Miután nekem ez az egyszem szukám van, akit átgondoltan,és szubjektiv,döntően szubjektiv okból pároztattam egyszeri alkalommal.ismerve pozitivumait,meg negativumait,nem vagyok tenyésztő
Az szolt mellette,hogy miután nincs közös ős egy sem,bizhatok abban,hogy idegrendszerük az utódoknak kiváló lesz. Ez sikerült
2 fantasztikus szörminőségből reméltem egy megerősitett öröklődést,: ezt majd megtudjuk később
Tartottam a kan méreteinek nagyságától,de biztam a szuka ilyenféle őrőkitésében is:majd az idő igazol,vagy nem
Hiszek a tartási,táplálási körülmények pozitiv hatásában,söt a kutya iránt érzet szeretet ápolás életmód,az un.jó családi háttér véleményem szerint minőséget eredményezhet
Nincsennek tenyésztői álmaim,bizom Avril jelenlegi koordinátáinak figyelemreméltóságában. Igéretes kispasi. Jó kezekben remélhetőleg sokra hivatott
Keresem a szavakat,mert érzéseket,és NEM TÉNYEKET sorolok fel
" Két különlegesen jó kanocska született,aki valószinű kiállitáson is előfordul majd,REMÉLEM
Lehet,hogy a beltenyésztés teljes hiánya miatt lesz érdeklődés a lányos házaknál
Ha eredményesek lesznek akkor biztosan pozitiv befolyásolói lehetnek a hazai tibeti állományra
Ha valaha nevel Vica még családot,ugyanigy döntök jövendőbelijéről. Most kivárunk 2 évig,és elelmegyünk kiállitásokra
Avrilt valószinű nem adom oda, egyetlen hely van, ahová talán adnám,ott karriere biztositott lenne,de az még bizonytalan
Nem illek én sehova se,én csak kutyás vagyok,engem még szétszedni se érdemes
Pontosan!
Sajnos konkrétan huskyban pocsék a mostani kiállítási állomány, és mikor van egyedül az osztályában és összeszedi a championt, az nem eredmény, és attól a kutya nem lesz jó. Érteni kell a fajtához, és nem az aktuális menő kannal fedeztetni.
És miért nem viszi a kiállításra a "tökéletes" kutyáját? Mert folyamatosan elleti, hogy minél több pénzt hozzon.
Ez a szaporító kategória.
Ha valaki komolyan veszi a fajtát és foglalkozik vele, az nem törődik vele, hogy az BIS-ben esetleg ki nyer nagyot és ki nem, az adott fajta szakértőinek meg fogja mutatni, hogy ő milyen kutyát tud tenyészteni, netán vásárolni.
Ha ennyire sem képes, az termel továbbra is a kamioinnak.
Ez így nem igaz!
Van olyan, aki minden kiállításon ott van, mindig nyer, és mégis szaporítónak mondom, mert aki nem az állomány javítása érdekében tenyészt, hanem eladásra, az eleve szaporítás! Hadd ne mondjam a fajtát, mert onnan egyértelmű.
Viszont van olyan, aki 1-2 kiállításon volt csak, mert nincs rá ideje, viszont megválogatja a fedezőkanokat, optimális esetben megtart kölyköt az alomból, mert kíváncsi rá, hogy mi lesz belőle, azt fedezteti tovább esetleg.
Nem a kiállítások számától lesz valaki tenyésztő!
Ha jó tenyésztő valaki, spórol akiállításokon, hogy fedeztessen külföldön jó pénzért. Ésőt nagyobb tenyésztőnek tartom, mint aki minden kiállításon ott van, és a saját, meg ingyen-szomszéd kannal fedeztet.
Megint a farok csóválja a kutyát.
Ha a kutyád rossz, hibás (akár a standardból egyértelműen kilógó), de kiállításon eredményes, akkor tenyésztő vagy, ha a kutya gyakorlatilag hibátlan, de nem viszed eleget kiállításra, akkor szaporító vagy. Ez a jelenlegi helyzet.
És hogyan lehet ezt kivédeni? Elviszi a tenyésztő a kutyáját ha teher, ha nem, mert különben nem veszik komolyan.
És tudjátok miért teher? Mert javarészt erről szól az egész, nem pedig szakmai találkozókról és korrekt bírálatokról. Kivétel mindíg van, pozitív is, de amíg létezik, amit leírtam nem szabadna beletörődni és főleg nem szabadna tudomást sem venni róla.
Kevered, az Budapesten volt! Ott bizonygattam, hogy én még nem megyek be, komolyan a veteránra várok!
