Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2022.07.11 -4 2 6109

Szerintem: alapvetően semmi bajom az Orionnal, egy kellemes emlék a gyerekkoromból, amire a mai napig jószívvel gondolok. De ha jó sci-fire vágyom, akkor nem ezt nézem nyilván. A lelkes rajongókon meg nincs mit tisztelni, ha hülyeségeket beszének (az Orionról is, mellesleg), ráadásul kioktató hangnemben. Amit én is tudok, de akkor nem kell rossz néven venni. A többi legyen a ti bajotok.

Előzmény: roszner (6095)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.11 -3 3 6108

Jó színészi játéknak nyoma sincs, a mai igényeket semmiképpen nem elégíti ki egy magát picit is komolyan vevő sci-fi sorozatban, de ifjúsági filmnek teljesen jó volt a maga idejében. Ma már nem (lenne) jó, mert a mai fiatalokat nem köti le. Nem vonzó már az olyan futurisztikusnak szánt szöveg, ami tele van pakolva tudományoskodás látszatát keltő számokkal, és az űr minden második mondatban való megjelenésével. :-) Űrhivatal, űrcsapda, minden űr. Hát ja, a tartalom is. ;-)

Ha pedig lakberendezési tippeket keresek, nem ifjúsági sci-fit nézek, ez, hogy lakberendezés, egyáltalán nem érv arra, hogy jó-e egy sci-fi. A készítők fantáziája a jövő lakberendezéséről mindenesetre érdekes a '60-as évek futurisztikus felfogásában. Ez is egy szempont, ha valakit pont ez érdekel a sci-fi történetében.

 

"Az is tenyhogy az Orion trukkjei es belso terei jobbak, mint az eredeti ST"

 

Remélem, ezt viccnek szántad. A Star Trek trükkjei természetesen szintén nevetségesek (hogy melyik a gyatrább, azon lehetne vitatkozni, de a kor műszaki lehetőségeiben nem volt sokkal több, akármelyiket nézzük, ezt tehát egyiken sem kérném számon), de a történetekben volt annyi, hogy nagyon sokat újrafeldolgoztak az Új Nemzedékben. Ha az Oriont a mai igényekhez akarná valaki adaptálni, olyan mértékben kellene újraírni a teljes sztorit, hogy senki nem ismerne rá benne az eredetire.

 

"A csak sejtheto Varangyok is mind eredetibbek, mint az abban az idoben keszult mas SF filmek guluszemu vagy rancos homloku idegen lenyei."

 

Almát a körtével. Mindkettőnek megvan a maga jelentése. A varangyok ábrázolása minden vonalon pont olyan primitíven elnagyolt, mint a kinézetük megjelenítése. Még ennek is volna azonban mélyebb értelme, ha az Orion emberábrázolása nem pont ugyanezt a sablont követné.

Előzmény: Eolomea14 (6094)
aaa000111 Creative Commons License 2022.07.09 0 0 6107

itt az új őrület, a szöveget képpé konvertáló AI. marha érdekes képeket csinál, szerintem az ittenieket is érdekelni fogja. vannak tök jó dizájnos belső terek is. akár olyat is lehet kérni a csoport tagjaitól hogy orion stílusban csináltassanak képet (sajnos a magára az AI oldalra nehéz regisztrálni, mert túljelentkezés van. bár elvileg ingyenes).

Midjourney AI | Facebook

Eolomea14 Creative Commons License 2022.07.04 -2 2 6106

remelem, most atmegy a kep

Előzmény: b.veronik (6105)
b.veronik Creative Commons License 2022.07.04 0 0 6105

Hol? :-D

 

Előzmény: Eolomea14 (6104)
Eolomea14 Creative Commons License 2022.07.04 -2 0 6104

Regebben mar tettem fel szines kepeket az Orion-bol. Most itt van meg egy:

Ko_uszNotDead Creative Commons License 2022.07.04 0 2 6103

>S igen: a díszlet stílusos, egyedi.

 

Az Orion díszletei egy önálló sci-fi stílust hoztak, ami nekem még ma is bejön. Egyszerűségnek tartom azon rugózni, hogy vasaló, vagy mittomén.

