi keménység játékokat. A zafírüveg (egyfajta kristályüveg) mesterségesen előállított, a természetes zafír kristály szerkezetét utánzó struktúrában építkező anyag. Keménységét tekintve a legkeményebb gyémánt 10-es értékétől csupán egyetlen értékkel marad le (9-es), ami annyit jelent, hogy egyetlen más természetes vagy félig mesterséges anyag sem karcolja normál körülmények között. A 10-es skálát egyébként Mohs-skálának nevezik, amely általában ásványok és kőzetek keménységét adja meg. A legpuhább, 1-es keménységű az agyaggő, a legkeményebb a gyémánt. Léteznek más módszerek is, ilyen például a Vickers- (gyémánttűs) és Brinell- (acélgömbös) féle keménységmérés. Előbbit általánosan, utóbbit elsősorban fémek vizsgálatára használják.
Megint más.
Korábban találtam egy oldalt, amely több gyártó egyedi számozású kaliberéről mondta meg, hogy a nagy gyárak melyik kaliberének azonos vagy módosított változatairól van szó. Jól jönne egy teljes- vagy közel teljes lista (neten), esetleg valami papíros formátumban (katalógus?). Akinek ilyen információja van, az ne habozzon megosztani a nagyérdeművel!
Ruppy! Az is jó lenne, ha elárulnád a nagy titkot, honnan is szerezted a mechanikákat bemutató robbantott rajzokat!
Köszi Prof az infót. A Petőfi Sándor utcát én is ismerem, ezért próbálkoztam mással.
Az Órám egy Breitling Navitimre Steel. A gond az, hogy én is érdeklődtem azóta a teljes szíjat kell sajnos cserélni ami Kb.: 70000,- alsóhangon. Az órát kaptam az értéke Kb.: 350000 -400000 ,-
Köszi az infókat. Most igazán azt kellene tudni, hogy van-e akkora méretkülönbség a férfi és női modell között, hogy utóbbiban ne férjen el ez a szerkezet, merthogy az (legalábbis a www.ozdoba.net szerint) 25,6 mm átmérőjű (elméletileg tehát gond nélkül elférne egy átlag 30 mm-es női tokban).
Persze, hogy írok, de a dolog azért még várat magára. Ajándok lesz majd, születésnapra (az enyémre a Fortis magamnak, az övére még nemtommi egy hónappal később).
A coaxial szerkezet működését bemutató flash montázzsal nekem az a baj, hogy magát a szerkezetet nem mutatja. Iszonyú látványos, de a magas reklámértéken kívül technikai háttértartalmat azt nem ad. Ez kábé olyan, mintha mondjuk a wankler-motor működésének elvét egy olyan filmet mutatnák be, amelyen a feltaláló lemos egy Mazda MX-5-öst (asszem ez az egyetlen sorozatgyártású autó, amiben ez a motor van). Szal ez még kevés.
Ruppy! Korábban küldtél egy csomó szerkezetről röntgenrajzot. Erről is kellene valami. Meg mondjuk a forrás, ahonnan összeszedegetted őket.
Amit a TAG Kiriumjáról tudok
1., szép :)
2., szerkezet: ETA 2892-A2, Nivarox-I-rugó, 28 800 A/h, C.O.S.C. chronometer tanusítvány
(bár ez szerintem nem a lady modell, úgyhogy méreteket nem írok)
Női modellből csak a Kirium Lady Chronograph-ot találtam, azt is kvarc szerkezettel.
Feltétlen írd meg, ha sikerült valamit választani..
Coaxial szerkezet működése:
Follow ezeket a linkeket, és choose "See the Coaxial Flash animation":
http://www.omega.ch/home_daniels.html#
vagy
http://www.omega.ch/n2_daniels.html