Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2013.06.26 0 0 28811

ninovarga Creative Commons License 2013.06.26 0 0 28810

A bőség zavara a baromfiudvarban :)))

Az különösen figyelemreméltó, hogy ilyen bő termés mellett milyen hatalmas vegetációt produkál a baromfiudvari pergoletta. Mindez nem másnak köszönhető, mint az idei bőséges csapadékból fakadó vízellátásnak. Látható, hogy a jövő év termővesszői máris hatalmasak, pedig még csak a nyár elején vagyunk. A kivi nevű "vízmű" igen-igen gazdag lombozatot, rengeteg gyümölcsöt és meghökkentő növekedésű és méretű új növekményeket képes ellátni. Csodálatos növényfaj!

ninovarga Creative Commons License 2013.06.26 0 0 28809

Igen, erre gondoltam.

Előzmény: Törölt nick (28798)
ninovarga Creative Commons License 2013.06.26 0 0 28808

Sajnos reggel és napközben nem tudtam gép közelében lenni, így csak most tudok válaszolni.

Nem tudom, önállóan sikerült-e megtalálnotok a nagy fügét, vagy egyáltalán belefért-e a mai programba. Nos, a falu belsejében kell elfordulni balra és fölmenni a völgyet balról szegélyező dombra az arra vezető úton. A hatalmas bambuszállomány a falu ezen mellékutcájában látható az egyik ház udvarán. A bambusz túlélését úgy értelmezem, hogy nem az éppen az évben kihajtókról van szó, hanem többéves szálakról, amelyek nem csak keszegező, de akár harcsázóbotnak is megfelelnének.

Előzmény: Törölt nick (28800)
takacs.j Creative Commons License 2013.06.26 0 0 28807

Én ősszel földbe teszem a magokat, a pincében telelnek. Tavasszal kiveszem őket és mennek a fenyőfák alá.

Most kezdenek előbújni. Általában elég jó a csírázási arány. Semmi gond nincs velük, csak csírázáskor védeni kell a napfénytől.

Előzmény: sjohn (28806)
sjohn Creative Commons License 2013.06.26 0 0 28806

Köszönöm, ezt olvastam, de én saját tapasztalatra vagyok kíváncsi.

Előzmény: bejó51 (28802)
zoolko Creative Commons License 2013.06.26 0 0 28805

A sárga kivimen, issai, iylen szürkés sárgás rozsda viszi le a leveleket, vmiske kis fehér foltok is vannak rajta! atkára gondolok, de ne mtudom pontosan, teljesen elszáradnak a levelek, ilyen hamvasan. Azt tudom h a szőrős kivit sok permet megégeti, de a sárga kivivel is igy van ez? tudtok ajánlani valami hatásos atka elleni szert, ami sárga kivire is mehet?

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.26 0 0 28804

O.K. Így van. Kezdetnek Jó ez!

Előzmény: lacc74 (28803)
lacc74 Creative Commons License 2013.06.26 0 0 28803

Köszi,így lesz.

Előzmény: Törölt nick (28801)
bejó51 Creative Commons License 2013.06.26 0 0 28802

Nem tudom, hogy trükkös, vagy sem, de így próbálkozhatsz a paw-paw magokkal.

Szaporítás: A nyugalomban lévő magoknak szüksége van 90-120 napos hideg kezelésre.A tisztított magokat rétegezve helyezzük egy nyirkos sphagnum moha tőzeggel töltött nylon zacskóba és tegyük hűtőszekrénybe (0 és +5°C között). Célszerű védeni a magokat a gombás illetve a bakteriális fertőzésektől. Tél végén ültessük a magokat rétegezve a szabadba, az előkészített laza talajba, 2,5 cm mélyre. Megfelelő lehet az is ha a magokat késő ősszel vetjük el edénybe és kint hagyjuk a szabadban vagy fűtetlen, hideg ( +5°C alatti) helyen tároljuk. A magokat ne hagyjuk kiszáradni illetve ne tegyük fagyasztóba. Ha a magok 3 napig szobahőmérsékleten, szárazon vannak tartva, akkor a csírázási arány 20% alá csökken.Saját tapasztalat alapján csírázáskor (kihajtáskor) vagy röviddel előtte célszerű gombaölő szerrel beöntözni, mert a palántadőlés sok kis csíranövényt elpusztíthat.

