Tegnap este olyan örömben volt részem, amihez csak egy Gundel-béli kulináris túra fogható. (Peep show-ba ezentúl ne is járjon senki, az ÓRASZALON nagyobb élvezet, sőt pénzt sem kell hajigálni...)
Szóval gondoltam, megnézem, milyen csodás a JiG által keresett óra. A WestEnd-ben meg is találtam a szökőkút galériája és a mozi közötti hátsó úton a (SWATCH és márkás órák boltja - úgy látszik, a cégnévadó óra saját maguk szerint is a "futottak még" kategóriába tartozik) jelölt kereskedést.
No, ott tényleg megvan a fehér DeVille. Nem 305, hanem 315e Ft-ért. Bőrszíj hozzá 20e, cserélhető. Így már húzós, viszont a bőr tropára menetele után, vagy ízlésváltáskor további tartalék van kéznél. A leányzó szerint két hét alatt 30% előleg után beszállítják 262,5e-ért a fekete bőrszíjasat. (Később rájöttem, hogy fenntartással kell fogadni.) Egyébként ez tényleg az egyik legszebb O+A számlap.
Aztán jártam még az Andrássy úton is. Mivel ott egy nagy Ohm jel díszeleg az egyik bolt felett, oda is benéztem!
Ott is van DeVille (ezüst). Azonban már többet tudnak róla. Ugyanis kiderült, hogy ez ez egész számlap dizájn (bármilyen színben) már a múlté, kifutott. Ami ahol látható, az még van, több nincs, új váltotta le.
Íme:
No, ennek a közepe amolyan gilosált-szerű, de tán inkább dombornyomott. Az órajelölés sem olyan csudás. Azonban ez már tényleg beszállítható 201k pénzért.
JiG! Ha csak a régi tetszik, gyorsan szaladj utána, ha viszont olcsóbb kell, ráérsz öregurasan is.
A beszélgetés során kaptam a kisasszonytól egy bordó kötéses O+A katalógust is. (Nem tudom, mindenki után hajigálják-e, én sem vagyok az élő rábeszélés művésze, tán a kezemen csillogó ketyegő tette komolyabbá az óraérdeklődésemet.)
Még megcsodáltam a Constellation sorozat szerintem legszebbjét is (sötét számlapos, acél, chronometer bizonylatos automata), hát lehet, hogy egyszer rámozdulok.
Ami viszont FANTASZTIKUS volt :
Kifelé menet belelapoztam a katalógusba és hol nyílt ki? A Coaxial DeVille-nél. Óh, mondom ez egy világraszóló csoda, vissza is szaladtam a boltba, mint Columbo hadnagy. Egyből rákérdeztem, hogy látható-e valahol életnagyságban. A válasz egy kérdés volt: Mutathatom? Nekem földbe gyökerezett a lábam és bőszen helyeseltem. Eztán egy elegáns plüss?tálcáról a kezembe foghattam a világ eddigi 999 darabjának egyikét, a 795-öset!!! :)
Kicsit nagy is, a színe (vöröses tónusú arany) sem a kedvencem, de ami benne van, az mindennél külömebb. És itt Mo.-n megvehető 1,29m Ft-ért! (Egyet már eladtak, mert kettő jutott be az országba.)
A CSODA :
És ami utána történt ...
A csuklómra vettem pár percre. Meglóbáltam, csodáltam, hallgattam, letörülgettem, mindenfélét tehettem vele, hát gyönyörű !!!
Ez életem egyik kiemelkedő műszaki kapcsolatú eseménye volt.
Hosszú voltam, de mesélni akartam.
NPZ
U.i.: Még valami. Van egy épkézláb elképzelésem a "mech. chrono. with quartz stepping"-re.
Koszonom, hogy szoltatok. Az az igazsag, hogy mindenkeppen borszijasat szeretnek. Szerintetek meg lehet cserelni a femszijat borszijra. (ugyanaz mind a ket esetben az ora tokja???)
JiG
PS: Vagy a masik megoldas, hogy megveszem a szurke szamlaposat, es a szervizben kicsereltetem feherszamlaposra, hiszen alaktresz utanpotlasra van lehetoseg. Melyik mukodik???