 

Van Raygun Gothic: 

 

Van Cassette Futurism: 

 

Es van az Orion, amelyik teljesen sajátos: 

Előzmény: b.veronik (6099)
Eolomea14 Creative Commons License 2022.07.04 -3 1 6102

Termeszetesen a velemenyedet messzemenokig osztom - kulonosen ez a modatod kapott meg:

 

"Ha választhatnék, hogy milyen jövőben szeretnék élni, ezt választanám, nem az általános, sivár, embertelen világot, amit a legtöbb sci-fiben prezentálnak.

Előzmény: b.veronik (6099)
Eolomea14 Creative Commons License 2022.07.04 -3 0 6101

Koszonom, hogy megosztottad a velemnyed - es hozzateszem, hogy a "velemeny" csak addig szubjektiv, amig meg nem felel a valosagnak. Onnatol ugyanis tennye - vagyis: objektivva - valik.

 

Az, hogy az Orion torteneteibol nem lehet doktori disszertaciot irni - vagy, hogy a korlatozott anyagi forrasok miatt a keszitok tobb koznapi eszkozt is felhasznaltak dekoracionak -, teny. Ugyanakkor az is teny, hogy a TV sorozatot nagy figyelemmel, elkotelezettseggel es kepzeloerovel keszitettek. A jo szineszi jatekot, vagy az otletes formakat/lakberendezest sem lehet elvitatni.

 

Nemelyek egyenloseget tesznek a "nem teszik" es a "rossz" kozott. Ez hiba - es ez az  igazi elfogultsag. En pl. nem szeretem az operakat (kiveve nemely nagyariat es nyitanyt), de nem ocsarolom oket. Egy Wagner operatol pl. falra tudnek maszni, de megsem mondanam azt, hogy rossz. Ugyanakkor neha szivesen nezek olyan filmet is, amirol tudom, hogy igazabol gyenge alkotas.

 

------------------

 

Reszlet a 'Ferjet keresek' 30-as evekbeli magyar filmbol:

 

Eljegyzesei vacsora kozben vagyunk...

 

Menyasszony a volegenyhez: - Jo a leves? izlik?

Volegeny: - Nem jo, de izlik.

 

------------------

 

Sokan nem tudjak vegignezni a 2001 Urodusszeia-t vagy a '72-es Solaris-t (amivel az egvilagon semmi baj nincsen) - de ezen nezoknek az izlese nem befolyasolja azt a tenyt, hogy mindket film remekmu. Ugyanigy, minden fogyatekossaga ellenere az Orion egy kivalo sorozat, mivel add annyi pluszt (eredetiseget, stilust, utopikus jovokepet, szeretheto szereploket, stb.) amely mellett az itt-ott elofordulo esetlensegei jelentektelenne valnak.

 

 

 

Előzmény: b.veronik (6099)
Eolomea14 Creative Commons License 2022.07.04 -3 0 6100

Elmorfndirozok, mi lenne, ha teszem azt Pink Floyd rajongo lettemre mondjuk egy Rolling Stones forumra mennek, ahol ott azt a bandat kezdenem el becsmerelni teljes elannal... hogyaszongya: Mick Jagger nem is tudott soha enekelni, Keith Richards hamisan jatszik, es a szamaik nem masok, mint dedos, primitiv takolmanyok.

 

Ja, es szorgalmasan osztogatnam ott a negativokat annak, aki elismeroen ir a Stones-rol - meg akkor sem fukarkodva a negativ gomb szorgalmas nyomkodasaval, ha egy rajongo csak a puszta tenyt emliti (hogy pl. milyen hangnemben van egy szam megirva, vagy milyen markaju a dobfelszereles.) Igazabol idovel mar nem is neznem, mirol szol a hozzaszolas - ha egy Stones rajongo ir barmit, zutty! mar klikkentek is a negativ gomra.

 

Persze, ez csak abrandozas - mert rogtoton eszembejut, ha ilyet csinalnek, akkor en egy faragatlan, rosszindulatu, pofatlan bunko taho lennek...