Pápán a BIS-ben a bíró kérdezte vissza 3x a korát (10? És éves???:))
Aztán a dobogót agilitypályának nézte, és esze ágában nem volt leülni rá, mindenáron ugrálni akart róla le és fel:))
De imád a BIS ringben lenni, kihúzza magát és vonul körbe, láttok? Szerepelek!:))))
Azon gondolkodom, miért van ilyen előítélet szinte az összes kutyás tevékenységgel szemben?
A szánhúzóversenyekről gyakran hallani, hogy állatkínzás. Persze, aki ezt állítja, még életében nem járt egy versenyen sem, és nem látja, hogy a kutyák megőrülnek a start előtt, hogy rohanhassanak már. Én imádom azt a ricsajt, ahhoz szoktam hasonlítani, mikor az indulás előtt a crossosok a motorokat bőgetik.:))
Az őrző-védő kutyákról is kijelentik, hogy vadbarmok, és mindenkit megtámadnak. Ilyen versenyeken is jártam már és állítom, hogy a kutyák többsége tojik az emberre, csak a karra és a csibészruhára támad, mert arra van tanítva. Azt viszont nagyon élvezi, hogy rángathatja.
A kiállítási kutyák pedig természetesen otthon egész nap ketrecbe vannak zárva és senki nem foglalkozik velük, legfeljebb a szőrüket fésülgetik, hogy szép legyen.
Nincs talán víz meg sampon?
Hogy ne mindíg Fanta példáját hozzuk fel (aki ha meglátja, hogy elővesszük a ketrecet, már rohan fürdeni), elmesélem Akelát.
Otthon normális módon úgy viselkedik, mint mindem 10 éves kutya: eszik, alszik, szaladgál és végignéz az alattvalókon. De ha elvisszük kiállításra, kivirul! Igaz, előző nap erősen utálja, hogy fürdeni kell, de amint kiértünk, be van sózva, mindenkit puszilgat és mindenkinek a nyakába ugrik.
A ringben pattog, mint a nickelbolha és senki nem hiszi el, hogy ez a kutya veterán.
Nyáron Pápán a veterán BIS-re várva rászóltak, hogy igyekezzen, mert már rég benn kéne lennie a kölyök BIS-ben! :))))
Mi is gyakran megkapjuk, hogy minek kínozzuk a kutyát kiállítással, főleg, mivel husky, inkább húzzon szánt, azt élvezné is, nem pedig, hogy púderezve egész nap kínlódjon, stb... és érdekes módon, igen, ő ezt élvezi, és speciel a szánhúzást utálja!:)
És hogy a kiállítási kutyák sosem rohangálnak, játszanak?.... Még régebben voltunk egy kutyás találkozón a Hajógyári szigeten, és jött szembe egy koszos-kócos bearded collie, és ha nem a gazdájával van, rá nem jöttem volna, hogy egy multichampion, Res. Világgyőztes kutya az, aki néhány héttel előtte BIS-t nyert a budapesti CACIB-on...
És igen, vidáman rohangált, nem volt felcsavarva a szőre, hogy óvja a gazdi. Normális életet él, pedig hosszúszőrű kiállítási kutya. Sőt, mivel pásztorkutya, terelni is jár, és ott is koszosan rohan.
Úgyhogy igenis össze lehet hozni a kiállítást a sporttal is...
Bocsi igazad van, kiállitó nem azonos tenyésztővel.Azt gondolom, hogy a kiálitásra azért viszik, mert a szülöknek ott elért előkelő helyezésük nagymértékben befolyásolja a születendő kiskutyák árát. Különben minek irnák oda a hirdetésekben hogy milyen dijai vannak a szülöknek. Törszkönyvvel lagalább 2o-3o e ft.-tal többe kerül egy kutya. Jó tudom, hogy van tenyészszemle stb. és hiába van törszkönyv ha nem viszik tenyészszemlére. A kutyák valószinü a természetüknél fogva utálják ezt a cirkuszt, de az imádott gazdiért megteszik
Most megismerkedtem egy hölggyel aki mindenhova ahova az l év alatti kutyát lehetett benevezni benevezte. A kutya minden dijat megnyer. Közepes testü kutya most direkt nem irom ki, hogy milyen fajta. Rövid pórázon sétáltatja /mozgásigény nem számit/ a kutya majd meg veszik hogy a társaival játszhasson, de nem mert kócós lesz, elszökök stb. Milyen élet ez egy kutyának. Emberalkotta - nem hiszem, hogy a kutya dijazza a dijait. Egy kis lótifutiért mindent odaadni, sajnálom szegényt.
