Mi az, ami tetszik? Hát ezt nem tudom megmondani, nem olyan egyszerű. Nem is annyira irányzatok, mint inkább egyes darabok tetszenek, az összhatásuk, a megjelenésük.
Azt tudom, hogy kifejezetten mit NEM szeretek: a nagy, bumszli, félkilós darabokat, meg amikor aranyozva van (az olyan fukszos), meg amikor félig arany-félig króm (szerintem a kettô üti egymást), meg amikor nem áttekinthetô, hanem fél óráig kell bámulni, míg értelmezni tudod, meg amikor az üveglapot olyan vaskos, dudorokkal meg számokkal ékített gyűrű eszi körül. Inkább a finomabb, elegánsabb órákat szeretem, nem a hivalkodóan terebélyes csili-vili csodákat. A minap nézegettem ôket, az említett 3 márka közül akadtak nekem tetszô darabok. Biztos van több is, de mivel tök répa vagyok a témában, így gôzöm sincs róluk...
(Láttam a kedvenc újságomban, hogy lehet jóféle órát rendelni, Aston Martinost, egyenesen a cégtôl. Azt nem tudom, miféle, de azt írták, hogy "...according to the highest standards...", ez az Astont ismerve nem lehet gagyi :-)))
1 hete vettem, egy Sector 450-est, az ebresztos valtozatat.
38 mm atmeroje pont kenyelmes es megsem tunik picinek. Igazabol nem ertek az orakhoz, de ez szamomra idealis valasztas volt: sportos, also- kozepkategorias, de megse bovli ora formajaban.
Ha nincs semmi ellenszenved a mechanikus órákkal szemben, akkor a sectort elfelejtve a másik kettőből amelyik tetszik (tényleg mi az, ami tetszik ?)...
Stopperrel/anélkül, sportos/elegáns (utóbbi inkább a Longines) meg ilyenek ...
Sajnos nem sokat értek az órákhoz, ezért szeretném kikérni becses véleményteket: szeretném meglepni magam egy szép darabbal, csak nem tudom, mit és hol keressek.
Szeretném tudni mit, gondoltok a Longines, Tag Heuer és Sector órákról, illetve mit ajánlanátok, ami nem bumszli, nem aranyozott, ízlésesen sportos s jó minôségű.
Látom, hogy néhányótoknak felkeltette az érdeklődését az ebay vásárlás. Páran jelentkeztek, így inkább közzé teszem azt, amit nekik is elküldtem Használjátok egészséggel.
A legfontosabb, hogy aki az ebay-en hirdet általában lecsekkelhető. A
hirdető bejelentkezési neve mögötti számokból derül ki az, hogy mennyi
vélemény van a tagról. Ha nincs nagy bizalmad az illető -vagy illető cég-
iránt, hagyd a fenébe az egészet. Fő a bizalom, az órát gyűjtők és
kereskedők egy külön kaszt, nem hiszem, hogy megengedik maguknak, hogy
félreinformáljanak, hiszen rengeteg órát értékesítenek ilyen módon.
Esetenként azért előfordul egy-egy befulladt üzlet, de ez ritkaság. Nekem
még mindig megjöttek az óráim.
Egy dologra nagyon vigyázz! Ha megállapodtál valakivel azt tartsd be!
Különben rádszállnak és kigolyóznak. Törlik az ajánlataidat, vagy nem adnak
egyetlen ajánlatot sem a cuccaidra! Ha túl drága vagy úgyszintén nem kapsz
ajánlatot.