Előzmény: Eolomea14 (6097)
b.veronik Creative Commons License 2022.07.03 0 4 6099

Újra végig néztem a sorozatot az után a förmedvény után, amit 8. részként tettek fel a You Tube-ra. Nem is olyan régen azon gondolkodtam, hogy a jelen technikával fel lehetne újítani az Orion-t, s élvezhetőbb lenne a mai ifjúságnak is, mert kár lenne, ha elveszne nemzedékünkkel. Most azonban már nem vagyok ebben biztos. Elveszne az eredetisége, ami minden hibájával, fogyatékosságával együtt kiemeli a többi - aláírom: sokszor nívósabb, profibb - sorozat közül. Nem tudom, mi a titka. Persze jók a karakterek, nagyon emberi (ez hiányzik legtöbb mai filmből: mert miről is szólnak? Akció, üldözés, közben egy kis szerelem és szex, technika felsőfokon, jellemek, ha vannak is, egysíkúak vagy markánsan sarkítottak), a szereplők már az első rész után közel kerülnek a nézőhöz. S igen: a díszlet stílusos, egyedi. Emlékszem, a táncon sokan nevettek a 60-as években, most meg közelít a mai ízléshez. ;-)

Ha választhatnék, hogy milyen jövőben szeretnék élni, ezt választanám, nem az általános, sivár, embertelen világot, amit a legtöbb sci-fiben prezentálnak.

Nekem mindig a 2. rész volt a kedvencem, gyerekként az fogott meg legjobban. Felnőttként bosszant az a sok szamárság, amit az első 5 percben elmondanak az eltérített bolygóról ( szupernóva, kisbolygó, aminek fizikai tulajdonságai megegyeznek a Napéval, stb...), de legutóbb mégis azon kaptam magam, hogy sokadszorra is izgatottan várom a megsemmisítését. Hiába tudom már kívülről, mikor mi következik, azért újra és újra beleélem magam a történetbe. Mint egy jó köny: százszor elolvastad, de előveszed százegyedszer, mert nem lehet megunni.

Oké! Ez "szerintem" van így, ill. én így vagyok vele, és persze nem kell mindenkinek azt szeretni, ami nekem tetszik. Ez csak az én véleményem, s mint minden emberi vélemény, ami nem bánt másokat, talán némi tiszteletet érdemel. 

tillA Creative Commons License 2022.07.03 0 1 6098

Előzmény: Eolomea14 (6097)
Eolomea14 Creative Commons License 2022.07.03 -2 2 6097

Most bukkantam ra egy konyvre, Beyond Tomorrow, amely a nemet SF-t targyalja. Termeszetesen boven foglalkozik az Orion-nal, es tobb - szamomra - uj dolgokra is ravilagit.

 

Igy pl. az altalaban a kulso bazisokon lathato belsoepiteszetet a par evtizeddel korabbi 'futurisztikus/utopikus' formai/epiteszeti iranyzattal, a Bauhaus-szal hozza osszefuggesbe. Kulonosen ezen stilusnak a magyar szarmazasu muveszenek/formatervezojenek, Moholy-Nagy Laszlonak a Das Lichtrequisit [Light-Space Modulator] szobrat/moduljat veszi inspiralonak. Valoban, az MZ-4 es mas bazisok/kisbolygok kialakitasa, az ottani mozgo fenyek es altalaban a femes vagy plexi formak/perforalt lemezek hasonlo stilusuak.

 

https://www.getty.edu/art/collection/object/1049W0

Eolomea14 Creative Commons License 2022.07.02 -3 2 6096

>>>"Khm. Tedd hozzá, hogy "szerintem". Szerintem meg nem, oszt ez van."<<<

 

Altalanossagban: A mai vilag divatja, hogy sokan a tenyeket allitjak szembe a velemennyel - 'te igy gondolod, en meg igy'. Igy teszi magat a tajekozatlan ember magat egyenlove [sot, sokszor magasabbrenduve] azzal, aki valoan tud is - legalabbis az illeto kobakjaban. Pl. 'Te ugy gondolod, hogy leszalltak a Holdra, de en ezt nem hiszem el. Ez van.' - lehet hallani ilyeneket. Regen tiszteltek a tudast, ma a bekepzelt ostobak uraljak a szinteret - az Interneten "okosodoknak" 'koszonhetoen', egyre inkabb...

