Egyik gyári 3tengelyes Umbawagenen láttam olyat a középső keréknél, hogy a kerekek közötti tengely egy cső volt, és abban volt az igazi tengely, ami az egészet a helyén tartotta. Így a csövön lévő kerékpár jobbra balra el tud mozdulni.
Ja, az más. :-))) Amúgy én voltam bamba, magára 3 tengelyre koncentráltam, az elejét nem fogtam fel. :-)
Ha nem túl nagy a tengelytávolság, akkor egyszerűbb. A szükséges oldalsó elmozdulást én kísérletezéssel állapítottam meg. Neked elég lehet 1-2 mm holtjáték, ne persze attól is függ, milyen minimális ívsugárra méretezed, meg hogy mennyi a szélső tengelytáv.
Szóval ha van egy (közel) azonos tengelytávú létező modell, akkor nagyot nem hibázhatsz. Írtad, hogy aszimmetrikus a tengelytáv: mindkét irányba meg kellene növelni, vagy a nagyobbik az jó?
Viszont nekem egy - pontosabban legalább 3 - Fleischmann Magic Train kocsira kell középső tengelyt tenni, az elmozdulás 550-es íven mérve kb. jobbra-balra 3-4(?) mm, ha jól emlékszem, kb. egy évvel ezelőtt foglalkoztam vele.
Én a PIKO 3 tengelyes szerkocsijában gondolkodom, ami tömegárú, hiszen a játékmozdonyokhoz is azt csatolták. Igaz, tengelyelrendezése asszimetrikus, de úgy is szét kell húzni és faragni-reszelni. Mi több, mivel szerkocsiként szeretném futtatni, áramszedést is végezne az FMT gőzmozdony számára. Már csak azt a skiccet kellene megtalálnom, amin le van vázolva az alany...
Malatinszky Sándor - A MÁV 490-es sorozat c. mű szerint a MÁVAG már 1905-ben feketére mázolta gyártmányait, nem látható részeken matt, látható részeken fényes kivitelben, a mozdonysátoron vörös díszvonalazással.
Mennyire volt jellemző Mo-on összességében (a kezdetektől napjainkig), illetve egyes korszakokban külön-külön (hőskor, két vh. között, II. vh után a turisztikai vasutak terjedéséig, majd a turisztikai vasutakon) az, hogy a kisvasúti gőzmozdonyok mozdonysátorját illetve az oldal szertartályokat zöldre festették?
Ami színes régi képet (turisztikai korszak előttiek) láttam, azokon szinte mindegyiken teljesen fekete a gőzös, bár szerintem ezek szinte mindegyike 1960-1980 közti volt.
Bacsinak van 3-tengelyes kocsija, neki egy fém tömbben van a középső tengely, oldalra elegendő elmozdulást enged.
Nekem is volt próbálkozásom, de egyelőre elakadtam. Az első próbálkozás nem jött össze. Nekem valami jobban reprodukálható dolog kéne, mert 3-4 ÖBB kocsit szeretnék csinálni. Az enyém is, a Bacsié Fleischmann Magic Train átalakítás.
Volt a BkGV-nak 3 db szerkocsija, melyeket 5 000 mm-es hosszúságú, kéttengelyes nyitott tehervagonból alakítottak át egy középső tengely beépítésével. Mivel hazai viszonylatban - a nagycenki ÖBB kocsit nem számítva - ez kuriózum, felkeltette a figyelmemet, mint lehetséges modell alany. Kérdésem természetesen a következő: ki mit tud? Illetve a modell középső tengelyének oldaljátéka hogy oldható meg? Gondolom, az Osztrák/Német/stb. modellezők többször szembesülnek ezzel a kihívással.
Nagyon csinos lett! Bár matricák és táblák nélkül előnyösebb volt a megjelenése, de így meg élethűbb. A kapcsoló megoldás jónak tűnik. Bírja az íveket is?
jó kérdés, mert egy pőrekocsit egészen a vonal bezárásáig használtak a gőzöshöz, de akkor már zöldre festve és másmilyen tartállyal. Majd keresek róla képet. Legtöbbször Jakabszállás állomás állt.
Elvileg megkapta, és tovább is küldte, én is tettem bele egy kiegészítést - az alábbi kocsit - és visszaküldtem neki.
A fotón a Jah 3624 kocsi van 1988.08.13-án Bugacon, a Bugaci Kispöfögő napján. Feltételezem, hogy a gőzöshöz szállított vizet. Ránézésre egy szertartályos gőzös víztartálya.
A kérdéseim:
1) Milyen gőzösé lehetett? Talán 375-ös?
2) Mettől meddig volt így ez a kocsi? Maradt pőre vagy visszakapta az oldalfalait?