Keresés

Részletes keresés

syntaxerror Creative Commons License 2019.11.15 0 0 71513

Nemrégiben volt szó itt a Flat Lake osztrák vörösről. Pár hete amikor kapható volt vettem én is egyet, és Hepcivel értek egyet, kimondottan kellemes, jól összerakott alapbor. A fehér párja, természetesen veltelini, szintén bejött néhány nappal ezelőtt.

Jocó0423 Creative Commons License 2019.11.15 0 0 71512

Nem szeretem magam ismételni :)

Azon ritka esetekben, amikor valami nagyon ízlik, akkor néha emlékszem a névre, még az évjáratot is megjegyzem. (évente 2-3 alkalom)

A vendéglők meg olyanok amilyenek, ezt tudjuk. Nem lehet mindig fine diningbe járni :D

Előzmény: Hepci (71504)
loading Creative Commons License 2019.11.15 0 0 71511

Csak szóltam :)

 

Ha már PN és német diszkontok: a Lidlben e héttől van egy új-zélandi, Outlook Bay PN 2999Ft-ért. Határeset. 34,90PLN volt Krakkó/Varsóban (már nem emlékszem hol vettük), de inkább az egynek elmegy kategóriába tettük.

Előzmény: Hepci (71508)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.15 0 0 71510

A mi méretünkben nincs értelme ilyen birtokbornak. Lehetne persze olcsón szőlőt vásárolni és költséghatékonyan egy olcsó gasztrobort csinálni, de azok nem mi vagyunk.

Előzmény: Hepci (71509)
Hepci Creative Commons License 2019.11.15 0 0 71509

Nyilván tudnál, ha nagyon akarnál, illetve szükséged lenne rá: csinálhatnál valami gasztróba célzott birtokbort 3 fajtából, nem szégyenletes minőségben, de féláron.

Gondolom, ekkora birtokon ennek túl sok értelme nincs, bár marketingeszközként talán értelmezhető lenne.

Előzmény: BZoltan (71503)
Hepci Creative Commons License 2019.11.15 0 0 71508

Köszi, tetszett, de egyelőre nem veszek többet.

Nem szeretek online rendelni, és mostanában vettem két karton Házler-pinót, ami jobban tetszik.

Hamarosan veszek egy karton Szentesi-pinót is, ami még jobban tetszik...

Előzmény: loading (71507)
loading Creative Commons License 2019.11.15 0 0 71507

Most olcsóbb az Ebner Idill PN a pannonborbolton (1790Ft). 

Előzmény: Hepci (71506)
Hepci Creative Commons License 2019.11.15 0 1 71506

Légli (Ottó) Pinot Noir 2017

A vékony pannon pinó-vonalhoz tartozik, mint pl. a Kősziklásé. Illata minimális, ízben se ad sokat, némi piros bogyós gyümölcs és diszkrét hordó, de legalább betegsége sincs. Leginkább Csetvei Krisztina pinójára emlékeztet, a másik Léglié (Kislaki) ennél jobb szokott lenni. 4 pont, 2500 Ft (Aldi vagy Lidl, nem emlékszem)

Hepci Creative Commons License 2019.11.15 0 0 71505

Ez nem valami speciális matek, ez a realitás.

Szerintem átlag vendéglőben Somlóról max. a Tornai és a Kreinbacher alapborainak megjelenése realitás, illetve azoké sem, mivel átlag vendéglő nem tart semmit Somlóról.

Előzmény: BZoltan (71503)
Hepci Creative Commons License 2019.11.15 0 0 71504

Az nem lehet, hogy megfordulsz "gáz" típusú vendéglőkben is, és ezekben tényleg mást, vagy más évjáratot adnak ki mondjuk Takler kékfrankosként Szombathelyen, mint Óbudán?

Már azt se nagyon értem egyébként, hogy mit/miként hasonlítasz össze mivel, mert saját bevallásod szerint nem jegyzed meg a termelők neveit...

Előzmény: Jocó0423 (71502)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.15 0 0 71503

Igen, ezzel a matekkal sajnos valóban drága vagyok. De ezzel én sokat nem tudok mit csinálni.

Előzmény: Hepci (71501)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.11.15 0 0 71502

Ha sokat jársz egy vendéglőbe, vagy egy helyről szokásod vásárolni, akkor nagy valószínűséggel nem is fogsz találkozni a problémával. Hiszen egy tételből kapsz.

Én sajnos elég sokat utazgatok és arról is írtam, hogy Szombathelyen mást érzek ugyanabban a borban, mint Óbudán :)

Előzmény: Hepci (71499)
Hepci Creative Commons License 2019.11.15 0 0 71501

Átlag budapesti vendéglős (vagy vidéki "jobb" vendéglő) 3-mal szorozza a beszerzési árat, ha poharaztat (ez persze a polci árhoz képest nem látszik ilyen drámainak).

Tehát a barátságosnak tűnő átadási áradból lesz kb. 1200 forintos deci, vagy 1800 forintos pohár (1,5 dl).

Ezért írtam, hogy drága vagy.

