http://index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/alszent4670/
...Az alkotást Nickolaus Myslicki álnéven Toepler Zoltán drámaíró és filmrendező jegyzi, aki a Filmpont.hu cikke szerint beismerte, hogy a jelenet felvétele során elpusztult az állat...
Igen, ez külön elszomorító, hogy ezt díjazták. Nem láttam a filmet, lehet hogy ettől eltekintve értékes gondolatok is vannak benne. (Bár kétlem.) De már csak emiatt a felesleges állatkínzás miatt is kirúgtam volna az egész stábot a Filmszemléről. Nem volt senki aki a szemükbe mondja, hogy nem lehet életekkel játszani! :( Még egy kismacskáéval sem!
Ez a Toepler akárki minden bizonnyal ezzel akarta felhypeoltatni az amúgy nagytöbbség számára abszólút érdektelen filmjét amit enélkül valószínűleg a szakmán kívül a kutya sem nézett volna meg
lehet így sem fog
az öncélú provokálást meg-ami sokszor sajátja az ilyen "művészfilmeknek"-talán nem kéne összekeverni a művészi kifejezőerővel mert az ilyesmi nem más mint ócska szenzációhajhászás és ha valaki a művészet nevében akarja mentegetni a hasonló dolgokat (most általánosságban értem, nem konkrétan erre az esetre) az vagy mérhetetlen ostobaságból vagy szemellenzős sznobizmusból teszi azt
a két dolog sokszor együtt jár
de mindennél undorítóbb az a sunyiság ahogy az arc a közfelháborodásra reagált ez NO KOMMENT! aki Á-t mond mondjon B-t is. ennyi. minek fake-elni ilyen sületlenségekkel hogy úgyis beteg volt meg másnap el kellett volna altatni meg stb mikor sokkal tisztább sor lenne odaállni az emberek elé hogy hát igen én egy ilyen köpedelem alak vagyok, kinyírtam egy kölyökmacskát csak úgy. Ennyi lenne. minek tetézni ilyen ócska kamu szövegekkel is ezt az amúgy is undorító dolgot?
remélem lesz következménye a dolognak, ha lecsuknák két évre azt hiszem azzal sokat tennének a társadalmi fejlődésért
Az egyik kolléganőm mesélte, hogy náluk rendszeresen elássák - élve - a kiscicákat. Ő volt megsértődve, amikor hangot adtam nem nemszélsemnek a módszert illetően. Közölte, hogy ők nem fogják 2-3 ezer forintért ivartalanítania macskáikat. Azerre adott válaszomra méginkább megsértődött...
Mondanom sem kell, hogy azóta finoman szólva sem vagyunk jóba...
így van, veled is maradéktalanul egyetértek. pont erről van szó.
én is kiváncsi lennék, hányan ennének húst, ha egyszer elvinnék őket egy jó kis vágóhídi-bemutatóra, vagy maguknak kellene elnyisszantani a csirke nyakát és végignézni a haláltusáját míg ki nem vérzik. tuti nem sokan. ennél kegyetlenebb dolog nem is történhet az állatokkal, még akkor is ha árammal ölik le őket, ami egyébként nem fájdalmatlan az állat számára, csak rövid ideig tart. a horrorisztikus látvány pedig önmagáért beszél. az emberek ebbe valahogy sosem gondolnak bele, mikor a finom pacalpörköltet habzsolják otthon.
ha már itt tartunk, nekem meggyőződésem (saját tapasztalat alapján), hogy az emberhez méltó táplálkozási forma a növényevés, ami sokkal egészségesebb is számunkra. de ezt már csak zárójelben jegyzem meg, nem kívánok erről vitát nyitni.
Eszméletlen mik vannak. Lenne pár ötletem a művészileg kivitelezett halálra, és tényleg videóra vehetnénk, hiszen ez a VALAMI úgyis beteg...
"Kicsivel bőbeszédűbb volt Hartai László, operatőr és rendező, az ELTE BTK filmelmélet szakának tanára, aki szintén zsűritag volt.
"Vihar egy pohár vízben" - minősítette a film és a macska megölése iránti médiaérdeklődést Hartai, aki szerint ennél sokkal fontosabb filmes ügyekről, a magyar filmművészet megújulásáról kéne inkább beszélnie a sajtónak. "
Hát, azért az ilyen embernek is tolasson át a farkán a tehermozdony...
