Keresés

Részletes keresés

vadi58 Creative Commons License 2017.11.22 0 0 4921

Érdeklodtem a szlovák és cseh aranyászok kozott e témakorben, de nem nagyon kozlékenyek illetve még nem foglalkoztatja oket ez a téma. Ugyan volt egy privát visszajelzés Csehországból, hogy igen ... de nem szívessen beszél róla a nagykozonség elott. Annyit viszont megtudtam, hogy mint egy plussz kisegíto eszkoz, hajlítható napelemeket szoknak használni. ;-)

Előzmény: BLAtti (4917)
grofgalgoczi. Creative Commons License 2017.11.18 0 0 4920

Hát megmondva őszintén, én még soha nem mértem semmit. Se fogyasztást se víz mennyiséget . Gyakorlatias vagyok ha jó akkor jó .  Nem használok gumis padot, csak posztót. Nincs vele gond amikor jönnek az uszályok és lehúzzák a vizet a szivattyúról . Viszont köszönöm a jó ötletet a konverterrel . Be fogok szerezni egyet.    Mondjuk most tervezek egy kisebb de gyors padot amit gumis felülettel akarok borítani. Csak nagyobb bordákkal mint a mikrobordás . Nyílván több meddő fog haza kerülni de, ez nem zavar az itthoni rendszerrel elmosogatom. 

Előzmény: BLAtti (4919)
BLAtti Creative Commons License 2017.11.13 0 0 4919

Sajna az egyenletes teljesítmény az akku feszültségeséséből adódik. ahhoz, hogy hosszú ideig azonos szállítási teljesítményt tudjon, ahhoz a feszültséget állandó értéken kell tartani.

Ezt egy step-up dc konverterrel tudod megoldani.

Pld. ilyennel: http://www.vatera.hu/150w-dc-step-up-converter-allithato-kimenettel-2526767771.html

 

Persze elsőre mérni kell egy feszültséget multiméterrel a kimeneten és belőni egy jó értékre és arra kötni a szivattyút.

 

Ezen kívül, bár nagyobb beruházást jelent, mint egy sima indító akku, de munkaakkut érdemes használni, ugyanis másra vannak kitalálva. Hosszú távú nagy áramerősség leadására a munkaakkuk képesek, az indító akkuk élettartama rohamosan csökken, ha így használjuk őket.

 

Én 80 Ah-s munkaakkut használok és 2000GPH-s szivattyút, de a szivattyú sehogyan sem tudja ezt az értéket egyelőre. A hét elején kapom meg az új nyomtatott alkatrészt hozzá.

Egy átlagos pad ellátásához az újabb, nagy teljesítményű szivattyúlapátokkal nagyjából 6-7 A fogyasztást produkál, ami egy szép teljes napra elegendő.

Azonban eddig nem volt alkalmam teljes napot kint tölteni, átlagosan 5-6 órát, de kétszer simán ki tudtam vele menni, minden nehézség nélkül egy töltéssel.

 

Az 50-es padodon azt a műanyag, és gumis felületet használod az elektromos szivattyúval, amit a múltkor mutattál?

A vízáram a padra ömléskor mennyi L/h-ban?

 

Egy srácot ismerek még, aki szintén ilyen fenékszivattyúval mos. Neki is kisebb teljesítményű, átalakítás mentes a szivattyúja és 50-es gumis padon használja.

Ő a step up konvertert 5.8A @ 14.4V-ra állítva használja a szivattyút és két méter körüli magasságkülönbséget győz le, a pad a víz szélén van amennyire lehet.

 

 

Előzmény: grofgalgoczi. (4918)
grofgalgoczi. Creative Commons License 2017.11.10 0 0 4918

Én használok elektromos szivattyút . Egy sima 1000 gallonos fenékszivattyút vettem már egy pár éve a Martime hajós boltban. Az 50*130 as padot gond nélkül ellátja vízzel. A gyárilag megadott 2.5 Ah fogyasztással vannak kétségeim, ugyan is az 50Ah munka akku csak 6 órán keresztül biztosít neki egyenletes teljesítményt. De lehet ezt ki tudom tolni egy napelemes töltővel . Már azok is vannak pár ezerért. 

