találtam egy ilyet (pontosabban a gugli barátom :-)):
"Novák István (Aurigon-Toxicoop Kutatóközpont Kft.): Törpesertések a gyógyszerbiztonsági vizsgálatokban"
(egy konferencia témaismertetőjében).
Lehet, hogy érdemes lenne megkeresni az embert, vagy a céget - lehet, hogy tenyészállatok is beszerezhetők lennének rajtuk keresztül. (tisztavérű, pedigrés, papíros egyedek)
".... nincs különbség haszonállat és hobbyállat között, ha malacról van szó. Hobby disznó, vagy hobby kecske nem létezik. Szomorú , de így van. ....."
Nem, nincs így.
Pontosabban a törpemalac esetében nincs így (kecskénél nem tudom, mi ahelyzet).
Ahogy Kanga - több évvel ezelőtti, ugyanazen témájú, csak akkor élőben folytatott egyik beszélgetésünk során is - jeleztem volt, tekintettel arra, hogy a itt terítéken levő malac eredetileg laboratóriumi állatnak lett csinálva (célzottan kitenyésztve), így egyrészről kapott megkülönböztető tudományos nevet, másrészről ISO szintű "műleírása" is létezik, azaz standardizálva van (lásd laborállatként másként nem is lenne használható), ebből eredően az állatenyésztési trv-ben leírt fajtaelismertetésre nincs szükség - mert ez már megtörtént.
A minesotaiként emlegetett törpemalac esete talán annyiban különbözik csak a wistar patkányétól (ha vkit izgat > http://en.wikipedia.org/wiki/Laboratory_rat), hogy a malac nincs szabadalmaztatva (nem vicc), mint a wistar 1906 óta.
Ha nem lenne a töpemalac megkülönböztetve (jogilag is) a normál házimalactól, akkor a száj és körömfájás, meg egyéb nyalánkságok okán az életben nem kaphatna "pet passportot", azaz kisállatútlevelet, és chipet.
Úgyhogy a hazai hobby törpemalac törzskönyvrendszer kialakításának ez nem lehetne akadálya, csak a szükséges tenyésztői szándék, összefogás kellene (meg a kapcsolódó vásárlói elvárás, ami kikényszeríti az előbbit :-)).
Egyébiránt meg egy köz-elfogadott származási lap formához, rendszerhez, no meg egy korrekten tájékoztató honlaphoz csak SZÁNDÉK kell. Senki, és semmi nem tiltja, hogy olyat valósíts meg, ami nem ütközik törvénybe, azaz ami több, mint a kötelező minimum :-).
Visszatérve az elejére.
Ha jól sejtem, Magyarországon is (lásd EU tag) van elfogadott laborállat szabványa a törpemalacnak (valszeg honosítva van az EU szabvány), mert tuti, hogy van labor, ami ilyen állatokat használ. (lásd az itteni "szerényebb" állatvédelmi indulatok okán a fél európai kozmetikai ipar széphazánkban bérmunkáztatja az állatkisérleteket.
Márpedig ha laborállat szabványa honosítva van, akkor az tökéletesen elég bármilyen magyar hatóság előtt, hogy megkülönböztesse a törpemalacot a mezőgazdasági haszonállattól.
Létezik egy többször kiadott, de csak zárt körben terjesztett könyv, a "Laborállat könyv", (Prof. Dr. Kállai László) amiben egy egész külön fejezet foglalkozik a törpemalaccal.
Valahol van belőle egy példányom (de költözés óta nem láttam), ha meglelem, bescannelem az említett fejezetet. (hátha megadja a szükséges lökést :-))
Szerintem nem lehetetlen, de minden esetre több év mire az első törzskönyv meglenne. Nem kevés anyagi ráforditás mivel szerintem elég nagy magyarországon a beltenyészet ezért kellene külföldröl némi frissités amit bár én tervezek, de egy németből behozott kannal én sem fogok labdába rugni. A befektetés megtérülne idövel, mert aki az egyesületet létrehozná nagyon sok bevételi forrása lenne: törzskönyv, tagdij, rendezvények, kiállitás stb.