Nem hiszem hogy sima kvarc kronográf lenne. Zsákmányoltam a kiállításon egy IWC könyvet, amiben külön említik a "quartz movement"-et (néhány Portofino modellben van) és a "mechanical chronograph with quartz stepping"-et.
Ez nem lehet esetleg egyszerűen egy analóg mutatókkal ellátott quartz kronográf?!
Mert ugyebár ez is megfelel a szabad fordításnak: homok léptetésű is meg mechanikus (megjelenésű) időmérő is. Csak így szebben hangzik, ha már jobb házból származik.
Töredelmesen meg kell valljam, amikor ott jártam, ez elkerülte a figyelmemet.
NPZ
U.i.: Emlékeztek, melyik volt 878 kHUF ? Nálam ez a schaffhauseni TOP. Segítség: az anyaga "IWC ötvözet".
No, IWC demóval hogy álltok?
Ami viszont nekem szemet szúrt, az nem a JamesT.K. által fellelt mech. dolog volt. (Az egyébként pontosan mit takar?)
Én eddig úgy tudtam, hogy a világ első - tulajdonképpen - digitális időjelzésű óráját a MOVADO készítette a harmincas években.
Íme:
Ezzel szemben azonban olyat láttam, hogy NA ! A Schaffhausen-iek már 1885-ben megalkották ugyanezt, csak az akkori technikai lehetőségek alapján zsebórában.
Így aztán a fejlesztési pálma immáron az IWC-é, a MOVADO "csak" karórába miniatürizálta ezt a mai dátumjelzésre hasonlító szerkezetet.
Nekem is szemet szúrt a "mechanical chronograph with quartz stepping??? ......" , biztos nem volt egyszerű kitalálni, majd megcsinálni.
más
Tegnap volt a Spektrumon az első kronográf megalkotójának (Harrison) a története. Már láttam párszor a National Geographicon, igaz angolul. Kötelező olvasmány :-) mindenkinek, akit érdekelnek az órák. A címe A Navigáció kezdetei 1.
De, ha mégis, van egy javaslatom.
Még ezen a hétvégén megtekinthető az IWC kiállítása a Vörösmarty téri OREX alagsori bemutatótermében. Néhány db igencsak kuriózum, nem érdemes kihagyni. Bennem pld. egy világ dőlt össze a digit. kijelzésű mechanikus órák terén. (És egy új épült fel azonnal, már Schaffhausen alapokon.)
Az újak árfekvése (310e uszkve 74.3m) sem kispiskóta, és ezek közül szerintem a 878kHUF módon árazott volt a Top-on. (No, melyik??)
Még valami.
Ha Papádnak még megvan a Marvin-ja és jó szívvel átadja neked, azzal nyugodtan kivárhatod a gyűjtögetés - akár távoli - végét. (Egy igencsak igényes középkorú kolléganőm is egy ötvenes évekbeli férfi Marvin-t visel már időtlen idők óta.)
Amire viszont vigyázz : ha sokat állt, használatbavétel előtt érdemes egy teljes nagyszervízt megejteni vele, hogy a lerakódott szennyeződések és besűrűsödött kenőanyag egyvelege nehogy kopásnak indítsa a tengelyeket. Ugyanekkor a beszabályozás pedig rendbe teheti az időérzékedet, illetve a holnaputáni elégedettségedet is. Ha pedig a tokot fel is polírozzák, meg új szíjat tetetsz rá, igazán a kedvencednek fog látszani.
A soraitokat olvasva feltámadt bennem a nosztalgia.
A Molnija-t visszaprivatizalom, talan még megvan az apai házban.
A Glashütte-m nagyon hasonló ahhoz, amiröl írsz. Sajnos egy szabadesés után megsértödött a kockakövön. A lengösúly a tövénél letört, talán szakember még visszaerösítheti vagy meg tudja javítani. Felhúzogatással még müködik, tehát más baja valószínüleg nincs. Ha jól emlékszem 27 köves, ami ma is elképesztöen soknak tünik számomra.
Viktor!