Előzmény: BLAtti (4917)
BLAtti Creative Commons License 2017.11.09 0 1 4917

Van itt  még valaki, aki rajtam kívül szintén elektromos szivattyúval próbálkozik?

Egyelőre eddig jutottam a kis kínai gyártmányú "bilge pump" átalakításával.

https://aranymosasitthon.blogspot.hu/2017/11/elektromos-szivattyu-vs-robbanomotoros.html

BLAtti Creative Commons License 2017.10.17 0 1 4916

Sziasztok!

 

Hétvégén kivittem ismét a partra a szuperlapos pant. Mivel a sík oldala is fel van csiszolva azzal is tettem egy próbát.

Bámulatosan gyorsan működik mindkét fele. Az egyik oldalon 0,5 mm-es koncentrikus körben 2,5 centinként emelkedés van, a középső húsz centis alapkörtől kifelé.

Ezt azért határoztam meg így, hogy könnyebb legyen a kábé 1 liternyi fövenyt rámérni.

Ugyanis lapátpróbánál ez lenne a fontos, hogy köbméterhez mérten számolhassuk a szemeket.

 

A lényeg, hogy ekkora műanyag lemezzel brutálisan gyorsan szinte nullára csökkenthető a meddő a próba során.

Megszámolni kicsit hosszadalmas így, hogy a teljes felületen kell keresni, ezért egy normál műanyag pan-be áttöltöttem és abban számoltam meg.

Az egész művelet nincs egy perc igazából és számolhatóak a szemek. Ezt a legdurvább kavicso és a lesűrűbb apró szemcsés anyagnál ugyanúgy lehet használni. Azt hiszem soha nem fogom használni többet a pan-t magában, se egyéb mást, annyira jól működik!

 

Ez lehetett a péklapát szerű mintázó lapátnak is a lényege, hogy minél laposabb legyen és inkább áztassa az anyagot és az arany ott maradjon, ahol leghamarabb eléri a fenéklemezt.

 

Ezért próbáltam kicsit "tudományosabb" alapra helyezni a mintázás folyamatát is.

A mintázó lap egy majdnem 50 cm átmérőjű fekete ABS műanyag lemez, ami fel van durván csiszolva 240-es, majd 180-as, végül finoman 80-as papírral.

Amikor a föveny első áztatáskor összeomlik a szélei a leglágyabbak, az ott tanyázó szemcsék azonnal a fenéklemezre ülnek, szinte rázás nélkül, a korong közepe felé haladva egyre sűrűbb, de az elfolyósodás miatt vízbe merítve, néhány másodperc alatt elterül az anyag és a nehéz anyag pár laza rázó mozdulat után a fenéklemezre kerül. Onnantól kezdve minden meddő anyag szépen elgurul felettük, mivel minden más szemcse gömbölyűhöz közelít, így erölködésmentesen, szépen le lehet mosni.

 

Körkörös mozdulatokkal picit lehet koncentrálni az anyagot közép felé.

Kézzel segíteni a szemcsék egy helyre kerülését, de érdemes átönteni számoláshoz egy akármilyen előkészített tálba.

Innentől pedig gyerekjáték megszámolni.

 

 

 

 

grofgalgoczi. Creative Commons License 2017.09.20 0 0 4915

A hajógyárit még soha nem teszteltem pedig közel van hozzám. A természetőrökről csak annyit, hogy amikor beszéltem a szakreferens hölggyel, akkor azt mondta , hogy csak azt a kiemelt területet ne háborgassam. Mondjuk azt is lehet ha végig járom a bürokrácia útját. Eléggé rendes volt ,csak azt nem tudta ,hogy miről van szó. Érdekes módon a terepmunkás őrök rögtön tudták, hogy miről is beszélek . Szegény hölgy azt hitte hogy elakarom terelni a Dunát amikor megemlítettem neki az aranymosást. De néztünk képeket a neten és rögtön megnyugodott.  