... Gondolom, valahol megtekintheto a allatorvosi igazolas arrol, hogy az a macska gyogyithatatlan beteg... Nem mintha ez felmentest adna, de ez is erdekelne. Ennyire beteg lelkeket - elfogadom en a elmebetegseget, de hogy csoportosan, ennyire? :/
Toepler Zoltán - aki egyébként a TV2 Jóban Rosszban c. sorozatának egyik forgatókönyvírója - több ízben, széles nyilvánosság előtt elismerte, hogy az állatot valóban vízbe fojtották a film kedvéért, nem trükkről van szó.
Jóban rosszban? Inkább ez utóbbit kívánom neked...
Pont ezért nem nézek meg egyetlen egy magyar filmet sem már rég óta, mert pont ilyen f*sszopók készítik, mint ez a senkiházi Toepler Zoltán! Ezzel a remekműveddel nagyon sokat tettél a magyar filmművészetért, GRATULÁLOK! Ilyen halált kívánok neked is, te BAROM ÁLLAT, csak még több kínlódással! Remélem az 5 kilót rákgyógyszerre fordítod!
Te is beteg vagy, és sok embernek van kamerája is! Megérdemelnéd…
Továbbmegyek -- az egész nagyüzemi állattartás a "husipar" egy kegyetlen dolog.
De sokan nem tudnak róla. Igaz a mondás, ha a vágóhidaknak üvegfaluk lenne, sokkal többen lennének vegák.
És aki látott vágóhidat és utána azonnal jóizűen tud hust enni, az szerintem kezeltesse magát.
Ide másolok egy iwiwes illető "élménybeszámolóját".
Azt hiszem '93-ban vagy '94-ben történt, akkoriban jótékonysági gyűjtés keretében lézerképeket árultam kis dunántúli falvakban. Házról házra jártam, és mindenhová becsöngettem: családokhoz, boltokhoz, stb... Így tévedtem be egy fura kinézetű udvarba. Nem is tudom, milyen szag terjengett, hús és trágyaszagon kívül. A ház ablakában furcsa kék villanásokat lehetett látni: mintha valami kisülések lennének. Ahogy közelebb értem, határozottan röfögést véltem hallani, és az émelyítő sertéstrágya-szag vérszaggal vegyült. Ilyent akkor láttam először, -- naívságomban most sem esett le, hogy ez egy vágóhíd; a kékes villogás pedig azért volt, mert a disznókat árammal ütötték agyon. Néha egy hosszas, fájdalmas visítást hallottam: az áram nem mindig hatott azonnal, és ilyenkor "hagyományosan", késsel döfték le őket. Már az épület bejáratához értem, amikor egyszercsak kivágódott az ajtó, és egy halálra rémült sertés rontott ki rajta. Volt az egész állat vagy 500 kiló, de úgy visított, mint egy kismalac . Csak most vettem észre, hogy ömlik a nyakából a vér. A szerencsétlent árammal se sikerült agyonütni, és a kés sem találta pontosan nyakszirten. Akkora élniakarás volt benne, hogy ezek után sem adta fel. Menekülni próbált, de teljesen össze volt zavarodva: nem tudta, merre rohanjon. Jött utána a böllér, nagy, kimért lépésekkel. Nem sietett, tudta hogy a disznónak úgysincs esélye. Hozott magával egy hatalmas pörölyt is: olyan hosszúnyelű súlyos kalapácsot, amivel talán követ lehetne fejteni. A kést kényelmesen az övébe csúsztatta, és megvárta, amíg a kerítésnél sarokba szorított sertés kimerül. Ekkor odalépett hozzá, és egy jól irányzott csapást mért az állat fejére. Az megrogyott, és ismét visítani kezdett. Csatt, a következő ütés: zengett az udvar. A disznó orrából spriccelni kezdett a vér, miközben beszart. Megszédült, és összecsuklott, de még mindíg visított, meg valami artikulálatlan hangokat adott ki, miközben az oldalára fordult. Durr, még egy hatalmas csapást kapott -- hallottam a komonyája reccsenését. Még vonaglott kettőt-hármat, de egy utolsó, végső csapás végzett vele. Maga a mód, ahogy a szerencsétlennel rutinszerűen, kimért-hidegen végeztek, volt a legmegdöbbentőbb számára. Ezek után kijött egy másik mészáros, hatalmas bőrkötényben, alatta a ruháját végig vér borította. Kezében a hatalmas böllérkésről is csurgott-csöpögött a sűrű friss vér. A mészáros így közeledett felém, mint valami rossz horrorfilmből lépett volna elő. Gondolom, látta rajtam a döbbenetet, mert aztán hatalmas, barátságos vigyorral, - mintha békés parkban sétálgatnánk - kérdezte, segíthet-e valamit. Na ez volt az első olyan eset, amikortól aztán egy jó darabig nem bírtam húsra ránézni.
