Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72403

"csinált már lefolyóba való rossz borokat szándék nélkül is, szándékosan nem fog."

 

Józsibácsi for prezident :D Egyébként ennyi... pontosan ez a lényeg.

Előzmény: Hepci (72392)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72402

"Az, hogy ilyenekről vagyunk kénytelen beszélgetni valódi dolgok helyett, kidobott idő. "

Akkor beszéljünk másról. Én próbáltam, de azzal sem értettél egyet.

Beszéljünk a piacot erőből leuraló milliárdos, sokszázhektáros földesurakról akik  tévékától fukosimáig minden szart bevetnek, hogy fincsi legyen a boruk?

Beszéljünk azokról a nagyurakról akik csicsás pinecepalotákat meg wellnes szállodákat és fine dining éttermeket építenek, de a borvidékül falujába egy orvost, óvónőt, szemétszállítót, könyvtárat, kulturházat a parasztnak nem tudnak szervezni, fizetni?

Beszéljünk arról a körülrajongott bácsikáról - akiről rosszat sok ok miatt sem illik mondani - aki ezereurós borokról álmodozik?

Beszéljünk a Sauskákról, Csányikról, Demjánokról, Malacperselyről, TBRCZról? 

Előzmény: bajnár (72397)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72401

Bevallom egy ideje én sem nézem meg a  Terroir Squad videókat. Technikailag unalmas, közhelyes videók amik szakmailag a bárgyú hülyeség és az arcpirító ostobaság között billeg... A Karnerről szóló tetszett egyedül.

A Weninger, Strekov és Spiegelberg  nézése közben szünetet kellett tartanom a szekunder szégyen miatt.

Ezen Bencze vidó nyitóképén pedig tényleg látszik, hogy oxidált a cefre... odapörgettem ahhoz a részhez azol kézzel gyömöszöli a cefrét és belehalgattam. Nos... nem kell amfóra nem kell semmi nehezen megfizethető? Akkor neki miért vannak iszonyatosan drága amfórái? Ez a 3-4 másodperc nekem elég :(

Előzmény: Hepci (72398)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72400

"a személyes érintettséged a vezérmotívum, amikor az indulataidnak adsz hangot."

Két fontos dolog. Egyrészt minimális indulatot sem táplálok Jásdi vagy más seggarc iránt. A másik pedig az, hogy öreg, iszaposfejű rája vagyok én ahhoz, hogy ilyen kérdésekben a személyes érintettségem nemhogy vezér, de bármilyen motívum legyen. Ez nálam világnézeti kérdés.

 

"nem egy szimpatikus, ártalmatlan kísérlet tanúi vagyunk, hanem egyfajta elitcserés próbálkozásnak: "

Ez egy érdekes megközelítés. Van benne ráció.

Szerintem jópárszor leírtam már a véleményemet a borvilág és szűkebben a magyar borvilág elitjéről. Szóval részemről mehet a levesbe ez az elit :)

 

"a haladás makacs tagadása egy raklap okkult sötétséggel megfejelve."

Ez viszont szerintem már egy alap nélküli spekuláció. A progresszió tagadása és az okkult sötétség az én megfigyelésem szerint nem táborfüggő.  Amikor a HNT-ben voltam küldött akkor láttam az elit progresszióra való hajlamát.

A natúr bor mozgalmat szerintem te nagyon-nagyon félreérted. Szívesen megmutatok pár szempontot amit vagy felhasználsz, vagy nem, de ha meghallgatod akkor szűkülni biztosan nem fog az ahogy látod ezt a témát.  De ha te már tudod, hogy mit gondolsz akkor nem erőltetem. Elfogadom, hogy te így gondolod.

 

Én nem teljesen értek veled egyet, de megértem, hogy te miért látod így. Az kimondottan egy jelentős és érdekes szempont, hog a natúr boros mozgalom a mostani elit piacára bazírozik.

Előzmény: bajnár (72376)
Daeril Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72399

>> Az, hogy ilyenekről vagyunk kénytelen beszélgetni valódi dolgok helyett, kidobott idő. <<

 

Pontosan.

Én arra jutottam, hogy ez egy "first world problem"

 

Lényeg a szőlőben tisztán dolgozzunk - figyeljünk a talajra, növelni a szervesanyag tartalmat, hogy megkössünk amennyi szént csak tudunk - szép borokat szűrni belőle a pincében hülyeségek nélkül - és ha a szűrés (maradékcukor esetén pl.) meg a minimális kén valakinek ihatatlanná teszi, akkor nagyon sajnálom - keresek valaki mást akinek tetszik így is.