Én is utánajártam már. Gyakorlatilag lehetetlen végigcsinálni . Ráadásul értelmetlen is. Alapvetőenincs különbség haszonállat és hobbyállat között, ha malacról van szó. Hobby disznó, vagy hobby kecske nem létezik. Szomorú , de így van.
Mikor én megvettem a malackákat egyből az jutott eszembe, hogy valamilyen nyilvántartó programot kellene csinálnom, a sertés telepen használt RÖFI nevű program alapján (persze durván kezdetlegesebb módon) csináltam is egy progit, amiben minden adatot tárolok, ami eszembe jut/jutott, csináltam a megjegyzések részébe egy napló részt ahová mindent részletesen leírok. Így néz ki egyenlőre:
Csak kedvtelésből programozok, de ha lenne valaki/valakik, aki/akik társulna/társulnának velem, és segítene/segítenének akkor létre lehetne hozni (ha a tenyésztők is benne vannak), egy akár az interneten keresztül egymással folyamatosan kapcsolatot tartó programot is, ami ha xyz embernek a malacainak ellés után vagy folyamatosan bevitt adatait én is láthatom, és le tudom kérni az adatokat, (persze ezt ő is meg tudja tenni az enyémmel) de nem tudok belepiszkálni persze csak olvasásra nyithatom meg. A fejlesztőkörnyezet ingyenes és semmilyen illegális dolog nincs benne és akár gyakrabban használt és Linux operációs rendszerek alá is ki lehetne fejleszteni.
Üdv mindenkinek! Én utánna jártam, hogy lehetne ezt a törzskönyveztetést elinditani. Kaptam is egy levelet az illetékestől és fel is ajánlotta a segitségét ha esetleg valaki felválalná az egész procedurát. Át gondolandó mert nem kevés befektetés kell rá és még idő. Akit bövebben érdekel az egész levelet átküldöm a melléklettel együtt, de addig egy kis izelitő: Tisztelt Tenyésztő!
A jelenleg érvényben lévő
törvény (az állattenyésztésről
szóló 1993. évi CXIV. törvény)
és végrehajtási rendelet (a
tenyésztő szervezeti és
fajtaelismerés rendjéről szóló
123/2005. (XII.27.) FVM
rendelet) alapján fajtát
elismerni csak tenyésztő
szervezeten keresztül
lehetséges, vagyis
fajtaelismerést annak a
tenyésztéssel foglalkozó
szervezetnek kell kérni, amely
a Magyarországon még el
nem ismert állatfajtát kíván
tenyésztésbe vonni.
A tenyésztő szervezet
kérelmére indul a
fajtaelismerési eljárás. A
kérelem befogadása után
ideiglenes elismerési státuszt
kap a fajta, amely
forgalmazási korláttal jár
együtt.
A fajtaelismerési eljárás
során a törzskönyvezési
munkát az illetékes tenyésztő
szervezet végzi. A végleges
elismerés
teljesítményvizsgálati és
létszámbeli feltételekhez
kötött.
A mellékelt végrehajtási
rendelet részletesen taglalja
az eljárás menetét, amely
szükséges ahhoz, hogy a
tenyésztő szervezet működni
tudjon.
A rendelet átolvasása után,
ha valamilyen kérdése
merülne fel továbbra is
szívesen állok
rendelkezésére.
Az a gond , hogy egy olyan állatnál ahol a méretet ennyire befolyásolja a táplálás csak a saját malacaimat tudom dokumentálni, akik itt élik le az életüket. Egyelőre 0-6 éves korig van információm . Ebből Kókuszka a 6 éves mérete nem releváns, mert szélsőségesen túletettük. (Bár nekem szólt volna valaki, hogy nagyon kövér...) . Írtam itt már többször, hogy a fejlődési ütemük mennyire nem egyforma. A nagyon kicsik sokkal hosszabb ideig nőnek , míg a kiskorban kiselefántnak indulók aránylag hamar abbahagyják a növést. Tehát nem nőnek folyamatosan 5 éves korukig.