 

Kapasbol ajanlanam egy par angol nyelvu ismertetetest az Orion-rol, amikben osszehasonlitas is tortenik a Star Trek-kel - kedvezoen. https://televisionheaven.co.uk/reviews/raumpatrouille-orion

 

Reszlet Google forditassal:

 

A sorozat készítői csekély erőforrásokkal csodálatosan ötletes és emlékezetes univerzumot készítettek. Noha a futurisztikus tárgyak egy részét kiszúrhatjuk annak is, ami valójában – legismertebb műanyag poharak villanykörtékhez –, a tervezők találékonysága elfedi a legtöbb hiányosságot. Sőt, ezen csak segíthetett, hogy fekete-fehérben forgatták a sorozatot, hiszen a monokróm film sok bűnt takar. Ez még mindig egy meglehetősen szép, európai jövőkép, csupa folyékony vonal és csillogó felület. A Biztonsági Szolgálat főhadiszállása külön öröm, nem csak egy meglehetősen pazar szállodaszerű környezet, hanem a tenger alatt helyezkedik el, kiegészítve egy Starlight kaszinóval. A csodálatosan furcsa látványt, ahogy egy terem tele van angolnaként táncoló emberekkel, miközben hatalmas halak úszkálnak a fejük felett, nem egykönnyen feledhető. Valójában a főhadiszállás nagyon hívogató helynek tűnik, ami furcsa, ha figyelembe vesszük, hogy az Orion legénysége milyen nehéz időszakot él át.

 

Egy masik (korabali, ugyszinten meltanyolo) cikk [az 1. reszrol]: http://galacticjourney.org/september-24-1966-science-fiction-tv-from-west-germany-space-patrol-the-fantastic-adventures-of-the-spaceship-orion-episode-1-attack-from-space/

 

reszletek:

 

"Az Orion pontosan ilyen: egy komoly sci-fi történet felnőtteknek, és egyben csodálatosan is néz ki."

 

"A Starlight Casino egy lenyűgöző díszlet [...]"

 

reszlet a 7. resz ismertetojebol:

 

A Raumpatrouille Orion egyben az egyik legjobb sci-fi film, amit valaha láttam, pont. [...] Mindent szeretek benne – a látványt, a színészeket, a karaktereket és azok összjátékát. Ki gondolta volna, hogy Nyugat-Németország képes ilyen jót produkálni?

 

Előzmény: Törölt nick (6093)
roszner Creative Commons License 2022.07.01 -3 4 6095

Valóban, ez egy Orion-rajongó oldal. És mint ilyenhez, elvárható lenne bizonyos fokú tisztelet. A sorozattal és a lelkes tagokkal szemben is.

 

Szerintem.

 

Szerinted?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

"...gyermekien naiv történetvezetés,"

 

Talán olvasd végig a honlapot. (http://orion8.extra.hu/sorozat/sorozat.html)

 

 

Mégis értékes, mert nosztalgikus érzések fűződnek hozzá.

 

Nemcsak ezért! Az első - és kiváló! - sci-fi sorozat ami Magyarországon megjelent.

 

 

"... az Orion-t sok tekintetben a jelenlegi SF filmeket ele helyeztem."

 

Én ugyanúgy!

 


Előzmény: Törölt nick (6090)
Eolomea14 Creative Commons License 2022.07.01 -4 1 6094

Mitol agyontupirozott az Orion-rol alkotott velemnyem?? A jo szineszi jatek, az otletes es nagy hozzaertessel kialakitott belso terek/lakberendezes az teny. (A belso epitesz egy kesobbi filmbeni kozremukodeseert Oscar dijat is kapott.) Az is tenyhogy az Orion trukkjei es belso terei jobbak, mint az eredeti ST (amit ugy is adtak ki DVD-n/Blu-ray-en - megvan -, hogy az osszes trukkot mostani, szamitogepesekre csereltek ki). Felreertes ne essek: szeretem es nezem [modjaval] a korai ST-et, pl. az eredeti sorozatbol tobb diszlet/butor van a lakasomban.

 

A Teknocok vagy a robotok kialakitasa az Orionban ugyszinten mind eredeti es otletes. A csak sejtheto Varangyok is mind eredetibbek, mint az abban az idoben keszult mas SF filmek guluszemu vagy rancos homloku idegen lenyei.

 

"csak úgy üvölt a nárcizmus minden kommentedből" - versenyzel, hogy mikor tudod tulszarnyalni magad az egyre hulyebb kijelenteseiddel?? ;)

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (6093)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.01 -2 4 6093

Nem a Bach művet találom nevetségesnek (itt ezt idézni egyébként óriási csúsztatás), hanem itt az Orionról agyontupírozott véleményedet. Te is nyugodtan odabiggyesztheted mindenhez, hogy "szerintem". De mindketten tudjuk, hogy a sajátodat nyilván etalonnak tartod (csak úgy üvölt a nárcizmus minden kommentedből), pedig hát nem az. :-) Sajnos ez azonban az Oriont nem menti meg. 

