Általános távú egyesületi sampionbajnokság, hímek
1. A42 HU 06 D141875 H 5h 122,64p
Általános távú egyesületi sampionbajnokság, tojók
1. A42 HU 05 D130859 T 6h 144,37p
Jó, tegyük hozzá, hogy ez a B-program.A galambok nevében köszönöm a vastapsot :)
Ez egy nagyon fontos kérdés: alkalmas-e a jelenleg rendelkezésedre álló galambhegy egy saját törzs elnevezésre, vagy sem? Nem lehet félmunkát végezni. Ha nem alkalmas, akkor határozott elképzeléseket kell felvázolnod a helyzet megoldására. Ilyenkor nem érdemes alkalmi vételekbe bocsátkozni. Ha viszont alkalmas, akkor a minőségre kell ráhajtani, és nem az alkalmi vételekre.
Hajlandó lettem volna egy hímmel is hazatérni (nem akármelyikkel) és ráépíteni mindent. A 10-ben van egy kicsi, aminek az apja (az Első) fogott meg a tenyésztőnél leginkább. Sütött a nyugodt intelligencia a szeméből, leírhatatlan. A kis hímben valami hasonlót látok. Azzal az eggyel is beértem volna. Most tesztelni fogok, nem gyűrűzök olyan fiatalt, amelyik nem félig a Búzás-okból van. Nagy bajt nem csinálhatok, mert nem hinném, hogy az eredményem a mostaninál gyengébb lehetne. Aztán majd szűkítek. "Összefelé" tenyésztek. Pancsolás talán akkor lenne, ha többféle helyről többféle madarat hoztam volna.
geler, szerintem nem pancsol, hanem azt teszi, amit most tanácsolsz. szeretné - és én is-, ha legalább ugyanazt az eredményt érné(nk) el, amit az, akitől vettük. ha ez sikerül, megvan az alap - egy lépcső -, s lehet feljebb kapaszkodni.
Igazad van, tíz jobb, mint a kevés. Ötven még jobb, mert így növekszik az esélyed arra, hogy az adott tenyésztő legjobbjával vetekedőt szerezz. De gondold meg: ha a legszerencsésebb csillagzat alatt születtél is, így legfeljebb az adott tenyésztő eredményét éred el. Ne erre indulj, hanem figyeld meg hosszan a kiválasztottat, és a legjobbjából szerezz, vagy annak legközelebbi rokonát. Ez drágább lesz, sőt, állhatatosnak kell lenned, mert jó galambot nem ad el senki szívesen. És ezt ismételd meg hasonlóan másoknál is! És utána próbáld meg kiaknázni a kezedbe került értékeket. Egy új vonal létrehozása a meglévő állományodban gyakran jóvátehetetlen hiba. Ne pancsolj!
én kettőt vettem. új, tiszta vér, díjnyerő rokonsággal, több dúc bajnokságát megalapozták - te is írtál az egyikről (Lázár Tibor). a két sampion hímemmel szeretném bekeresztezni őket.
A probiotikumok élő, általában tejsavtermelő baktérium kultúrát tartalmaznak, amelyek szerepet játszanak az emésztőrendszer hasznos mikroba populációjának kialakításában, fenntartásában, a patogén baktériumok kizárásában, az emésztő enzimek hatásának növelésében, a takarmányfelvétel és emésztés javításában.
A leggyakrabban a Streptococcus és Lactobacillus törzseket használják probiotikumként :
E. faecium S. lactis S. termophilus ( gyakran a L. bulgaricussal együtt ) L. acidophilus L. bulgaricus L. lactis
A Enterococcus faecium M74 egy tejsavtermelő baktérium. A laktobacillusok G+, általában nem mozgó, nem sporuláló baktériumok amelyeknek főként tejsav ( heterofermentatív ) vagy kizárólag tejsav ( homofermentatív ) az anyagcseretermékük. A levegőt toleráló anaerob baktériumok. A sejtmorfológia és fermentáció típusa szerint a lactobacillus változatos nemzetségeit határozták meg.
