LADA !
Valamit ?! Ha aranyozott, az egyszer biztos kopni fog... Persze ez szerencse, meg bőrtípus, no meg felületkezelés módjának függvénye.
De a pulzusmérés csak nem egy kronográfskálára vonatkozik ? Mert akkor lehet, hogy ezzel a "30 pulsations"-szel úgy függ össze, hogy ennyi dobbanást leszámolva közvetlenül leolvashatod a skáláról a pulzusod.
(Papírok nélkül is ért neked ennyit ? Akad kép róla ?)
szombaton vettem egy ROTARY Khalif órát. 18 k-s aranyal van bevonva az egész.
kronográfos, dátum.
PATENTED MODEL
ref: 4622
115,750 HUF
tud valaki erről az óráról valamit?
azonkivül BASE 30; PULSATIONS: ez mi akar lenni? a boltba semmi papir nem volt hozzá (szerintem valami pulzus és vérnyomás mérő)
a pairját a héten fogják küldeni pestről.
Nyomtam én több mp-en át, de meg se moccant! Szóval, tényleg kicseréltem, de először egy ugyan olyanra, ami két bolti tesztnél szépen középre állt, csak az itthoni ráérősebb csesztetéskor nem. A második Timex az pl, mindig előrébb állt meg, mint a 12-es.
Na ezek után vittem másodszor is vissza és hoztam el a Swiss military, amiben állitólag ETA szerkezet van (az meg jó hirű).
A bolt szakértelme 0, ugyanis egy nagyker áruházban vettem, ahol senki nem ért hozzá, mert nem igazán ez a bolt profilja, viszont a kereskedői mentalitás az az, hogy ha nekem valami nem tetszik, azonnal kp-t adnak vissza, e két esetben pl. azt sem kérdezték, miért akarok másikat! Bár ez minden árura vonatkozik...
Most bosszantsalak? Valószinűleg kár volt visszavinni (a kereskedőt meg csókoltatom, ha ekkora a "szakértelme" :-((((((((((((( )
Ugyanis a kronográfokon többnyire van egy olyan állítási lehetőség (ezen is), hogy a stoppert be lehet állítani, hová álljon, amikor nullázod.
Az útmutató letöltésére meg nem tudok mit mondani, nekem gond nélkül lejött...
No, időrendi sorrendben:
Ezt a haszn.ut. letöltést én is megtetem 14*, de nem jött a dög!
Aztán észrevettem, hogy amikor lenullázom a mp. mutatót, akkor nem 12-re áll, hanem mögé, kb fél percnyire, ami nem igazán tetszett.
Erre fogtam magam, visszavittem és kicseréltem, egy Wwiss Military-ra.
Tipust nem tudok mondani, mert egy ált. ismertetőt csomagoltak hozzá. Ásvány kristály üveg van rajta, és a beállitó gomb felett van a világitás kapcsoló gomb, 50m vizálló, de nem tudtam ilyet találni a cég honlapján sem.
Gondolom, ez jobb lesz, mint a Timex, ha nem is olyan csicsás...
Got
Bocs, csak most fogtam fel, mekkora marhaságot írtam tegnap :-)
Szóval a három kis számlapból egy a mp, egy a stopper perc, a harmadik az ötöd v. tized másodpercek jelzésére való... (kicsit már álmos voltam ;-))) )
No erről beszélek. Ha a nagy mp mutató jár, az azt jelenti, hogy el van indítva a stopper.
Ha megnyomod a felső gombot, akkor elvileg illene megállnia (emlékeim szerint) ;-)
Valami használati utasítást nem adtak hozzá? Mert elvileg illett volna (feltéve, hogy boltból származik)
Szóval elég ismeretlen terep nekem az óra, de ha ránéztek a www.timex.com-ra, ott ez az egyetlen CHRONO tip. óra, ott láthatjátok... tényleg van alsó-felső nyomógomb, de az a "nagy" óra mp. mutatóját is pörgeti, a kicsi három kör egyikében mp, 2, perc 3, óra mutató, de itt a mp nem nullázódik le soha...
a) A kronográf azt jelenti, hogy stopperes :-)
Ez ismereteim szerint azt takarja, hogy van egy nagy másodperc mutató, ami a stopperhez tartozik, van egy kis másodperc mutató, ami az óráé, a másik két kis számlap többnyire a stopper óra ill. perc mutatója (majd valaki kijavít, ha szokás szerint hülyeséget írok ;-) )
b) Sajnos fogalmam sincs. Ill. csak sejtésem van... Ha jól sejtem, valahogy úgy működik a dolog, hogy van két gomb az óra jobb oldalán. A felül levővel lehet indítani/leállítani a stoppert, az alsóval pedig alaphelyzetbe állítani.
Sajnos egyáltalán nem biztos, hogy ezek a te órádra is igazak, mert kvarcban láttam már elég cifra példányokat is (pl. a stopper óramutató helyén a hét napjai voltak, meg ehhez hasonlók)
Sziasztok!
Lehet, hogy nyári szünet van itt (az utolsó hozzászólás dátumát nézve), de aki hallja, mondjon rá valamit:
Kicsit félve irom, mert itt nem ilyen kaliberű:) órák vannak, de nekem ez jutott:
szóval, Timex kvarc óra, ami kronográfos...
a/ mi az, hogy kronográfos
b/ ezt a három kis óra-ablakot hogyak kell, lehet beállitani?