 

"Amugy az Orion trukkjei, belso berendezesei sokkal jobbak, mint a vele egyidoben keszult Star Trek eredetiben."

 

Khm. Tedd hozzá, hogy "szerintem". Szerintem meg nem, oszt ez van.

Előzmény: Eolomea14 (6092)
Eolomea14 Creative Commons License 2022.07.01 -4 0 6092

>>"De bizony kikezdte, sőt meg is ette teljesen. Egysíkú karakterek, színészi munkát alig igénylő feladatok, gyermekien naiv történetvezetés, szürreális és érzelmileg túltolt, sokszor logikátlan párbeszédek, a stratégiai gondolkodás kudarca (az egyetlen valamit érő karakter Villa), kábé ennyi az Orion."<<

 

Elefeljtetted hozzatenni, hogy: szerinted. Velemenye barkinek lehet barmirol, es azt tisztelem is - de nem tudok mit kezdeni a tokeletes keptelensegekkel, amik ugy vannak talalva, mint kobe vesett teny. 'Egysiku karakterek'?? 'szineszi munkat alig igenylo feledatok'? - mire alapozod ezeket?! Nem az Orion parbeszedei, hanem a te sommas megallapitasaid szurrealisak - amivel nem hogy nem lehet vitatkozni, hanem nem is tudok vele mit kezdeni.

 

Csak kerdem: nevetsegesnek talalsz egy Bach muvet, mert az evszazadokkal ezelott komponaltak (csemballora)?, vagy egy haromezer eves egyiptomin freskot, mert az ket-dimenziosan abrazolja a vilagot/embereket? Minden filmet (zenemuvet, festmenyt stb.) a maga koraba kell helyezni - vagyis egy film [vagy barmely muveszeti produktum] soha nem avul el. Ez - hogy a szavaiddal eljek - logikai keptelenseg lenne.

 

Amugy az Orion trukkjei, belso berendezesei sokkal jobbak, mint a vele egyidoben keszult Star Trek eredetiben. Ami pedig a vasalot illeti; szinte minden SF filmben hasznaltak - es hasznalnak mai is - mindennapi kellekeket.

 

 

>>>"Csak érdekességképpen: szeretnéd, hogy vitatkozzanak veled, de ne vitatkozzanak veled, mert ez egy rajongói oldal? :-)"<<<

Mi az, gondolatolvaso vagy?: ha igen, akkor meg gyakorolnod kell ;) Nem arrol van szo, hogy nem lehet velem vitatkozni - de amit fentebb emlitettem volt, a hajanal elocibalt zagyvasagokkal, oncelu odaszurkalasokkal nem tudok mit kezdeni. Ilyenkor csak felmerul bennem a kerdes: az illeto, aki csak ocsarolni tudja a rajongoi oldal filmjet/zenejet, stb., mi a francot kereses azon az oldalon???

Előzmény: Törölt nick (6090)
roszner Creative Commons License 2022.07.01 0 2 6091

„Cifra Orion, zöld az ablaka” – Nyugatnémet űrjárőrök Magyarországon

 

https://ujkor.hu/content/urjarat-a-kozmoszban

 

AZ ORION ŰRHAJÓ FANTASZTIKUS KALANDJAI: EGY ŰRMESE, AMIT IMÁDTUNK

 

https://www.ujsagmuzeum.hu/orion-urhajo/

Törölt nick Creative Commons License 2022.06.30 -3 4 6090

"Ujra elkezdtuk  nezni az Orion-t, es ujfent megallapitottuk, hogy nem kezdte ki az ido vasfoga. Sot, minel inkabb haladunk elore az idoben (igy minel tobb osszehasonlitas lep a kepbe), annal inkabb kitunnek a kedvenc SF TV sorozat ertekei - mint pl.a kivalo szineszi jatek"

 