Előzmény: BZoltan (71500)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.15 0 0 71500

Bocsánat, marha vagyok :) 170%

Egy 50%-os árréssel már 800Ft áron is poharaztathatnak egy ilyen árú bort. Persze ez nem a szokásos vendéglős árrés, ezért mondom, hogy nagyon más szemléletet igényelne ez.

Előzmény: Hepci (71497)
Hepci Creative Commons License 2019.11.14 0 0 71499

Nem tudom, ki honnan vásárol. Amikor én vendéglős voltam, több irányból vásároltam, bortermelőktől közvetlenül és kereskedőktől is. Üzletben úgy emlékszem, nem. Szerintem ma az átlag (jobb) vendéglős egy kereskedőtől vásárol sajnos, a még igénytelenebbek talán diszkontokban vagy a Metroban is.

Az általad gyakorinak érzett problémával (nevezzük palackvariációnak jobb híján) gyakorlatilag nem találkoztam, leszámítva egyes dugós vagy illós példányokat.

Előzmény: Jocó0423 (71498)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.11.14 0 0 71498

Ezek a vendéglősök is onnan vásárolnak?

Előzmény: Hepci (71495)
Hepci Creative Commons License 2019.11.14 0 0 71497

2200 nettó palackárra 7500 bruttó palackár az nem 70%.

Ismerek több remek budapesti éttermet, ahol (nyilván) az egyszerű számolás érdekében a nettó palackáron poharaztatnak másfél deci bort.

Előzmény: BZoltan (71487)
Hepci Creative Commons License 2019.11.14 -1 0 71496

Szegfűszeg, fahéj, macskaondó

Előzmény: BZoltan (71493)
Hepci Creative Commons License 2019.11.14 0 0 71495

Említettem már, hogy a tárolásra odafigyelő helyeken (nem = hipermarketek, diszkontok) kellene vásárolni... tudom, macera... a zasszony nem ezeket szereti...

Előzmény: Jocó0423 (71494)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.11.14 0 0 71494

Bizonyára vannak kivételek de nekem rosszak a tapasztalataim. Lehet, hogy tárolási hibák, nem tudom.

Előzmény: BZoltan (71488)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.14 0 0 71493

zellerrel is!

Előzmény: kifli (71491)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.14 0 0 71492

Igen, vagy a 10/20 hektós hordóban vagy kétköbös tartályban. 

 

Igen, San Francisco-ban gyakori ez a rendszer. 

Előzmény: syntaxerror (71490)
kifli Creative Commons License 2019.11.14 0 0 71491

krumplival és fajélesztővel, valamit szintetikus aromákkal

Előzmény: syntaxerror (71490)
syntaxerror Creative Commons License 2019.11.14 0 0 71490

Hogyan egalizáltok egyébként? Egy nagyobb edényben?

Előzmény: BZoltan (71488)
syntaxerror Creative Commons License 2019.11.14 0 0 71489

Örülök hogy többfelé is van már ilyen :) szerintem is az egyik legjobb megoldás. Saját tapasztalatom amúgy San Francisco volt.

 

Amit a magyar vendéglátásról mondasz, sokszor igaz sajnos, de azért egyes jobb éttermeknél inkább más lehet a háttérben, pl kell munkahely a sommeliernek ;)

Előzmény: BZoltan (71474)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.14 0 0 71488

Az azért egy durva technológiai hiba, ha ilyen nagy a palackvariáció egy tételen belül. Mi több hónapon át egalizáljuk a többféle hordó tartalmát mielőtt palackozzuk.

Előzmény: Jocó0423 (71486)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.14 -1 0 71487

Az 1500 poharas ár  az 7500Ft palackárat jelent. Nem mondom, hogy vállalhatatlan árrés  70%, de ha pörgetni akar a vendéglős egy bort akkor  érdemes ennél szerényebb árazással dolgozni.

Előzmény: Hepci (71482)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.11.14 0 0 71486

Még azt hadd tegyem hozzá, hogy borzasztóan zavar az a tény, hogyha nagy nehezen megjegyzek egy nevet mondjuk kékfrankosból az nem lesz kétszer ugyanaz.

Ma van belőle itthon vagy 50 féle + legalább 5 évjárat. Kiválasztom Gipsz Jakab 2017-es kékfrankosát, ami nagyon ízlik. A következő üveg már mást mutat. Lehet másként tárolták, vagy más hordóból volt de nagyon pici az esélye ugyanazt kóstolni.

Én nem vagyok kartonszámra betárolós, vendéglőben kóstolom a javát, otthon van saját :)

 

Tehát ha megjegyezném, akkor se kapnám ugyanazt a Gipsz Jakabot Keszthelyen mint a XII kerületben :)

Előzmény: Jocó0423 (71484)
Hepci Creative Commons License 2019.11.14 0 0 71485

Nincs több kérdésem, mennem köll teniszezni. :)

Előzmény: Jocó0423 (71484)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.11.14 0 0 71484

Nem, nem, má megint nem figyelt az Úr :)

Megmondom, hogy ez egy fasza furmint volt, vagy rajnai, még azt is felismerem, hogy mennyi a sava kb, van e maradék cukor és magamban még értékelem is de a francot se érdekel a készítő neve :( ez van.

Tehát nagyon jól felismerem, hogy micsoda de azt nem, hogy honnan.

Előzmény: Hepci (71483)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!