Pont erre utaltam valamikor az elején. Márminthogy ne kapkodd el, hordd még a régit és csak olyat végy meg, amit mindig kellő csodálattal fogsz viselni. Ha pedig az most még elérhetetlen, gyűjts rá tovább (tovább, tovább, ...), vagy keress használtan megbízható forrásból. (Persze Zenith El Primero így nem létezik, mert akinek van az mind imádja és el nem adná még a hetvenes évekbeli divatjamúlt fazonút sem.)
Még egy érdekesség, praktikus okokból (segédszámlap elhelyezése) ez a ketyegő tette divatossá a "nem a hármasnál lévő" dátumkijelzést. Sőt a másik nagy harcoshoz, az ETA Valjoux 7750-eshez képest laposabb a szerkezet (lásd. itt) , ami mégiscsak diszkrétebb tud lenni.
Viszont olyan kronográfot sem kaptam még a nejemtől, mint Raba. Irígylésre méltó családi kötelék.
Harnjehu!
Nocsak Molnija! Úgy tűnik, csak én nem ismertem, de én aztán abszolút nem.
Mit szóltál volna egy órás segítségéhez, aki a Poljot-on újra felteszi a mutatókat és akkor tán most sem akad össze. Én már egyszer sajna sk. egyengettem őket és jól elfordultak egymás felett, csak randán néztek ki, úgyhogy én is megejtettem ezt az üvegcsere során.
Viszont az a Glashütte ugyan nem a mai manufakturális darab, de mégis itt Ossie-ban ez volt a finommechanika remeke. A tiéd melyik fazonú? Nekem is van egy nem túl szép, de príma darab. Ez is automata, vízmentes, dátumos, három zománcozott számmal és keresztirányú középső bordázattal ellátott számlapú, valamint igencsak magas réz alapú tokkal.
A szögletes tok még mindig tetszik, de nagyon ritka az arányos, lendületes darab, és különben is, ahogy nézegettem a különböző órákat (ált. a neten), rájöttem, hogy egy óra vayg tetszik, vagy nem, függetlenül a tok formájától.
A Zenithek mind tetszenek, és ez kezdi megérlelni bennem a gondolatot, hogy egy ilyen kronot akarok a karomon látni......majd egyszer, ha lesz ennyi pénzem (azért szeretném 1-1,5 éven belül).
Addig pedig maradok a jelen Seiko 5-ömnél, ami elég pontosan és megbízhatóan jár, amióta megcsinálták (korábban is próbálkoztak vele, de kétszer sem sikerült nekik - igaz, más helyeken javíttattam).
Halihó!
68-ban kaptam egy Molnija zsebórát. Nem rajongtam érte, de megbízhatóan és nagyon pontosan müködött.
74-ben egy Poljot karórát kaptam. Olcsó darab volt és a pontossága nem rosszabb a társaiénál. A legnagyobb hibája az volt, hogy havonta kétszer/ötször úgy 1/4 2 körül öszzeakadt az óra- és percmutatója, bizonytalan ideig állt aztán újra elindult. Délután sosem tudhattam, hogy jól jár-e. Érdekes, éjszaka nem akadt meg. A Poljotot néhány hónap után lecseréltem egy automata Glashütte-re. Sajnos az a Glashütte nem a mai Glashütte.
Nagyjából kb. 20 másodpercet sietett naponta, hetente állítottam. A mutatott idö és a hét napja ismeretében jól lehetett saccolni a pontos idöt. :-)
Egyrészt még annyi, hogy a hátsókerékhajtásos ROLEX tényleg hülyeség lenne, így nincs is, nem is lesz. Ez a - fentiek módján - félreérthető utalás mindössze Te_o-nak szánt válasz volt a BMW hasonlatra.
Szintén felé tartozom köszönettel a Molnija témával kapcsolatban. Végre erről is tudok valamit... (Persze, ahogy írtam, megmarad a - tényleg strapabíró - POLJOT is egy rendbe tétel után.)
Viktor!
Úgy látszik, az induláskor megadott paramétereid (szögletes tok, 80-100 pénz) elszálltak, csak a fehér számlap és az aut. szerk. maradt.
Egyre szebbek közül választasz.