 

Előzmény: bajnár (72397)
Hepci Creative Commons License 2020.01.08 -1 1 72398

Ezt nem nézem meg, de az általam eddig látott Terroir Squad-videók jellemzően ilyenek: a szakma különféle csodabogarai oltári mélylila marhaságokat mesélnek. :)

Előzmény: bajnár (72395)
bajnár Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72397

Az elmúlt pár tucat hozzászólásban kifejtettem: a szőlészkedés-borászkodás technológiai evolúciójának tagadása, a bor milyenségének, értékének elrelativizálása jellemzően anyagi megfontolásból elkövetve. Az, hogy ilyenekről vagyunk kénytelen beszélgetni valódi dolgok helyett, kidobott idő. Mintha a laposföldhívőt is beengedték volna a földrajztudományi szemináriumba előadni.

Előzmény: Daeril (72396)
Daeril Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72396

Értem - de mi a probléma?

Előzmény: bajnár (72395)
bajnár Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72395

Sztem elég gáz a videó tartalma , de ez még a bornál is szubjektívebb műfaj. Ugyanazt tudom mondani neked is, mint BZoltánnak: a nagyobb probléma nem homályosítja el a kisebbet.

Előzmény: Daeril (72393)
bajnár Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72394

Jobb esetben egy rossz kompromisszum megkötése csupán (az is erodálja a hitelességet), rossz esetben meghonosíthatott a pincéjében akár káros jövevényeket is, elég sok pincének kellett már komplette cserélni a hordóparkját (és vele együtt kilocsolnia egy valag bort) a kiirthatatlan, mindent megfertőző brett miatt. Nem szerencsés laboratóriumi körülményeket biztosítani a szaporulatnak, én inkább játszom istent (copyright Bencze) és tömegpusztítót a kénezéssel.

Előzmény: Hepci (72392)
Daeril Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72393

Miért akarnék én bármit alátámasztani? - a video ma jött ki, relevánsnak tűnt a beszélgetéshez :)

Hazai és nemzetközi szaksajtóban és minden boros fórumon ez a natúrbor téma felbuggyan kb. havonta. Számomra rendkívül érdekes, hogy mekkora indulatot bír kiváltani (mindkét oldalon) egy marginális termelési volumennel rendelkező filozófiai/spirituális irányzata a bortermelésnek.

Mintha nem lenne egyéb más gondja az ágazatnak a felmelegedéssel, vízhiánnyal, elöregedéssel, túltermeléssel, tarifagondokkal mint az, hogy néhány termelő szűr-e, vagy kénez-e.

Előzmény: bajnár (72391)
Hepci Creative Commons License 2020.01.08 -1 1 72392

Nem ismerem Maurer Oszkár borait különösebben, de ez az I. Legeronnal közös sztori azért gondolom, nem fedi le a termelésének a többségét, tehát a hitelességének a többségét se rombolhatja le.

 

Szentesivel beszélgettem pár hete a kénmentességről. Ő valami olyasmit mondott, hogy csinált már lefolyóba való rossz borokat szándék nélkül is, szándékosan nem fog.

Ez elég józan hozzáállás a kézművesség és beavatkozás nélküli borkészítés egyik honi éllovasától.

Előzmény: bajnár (72391)
bajnár Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72391

Ezt a videót amúgy minek az alátámasztására linkelted? Csak a szokásos: megkapó képsorokon konkrétum nélküli patetikus futamok. Rajta rendre pályaelhagyó, a városi léttől megcsömörlött szomorú szemű, de elhivatott, érzékeny lelkű kócos emberek - mintegy közhelygyűjteményként. Mit is tudtunk meg? Hogy a franciák nem használnak préseket? Nem kell a technológia meg az amfora a borhoz, mégis csak azt látni mögötte? Vagy hogy a héjon még csak erjedő fehér cefrén már most látszik az oxidáció? Nem látok semmi követendőt vagy megszívlelendőt benne, sajnálom. Én a végeredményben, az érdemi tettekben hiszek, ez nekem vegytiszta marketingszöveg.

 

Amúgy pont ez a pláne benne, még csak épp beindul nálunk a mozgalom, már túl sokat beszélünk róla, ez fogja eladni a borokat és nem a minőségük.