Ha vásárolsz a postaköltség minden esetben a tied, de ezt előre közli az
eladó. Ha biztosítással kéred, az is a te költséged. Vigyázz, mert az
EMS-en, vagy a UPS-en keresztül jövő órákat el kell vámolnod. Acél óra esetén 15% a vám+a vámmal növelt érték 25%-os ÁFÁ-ja, ez kb 35-40%!! Ha
arany, akkor a vám 25%. Ha száz évnél idősebb a cucc, akkor 0%+0%, de ezt igazolnod kell valahogy. Eredeti számla rajta az évjárat, vagy valami
hasonló. Szemlébe ne menj bele,ha tudsz! Szerencsés esetben simán postán jön
az óra, de erre nincs biztosítás, így ha elkallódik, bukod a paklit. Ha 100$
körüli az ár, akkor vámmentes vagy, azt hiszem, hogy 30 000.- Ft érték a
határ.
Egyébként a legutóbbi Computer Aktív-ban elég jól részletezik az internetes
vásárlás buktatóit. Ha órát akarsz venni, ne felejtsd el, hogy itt is lehet,
sőt talán még olcsóbb is. Ha valami különlegeset keresel célzatosan, akkor érdemes
ajánlatokat tenni. Még mielőtt belekezdenél, azért kérdezz meg, hátha van egy jó ajánlatom.
Ja igen, a fizetés módja.
A leggyorsabb a banki utalás, kb 4-5 nap alatt ott van. Ehhez el kell kérni
az eladó átutalási számlaszámát, amit általában készséggel megadnak. Ha nem, akkor nagyon vigyázz, mert átverés lehet. Különösen, ha postafiókot adnak meg, ahová csekket kérnek küldeni! Küldheted még a pénzváltókban működő
Western Union Money Transfer-rel is, de ez nagyon drága, viszont 10 percen
belül megkapja az illető bármely? országban.
Az Ebay vállal letétbe helyezett pénzfizetési lehetőséget is, de csak 200$
összegre vállal garanciát, nem mindenki fogadja el, lassú és körülményes, én
nem szoktam használni. Levélben feladott utazási csekket, vagy banki csekket
soha ne küldj! Nincs rá biztosíték, hogy odaér és nem máshová. A Posta
egyébként sem vállal értéklevél kézbesítést! Remélem elég információt adtam.Szia
Hát ennyi volt, amit idáig összeraktam.
pack40!
MIMO márkájú óra volt, valamikor a nagy svájci recesszió idején eltűnhetett, jól gondoltad, olyan DOXA kategória. Lehet az ára úgy 5-25 ezer között, küldj egy képet róla, aztán meglátjuk.
kurafi!
Azért lehet, hogy lenne egy full arany is, ami tetszene Neked? Tudod ízlések és pofonok is különbözők. Talán a kombinált arany-acél (bicolor) órák között is megtalálhatod azt, ami tetszik. Bocs,de a szavaidból ítélve megveted az aranytokos órákat. Nyissunk egy kis vitát erről, képekkel illusztrálva mindenki szépérzékét megpiszkálva. Na mit szólsz?
NPZ,
Nem egészen így esett, az illető kapott egy elég gagyi SEIKO-t.
Aranyozott karcóra, basic modell.
(Természetesen vannak jó SEIKO modellek is)
Bírta egy ideig a protokollt, aztán gondolt egyet, és sértődés-ide, sértődés-oda
megvette azt, amit szeretett volna; az O+A-t (Full steel, no arany)..
Biza én pedig kaptam egy karórát karácsonyi ajándék gyanánt. De, mivel nem magánszemélytől, hanem jogi személytől, így nem is várja el senki, hogy viseljem ezt a Japan Movt divatórát, amin a legvékonyabb mutató sec-enként ugrik előre. Brrr ! Benne is maradt a dobozában.
Kurafi !
Ha jól vettem ki szavaidat, ez a bizonyos illető egy villany O+A-t kapott és nem tudta elviselni ilyetén hajtányát, amiért inkább egy azonos fazonú automatát vett ? (És így elkerülte a rákérdezést, miért is nem viseli ?)
GyusziBácsi, Órabörze November elején szokott lenni, arra szerintem ne várj.
