Óóó... dehogynem. Bocsánat. Csak tudod, hogy van ez. A korsó sörök háttérben a tengerrel visznek mindent. Főleg az ember eszét, így másról elterelődik a figyelem. :-)
Írjál, írjál, írjál!:-) (Csak árakat ne)! Szerintem a valamikori "bevásárló túrizmus" rossz emlékei köszönnek vissza a válaszokban, de a te kérdésednek ehhez tényleg semmi köze, az már régen volt.
A horvát fast food kajáknál (cevap, pjeskavica lepényben) az a tapasztalatom, hogy szinte teljesen mindegy, hogy egy "műanyagszékes-pepsi colás napernyős" vagy egy igényesebb helyen eszed, jellemzően 40-60kn közt van az ár.
Komolyabb ételeknél egy elegáns helyen gyorsan fizethetsz 300-600 kunát/ étel (Porec, Sv Nikola vagy Divino)
Fröccsöt ittam 8 kunáért is egy Konzum melletti kricsniben (Mate Vlasica), lent a sétány közelében egy borbárban (Nikola Tesle utca) 35-40 kn volt (Porec)
Semmi nem ördögtől való, a spaaros bagett sem. Mindenki máshogy nyaral. Van,aki üvegből issza az otthon főzött kávét út közben, akkor is, ha sokkal jobban áll, mint az, aki csak frissen főzöttet iszik, kerül amibe kerül...
/az ár nem a megnevezés függvénye! :) s félre ne érts senkit, nem hámozásról/reszelésről van szó! legszívesebben már mindannyian ott ülnénk valamelyik mellett! ígérem, idén a 30-ast is lefotózom :)
"leírnának néhány árat, hogy hol mit mennyiért tudtak megvenni, "
Benne van a kérdésben, hogy hol. Pont azért mert, ha a sarki konobában ivott 13-ért sört akkor azt írja le, de kíváncsi lennék, hogy egy jobb (uram bocsá első osztályú) étteremben mennyiért lehet inni. Hisz azt is írtam, hogy mindenkinek másak az igényei. Így mindenki az igényeihez megfelelő helyet és árat keresné a listában.
De szerintem nem ér az egész annyit, hogy ezt így ragozzuk. Csak hámozzuk a fingot és nem jutunk ötről a hatra. Szerintem sem releváns horvátországi árak után érdeklődni egy Horvátországról szóló topikban. (ô_o)
Egészen nyilvánvaló, hogy nem a fillérb@szás lenne a cél, hanem a tájékozódás. Ezért nem értem, hogy mit nem értesz. Azt meg totál nem értem, hogy miért ördögtől való a sparos bagett? Amellett, hogy természetesen eszünk bureket is. Noh a képek viszont teljesen érthetőek. :-)
Én nagyjából már utánajártam. Hónapok óta készülök az útra. Ha valaki nálam alaposabban utánajár, az festi magát. :)
De azért az első kézből való infók hasznosabbak lennének, mint a kiguglizottak. Noh majd, ha hazajövünk, unalmas perceimben leírok néhány konkrét árat. Csak hát addigra már sokan mások is hazajönnek. :)
Sokan, sokszor megtették, hogy a folyó árakat étterem, üzlet, piac stb. tekintetében feltették, évről évre! Ezenkívül fellelhető ilyen infó egyéb oldalakon is, csak keresni kell. Pl. az utazási információk között. Hasonlóan az üzemanyag árakhoz, amit többszörösen sokféle formában el lehet érni.
A google-n az "árak horvátországban 2016" beütésére "Nagyjából 202 000 találat (0,35 másodperc)" jön fel. Lehet böngészni. Egy kicsikét dolgozni kell az infoért, térképért, útvonalért, szállásért stb.
Ha a bankkártyákkal kapcsolatos infora lenne szükség, akkor pedig Fekvőrendőr topiktárs kigyűjtésével minden pontos információ elérhető.
Az árakban van, ami visszaköszön, de hát ők mérték fel! Soha egyetlen turista nem csinál ilyen listát.
Mondom a lényeget: a sör csapolva 14 vagy 16-18. Volt tavaly, ahol 20. Söre is válogatja, meg helye is. De a 14-15 egy szokványos ár. Ne mondd, hogy ott és akkor nem kérsz 18-ért! A kaják is olyasmik, de nem biztos, mindenhol tudják ezt és akkor több. Pl a Korcula városi sétányon hozzáadják a festői kilátást is, ami azért megéri.
Nem találtam a listában, de fontos. Dubrovnikban, a kikötőhöz közel van egy nyakkendős. Nem tudom miből és mi a trendi, a ffi nyakkendők 90-120 eur. Nem hrk, eur. Namost jön a ferdeszemű óceánjáró, a kishajót lebocsátják és az úri nép partra száll. Egyenruhás matrózok, kormányos, eligaztó ember. Az ezeréves köveken billegő világlátó ázsiai vendég érdekes módon bemegy ide és vesz 1+x nyakkendőt. Sálat. Nőit- ffit. Ez valahogy elterjedt, adnak %-ot, ki tudja, lehet olcsóbb mint tegnap v holnap Velencében (ami tuti biztos).
Szóval ennyivel kegészíteném a lehetőségek tárházát.
Palmizana és Divna is természetes homokos öböl, nem "odahordott" :)
a partja ugyan apró kavicsos, de néhány méter után homokos az alja, a csücskében pedig homokos a part is! amúgy szerintem a legideálisabb, hisz nem ropog a fogunk alatt a kvarc, de mégis gyönyörű tiszta a víz, s bámulatos a színe közelről/távolról egyaránt :)
Én sem vagyok egy megveszekedett homokos strand párti, de mióta megismertem Mali Drvenik szigetet, már tudom, hogy nem a sziklától vagy a homoktól függ a "fan"ságom. Ami jó, az jó, függetlenül a talajviszonytól :)
1. régebben ésszerűen építkeztek az emberek, azt használták fel, ami helyben fellelhető volt. Dalmáciában kő (tetőre is), nálunk vájog, és nád.
2. ma már a bótban mindent lehet kapni, nincsenek ilyen korlátok, ezért eltűnik sajnos ez a különbség. Illetve olyant építenek, ami megtetszik nekik. A jugó vendégmunkások vitték haza pl. az alpesi háztípusokat, amit vicces látni volt jugoszláviaszerte, legyen az sík vidék, vagy hegyvidék.
3. Jól látható, hogy hol laktak magyarok, még ma is ott van mindenütt a jellegzetes hosszú, telekhatárra épített tornácos ház mindenütt (ami még össze nem omlott).
4 Horvátországban egész Szlavóniában jellemzőek voltak az ilyen házak még lent a száva mellett Samac környékén is, nemcsak a Drávaszögben közvetlenül a magyar határ mellett. Ezek egy részéért persze a svábok a "felelősek", akik a magyar háztípust sokfelé elvitték.
5. Horvátország sem egy szervesen összenőtt, fejlődött ország, három teljesen elkülönülő része van történelmileg, kultúrálisan. Szlavónia (Tótország), klasszikus Horvátország és Dalmácia.
6. Szlavóniát már említettem, a klasszikus Horvátországra (mai Horvátország középső része) is a magyar, illetve Habsburg építészet a jellemző. Ez igaz az adria északi partjára is keveredve a velencei hatással (lásd Trieszt vagy Fiume, Abbázia).
7. Dalmácia pedig szinte teljesen a velencei kultúra alatt fejlődött.
8 Horvátországon kívül a vallási határ mentén változik az építészet. Pl. a katolikus Hercegovinában ugyanaz, mint dalmáciában (fent a hegyekben is ugyanolyan mediterrán, mint a parton), Mosztárban már szépen keveredik a török építészettel, középső boszniai részeken már a török építészet dominált, észak boszniában pedig összevisszaság van, az a stílus jellemző, hogy semmilyen szabály nincsen, minden úgy van, ahogy sikerül, vagy ahogy fennmarad a rombolások után.
Sokaknak nem fog tetszeni, amit most írok, de nincs egységes horvát építészet, ami jellemző lenne minden horvátok lakta részre (ugyanez igaz a konyhára is, bár a besorozott katonák sok vajdasági menyecskét vittek szerte szét az országba, ami ezért sokat oldott a korábbi szigorú etnikai/kultúrális határokon )
Amíg a család el-elszunyókált mellettem, addig én filozofálgattam az úton. A kőfalak után be is dobnám ezt a témát.
Miért van az, hogy a tengerparton teljesen más építészeti kultúra honosodott meg? ( más országokban is és nem csupán az óvárosokra gondolok, hanem egészen más a hangulata az újonnan épült házaknak is )
Valami oka csak van!? Gondolom egy adott országban bárhol bármilyen építőanyag elérhető, tehát nem ez miatt. De akkor miért? Ha pedig így van, akkor - maradjunk Horvátországnál - nyilván van egy vonal, ahol ez elválik egymástól. Autópályán haladva ez nem figyelhető meg. Aki esetleg országúton is bejárta az országot az megfigyelte ezt? Mennyivel a parttól kezdődik a változás? Ez lényegében párhuzamosan a parttól bizonyos távolságra megfigyelhető? Éles ez a határvonal ( tehát egyik falu még mediterrán hangulatú, a másik már olyan, mint pl nálunk általában egy falu, ). Vagy fokozatos az átmenet?
Aztán azon gondolkodtam, hogy vajon milyen lenne a tengerpart olyan településekkel, mint amilyenek nálunk vannak...és milyen lenne a mediterrán építészet tenger nélkül ( mondjuk láttam ilyet, pl Verona ) ? Szóval, hogy ez a kettő mennyire függ egymástól és mennyire kellenek együtt ahhoz a kikapcsolódáshoz, ami nekünk jut kinek hosszabb, kinek rövidebb ideig?
Végül esetleg hasznos lehet a nyaralni készülőknek:
1. Az üzemanyag nem drágább általában a pályán, mint nálunk ( az itthoni 40-50 forint eltérés ott kb 4-5 forint, ahogy tapasztaltam ) Gázolajat tudok, az 8.30-8.50 között változott
2. Mi Kauflandban vásároltunk és egyik napról a másikra meglepő akciók tudnak lenni. Sokszor félárasok. Így vettünk finom dinnyét 2.45 kn-ért 6 kn helyett és a 18 kn-es nagy sör is tud 13 lenni ( Holsten volt a legolcsóbb a minőségiek közül ). Gyümölcsös sör itt leginkább a mediterrán ízvilágot jelenti, málnás, almás, körtés, bodzás esélytelen. ( citrom, mandarin, lime és kb ennyi ). Ebben az áruházban az üdítőkkel sem esnek túlzásba. Kóla, Mirinda van, de a többi íz általában horvát gyártmány és szintén leginkább tonic, naracs, citrom ízvilág. És van a Cockta..érdekes íz...Szörpöknél nagyobb a választék. 8-12 között kb az üdítők.
3. Burek mindenhol ugyanolyan, ahol valaha Jugoszláviának hívták az országrészt. Nincs különbség és ez hihetetlen. 12 kn általában a túrós, a húsos elmehet 15 kn-ig. Pizzaszelet 10-15, egész pizza étteremben 50-től felfelé. Cevap 60-70-től, ahogy én néztem.
4. PArkolás Trigirban a Ciovo szigeten ingyenes a híd után balra fordulva a nem hivatalos parkolókban. ( ettől még szbályos és nem büntetik, ha a vízparton állsz meg )
5. PArkolás amúgy 8-10-12-15 kn/ óra...függően a helytől, távolságtól az óvároshoz képest.
a meggyőződésed teljesen jó, többek közt erózió miatt is, mondhatni többfunkciósak, van köztük valóban római korból való és van alig pár éves, alapvetően mindenkinek valahol igaza van, aki hozzászólt a témához :)
itt is vannak bőven, sőt a tanösvény is írta, hogy birkák területei is így vannak kijelölve., elsősorban - legalábbis a hegytetőn - azért emeltek falakat hogy olyan karám féléket is tudjanak alkotni. voltak különböző járatokkal is ellátva, nyíráshoz sorbaállítani őket stb.
persze ezek az alacsonyabbakat simán átugrották sztem :-)
volt olyan is amelyik falon alul kis kijáratokat csináltak, és ott tudtak ki ill. bemenni, gondolom a ragadozók elől is lehetett védeni őket.
ez a legutóbbi fal-élményem hogy miért csinálták.
én is meg voltam győződve, hogy összeszedik a követ, falat emelnek, támot, és oda a szél meg az eső összehordja a földet és lesz egy ellenőrizhető termőtalaj pl. olajfáknak.
Krk szigeten nagy ilyen terület van, Kornic környékén is pl., szintén tanösvénnyel Krk városból indulva.
de ahogy felrakták mindenhol ezeket a köveket, nem semmi hogy hogy bírják ma is, meg annyit összehordani.... őrületes. :-)
bocsi , nem szeretnék szörszálhasogató lenni, de a Sakarun-nak csak a víz alatti része homokos, partja kavicsos, ( az sem az apróbbakból ) természetesen szépsége azthiszem egyedülálló az Adrián ... lásd videómat :
Predávajúca predávam a kupujúci kupujeme, predmet zmluvy opísaný v bode I. tejto zmluvy, a nadobúdame do svojho bezpodielového spoluvlastníctva manelov v podiele 1/1.
Kapásból ugyanúgy Dugi Otok-on Veli Zal (más néven Kulaf), Proizd Korcula végénél, Losinj-on Uvala Plieski, de vannak itt jópáran, aki tudnak ezer jó helyet még.
Ahol nagyon sok a kő ott nálad az igazság. Ahol a föld dominál, de van kő rendesen, akadályozza a talaj művelését ott lehet falat rakni. Nálunk csak véletlenül fordul elő egy-egy kő, ezekből vándor kövek lesznek, mert aki megtalálja átdobja a szomszéd földjére...
These walls are used to mark edges of individual properties as well as to keep most precious fertile soil into one place. If one goes anywhere around island of Korcula one will see numerous dry-stone walls built by locals. These stone walls are locally called meja (pronounced meya).
Hát inkább az errózió ellen van. Hiába szeded ki a követ, nem fog elfogyni, pont ugyanannyi kő marad, mint előtte, nem lesz több a talaj. De legalább a komposztból (oliva és szőlő törköly) előbb-utóbb lesz valami kis talaj a kövek tetején. Aki pécsi, ezt jól ismeri.
Sajna nekünk ma lejár... a most indulóknak: a víz naponta melegszik. Ma már egészen jó volt.Az idő végig 34 fok körül. Ha lesz időm majd rakok képeket.
Dugi Otokra rákeresve sok mindent nem dobott ki...
Bookingon és apartmanija.hr-n nézegettem apartmanárakat , 35-40 eurótól kezdődnek/éj
Mennyire reális, hogy a helyszínen választva, szeptember közepén ezeknél lesz olcsóbb (pont itt a fórumon olvastam 12 euróért, bár számomra nem világos, hogy az per fő vagy apartman volt?)
A köves hegyoldalakon (de gyakorta a sík vidéken is) jórészt így szabadítják ki a telkek talaját a kövek alól, amelyek a felrakás után sokkal kevesebb hasznos helyet foglalnak el, megvédik a termőtalajt a lemosódástól és a kőfalak által olyan mikroklíma is kialakulhat, ami lassítja a talaj kiszáradását.
Primosten felé utazva arra lettem figyelmes, hogy a domboldalon csak a nagy gaztenger, bokrok és fák vannak, de olyan böcsülettel fel vannak építve kövekből a térdig érő falak, mintha lakott övezet lenne. Tudja valaki ez mi célt szolgál? A percellákat így teszik láthatóvá vagy a tűz terjedése ellen szolgálnak? Azóta direkt figyelem és más helyeken is ezt látom.
na ezért van nekem hp probookom- tudod, amelyiket meg kell tapizni az ujjacskámmal ahhoz, hogy be tudjak lépni - s még sosem hagyott c@rban, ha wifiről volt szó, meg egyébként sem:) amúgy az almásokkal sincs semmi bajom:D
Ezt csak megerősíteni tudom. Mikor megjelent, egyszerűen vennem kellett iPad Pro-t, azóta a rMBP az íróasztalomon pihen, egyszerűen szinte mindent kivált az új iPad, persze azért hetente egyszer talán használom azt is, de csak komolyabb értékbecslések és dokumentumok véglegesítéséhez.
Mindent elhiszek, mindent értek. Csak azt nem, hogy a csúcscég csúcskategóriás termékének miért megugorhatatlan feladat az, amit egy 15 ezer forintos lomizott akármi is bármikor vidáman tud ;-)
Nekem soha semmi bajom nem volt bajuk, pedig 2007 óta nyúzom őket, persze lehet azért, mert a gépeket 2-3 évente, a telefonokat meg 1-2 évente cserélem. Összesen kisfiam egyszer bezúzta párom iPad-jének a kijelzőjét, egyszer meg az Air billenytűzetét meglocsolta a cumijából vízzel.
