Én vagyok az, aki az összes PPI-t kipróbálta, egyik sem segített és most már 11 hónapja chitosan kapszulát szedek. Egyébként pedig nincs is refluxom, a rekeszsérv okozza a refluxos tüneteimet.
Akkor ezzel sem érdemes foglalkozni. Leginkább attól tartok, hogy valami olyan bajom van ami nem is a refluxból ered, de majd csak 100 év múlva fognak rájönni az okára. :)
Neked egyébként javult az állapotod amióta reflux kezelést kapsz?
Bár sosem diétáztam ( épp tegnap olvastam valahol, hogy felesleges, és a dokim is ezt mondta) de nekem is ezek a tüneteim. Megcsinálták a 24 órás PH mérést, tök feleslegesen szenvedtem, mert gondolj bele, nem is biztos, hogy 24 óra alatt történik valami, én úgy jártam, hogy kihúzták a csövet belőlem, majd míg vártam a lelelre feljött a sav, ami egyébként meg abszolút nem jellemző rám. A mérés eredménye pedig negatív lett.
Jááájj, már megint mit találtam. Eddig örültem, hogy már nincs helicobacterem.
"A legdöbbenetesebb felismerés az éppen az, hogy míg a H. pylori baktérium elõfordulásának csökkentésével sikerült a nem gyomorszájat érintõ (non cardia) gyomorrák valószínûségét jelentõsen csökkenteni, addig ugyanez egyben bizonyos nyelõcsõ ráktípus (adenocarcinoma) növekedéséhez vezetett. A helyzetet súlyosbítja, hogy H. pylori elõfordulásának csökkenésével a gyomorszáj (cardia) rák elõfordulásának egyértelmû növekedését is szoros összefüggésbe hozták a kutatók. Meg kell vizsgálni, hogy a H. pylori kiirtásából eredõ nem gyomorszájban elõforduló gyomorrák megelõzésének emberi életekben mérhetõ haszna felülmúlja-e azt a kárt, amit ugyanez a nyelõcsõben és a gyomorszájban található ráktípusok növelésével okoz. "
Miután kiderült, hogy refluxom van, közepes súlyosságú felmaródásokkal abbahagytam a dohányzást, a táplálkozási szokásaimat úgy alakítottam, ahogy az a legmegfelelőbb a reflux szempontjából, semmi fűszeres, sós, zsíros, nem iszom alkoholt, kávét, szénsavasat... mindezt már több hónapja és a tüneteim semmit sem változtak annak ellenére sem, hogy még a PPI-t is szedem. Ja és egyáltalán nem stresszelek!
Ezzel nem elkeseríteni akarlak, de a dohányzás abbahagyása valószínűleg semmit sem fog változtatni.
Nekem is a torkommal van a gondom egyébként, plusz a nyelvem is ég néha.
Gondolkozom rajta, hogy csináltatok 24 órás PH mérést, lehet nem is a savasság miatt vannak a tünetek.
Nagyon sok refluxos visszajelzései alapján, a gyógyszerek nem nagyon hatnak ezekre a tünetekre. Nekem kb. 25 éve vannak ezek a tüneteim és nem nagyon volt olyan gyógyszer, ami enyhítette volna. Viszont egy csomó mellékhatásai lettek, amik még súlyosabbak voltak mint a reflux. Amit kaptál gyógyszert nem nagyon ismerem (tudom, hogy a gyomornedv mennyiségét ill. savtartalmát csökkenti), de amit tanácsolni tudok, hogy 4 - 6 hétnél tovább ne szedjed. Ha addig nem javul a helyzet, valószínű nem is fog. Mivel nem súlyosak a tüneteid, érdemesebb az életmódbeli változásokat bevezetni. Ha itt visszaolvasol, találsz tanácsokat. De azt tudnod kell, hogy mindenkinek magának kell kikisérleteznie, hogy neki mi a jobb.
Röviden:
- gyakran egyél keveset
- fűszeres, zsíros, csípős ételeket kerüld
- kávét, csokit ne fogyasszál, ne dohányozz, mérsékeld (ha tudod kerüld) a cukorfogyasztást, tea mérsékelten fogyasztható
- tapasztald ki, hogy mely ételekre van esetleg savas felböfögés, azt kerüld
- este 6 után ne egyél
- emeld meg az ágyad fejrészét
- a savat csökkentheted gyógyteákkal pl. fehér akácvirág tea
- gyulladást csökkentheted gyógyteákkal: pl. Mecsek gyomor teakeverék, vagy kamilla, vagy körömvirág
Segítség kéne mint kiderült refluxal küzdök a tüneteim kibírhatóak de azért kellemetlenek.
Nekem csak az algarat és a nyelőcsővemnél van probléma(felmaródás) néha fáj ha nyelek de nem mindíg,igazából kaptam rá gyógyszert(apo-famotidin) de nem sokat segített.
Gratulálok mindkettőtöknek, hogy a hozzánemártő orvosotok ellenére sikerült kimásznotok a csávából!
Nagy erő kell ehhez, hogy kétségek között, mások által összezavarva menjetek tovább és tovább, addig amíg megtalájátok a megoldást. Ez is bizonyítja, hogy semmi baj a pszichétekkel, különben nem lettetek volna erre képesek!
