Van egy Hyundai 24L olajos kompresszorom, működik rendesen, de észrevettem, hogy egy - két nap alatt a fulltöltés használat nélkül leesik 4-5 att-re. Na, vettem a fáradtságot, feltöltöttem és "leszappanhaboztam", kettő helyen eresztett, a visszacsapó szelepnél és az egyik levegővételi csonk elosztóba kötésénél. Tömítettem rendesen, sehol szappanosan nem találok szivárgást és még mindig esik a nyomás, de már nagyon lassan, sőt olyan 6 att körül meg is áll ( azt hiszem, mert olyankor mindig felnyomattam). sehol nincs tartályból szivárgás! Kérdésem: szökhet-e a levegő a nyomáskapcsoló körül, ott nem igazán tudom, hogy kellene "szappanozni"? De hogy valahol szökik, az biztos és csak sportból idegesít, mégsem akarom a kádban lepróbázni:-) Valami ötlet? előre köszönöm a választ, ha jön - dr!!
" Lehetséges, hogy gyűrű probléma van és a levegő lejut a forgattyúsházba és az ott keletkező nyomás miatt fújja a levegőt hátul valamit emiatt lassul le és erőlködik? " A válasz igen főleg ha nincs elvezetve a kartergáz ! Minél kopottabb a henger és a gyűrű annál több kartergáz keletkezik, emiatt az olajat is kinyomja magából és besülhet .
Egy kis segítséget szeretnék kérni! Van egy TK 200 Ikarus kompresszorom. A hiba jelenség a következő:
Indítás után körülbelül 10-15 másodperccel esni kezd a fordulatszám. Hallani a villanymotoron, hogy nehezebben hajtja a kompresszort. Hátul pedig a forgattyúsház levegőztetőjén fújja ki a levegőt.
Mi lehet a probléma? Lehetséges, hogy gyűrű probléma van és a levegő lejut a forgattyúsházba és az ott keletkező nyomás miatt fújja a levegőt hátul valamit emiatt lassul le és erőlködik?
Csepel kompresszor Ikarus 55, 66,620, farmotoros buszokban volt ilyen ,de a D-944 PSZH-ban is ez volt. Ennek az eredeti szíjtárcsája 2 ékpályás ,és 24 cm átmérőjű ventilátorlapátos .
Szakmokus köszönöm a választ :-) Ezek szerint diezel motorolaj jó bele. Forgás irányról tudunk valamit ?
A régi vill. motor óramutatójával megegyező irányba azaz jobbra forgatta az új vill. motor balra forgatja,szerintem ugyanúgy tölt de hosszútávon melyik a jobb ?
Sziasztok ! Egy kis segítséget kérnék, TK 200 kompresszorba (Rába. Ikarus. Man. 2 hengeres) menyi olaj kell és milyen,illetve a forgás iránya mindegy ?
Sziasztok! Száraz kenésű kompresszorhoz keresek teflonos gyűrűt. Végig jártam a boltokat és sehol nem lehet kapni. Honnan lehet beszerezni? Előre is köszönöm a segítséget.
Az én tapasztalatom a teflonos gyűrűkkel,hogy idővel elvesztik a rugalmasságot és a feltöltés egyre hosszabbá válik. Míg a maximális nyomást végül nem is teljesítik. Nem hogy szorultak, inkább könnyebben jártak.
A motor segédfázisa lehetett inkább szakadt,vagy menetzárlatos.
A tegnapi napon volt hogy már fel sem tudta töltött teljesen a tartályt hanem egyszer csak megállt. Leszedtem a hengerfejet és kipucoltam a két kis henger falát és a dugattyúk teflon gyűrűit. Utána már megint a megszokott jelenség volt tapasztalható. 10-ből 7-szer elindul utána meg nem. Amikor elérte a maximális nyomás értéket mindig "szisszent".
Ma eladtam egyébként persze tájékoztatva a vevőt. Veszek valami komolyabb típust.
Üdvözletem! Először is köszönöm mindenkinek aki tavasszal segített olajkenésű kompresszort választani. A Betta Fini MK 103-50-3M remekül bevált!
A mostani problémám az lenne hogy van egy olajmentes csendes kompresszorom is egy Hyundai HYD-24F ami arra kell hogy hetente pár alkalommal használjam pneumatikus poncoló, cnc gépek nemesfém forgácsainak összeszedéséhez, stb...