De bizony kikezdte, sőt meg is ette teljesen. Egysíkú karakterek, színészi munkát alig igénylő feladatok, gyermekien naiv történetvezetés, szürreális és érzelmileg túltolt, sokszor logikátlan párbeszédek, a stratégiai gondolkodás kudarca (az egyetlen valamit érő karakter Villa), kábé ennyi az Orion. Mégis értékes, mert nosztalgikus érzések fűződnek hozzá. Kábé 10 évesen láttam először, és az első rész elég félelmetes volt, erre a mai napig emlékszem (meg még arra is, hogy a villódzó varangyokat akkor csillagembereknek tituláltam). Szép teljesítmény az Orion a '60-as években, de a mai kínálatban szinte már csak muzeális értéke van. A vasalóról meg eszembe jutott most a Pirx kalandjai, fel is frissítem, milyen is volt a kávéfőző-űrhajó. :-D

 

"Mindenekelott azonban figyelembe ajanlanam ezen forum cimet: "Az Orion es a sci-fi hiveinek". Tehat ez egy rajongoi oldal"

 

Sci-fi rajongói oldal. "ha valaki nem ert velem egyet, akkor orommel vennem, ha megoszthatna a gondolatat (ha van ilyen)."

Csak érdekességképpen: szeretnéd, hogy vitatkozzanak veled, de ne vitatkozzanak veled, mert ez egy rajongói oldal? :-)

 

"Mondjuk az illetonek az elevenebe vagott az, hogy az Orion-t sok tekintetben a jelenlegi SF filmeket ele helyeztem."

 

Vagy mondjuk, hogy nem, és csak a véleményed erről olyan, amilyen, amivel viszont neked kell együtt élned.

Előzmény: Eolomea14 (6082)
Eolomea14 Creative Commons License 2022.06.26 -1 1 6089

Szerencsere a 3. evad 4. resze mar a regi jo Orville-t hozza.

 

Az elkepesztoen rossz 2. resz utan majdnam abbahagytam a sorozat nezeset. Eleg baj, hogy a "tajidegen" horror az egesz,  de nagyon Nyolcadik utas: a halal [Alien] utanzat is. (Es hat maga az Alien is koppintasa a 60-as evekbeli Mario Bava filmnek: az olasz/spanyol Planet of the Vampires-nak) 

 

Ha mar koppintasrol van szo, az altalad emlitett 3. resz is sokat meritett az ugyszinten 60-as evekbeli dan/amerikai Journey to the Seventh Planet filmbol (+ Ray Bradbury: Mars is Heaven, meg meg valamennyire Lem/Tarkovszkij: Solaris).

Előzmény: tippancs (6087)
Eolomea14 Creative Commons License 2022.06.26 -1 2 6088

En biztatnalak arra, hogy nezd tovabb Az Orville-t. Kedvenc epizodom a Home, ahol egyszerre bucsuzik a nezo a nagyon szimpatikus Alara-tol, es a stab a karaktert megszemelyesito roppant ba'jos Halston Sage-tol. Az epizod vegen a szineszek/szereplok meghatottsaga, szomorusaga es konnyei mind valodiak!

 

Van egy par idetlen epizod (melyik hosszu TV sorozatban nincs?! - kiveve az Orion, mivel az csak het epizodot er meg ;), de a tobbseg kivalo. A Star Trek Continuous is nagyon jo, de ezt nezni Az Orville helyett olyan, mint citromfacsarot elonybe reszesiteni a hangvilla elott: mindketto mas, es mindkettonek megvan a maga helye.   

Előzmény: tillA (6086)
tippancs Creative Commons License 2022.06.24 0 1 6087

The Orville. Mi is várjuk, hogy olyan legyen ismét, mint amiért megszerettük.

A 3. évad 3. részének alaptémáját már láthattuk a Star Trekben is. Viszont most is egy picit tovább megy és a végén kimondja nagy igazságokat, amit sokszor csak kerülgetnek a Star Trekben, és ettől lesz nagyszerű.

tillA Creative Commons License 2022.06.24 -1 0 6086

Az Orville-t pár éve én is néztem, némi bizakodással, és értékeltem azt a dramaturgiai ujszeruséget (műfajilag váratlan fordulatok), amik kétségkivul előfordultak benne és amire láthatoan (eröltetetten?) törekedtek az alkotók. De ezzel együtt sem volt meg benne az az extra minöség, ami a képernyö elött tartott volna. Valahány rész után szépen abbamaradt nekem a sorozat.