Kifejlettnek mindenképpen csak a négy éves állat tekinthető, mert azután már a csontjuk biztosan nem fejlődik.Viszont optikailag a zsírlerakódás növekedésnek látszik . / Füge az elkopzott malac 10 centivel lett alacsonyabb miután lefogyott 30 kilót / Ha ezt a hízást növekedésnek vesszük akkor viszont nincs vége. Ezért nem szeretek kilókról beszélni, legfeljebb optimális méretről.
Pontosan jól látod, de sajnos tudom, hogy hamvában halt az ötlet, mert ha akadna is egy valaki, aki hajlandó lenne mindezekkel foglalkozni, a többiek biztosan nem így járnának el, és mint ahogy én már említettem, akik anno tőlünk akartak volna lakásba vinni malacot, ámde nem adtuk el nekik, azok kerestek mást, aki eladta. Már abból az egyetlen általunk eladott alomból is volt olyan, aki belefutott az általad vázolt helyzetbe, vagyis, hogy sikerült neki az ország másik végéből megvenni az általunk eladott emse mellé az egyik féltestvérét, ráadásul úgy, hogy az illető, aki eladta neki, tudott róla, hogy ugyan attól az apától vannak, mégsem érezte ezt megemlítendő körülménynek. Ráadásul ő csak eladta, és a későbbiekben nem volt hajlandó foglalkozni vele, vagyis ha kérdésük merült fel a vevőknek, akkor mindig minket kerestek fel, mert rá nem számíthattak. :-( A találgatások elkerülése érdekében leírom, hogy az illető eladó egy Veszprém megyei hölgy volt, aki szintén itt, Gyúron fedeztette az emséjét.
A méretek miatt én már többször javasoltam Kangának, hogy vezessen nyilvántartást a nála született malacok fejlődéséről, mert ő még megteheti, hisz folyamatos az utánpótlás. Abból már elég sok mindent le lehetne szűrni.
Amit írsz, az sok hobbi-, avagy társállatnál megáll. Azaz hogy nincs semmi nyilvántartás, származási lap, stb, így pár generáció után az ellenőrizetlenségből eredő belterjesség kezd komoly degradációt okozni, megjelennek (halmozódásból eredő) komoly betegségek, stb., stb., baj-baj hátán.
Az tény, hogy 2008, 2009 környékén magyar nyelven szinte semmi info nem volt a törpemalacokról - pontosabban csak laborállatként volt irodalmuk, de az emg nem volt (ma sem az) hozzáférhető az embereknek. Így az akkori tenyésztői tájékoztatóknak, közléseknek jócskán nagyobb súlyuk volt, mert nem volt más forrás, s mivel a nem előjegyzésre megszülető almok eladási kényszert okoztak, így már akkor elindult a tények kozmetikázása a vásárlói kedv fokozása érdekében.
Azonban azóta eltelt jó 2-3-4 év, ez idő alatt, ha még anno nem is voltak induló adatok az állományról, el lehetett volna kezdeni egy (tenyésztői közmegegyezésen alapuló) nyilvántartási rendszert, hisz' azóta valszeg már lefutott vagy 3 generáció. S mivel a mai eladók szinte kizárólag attól a 2-3 tenyésztőtől vették a mai tenyészmalacaikat, így aki a tőlük származókat rakja esetleg majd párba, nagyon könnyen beleszaladhat egy nem tervezett erős rokon-tenyésztésbe.
Ha meglenne a közös szándék, és mindenki aki tenyészt, árul, megértené a dolog sürgető szükségességét, akkor ma még zömmel vissza lehetne követni a malacok eredetét, utólag is lehetne építeni családfákat - ezt egymás közt emailen, stb el lehetne rendezni.