Ez a barkács kis kompresszor egy ideje elkezdett sz@rakodni. Amikor kiürül a tartály és bekapcsol van hogy nem indul be a motor csak zúg mint amikor egy háromfázisú motor nem kap egy fázist. A szakszervizes azt mondta telefonban amire én is gyanakodtam hogy valószínűleg az indító kondi lehet hibás. Kicseréltem de megint ugyan az történik. Van hogy akár ötször is simán beindul ha kifogy a levegő de van hogy többször is ki be kell kapcsolnom mert nem indul. Ilyenkor általában egy kis csavarhúzóval benyúlok a villanymotor végén lévő ventilátor lapokhoz és megforgatom. Van hogy utána megint nem indul de általában azért elég egyszer megtekerni és bekapcsoláskor beindul.
Lehet hogy ez a teflonos dugattyú szorulhat? Ötletek? Lassan megőrülök.
A gugliba számos leírás kép segíthet a megértésében.
Az biztos hogy ha vásárolnál egy szelep garnitúrát, cserélnéd és utána sem töltene többet, el lennél keseredve.
Én ellenőrizném a visszacsapó szelepet,tömítetlenséget keresnék,mint hollander,hengerfej..... szivárgás ellenőrző spray-el. Majd (bontanám a gépet) ellenőrizném a szelepeket a már vázolt módon,ill a szelepek rugóit nincsen eltörve stb....
Ha a hengerfej le van szerelve, meg lehet nézni van-e válla a perselynek.A dugattyútetőn van-e sérülés beverődés.
Ha minden rendben, leszerelve a tartálytöltő csövezést,készítenék egy teszt csövezést mérő órával, golyós csappal.Azt csak nem kellene megvárni míg az 500L-t feltölti egy henger.......
Hengerenként mérném hogy tudja-e a kellő nyomást. Ha minden henger jól tölt, összerakva tudnia kell a megfelelő nyomást. Persze ha a nyomáskapcsoló 3,5 Bár-nál kikapcsol az nem a kompresszor hibája, hanem üzemi állapot. :)
Jó napot.Köszönöm a válaszát. Sajnos csavarkompreszorokat üzemeltet a munkahelyem és ezekről a dugattyús megoldásokról semmit nem tudok! A pontos típus AL10-60-41-S ez 4 hengeres 500L tartály 7,5kw villanymotor hajt dupla szíjtárcsán,ezt szeretném beüzemelni homokszórásra otthoni használatra.
A konkrét típus ismerete nélkül..... de általában. Hogy a szelepek jól zárnak-e,arra egyszerű módszer lehet, hogy a leszerelt szelepházat úgy forgatva hogy a szelepek felé-alá folyadékot töltünk. Például lakkbenzint. Ha a folyadék átfolyik a szelep másik oldalára valóban nem zár. Természetesen a szelepek és ülőjük (fészkük) feltételezhetően tiszták, sérülésmentesek.
Inkább a dugattyú (gyűrűk) - henger kopása miatt nem tud többet termelni.
Jo reggelt.
Igen én is így állapítottam meg a forgásirányt. Viszont 3.3bár maximális sűrítésnél többet nem termelt. Valószinű valamelyik szelep átenged!!
A kérdés az hogy lehet valahol vásárolni alkatrészeket a lent említett típusú géphez??? Szerintem mind a 4 szelepet cserélnem kell!!!
Megnéztem a kompresszor hűtőlapátjait, a szögállásból ha fújnia kell a kompira a levegőt, akkor így már egyértelmű a forgásirány. ( A motoron pedig egyenesen állnak a lapátok )
" a ventillátor lapátokból is lehetne következtetni a forgásirányra"
Feltételezhető hogy a levegőt a kompresszorra húzza. A lapátok állásából kiderülhet.
A villanymotoron ha egyenesek a lapátok,akkor mindegy melyik irányba forog,mindig a motorra húzza a levegőt. Ha az utóbbin íveltek,szögben állnak akkor egyértelmű merre forog, hisz a motorra kell "fújnia" a levegőt.
Szia! Az szép darab:-) Gondolom sokat állt, lehet hasznos lenne tölteni a hengerekbe némi olajat és és óvatosan úgy mozgatni, de még inkább szétszedni és megnézni az állapotát. Így akár megúszható lenne egy felújítás egy kis "csiszakolással " tisztítással.
Enyém a kistesó, működik, a forgásirányára lennék kíváncsi, lehet, hogy valahol van rajta jelzés is, még nem volt idő átnézni. Mondjuk a ventillátor lapátokból is lehetne következtetni a forgásirányra, bár kérdés, hogy inkább fújja-e a levegőt a kompira, vagy szívja? Természetesen szinkronban kell lennie a motor ventivel, nyilván egymás ellenében nem dolgozhatnak.
Az olajkenés a főtengely/hajtókarnál lehet, hogy közömbös ennél a konstrukciónál, de gondoltam hátha megerősít valaki ebben. Az előző tulajnál a fene tudja, hogy merre forgott.