Nemzetség
Sejt formája és elrendezése
Fermentációs végtermék
Streptococcus
gömbök láncolata
homofermentatív
Leuconostoc
gömbök láncolata
heterofermentatív
Pediococcus
gömbök tetrádban
homofermentatív
Lactobacillus
a, általában pálcikák láncolata
homofermentatív
b, általában pálcikák láncolata
heterofermentatív
Az állati takarmányozásban használt mikroorganizmusok főleg a Gram pozitív baktériumok:
Lactobacillus, Enterococcus, Pediococcus és Bacillus. A probiotikumok a gazdaállat béltraktusában a mikrobiális egyensúlyt versenykizárással biztosítják. A hasznos baktériumok versenyeznek a patogén baktériumokkal (E.coli, Szalmonella.) a feltapadási helyért a bélfelszínen, illetve az általuk termelt bakteriocinek, szerves savak és peroxidok azok növekedését gátolják. A probiotikumok megakadályozzák, hogy a patogén baktériumok a tápanyagból toxinokat képezzenek, serkentik az emésztőenzimek termelését. A bélbaktérium flórának fontos szerepe van a takarmány táplálóanyagainak emésztésében és felszívódásában.
A Lactobacillusok emésztő enzimeket is termelnek, amelyek amilolitikus, lipolitikus és proteolitikus hatással rendelkeznek, gazdagítják a bél enzim koncentrációját. In vitro vizsgálatokban kimutatták, hogy a patogén baktériumok által termelt enterotoxinokat a Lactobacillusok közömbösíteni képesek. A Lactobacillusok fontos szerepet játszanak az immunrendszer fejlődésében, kísérletekben szájon áttörténő adagolásuk mellett növekedett a vér szérumfehérje szintje, a fehérvérsejtek száma.
A probiotikum készítményeket az antibiotikumok helyettesítésére fejlesztették ki, hogy fölhasználásukkal javítsák az állatok ellenálló képességét és termelési eredményét. A Lactobacillus és más baktériumkultúrák használata különösen a baromfitakarmányozásban kiváló eredményeket mutat. Számos brojler kísérletben a probiotikum kiegészítés szignifikánsan javította a súlygyarapodást és kismértékben a takarmány-értékesítést.
Hazai kísérletekben (KÁTKI, Gödöllő) többféle probiotikum készítmény hatását vizsgálták a brojler tápok táplálóanyagainak emésztésére és a brojlercsirke teljesítményére. A készítmények a csirkék súlygyarapodását kismértékben, de nem szignifikánsan javították, a takarmány-értékesítést hasonló módon, egy esetben szignifikánsan befolyásolták.
A lactobacillusok hatásukat tekintve több szinten, közvetlenül és közvetve fejti ki:
1. Mivel a természetes bélflóra eredetileg is hasznos tagjai, a legtöbb kórokozó ( Clostridium, Salmonella.,Staphylococcus, Campylobacter.stb ) ellenlábasai, ezért mivel gyorsan szaporodnak, nagy számban közvetlenül megtelepedve a bélfalon kiszorítják azokat.( Élettér kizárás) 2. Metabolitjaikkal kíméletesen és természetes módon csökkentik a bél pH - ját, ezzel is közvetlenül gátolva a patogén baktériumok szaporodását.(Savanyító hatás) 3. A Laktifermben található baktériumok emésztő enzimeket is termelnek, melyek szénhidrát, zsír és fehérjebontó hatásukkal javítják a bél enzim koncentrációját. Mindezek által javul az emésztés folyamata valamint a tápanyagok felszívódása a bélből. (takarmány-értékesítés) 4. A bélben található baktériumok pusztulása után azok sejtfalából kiszabaduló molekulák az immunrendszer legfontosabb aktivátorai, szabályozó anyagai. Így a megfelelő bélflóra biztosításával hatékonyan támogatható az immunrendszer. ( Immunmoduláció )
Mindezek a tényezők együttesen okozzák a gyorsabb növekedést és a jobb takarmány-értékesítést.
Az elmúlt évtizedben az egész világon az egyik kiemelt kutatási trend volt az állati szervezetben élő jótékony mikroorganizmusok, a bélflórat alkotó probiotikumok szerepének, hatásának a vizsgálata. A velük szimbiózisban élő közel négyszáz féle baktériumtörzs közül a különféle lactobacillusok a legjelentősebbek, mivel az ő jótékony hatásuk nyilvánul meg a legszélesebb körben, és hat a legközvetlenebbül az egészségi állapotra.