Szerintem egyáltalán nem drága. Ha össze hasonlítom árban egy ugyanolyan tudású windows-os laptoppal és rátesznek ugyanazokat a szoftvereket hivatalos verzióban, ami ezeken a gépeken alapból rajta vannak, akkor már ez az olcsóbb. Ha meg drágább is lenne, az eszközök közt olyan összhang és kapcsolat van, ami iszonyú kényelmessé teszi a használatukat.
Adott esetben itt rá kellet kapcsolódni, mert a megadott jelszóval csak a párom MBA-je (MacBook Air) tudtott bejelentkezni a "látható" hálózatba, az én rMBP-om (retina MacBook Pro) meg nem, akárhogy próbáltam, a recepciósnak sem sikerült. Érdekes módon mindkettőnk iPad-je, és mindkettőn iPhone-ja kapásból be tudott a vendégek wifi hálózatába jelentkezni. Jött a vezető és titkos, azaz alapból nem látható, dolgozók számára fenntartott wifi hálózatra kapcsolta a gépem, ami nem csak jelszó megadását jelenti...igyekszem tanulni, de inkább nem mondok erre semmit ;)
Valószínűleg a kondenzvíz-kifolyó gumi-porvédője van eltömődve, időnként előfordul hogy eltömődik, tele megy levelekkel, egyebekkel.
Ez egy hosszúkás alakú "gumicsöcs" a tűzfalon - már elnézést, csak hogy érthetően fogalmazzak. :-)
Rosszabb esetben a radiátor, de ezt ebben az időszakban nem nagyon hiszem, 80% hogy a fenti probléma áll fent, a kondenzvíz befelé folyik. Elég sok vízről van szó ebben az esetben is.
Ma reggel (ima előtt :) gondoltam kirázom a szőnyegeket... Látom ám, hogy a gáz (diesel) pedál mellett nedves egy kicsit a kárpit, mint ha a műszerfal, box felől folyna valami. Pollenszűrűfelől esetleg kondenzvíz, vagy komolyabb probléma van, radiátor lyukadás? (Megane 2007 1,5 dCi manuális klíma)
Sziasztok, egy olyan kérdésem lenne hogy kB. mennyi koltopenz szükséges ha esetleg Rabacra mennénk. Felpanzio van. Illetve ismeri e valaki a helyet, milyen a párt, kisgyerekkel mennyire ajánlott?
Mindenféle almás kicsi, nagyobb és még nagyobb jelen van nálunk több példányban is, de nem almás rendszer is működik. Lehet hasonlítgatni, csak nem érdemes. Az ember képes azt dícsérni, amit ismer, a más, az sötét ló. De a tények makacs dolgok. Az alma kreativitása, kivitele, az egész gondolkodásmód fantasztikus és használható, ami így együtt baromi fejlett, minőségi.
A nem almás meg tömegcikk, jó az különben, ráadásul olcsó, nagyon megfelel. Ebben is nagyok a szintkülönbségek, extra minőség is létezik, teljes a skála a gagyitól felfelé.
Megfigyeltem, hogy a -múszaki hibát leszámítva- szóval a kifogások, fanyalgások és értetlenségek nagy része a kellő ismeretek hiánya miatt történik. Magyarul nem a konstrukció, a szervezése a "szar" hanem gyanakodni kell, nem tudunk valamit. Igen, ma már mindenki "szakértő" a maga szintjén, hiszen ezért olyan sikeres az informatika legyen szó játékról, videoról, zenéről stb. vagy komoly feladatokról.
Kíváncsi vagyok a Nevioban a szokásos nyári áramszünet... bár lehet az is csak egy szolgáltatás tőlük, hogy ne lehessen ott is dolgozni:-)
Köszönöm a segítségeket. Rájöttem, hogy hülyébb vagyok a témához mint gondoltam, s ezt a fiam is megerősítette!:-) Most vettem észre, hogy almás 5-ös telefonom van, s a gyerek megmutatta, hogy egy iránytű szerű valamit kell megérinteni, csak előtte a a beállításoknál is be kell kapcsolni valamit.
A laptopra meg azt mondta, hogy minek az neked, azon sem áll stabilabban a borosüveg!:-))
A lényeg, hogy két hét múlva három hét Okrug Donji, közvetlen vízparti appartman és fürdés közben amúgy sem telefonozunk.
Azért a gyerek csak rendes, mert letöltött CD-re egy csomó filmet és megmutatta, hogy itt megnyomod, kijön az az izé, abba beleteszed a lemezt, betolod, klatty arra az ikonra és nézheted a filmed.:-))))
" Végül odajött a szálloda vezetője és a gépem rákapcsolta a belső általuk használt wifi hálózatra. Komolyan mondom, azóta is csak nézek magamba, hogy ez meg hogy..."
a gépet nem kell rákapcsolni, csak egy nyomorult jelszó kell hozzá, van még mit tanulnod!
Trogiri közlekedés (most leltem a videóra újból). Biciklis az autóssal nyugodtan diskurál. Majd motoros a zebrán nem zavartatja magát. Remélem a videó lejátszható a fecebookról bejelentkezés nélkül is. :) A swift-el a nővérem és a sógorom közlekedik.
Tavaly volt Brela-n a szállodában, hogy a párom MBA-je minden probléma nélkül kapcsolódott a szálloda wifi hálózatára. Az én rMBP-om viszont az istenért sem akart. Lementem a recepcióra, próbáltak segíteni, nekik sem sikerült. Végül odajött a szálloda vezetője és a gépem rákapcsolta a belső általuk használt wifi hálózatra. Komolyan mondom, azóta is csak nézek magamba, hogy ez meg hogy...
Nos okostelefonod tud úgynevezett internetmegosztás opciót (droid verziónként a menüben máshol kell keresni). Amikor is a telefonod WIFI-n osztja a saját intenetét, amit te a laptop WIFI-ével venni tudsz. A technikai részleteket (hotspot beállítása a telefonon, jelszavazás, stb.) családod egy fiatalabb tagja bizonyosan csípőből vágja (leírni hosszú lenne). A kulcs a SIM kártyád. Hiszen a telefonod azt az internetet tudja osztani, amit a SIM kártyád nyújtani tud. Magyarul amire éppen előfizettél. Előttem már írták, hogy a Vodánál a RED a csomagban foglalt hazai tarifával osztja a netet, hiszen az EU-ban náluk már nincs roaming díj. Ez annyiban nem valós, hogy most már minden új, vagy régi de átváltott GO csomag is tudja ugyanezt.
Palkó, többiek után próbálok én is segíteni /remélem úgy, ahogy kérted :-) /
Van egy csomó lehetőség, én plö horvát kártyát is használok, de valóban Vodafone is ostromolt sms-ekkel a tarifákkal kapcsolatban. De, maradjunk a verziódnál: laptop és wifi. Biztos használtad már itthon is, vagy?
Bárhol vagy, kapcsolódni kell az elérhető wifi hálózatra, ha jelszóval védett, megadni a jelszót /ezt szálláshelyen megkapod/. Ha kiválasztod az automatikus kapcsolódást, innentől kezdve a géped automatikusan kapcsolódik a korábban már használt wifi hálózatra.
Ami a számítógépeket illeti nem vagyok egy 100-as égő, (20-as) ezért legyen szíves valaki lassan, tagoltan jól artikulálva, tehát érthetően, hogy hol, mit és hogyan kell vennem ahhoz, hogy Horvátországban laptoppal internetezni lehessen.
A jó szülő a hülyegyerekhez stílus nagyon hasznos lenne!:-)))))
Egyébként pont a sziklás ormok kezdeténél van egy botanikus kert, sokan nem ismerik, pedig egy fél napos kiránduást megér...mivel nem sokan ismerik, így tényleg alig vannak, konkrétan amikor mi voltun, akkor rajtunk kívül nem volt senki...
uhhh, a makarskai nyüzsit nehezen viseltük (pedig csak átutazóban voltunk)... én meg azt gondoltam, túl csendeske! :D jelenleg a szívem (megérzésem) inkább Marusici felé húz. :)
Sziasztok, nagy dilemmám van: Marusici vs. Igrane (meredekebb oldala)? 1hét néptelenebb Razanj után... Makarska környékére vágyunk, napközbeni nyüzsgés nélkül, esti Makarska lehetőségével... (a Marusici-i szállás nagyon pöpec, árkülönbség nem égető, mindkettő direkt a parton, mindkettő sok lépcsős...) Vélemények? :)
Neki osztrák Raiffesenes kártyája van, mivel kint dolgozik, arra kapja a fizetést. Csak arra lettem volna kiváncsi, hogy hagyjuk-e azon, vagy tegyünk pénzt az én Otp-s kártyámra, melyikkel éri meg kint jobban fizetni.
Készpénzt nem szeretnénk felvenni, ha nem muszáj, csak fizetnénk vele itt-ott boltokban.
Ez kártyától függ, tehát a bankot kellene megkérdezni, hogy milyen feltételei vannak a külföldi felvétnek. Én is külföldön élek és nekem olyan kártyám van, amit belföldön bárhol tudok díjmentesen használni, külföldön pedig 5 alkalommal ingyenes a kp felvétel, fizetés esetén meg nincs plusz díj, de ezt bankja válogattja. Otthon nekem is OTP volt és az ittenihez képest ég és föld, ők még a kezelési költségég nyílvántartásáért is számolnak fel kezelési költséget. Keressétek meg a bakot és kérdezzétek meg!
Olvasgatlak itt Benneteket a kártya/fizetés témában, és felmerült bennem egy kérdés.
Nekem mastercardom van, Otp-s, a páromnak osztrák kártyája van (kint dolgozik), ami nyilván euro-s. Melyikkel érdemes kint fizetni, mindegy? Hátha van tapasztalat a külföldi kártyával. Köszi! :)
Nem büntetik. Nem kapnak kedvezményt. Így szebben hangzik. Hányszor látod, hogy hogy valami csak most, csak neked 1000 és másnak meg 5000. Erre megveszed 1000-ért amit soha senki nem vett meg 5000-ért ☺ valójában megér pont 100-t.
Eléggé szégyellem magam, hiszen 7 nyaralásunk is itt volt, de nem emlékezem a nevére, azt tudom, autóval megközelíthető helyen, szűk utcában, kiülős rész nélküli, eléggé kis étterem.
A kártyás fizetésért nem szoktak felszámolni semmit.
Eszékre mi is rendszeresen járunk, utoljára tegnap voltunk ott csevapozni. Összesen 90 kunánk volt, ebből a vacsora kijött, de a melegben nagyon szomjasak voltunk. Valami ünnep lehetett Horvátországban tegnap (nem néztem utána, hogy mi), de minden bolt és pénzváltó zárva volt délután 1/4 6-kor, azok is, amik 8-ig vannak általában. Így nagyon drágán ittunk, mert kénytelen voltam ATM-ből felvenni.
Én mondjuk pénz felvételre sosem használom őket, csak vásárlásta, ilyenkor semmilyen plusz költséget nem számoltak fel (eddig biztosan, ki tudja mit hoz a jövő :) ). Mondjuk rendszeresen tesztelem is őket, mert rendszeresen szoktunk Eszékre járni, ha meg ott vagyunk akkor már veszünk egy-két tipikus horvát terméket.
most megnéztem - épp a tavalyi kivonatokat selejtezem :) otp-s árfolyamot visszakeresve a felvétel napján érvényes deviza eladási árfolyam, + 1,87 euro kp. felvét. díja, az is ezen az árfolyamon. /nagyon régi otp-s számlánk van/
Dehogy! Kb. 10-15 óra között vagyunk a parton. Utána elindulunk valamerre. Tegnapelőtt Trogir, Tegnap Split, ma Primosten. Ma csónakázunk majd. Szombaton megint Split napközben is, nemcsak este.
Pl Makarskan-n a bejáratott helyünkön (még múlt évben is, igaz csak néztük, mert a szállodában mindent meg kaptunk) 120 kn körül két főre kényelmesen meg lehetezt vacsorázni, igazi horvátos, tengerrpartos ételekkel. Mondjuk egy tintahal roston, meg mondjuk csevap köretekkel, itallal (nálunk így ez főleg mentes ásványvíz, náluk lehetőség szerint Jana) 100 kn lett volna.
azért abban nyugtass meg, hogy nem mind a 10 napot az apartman előtti strandon töltitek.
írod, hogy "a nyaralás idejére nem akarok megváltozni sosem".....
mi igenis megváltozunk, mert pl. itthon eszünkbe nem jutna - nem csak a távolság miatt - Hvar-ra hajózni Orebicből egy napos kirándulásért/strandolásért, de ha már ott vagyunk..... :) /vagy épp Hvar-ból Vis/Bisevo egy napra, s még sorolhatnám/ mer'hogy itthon ezt nem tesszük/tehetjük meg!!
de ha szerinted ezek felesleges kiadások, akkor ezt is megértem.
mi mindig úgy gondolkodunk, mi van, ha többször erre nem járunk, akkor ez most kimarad az életünkből??
Nyaraláskor az ember kicsit többet enged meg magának. Én úgy terveztem, hogy 13 napra a szálláson és az üzemanyagon kívül viszek 3000 kunát csak kajára, de az itt leírtak alapján lehet, hogy ez kevés lesz. Igaz most csak ketten megyünk a párommal és nem vagyunk nagy étkűek és igazából beülősek sem (nekem 1 pizza 1 napra elég, asszonynak meg még sok is). Azért egyszer-kétszer a két hét alatt szeretnénk beülni már csak a hangulat miatt is. Most úgy gondolom, hogy inkább 4000-et viszek és ha mégis kevés lesz, akkor az üzemanyagra és járulékos költségekre szánt pénzhez is hozzányúlhatunk. Hiszen tankolni tudok bankkártyával is. Szóval, ha nyaralás vége felé látom, hogy fogy a zseton, akkor kártyával tankolok (és kövezzetek meg, vásárolok a Lidl-ben), ha meg úgy állok, akkor a kártyát elő sem veszem. Hála a magasságosnak én elvagyok jetski, banán, ejtőernyő nélkül. Viszont nem szeretek úgy nyaralni, hogy kiszámoljam, mennyi fagyit ehetek egy nap. Igazából napimádó vagyok, így ha jó az idő, akkor reggel kifekszem a partra és estig csak forgolódok, hogy oda ne kozmáljak. Viszont 1-2 napot kirándulásra is szánok (Korcula, Dubrovnik, stb.), de erre külön összeget csoportosítottam (üzemanyag, parkoló, komp, belépő)
Ha nyaral valaki, több ideje van költeni, megismerni tájakat, embereket, múzeumot, utazik, helyi kajákat is eszik, kipróbál dolgokat, pl. ejtőernyőzik, lanovkázik, hajókirándul. Többet vásárol, költ. Azért sokat számít, hogy egy párról vagy egy 2-3 gyermekes családról van szó! Nagy különbségek vannak, kinek mi a jó, mi a nyaralás, és hogy mekkora a takaró.
Sok-sok éve Görögo.ból az egyik család, akikkel együtt nyaraltunk, haza kellett jöjjön, mert fele tervezett idő alatt szó szerint elitták a lehetőségeiket. Nem tudtuk, náluk az volt a "rendszer", szabadság=mértéktelen vedelés. Persze ez -többek között!- mutatta azt is, mennyire nem mérték fel, tervezték meg az utazásukat.
Nem részletezném, sok élethelyzetben volt részem, voltam családdal, több gyerekkel/kettesben, nagyon szűkösen is. Hajdanán, (80-as évek) májkrémen (Globus, Kőbánya, gyári ablak) és száraztésztán + egyéb konzerven élve, összesen 1 alkalom ünnepi étteremmel... Később sokkal jobb körülmények között és egyre kiegyensúlyozottabb lehetőségekkel. A boldogság faktor egyforma volt! Soha nem bántam meg hogy belevágtunk és elindultunk, mindig feltaláltuk magunkat és boldogan voltunk, feltöltött a tenger és az, amiben részünk volt, amire megvoltak a lehetőségeink. A gyerekeim évről évre barnák és kipihentek, csillogó szeműek voltak, nem maradt hiányérzet. Szerencsénk is volt, soha nem volt senki beteg és nem ért komolyabb baleset sem. A pénz mellett akarni kell jól érezni magad, keresni a jót.
Én azt gondolom, ha nyaral az ember, akkor egy kicsit többet költ, hogy még inkább élmény dúsabb legyen. Belépők, hajókázás és ebbe/mellé tartozik, hogy lehetőség szerint minden esete elmegyünk étterembe. Makarsika-n pl van egy bejáratott helyünk, de ügyanígy van Vras-ban és Porec-en is. Természetesen reggel friss péksütemény az előző nap piacon és boltba vett dolgokkal (zöldségek, húsfélék, sajtok, stb). Strandról nem szeretek napközben "haza" menni, így oda is viszünk hasonló alapanyagokból szendvicseket, gyümölcsöket. Nem iszunk egyáltalán alkoholt és cukros löttyöket. Nem mondom, hogy nem figyelem, hogy mennyit költünk, de ha nyaralunk akkor menjen több. Pl tavaly a 3 éjszaka utazással, pályasdíjjal, kajával valahol 250e alatt állt meg, de volt hogy 2006-ban 2 hét Makarska megállt 400e-ből. Amikor Porec-re jártunk max 100e volt, mert nem kellett szállásért fizetni (családi). Szóval eléggé rapszódikus, hogy mennyit költ az ember. Természetes mindig van olyan, hogy meddig nyújtózkodhat az ember. Ez eleinte nálunk eléggé korlátozott volt, mostanában szerencsére hosszú már az a takaró.