Az a legfőbb baj, hogy sokan úgy gondolják, hogy otthon a kiskertben jobban meg tudják itélni a kutyájukat, és megállapítják róla, hogy bizony milyen szuper tenyészszuka, csinálunk egy rakás kiskölyköt meg egy vagyont belőle!
Hát így kerülnek a kutyák az Illatos útra.
A hajam szála áll az égnek: régen jó kis üzlet volt?? Már akinek! A kiállításra járó tenyésztőnek akkor sem, csak a kamionra termelő szaporítónak.
Uj vagyok de osztom teljesen a véleményemet azzal amit leirtás. Szabályos állatkinzásnak tartom. Nekem is van 2 kutyám apricot uszkár, bichon havanese, de ezt hogy kedvük ellen cselekedjek és arra használjam fel őket, hogy szerepeljenek, ha kell hőségben, ha kell hidegben soha nem lennék képes. Régen a kutyatenyésztés i.csak kifizetendő iparág volt, de manapság mikor az Illatos utoról Yorkit hozhatsz el 5oo ft-ért - nem gondolom annak / ma láttam a honlapjukon / Ha valaki mondja el sem hiszem, 2 hete meg Westit láttam egyszerüen megáll az ember
esze Hogy kerülhetnek ilyen kutyák oda.Emberi felelőtlenségbél vagy miért?
Persze, hogy tudom, és semmi problémám veletek. Én vagy 25 hsz-sal korábban leírtam, hogy szerintem sajnálatos módon a kutyázás, a kiállítás és a tenyésztés elszakadt egymástól. Nem a kutyások lelkében, hanem a mindennapi életben.
Arról írtam, hogy a kiállítás ma már javarészt nem kikapcsolódás és szórakozás sem a kutyának, sem a gazdának, hanem egy fárasztó és pénzigényes szükséges teher. Ma egy tenyésztő nem engedheti meg magának, hogy ne járjon kiállításra, és egy kiállításokon eredményes kutya előbb vagy utóbb részt vesz a tenyésztésben még akkor is, ha a vásárláskor ez nem volt cél.
Ugyanakkor a kiállítási eredmények néha köszönő viszonyban sincsenek a tenyészértékkel. (Ezt azért tartom veszélyesnek, mert sokan a kettőt teljesen összemossák).
Ami a kutyák kiállítási kedvét illeti egy egyszerű teszt (helyszinen és videón megfigyelhető): a kutya húzza be a körbe a gazdát, vagy fordítva?
Azt hiszem nem kell magyaráznom, ha a kutya megy elől, akkor szivesen megy a körbe, ha együtt lépnek be, akkor mindketten nagyon felkészültek és fegyelmezettek, ha a kutya lóg a gazda után a póráz végén, akkor mégsem a körbe lépés az élete értelme. Kiváncsi vagyok milyen eredményre juttok?
Ez nálunk is így van. Először pl. Szilmaril végigüvöltötte az utat, másnap is, de egy hét után már vidáman utazott, és rájött, hogy az a legjobb, ha alszik, jobbat úgysem tehet.
Az öregek meg szintén nyugodtan ülnek, de ha közeledünk a Dunaharasztii tóhoz, ahol szokunk fürdeni meg szánhúzós bulira menni, és meglátják a Coca-Cola gyárat, nekiállnak üvölteni és fészkelődni:))
Slica, az eredményeidet ismerem, én azt szerettem volna megtudni, hogy vajon a hosszú (esetleg külföldi) utazások, vagy a pesti kiállítások alkalmával voltál eredményesebb.
Kis kanunk az októberi Cacib-on délelőtt csodálatosan jól ment, biztos élvezte: HPJ, déliután a klubon már végig sírt a körben, hogy ki akar jönni.
Délelőtt sem élvezte, csak még bírta!!!
Sokadszor látom leírva, hogy kutyázni nem kötelező. Remélem nem is tilos annak, aki megpróbálja objektíven látni a kutyáit és a kutyázás körülményeit!?
Ki,1, K2, Szilvásvárad K3 res. CAC, CAC, res CACIB, 2 HPJ, Bp ugyanez, hol igy,hol ugy,hol tetszett a birónak,hol volt aki jobban tetszett. Szusika mindig eredményesebb volt Inez is,volt forditva is.
Sőt Miskolc győztes oszt N.J. életünkben az egyetlen
Slica, én nem a felvezetőkről, hanem a kutyákról beszélek.
Én láttam körben a te kutyádat is rengetegszer és soha nem volt olyan érzésem, hogy annyira élvezi, mint ahogy írod, sőt nem csak a szilvásváradi kiállítás volt, amikor úgy látszott, hogy kifejezetten nem élvezi.
Mondd, a hosszú utazások után mennyire voltatok eredményeseket?