Nem kapott valaki véletlenül karácsonyra (esetleg saját magától :) valami óracsodát? :)
Egy biztos, én sajnos nem.. :) Bár nem is örülnék, ha valaki ilyesmit próbálna ajándékozni,
mert jó eséllyel nem találná el, nem értené miért nem örülök, mégis hordani kellene
lelkesen, mert mégiscsak ajándék.. Volt ismerősöm aki így járt. Bírta egy jó ideig, aztán
irány az O+A szalon, és egy mech. Constellation-nal helyretette a lelki békéjét. :D
eBay-es, internetes vásárlások tapasztalatai korábban felmerültek, de ha jól emlékszem
nem derültek ki részletek. Engem mindenképp érdekelne!
Kedves Hozzáértők!
Esetleg gondoljátok, hogy érdemes megvárnom egy órabörzét? Mikor lesz ilyen? De ha tudtok tisztességes "bizományit", lsz tudassátok.
Kösz, üdv
GyB
Előszőr is : Kellemes új évezredet mindenkinek !!!
De az előző hozzászólások alapján :
ZaLa !
Ezt a római IIII-est én biza nem tudtam. (Sok egyéb mellett ezt sem. Lehet, hogy "órás grafomániám" is annak köszönhető, hogy azt vettem észre, még sok tudást be kéne szereznem e téren és erre a legjobb indíttatás az eddigi infók megosztása és megtámadtatása. Talán...)
De, hogy folytassam tudatlanságom, sem a MIMO-t, sem a Saturne De Luxe-t még nem ismerem, de amilyen idegen nevűek, nem sok bizalmam van benne, hogy mostanában megismerem.
Viszont a Chronoswiss bizony nekem is megdobogtatja a szívem.
Ksasa!
Legjobb tudomásom szerint azért, mert az eredeti római négyes szám nem IV volt, hanem IIII. Ezt egyszer egy órás szaklapban olvastam, pont annak kapcsán, hogy egy gagyi hamisítványban IV-gyel jelölték a négyes számot.
Üdv.: ZaLa
Sziasztok, boldog új évet mindenkinek!
Ismét közzéteszem, hogy az alábbi óra eladó:
Amit tudni lehet róla: Omega America's Cup limited edition, 9999 sorszámozott példányban készült. Mechanikus kronográf, acél, zafírüveg; a gyűrűje pedig fehérarany. Nyár végén vettem (idehaza, az Andrássy úti Omega szalonban), 508000Ft-ért. Most 350ezerért adom.
Ha itt a topicban senki nem vevő rá, azért kérlek titeket, ha tudtok tisztességes helyet, ahol ilyesmit vesznek, tudassátok. (Ilyesmivel nem akarok a Király utcai bizományi dzsungelben próbálkozni.)
Kösz a segítséget.
GyB
P.S. Év végén kezembe került egy Luxusautó nevű magazin, egy szép cikkel a Chronoswiss órákról. Ami német márka. Svájci beszállítókkal dolgoznak ugyan, de a gyár egyáltalán nem tradicionális, és mégis, az egyik legnagyobb presztízsű márka. Ehhez mit szóltok?
Sziasztok!
A segítségeteket kérem!!!
Egy bizonyos Saturne De Luxe márkájú svájci arany(?)óráról keresek infót. Érdekelne, hogy milyen kategóriájú, értékű (stb..) ez az óra. Ha tudtok az órával kapcsolatos web oldalt is küldhetnétek.
Egyébként mindenkinek boldog új év(ezred)et.
Köszi.
Keresek valami infot egy MIMO nevezetu orarol, egy oras -Jaszai Mari ter Tissot- szerint 60-as evekbeli svajci ora. Talaltam egy ilyen orat -dedapame lehetett- es erdekelne hogy milyen minosegu, foleg aru -bar ketlem hogy nagyon draga olyan DOXA kornyeki-.
Ha valaki esetleg tud web cimet ahol utananezhetnek az ora markanak megkoszonnem.