A legkanyargósabb részt Zadar felé igyekvők /még a busz is/ ki szokták hagyni és Priznánál átkelnek Pagra, majd Pagi hídon tovább Zadar felé :-) Addig is nagy élmény, meg Pagom végig atózni úgy szintén :-)
Plusz az ATM tranzakciós díj. Ez OTP automatánál 1 euro, de más bankoknál jóval több, tehát igyekezni kell egy tételben nagy összeget felvenni, akkor megéri, sok kis összegű felvételnél bukta.
A terhelési tranzakciók elszámolásakor használt árfolyamok a) Maestro, MasterCard és VISA típusú kártyákkal a külföldön és a belföldön nem forintban végzett tranzakciók (kivéve: OTP által üzemeltett euró töltésű ATM-ekben végzett készpénzfelvételi tranzakciók, valamint az OTP belföldi hálózatában, euróban és amerikai dollárban végzett tranzakciók) eredeti pénznemét a Nemzetközi Kártyaszervezet átszámítja az általa alkalmazott árfolyamon euróra. A Bank a Nemzetközi Kártyaszervezet által elszámolt összeget a Kártyaszervezet általi elszámolás napján a Banknál érvényben lévő, aznapi első deviza eladási árfolyamon számítja át forintra.
Mastercard átváltási árfolyam:
HRKCroatian kuna7.569029 euro
Otp deviza eladási árfolyam:
EUR 318,02 ft
Tehát ha jól gondolom 318,02/7,569029 azaz 42,06 Ft-ért tudok Horvátországban ATM-ből kunát felvenni , ami nem rossz.
ki tudja? a google kis sárga emberkéje :) szépen végig lehet sétálni vele az említett úton! kanyargós, de nem annyira, kár lenne kihagyni. ha nagy a forgalom, a google által kalkulált 3 és fél óra lehet, kevés lesz!
Sziasztok! A Booking.com.-on foglaltam apartmant Bibinjébe előleg lefizetése nélkül.A visszaigazolást hogy lefoglaltam az apartmant rögtön megkaptam. Üzenetet is írtam a szállásadónak hogy kb mikor érkezünk,persze ezt is a bookingon keresztül.
Az lenne a kérdésem hogy a szállásadó személyesen még a utazásunk előtt küld valamilyen nyomtatványt hogy várnak minket
és minden ok a foglalással kapcsolatban: pl kulcsátadás. Köszönöm segítő válaszaitokat. .
Tegnap asszony azért csak megkapta a szokásos pizzáját. De ez nem tipikus beülés, mert jövünk-megyünk. Ez még belefér. Nem is sajnáltam egy pizzára 1600 forintot. De mikor megláttuk, hogy a 2 dl-es üdítők 900 forintba kerülnek, akkor azt mondtuk: no drink. 2 dl ugyanis nem elég, akkor már kettő kellene, de nem fogok 4-5000 forintot 4-5 pohár üdcsire költeni. Amúgy is a szomszédban volt a pizzéria, utána a szálláson ittuk a jól behűtött italokat. Ma egyébként apró halakat sütünk tárcsán egészben, hozzá sültkrumpli lesz...szerintem ízleni fog :-)
Egyetértek, nem lehet berendezkedni a vendéglátó helyek folyamatos látogatására, mert sokba kerül. Az évek alatt sokkal több lett, ezt mondják a barátaim és tapasztaltam én is. A piacon is 15 kuna a paradicsom, volt 5. és minden lopakodott felfelé... Persze azért be kell ülni egy jó kajára, társaság és hangulat... Aztán ott vannak a piacok, nagyszerűeket lehet enni, a boltban és borgazdaságokban vett bor a harmada, fele a vendéglősnek. 15 kuna körül egy sör, de egy 2 dl lónyál is, és a gyerekek 3x4x isznak, add össze. (Mi nem iszunk ... persze:-) Inni kell, mert meleg van, meg jó az a hangulat és jó akár az apartmanban vagy a sátornál is sütni húst, csevabot, halat... Isteniek a kenyerek, a tejtermékek, a sajtok, a piacon a gyümölcsök, mi szoktunk venni mindenfélét és sütünk, ha olyan ötlet van. Nem sokat, faszénen tökéletes, sok zöldséggel. Reggelente halpiac és a tintahaltól kezdve minden van, sokszor zavarba ejtő kínálattal. Mondjuk ide tartozik, hogy trogiri barátunk veti a keresztet, mert a hal pl. szezonon kívül mondjuk 30, most meg 70 pénz... Az éttermi árakat is csóváló fejjel nézik és ha szerencséd van, mindig létezik valami jó megoldás, pl. megmutatják hol lehet a tengerből kiemelt halat és kagylót, osztigát venni, a halpiaci ár töredékéért. Garantált minőségben! Nagyon vadregényes megcsinálni magunknak és közösen elfogyasztani...
Félreértés ne essék nem ezért megyünk... hogy megtakarítsunk, hanem mesélem, van ilyen és lehet imádni a horvátokat, nagyon jópofák, érdemes megfigyelni ők hol veszik... De be is kell ülni jó kis helyekre ( SOHA nem Mekibe)! Érdemes a péknél egy csodás burekot beszerezni... de bármit, nagyon jó a pékárú, kenyér, a tejek, és ezer minden.
Nézd...nekünk pl a 3000 kuna bőven sok a kajára...igaz, mi egyszer sem ülünk be sehova. Viszont cserébe olyat eszünk ami ízlik biztosan és annyit, amennyi elég biztosan. Ha ti beülősek vagytok, akkor azt ugye nem tudjuk, hova és hányszor ülnétek be és ott mit ennétek. Kíváncsiságból megnéztem egy szomszédos étterem étlapját ( egy 200 fős faluról beszélek ) és ott a pizzák 2500 forinttól kezdődnek, a halételek már 5-6000-nél, egy sima bolognai is 3000 forint....ha ilyen árfekvésben költetek legalább napi kétszer és isztok is rá, akkor akár kevés is lesz a 3000 kuna. Három étkezésnél biztosan nem lesz elég. Egy étkezésnél meg éhezni fogtok. Nyilván vannak olcsóbb helyek, esetleg néha csak egy hambi...ezt ti tudjátok. Ja, hogy ebben még a belépők is benne vannak? Akkor ezt jól meg kell terveznetek. A kaja, pia és belépők...ezeken lehet elcsúszni és spórolni is. A benzin, a pályadíj az fix, a szállás is jól tervezhető. Ismerősömék először voltak szintén Horvátországban és nem sikerült nekik túl jól. Annyira nem, hogy napokkal hamarabb hazajöttek. Beindultak nagy mellénnyel, hogy akkor majd ők az első úton....csak avval nem kalkuláltak, hogy napi három éttermezés elviszi a pénzt. Pedig ők csak ketten voltak, és kb 4 nap alatt elment kajára 150 ezer.
Valószínű a kisebbséghez tartozom, de én pl a nyaralás idejére nem akarok megváltozni sosem. Ha otthon nem éttermezek, akkor nyaraláson sem fogok. Ha otthon nincs aranyból a wc, a szállásnál sem lesz ez kitétel és ha sosem szánnék 10 ezer forintot 10 perc jetski-re, akkor nyaraláson sem fogok. Nekem ezek nem emelik a nyaralás színvonalát. Egyetlen egyszer költöttem nagyon sokat 10 nap alatt, de az olyan kivételes alkalom volt ( nászút ) és olyan helyen, ami még egy átlag felettinek is elérhetetlen, de nekünk összejött egyszer ( egy éves fizu ment el rá...) Az éves nyaralásokat viszont racionális alapon intézem és nekem pl sokkal fontosabb, hogy a gyereknek szeptemberben minden meglegyen tanévkezdéshez és egész évben, mint, hogy a nyaraláson elköltsek százezreket mondjuk kajára. Bocsi a kitérőrét, nem is nektek szólt és magam részéről mindenki úgy nyaral ahogy jónak tartja.
A vacsorára 4 fős családnál 300 kunát alkalmanként számolj (akkor olyan nagyon extrát nem evett senki).
A poreci (Isztria legnagyobb aqua parkja) Aqua Colorsba 635 kuna a családi jegy. Jetski 10 perc 200-250 kuna/fő.
Nem tudom még hova akartok menni és mit csinálni, 3000 kuna egy 4 fős családnak egy hétre azért bizonyos kompromisszumokkal járhat, de azért sólet konzervezni nem kell kempingázon :)
Először megyünk Horvátországba, Medulinba július közepén. Két felnőtt, két gyerek, 11 és 14 évesek. Az első problémám a pénzváltás. Itthon kuna váltás vagy Medulinban OTP-s kártyával OTP ATM-ből pénz felvétel.
A szállást kártyával gondoltam fizetni, azon felül 3000 kuna elég lehet 6 napra kajára , belépőkre. Reggeli van a szállodában. Isztrián autópályán érdemes menni, vagy a 66-os úton. Ez utóbbin gondolom szebb a táj csak a google earth-on 2011-es képek vannak az útról és akkor éppen felújítások voltak.
Itt van néhány kisméretű telefonos kép :-) nem nagyon zavart az se, ha Velebiten /vagy néha felettünk is/ felhők csücsültek :-) Rucica üres volt jugóban, de mi jót ugráltunk a hullámokban /hogy nincs még több strandolós kép, annak speciális oka van/ :-) És jelentem, székből könnyen kikászálódtunk :-)
Vasárnap értünk Trogir mellé. Aznap egész nap meleg volt, éjjel esett végig, másnap csodaszép napos idő, eső, szél, semmi. Ma pedig már reggel 7-kor döngetett a nap. Feleségem tegnap sapi nélkül jött a partra, mondván, ez még júniusi nap és felhős is az ég és fél órát lesz csak napon, minek a fejfedő???? Ma már belátta: leégett homlok, nyak és váll. Mondom: szűk fél óra alatt. Nekem pedig a papucs vonalában lett piros. Fog a nap és még csak 30 fok alatt vagyunk, holnaptól 31-et mond. De szerintem a 28 hőérzetre 32, a 31 lesz kb 34 érzetre. Viharnak, felhőnek, esőnek nyoma sincs. A tenger valóban hideg, de tavaly szeptember elején is ilyen volt. Ha benne állsz a vízben és fokozatosan mégy bele, megszokod és akkor már nagyon jó lesz. Sokan fürdenek, napoznak, szóval tessék jönni nyaralni, ez már igazi nyár :-)
Jún.9-19. között voltunk Pagon. Az eredeti előrejelzések szerint szuper idő lett volna, aztán az előrejelzések napról-napra változtak, néha ijesztően. Végül kellemes, bár kicsit változékony időnk lett, de jó víz- és levegő hőmérséklettel, mindennap tudtunk strandolni is :-)
Talán most már hozzá jutok és jönnek a képek is :-) sőt, van egy telefonos videó a kompozásról hazafelé, ahol delfinek leptem meg, igaz, prezentáció nem nagyon sikerült :-)
Minden bankkártyához, kivétel nélkül tartozik PIN, van amelyik dombornyomott és chip-es, dombornyomott és mágnescsíkos, elektronikus és chip-es, elektronikus és mágnescsíkos, elektronikus és PayPass-os stb.
A PayPass rendszerű kártyáknál egy előre beállított limitig nem kér kódot, csak egy érintés, és kész a fizetés.
A horvát autópályán ezek közül bármelyikkel tudsz fizetni.
Itt PIN-t azért nem kér, mert a kártyakibocsátó és az elfogadó közötti szerződés tartalmazza, hogy kell-e PIN vagy sem.
Az elfogadóhely (HAC) kéri a Visat vagy a Mastercardot, hogy lehessen úgy elfogadó, hogy nem kér PIN-t, mert jelentősen lassítaná az átbocsájtást. Ekkor ezek a cégek értékelik a forgalmi adatokat, a kockázatot, a szakágra jellemző káradatokat, próbavásárolnak stb. és döntenek, hogy elfogadják-e a kártyaterhelést PIN nélkül, aztán szerződnek stb.
Minden elfogadó cég egyéni elemzés alapján kapja meg az elfogadási jogokat.
A bosnyák autópályán pld. kell PIN olyan kártyához is, amihez nem kell a horvátoknál.
Nemhogy pin nem kell, hanem azonnal nyitja a sorompót... Mondjuk 1-2 mp alatt, az ember elsőre el se hiszi, mehet tovább. Luckonál a legérdekesebb a sorok miatt, ha éppen vannak, időben kell besorolni a bankkártyás kapuhoz, erre érdemes lassítani és figyelni! Talán 1 km? Szóval jóval előbb, de ki van táblázva.
Az újabb sima bankkártyák érintésmentes fizetést tesznek lehetővé. ahol ez jelezve van, 25 euróig PIN nélkül fizethetsz. A "dombornyomott" kártyáknál magasabb az összeghatár.
Ahol nincs kiépítve ott kéri a PIN-t 2 eurónál is :D
Minden "megpróbáltatás" az utazás része, lehet az defekt, egy rohadt köd, a határ, a rendőri ellenőrzés, kompra várás, mi van még? Ezernyi lehet, amit ráadásul az ember a napi és aktuális hangulata alapján türelemmel vagy pocsékul visel el...
Ebből a szempontból a "Le van szarva" tabletta tökéletes választás!
- van még határellenőrzés? Horvátoknál is van. (De nem csak délen van ám ilyen. Angliába ritkán megyek, ezért pár hete engem is váratlanul ért, hogy hosszú sort kellett kivárnom a reptéren az útlevélellenőrzésnél. Valóban hozzászokik az ember, hogy mehet mindenfelé szabadon. Norvégia sem Schengen tag, és az sem délen van.)
- sokat kellett várni? Időpont és határátkelő-választás függvénye. Én soha nem szoktam 10 percnél többet várni. A mások fórumon sokszor leírtam, hogy én merre megyek.
- letereltek az útról? Hát ilyen bárhol, bármelyik országban bármikor lehet. Itt viszont ha leterelnek, olyan szerencsés vagy, hogy gyönyörű helyeken mész keresztül, amit amúgy kihagytál volna. Nem gondolom, hogy az időveszteség, inkább nyaralás maga.
- ellenőrizték a papírjaitokat? Micsoda disznóság! Miért nem voltak balkáni módon lezserek, hogy mertek németesen precízek lenni!
Szóval én nem látom itt azt a szörnyű tortúrát. Nem lehet, hogy a hosszú úttól egyszerűen csak nyűgösek voltatok? Ha Finnországból levezetnék végig, én is nyűgös lennék.
Szerencsésen megérkeztünk Trogir mellé, Vranjica-ba. Szállás fél óra alatt lett természetesen, de még milyen és mennyiért!
Bementünk egy kis turiszt irodába. Elmondtuk a kéréseket: 10 nap, 6 felnőtt, 2 gyerek, 3 szoba, wifi, partközel...ezek az alap dolgok, a többi már kiderül személyes megnézéskor. Pár perc alatt mondtak is egyet. Két külön apartman, közlekedőben egymásba nyitható...1200 euro összesen. Áhhh, sok....telefon....1000 euro.....sok az is....de ez vadi új, szép minden, tiszta, pazar, modern.....ok, de nekünk jó régebbi is olcsóbban....telefon....telefon.....mennyit adnánk érte összesen? őőőőőő 650 euró van rá....telefon....OK. Pár perc alatt jött a tulaj, megmutatta. Kitűnő. Tényleg tök új, tavaly lett kész, idén mi vagyunk az elsők. Két apartmanban lett így 3 szobánk, de minden szobának külön fürdője és WC-je van, lett két konyhánk, két hűtőnk, két hatalmas vízpartra néző terasz, klíma, jó net, TV, impozáns külső-belső, víz 50 méterre, játszótér szintén, étternek, két ház az utcában, szinte nulla forgalommal ( zsákutca ), óriási parkoló, mosógép, mikró, városmagra néző szoba ablak....végül is féláron. Ha neten foglalunk, esély sincs alkulra. Bátroság, emberek!
Első nap viszonlyag jó idő volt, de egész éjjel esett. Mára 26 fokot mondanak, de holnaptól 30-31 fokot. Ennyit tudok egyelőre.
A teljes középső két teraszos rész a miénk. Alul-felül még nincs kész teljesen, így miénk az egész....