Amúgy a www.timex.com-on is ott van, amit kérdek, csak nem tudom letölteni a haszn. utasitást...
Titánium, meg nekem tetszik, (kicsit nehéz), de ha már van, legalább tudjak róla valamit...
Köszi!
Got
NPZ: Görbe mutatót nem gond kieegyengetni, és ha kissé kopott, le is tudják festeni. Összességében nem megoldhatatlan azért egy átlagosan "leharcolt" óra tip-toppá tétele.
Kis fazonális eltérés nem gond, de a régi távol áll az ép állapottól. Görbe.
Amit viszont nem említettem, az az, hogy a felújítási igény annak köszönhető, hogy Jóapám hallgatva a szívére és némi kényszerre, visszatérne régi órájához. Azt viszont a viseltes mivoltán túl hajdanán olyan behatás érte, ami során üvegét veszítve elcsálésodtak mutatói, illetve az azóta őrizetlensége során rondult a számlapja. Így ennek kicsinosítása igazi kihívás.
A szándékot felvető kényszer pedig egy szerkezeti gyász. Azaz fájó hangvétellel jelenthetem be, hogy az általam eddig ismert legtartósabb Swatch sem bírta tovább.
Neki ugyanis egy első évjáratbeli (1983-as) dátumos diszkrét formatervű darabja volt, ami mostanában üzemképtelenné - és szerkesztésének köszönhetően javíthatatlanná - vált.
Háát... A mutató sokszor küzdelmes dolog. Erre nem tudok megbízható megoldást. Ha még épek a mutatók, csak újrafestésre szorulnak, az még menthető szokott lenni. Ha új mutató kell, szinte biztos, hogy nem lesz igazán olyan, mint az eredeti volt.
Kösz APT, eszerint a tokot és (mivel visszaolvastam) a számlapot is a Népszínház u.-i órásra bízom. Említetted még a mutatókészletet, hát az is kéne rá... Ott érdemes ezt is ?
Tisztelt Órakedvelők !
Bár tapasztalatim szerint nem csere-bere a topic címe, de van egy ELAN visszafelé járó órám, melytől megválnék.
Az óra magyarországi vétel és kb 4 éves, de szinte alig használt.
Szerintetek mennyit ér ?
Válaszokat: köszönöm
NPZ: A Junghanst én aranyozni vagy ezüstözni tudnám. De a krómozása is megoldható, vidd el a P.Kiss Istvánhoz (Népszínház u. 43), valami igen mérsékelt összegért újrakrómoznak egy tokot - egész használható állagúra.
Ez a történeti leírás igazán olvasmányos lett a honlapodon. Azt is megérdemelné, hogy kivonatosan itt is adagolj belőle, hadd jusson hozzá az is, aki átsiklott a linked felett.
Új problémám :
Egy, a hatvanas évekből való JUNGHANS-t kellene újjá varázsoltatnom. A fő gond, hogy a krómozott doublé tok is hámlik, így újra felületkezelendő. Kihez érdemes a tok frissé varázslása ügyében fordulni ?
A Jaeger féle 1,85 mm-esre (Calibre 849) utaltam én is. Az előző ÓraMag.-ban is épp fénypontban volt.
De ugyanerről a (kétmutatós, mivel több nem fért el ekkora helyen) szerkezetről azt írják a safhauzeniek, hogy : "Flachstes heute noch gefertigtes Uhrwerk mit Stosssicherung. Werkhöhe 1,85 mm."
Eszerint (ha igaz) két dolog lehet a vékonyabbakkal. Vagy nem ütésbiztosított, de ezt manapság nem tudom elképzelni, vagy másképp mérik.
Tényleg, melyik méret az irányadó ? Alaplemeztől hidak tetejéig, vagy hozzászámítandó a mutatótengely kilógó hossza is ? (Ha itt az utóbbit mérték, más meg az előbbit, úgy értem, miképp lehetett a hárommutatós régebbi masina vékonyabbnak kimutatható.)
Pár érdekes, sorozatban gyártott szerkezet vastagsága:
Jaeger Reverso : 1.85 mm
Vacheron C. Asymmetric : 2.1 mm
Vacheron C. Les essentielles: 1,6 mm
Blancpain Ultraflache : 1.7 mm
Blancpain 2100 Sport : 1.7 mm
Jaeger Master : 1.85 mm
Patek K177 1,77 mm
Piaget Tradition : 2.1 mm
ETA 7001 : 2.5 mm
FP 6.10 : 2.1 mm
FP 8.10 : 2 mm
FP 21 : 1.7 mm
FP 15 : 1.9 mm
NPZ: A múltkor írtad, hogy szívesen olvasnál még ezt-azt az órákról Kiraktam némi összefoglalót az óra történetéről és a mechanikus óra szerkezetéről való legfontosabb tudnivalókról. Persze ez csak egy rövid kivonat, írd meg, mi izgatja még a fantáziádat!
Más: gyűjtöttem egy pompás Jeager-Le Coultre és egy Zenith aranyórát! Érdemes megnézni őket: