azt mondod hogy hasonlo koru dolgokra vegeztek c14 vizsgalatot. ezen vizsgalatok eredmenye hol tekintheto meg. az azonos koru 29 koruli datalasu szoveteket a c14-es vizsgalat milyen korunak mutatta. ha ezen darabokat vagy egy reszuket hasonlo hohatasoknak tettek ki akkor valtozott e utana a c14-es vizsgalat eredmenye.
azonos koru xiii. szdbeli szovetdarabok vizsgalata. a c14-es vizsgalat mit mutatott? azoknal nem volt lehetseges a korabbi datalas? egy kis machinacioval?
pollen vizsgalat? megjegyzem a pollen vizsgalat az egyik legjobb dolog.
megjegyzem a szombathelyi gyilkossag ugyeben egy normalis szakertoi velemenyt nem tudnak a gyilkossag tamogatasara vagy elvetesere felallitani. bizonyitekot. a birosag, a nagytekintelyu birosag donteskeptelen. lehet hogy gabor gyilkos volt de lehet hogy nem. lehet hogy a ruhak keveredtek. lehet hogy nem. hat ki tudja. bezzeg a torinio lepel ugyeben tudjuk.
nem ertem hogy ez a halszalka mikor tunt el. gondolom hogy osi technologia. barmikor ott van. lehet hogy nehez de az irani szonyegek csomozasa sem nudli. ha az mukodokepes volt es ha akkor meg minden kezzel ment mert meg talan szovoszek sem volt akkor mikor es hova tunt el. az a dolog ami hazaknal, haztartasokban mukodott. a fonalat otthon (is) fontak. manufakturak legfeljebb italiaban voltak. a kozelkeleten mondanam hogy meg az alparijukat is kezzel vertek ki. (bocs). de mi az hogy el tunt munkaigenyessege okan. szerintem mindenfele osi technika elt es volt. valamikor lehet hogy eltunt de nem a xiii. szazadban. az elkepzelheto hogy nyugateuropaban nem volt divatos. de mit tudtak akkor arabiarol. szinte semmit. jeruzsalemrol? azt hogy karacsonyfat kell allitani mert karacsonykor esik a ho. a zsidok is mondogattak hogy jeruzsalemben talalkozunk. aztan olyan rajzokat rittyentettek jeruzsalemrol hogy csak na. meg amerikai eppen meg az indiak voltak. vagy az indiak meg az indiak voltak. milyen szovetek jottek tavol messzi orszagokbol. a kereskedok arultak oket. egy picit visszavetitjuk a sajat vilagunkat.
irod hogy a lepel mai allapota vilagosan mutatja a kepmast. de akkor ezt annak elotte miert nem ismertek fel? miert kellett ehhez a negativ foto? kinek van ismerete a lepel fenykepezes elotti allapotarol? amiben ha jol tudom egyaltalan nem szerepelt jezus arcmasa. az hogy ez valamilyen pankratorhoz hasonlit a kesobbi hamisitas esetere semmifele ervanyaggal nem bir. miert nem ismertek fel ezt a nagyon konnyen felismerheto kepet. a fenykepezes elott. pedig ma mar milyen finom reszletek is lathatok benne. peldaul a csuklon keresztuli szogezes. egyebkent ki tudja, tudhatja hogy jezus krisztust a kezen vagy nem a kezen szogeltek fel. a csuklon valo szogezes a tartos halaltusa erdekeben volt, a leiras szerint. lehet hogy gyors halalt akartak. az is elkepzelheto hogy jezus krisztust meg sem feszitettek csak kitalaltak az egeszet. valami kor egy egesz legendarium epul aminek tortenelmi nyoma nulla. mert az ereklyek azok valoszinuleg utolag keszultek. es ha volt ilyen keresztrefeszites akkor lehet hogy minden heten volt egy. mert szekta annyi mint a nyu. es ezek a zsido vallas szektai. a kalevala is le van irva de valosagtartalmat nem keresik annyian. a trojai falo is le van irva attol meg nem igaz. a biblia le van irva attol meg nem valik igazza. akkor lenne igaz ha errol korabeli forrasok kimeritoen tajekoztatnanak. mik vannak az eblai konyvtarban? minden megvan hogy melyik kiraly hanyat fingott. a fontos esemenyeket azert mar akkor is feljegyeztek. tehat nem feltetlenul hitelt erdemlo dolgok ezek. attol hogy hiszek valamiben attol meg igazsagtartalma nem biztos. egyebkent alapvetoen ha ezek a dolgok lennenek akkor az istenhit is ervenyes lenne. viszont egy minimalisan ertelmes isten nem csak az oskorban mutogatna magat. mindenfele lehetseges pozban. hanem itt lenne kozottunk. es bekesen sorozgetne velunk nyari esteken. mert annak van ertelme. ennek meg nincs. es ertelmetlen isten nem teremtene nala okosabb ertelmes embert. ezt csak ugy mondom. cherchez la logique!