Igazan az erdekelt, hogy nem kell-e hosszu varakozasra berendezkedni,mert akkor inkabb korabban indultam volna, de ennyi boven belefer. Most meg sajna nem aktualis a dolog, augusztusra meg mar elfelejtem, de azert koszi a linket ;-).
ha a letenyei határátlépésre gondolsz, akkor - mint mindenhol - változó! mi hétköznap délelőtt szoktuk átlépni ott a határt, volt hogy 5 perc alatt, volt hogy 20 percbe is beletelt :)
Horvátországban, Zadar mellett, Vir szigeten tengerparthoz közeli (130 méterre) apartman MAGYAR tulajdonostól KIADÓ. Az apartman a nyaraló felső szintjén található, az alapterülete 40nm, és teljesen külön bejárattal rendelkezik. A teraszról a nappaliba lépünk, melynek egyik beugró része konyhaként funkcionál. A konyha tartozékai: hűtő, mikró, vízforraló, kávéfőző (darálós), mosogató, 2-es villanytűzhely, edények, poharak, evőeszközök, tányérok, stb... A nappali légkondicionált, innen hűthető a két különálló hálószoba és a fürdőszoba. Tv van, magyar adás fogható. A bolt 20 méterre található az apartmantól. 4-5 fős család részére ajánlott. Bérleti díj: 60EUR / éjszaka. Akciós ajánlat: 2016. Június 20-tól 2016. Július 3-ig 50EUR / éjszaka. ÉRDEKLŐDNI a +36-20-9587-328 telefonszámon lehet.
Hataratlepessel kapcsolatban:A Nagykanizsa Zagrab M7 A4 utvonalon mennyi varakozasi idore kell szamitani egy hetfoi napon? Az eredeti tervek szerint ugy 9 ora fele ertunk volna a hatarra.
Feleségem éveken át tiltakozott a Bosznián keresztül utazás ellen. (mert csak)
Aztán topiktársak személyes győzködése után belement. Azóta négyszer jártuk meg oda-vissza Orebicet gond nélkül.
Rendőr még nem állított meg, a határokon az igazolványokon kívül még soha kértek semmi egyebet.
Sajnos az 5 határátkelésre átlagban rá kell számolni 15-20 percet átlagban, de a pénteken leírt trükközéssel ez is jelentősen csökkenthető. Egyedül a neumi két határátlépésnél vagyok türelmetlen, mert akkor már nagyon ott lennék a célnál. Na de majd a peljasaci híd... :-)
Az utak jók, az infrasruktúra, az ellátás megfeleő. Az idén is arra megyünk, ha minden igaz.
Nekem az a jónéhány boszniai átutazásos tapasztalataim:
- sosem piszkáltak a rendőrök, természetesen elhiszem, hogy létezik a dolog
- Bosanska Gradiska-nál szombaton mindenképp, de a többi napon is jellemző a sorban állás
- Metkovic-nál inkább csak szombaton jellemző a tömeg
- Arzano-nál sosem találkoztam 2-3 autónál többel
- az ember az első átutazásnál a többiek tapasztalat alapján talán túl óvatos, ami miatt viszont több jut a táj szépségeinek szemlélésére, pár utazással később már ráérez és eléggé tempósan lehet haladi, valamint a megismert és újra látni kívánt helyeken megállni, nézelődni/enni/stb
- főleg Makarska-tól délre lévő célpntoknál ajánlott, feljebb egyre elgondolkodtató a pálya
Ezeket a viszontagságokat ismertem meg én is, sőt a gyűlölt lejmolást, amikor megbüntettek semmiért és kértek bármi, cigit, colát, italt, ami van... Na ezek főleg a szerbek voltak, anno és Görögo. felé, géppisztollyal a hátukon. Volt hogy éjjel, mert nem tudtunk nem belecsúszni. De bármikor. Meg a gyorshajtás, Boszniában, amit nem volt nehéz "teljesíteni" mert volt kinn tábla és nem volt vége, vagy kinn sem volt semmi, de ő azt mondta, hogy 50 DM...
Ok mentem gond nélkül és mesés az út. Nagyon ajánlott!
Drága ismerőseim és barátaim, lehetne sorolni a Fórumról is, ezeket az utóbbi években nem tapasztalták, gond nélkül, várakozásokkal, de szivatás mentesen jutottak át.
Passz! Fekvőrendőr jön, ő rengeteg tapasztalattal bír:-)
ha augusztus 8. az érvényesség dátuma, akkor nem szól(hat)nak érte, hisz július 30-án még érvényes! /gondolom nyaralás előtt nincs szándékodban befizetni az éves díjat, ezért volt kérdés a kérdés :)/
Na van egy másik hivatalos irat a zöldkártya (kötelezővel), mi július 20-30 között fogunk nyaralni Isztriában és a zöldkártya augusztus 8-án fog lejárni, ez így jó? (a többi bőven elég, pl személyi igazolványok)
Nyáron? Augusztusban Pakostaneba. Én a délebbi részt favorizálom......., de a fiam odamegy egy 12 fős csapattal és nekik leszünk a "hátország" a szülők megnyugtatására. :-)
A Marinában még nem voltunk, de emlékeim szerint jobb az értékelése, mint a Girandellának. A konyhája biztos, hogy jó, mert az is Valamarhoz tartozik, maga a szállás pedig szerintem a Girandellánál jobb.
merthogy pl. Boszniában "A belépéshez használt úti okmánynak az országból való tervezett kilépéstől számítva 90 napig érvényesnek kell lennie." az más kérdés, hogy ezt figyeli-e azt okmányt vizsgáló "hatóság" :)
Egyes országokban pedig még hat hónap is lehet az elvárás. Nos, mert turistaként 90 napot tölthetsz hivatalosan más országban, ezért ez az elvárás.
Viszont egy nyaralás ritkán ilyen hosszú, hát nem fog lejárni az okmány a hazautazásig.
Tapasztalatom, hogy már a határon nem azok a régi vágású - értsd: született tapló - emberek vannak. Változik a világ, ma már a vámos, a rendőr, a hivatalnok is normális, értelmes és gondolkodó ember. Amíg te is. ( az utolsó fafej is magyar volt a szlovák határon.☻ - tizenöt éve)
A horvát határőrség -függetlenül az úti-okmány érvényességi határidejének lejártától - nem gátolja meg a belépést, amennyiben a tartózkodás nem haladja meg az útlevél érvényességi határidejének lejártát.
Azt mondja egy ismerősöm, hogy volt/van egy szabály, de nem is tudja, melyik országoknál, hogy a kiutazás napjához képest még minimum 3 hónapig érvényesnek kell lennie az úti okmánynak. Remélem nem így van, mer egyikünknek 3 hap híján van meg ( vagyis nincs meg ) a három hónap. Erről valami infó? Hivatalos oldalakon csak azt látom: érvényes okmány.
Mindenkinek ajánlom, hogy oda-vissza, ne a Metkovic határátkelőt használjátok, hanem a Gabela Polje határátkelőt.
Ez minimum fél óra nyereség.
Tavaly még egy okosság volt, ami nagyon be jött hazafelé. Pont beértünk Bosanski Brod -ban a sor végére a falu közepén a határ átkelő előtt 1-2 kilométerrel, mikor láttuk, hogy jobbra van egy úttorkolat. Ott támasztotta a biciklijét egy jó bosnyák állampolgár, és integetett, hogy forduljak le arra. Ékes bosnyák nyelven megkérdeztem: granyíca? Mire a barátunk bólogatott, így le mentem jobbra, majd az első lehetőségnél balra a határra vezető főúttal párhuzamosan vezető utcába. Az utca legvégén újra balra, és már ott is voltam a határállomás előtt, csak be kellett fordulnom jobbra.
Itt is nyertem minimum egy fél órát.
Ezzel a két trükkel tavaly Orebicből 10:00 órakor indulva, 23:00 órára Siófokon voltunk kényelmes tempóban, lakókocsit húzva, többször megállva, és Jablanicában a Kovacevic vendéglőben egy nagy nyaralás-záró ebédet elfogyasztva.
Merre gondolod a horvát autópályát? Neked az Eszék-Szarajevo-Ston-Orebic-komp-Korcula útvonal a jó, nem?
Össz. 660 km kb. +- 10-15. Ebből az utolsó szakasz, a Peljesac fszg. kb. 1 ó, mert sok egyenes nincs, annál több falu és hegy. Gyönyörű út! A komp 20-30 perc várakozás, átmenet 20 perc. Onnan még kb egy fél óra a cél. De ez annyi mindentől függ. Meg fogsz állni fényképezni, pazar!
A Mohács-Stont a sokat arra járók majd leírják, a határátkelők is lutrik, ott még megy egymás szivatása, többnyire eu rendszámmal intenek tovább, de sorok vannak. Ha vannak...Nem lehet előre tudni.
Mikorra akarsz odaérni? Vegyél le 12 órát, ennyi nem kell, de akkor történhet bármi.
Már meséltem, nekem egyszer volt mit látni, egy szerencsétlen cseh Skodára ráesett egy trélerről a hajó. A baj nagy, de kb. 2 óra volt mire kiért a daru!!! ami meg tudta emelni. Nem törvényszerű a baj. Lehet korog egyet a bendőtök, megláttok egy nyárson forgó bárányt és satu fék...
Korábban is írtam erről, de akkor még egyszer, ami nekem bevált:
Bosanska Gradiska-nál be, aztán Banja Luka-Jajce-Bugojno-Jablanica-Mostar-Metkovic-Opuzen-Neum-Ston-Orebic-komp-Korcula
Nem tudom hova mentek, de mi Vela Luka-ra (azaz még Korcula sziget túlsó végéig) mértük és ezen az úton Siklósról kerek 700 km volt és nagyon kényelmesen, mivel megvolt a szállás, nem siettünk és csak reggel 9-kor indultunk, 12 óra utazás volt, több látványos helyen megállva, kis Mostar-i nézelődéssel, kompozással...persze Mostar-ba vissza kell mennünk...egyszer...valamikor :)
Én megoldottam ezt egy négy lemezes NAS-sal. 4 db 4 terrás vinyó, abból közel 13 terra marad, nincs adatvesztés vinyomeghaláskor sem, max ha az egész megsemmisül. Távolró (akár a tengerről) is elérem...jó kis dolog, még. Egyszer ez is kevés lehet, mert sosem volt még olyan, hogy a tárhely örökké elég legyen.
Orebic felett? Ne is mond...már ahogy az út kiér a hegytetőn és meglátod a tengert, a várost...most is kiráz a hideg (pozitív értelemben), ahogy rá gondolok.
A kis rezgéscsillapító fent a fejnél, ami ha eltört a lánc odaverte és olyan hangja volt, mint ha géppuskával lőnének a motorban... Kb. 10 perc volt a cseréje, ha a darabot nem ejtetted bele a motorba... valahol Lengyelországban cseréltem az út szélén...
Valóban divat volt köszönni, ha két Magyar találkozott az utakon. Én most is szoktam, néha úgy néznek, mint a harmadik teve Noéra...
Emlékszem, 79-ben az Orebici kempingben rajtunk kívül nem volt Magyar. Splitben is csak két család.
Tényleg! Tudja valaki, hogy melyik Orebici kemping adott a kocsira kerek fehér matricát szőlőfürttel?
Nagy vinyókat veszek... Bele is meg külön is, filmezek és fotók, ráadásul a kicsi versenyez és sokat külföldön. Apja meg szorgalmas. Már megtanultam fél szemmel a kameranézőkét, a másikkal a futamot figyelni. Már csak egy kis manó kéne, aki a szívdobogásomat intézi, mert ilyenkor 1000 az adrenalin.
De amikor Orebic felett a borosnál meglátom a "tájat", még a könnyek is a szemembe jönnek. Imádom és kész.
Nekem volt olyan esetem, hogy a felvétel ellenére engem hoztak ki hibásnak, pedig mindenki szerint egyértelmű helyzet volt., csak a biztosítók szerint nem...
Nekem van egy GS5000-es, amiben van gps és g szenzor és van egy G1W, amiben g szenzor van, de gps nincs. Most mégis a G1W-t használom. Valamivel jobb a képminősége. De a GS5000-el végigvettem Erdélyt és csodálatos felvételeim vannak róla. Igaz van Trogir-ból hazafelé út is felvéve, de az autópályán nem sok látnivaló volt. Most már ott tartok, hogy komoly gond a felvételek tárolása, mert kidobni semmit nem akarok, de már több száz gigánál járok. Nyilván a mindennapi (munkábajárós) videók nincsenek megőrizve.
ON
Vajon Boszniában szabad e használni a kamerát? Ugyanis idén Jajce-i éjszakázással Bosznián keresztül megyünk Horvátországba. (Blace)
az útifilmhez nem fontosak, de ha esemény van, akkor nagyon is
ma éjjel történt Győrben egy eset, gyalogos kiszaladt az autó elé, ató feltekeredett egy villanyoszlopra, gyalogos el... ha lett volna kamera, akkor látszana a gyalogos, lehetne tudni, mennyivel ment, mikor láthatta először, mikor és mekkorát fékezett, stb. eléggé nem mindegy
OFF Én a concorde roadcam olyan verzióját használom a Lex-ben, ami már nem kapható. Kétkamerás, G szenzoros, stb, de rájöttem, hogy ilyenre a sima HD felvétel kevés. A sorsa, hogy megy abba a Legendbe, amit párom használ, én meg kinéztem magamnak egy mio 698 dual szettet, első kamera extrem HD, hátsó fullHD... ON
Hengerfejezés Székelyudvarhely előtt egy festői parkolóban, alkatrészre várva éjjel medveles.
Dificsere a milánói körül egy parkolójában, januárban, kamionosoktól kunyerált raklapra és a saját kerekekre bakolva, összefagyva, hóesésben..
És sokszor megállás a honfitársnak segíteni, valahol nagyon messze... Ha nem volt javítható minimum elhúzni a következő városig...
Régen elképzelhetetlen volt, hogy Magyarként elmenjen valaki külföldön egy lerobbant Magyar mellett.... mondjuk ritka volt a honfitárs, főleg Nyugaton.
Valóban, ez az évjárat még javítható. Van már benne sok kényelmi elektronika, de nem az elektronika vezet helyettem, + egy viszonylag egyszerű kütyüvel mobiltelefonnal is lehet diagolni, hibakódot törölni az út szélén is.
Egy időben vettem új autókat, de néhány orbitális sz..ás után visszatértem a régi Mercedesekhez.
Nincs jobb ötletem. Az újak egyetlen előnye a garancia, de én jobban szeretem, ha nem áll meg...
ha nem leszünk túl off, ezek mik? ezer/hó vagy a kocsi éveinek száma? :-)
másik hogy ha tréleres jön nagyon nem vagyok kisegítve ha elszállítja, plusz a családnak is be kell ülni valahova.. meredek dolog na.
aztán oké, Horvátország nem olyan messzi hogy ne tudjon egy rokon vagy akárki odajönni, de elég messzire van ahhoz hogy fájjon a fejünk ha lerobbanunk :-)
Sokféle autóval mentem már... tiszta, hogy a baj lehetősége ott van, elromolhat, bármi lehet. De ha általában rendben van a gép, akkor kevésbé érnek meglepetések. A baleset meg tényleg esetleges, el kell dönteni, hogy nem múlik rajtam, betartom, odafigyelek. Ezt tehetem.
Story: 1986. Rijeka előtt, parti út, Dubrovnik és a Kortori öböl felöl jövünk 1 hete. Az út szélén egy defektes Zsiguli. 4 magyar fiatal. Nincs emelőjük. Megemelem nekik. A pótkerék? Lukas, lapos. Felfújom neki, feltesszük. Talán a gumisig jó lesz. Öröm...
Kérdésük: messze van még Dubrovnik? Mondom: ma hétfő, pénteken jobbra.
nekem a legnyomasztóbb hogy az autó rendben legyen.
Huuuuuuu
Na ez a nehéz kérdés!
Sokat vagyok úton, sokszor látok autót felnyitott motorháztetővel, sőt, ha van lehetőségem segítek is.(autószerelő az eredeti szakmám) Minden esetben nagyon sajnálom azokat, akik alatt megáll a vas, de a legrosszabb azt látni, mikor nyaralni utazó család áll az út szélén...
Az ember nyilván megtesz mindent, de a mai autóknál teljesen kiszámíthatatlan a dolog. rengeteg elektronika, elég egy pici hiba és letilt...
Hülyén hangzik, de go to China ;-) (aliexpress pont com, gearbest.com, ez utóbbinak vannak eu-s raktárai is, persze jóval kisebb készlettel, cserébe nem hetek, hanem napok alatt jön meg a cucc)
Nem kell észtvesztő felbontás meg infra, de kell G-szenzor, GPS-tracker, biztonsági szempontból meg jobb a minél nagyobb látószög és esetleg a kiegészítő hátsó kamera, no meg persze kell hozzá legalább egy darab 32 gigás TF-kártya. Szóval nem érdemes az alja kínálatot venni, a teteje is bőven jó árban van.
Azt meg, hogy a szélvédőre cuppantós, vagy a tükörre tehetőst preferálod jobban, vagy olyat akarsz, amiben van androidos navi is, saját magad el tudod dönteni ;-) A jobbaknál van tesztvideo is, meg tudod nézni a képélességet, torzításmentességet, mit vesz kevés fénynél, stb.
Kuss-sal nem megy. Figyelem a másikra és támogatás. Azt kellene elérni.
Nekünk sem megy zavartalanul, nincs mese, vannak surlódások, de évtizedek alatt kisimult azért.