Az állatok gyomor és béltraktusa egy komplex ökoszisztémát képez, mely sokféle baktériumból áll. A fiatal állatokban korlátozott a baktériumtípusok száma, a mikrobiális egyensúly emésztőrendszerükben csak néhány hetes kor után stabilizálódik. A gyomor és bél pH-ja kezdetben viszonylag magas a tejsav és az illó zsírsavak szerény termelése miatt. Ezért különösen fiatal baromfiak bélrendszerében a Gram negatív baktériumok ( E.coli) jobban növekednek, mint az idősebb állatokéban. A fiatal állatok táplálóanyag emésztő tevékenysége is korlátozott, enzimaktivitásuk még hiányos. A gyomor és bélrendszer mikroflórája befolyásolja a tápanyagok emésztését, fölszívódását. A bélfalon lévő baktériumok hatást gyakorolnak a többi baktérium letelepedésére, szerepet játszanak a gazdaállat egészségi állapotának kialakításában. A bél mikrobiális tevékenysége és az állat immunállapota között szoros kapcsolat áll fenn. Az emésztőszervi immunrendszer normális kialakulásához és működéséhez, valamint az emésztőtraktus védőfelületének – barrierjének - fenntartásához egészséges bélflóra szükséges. A bél - barrier a nyálkarétegből, a bélfal egészséges ép sejtjeiből, valamint a mögöttük felsorakozó immunsejtekből és a normál flórához tartozó baktériumokból épül fel.
mondtam, hogy tudok egy forrást, ahol olcsón meg lehet venni...
na, figyelj:
PROBIOTIKUM – szárnyasok számára
Összetétel: Tejsavtermelő baktériumok keverékét tartalmazza szőlőcukor vivőanyagban. /Enterococcus faecium, L plantarum, Pediococcus ac / 109 /g
Felhasználható : háziállatok emésztőrendszeri megbetegedéseinek /hasmenések / megelőzésére, az egészséges bélflóra fenntartására, az emésztés és az erőnlét javítá- sára szogáló természetes hatóanyagú készítmény. Alkalmazható ivóvízben, száraz és nedves takarmányban,valamint permet formában.
Adagolás: Broiler 1-3 hetes ...............25 g / 100 l ivóvíz Pecsenye csirke és liba.........50 g / 100 l ivóvíz Egyéb baromfi, kisállat ........50 g / 100 l ivóvíz Dercés takarmányhoz ..50 -100 g / 100 kg Permetezéshez………………15 g / 2,5 l víz
Eltartható : száraz, hűvös helyen, zárt csomagolásban 6 hónapig. Egészségügyi várakozási idő nincs, vény nélkül vásárolható.
Eng.sz.: III-2/30-109 VTSZ : 3004501001
na ez az. ha galambászboltban veszed, 100 gramm kb 1000 forint. itt meg 1000 gramm 1500 körül... :)
ha jól írom németül: schlagweiss. bemész a galambászboltba és így kéred. fehér por, nagyon olcsó, mésztartalmú és elég intenzív keserűmandula illata van - legalábbis kezdetben. egy zacskóval egy évig is elvagyok.
korábban írtam, azaz bevetettem a csalit... a horgon ott rugdalózott a laktobacillus, de senki nem kapott rá. ajánlom figyelmedbe :)
Nekem is tetszettek a galambok és a jó embernek ismertem meg a gazdájukat is. Ezzel együtt a tippet megköszönni ráérsz, ha már beváltak a kis tenyészek.
Kösz a fertőtlenítésről írtakat. Mi a franc az a dúcfehérítő?
a VDP-ből egy izompacsirta, a másik egy kis totyogós még. ennyi volt a választék. de a gazda nagyon szimpatikus volt és azt hiszem, jó helyre mentem. köszi neked.
a fokhagyma nagyon hatásos, én kis paszírozón préselem át, és úgy kerülk a vízbe... jó az almaecet is...
dúcfertőtlenítés: ha száraz a dúc, az nagyon jó. spaklizás után, ha nem naponta takarítasz, a nedvesebb részeken, vagy akár az egész felületen dúcfehérítővel seperd át, az is fertőtlenít (a végén a maradék port szedd fel). az ülőkéket, sarkokat bepermetezheted hipóval, ilyenkor gyorsan megszárad. én évente egyszer, de inkább kétszer perzselővel dolgozok: vettem olyan kis perzselőt, amit a rézcsövek forrasztásához használnak. az könnyű és egyszerű. a lángot ide-oda mozgatom, így nem gyulladhat meg semmi. mindenesetre egy vödör vizet mindig odakészítek, meg a locsolótömlő is kéznél van.
Egyszer öntöttem én is valami fokhagymaszaftot a vizükbe, mert miért ne, hetekig kibírhatatlan szag terjengett a dúcban, annak ellenére hogy az itatókat többször kimostam forró vízben.