A Zenith kronográf, amit belinkeltél, egyszerűen frenetikus! Én mindig csodáltam, de sajna nincs még a birtokomban.
Ez 1969-től a világ egyik rekordere volt, elsőként készült automata kronográf dátumjelzővel. Sőt a leggyorsabb féllengés száma is ennek volt, van. Pontosan 36.000/óra. Ez tette lehetővé az 1/10 másodperces lépésű mutatót. Szintén ennek köszönhető, hogy a mechanikus szerkezetek legpontosabbjai közé tartozik. Mint azt a drágábbakon jelzett módon a gyár is beméreti, könnyedén hozzák a kronométer határértékeket is.
Ami viszont érdekes tudomány, hogy ez a szerkezet található a MOVADO 1970-es kronográfjában is. (Ez jórészt az amerikai piacra készült, az aranytokozásúként bitang sok pénzért.) Sőt, a világ egyik legkeresettebb óráját, a Rolex Cosmograph Daytona-t is ezzel szerelték. Persze a kézifelhúzóst követően a közelmúltig. Ott viszont a 36.000-es lengésszám nem igaz, visszavettek a tempóból.
Erről a Zenith-ről az Óra Magazin is értekezett egy régebbi, tán 3. számában. Esetleg mail útján küldök még infót.
>A múltkor felemlegetted, hogy a POLJOT-ot cseréljem Molnija-ra.
>Pro primo: Gőzöm sincs, mi fán terem a Molnija. (Esetleg tájékoztathatnál ...)
Eredetileg szovjet muholdas rendszer, ill. muholdak neve (elliptikus palyaju muholdak).
Az oroszoknak errol lett elnevezve egy zseboramarkajuk. Egyebkent nem is voltak olyan rossszak. Na, en erre poenkodtam volna, hogy az talan nem potyog le.
Hogy a Poljot meg mit kibir...
vat!
> Aztán rátaláltam néhány Zenithre.....
> ....ennyire szép chronot nem sokat látni, szvsz, teljesen arányos, kiegyensúlyozott, nem >tolakodó.
Es az Elite szeria, ejjjjj....
> A szerkezet leírását is elolvastam. Elég meggyőzőnek tűnt az a néhány mondat, bár a >pontosságáról nem szóltak.
Gondolom, mint az automatak altalaban, szerintem napi nehany mp-en belul marad.
> Szóval megnézve a Zenith kollekciókat, szinte mindegyik darab tetszett, és ez más >márkáknál még nem fordult elő.
Hat igen, ezzel en is igy...
> A mechanikus órákkal egy bajom lenne: mindig elfelejteném felhúzni. Bár ezt lehet, hogy >rövidesen kipróbálom -
>papámnak mintha lett volna egy régi Marvinja valahol, talán megtalálom.
A fogmosast is el szoktad felejteni? :)))
Amikor reggel felcsatolod, felhuzod - napi ritus lesz belole. Egy automataval ilyen gond nincsen.
Rolexben én sem hallottam hátsókerék meghajtásosról....:))
Egyébként abban a Mauriceban a viszonylag egyszerű formavilág és az aujtomata szerkezet tetszett meg.
Aztán rátaláltam néhány Zenithre.....
....ennyire szép chronot nem sokat látni, szvsz, teljesen arányos, kiegyensúlyozott, nem tolakodó.
A szerkezet leírását is elolvastam. Elég meggyőzőnek tűnt az a néhány mondat, bár a pontosságáról nem szóltak.
Szóval megnézve a Zenith kollekciókat, szinte mindegyik darab tetszett, és ez más márkáknál még nem fordult elő.
A mechanikus órákkal egy bajom lenne: mindig elfelejteném felhúzni. Bár ezt lehet, hogy rövidesen kipróbálom - papámnak mintha lett volna egy régi Marvinja valahol, talán megtalálom.
Még valami!
Autók közül is nagyon sokra tartom a BMW-t. Sokáig azt szerettem volna, de technokrata gondolataim nem bírják a hátsókerékhajtást és csak ezért nem ez lett.
A ROLEX-ben viszont nem találtam ilyen kivetnivalót ...
Te_o!