A megérkezéskor szoktunk összekapni, a fene tudja, már fáradtak vagyunk, a türelmet elveszítjük... Korábban induláskor voltak, mert mindig akadt még egy cucc, ami már nem fért be, nem pakoltak ésszel és előre. Másrészt az utakon, amikor 170-180 körül taposta, akkor volt morgás oda-vissza. Nem szabad túl gyorsan menni szerintem. De nagyon sokszor letolom egyedül a sok km-t, ahogy öregszem valahogy bírom mégis... Készülök rá lelkiekben és akkor jobban megy, aztán ha kell, kiállunk, váltunk...bár sokszor nincs szívem felébreszteni.
Itthon is nekem elég 5-6 óra alvás, neki 12 is kevés. A cuccolás már rendben van, mondom csak a legkisebb lázad egy nagyobb gurulósért...
Én szerencsés helyzetben vagyok, több okból is. 45 éves vagyok, ebből 25 évet olyan munkakörben töltöttem, hogy mindig ugrásra készen...
kb. 5 perc alatt tudok bepakolni, mindegy, hogy autós nyaralás, vagy be kell szállni egy hajóra 2 hétre gépésznek.
a sátras nyaralás más tészta, hiszen ott a "házat" kell bepakolni, fürdő, háló, konyha.:-)
A párommal nagyon érezzük egymást és kivételes módon működünk együtt, mindkét értelemben. Leginkább azért, mert a sok hasonlóság mellett el tudjuk fogadni a másik "különcségét" is. Én nem veszekszem, ha van + 2 táska, van lista, hogy melyik este mit vesz fel, vagy mittudomén, ő elfogadja, hogy tátom a számat minden kikötőben....na meg azt, hogy csak kivételes esetben ülök olyan járműre, amit nem én vezetek, hogy indulás elött napokig nézem a térképet, fejből tudnom kell nagyjából a kerülőutakat, ha történik valami.... a last minit nekem nem a világom, inkább én tervezem meg az utat, szállást... Ez is része a nyaralásnak. Ráadásul élvezetes része.
Bol és a félsziget, meg a környéke egy nagyon felkapott hely. Szép, kellemes, zsúfolt... drága minden... a táj, a tenger megéri. A sok lehetőség, ha akarsz repülni, hajózni, vizibanánozni...
Na ez az! Én vagyok a sofőr és ez legalább akkora felelősség, mint a pakolás. Mert amikor ő pakol, akkor nekem kuss, de amikor én vezetek, akkor elvileg mindenki másnak kuss. CSak ez vita nélkül kivitelezhetetlen. Úgyhogy nálunk általános, hogy agyvérzés közepette indulunk és úgy is érünk oda, ott pedig tényleg jól jön a pihi...mi így nyaralunk :-)
nekem a legnyomasztóbb hogy az autó rendben legyen.
vagyis ha valami van vele, csak én tudom megoldani, vagy nem megoldani, de azt nem szeretem, kiadni egy csomó pénzt trélerezésre vagy ilyesmi. főleg javításra. persze ha kell akkor kell.
legtöbb utazás gond nékül megy, de a sok utazásba csúszhat elromlott autó is.
és áll a család a kocsi mellett és meg kell oldani, hogy haladjunk, és ne hagyjuk ott az összes pénzt lehetőleg :-)
na ezt utálom nagyon, ezt a felelősséget hogy úgy mondjam.
nade szerencsére eddig sosem kellett trélerre rakni a kocsit, legutóbbi 50 euróm is azért ment el, mert a
nagy emelkedő kellős közepén egy vacak gumicső szállt el a hűtőkörből és elment a víz..
szerszám sajnos kevés volt a kocsiban, a Tifon kúton ameddig drága autóm elvitt, nagyon rendes segítőkész srácok odaadták az összes szerszámot amit találtak, de végül egy autómentőst kellett hívni akinek a szerszámaival sikerült életet lehelni az autóba és továbbmenni Puláig. oké minimálisat segített de végülis nélküle nem jöhetett volna létre a továbbállás. és egyből úgy kezdte, irány a Rijekai szerviz. mondom nem addig van az, ameddig van megoldás addig megoldjuk :)
szóval aztán 1,5 év után idén május elsején a Krk-i kirándulásra menet, beugrotta a kúthoz, és mivel felírtam az akkor segítő srác nevét, most betérve otthagytam neki egy jóféle üveg Magyar vörösbort. Még a kollégáik is örültek, szóval oda nyugodtan menjen a Magyar ember mert szeretni fognak minket :-)
(bocs a hosszú sztoriért, aztán furfangos módon már nyaralás alatt mégjobban megjavítottam a kocsit de ez már technikai téma) :-))
Amikor az ember telibevágott hátulról, rögtön elkezdett pampogni, hogy minek fékeztem le előtte, amikor még zöld volt a lámpa. Megmutattam neki ezt, nagyon csendben lett, és elkezdte kitölteni a kék-sárgát... https://youtu.be/tAFZRLtuPfs
Ma már viszont dupla kamerám van, ami hátrafelé is vesz ;-)
Nekem eddig sosem volt gondom és ha csak nem sietek, legalább is Makarska magasságáig (végig pályán nekem Makarska 6 óra alatt szokott összejönni, persze, ha nincsen dugó a pályán, akkor bukta, még Boszniához képest is...arrafelé olyan 7 és fél óra szokott lenni) akkor Boszniát választom, mert nagyon szép helyeken utazik végig az ember, nyugott autózással. Persze nem akarok beleszólni senki döntésébe, mert (szerencsére) mindenképp másképp gondolkodik...
Én azt tanácsolom, ne rontsa el az indulás izgalmát a pakolás. A helyedben kijelenteném: ekkor indulunk, mindenki legyen összepakolva. Teljesen mindegy hány cipőt visz, ne is törődj vele, de legyen bepakolva, úgy, hogy neked már csak az autóba kelljen elrámolni.
Nekem speciel van listám, elmentve, azt előveszem minden évben. Van egy oltári nagy papír szatyrom, azt indulás előtt 2-3 nappal kiteszem, s elkezdem beledobálni az apróságokat, mondjuk ami a konyhához kell, megy egyebek. Indulás előtti napon nagy szatyorból bőröndbe, majd a személyes holmik...Szerintem nem vészes a pakolás, rutinos nyaralóknak különösen nem. Amennyiben repülővel, vonattal, busszal mennétek, ott pontosan kell érkezni, nagyjából az autós utazás is ilyen, legalábbis nálunk. Te vagy a sofőr, kell, hogy hozzád alkalmazkodjanak. Nem mindegy mikor lépsz határt, mennyit állsz a kapuknál, mennyit mész dugóban...sorolhatnám. Reggel 8-kor indultunk Splitből Omisba, délre értünk oda, eddig tartott a 20 km. Ha ezt előre tudjuk, nem töltjük a kora reggeli órákat Splitben, hanem azonnal tovább megyünk. Ilyenekkel számolni kell.Tegyél rendet a családban.
Pakolás... egyenjogúság, feminizmus, mi minden keveredik ide! Amit leírtatok, azt nem ismételném nagyon, de az biztos, hogy akármelyik két ember rohadtul eltérően tudja csinálni az utazást, a felkészülést és az egészet.
Nagyon egyformának kell lenni a mama-papa kettősnek, hogy ne legyen háború ebből. Nagyon összecsiszolódottnak, az elképzeléseknek és a kivitelezésnek, meg hogy ki mit vár az utazástól, helytől!
A vakon optimisták hisznek a plasztik lapban és ott megveszik (mondják előre), amire szükségük van. Cucc egy háti. Ismerek ilyen embereket, se cucc, se foglalás, elindulás és kész. Vagy egy másik család, akik kizárólag last min. útra mennek, kb. 1 nappal előbb még nem tudják Görögo. vagy Spanyolo. vagy bármi, ami akkor van, olcsóbb és nekik mindegy. Legfeljebb nem akarnak ugyanoda és ez a max.szelektálás. Nulla terv és nulla hangolódás. Nekik így jó. Nekem ez borzasztó! Hogy ne tudjam merre megyek? Vagy ahova, ott mi vár, mi van? Úgy kb. előlegben, hogy tudjam miről híres, mit láthatok, mit nézhetek, mit ehetek. Különben nagyon szeretek visszamenni helyekre, "hazamenni", bár izgalmas és jó egészen új helyeket is felfedezni...
A realisták tényleg mindent visznek és erre hajlok, a pesszimistább ember lehet jobban ismeri az életet... igen, legyen sebtapasz és kisolló is, meg mindenhol kapható fogkefe, de viszem a sajátom. Legfeljebb veszek, ha szükséges, de legyen lista és legyen összerakva a saját cucc, felszerelés, ami nekem szükséges lehet, vagy csak szeretem ha velem van. Ez lehet ruha, fotógép, egy jó kés, bármi. A kedvenc bevált kalapács a cölöpveréshez.
Tehát főképp sátrazásról beszélek, mint kiderült:-)
Már régen túl vagyok azon, hogy ki mit hoz és minek vagy kell-e... Táskákban gondolkodom, ez a tied és ez az enyém, van egy konyha, van egy pár kisebb egyéb és a cipők is külön egy-egy tartóban, ezekkel nagyon jól ki lehet tölteni a kisebb adódó lyukakat, helyeket. Mindenkinek van egy privát táskája/esetleg gurulósa és a legnagyobb méretüeket el kell felejteni! Pedig mindig próbálkoznak, főleg a leánykám... :-) A felszerelés az én dolgom, az autó is, az iratok, a tájékozódáshoz kellő dolgok gps, térkép, leírás, címek telefonok. A felszerelés karbantartása és összekészítése egészen az utolsó szárítókötélig. Magam rakom be a kocsiba, boxba, próbálva ügyesen és kb. tudom is mi hol van. A végére marad az úti kaja-ital-kávé, valami felső, mert éjszaka hideg van, ha megállunk, mindig van egy (kis)kanna víz, egy kézmosásnyi. Többnyire kitűzzük az indulás időpontját, amit próbálunk betartani -értsd én próbálom... de azért javaslok pl. 21-et, mert tudom az lesz 10, de éjfélkor a határon alig vannak:-) és a reggeli komp mikor megy, ha meg nem érünk, akkor a köv. mikor. Szépen nyugodtan.
Nem értem, ha te 2 óra alatt ugyanolyan jól bepakolsz (amit erősen kétlek), miért hagyod, hogy ő csinálja 9 órában? Azt nem tudom, minek 6-7 pár cipő, de azt igen, hogy én is tisztán és rendesen csomagolok mindent. Tudod, egy nőnek a nyaralás nyugalmához hozzátartozik az érzés, hogy minden rendben van: az elvégzendő feladat látványa (pl. koszos cipő) stresszeli az igényes nőt. Te is akkor vagy nyugodt, ha az autóval minden rendben van, nem? Valóban az a legegyszerűbb, ha nem nézed (és nem zavarod), ha nem tudsz / akarsz segíteni és igen, ne felejtsd el megköszönni. 29 éves lányom sem értette anno a csomagolás izgalmát, mígnem neki magának kellett csomagolnia, akkor jött a megkövetés és a sopánkodás, hogy mekkora felelősség a csomagolás. Persze sok minden van, amire nem lesz szükség, de ezt előre nem tudhatod. Gyerekekkel ez sokkal nagyobb felelősség. Ne legyen szükség a körömollóra, a lázmérőre, a sebtapaszra vagy tűre cérnára, de kellemetlen, ha nincs és bajban vagy. Az autónak is van pótkereke, nem? Egy összeállított alaplista fénymásolaton lehet kihúzkodni a bepakolt tételeket és akkor gyorsabb, rugalmasabb, kisebb a mulasztás esélye és bárki tud segíteni és nem telik el fél nap azzal a nyaraláson, hogy hol ezt hol azt kell beszerezni mert nélkülözhetetlen és otthon maradt. Nem vagyok véres szájú feminista (akart a fene egyenjogú lenni, én nem), de kéretik a nők áldozatos és nem könnyű munkáját megbecsülni :)
Ja, ha elmész a pakolás idejére, vidd már magaddal a gyerekeket is, legalább annyival legyen könnyebb :)))
Két kistestű kutyussal mennénk Horvátországba. van valakinek ilyen irányú tapasztalata?? A szálláshelyek nagyon állatbarátok,de az éttermek,teraszok,strandok?
Egyszerűen a nők más módon vannak összerakva. Nem jobban vagy rosszabbul,csak máshogy. Ugyanazt nézzük,mégis mást látunk.
Szerintem ne pörögj ezen,végezd el a te dolgod,utánna kérdezd meg,hogy miben segíthetsz neki?! Ha semmiben,akkor közöld,hogy megnézrdna guminyomást a kúton és pár órára húzz el otthonról. Hagy tisztogatni,pakolgatni,a végén köszönd meg,hogy így gondoskodik rólatok. Ezzel boldoggá teszed,ő meg téged, mindenki örül. Ha elkezded,hogy minek a sál,akkor jön a veszekedés.
Volt szó itt korábban a feleségekről és a bepakolásról. Kíváncsi lennék valamire....
Úgy alakultak a dolgaim, hogy szombaton a tervezett 21 órai indulást előre tudjuk hozni kb 17 órára. Ami elég jelentős egy 10 órás utazáshoz képest. Örömmel mondtam asszonynak, hogy nyerünk csomó időt, mire ő: háááát, ő lehet nem lesz kész a pakolással addigra. Kérdezem: miért, mikor kezdesz pakolni? Hááát szombat reggel. Ok. Kelünk 7-kor, elkezdünk pakolni 8-kor: marad 9 óra a pakolásra. Az lehet nem elég. Akkor kezdd pénteken. Ő egy nappal az út előtt NEM TUD pakolni. Ezt mondjuk nem értem. De azt sem, hogy miért ne lenne elég bepakolni 9 óra???????
Tény, hogy két gyerekkel megyünk és a pakolás nagy részét ő végzi ezért. Rám maradnak a műszaki jellegű dolgok: autó átnézése, pótégők, pótkerék pumpálás, fotó, videó, matracpumpa, matracok, gps, pénzváltás ....meg a végén mindent elrendezni az autóban.
Asszony látta, hogy értetlenkedem, erre ezt dobta be: MINDENKI fél napig pakol, mert felelősség és mindenre fel kell készülni ( ezt azért mondja, mert nyaralásra is tesz szinte téli cuccokat, csizmát, kabátot és fejenként nem túlzok: 6-7 pár cipőt. Persze mind tisztogatja...megőrjít evvel. )
Lehet egyszer kipróbálom, de látatlanból azt mondom: nekem elég lenne 2-3 óra bepakolni. Sőt, én bőven tudok egy nappal előtte is mindig. Ő egyébként azért nem, mert még az utolsó napon is kell: mosakodószerek, pipere cuccok és akkor inkább már semmit nem tesz el, ha ezeket sem, mert az neki már bonyolítja és nem szereti bonyolítani. De, hogy a cipőket miért nem előbb kezdi pucolgatni, azt már végképp nem értem.
Szóval valóban ennyire nagy hadművelet bepakolni egy hétre? Kinek mi a praktikája?
Sziasztok! 2 éve rákerestem a legszebb 3 homokos tengerpartra. És ezek közül Sakarun beachre hajoztunk el. A part botranyosan tele volt szeméttel és vmi fakéreg/levél szerű dologgal amin keresztül kellett gyalogolnod. Utána viszont a víz krisztálytiszta, ahogy az alábbi videóm elején is látszik. Tudtok e nekem javasolni ilyen, vagy ennél szebb honokos strandot Zadar környékén? Köszi
A határon nem kötözködnek, az utak jók, legalábbis amerre mi eddig jártunk. A szabályokat természetesen be kell tartani, akkor a rendőrökkel sem lesz gond.
Autópálya nem sok van, de ami van, az nagyon olcsó, az üzemanyag szintén.
Miből adódnak a fenntartások? Valós vagy pletyka? A ciril betűk?
(saját élményem: utoljára 2002-ben fizettem 10eurót (?) gyorshajtásért. Teljesen jogos volt. A rend őrei mosolyogva, európai társaikat megszégyenítő udvariassággal tették a dolgukat.)
Megnéztem, Mezőtúr tőlünk 280 km-re van, gyors utakat választva, rövideket választva a 200-at közelíti. Mi is körbe megyünk (Bosznián keresztűl, de csak Orebic-nél kőmozgásom) Korcula-ra, tőlünk Korcula túlsó végén Vela Luka kerek 700 km-re van, szóval nem lehet azért annyi, persze így sem kevés...
Ha Skradin még belefér (ez Zadartól kb. 60 km-el odébb van, de azért Brac előtt van), akkor ajánlom Skradinban a Visovac Restoran nevű éttermet (Aleja Skradinskih svilara 21.) Az étterem vendégei az étteremmel szemben lévő parkolóban ingyen parkolhatnak, szóval a megállás biztosított.
Az étterem mellett kint egy nagy sütőben egészben sütik a bárányt, az valami elképesztően finom. De sütnek malacot is, ha valakinek problémája lenne a báránnyal.
A baj csak az, hogy ezekhez mindenképpen Prosec-et kell inni (ez egy nagyon finom tradicionális horvát borfajta), úgyhogy mindenképpen kell valaki, aki helyetted vezet az út hátralévő részén :-)
Akkor Jajcen vagy Mostarban egy éjszakát be kell tervezni.Meglátod nem bánjátok meg.hányan mentek?hátha tudok olcsó szállást Jajcen.amúgy is olcsó hely Bosznia.Ha érdekel privátban keress.