Nagyjából ilyen a magyar orvosok hozzáállása. Nekem a szívritmus zavaromra is azt mondta a belgyógyász hogy ne foglalkozzak vele hogy rosszul vagyok, és szedjek inkább nyugtatót. Mennyivel egyszerűbb lett volna bambulásig leszedálni valakit, mint kivizsgálni a fizikai okokat és azt kezelni. Beletellett másfél évembe mire végre sikerült a valódi problémát kezeltetnem.
Pl. vegyük az én esetemet. Tavasz óta éjszakánként iszonyatos gyomorgörcsök, gasztroent. orvos megvizsgált, megtükrözött, majd mivel ennek eredménye nem indokolta ezeket a nagyfokú görcsöket,megemelt ppi adagolás mellett, nyugtató szedését javasolta. A görcsök maradtak. Aztán miután most ősszel már nem bírtam tovább és kértem egy ultrahangos vizsgálatot, kiderült hogy epeköveim vannak. Az orvos ahogy te is említetted, a kényelmesebb megoldást választotta, ahelyett hogy végiggondolta volna, hogy mi lehet esetleg a probléma, ráfogta a lelki okokra.
Nem az a baj az előadással, hogy felmerül a pszichés probléma lehetősége, hanem, hogy azonnal el is utasítja az összes egyéb okot. Pedig lássuk be, van még pár lehetőség.
Ez a hozzáállás nagyjából visszaugrás a középkorba. Mielőtt 83-ban felfedezték a helicobactert, a gyomorfekélyt és rákot is kizárólag pszichés okokkal magyarázták. Meg persze dohányzással és alkoholfogyasztással. Mindennel amire rá lehetett fogni, mivel nem értették a valódi okot. A pszichés okokra hivatkozás egy rendkívül kényelmes medolgás lenne az orvos szempontjából, amikor már kifogyott az ötletekből. Sajnos sokan élnek is ezzel a lehetőséggel.
Persze, hogy nem ugyanolyan. A gyomorsav pH-ja kb 2.0, de mindenképpen 4.0 alatti, erősen savas. A nyelőcsőben és a szájban uralkodó pH 8-9 közötti, enyhén lúgos. Éppen ezért nem bírja a nyelőcső nyálkahártyája a refluxot.
Nem akarok vitába szállni senkivel, de valami igazsága van a videón láható előadónak, legalábbis az én esetemben. Erős szorongással (+depresszióval) is küszködök. Az elmúlt 4-5 hétben tök jól voltam pszichésen és a refluxomat már majdnem elfelejtettem, éppen el akartam hagyni a 20 mg-os PPI-met is (egy hétig feleztem ezt is) meg az esti Ventert, amikor pár napja beütött a mennykő: ismét erős szorongás, depi és ezzel párhuzamosan előbújt a refluxom is. Egy dolgot nem tudok továbbra sem megállapítani: melyik volt előbb a tyúk, vagy a tojás?
Lehet persze, hogy az őszi hűvösebb, szeles idő beköszönte is hozzájárult a panaszok fellángolásához.
Azért ebben nem lennék ennyire biztos, hogy ugyanolyan a felépítése a nyelőcső alsó szakaszának, mint a gyomorfalnak, vagyis a sav nem marhatja szét...
Hogy lehet ennyi baromságot ilyen nagy önbizalommal végigmondani???
Beszélt ez az ember már szakorvossal? Kiváncsi lennék egy vitára amikor ezt a jóembert összeeresztik egy gasztroenterológussal. Nem lehetne egy ilyet megszervezni?
Azt tudjuk, hogy a reflux (mint sok más betegség is) pszichoszomatikus betegség. De azért nem egészen így működik és nem is olyan egyszerű, ahogy ez az alak itt magyarázza. Nekem szabályosan kinyílt a bicska a zsebemben. Ez az ember teljesen hiteltelen abban amit előad, és nics is tisztában egy csomó dologgal a refluxxal kapcsolatban. A csúcs az, amikor boldog mosollyal magyarázza, hogy milyen jó, mert ma már ha valaki nem tud nyelni, szondát tudnak neki ledugni és micsoda öröm hogy így enni tud. Hát dugják le neki a szondát. Majd akkor megtudja. Mi is vegyünk egy webkamerát és tartsunk ilyen "tudományos" előadásokat. Ennyi erővel megtehetnénk.
A Venternél valami gyártási probléma volt, tényleg nem tudni hogy mikor lesz.
Az Ulcogant -nak van egy tasakos változata az sem volt? A forgalomból csak az üvegeset vonták ki, legalábbis papírforma szerint. A tasakos még jobb is, mert napközben könnyebben hordozható ha az ember úton van sokat.
Van még az Alusulin tabletta. Mivel nekem a nyelőcső gyulladt, az orvos nekem úgy mondta, hogy két kanál közt nyomjam össze és csak pici vízzel vegyem be, hogy a nyelőcsőre tapadjon és ne a gyomorba menjen.
Van még a Maalox folyadék, azt régebben használtam, nem tudom hogy létezik -e még.
Egyébként érdemes több gyógyszertárban utána nézni, hátha van elfekvő készletük. Az, hogy most két termékkel is gond van, hiányt generálhat a többi terméknél is.