Dez a pad megvan még ? Vagy csináltál újat ?

Előzmény: dez1 (4914)
dez1 Creative Commons License 2017.09.19 0 0 4914

Egyszer voltam a hajógyárin 7végén az északi csúcson. A kutya se volt ott... De lehet persze hogy őrök ott is mászkálnak...

 

BLAtti Creative Commons License 2017.09.19 0 0 4913

Szerintem ez nekünk nem baj, csak időzítsék már úgy, hogy szerdára érjen ide és szombatra már csak a fövenye maradjon utána! :D :D :D

Ha vissza-visszatérően ellepik a partot a 4 méteres árhullámok, akkor minden ilyen után szépen át lehet mosni a partot. Ennek egyetlen feltétele, hogy közben szépen visszatisztítja a víz a sok iszaptól.

 

Gizmoguru, TheGreatRat, TrotorC, többiek, valaki? Van esetleg a nyárról valami érdekes beszámolótok???

 

 

Előzmény: grofgalgoczi. (4912)
grofgalgoczi. Creative Commons License 2017.09.19 0 0 4912

A Szlovákok szeretnék elvégezni az éves karbantartást az erőművön de, muszáj játszaniuk a vízzel mert nyakukon az esővíz is. Így lehet ,hogy még egy darabig hullámokban jön a víz.

Előzmény: BLAtti (4910)
grofgalgoczi. Creative Commons License 2017.09.19 0 0 4911

Szia Dez ! A Római part egy érdekes hely . Iszonyatosan sok kavicsot termelsz meddőben. Viszont a szemcse méretek "nagyobbak" . Eléggé fárasztó állandóan a kavics halmot is ellapátolni . Ráadásul mindig megtalál valaki aki elkezd fárasztani. Én néha az éjszakai horgászatom alatt mosogattam a végén de, még akkor is volt aki ott okoskodott. A Római parttal szemben van a Népszigeti "Újpestisziget" rész ,aminek nagyon szép homokos fövenye van. Na azon a részen se szabad már csak úgy mosni. Kiemelt természetvédelmi terület lett. Beszéltem a természet őrökkel ,mondták hogy rajtuk nem múlik de, szerezzek egy pecsétes papírt a Fővárosi ÖnK. természetvédelmi szakreferensétől. Elindultam bürokrácia útvesztőjén és elment a kedvem az egésztől. Ráadásul mostmár ,minden nap járnak ki rendőrök és természetőrök ellenőrizni az említett homokos sávra. A kint bulizó ,szemetelő fiatalok miatt. 

Előzmény: dez1 (4907)
BLAtti Creative Commons License 2017.09.18 0 0 4910

Az északi vízgyűjtőn esett esők miatt leginkább, illetve, hogy az ottani tározókból Szlovák oldalról megnövelték a Dunába engedett víz mennyiségét. Azon a részen feljebb baromi sok eső esett és kell tudni hova vezetniük. Egy áradás nagy átlagban úgy vándorol alapesetben, hogyha mondjuk Passauban tetőzik 3-án, az Budapesten 6-án teszi ugyanezt. De a hydroinfo és egyéb oldalak szépen mutatnak minden ilyesmit.

Érdemes figyelni minden rezdülésre. :D

Előzmény: dez1 (4909)
dez1 Creative Commons License 2017.09.17 0 0 4909

Most meg valszeg jön majd az újabb árhullám ennyi eső után....

BLAtti Creative Commons License 2017.09.13 0 0 4908

Ezzel két probléma van, az egyik, hogy feltételezés, a másik meg, hogy ezeken a helyeken nem szeretem sokan vannak általában.

Sajna a személyes terepezés nem megspórolható dolog.

Előzmény: dez1 (4907)
dez1 Creative Commons License 2017.09.12 0 0 4907

Viszont a római parton ahogy néztem az imserőseim 7végi facebook postjait - voltak egész használható fövenyek, feltételezem a hajógyári szigeten is....