Mali Drveniken kötelező fürdeni! Ilyen öblöt, mint a Vela Rina, kevés helyen találsz az Adrián. A komptól át kell gyalogolni a szigeten, de tényleg max 10 perc. Buvárszemüveget és pipát hozzatok!
Gondolom valamelyik szigetre gondolsz (van Veli és Mali is). Itt írta régebben Makarska, hogy Seget Donji-ban is megáll a komp és ott ingyen tudtok parkolni. Ha Veli Drvenikre készültök, akkor akkor a híres Kék-Laguna pont a sziget másik oldalán van, így oda elgyalogolni nem kevés idő. Ha tovább mentek Mali Drvenikre, ott egy rövid séta a Vela Rina öböl, ami igen gyönyörű. Makarska szerint a kompra jegyet csak Trogírban lehet venni, Seget Donjiban nem
Autó nélkül szeretnénk menni , ezért parkolási tippeket is szívesen fogadok.
Nézegettem a trogiri kikötőt de nem igazán értem, itt hogy/hova köt ki egy nagy komp. Esetleg itt parkolni is lehet? Nem úgy néz ki mint a spliti kikötő :)
Esetleg Split-Supetar is szóba jöhet,( sűrűbben jár) csak a ugye ott is a parkolás fél napra.
a viamichelin általában jól kalkulálja a költségeket, - persze ha valós adatokat adtál meg a gépkocsit illetően. /benne van az üzemanyag, a horvát autópálya kapuknál fizetendő díj és a magyar autópálya díj is/
kempingnél még hozzájön az idegenforgalmi adó 1 eur/fő/éj körüli összeg.
Nekem is csak pozitív tapasztalatom van a booking-ról. Egy hazai, és két külföldi foglalásunk volt onnan, de maximálisan azt kaptuk, amit lefoglaltunk a leírások szerint.
Talán nem kéne válaszolnom, mert a válaszok ott vannak, csak értelmezni kellene. De mégis próbálok segíteni.
A hac.hr lapon, "price list" menüpont a válasz az autópálya díjakra. A magyar autópálya díjak a magyar lapokon találhatók, onnan érdemes bekalkulálni. A kempingek árai részletesen ott vannak, felnőtt, gyerek, kutya, sátor, lakókocsi stb. és az idegenforg adó.
Lehet használni a google fordítót. Foglalni is lehet, odaesni is a neked tetsző helyre, aztán vagy van hely vagy kevésbé. Általában van, de a tengerre néző legszuperebb "lakosztályokat" február-márciusban lefoglalják a felkentek. Vagy épp szabad... lutri.
Veszítsd el a "horvát szüzességedet", mert csodaszép és jó hely! Utazás? Dolgozni kell rajta!
Csütörtöktől 4-5 napig afrikai hőség árasztja el a Balkánt, elsősorban a szárazföld belsejét, így Szerbia, Bosznia, Szlavónia, 35 fok is lehet. A tengerparton ennyire meleg nem lesz, de 28-30 ott is bőven, észak felé mérsékeltebb lesz, illetve ÉNY-ról közbe zivatarok, felhőzet bezavarhat.
Az eddigi június az Isztrián és Kvárneron eléggé változékony volt, sok esővel. A legtöbb eső Rijeka és környékén, Belső-Isztrián, Pulában, Cres és Krk szigeteken esett.
Rijekán egy nap alatt az egész júniusi csapadékmennyiség leesett a hónap elején. A napokban is heves esőzések voltak, több patak-folyó kilépett a medréből, időszakosan útzárakat okozva.
Persze vannak közbe szép idős napok, de összességében tartós nyár egyelőre nincs. A víz a védett öblöket leszámítva még fickósabb, ez az egész Adriára szinte igaz.
Remélem nem Horvátország felé megy ez a mostani időjárás, mert vasárnap érkezünk Trogirba! Ismerőseim most vannak Dubrovnikban és azt jelentették, hogy a víz még baromi hideg....hát a mostani idő sem melegít rajta sajnos. Itthonra pont 32-33 fokokat mondanak hétvégétől, ottanra meg ennél 5-6 fokkal hidegebbet. Bosszantó lesz, ha így lesz....
Hétvégén értek vissza testvéremék 10 napos nyaralásból a Krk szigetről, lassan itt a vakáció, biztosan sokan indulnak útnak.
Az idővel nem volt szerencséjük, a 10 napból csak 1-2 nap volt strandidő, a többin kirándulós vagy az sem. Sokat esett az eső, a víz 20 fokos volt, szerintük még annyi sem. Hazaúton Motovunt szerették volna megnézni, de annyira szakadt az eső, hogy lezártak az egyik utat.
Ma megnyitották a Vinjani Donji- Gorica közötti határátkelőt Horvátország és BiH között. Ez egy ideje zárva volt felújítások végett, most újra működik. Az átkelő nagyobb lett, nemzetközi, személy és teherforgalom számára is alkalmas.
Igazán nincs mit! Mi az idén is a bookingon foglaltunk odafelé tranzitszállást Montenegroban, nyaraláshoz szállást Cavtatban és vissza tranzitot Sarajevoban. De többször mentünk már szállás nélkül, ha nem kisgyerekkel megy az ember, nincsenek extra igényei és nem is a legfőbb szezonban a legkeresettebb helyre, akkor mindig van szállás, van, amikor klasszisokkal jobb és még olcsóbb is, mint a neten. Mi egyszer Jelsán foglaltuk el egy aparthotel legfelső emeletét amit a állítólag egy északi ország bérel, de már nem volt vendég (szeptember). hát kiadták nekünk, 6-an voltunk. Luxusapartman volt, 3 szoba, nappali, kandalló, márványkonyha, tikfa bútor. Körerkély az egész emelet körül stb. Amikor már nem tudtam lejjebb nyomni az árakat, kértem plusz egy éjszakát ajándékba, felhördült, nevetett, megadta, mert ahogy mondta, remekül alkudoztam, élvezet volt számára. Valahányszor összefutottunk, mindig mélyen meghajolt, üzletasszonynak nevezett és rengeteg plusz ajándékot kaptunk. Ilyen pazar szállásunk azóta sem volt, az a fajta luxus, amire ránézni is csak lopva mer az átlagember, neten biztosan továbbgörgetem :)
Igen fontos kulcs az a műszer, magad uram, ha... :-) Azt meséltem? Közös szekrény, sok 220-as dugó meg még sokan mások elosztón. Rendesen túlterhelve. Biztosíték lever. 10x. Ok. gondoltuk ez sok, de tegyünk egy próbát, hátha kokrétan valakinél van a baj. Szóval kb.fél óra múlva kiderült, nem a sok a sok, hanem az egyik német tesó lámpája a zárlatos. Ha azt (is) bedugja a lakókocsinál, leveri az egész kapcsolótáblán. Szép kis csoportosulás volt és cirkuszban sem láttam nagyobb akrobatikát, ahogy különböző nemzetek atyafiai sikeresen "megkommunikáltuk" a bibit. Egy magyar jóbarát a lámpáját is megcsinálta neki, úgyhogy teljes volt a siker.
(Adriatic camp. Primosten 2001.) Jó keeping volt, szép élmény!
OFF. Nagyobb autó? 4,9 m hosszú, 2 t-ás, igaz ott van még 2 Legendem is, azok kicsit nagyobbak (5 m), meg a csomagtartó is bőven nagyobb, de mostanában a Lexus a nagy kedvenc, mindig, mindenhova azzal megyek, másikak közül egyiket a párom használja, másik meg el van rakva...hamarosan youngtimer lehet belőle, annyira ritka, pedig még csak 2002-es...ON
Ma Horvát-Török! Biztos nagy fesztivál lesz mindenhol, kivetítős meccsnézés, stb. nem vagyok oda a fociért, de tetszene a spliti parton, kivetítőn nézni a meccset.
A készülődés is része az élménynek,na meg a tervezgetés... útvonalak nézegetése, műholdképek partokról, városokról... hideg téli napok játéka.
Sokan nem értik, de én a szombatokon az autópályán hömpölygő tömeg hangulatát is szeretem, de csak odafelé. Talán azért, mert többször belekeveredek ebbe a forgatagba és kicsit irigykedve nézem a családokat, azután mikor végre én is a családdal megyek nagy az öröm...
legolcsóbb tescos bőrönd, lábak, kerekek eltávolítva :) aztán az "apraja" kisebb/nagyobb ilyenekbe! tökéletesen bevált, s akciósan meglehetősen olcsó, praktikusan kitölti a rendelkezésre álló teret!
Csodás rend a csomagtartóban! A külső kerekes kofferok nagyobb helyet foglalnak és sérülékenyebbek a kerekek, de ha ez van, akkor az is jó. (Ok ezzel az erővel azt az okosságot is mondhattam volna, nagyobb autót kell venni, belátom:-) A lényeg: jó látni ki mindenki mennyiféleképp tervez és szervez, felszerel, hogy eljusson. Nekem ez is az utazás része, szoktam listát írni, megvizsgálni a motyót mi milyen állapotban van, sátorrúd, székek, asztal matrac etc. Persze évek adták a tapasztalatot, mi a fontos és mi kevésbé. A valamikori Ladin Gaj -ma Caming Park Umag- kempingben áramelosztó szekrényhez való kulcsom is volt, mert a kismotoros villanyember rettenet soká jött, így megoldottam magam. Ami a fotókat illeti, olyan felvételem talán nincs is, amikor a "helyére" került minden. Azok az indulás előtti percek oly rövidek... viszont annál több káoszos fotóm van, néhol gyerekkel a raktérben, mert addig legalább nem rohant el.
Itt a saját pakolás, hul kérésére. Itt épp 5 bőrönd van bent, a 2 kicsi neszeszer szerűből a kisebbik már megjött, nagyobbik rendelés alatt. Egy biztos, két oldalon, illetve a legnagyobb bőrönd mögött, annak kb az 1/3-árban, még a már korábban emlegetett zacsis helykitőltésre is van hely...
Nem igazán tudok olyan helyet Horvátországban, ahol fizetős strand lenne. Parkolás szempontjából Brela egy külön világ. Szűk, kacskaringós utcácskák, kevés parkolóval, azok is inkább a szállásokhoz tartoznak, nagyobb valószínűséggel lehet a bevezető úton találni, mint a településen belül.
Tavaly mi a Bluesun Soline-ben voltunk. Egy Makarska-i délelőtti sétát kivéve a bejárat mellett parkolhattunk, mert jeleztük, hogy kisbabával megyünk, ők meg "foglaltak" nekünk egy helyet, nagyon korrektek voltak végig.
Feleségemmel szeretnénk szeptember elején nyaralni Horvátországban. Még nem döntöttük el hol!!! Ebben szeretném a segítségeteket kérni.
Olyan helyet keresnénk ahol van egy kis nyüzsi esténként , de nem túl nagy. (tavaly voltunk Saliban , túl nyugodt volt, nem volt rossz , de idén egy kicsit nagyobb kellene)
Szép kis kikötő , árusok , éttermek .!!
Pár ötletet szeretnénk !
Ahol már voltunk : Sali, Biograd , Novalja, Rab, Omis
Az útvonalad kéréses a laikus szemlélőnek annyiban, hogy vagy Szerbia, vagy akkor Bp.-Zagrab autópálya -feltéve, hogy nincs különös okod a vargabetüre. Mondjuk rokonság látogatása stb. Mivel jössz? Lakóautó? (ha írtad korábban bocsánat, elkerülte a figyelmem)
Az orebici 20 perc komppal csak annyi "bajod" lehet, hogy olyan szép, kár hamar átérsz! :-)
A nők csak tréfa... viccelek velük, de szeretem őket, és ha jól érzik magukat. Ők tudják mire van szükségük. A "szabályozás" annyi, hogy mindenki egyet hoz. Ők egyre nagyobbakat, én ugyanazt a sporttáskát x éve és ami benne van, az elég. Ez a fontos. Ja és szoktam vinni egy kis flakon mosószert, kinyomkodom és megszárad -bármi! Nem kell sok. Persze nagyon nem is megyünk puccos helyre, maradunk a kempinges világban, kirándulunk, túrázgatunk, helyeket fedezünk fel... és ez egyenlőre rendben van.
Azért mondom: "egyenlőre", néha már a legkisebb is nagy, biztosan el fog menni esténként, az anyja is egyre kényelmesebb, menne oda, ahol kiszolgálják... na mondom, akkor Parád, ott egy tizesért minden van, csak épp tenger nincs, meg látvány, meg tengeri élet...
A Mcbook és társai meg, sajnos, örökké dolgozni kell. Legalább reggel, este... Ilyen a világ, mindennek ára van.
-------------------
Írod, hogy vezetésben ketten vagytok: te és a nejed... egyszerre. Na ez nem jó, mi is vezetünk, de nem cukkoljuk egymást, már bejáratott a dolog és azért mindketten jól megyünk. Persze itthon is állandóan vezetünk, keresztbe egymáséi is. Korábban néha belefelejtkezett a 170-180-ba, kértem, ne, mert a világ kiszámíthatatlan és az sok. De meghiggadt és szerencsére jól bírom én is a sokszáz kmt is, nagy önfegyelemmel, kiállásokkal, ha kell és örömmel, mert ezt az utazást, tengert nagyon lehet szeretni! :-)
A nyáron mi is Horvátországba készülünk, olvasgattam a fórumot, sok hasznos infot kaptam már, köszönöm.
Egy kis segítségre lenne még szükségem. Split környékén lesz a szállásunk, egy napra szeretnénk majd elmenni Mostarba. Milyen útvonalat javasoltok, ami látványos, de időben belefér? Boszniába is elég a személyi igazolvány?
Magam részéről ( ffi vok ) megvagyok 10 napra 5-6 napra elég cuccal, max fehérnemű és zokni lehet több. De nem csinálok ügyet belőle, ha egy térdgatya 3 napig rajtam van. Itthon is rajtam van annyit simán. És mi van, ha egy esti városnézős sétálós pólót másnap is felveszek? Ha pedig nagyon gázos lesz valami, kimosom. Ebből nagy ügyet nem csinálok. Akkor inkább már a lábbeliből legyen több: nem izzadós, sokat sétálós, vízbírós, homokbírós...de a nők azok tényleg bele tudnak húzni. Amikor haverokkal megyünk, elképesztő milyen divatbemutatót képesek csinálni. Napi 2-3 átöltözés simán megy náluk. És az a sok hajmosás....mikor másnap úgyis megint sós lesz...áhhh én ezt nem fogom sosem megérteni. Hogy az az egy hét-10 nap miért nem lehet más, lazulósabb, megengedőbb, mint a többi gürcölős nap. De ez a család nő tagjaira is gyakran érvényes, ezért mi is dugig megpakolva megyünk. A válasz mindig az: ha nekem lehet pluszban laptop táska és fotós táska, statív....akkor neki hadd legyen pluszban egy bőrönd....most erre mit mondjak? Kérdezzem meg, hogy mit szólna, ha nem örökíteném meg a nyaralást fotóban és videón? Esetleg laptop nélkül ne tudjak meg fontos ottani infókat az interneten? Mert ezek minden családtag számár fontos tényezők, az ő ruhája meg csak az övé....de akkor jól megadnám az alaphangot a nyaraláshoz. Ami azért mégis meg szokott lenni, mert amit asszonypajti a jobbelsőn művelni képes, az hihetetlen. Miért nem előzöd már még? A többiek is 110-zel mennek, mi miért csak 90-nel? Ne mondd nekem a szabályt, vedd fel a tempót, ugyan milyen rendőr büntetne, hol látsz itt traffipaxot, ne legyél már lúzer, nyomd neki hisz mióta megyünk már, azonnal állj meg nem bírom visszatartani tovább....Uhhhhh....de amint kiszállunk, mintha más lenne minden. De bent ülve kijön valami kisebbségi érzés belőle, vagy mi a fene....ezzel ki hogyan áll?????
Mikor a lányomék indultak nyaralni, "bírja ez" felkiáltással rányomtam a sok cuccra, és már hasadt is egy 5-10 centis darabon, de használható maradt, utána még mi is elmentünk vele nyaralni. Az ősszel elvittem a műanyaghegesztőhöz, aki még talált rajta repedéseket, amit csak szakszem vett észre. Szépen kijavították.
Mondta a hegesztős ember, hogy sajnos öregszik az anyag, és azt is mondta, hogy csak Thule box javítást vállal, mert a többi olcsóbb box, tejfölöspohár anyagból készül.
Mi 1987-ben (négy hetes off országi kempingezés és 4 ezer km) kis Stema futót húztunk a Skoda 120 GLS mögött (érdekes volt vele kompozni), a hátsó ülések mögött egy tartalék Skoda volt darabokban, a tetőcsomagtartón a kerti bútor.