A magok csírázása „hypogeal”, azaz a csíranövény sziklevél nélkül bújik elő. Ideális üvegházi körülmények között (24-29°C) a csírázás várhatóan 7 hét(a mag 2-3 hét alatt csírázik ki (gyökeret fejleszt) és kb. 2 hónap alatt bújik ki a földből a csíranövény).

Szabadföldi ültetés vagy szabadban tartott edénybe vetés esetén a csíranövény július-augusztusban hajt ki. Mielőtt a csíranövény kibújna a földből, a mag kb. 25 cm hosszú karó gyökeret növeszt, ezért feltétlen fontos, hogy legalább 25cm mély edénybe vessük a magokat. Az első két évben a növekedés lassú, mert a gyökérrendszerét fejleszti a növény, de a 3. évtől növekedése felgyorsul.

A teljes cikket itt találod: http://www.dmkert.hu/eheto_gyumolcsot_termo_novenyek/pawpaw_indian_banan

Előzmény: sjohn (28784)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.26 0 0 28801

Kákit (noname), minikivit ,kivit ,fügét (noname) már vettem az auchanban, a baumaxban és természetesen a különféle faiskolai lerakatokban. Csak nyitott szemmel kell járni.

Ha annyira sürgős nézz szét a DMKert oldalán . Sok minden van máris :Paw-paw, kiwi, datolyaszilva,jujuba,pekándió,japán málna (ez egy szederféle), házi berkenye ,Etc. Ha ma megrendeled a neten, akkor becsszóra,  bízva, hogy fizetni fogsz utánvéttel feladják és a következő szerdán , vagy csütörtökön megérkezik.

Előzmény: lacc74 (28794)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.26 0 0 28800

"A faluból tovább kellett volna menni a hegyre vezető úton és a tetőn meglelni azt a hatalmas fügefát, amelyiket Tamás (Papa360) említett."

Ez még mindig 3 lehetőség ,ezek közül melyik (?)

-a lendvadedesi "főút" folytatásában lévő földút fel a völgy bal oldalára

-vagy még balrább a haranglábnál (hátam mögött a tó) balra fordulva és tovább haladva a kék feszületnél föl

-vagy a rédicsire vezető csúszós mohás bicikliúton fel?

Bambuszt láttam a faluba beérkezve jobbra az útszéli vízelvezető árok partján. A bambusz szerintem mindenütt elvan ahol elég a nedvesség.Tarackolva terjed mint a nádtippan (mifelénk siska a paraszti beceneve). Elég kordában tartani. A nitrogént szereti. Tavasszal a csirás töppedt haszontalanná vált krumplit és a rohadt almát is közé lehet önteni ,meghálálja. Nekem is van otthon egy fajtája,az olasznáddal veszekszenek a helyért ,most igen szép rakétákat hozott . Lesz karónak valóm. Keszegezőbotnak is jó.

Előzmény: ninovarga (28786)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.26 0 0 28799

Meglesz az is !

Előzmény: ninovarga (28795)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.26 0 0 28798

Tehát megyek Gosztolából Lentibe ,de még a Lenti-hegyi döcögős út előtti elágazásnál jobbra visszafordulok a gerincen?

Előzmény: ninovarga (28788)
ninovarga Creative Commons License 2013.06.25 0 0 28797

Hát ugye mindenki csak azt oszthatja, amije van. Amije meg nincs, azt nem oszthatja meg el sem adhatja. :)))

Előzmény: lacc74 (28794)
ninovarga Creative Commons License 2013.06.25 0 0 28796

Egyszer vetettem asiminamagokat, úgy, mintha babot vetettem volna, egyszerűen földbe. Minden további nélkül kikeltek. Egyebet nem tudok róla mondani.

ninovarga Creative Commons License 2013.06.25 0 0 28795

Ne hagyjátok ki Szlovéniában a dobronaki orchideákat sem!

Előzmény: Törölt nick (28785)
lacc74 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 28794

Ha tudnák leírnák,de ezek itt csak osszák az észt meg menőznek hogy milyük van de segíteni nem nagyon.

A legjobb ha csemetét veszel ha tudsz valakitől,én is vettem volna itt a fórumon de válaszra se méltattak.

ninovarga Creative Commons License 2013.06.25 0 0 28793

A Dráva víztároló a varasdi hegyekkel, az Ivanscica és a Muraköz a becsehelyi hegyről nézve

ninovarga Creative Commons License 2013.06.25 0 0 28792

A becsehelyi hegyen is virágzik/elvirágzik a fejoa, elvirágzott az olajfa

.