es ezekbol kovetkezik hogy semmi szukseg nincs nem lenne csodakra. csodas megteresekre. ertelmes ember a szobol ert. nem a konnyezo madonnakbol. es rejtelyes leplekbol. szvsz
A lepel de facto létezik, a fizikára is azt mondják, hogy létezik, a kettő egymásnak nem mondhat ellent, logikailag, ergo/tehát a jelenlegi fizikai felismerőképességünk korlátozott, határai vannak...
Mizu a fekete lyukban belül, éz a táguló univerzum peremvidékén???
Ködlámpás
>>milyen mas lepel vagy vaszon vagy hasonlo maradt fenn jezus korabol. volt e osszehasonlito elemzes...
Maradt fenn, azokra végeztek (külön) C14-es vizsgálatot.
>>milyen mas lepel vagy vaszon vagy hasonlo maradt fenn a xiii. szazadbol. volt e osszehasonlito elemzes.
A lepel vizsgálatával egyszerre másik két középkori textillel végeztek mérést (ún. dupla vak vizsgálat volt), bár SZVSZ sérült az elv, mert nem lett volna szabad tudni azt, hogy milyen korú egyéb mintával dolgoznak.
>>a halszalkas szovesi mod a kozel keleten sem maradt fenn a xiii. szazadra? pedig ott ezek a szovesi technikak viszonylag konstansak szoktak lenni.
Nem maradt fenn, mert elavult, munkás dolog volt.
>> azt hiszem a kereszteshadjarat is abban az idoben volt. a lepel a xiii. szazadban is szarmazhatott a kozel keletrol.
Valóban, ebben az esetben a közel keleten kell hamisításban érdekeltet keresni.
>>a leplen allitolag sokaig nem ismertek fel hogy jezus kepmasa(???) is rajta van. a felismeres pillanatnak (negativ fenykepezes) milyen jelentosege van? elkepzelheto hogy az esetleges hamisitast NEM a xiii. szazadban kellett vegrehajtani? a felismeres elott rendelkezunk hiteles fenykeppel a lepelrol? a mai lepel nem fenykepezett allapota is elegge vilagosan mutatja a keresett arcot.
Az ábrázolások "standard" Jézus arca a lepel képmásával azonos. Ez a "standardizálás" érdekes módon azonban nem a kezdetekkor, hanem sokkal később, a IV.-V. sz. táján következok be, addig a Pantokrátor az általánosabb.
Ezért megalapozott az, hogy "Veronika kendője", a III.-IV. sz. körül Edessában felbukkant lepel, a konstantinápolyi lepel és a torinói lepel azonos darabok.
>>en a reszemrol minden ertelmes magyarazatot el tudok fogadni. a csodakban nem hiszek. hasamennyiben tenyleg csodarol lenne szo akkor viszont teljesen felesleges barmilyen magyarazatot keresni.
Stimmt. Tartok tőle :), hogy fizikailag fogható csodával állunk szemben.
>>akkor inkabb a vert konnyezo madonnakra keressunk valaszt. es egyebkent ha a vert konnyezo madonna letezo dolog akkor a lepel ehhez kepest nudli.