A múltkor felemlegetted, hogy a POLJOT-ot cseréljem Molnija-ra.
Pro primo: Gőzöm sincs, mi fán terem a Molnija. (Esetleg tájékoztathatnál ...)
Pro secundo: A POLJOT már csak emlékként megőrizendő, így eszemben sincs lemondani róla. Azonban így is működőképesnek akarom tudni, tehát irány az órás.
Pro tercio: Az hogy, hogy a fenébe sikerült így megütnie magát nem fér a fejembe, mert ettől durvábbakat is átélt a szerkezet. A hasonló cucc legendás zuhanásáról már írtam lejjebb, azonban az enyém régebben egy falusi este végén a nyomós kút vastömegének lett áldozata, ami után a betört üveg helyén a mutatók visszahajtogatása (!) után ismét normálisan járt. Ehhez képest a mostani ütés szinte csak érintés volt. És mégis most húzta a rövidebbet.
A Patek-ot köszönöm, hogy ismertetted, de eddigi, azonos ismereteim birtokában voltam oly bátor, hogy irígylésre méltassam Robicseket. Főleg azért is, mert, ha vesz egyet, Ő lesz az egyetlen - legalább közvetett - ismerős, aki ilyet visel. Merthogy azt tudhatja az ember, hogy hol beszerezhető, azt is, hogy kiváltság és még sok minden mást. De őszintén megvallva, még sohasem találkoztam vele senki csuklóján. (Olyat is ismerek, akinek csak ez az ÓRA, évek óta gyűjt rá, de csak nem jön össze, mert mindig hiányzik vagy a vége, vagy az elszánás.)
ŐK legalább sokat tudnak korábbi óráikról, amit biza nagyon hiányolok más márkáktól. (Pld.: DOXA problémám, habár nagyságrendekkel többet kéne nyilvántartaniuk.)
Viktor!
Ez a morisz... tényleg csudás, nem véletlenül van a honlapjuk címoldalán. De, valahogy mégiscsak idegen a tudatomban. Az is bántó gondolat, hogy nagy mennyiségű quartz gyártó, ami a legnagyobb nevek kivételével mégiscsak a tömegigény felé fordulást jelzi.
De mit szólnál tőlük ehhez az egyszerűbb megjelenésű mechanikus darabhoz:
Ami az érdekessége, hogy "Pontos" névre hallgat. Persze, nem a magyarból szedték az elnevezést.
Komolyra fordítva a szót, esetleg ebbe az irányba fordultál nézelődésed során ?
Viszont a Zenith nemhogy gyönyörű, hanem az egyik legkülömebb. Majdnem ilyenről hallottam tegnap, hogy (használtan, cca. 2 évesen) 200 kHUF ellenében gazdát cserélne. Mivel egy időben ez volt a szívem csücske, már csak azt nem tudom, hol kellene meghúzni az otthoni büdzsét.
Szoval lehet hogy csak en ertem felre, de ugy erzem, meg kell magyaraznom, mit is jelent a Patek-Philippe nev az orak vilagaban: amit a Rolls-Royce az autokeban. Kivulrol visszafogott, tradicionalis design es elegancia, belul a legkitunobb manufakturalis szerkezetek (talan emlitest sem erdemel, hogy mind mechanikus), csillagaszati ar. Ha van az orak kozott abszolut arisztokrata, akkor a Patek az. A kozismert Rolex olyan hozza kepest, mint a BMW a fent emlitetthez...
viktor a.t.!
A Maurice-L. szep orakat gyart, foleg az uj sorozatai szepek. A kepen lathato oraja vmi. harmadik lett a nemet Chronos oras korokben hires listajan, azt hiszem, nem minden alap nelkul. Es nagyon jo arban vannak az oraik. Szamomra csak egyetlen ok veti vissza oket: tul sznob vagyok ahhoz, hogy elokelo helyet erjenek el nalam. No meg szerintem kisse tomegigenyeket kielegito a marka design-ja. (Mondtam,hogy sznob vagyok. :) ).
Amugy tudjatok rola: okt. 5-15. IWC kiallitas az Orex vaci utcai uzleteben. Erdekes lehet.