Igen, valami hasonló...a hűtő is stimmel, nekünk is ilyen van. Sok helyet elfoglal, de aki szereti a hideg sört és nem akarja reggelire megenni a piacon vett halat, hanem majd estére, aki nem akarja kiönteni a megmaradt tejét...szóval nagyon hasznos a hűtő, csak ugye helyet foglal. Sosem üres és szerencsére remekül bírja az évek óta.
Ami a "lazaságot", szellősséget illeti, gondolom még nem vagytok a (képek szerint sem) készen. Nálam a box lecsukása egy érdekes feladat. Talán azért is, mert az autó csomagtartója felfelé dudorodik, tökéletesen tetőig be vagyunk pakolva:-) A hátul ülőknek néha egy összecsukott pecabot, máskor egy vasserpenyő veszélyezteti az életét (valamikor utólag derült ki, hogy "a" serpenyő nem lett betéve, hát találtam neki helyet) Természetesen hátul édes kuckókban ülnek a lányok, ha kettő jön, feltétlen töltő bedug, ipad, telefon és kispárna, korábban kedvenc pluss állat, aminél törekedtünk ne legyen nagyobb, mint a gyerek. Sokszor alszanak éjszaka, édesen. Már a lábteret nem terhelhetjük, mert megnőttek és földig ér nekik.
Nagyon tudományos kis lego, azért a melegebb ruha és a gyorssegély (kv, alma, kis víz, klotyópapir) cuccok a lecsukást itt is akadályozzák elsőre. Úgy kell berakni mindent, hogy ha éjjel 2-kor szükséges valami, kivehetőek legyenek és ne hulljon semmi a betonra a parkolóban. Érkezés után pedig élvezem az első napi káoszt, mire letelepedünk.
A tévedés lehetőségét nem zárom ki, mint ahogy a nagy számok törvénye alapján előbb-utóbb akárkivel előfordulhat, de azt nem tartom valószínűnek, hogy se pénz, se szállás. Irodákról több rosszat hallottam, sőt, volt is több irodával negatív élményünk. Ám ez csak a saját vélemény, tapasztalat :)
Dec 30-án Aránába mentünk koncertre, foglaltam közvetlen szomszédságában lévő Danubius Hotel Arenába szobát, gondolván utána nem utazgatunk haza vidékre. Még a koncert előtt igyekeztünk becsekkolni, mikor is a recepción fejcsóválva közölték, hogy nekik aztán ilyen foglalásuk nincs. Pedig elég intenzíven lobogtattam a kinyomtatott papírt.
Szerencsére azért mégis happyend lett végül, egy megüresedő szobát - amibe igaz befújt a jeges szél - megkaptunk. Az utánunk érkezők nem voltak ilyen szerencsések...
A kátsó ülések mögött van egy tároló rész. Apám kitalálta,hogy a ruhákat oda teszi,pont mint egy szekrénybe. Jól működött a dolog.
Egy barátom viszont azt találta jó ötletnek, hogy (többek közt) a szódásszifont teszi oda. Aztán amikor a fém háza épp rövidre zárta az akku saruit, akkor rájött, hogy mégsem volt olyan jó ötlet.
Ahh a jó kis 120-as...! Csak a sofőr oldalon volt zár, kívülről onnan volt nyitható, a többi belülről. Egyszer ráálltunk egy sziklafalra és a sofőr átmászott az anyós ülésre, ott szállt ki, belülről nagy gonddal bezártunk mindent, mielőtt becsaptuk az ajtót. Akkor jött a megvilágosodás, mikor be akartunk szállni. Még jó, hogy ujjnyira le volt eresztve az ablak és az ajtózár egy kar volt. Madzag beereszt, ráakaszt, felhúz. Még a rend őrei is röhögtek rajtunk... Jugoszlávia 1982... :D
A többihez nem szólok, kettessel kezdődik a személyi számom :)
Előfordult, hogy bookingon foglaltunk, több országban is, ha nem is gyakran, gondunk még sosem volt. Eddig egyszer kellett előleget fizetni (Zakopane szilveszter) és éppen ezért szeretem, ha bizonytalan a nyaralás valamiért, akkor sem kell aggódni, van lemondási lehetőség, elég szoros határidővel kockázat nélkül. Nem hallottam még senkitől panaszt, számomra érthetetlen, amiről írtál. De kezeld fenntartással, azért is, mert egy utazási irodának érdeke, hogy inkább huzzájuk menj. Ha nem is tisztességes, de sajnos elképzelhető, hogy eltúlozták a dolgot, ha van egyáltalán valós alapja...
Apám felesége leküldött minket a boltba babérlevélért. Végigjártunk minden üzletet, babér sehol. Mondom a hugomnak, bukjuk a babfőzeléket. Ballagunk visza szomorúan a házhoz, mikor a hugom mutatja a babérbokrot...
Ma már nem viszek szinte semmit, a Spliti piacon van minden....:-)
Ha rálátást szeretnél a Limski fjordra, akkor a pálinka-sajtárusok melletti tornyokból a legcélszerűbb :) Vrsar irányából Flengi-Klostar után, illetve a Sveti Lovrec és Vrsar felől érkező út kereszteződésénél.
2003-ban kipróbáltuk 5 fővel,egy Honda Civic határait. 2 ffi,3 nő,az apartmanban főzéshez minden alapanyag,víz,üdítő,huuuuuhhhh. Mikor az utolsó zacskót is elraktuk valahová apámmal néztünk egymásra,mint a harmadik teve Noéra.
Mndenhol volt valami. Az ajtózsebemben pl. füszerek.
A meglepő,hogy hazafelé,egy hét főzöcskézés után sem látszott kevesebbnek a bepakolandó.
Most szerencsésebb helyzetben leszek,nagy a kocsi,ketten megyünk,apartmanba,nem nagyon tervezünk főzést,ha igen,akkor helyi alapanyagokból.
A francia autókban rengeteg jó kis hely van, pl. a Scenicben a lábak alatt remek helyek, tároló rekeszek. A Toyotában is a hátsó ülések környékén/mögött elférnek a borok, dobozos és zacskós "tartalékok", ami azért kell egy kempingezéshez. Okosan pakolgatva nagyon jó a befogadó képesség és néha meglepetést is okoz a második héten, jé, van még egy kékfrankos:-) Ha rajtam múlt volna nem veszem a 6-7 ülésest, de nem hoztak Magyaro.-ba akkoriban csak hétülésest.
A tetődoboz oldotta meg a gondjaimat, bár igaza lett a thule-snak, megbánom ha nem veszem a nagyobbat. De alapvetően elég és van egy határ, súly stb. azért nem mindegy mi van ott fenn, be kell férni és kész. De legozás mindig, a társasjáték része. Várom...
Skoda 120? Szép emlékek,79-ben azzal voltunk kempingezni Split környékén. A kátsó ülések mögött van egy tároló rész. Apám kitalálta,hogy a ruhákat oda teszi,pont mint egy szekrénybe. Jól működött a dolog.
Egyébként valóban megdöbbentő,hogy az csodálatos nők mennyi mindent képesek magukkal cipelni. Táska nélkül a sorakog sem indulnak el,egy hosszabb útra már két táska kell,egy kisebb,amit egy percre sem eresztenek és egy nagyobb,ami marad a kocsiban,de ott nagyon kell ám!
Döbbenet! De hát ezért is szeretjük őket annyira...
Nagyon jól néz ki a helykihasználásod és roppant praktikus, ha mozgatni kell a cuccokat. Az jut eszembe, találkoztam évekkel ezelőtt egy családdal valahol Dél-Horváto.ban. Skoda 120-uk volt, faros, tehát elöl a csomagtartó. Namost úgy töltötték meg, tényleg és konkrétan minden cucc önmagában táska, bőrönd, szator nélkül. Kenyérvágó kés és deszka, zokni, pullover, sátorkötél, papucs, edény, összetekert úszómatrac. Minden ömlesztve. Az egész család naponta kotort, örökké keresett valamit. Igazán kihasználták a helyet, hiszen az "anyag" a lehető legoptimálisabban helyezkedett el, kitöltve a teret... Így kempingeztek.
Magam részéről jó sok éve száműztem a szatyrokat, minden kisebb-nagyobb táskákban van, a cipők külön tartókban stb. Ezek sporttáskák, szintén egy mozdulattal kivehetők, elhelyezhetők, így remekül mozgatható és pakolható. Jó a helykihasználás az egyterűben is, és ha fel van téve, a tetőboxban is. Lehet variálni, jól kitölteni az adódó helyet, rést.
Ezek nem az én szettemnek a fotó, hanem a fórumról vannak, ahol találtam. A kettő középső kicsi a normál repülőgépes fedélzeti csomag, szóval így lehet a méreteket elképzelni. Én össze-vissza színeket választottam, van kék, piros, fekete, ne legyen ennyire szomorú hangulata, meg hát a kocsim sem ilyen sötét...
Azt hittem, hogy ezen majd segít, ha az apartmanban hagyhatjuk a törölközőket, fogkeféket, papucsokat, kempingszéket és búvármaszkot, edényeket, vasalót, hajszárítót, cukrot és fűszereket, gyógyszereket és elsősegélykészletet, poharat és manikűrkészletet, és még vagy egyéb száz cuccot. Ezeket legalább biztos nem kell majd cipelni minden alkalommal. Gondolod, hogy üres autóval járunk? Neeeeeem! Ugyanúgy tele van plafonig most is, minden alkalommal. Hogy mivel? Hát ez az! Ez nekem is rejtély.
Mert nagyon hülye alakja és szűk nyílása van a csomagtartónak. Ez egy szedán, de mivel hibrid, ezért az akksik a fél csomagtartót elfoglalják. A másik lehetőség az lenne, hogy 2-3 nagyobb táska/bőrönd és a többi hely képlékeny táskákkal, szatyrokkal kitőltve. Azt gondolom így azért korrektebb és ugyanúgy full kihasznált.
Mondjuk tavaly Ciovón derült ki, hogy a két serdülő és az egyik anyja épp menstruál. Az első nap még nem tudtam, hogy egyszerre, de aztán kijutottak a nehéz napokból.
(feleséged, párod, nőd, csajod, lánygyermeked) okvetlen talál valami nagyon fontos, otthonhagyhatatlan életbevágóan nélkülözhetetlen stb. cuccot, ami miatt a csomatartód görbülése ellenére nem csukható be-le elsőre
Igeeeen!
Én egyszerűen fel sem foghatom, hogy mi a csudának annyi minden egy egy hetes nyaraláshoz??? Én bőven megvagyok egy kézitáskával, abban már benne van az extra strandcucc is...
Idén nem lesz gond végre, egy ML-el megyünk ketten a párommal. Szerintem talán beférünk majd...:-)
A cucc kitölti a rendelkezésre álló helyet. Akármennyi hely van, mindig -szóval MINDIG!- egy kicsivel többet kellene elhelyezni (feleséged, párod, nőd, csajod, lánygyermeked) okvetlen talál valami nagyon fontos, otthonhagyhatatlan életbevágóan nélkülözhetetlen stb. cuccot, ami miatt a csomatartód görbülése ellenére nem csukható be-le elsőre.
Ez többtíz éves, több nő és gyermekleány esetében igaznak boizonyult tapasztalat.
De mitől férne be több cucc, ha bőröndbe teszed és nem rögtön a csomitartóba??? Ráadásul ugye a bőrönd is foglal helyet pluszban...De hisz a bőröndbe is lehet hülyén pakolni és akkor nem ér semmit. Akkor kell a bőröndbe még egy bőrönd???? :-)
Sziasztok! 10 év után ismét belevetem magam egykori kedvenc topicomba (sajnos az egykori "mmaxxa" nickhez tartozó jelszavamat nem tudtam kideríteni) és a sok infóért cserébe megpróbálok én is pár hasznos dolgot közzétenni. Amiről viszonylag friss élményeim vannak, az Pakostane és környéke (figyelem, homokos tengerpart!), tavaly augusztus végén-szeptember elején töltöttünk itt egy hetet. A települést mindenki megtalálja a térképen (Biográd mellett), horvát viszonylatban egy nagyobb falu méretűnek mondanám. Sajnos a központban csak kevés régi épület maradt, pár ház és a közöttük levő rövid sikátor, valamint egy szép, régi templom jelenti a történelmi városmagot. A központ egy kis kikötőből és egy pálmafás sétányból áll, itt a szokásos árusok ill. sok kirándulást/búvárkodást szervező iroda bódéja található. Éttermekből van választék, a központban kb. tucatnyit számoltunk meg. Két nagyobb bolt van, ugyancsak ezen a részen, ezen kívül pékségek, zöldségpiac, pénzváltók stb. Szállás szempontjából jól ellátott a település, és mivel a főúttól a tenger felé lejt a terület, a teraszok nagy része tengerre néz. A mi szállásunk a falu déli részén volt: http://www.andricapartmentspakostane.com/en (a helyszínen foglaltuk kb. 20 percen belül, kedvezményesen), ezen a részen viszont egy pékségen kívül semmilyen bolti ellátottság nincs. A strandok: az apartmanunkhoz legközelebbi strandok (Janice1-2) kimondottan jól felszereltek (büfék, zuhany, wc, strandröpipálya), viszont a tengerbe jutás szempontjából nem ideálisak (kaviccsal felszórt és kijelölt bejárók a nagy kövek között). Ahová mi jártunk két kisgyerekkel, az a település központjától északra található részen volt. Itt egy homokosnak mondható, tényleg lassan mélyülő, de viszonylag kis méretű strand van, gyakorlatilag a térképen is látható zsákutca végénél). Tulajdonképpen Pakostanéhoz tartozik a Pine Beach nevű elég egyedi üdülőrész is (érdemes rákeresni). Ez teljesen elkerített terület, de napi belépőjeggyel (20 v. 30 kuna) beengednek. Na ez tényleg klasszikus homokos strand, ráadásul a napozóágyak ill. az öböl közepén felfújt csúszda szabadon használható. Amivel még próbálkoztunk (14 éve voltunk már ott), az a következő öböl (Crvena Luka), de itt egy elit üdülő épült, már a kapun sem engedtek be. Jártunk még Murteren, a Slanica öbölben, az időpont miatt még helyünk is volt a parton (nekem továbbra is ez a legszebb strand a lagúna-kék színű vizével. Hirtelen ennyi, ami viszonylag friss és talán plusz a hivatalosan elérhető információkhoz.
Adott a kocsimazzal a "hatalmas" csomagtartójával. Találtam viszont német fórumon egy bőrönd válogatást, méretekkel megadva, ami koppra kitölti. Szakboltban leadtam az adatokat, tegnapra már mutatták a listát, ma megyek értük, eléggé komoly szett, élőben együtt látva őket, ha abba a táska mennyiségbe nem férünk el cuccokkal akkor semmibe...
Előfordulhat ilyesmi, szállásadónként egyszer. A következő percben úgy rúgja ki a rendszerből a booking, hogy nyoma se marad. Ebből kifolyólag az ilyesmi a tized ezreléket sem éri el.
Amúgy: ja, utazási irodától hallottad ;-) Nem vagyok meglepődve.
Másutt pedig azt hallottam, hogy ez elmúlt években többször és sok százan foglaltak repülőt, szállást olyan utazási irodáknál, amelyek a szezon közepén lehúzták a redőnyt és se pénz, se nyaralás.
A szállás részéről nem feltétlen jár vissza, vagyis nem egyértelműen; attól függ mikor került sor a stornóra, elvileg egy héten belül az utazás napja előtt, úgy akár a részvételi díj 80 %-a is odavezethet. Bookingnál arra is kell figyelni, hogy megadott bankkártya az utazásunk alatt érvényes legyen. Ugyanis, ha nem az, akkor a booking azt a foglalást automatikusan törli, igaz arról küld emailben egy értesítést.
Hogy példával szemléltessem, befoglalsz februárban július 10-től egy szállást, a kártyád július 10-én (vagy akár előtte lejár), akkor a booking törli a foglalást, így a hotel is.
nálunk az van, hogy ha találunk akár bookingon is, megnézzük hogy még hol mennyiért van máshol. volt hogy az volt a legjobb, de volt hogy máshol sikerült olcsóbban foglalni ugyanazt, vagy egyszerűen találtunk egyből a szállásadóhoz kontaktot. és vagy olcsóbb volt vagy nem :-)
a booking se a két szép szemünkért közvetíti a szállást :) A booking nem minden esetben olcsóbb, mint iroda, különösen a szállodáknál nem ritka, hogy egy-egy irodának jobb ajánlata van, mint a bookingnak az adott hotelre.
A bookingon 99%-ban nem kell fizetni előre. Olyan kétszer előfordult velünk, hogy mégsem volt szabad hely.Egyik esetében a szállásadó jelentkezett rögtön egy nem lemondható foglalásnál. Rögtön törölték a foglalást. Másik esetben utódszezonban végül bezárt a hotel, ez ki volt fizetve, visszautalták a pénzt. És időben jeleztek. A szállásadó utalt.
Nagyon sokszor foglaltam már náluk, mindig korrektek voltak.
Lefoglalt, tehát le is foglalózott, előlegezett? Mert ugye ez esetben a lé visszajár. Azt szerintem egyik szállásadó, izé... egyik EUROPAI szállásadó sem kockáztatja meg, hogy egy bookingon befoglalt, átutalt összeget ne utalna vissza, ha foglalt az az időpont!