Nem egészen. Ha igazi, a lepel is ellentmond a fizikának, és az se semmi. :))
koszonom valaszodat de PONT a kerdesre nem valaszoltal...
milyen mas lepel vagy vaszon vagy hasonlo maradt fenn jezus korabol. volt e osszehasonlito elemzes...
milyen mas lepel vagy vaszon vagy hasonlo maradt fenn a xiii. szazadbol. volt e osszehasonlito elemzes.
a halszalkas szovesi mod a kozel keleten sem maradt fenn a xiii. szazadra? pedig ott ezek a szovesi technikak viszonylag konstansak szoktak lenni.
azt hiszem a kereszteshadjarat is abban az idoben volt. a lepel a xiii. szazadban is szarmazhatott a kozel keletrol.
a leplen allitolag sokaig nem ismertek fel hogy jezus kepmasa(???) is rajta van. a felismeres pillanatnak (negativ fenykepezes) milyen jelentosege van? elkepzelheto hogy az esetleges hamisitast NEM a xiii. szazadban kellett vegrehajtani? a felismeres elott rendelkezunk hiteles fenykeppel a lepelrol? a mai lepel nem fenykepezett allapota is elegge vilagosan mutatja a keresett arcot.
en a reszemrol minden ertelmes magyarazatot el tudok fogadni. a csodakban nem hiszek. hasamennyiben tenyleg csodarol lenne szo akkor viszont teljesen felesleges barmilyen magyarazatot keresni.
akkor inkabb a vert konnyezo madonnakra keressunk valaszt. es egyebkent ha a vert konnyezo madonna letezo dolog akkor a lepel ehhez kepest nudli.
Nem nevetséges - valószínűtlen.
Felesleges ennyit vesződni azért, hogy körbehordhassák.
Gondolj bele: ugyanezt a képet ma komoly számítógépes tervezés után, számítógép vezérelte lézerrel sem lenne triviális létrehozni.
Más lehetséges technológiát ma nem ismerük arra, hogy az elemi szálakat pár mikron mélyen megpörköljék.
Sokkal egyszerűbb lett volna festeni, rajzolni valamit, ami az akkori kornak jobban megfelel.
Egyszerűbb és hihetőbb, és körbehordozás esetén még jobban is látszik.
Eddig ahol hallottam, a C14-es módszerek mind középkori eredményt adtak. Sőt, nemrég a "Torinói lepel valódi" c. könyvben is elismerték ezt, és nekiláttak bebizonyítani, hogy rosszul mértek. Az NG-n pedig éppen arról volt szó, hogy igenis nagy pénzeket szedtek be azokon az ünnepeken, ahol körülvitték a leplet, erről egy Savoyai leszármazott is nyilatkozott. A lepelnek külön ünnepnapja volt. Emellett magának a Katolikus Egyháznak is fűződött érdeke - természetesen. Leonardo esetében pedig könnyen el tudom képzelni, hogy megvolt hozzá az indíttatása és tudása is hozzá.
De ismétlem, engem nem győzött meg a hamisítási teória, de azért nem mondanám rá, hogy nevetséges.
a lepel története eléggé világos, ha és amennyiben Jézus halotti leple.
A sírból rövid idő múlva (kis vándorlás után) Edekába vitték, itt a kor értékmentési szokása szerint befalazták.
Később (véletlenül) megtalálták és Konstantinápolyba került, ahol úgy hajtogatták, hogy az arckép látszott. Ezt sokan látták, innen származik a "Veronika kendője" legenda.
konstantinápoly feldúlásokr a lepel eltűnik és semmit konkrétot sem tudunk róla, de a templomosokról az a hír járja, hogy náluk van Veronika kendője, illetve egy különleges Jézus arc előtt végeznek szertartásokat (pl. beavatást).
A templomosok felszámolása után a kendő egy francia nemesi családnál tűnik fel újra, innen követhető napjainkig. A család és a templomosok közt a kapcsolat egyértelműen kimutatható (bár már nem emlékszem rá), vagy ebben, vagy a templomos topicban megtalálod.