Amiért mindezt felidézem: nagyjából ugyanakkor találkoztam egy másik "retro" sci-fi tévésorozattal, ami ugyan amatőr (műkedvelők által készített, kvázi ingyen), mégis mindent megadott, amit vártam. Történetben és szinészi játékban számomra is karakteres és tartalmas mű, szellemiségében is az a "régimódi", amit keresünk. Ez a Star Trek Continous című széria, amit a Youtube -on találtam meg, hálistennek magyar felirattal. Azt hiszem, azóta már ujranéztem az egészet, és biztos, hogy ezt meg is fogom ismételni hamarosan.

Előzmény: Eolomea14 (6082)
Eolomea14 Creative Commons License 2022.06.24 0 0 6085

...optimista/remenykedo...

Előzmény: Eolomea14 (6084)
Eolomea14 Creative Commons License 2022.06.24 -2 0 6084

Elnezest a tobbiektol a kifakadasert - talan tulerzekeny lettem a negativumokra (mivel annyi van abbol a mai vilagban).

 

Amugy Az Orville 4-ik resze (amit most neztem meg) tetszett - vegre visszatertek a fimsorozattol elvart ertelmes es optimista/remenkedo tartalomhoz... es a jo szineszi jatekhoz.

Előzmény: Eolomea14 (6083)
Eolomea14 Creative Commons License 2022.06.24 -3 2 6083

Csak erdekessegkeppen: ha valaki nem ert velem egyet, akkor orommel vennem, ha megoszthatna a gondolatat (ha van ilyen). Mondjuk az illetonek az elevenebe vagott az, hogy az Orion-t sok tekintetben a jelenlegi SF filmeket ele helyeztem. Ilyen esetben ellenervek felhozatalat is el tudnam kepzelni - igy egy egeszseges vita, vagy inkabb ugy mondanam: eszmecsere alakulhatna ki.

 

Mindenekelott azonban figyelembe ajanlanam ezen forum cimet: "Az Orion es a sci-fi hiveinek". Tehat ez egy rajongoi oldal - en magam nem megyek olyan film/zene stb. oldalara, amelyet nem szivlelek. Ugyanakkor egy Pink Floyd oldalon azt talalom termeszetesnek, hogy valaki David Gilmourt tartja a gitar istenenek, es nem mondjuk Jimmy Page-t. Es ha mondjuk Led Zeppelin rajongo lennek, es odatevednek, akkor sem minositenem negativnak egy Gilmourt dicsoito velemeny-nyilvanitast.

 

En mindent igyekszem meszirol, a Nagy Egeszbe behelyzezve szemlelni. A vilagban talan a legnagyobb problema az, hogy a rombolas messze "divatosabb" az epitesnel. Most amugy eppen egy bolygot teszunk tonkre (miutan az emberek erkolcsi es szocialis leepitese sikeresen megvalosult). Ennek megfeleloen, a disztopiak szama szazszorosa, ezerszerese az utopiak szamanal. 

 

Jomagam gyulolom a rombolast, ami koze sorolom masok kedvenek oncelu elveveset - teszem azt sunyi modon egy "negativ" odabokeset, amiutan a "bator" nevtelen illeto angolosan le is lecel. Gombot nyomni meg tudunk, de irni - netan gondolkodni, ervelni - mar nem...?

Előzmény: Eolomea14 (6082)
Eolomea14 Creative Commons License 2022.06.23 -3 1 6082

Jomagam itt vagyok a hatterben - egyreszt kronikus idohiannyal kuszkodok, masreszt nem tudtam bejelentkezni... de most sikerult :)

 

Ujra elkezdtuk  nezni az Orion-t, es ujfent megallapitottuk, hogy nem kezdte ki az ido vasfoga. Sot, minel inkabb haladunk elore az idoben (igy minel tobb osszehasonlitas lep a kepbe), annal inkabb kitunnek a kedvenc SF TV sorozat ertekei - mint pl.a kivalo szineszi jatek, amit annyi finomsag tarkit (jo kis kepzavarral elve), hogy meg a sokadik megezesnel is eszreveszunk olyan paranyi rezduleseket, ami addig elkerulte a figyelmunket.   