A filmnek három mottója van, ezek köré épül a történet. Az első mottó: "Soha ne higgy annak, aki igazat mond". A második: "Akkor is szolgáld Istent, ha nincsen".s az utolsó mottó: "A szenvedést is meg lehet unni".
Hogy esne az ilyen faszfejre egy sóderrel megrakott ifa!!!
ja, amúgy megjegyzem, én a bogarakat sem taposom el, hanem kikerülöm, sőt még a legyeket is szabadon engedem. ugyanúgy joga van az élethez, mint nekem.
Hmm. Lehet, hogy szélsőséges vagyok, de szerintem még trükkel megcsinálva is ki kell vágni az ilyen otromba filmeket. Van ugyanis olyan, akinek ez ötletet ad, hogy utánozza ...
Akár beteg, akár nem -- akik díjazták csak nem mind azok? Hogyhogy nem volt egy sem közülük, aki tiltakozott? Miféle gyávaság, közöny, sznobság van közöttük? Miféle zsűri ez...?
nem, az álszentet a vágóhidak világára értettem. soha nem tudnék ilyet csinálni, sőt még nézni se. gyerekkoromban sokat tartózkodtam vidéken, de mindig irtóztam a disznóvágásásoktól és a háziszárnyasok levágásátától, nem bírtam nézni, de még a közelében se lenni az aktusnak. a nagyapám több újszülött kismacskát is vízbefojtott, falhoz vágott a szaporulat megakadályozása végett, nem egyszer malélacot ís szíven szúrt. a nagyanyám rendszeresen vágott le csirkéket, kakasokat (bár sajnálta őket). most utáljam őket emiatt, vagy állat gyilkosoknak tartsam, vagy mi??
Figyu: ha falun a kismacskákat belefojtják egy vödör vízbe, azért teszik, mert likvidálni akarják a nemkívánt szaporulatot. Nem akarják mindenáron kínozni őket, de ez a legegyszerűbb módszer. Nekem speciel nem tetszik (inkább vágnák fejbe őket), de egy egyszerű embertől nem feltétlenül várom el, hogy átérezze a különbséget. Viszont a szellemi "elithez" tartozó művésztől 100%-ban elvárom, hogy semmilyen szenvedéssel szemben ne legyen érzéketlen! Legfeljebb annyit tartok elfogadhatónak, hogy kívülállóként filmre veszi. De ne ő legyen a szellemi atyja és végrehajtója az egésznek.
Az általam említett dokumentumfilm olyan hatással volt rám és sokakra, hogy azóta nem eszünk húst .
Én sem értek egyet a jelenettel. Ha ez a jelenet olyan fontos a filmben ,akkor Topler úr csinálja meg trükkel vagy a jó ég tudja hogyan. Nyilván meg lehet, ma már mindent meg lehet oldani filmtrükkel.
Az itt beíróknak alavetően igazuk van, csak ne állatvédelemre hivatkozzanak.
Te beteg vagy. A Ryan közlegény tényleg művészi film, nem ilyen magyar fos, mint ez az Álszentes baromság, mégsem öltek le több ezer embert az elején a művészi élmény miatt. Csak eljátszották, mégis jó volt.
Miféle művészi célt szolgál egy haláltusa? Nem dokumentumfilm, nem háboru, nem sintértelep -- a film miatt lett kínhalálra ítélve.
Valódi kínszenvedést okozni -- nem lehet semmi művészi eszköz!!! A szenvedés és a halál önmagában is tragédia, még akkor is, ha tele van vele a világ. Ha a saját hozzátartozót éri rossz, akkor sem arra gondol, hogy ugyan, a világban mennyi sokkal borzasztóbb dolog is történik tömegével...