C14: a minták korban jók, valszeg az eredmények is.
Fizikusok arra hajlanak, hogy a feltámadás körüli (nem ismert) jelenségek okozhatják az eltérést.
A középkori keletkezést erőltetők -többek közt- azon apró tény felett is elsiklanak, hogy a középkorból ilyen technikával szövött vászon nem maradt fenn.
Arra pedig nyomatékkal felhívom minden érdeklődő figyelmét, hogy a középkor a hamisítások kora volt, sok okból. De a hamisítványok közül egyet sem ismerünk, amelyik bármiféle, ismétlem BÁRMIFÉLE vizsgálatban helytállt volna. A hamisítványok önigazolási célzattal születtek, és nem voltak képesek megtéveszteni a 20-30 évvel későbbi embereket sem, nemhogy a későbbi korok tudósait. Ez még a jelentős azonnali érdekből készült hamisítványokra is igaz, pl. adománylevelek.
A lepel hamisításához senkinek semmi érdeke nem fűződött, ezért is hihetetlen a hamisítási teória.
A "hobbiból csinálták" verziót hagyjuk, annál sokkal, sokkal több munka van benne.
szerintem meg nagyon IS ertheto. de szivesen megbeszelem hogy az ateizmusban mekkora reszt kepvisel a hit. hogy az ateizmusban a hit nagyobb vagy kisebb reszt KEPVISEL mint a katolicizmusban. hogy az ateistak MEEG ebben is elen jarnak. ha akarod beszeljuk meg...
inkabb az ateista hivo akire te gondolsz. az mar neccessebb. a rossebb...
tok erdekes, bekesseges vita. nem szakertokent es hivo ateistakent nehez is beleszolni. egy picit le is ragadtam a c es n 12/14-eknel. ugy repkedtek. es meg csak a felenel tartok az olvasasnak. igy a beiras lehet hogy necces...
mindenesetre kivancsi lennek hogy hany szovott/fonott anyag maradt fenn az i. evszazadbol. es milyen allapotban. es tuzvesz utan milyen allapotban.
szintugy kivancsi lennek hogy hany szovott/fonott anyag maradt fenn a xiii. szazadbol. es milyen allapotban. es tuzvesz utan milyen allapotban.
ha ezekrol egy picit tobbet tudnank akkor lehet hogy tovabb lehetne gondolkodni.
ja es hasamennyiben (homalyosan emlekszem) hogy a kepmast CSAK a tuzvesz hozta elo. addig illetve a negativ kepig nem tudta a nep hogy az egy kepmas. akkor mit tiszteltek a lepelben? amig nem tudtak? hogy van az hogy ma a lepelre nezve latjuk a kepmast. a negativ fenykepig meg NEM lattak.
ezek lehet hogy buta de nekem erdekes kerdesek.
talan meg az hogy a katolikus egyhaz a kezdeti idokben miert tartotta hamisitvanynak? hiszen annyi de annyi ereklyet ismert. ezt meg nem fogadta be...
bizarr otlet de kivancsi lennek hogy mi sulne ki abbol hogy ha a leplen talalhato maradvanyokat felhasznalva "lemodelleznek" krisztust.
talan lehetseges lenne szamitogepen generalni a kepet es osszevetni a leplen talalhatoval.
nemileg bizarr otlet de kivancsi lennek arra hogy mi sulne ki abbol hogy a leplen levo maradvanyok genetikai anyagat felhasznalva "lemodelleznek" krisztust. nem klonoznak csak szamitogepes modellre gondoltam. a klonozasba ugyanis a katolikus egyhaz soha (vagy legalabbis belathato idon) belul nem egyezne bele.
A XIII. század végéig voltak keresztes erődök Palesztína partvonalán.
Egyébként annyira sok a félrevezetés lepel-ügyben, hogy értelmetlenné válik a vita. Egyszer láttam a Spektrumon, hogy bizonyított, hogy festék és nem vér létható a leplen. Utána mások már a vércsoportot is izolálták... Amíg tisztességesen nem tájékoztatnak bennünket, addig csak beszélünk a levegőbe.