A gyakorlatban meg nézd meg, mi lett a Maurerrel. Egy szimpatikus történet, régi ültetvényekkel, régi fajtákkal, hagyományőrzéssel, megmaradással, Szerémségbe visszaültetett szőlővel, javuló, néhol kiváló borminőséggel, erre Mephistóként megjelenik madame Isabelle és szirénhangokat súg emberünk fülébe. Gondolom nem a szép szavak, a magasztos eszme, hanem a kassza csilingelésének ígérete miatt adta be a derekát ennek az önsorsrontó hippitrendnek, amit én kifejezetten sajnálok. Minden borásznak nehéz, de ezúttal a pillanatnyi anyagi előnyért cserébe erodálja saját útját és hitelességét.

Előzmény: Daeril (72382)
Hepci Creative Commons License 2020.01.08 -2 0 72390

Számos ember van itt, akinek sajátos a stílusa.

Nyilván nem feladatom magamat elhelyezni ilyen szempontból, az itt található nők például felszisszenhetnek, ha éppen alázom őket, sőt, egykori osztálytársamhoz, a gender ügyek egyik szószólójához is fordulhatnak.

Előzmény: shiraz3 (72385)
Hepci Creative Commons License 2020.01.08 -2 0 72389

Meglepő lenne, ha erősen figyelném, hogy a szomszéd asztalnál mit magyaráz egy szommelijé és mit reagálnak rá a kedves vendégek... de bőven elég, ha valaki látott ilyet, és az illetőben megbízom.

Nyilván fogas kérdés, hogy azonos monogramú kollégád még szommelijé, vagy már inkább kereskedő, esetleg mozgalmár és egyben széles látókörű ágazati tudós.

Előzmény: shiraz3 (72383)
Jocó0423 Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72388

Köszönöm a kimerítő választ :)

Előzmény: Hatvani Szabolcs (72381)
Hepci Creative Commons License 2020.01.08 -2 0 72386

https://hu-hu.facebook.com/pages/category/Winery-Vineyard/Szab%C3%B3-Pince-168780196514554/

 

Hívj és véletlenszerűen találkozhatunk a szokott helyen (Czakó Kert).

Előzmény: kifli (72375)
shiraz3 Creative Commons License 2020.01.08 0 1 72385

OFF van benne vmi amit a kartárs felvetett :) sajátos a stlíusod, nők alázása pl ON

Előzmény: Hepci (72333)
shiraz3 Creative Commons License 2020.01.08 0 1 72384

kedves vagy, de nem vagyok egyenlő a Mitiszollal :)

Előzmény: Hepci (72315)
shiraz3 Creative Commons License 2020.01.08 0 1 72383

köszi a választ, teljesen kielégítő :)

meglepődtem volna ha ilyet láttál volna, amit korábban írtál.

Előzmény: Hepci (72310)
Daeril Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72382

Rendkívül erős hatású borfilozófiai mozgalom a natúrboros. Két kezemen meg tudom számolni a Kárpát medence !!valóban!! natúrboros borászatát, és mégis - még itt is - pörög a téma. Nehéz megfejteni, miért ennyire érzékenyek erre generálisan az emberek. Talán a bor fogalmának kizárólagos meghatározása húzza fel a rugót mindenkiben?

 

István ezt itt is megfogalmazza:

 

https://vimeo.com/383510245?fbclid=IwAR2Q7-TDv5H1-2EoIc9PcZg_4rKvp2AVE1-NaXJmffpirjzcFct8eRqJRv0

 

 

Előzmény: bajnár (72376)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72381

Megtaláltam: a 607/2009/EK bizottsági rendelet XIV. mellékletének B. részében van ez leírva.

Előzmény: Hatvani Szabolcs (72380)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72380

 

A borok előállításáról szóló 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 13. § (2) bekezdése szerint:

 

„(2) Száraz bor az, amelynek cukortartalma:
a) legfeljebb 4,0 g/l, vagy
b) legfeljebb 2,0 g/l-rel haladja meg a borkősav g/l-ben kifejezett, titrálható savtartalmat, de legfeljebb 9,0 g/l lehet.”

 

Ugyan ez már nem hatályos, de valahol máshol biztosan megvan, csak hirtelen nem találom. Arról nem tudok, hogy ez már ne lenne érvényes.



Előzmény: Jocó0423 (72379)
Jocó0423 Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72379

Zoli magyarázd el nekem mint erősen tudatlannak, hogy hogyan van ez a száraz bor és mégis maradék cukros?