Most először írok a topicba, de remélem, nem utoljára. Valaki kérdezte (már jó régen volt),hogy az ebay-n vásárolt-e már valaki. A válasz igen: én és ha valakit érdekel a dolog, szívesen tájékoztatom a buktatókról, bár a vámmal kapcsolatban még csak most fogok először tapasztalatot szerezni. Szívesen cserélnék és eszmecserélnék gyűjtőkkel is. Néhány szép óra is gazdára vár, természetesen topicon kívül. Emailt is küldhettek. Hát egyenlőre ennyi, Boldog Ünnepeket Mindenkinek.
npz!
"Én ezt a bizonyos óratörténeti áttekintést egy vitaalapnak szánnám, de úgy látom, hogy sokaknak még csak a kíváncsiságát sem kelti fel."
Mások nevében ugyan nem beszélhetek, de az biztos, hogy én minden hozzászólásodat nagy figyelemmel elolvasom, sokat is tanulok belőle, de annyira nem vagyok a témában jártas, illetve a tárgyi tudásom óratörténeti vonatkozásban (még) elég foghíjas ahhoz, hogy a kérdezés, vagy a vitatkozás ideje elérkezett volna. Mindenesetre ne csüggedj, az órás levelező lista is leült egy kicsit. Szóval, órás grafomániádat továbbra is éld ki a neten, sokan várjuk a folytatást!
Üdv.: ZaLa
ÁLDOTT KARÁCSONYT, KELLEMES ÜNNEPEKET MINDENKINEK!
Sportivo !
Irigyellek, mert szerintem egy igazi ritkaság birtokába kerültél.
A hirdetési mail-hez még képek hiányoznak (meg persze az egyik még órásnál hever). Amint a következő ezredévben meglesz, küldöm.
De sajna ezek hozzátok méltatlanul nem nemes órák. Így is jöhet ?
Más :
Én ezt a bizonyos óratörténeti áttekintést egy vitaalapnak szánnám, de úgy látom, hogy sokaknak még csak a kíváncsiságát sem kelti fel.
Ez tán úgy lenne az igazi, hogy ha megpróbálom egy adott témakörről kifejteni a (meglehetősen egyirányú) ismereteimet, azt bombázhatnátok akár cáfolatokkal, akár más, odaillő többletinformációkkal, hogy mindannyian többet tudjunk a XX. századi órákról.
Szóval, ha így is érdekes, húzzunk bele ! Még mindig csak a tokoknál tartunk, sőt akad még egy-két érdekes alapanyag is...
Vélemények ???
Egyszer valaki azt írta, hogy a miénk az egyik legintelligensebb topic. Maradjunk is ilyenek és ha valaki ismereteit bővítendő, kérdést intéz felénk, azt ne lámer-ezzük le !
SZerény Véleményem Szerint (mondhatnám, IMHO, ha még magyarul sem tudnék) senkinek nem törik le az utolsó ujjperce, ha a divatos rövidítések helyett egy értelmes szóval helyettesíti ezt. És ha valaki eddig ezt megtette, joggal kérdezheti azt, hogy az ezt meg nem tevők végül is mit rövidítettek.
Másrészről az eddigi számos próbálkozásom ellenére jómagam is kezdőnek tartom magam a net terén, azonban ez legyen csak az ÉN véleményem és nem venném jó néven, ha más bombázna ezzel. Főleg nem olyanok, akik a témához csak ezügyben szólnak hozzá.
Rews !
Nyugodtan kérdezz továbbra is, mi, a többiek valószínűleg lerántás nélkül is válaszolunk...
NPZ
U.i.:
Elnézést a nem érintett felektől, de a korábbi levélváltás benyomását ki kellett írnom magamból.
NPZ
Na láttam végre az öreg NIVREL-t. Kézi felhúzós, eredeti fekete számlapos (azért már egy picit patinás, szóval szerintem már "így született").
Nagyon jól néz ki! Majd levadászom, hogy mikori pontosan.
Be is került szépen a vitrinünkbe (pedig hordanám...).