 

A legutobbi "merceul" a masodik kedvenc, Az Orville lepett elo - ami a most futo 3. evadban oriasi csalodast okozott eddig. A keszitok tulsagosan a trukkokre es latvanyra koncentraltak, ami ket problemat okozott: egyreszt a feltupirozott, oncelu trukkok egy kusza kavalkadda valtak, amik kozott - es a masodik problema - a szereplok csak revetegen kovalyognak. Ami nem is csoda, mert hogyan is tudna valaki teljes beleelessel eljatszani valamit egy tok ures teremben, aminek egyetlen "diszitese" egy kek lepedo a hatterben.

 

Na persze a jonep zabalja az uj Orvlille-t a "dogos" latvanya - no meg a [leragottcsont] horroros temaja - miatt... ami nem meglepo, mert a fogyasztok tobbsege mara mar amugy is csak az incsinklandozo, konnyen emesztheto - amugy nulla tapertekkel rendelkezo - gyorsmoskelolos etelhez szokott hozza.

 

De ha mar az Orville latvanyvilagarol van szo - es ide csaphatnek tobb mostani SF TV sorozatot is -, az is fenyevekkel elmarad az Orion mogott. Mint pl. a Kaszino lakberendezese vagy az urhajok belseje (vasalostul ;). Az Orville-ben peldaul atszabtak az urhajo belsejet - ami most ugy nez ki, mint egy szerelocsarnok, fantaziatlan es szintelen badog falboritassal - meg az etkezoben is (ami a Kaszino - funkcio szerinti - megfeleloje). Nem gondoljak a keszitok, hogy ha sok szaz ember tobb evig be van zarva egy vilagur feketesegeben szaguldo kaszniban, akkor annak a belso terenek otthonosnak, baratsagosnak, szinesnek, formailag valtozatosnak kell lennie - kulonben meghulyulnek a delikvensek?! A legutolso dolog egy ilyen - kvazi generacios - urhajoban az, hogy unalmas szurke/drapp - a benzineeskanna oldalara emlekezteto - egyen badoglapok boritsak a falat a folyosotol az etteremig, ameddig a szem ellat. Szoval az uj Orville-t visszalepesnek talrtom az Orion-hoz - vagy a a vele egyivasu eredeti Star Trek-hez - kepest e-tekintetben is.

 

Ezzzel szemben meg most is meglepodok a Kaszino ill. McLane lakosztalyanak a valtozatos kialakitasan, egyedei, ives formaian, meg a mai napig is modernek minosulo butorain. Az Orion stabja tobbet elert nehany iv celofannal - meg nehany otletes, lelkes emberkevel -, mint sok mostani SF film a kompjuteres effektusaival (es a sok szaz kompjuteres bedolgozoival).

 

Hozzateszem: egyaltalan mem vagyok a technikai haladas ellen - jomagam is allandoan hasznalom a szamitogepet mindeffele celra. Pont ellenkezoleg: nem latom, hogy a kompjuterrel pl. jobb (az en szotaramban: szebb) bolygo-helyszineket jelenitenenek meg, mint amit fel evszazaddal ezelott krealtak a kamera ele helyezett uveglapra felvitt fenstemenyekkel ["matte paintings"]. Az eredetiseget es kepzeloerot hianyolom a mostani filmekben - ami boseggel fodul elo az Orion-ban. Manapsag nem a minosegre mennek, hanem a mennyisegre - de attol nem lesz jobb egy fiilm [sot...!], hogy nem egy urhajo csatazik nyolc masikkal, hanem otszaz foldi urjarmu viaskodik egyszerre hatezer, lezerrel [mi massal?] osszevissza kaszalo idegennel...

Előzmény: roszner (6068)
roszner Creative Commons License 2022.05.26 0 1 6081

Kapcsold be a magyar fordítót, nyisd ki teljesen (továbbiak...) és minden érthetővé válik!

 

Ennek a Michael Fey-nek ugyanúgy tetszhetett az Orion sorozat mint a mi Alaksza Tamásunknak. De Alaksza Tamás, Zórád Ernő közreműködésével sokkal jobb 8. részt hozott össze.

 

 

Ez is Orion!

 

https://www.youtube.com/watch?v=Rqy16TEKCY4       

 

Ha nem tudod megnyitni, ezt írd a google keresőbe: CC2.tv: Raumpatrouille Orion - ein Filetstück aus CC2.tv #246

Előzmény: b.veronik (6080)
b.veronik Creative Commons License 2022.05.25 0 0 6080

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!