Frankón nem értem, számomra ellentmondás.

 

Kész lett karácsonyra a mikrotétel gyöngyöző pino rozém. 96 palack készült de az ünnepek alatt 70-re fogyott :)

Nagyon ízlett a családnak.

kifli Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72378

no, ezt helyesen teszed.

Előzmény: bajnár (72377)
bajnár Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72377

Már előre izgulok, kitaszított ügyvédfiú.

Előzmény: kifli (72375)
bajnár Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72376

"És, mit gondolsz?"

Azt, hogy a személyes érintettséged a vezérmotívum, amikor az indulataidnak adsz hangot.

A többi tömbösítve: nagyon nem ugyanaz egy-egy stílusbeli preferencia meg a borhibák esete és ez sztem keveredik nálad. A natúrboros mozgalom borainak többsége ugyanis nem meg értett műfaj, hiába is kedvelik ezt a mártírpózt, hanem egy sor kiforratlan (szó szerint és képletesen), félresikerült kísérlet, borhibákkal súlyosbítva. Lásd ismét KA kereskedő levitáló hozzáállását: "nem tetszhet mindenkinek, menő éttermekben, menő sommelier-k poharaztatják" (akik amúgy szintén a trendvonat jegyszedői), épp hogy nem te vagy a hülye, hogy nem nőttél fel a feladathoz. Holott a napnál világosabban olvas ő is a sorok között, amikor istállót meg húgyszagot írnak le a tételről, de hát ezeket meghaladta, elsöpörte a forradalom (vagy forraborom).

Szóval itt nem egy szimpatikus, ártalmatlan kísérlet tanúi vagyunk, hanem egyfajta elitcserés próbálkozásnak: innentől kezdve ők szeretnék megkopasztani az információhiányos, megvezethető, kőgazdag vásárlókat. Ehhez viszont az egész rendszert igyekeznek megkérdőjelezni, leépíteni tokkal-vonóval. A rendszer amúgy messze nem tökéletes, joggal lehet számon kérni rajta egy csomó minden torzulást, de ehhez  meggyőző erejű bizonyítéknak ezeknél a natúrboroknál lényegesen több kellene. Semmi újszerűség, hozzáadott érték, extra tartalom nincs, csak a technológia, a haladás makacs tagadása egy raklap okkult sötétséggel megfejelve. Én mindenképpen egy fejlődési zsákutcát látok és kidobott éveket.

Előzmény: BZoltan (72371)
kifli Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72375

de megkóstolom szívesen. azt sem tudom, hogy ki ez a bajnár (v.ö. who da fuck is bajnár). megkóstolom, megírom:)

Előzmény: Hepci (72358)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72374

A jogod az megvan, hogy azt nevezz szarnak vagy kamunak amit csak akarsz. Én azért vagyok rugalmasabb ezen a téren mert én voltam már a másik oldalon is.

 

Amikor önjelölt szakemberek ugyancsak a kánonra meg a tudományra hivatkozva mondták, hogy a botritisz jelenléte (értsd sárgabarack illat) egy száraz borban az borhiba. Sőt olyanok is voltak (vannak) akik szerint a maradékcukor az technológiai hiba. Én egészen más utat jártam be mint te és nagyon sok erősen nemtelen támadást, fikázást nyeltem be azért mert lényegében több mint fél évszázados szünet után mi kezdtünk el testesebb, esetenként maradékcukros borokat csinálni... amiknek a színe, szaga, íze marhára nem illeszkedett a kánonban megírt jelleghez és ezért borhibát, technológiai hibát emlegettek sokan. Beletelt vagy tíz évbe mire ezen túltette magát a szakma... 2007 környékén egy maradékcukros, testes, aranysárga száraz somlói fehérbor pont annyira ütötte ki a biztosítékot mint néhány natúr bor manapság.

De tényleg... én nagyon sok nemtelen és értelmetlen kritikát benyeltem akkoriban. Ezért kevésbé karcos a véleményem a natúr borokkal. Természetesen itt most nem a fehérjebomlásos, egeres problémákról beszélek.

Előzmény: bajnár (72367)
Hepci Creative Commons License 2020.01.08 -1 0 72373

Én is ettem már jó virágot, pl. töltött cukkinivirágot olasz fine dining étteremben.

 

De mi volt a borhiba, amit kisimított egy étel kölcsönhatása, és miként?

Előzmény: lazaridi (72372)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!