Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
egy nagyobb cég telepítette végre a megrendelt napelem rendszeremet. No nem mvm vagy eon vagy hasonlóak.
Na szóval, megrendeltrm, intéztek mindent, telepítették, kifizettem mindent, óracsere megvolt és már él a rendszer.
Az normális hogy az inverterhez ilyenkor nincsen hozzáférésem? Tehát csak felhasználó szintű fiókot kaptam. Tehát módosítani a cég nélkül nem tudok, pl. plussz stringet létrehozni, napelemet hozzáadni vagy változtatni, átstrukturálni fák árnyékolása miatt vagy hasonlók.
Telepítői hozzáférésem tehát nincsen a megvásárolt rendszerhez. Ez bevett dolog?
Az elektromos autón gondolkodtam. De nekem nincs és most ahogy nézem az árakat nem is lesz egyelőre ,illetve a falu ahol élek se nagyon bővelkedik benne. Pedig a balaton 15 km. Pénz az lenne szerintem.
A szomszédom meg mindkettő nyaraló már. Alig vannak itt.
Sziasztok. Új vagyok itt is és a napelemeknél is. Most lesz kivitelezve egy 8 kwh-os rendszer itthon. Amikor elkezdtük még minden szép és jó volt. Mgt időben megjött kb okt. elején. A kivitelezés nagyot csúszott elvileg csütörtökön végre felszerelik. Inverter ilyesmi már fent vannak. Nyílvánvalóan gondolkodóba estem, hogy mi az édesanyám keserves hátsóját fogok kezdeni nyáron azzal a rengeteg fölös energiával. A havi bruttó elszámolás miatt.Klíma nem érdekel annyira mert jól szigetelt az ingatlan. Valami olyasmiben gondolkodom amihez jó sok áram kell nyáron és el lehet adni. Tehát valami üzleti dolog. Amúgy is üzletelek vállalkozó vagyok. Ahogy gondolom nyáron nagyon sok fölös energia fog termelődni. Ti mit tennétek ?
Van bármilyen időlimit arra, hogy az eonnak mennyi idő alatt kell a HMKE igénybejelentést elbírálnia? Fél évnél tartok kb, néhányszor küldtek 5000 ft-os kötbért, de semmi más. Marha idegesítő, mert a veszteség, amit emiatt elszenvedek, jóval nagyobb. Akár mondhatják azt is, hogy nem hagyjuk jóvá, én meg dobjam a kukába a saját pénzen vásárolt napelemeket?
igen, gondolkoztam ilyenen. nyáron a tetőre kerül majd egy pár méter cső és az fog menni egy kiszuperált bojlerbe, ami majd megy a rendes bojlerbe, előfűteni a hidegvizet. a pala alatt nyáron simán van 50 fok. alatta persze egy hűtükör, aminek a kiszellőztetését akartam megoldani napelemmel, aztán ez kicsit továbbfejlődött. :)
csak matekoztem.. 10 éven belül megtérülés, az jó. főleg ha zöldül is tőle a világ. ha meg 2 panellal már sok lesz a lekapcsolás: kapcsold át egy HMV villanybojlerre, ha van.
Itt is 3 fázis van, de én már leközösítettem mindent egy fázisra, hogy egy mérővel tudjam mérni a ház fogyasztását, ezért tudom ilyen pontosan. Simán elvagyunk 1*16A-en. Hűtőt ne számoljuk bele, mert nem megy állandóan, ezért csalóka.
Gondoltam rá, hogy egy időszabályzott wifi konnektorral rárakom a bojlert is, de pont az olcsóbb vezérelt áramot ne használjam? Pedig megoldás lehetne egy 2-300W-os fűtőszállal annyi energiát megetetni, hogy véletlenül se akarjon visszatáplálni.
nem limit alatt fogyasztok. kábel, tartó, vezérlés volt. és lesz még egy tábla. az áram ára meg nem fog megállni 70-ben, régen a 400 forintos benzint is horrornak gondoltuk. ;)
180W (egyelőre csak egy van, de kettőt bír az inverter) van hűtő, riasztórendszer, kamerarendszer, routerek, nyáron tószivattyú, illetve villanypásztor. ritkán jutok visszatermelés közeli helyzetbe. 3 fázis van, a legtöbbet fogyasztóra van kötve, a másik kettőn ritkásan van fogyasztás. ott nehezen tudnám megoldani.
igen, ezzel a megoldással csak lekapcsolni lehet, valódi szabályzást csak az erre való inverterrel lehet. de azok nem ennyibe kerülnek. 100e HUF felett. egyébként tegnap is volt egy lekapcs, a hűvös napos idő könnyen túltermel, ha alap fogyasztás nagyon nincs.