Floo2 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 28791

Szépen nőnek a kivik.

Floo2 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 28790

Virágzik a selyemakác Csörnyeföldön!

Ez a legkorábban virágzó példány, de a többin is már vannak nyíló virágok.

Floo2 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 28789

Nagy meglepetésmre találtam egy érett jégfügét az ültetvényben.

Azt hittem elsőre, hogy biztosan álérett lesz, de nem, teljesen jó volt, édes, leves.

Sajna a belsejéről a képet a elrontottam, homályos lett.

ninovarga Creative Commons License 2013.06.25 0 0 28788

Ha a gosztolai elágazónál jobbra fordultok és végigmentek azon a dombvonulaton, sok fügével fogtok találkozni, köztük igen termetes példányokkal is. Ugyanígy számos füge látható az elágazótól Lenti felé haladó Lenti-hegyi részen is. A présházak, nyaralók környékét körbenézve találhattok nagyon szép, nagy fákat. Soha nem volt alkalmunk, vagy időnk minden részletét bebarangolni annak a szőlőhegyi résznek, de többször tartottunk előadást a lenti kertbarát-körnek és a tagok közül sokan számoltak be sikeres kivi-, káki-, fügetermesztési tapasztalatokról. Nagy mennyiségű fa ki lett ültetve ezekből a fajokból ezekben az években arra a környékre, azoknak mind ott kell lenniük valahol.

ninovarga Creative Commons License 2013.06.25 0 0 28787

Lendván érdemes lesz figyelni a különböző cédrusokra és a több helyen látható, nagy kivilugasokra. A hegyen elég sok füge van, persze lassan kell haladni és folyamatosan "sasolni". Kákiból is van jó pár darab. Kivilugas is van bőven. Persze ott sem ért hozzá mindenki, elég gyakran lehet hibás metszést, alakítást látni.

Előzmény: ninovarga (28786)
ninovarga Creative Commons License 2013.06.25 0 0 28786

A faluban jobb is, hogy nincs füge, mivel ott folyik keresztül az a patak, amelyik a tavat táplálja, egy zárt völgykatlanban. A bambuszt viszont érzékelhetően nem zavarják a fagyzugi viszonyok, mert a faluban az egyik udvarban hatalmasakat lehet látni, amelyek a legkeményebb teleken sem károsodtak ezen a helyen. A faluból tovább kellett volna menni a hegyre vezető úton és a tetőn meglelni azt a hatalmas fügefát, amelyiket Tamás (Papa360) említett.

Araucaria van Lendván is a síkon az egyik utcában. Az már egy jó 15 éves példány lehet, amióta követem. Sajnos egy szűk helyen van egy ház előtt, ezért, hogy talán el tudjanak járni alatta/mellette, az alsó ágait levagdalták, így egy törzses-koronás "fa" lett belőle. Mindenesetre a túlélésével nincs gond, amint látható.

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.25 0 0 28785

Köszi megyünk . Lendva be van tervezve Toplicével együtt.

Ma végülis bicikliztünk Lendvadedesre és  ott konstatáltuk, hogy a faluban nincs füge , de van egy érdekes feszület és van a kisbíró helyett egy hirdetési tábla , ott még az adásvételek végzései is ki vannak függesztve - ez igen figyelemreméltó szokás .

Utána átkarikáztunk Lentibe . Ott találtam egy ujjas fügét másodterméssel.

Végülis az araukária magját is meg lehetne enni és jellemző a megléte az itteni klimatikus viszonyokra?

Előzmény: ninovarga (28783)
sjohn Creative Commons License 2013.06.25 0 0 28784

Szép napot mindenkinek!

A Paw-paw mag vetésének van valami trükkje vagy csak simán bele a kókusz+perlit keverékbe?

ninovarga Creative Commons License 2013.06.25 0 0 28783

Lendvára még föltétlenül ruccanjatok át! A ház körüli kertek is fölérnek egy botanikai tanulmánnyal (a teljességgel kertvárosias jellegű településen), a fölötte magasodó dombok pedig tele vannak "nálunk is termő új gyümölcsökkel".

Előzmény: Törölt nick (28780)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.25 0 0 28782

Köszönjük az infót!

Előzmény: Papa360 (28781)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!