Egyszer elkaptam valamelyik TV-n egy remek összeállítást erről a modellezésről.
a lényege az volt, hogy a kép intenzitásából a test és a vászon távolságát számították (ez egy elég bonyolult 3D számítás), majd ebből megalkotta a gép a vászon lehetséges fekvését.
Az eredmény hihető, jelentős hibák nélküli.
Persze jó lenne neten elérni a részleteket, de SZVSZ ez nincs fent. Még nem kerestem, de nem is fogom.
Nem érted. Bekened az arcodat az orrodnál és a arcodon, minél hátrább. Ha ráterítesz az arcodra egy szalvétát, és utána kideríted, láthatod, hogy a megjelölt pontok a síkban kiterítve már messzebb esnek, a kép víszszintesen nyújtott lesz. Ha kiteríted a földgömböt, az sem marad kerek.
Erről a NG-dologról már beszéltünk régebben, lásd lentebb.
Pl. megemlítik, hogy a lepel elején és hátulán lévő alak eltérő magasságú. Ennek szerintem egyszerű a magyarázata. Ha hanyattfekszel, és rád tesznek egy lepedőt, a lábfejed előrehajlik, azaz annak a hossza pluszként hozzáadódik a tested lepedőn lévő lenyomatához. A hátsó lenyomaton ez a lábfejhossz hiányzik.
Feltűntek a lepel képének specialitásai.
Egyértelmű leképezési szabállyal megalkotható az a test, mely a rá borított leplen kisugárzása révén a nyomot hagyta.
A modell szerint a lepel képe a lepel testtől való távolságával fordítottan arányos.
Ha Leonardo ilyet festeni (számítani!!!) tudott volna...
Az NG-n pár érdekes dolgot megjegyeztek a lepellel kapcsolatban:
* Senkinek sem tűnt fel eddig az a triviális dolog, hogy ha egy 3d testre egy vásznat terítenek, mely egy lenyomatot képez, akkor a 2d kép erősen torzult lesz, míg a torinói lepel képe arányos.
* a lepel hosszú ideig a Savoyai család birtokában volt - az egyetlen Leonardo portréval egyetemben - ugyanazon a teremben. Az arckép meglehetősen hasonlít az ő képére. Leonardo sok egyházi munkája ellenére híres volt egyházellenességéről, elképzelhető, hogy a lepel egy maradandó tréfája volt az idős mesternek. A lepelből a Savoyai családon kívül sokan húztak hasznot.
Mostan könyvbótból gyüvök, ottan láttam egy ujj széééép vastag fekate könyvett/múlt idő, mer' láttam/, amely állitcsa, hogy vallódi, mekdönthetetlenyül...
Átpergettem, megnéztem a képpekett, de lemondtam a vételről, mert gagyinak tartottam...
Ennnél a H.Kersten jobb volt...
RádióMagnósKarbon
Hát, ez nekem még egy közepes reklámnál is gyengébbnek tűnt, neharaguggyámámeg!
Itt nem értettem/találtam meg benne az úgynevezett _mondanivalót_.Bocsáccsámeg!
Úgy érzem, hogy a lécet nem verted le, csak átfutottál alatta...Mitmongyakmég?...
Űrfejes, Vákumtartály, Negativ Overflow...
Intelligens Reklámfogyasztó, a friss oxigén erejével...Dobj egy sört!
...illetve azokat csak be/le/ kell a mássalhangzók közé illeszteni/gondolni, úgy tudom...
gyPrtzs
Ps.:a magyarban, ha nincs a magánhangzó meghatározva benne, akkor is egyértelmű/értelmes lehet állítólag...próbáljuk ki?
Sőt Orbán szó is benne van a biblia kódja elve alapján. Sőt bátmilyen szóra rákereshetsz, mert benne lesz. Még én is benne vagyok, IVÁN mint ezen hülyeség megállítója :-)