BLAtti Creative Commons License 2017.09.11 0 1 4906

Vasárnap 235-nél például a Csepeli oldal teljesen járhatatlan még.

Megpróbáltuk, volt egy nagyon keskeny felső rész, amit lehetett volna mosni, de már a pad sem fért volna el, mert elsüppedt volna és rohadt sok iszapot hozott ez a rövid áradás, amiből alig vitt el.

A felső ártér határ egy szakaszon több száz négyzetméteren uszadékfával borított és alatta brutál iszap. Kismalacot játszottunk a fiammal. :D

 

 

 

Előzmény: dez1 (4904)
BLAtti Creative Commons License 2017.09.08 0 0 4905

Őszintén...szerintem harcsázni. :)

Már pesti 300-nál is szinte alig van kint valami érdemleges a vízből, nemhogy négyszáznál. Persze mindig vannak érdekes helyek, de ehhez mintázni kell a feljebb eső régiókat is egy parton. 

Nagyjából háromszázas magasságig szoktam alapból mintát venni, ha az adott hely alkalmas rá. De legtöbbször ez már a partok felső széle, utána majdnem mindenhol függőleges szakasz jön.

De ilyenkor érdemes megnézni, hogyan áramlik a víz a különböző helyeken és lehet tanulmányozni az áramlásképleteket. Öröm az ürömben. 

Reméljük szépen hoz és szépen is visz, mert ha televágja iszappal az eddig jó területeket is, akkor az nem fincsi. 

 

Előzmény: dez1 (4904)
dez1 Creative Commons License 2017.09.08 0 0 4904

Hová érdemes vajh a dunán menni ilyen magas víznél? Adjatok tippet légyszi...

BLAtti Creative Commons License 2017.09.01 0 0 4903

http://www.istalloszonyeg.hu/images/2vd_rampaszonyeg_rajz.jpg

http://www.2vd.hu/termekek_3-2_rampaszonyegek.html

Találtam egy igencsak jó mintázatúnak tűnő gumiszőnyeget. Tudom, nem aranymosásra van kitalálva, viszont ez is ferde fogazott, apróbb fogakkal és nagyobb gátakkal.

Az ára soknak tűnik, de több padnyi kijön belőle, ha jó szélességet választ az ember. 

 

Előzmény: AU 9999 (4896)
BLAtti Creative Commons License 2017.09.01 0 0 4902

Ez a fűrészfogas gumi nagyon korrekt! 

Ezt is Dunán használod, nagy vízmennyiséggel?

Előzmény: AU 9999 (4895)
BLAtti Creative Commons License 2017.08.30 0 0 4901

Sziasztok, akit esetleg olvasás szinten érdekel, bár vannak általánosabban ismert linkek is a gyűjteményben, most bekerült pár újabb, régebben megjelent digitális formátumú érdekesség:

 

http://aranymosasitthon.blogspot.hu/p/blog-page_16.html

dez1 Creative Commons License 2017.08.25 0 0 4900

A fele posztó mis elég lenne, köszi:)

 

BLAtti Creative Commons License 2017.08.24 0 0 4899

Valaki keresett szögletes profilú sűrűbordás gumilemezt. Itt a forgalmazó Szigetszentmiklósról: http://www.2vd.hu/termekek_2-1_elektromos_szigetelo_gumiszonyegek.html

 

BLAtti Creative Commons License 2017.08.24 0 1 4898

Most is gondolkodom hasonlóban, bár elsőre macerásnak tűnik. Fektető gumiból van ilyen 60 mm széles. Métere 500 Ft, szóval nem egy nagy tétel. Precízen félbevágva és egymás mögé illesztve épp aranyfogó felületet kapunk, ami kísértetiesen hasonlít a goldhog, vagy bármelyik aranymosó felületre, ami ezen az elven működik. Nagyon szépen ragasztható, szóval ha az ember egyszer megcsinálja, akkor egészen korrektül működhet.

Az ára 6000 Ft lenne 1,2 méterre körülbelül plusz pillanatragasztó és munkaóra.