Korcula város mellett a kompkikötőnél és Vela Luka-ban biztosan van, mindkét helyen tankoltam, szerintem közben nincsen. ATM sajnos passz, mert amikor mi voltunk, akkor egyéb okokból nagyon a készpénzt erőltettem, max kúton és boltban volt kártya.
Én már nagyon sokszor foglaltam rajtuk keresztül, igaz magánszállást még nem, hotelt és panziót. Eddig minden rendben volt. Ha nincs a tulajnak közvetlen elérhetősége, a bookingon keresztül lehet vele kommunikálni.
Mára is lenne egy kérdésem :) novi vinodolskiba tudtok menü rendszerü éttermet ? vagy esetleg selcen nem szertnénk fözöcskézni de valami meleg kaja jo lenne legalább ebédre vagy hamurgeres kebab vagy valami ilyesmi
Kb. 3 éve nyaraltunk Zalakaroson a Hotel Men Dan-ban. Annak a parkolójában láttam ezt a módszert. A kaszáló ember mellett volt egy másik munkás aki 1 db ca.: 1 x 2 m-es műanyag lemezel védte az éppen veszélyben lévő gépkocsit. Én is szoktam emlegetni, hogy felénk ezt miért nem lehet bevezetni.
Előtte tudsz velük egyeztetni, általában van megadva e-mail elérhetőség. A legtöbb esetben tudtam euróval is fizetni, de nem árt megkérdezni, de a leírásban is szerepel ez emlékeim szerint.
Bár nem Horvátországban, de nagyon sokszor foglaltam a booking-on szállást és soha sem volt vele baj. Mindig azt kaptam, amit igértek, mind a fizetés, mind a kiszolgálás korrekt, Görögország, Csehország, Németország, Olaszország, Lengyelország. Nem kell tőle félni, az utazási irodáktól annál inkább!
sziasztok!Foglalt már valaki a Bookingon szállást?Mennyire megbízható?Július 30-tól foglaltam szállást,előtte kell egyeztetni a tulajjal?Igaz magyarul nem tud,de gondolom valahogy meg kell beszélni vele az érkezésemet.Eurót is elfogadnak vagy csak kunát?
Egy aktuális témával kapcsolatban jutott eszembe...
Pár éve éppen a főszezon előtti utolsó napon indultunk vissza a tengerről és akkor már ezerrel készültek a szezonra. A motoros fűkaszával úgy dolgoztak, hogy ahol autó volt, ott egy fazon egy műanyag lapot odatartott, nehogy valamit odaverjen a penge...nos kérem, itthon látott már valaki ilyet? Mert én a napokban egy csomó helyen láttam ilyen munkát és sehol semmi, akkor sem kapcsolja ki, ha mellé érek és szerencsén múlik odaver-e valamit vagy sem. Amúgy egy kollégám járt így, beverte a szélvédőt egy kavics. Megáll, lett műszakvezető, cégnév, minden....majd mikor meg akart bízni egy ügyvédet, hogy kártérítés, akkor azzal kezdte a jogász: hogy bizonyítsák be, hogy a kasza verte oda, vagy egy másik elhaladó jármű? És itt leállt a történet ( OFF. nekem a szomszédom minden tavasszal 100 kaptár méhet tesz ki a kerítés mellé, tízezer számra méhe minden irányban, kész életveszély, családban vannak allergiások a csípésre, próbáltam mindent...de visszadobták, hogy be tudom-e bizonyítani ha megcsíp egy, hogy a szomszédé volt, vagy másé....itt tartunk )
Felfedezés szempontjából mindenképp kényelmes helyen lesztek, majdnem a sziget közepe. Azt gondolom mindkét oldalra kell minimum 1-1 nap, mert nem kicsi a sziget. Főleg a déli parton vannak szebbnél szebb öblök, de az északin van. Proizd nagyon szép, egy nap strandolás, Vela Luka-ból reggel/délelőtt viszik ki akár magán csónakkal az embereket, délután meg mennek értük.
Lastovo-ra hasonlóan Vela Luka-ból hajó, vagy komp.
Ha nem titok megírnád ennek az apartmannak nevét és az elérhetőségét. Egy ilyen ideális lett volna nekünk is. Az idén már lecsúsztunk róla, de jövőre érdekes lehet!
Ilyen körülményekhez sokkal inkább Novi, az északi résznél szenzációs partok vannak (a hídon túl), de a városmag sincs messze. Persze onnan Selcébe is érdemes átmenni, legalább egy napra, de bázisnak sokkal inkább Novi Vinodolski.
segitséget szertnék kérni véleményetek szerint hova érdemesebb menni Selce vagy Novi Vinodolski gyerekes csajáok agyunk szoval éjszakai élet nekünk egy parti sétányba kimerü inkább a tengerpart érdekelne selsen a központba lenne a szállás novi vindolski ba meg a város északi felén aki járt már ezeken a helyeken lérem segitsen
Mi is nyaraltunk 2 évet Rogoznicán(2014-2015) a Lozicai részen,ahonnét látni a nyílt tengert.A szállásunk nem a parton volt,nem volt tengerparti panoráma,viszont 50 euro volt egy éjszakára!2 külön háló,nappali,klíma stb.Nekünk tökéletesen megfelelt!
Mi az utòbbi 4 èvet Rogoznicán töltöttūk ( pontosabban a Stupin Celine öbölben ), ès meg kell mondani, èletünk legjobb nyarai voltak, imâdtuk! Part menti szállás, szinte saját fürdőhellyel, ès mivel ez egy öböl, mindig sima vìz, minimális hullâm, kisgyermekjel ideális! Persze nyìlt tengert nem látsz, de minket ez nem zavart, többet èrt a nyugodt, melegebb vìz. Rogoznica hangulatos kis települès, gyönyörű tengerszemmel, egy romantikus templommal, rengeteg jò ètteremmel! Közelben Primosten, Trogìr, Split, vagy akár Krka nemzeti park.A kilàtàs ilyen volt, nekem tetszett! Idèn Rab, de jövőre megyūnk vissza!
20-30 m-re van a parttól a leírások szerint és annyira nem is horror, főszezonban pl. egy 5+4-es apartman 61e Ft. A berendezés nagyon rendben van, az elhelyezkedés is, mert közel a központ, part, parkoló...nagyon elgondolkodtató.
Csak tavasszal vagy ősszel érdemes megnézni, mert akkor nem lesz olyan nagy tömeg... a szállásadó is megmondta, hogy nyáron nem érdemes (most voltunk három hete megnézni a plitvicei tavakat és a slunji szépségét).
Nem àllt szàndékunkban sem a Plitvicei tavkat sem Krka-t alaposan körbejàrni, mert ahogy irtad 2-3 ora egyszerüen nem elég, mindkét helyen könnyedén el lehet tölteni egy teljes napot vagy még többet ezzel 100%-ban tisztàban vayunk. Egyszerüen csak az ebédet akartuk szép helyen elfogyasztani, az autozàs monotoniàjàt megtörni, egy idillis környezetben csobanni egyet Krka esetében. Ugy voltunk vele, ha màr ott vagyunk mielött visszatérünk a megszokott környezetünkbe ezek a természeti csodàk, amikhez még csak hasonlo sincs tudtommal nincs egész Franciaorszàgban, megérnek egy kitéröt. De nem akarjuk elrontani az élményt azzal, hogy azon mérgelödünk milyen sokan vannak, és sorbanàllàssal tölteni az idönket. Fàjo szivvel, ràd és Micimalackàra hallgatva, most ez (is) kimarad a programbol. Viszont szikla2 tippje teljes mértékben egybevàg az elképzeléseinkkel: szép környezet, Trogirbol indulva a Balatonra kb félut, és nagy valoszinüség szerint màr az odavezetö ut is szép lesz.
Primosten màr szerepel a terveink között alternativ programként strandolàsra nem alkalmas idö esetén. Ha pedig most nem akkor legközelebb megnézzük, mert màr egyre több minden gyülik az a "hudejolenneeztismegnézni" mappàban.... ;-)
2-3 óra a Krka vízesésre sem elég, nem, hogy az egészre, a fürdésről nem is szólva... Mi sokszor hazafelé úton keresgéltük a következő nyaralás helyszínét vagy néztünk meg olyan helyeket, ami még kimaradt. Pl. Primostenbe is így szerettem bele. Gyönyörű kempingjének szuper partja van, szépen kértük, beengedtek fürdeni. A szállodáknál is szép a part, a városka is gyönyörű, kiválóan alkalmas arra, hogy feloldja az utazás monotonitását :)
Sziasztok, tudnátok e segíteni abban hogy augusztusban 3,5 éves kisgyerekkel hova érdemes menni ami nyugisabb hely, nem horror drága és cipő nélkül is be lehet menni a tengerbe? Utazási iroda tipp van e esetleg? Sajnos nincs autó. Köszönöm.
Krka-val kapcsolatban: hazafelé Magyarorszàgra szàndékunkban àllt megàllni valahol 2-3 oràra valamikor dél körul, hogy ne csak az autopaàlya aszfaltcsikjàt bàmuljuk 6 oràn keresztül. Eredetileg a Plitvicei tavak kerültek szoba, de tul sok helyen olvastam, hogy föszezonban rengetegen vannak, és inkàbb egy nagy sorbanàllàs az erdöben mint egy séta. Ezek utàn került szoba Krka de itt ugyanugy megmaradnak ezek a kétségeim. Augusztus elején nincsenek tul sokan? Ha nem lehet elfogadhato keretek között élvezni a helyet most inkàbb kihagyjuk anemzeti parkokat. Komolyan felmerült, hogy jövöre föszezonon kivül az itteni tavaszi szünet alatt visszatérünk csavarogni egy nagyot egészen Dubrovnik-ig.
Üdv neked, drága jó barátom. Rövid írásom Admiradohoz is szól. Mint ahogy írtátok, a tengerbe szeretnétek nyugodni halálotok után. Írok egy hangyányit az erről szóló engedélyezések eljárásáról. Horvátországban nincs erről semmilyen korlátozás, de viszont van egy fajta szokás, amit illő betartani. Be kell jelenteni a helyi hatóságnál. Ez hivatalos és az időnkénti megemlékezések miatt, ki is adják a hamvak tengerbe szórásának koordinátáit. Nagyobb temetkezés esetén íme a protokol. 1. Gyászolók behajózása.2 Hajózás a temetés helyszínére. 3. Hajóharang három alkalommal való megkongatása. 4.Hamvak beszórása a tengerbe.5.Visszatérés a partra. Ezt azért érdemes betartani, mert nyolc évvel ezelőtt Lastovo szigeténél egy urnát fedeztek fel a búvárok a fenék homokjában. Felhozták a felszínre és belenéztek. Az urnába vésett adatok alapján visszaküldték Szlovéniába az elhunyt hozzátartozóinak. Ez már a környezetszennyezés témájához kapcsolódik. Ezért szabályozzák, hogy a hamvakat könnyen oldódó anyagba tegyék, hogy a víz elvégezze dolgát és a környezet sem szennyeződik. Jó ezekről tudni, mert amikor "elmegyünk" már késő. Hosszú életet kívánok nektek.
Nyüzsi és homok? Omis! Biztosan van klímás apartman is.Rabon is van homok és azok sem álmos halászfaluk, sőt! Ahol nyüzsi van ott viszont nem olcsóak az árak. Augusztus utolsó hetében azért már nagyobb a valószínűsége a helyszíni szállástalálatnak, csak kissé fárasztó módszer, de, ha nincs kisgyerek, bevállalható.
Horvátországba mennénk nyaralni 2-en a párommal!Ami fontos lenne számunkra,az a homokos tengerpart,és a klímás apartman és a nyüzsgő környezet tudna valaki valamit ajánlani?!Más:Hallottam ismerőseimtől,hogy ők úgy szoktak menni,hogy nem foglalnak szállást,hanem ott vannak információs pontok aztán így sokkal olcsóbberről valakinek van tapasztalata?(őszintén én kicsit sokallom a 45-eurós szállásdíjat 2-főre)!
Egy újabb hír. Mindazok, akik nyaralás közben szeretnek kirándulni találkozhatnak egy eddig nem várt jelenséggel. Imotski-ban a Crveno és a Modro jezero jun 6-tól fizetős látvány lesz. 10-20 kuna lesz a belépő.
Szia city754. Ne add fel a reményt. Előző javaslatomról még annyi hozzátennék, hogy a tulaj nagyon készséges, segítőkész. Talán számíthatsz rá nehezebb időkben, ha más nem megy. Az elmúlt év nyarán kerestem fel én is lányomék számára egy szerény szállás miatt. Mivel már foglalt volt a keresett időben, két nap után felhívott, hogy szerzett apartmant egy barátjánál. Ezt csak azért említem meg, mert ez is bizonyítja, hogy vannak tulajdonosok, akik komolyan gondolják hogy mindent a vendégért. Sok sikert.
Ajánlottunk Trogir környékén, aztán Ciovót, Splitet (nem magányos hely, de varázslatos, főleg este), de érdemes Trogírtól északabbra is kitűzni látogatást, nagyon jó partok vannak. Egy taxis tudja hogyan cserkéssze be a környéket:-)
Saját példa, miszerint próbálok készülni, olvasni a helyekről, nézegetni a térképet, ma már a neten ugye és lehet csinálni egy kis tervet, merre, mit volna jó. A terv mint a gazdaságban is, arra jó, hogy legyen mitől eltérni, tehát egy váz csak, meg erőforrás felmérés, mégis kialakul ki mit szeretne, mire van lehetőség. A parti célok mellett, ha nem voltatok, a Krka vízesés és park is olyan hely, ahova el kell menni... és fürdeni, soha ennyire csodás édesvízben...szerintem nagyszerű hely.
Remélem majd pár sorban beszámolsz, hogyan sikerült a - mit is mondtál? ketten? talán nászút? :-) Érezzétek jól magatokat.
Az eddigi infók alapján Trogir és környékét lőttük be, több fürdés, lazulás, rosszabb idő esetére némi csavargás, nézelődés a terv...
Csak ketten mennénk és az sem lenne baj, ha egy lakatlan szigeten kötnénk ki. Én taxizom, a párom egy leánynevelő intézetben nevelőnő. Szóval nem ragaszkodnánk a népes társasághoz...
Vacsora Cavtatból. A közel kilencven éves vendéglátóink a szokásos "velkam"kisüsti pálinkával és kandírozott gyümölccsel fogadtak. Az asztalon házi sütésű kenyér és házi vörös bor volt. ( A hölgyek közölték, hogy olyan ütős, hogy egy pohár egész estére elég lesz neki.) A szintén házi sajtok mellé kaptunk olyan "pármai sonkát" amit nem vitt a kés csak hosszában. ☺. A salátát nem tudjuk honnan hozták, mert ennyire zöldet és ropogósat piacon nem árulnak. Igaz volt ez a piros paradicsomra is. A vacsora egy sima harang alatt sült bárány volt. Aki kóstolt már ilyet annak nem kell mondani, miért csurog itt .... a süteményekről nem tudok mit mondani - nem jutott - sok volt a gyerek. ( igaz, igazi zombiként volt aki semmit sem evett, mert nem bírja a műgyomra csak a tápos kaját, irgalmatlan ízfokozóval, perlittel felszaporítva és mindenféle műgumival feljavítva. no.)
A vacsorára úgy mentünk, hogy előre közölték: mindez fejenként 70 kunába kerül. Egyetlen szépséghibát tudok felsorolni: hamar elfogyott minden, bár minden tartalmas és elég volt. (gondolom ez bosszanthatta fel legtehetősebb, milliomos társunkat is aki megjegyezte: vastagon fogott a bácsi ceruzája.)
A többi vacsora a téren hol itt, hol ott. A kis kápolnához közeli családi "fényes" étterem volt a következő meglepetés. Sok volt, finom és nem drága. (ilyen nincs is, mert ezekből mindig csak kettő igaz.☺)
Ugyehogyugye? Vagyunk egy páran... de evezzünk vidámabb vizekre: Valaki tudna tippet adni, Cavtatban való nyaralásnál hol érdemes pekát rendelni? A kis helyi konobákat jobban kedveljük, mint a kényes-fényes éttermeket.
Ha csendes nyugis helyeket keresel, nagyon tudom ajánlani a Makarska és Baka Voda között Promajna települést. Ajánlanám az Ibolja apartmant. Tulajdonosa, nevéből is látható vajdasági magyar. Közvetlen letárgyalhatod vele a foglalást telefonon, vagy a neten. Számos utalást találsz erről a googleban, Apartmani Ibolja Promajna Hr.
Nem tudom, mennyire összefüggő, még sosem mentem végig Egyszer fentről szúrtuk ki, milyen szép színe van a víznek és milyen csábító, le is gyalogoltunk egy ösvényen, lecipelve a cuccokat, akkor láttuk, hogy Krvavicából a parton is elérhető. De vissza kellett cihelődni este, mert az autó fent volt a kilátó melletti parkolóban.
(Sajna csak velem együttes fotó van fentről, így ez a hozzászólás az, amelyben Admirado arcot kap :)) )