Nyolc kutyával együtt aludni, ahhoz nem akármekkora ágy kell.
Nem kell a szavakhoz kötödni, hanem a lényeget kell látni. Ha valaki esetleg 8 kutyával megy kiállításra, akkor is csak az egyiknek a pórázát fogja és azzal megy be a ringbe. Tehát kiválasztatott egy a többi közül. A többi kint marad, nem lehet a gazdával.
Nekem ha két kutyám van, az egyiket elkezdem fésülni, akkor a másik tolakszik, hogy őt is. De, ha pl. meghal az egyik és egyedül marad, akkor már nem akar fésülködni, már nincs az a helyzet, hogy a másikkal foglalkoznak csak.
Akinek csak egy kutyája van, annak sokkal nehezebb jó kiállítási kutyát nevelnie, aki szeret ott lenni.
Most tényleg elgondolkoztam, hogy megszólaljak, vagy hallgassak inkább.
Szeretném kérni tisztelettel, olyan tapasztalatokról is számoljatok be, amikor a kutya kiállítás előtt és után utazott vagy 2-3 órát.
Pesten kisétálni egy kis körbefutásra egészen más, és úgy tűnik elfelejtitek, hogy a kiállítók java még mindíg vidéki.
A másik. Láttatok már úgy bírálni kutyát (mondjuk éppen tibetit), hogy a bíró hozzá sem nyúlt? Vagy úgy, hogy mozgásban nem nézte? Ilyenkor kérdezem én, hogy mire fizettem ki a nevezési díjat?
Más kutyájáról nem kívánok semmit mondani, így csak a magunkéről beszélek. Az egyik kutyámnak egyetlen, szerintem mindenképpen említésre méltó hibája van. Soha egyetlen bíró nem írta le, nem mondta el róla és egyedül a szlovák klub kiállításon láttam, hogy a bíró észreveszi. Nem is ő kapta a fajtagyőztest.
Ami a kiállítás és tenyésztés kapcsolatát illeti, a kiállításon sokféle hibát lehet elrejteni, amit a tenyésztés során soha!!!
Fura dolog, de az én kutyáim imádják a kiállítást, pedig egész nap velünk vannak, ágyban alszanak, és mégis szeretnek kiállításra járni. Ki érti ezt...
Fantácskámat már tényleg semmi értelme nevezni, idén 2x voltunk vele, de az összes budapesti kiállításra eljött, nézelődni. És mindig fel kellett vezetnem (átvertem, mert csak üres ring volt, bírálatok után), valaki megnézte a fogát, futottunk egy kört, beállítottam és boldog volt ettől:))) Meg mikor kiállítás előtti nap gyakoroltam a nevezett kutyákkal, vele is kellett külön. És különben is, hogy képzelem, hogy nélküle kiállításra megyek???:))
PEdig mikor nevezve van, olyankor unja magát a ringben, ha nincs, pattog egész nap... emiatt gyakran voltunk "levert, kedvetlen"-ek... de azért imádom:))
Véleményem szerint a kiállítás és a kutyázás összefügghet, a tenyésztés is nagyon rokon. Speciel tenyésztési cél kiállításon győztes kutyák felnevelése, mert mindkettőn a standardnak legmegfelelőbb a legjobb. Szerintem. :)
És miért is nem jön ez össze a tibetkéknél? Vica is eredményes kutya és tenyésztésbe van fogva... Jonatán is ICH, és van 3 eredményes kiállítási kölyke egy alomból... soroljam?
bocsi, hogy bepofátlankodok, de az én szupercicám, Jack is hasonló mentalitással bírt (most már nem viszem kiálíltásra, mert nincs értelme): tudta, hogy győzni akar és meg is tette. az egész macskán , a tartásán, a nézésén, a viselkedésén látszott ez. azt is tudja s tudja ami napig is, hogy mit várok el tőle, pontosabban, mit szeretnék, hogy csináljon. és megteszi:-)) furcsa szimbiózis a miénk:-)
Akkor miről is vitatkozunk? Én is épp ezt mondom, h. leginkább a gazda, vagy egyáltalán az ember-mint falkavezér-iránti rajongásból viselkednek olyan ügyesen a kiállításon. Nyilván nem azt fogják a kiáll.hangulatból, amit mi, de érzik, h. ha "helytállnak", akkor dícséret illeti őket...márpedig melyik kutya nem szereti, ha dícsérik?! A lényeg, h. értjük egymást Kanitkabir!:)
Különben is, annak én csak még jobban tudok örülni, ha a kutyák tényleg imádják a kiállítást, hiszen az nekünk is könnyebb:))