 

Az ellenérveket is tudom, megveszed használod és ennyi. 

 

Az előző posztból kimaradt: Köszönöm szépen a gyors reakciót és a képeket! :) 

Milyen mennyiségű vizet kap ez a kék lemez és mennyire etethető gyorsan? Jól feltisztul a végén? Néztél már veszteséget a túloldalon lekerülő meddőben?

BLAtti Creative Commons License 2017.08.24 0 0 4897

Ismerem ezt a fajta összekapcsolható műanyag megoldást, csak két dolog miatt gondolkodom más irányban. Az egyik az ára, mert ennyiért már portálmaróval 60 szélesen megoldják egy darab műanyaglemezből is a mintát szinte, amilyet szeretnék, persze nem lesz ilyen könnyű, meg meg kell rajzolni, meg ilyenek.

A másik, hogy sokkal több víz kell neki, hiszen nagyobbak a mintákalapvetően nem is a Dunára van kitalálva, hanem "rögösebb", vagy nagyobb szemű aranyra és dredge, vagy egyéb szivattyús táplálásra.

 

Esetleg a posztó egyik felére vevő lennék, ha nem kell Dezsőnek mindkettő. :)

 

Szeretnék egy új meringülős padot, amit igény szerint használhatok elektromos szivattyúval is. Most ismét kísérletezős kedvemben vagyok. :)

Ez az elektromos kütyü baromira jól dolgozik és már megjött hozzá a PWM vezérlő egység is, amivel fokozatmentesen állítható a vízhozam 20A-ig.

Hamarosan meglesz a szivattyú új járókereke is, ami terveim szerint még nagyobb teljesítményre képes ugyanezzel a motortesttel.

Természetesen csak összehasonlító tesztek után (áramfelvétel, vízáram együtt mérve) fogom véglegesíteni, de a cél az, hogy alacsonyabb fogyasztás mellett is megfelelő szállítómagasság és vízáram legyen.

 

 

Előzmény: AU 9999 (4896)
AU 9999 Creative Commons License 2017.08.23 0 2 4896

s ami kimaradt az elozo valaszbol!

Előzmény: BLAtti (4880)
AU 9999 Creative Commons License 2017.08.23 0 2 4895

Szeva Blatti!A valaszom hogy nagyon fogos valami ez a kek muanyag,beszereztem mar a gumit is csak meg sajna nem volt idom kiprobalni,nagyon nagy mennyiseget at lehet vele dolgozni csak legyen aki birja!!!hat a gumi rol meg ne is beszeljunk.A gumispad amugy 1m szeles es 1.50 hosszi,ha jo a viz mennyiseg akkor nincs ,,kegyelem''.Multkor valaki keresett posztot szivesen oda ajandekozom,aszt hiszem hogy dez 1 volt,van ket padra valom is ha valakit erdekel![egy szezont hasznalt]A kek muanyag standart merete 30cm szeles es 1m hosz[110euro]nekem 2drb van egymasmellet es igy 60cm szeles es1m hosszi,nagyon konnyu kezelni es nagyon joooooo!es meg valami sok viz kell neki!Ha valami meg erdekel kerdez szivesem segitek ha tudok.

Előzmény: BLAtti (4880)
vadi58 Creative Commons License 2017.08.23 0 1 4894

Azt hiszem ez a profilja van Tibinek.

Előzmény: vadi58 (4884)
BLAtti Creative Commons License 2017.08.17 0 0 4893

Bőven sok is. Azonban a napelem mindig más feszültséget ad, így kell egy feszültségvezérlő áramkör. Mert ha változik a vízátfolyás, akkor minden változik.

Ezen nem kell gondolkodni, meg kellcsinálni. Bár a vízsebesség a hazai körülményekhez sok és a gumilap bubimentesítése elmaradt, ami drasztikusan rontja a hatékonyságát.

:)

Előzmény: dez1 (4892)
dez1 Creative Commons License 2017.08.16 0 0 4892

2 db 100 wattos flexi napelem már meghajtaná vajon?

 

Előzmény: BLAtti (4890)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!