Visszakanyarodva egy kicsit az elejére, a rendelkezésre álló információkhoz - ma már talán annyival könnyebb a helyzet 2008-2009-hez képest, hogy akkor ez a topik is csak pár hsz-ből állt, többnyire csak giccs fotókkal, ma már viszont van fotó, leírás sok malacról, van sok fotó, videó a net egyéb részein is, melyek megmutatják a valóságot. Ha valaki tájékozódni akar, akkor ma már van hol, van miből. Lásd ha csak az elmúlt 10-20 hozzászólást elolvassa, már lehet fogalma dolgokról :-)
Ehhez csak egy dolog kell, akarás, igény, hogy saját kútfőből járjon utána dolgoknak.... ezzel azomban gond szokott lenni. Nekünk állatos boltunk van, ergo van napi (sanyarú) tapasztalatunk arról, mennyire tájékoztalanul, felkészületlenül indulnak neki emberek nyuszit, hörcsögöt, kanárit venni. És - az életben nincsenek újdonságok alapon - mi is megtapasztaljuk napi rendszerességgel, hogy amikor mi korrekt tájékoztatást adunk pl a törpenyuszi lakásban tartásakor várható villanydrótfogyásról :-), illetve várható méretről, akkor mi az eredmény, ahogy itt is látom, elmenek megveszik olyan helyen, ahol szebbeket mondanak :-)
Eredendően erre találták ki 1-2 éve az un. állatboltos trv-t, ami előírja, hogy az állathoz írásos "használati utasítást" kell adni, mely kitér az állat köznapi és tudományos nevére, tájékoztat az eredti élőhelyről, s ebből eredő tartási körülmény igényekről; az állat szociális igényeiről, várható élettartamáról, méretéről; táplálék és folyadék igényéről.
Az ötlet jó volt, csak a kivitelezés bicsaklott meg - lásd senki boltostól, kereskedőtől, tenyésztőtől nem várható el, öntevékenyen írjon meg egy új állatlexikont, majd azt laponként sokszorosítsa, osztogassa. Ja, és szokásos magyar jogalkotási bénázás: boltban kötelező...., börzén, háznál való eladáskor nem. Akkor meg?
Az egyetlen tényleges megoldást a különféle - adott fajra, fajta családra - koncentráló klubok, egyesületek, netes fórumok hozhatják létre > közös erővel kell csinálni ilyen tájékozató anyagot az adott fajról, fajtáról, s azt elérhetővé tenni az embereknek.
A legjobb példa a Töpenyúl Klub (ha jól emlékszem a nevükre), ők csináltak egy A/4-es tartási, táplálási, stb, összefoglalót a legfontosabb dolgokról, a végén megadva a netes címet, ahol bővebben is lehet tájékozódni, majd ezt egyrészről kinyomtatták ahány példányban futotta nekik, s eljuttaták óvodákba, iskolákba, állatos boltokba, illetve kitették letölthető formában is a netre. Mi pl minden évben - főleg húsvét előtt - kinyomtatjuk sok példányban, s aki bejön nyuszi után érdeklődni, annak ezt nyomjuk a kezébe...... Mi is kb ezt mondanánk el, de így haza is viszi, újra elő tudja venni, oda tudja adni családtagnak, stb. (norvég patkány ügyileg azért nem példálózok, mert azt mi csináltuk meg, s nem akarom, hogy bárki azt mondja, önfényezésből írom, amit írok).
Szóval ha visszakeresünk a topikon, nem egy helyen vannak kiírva méret és súly adatok malcokról, ebből már lehetne csinálni egy átlagot bemutató statisztikát.
Van sok jó fotó, leírás is.
Mára az etetés témájában is lehet (nagyjából :-)) konszenzusos javallatot írni.
Tartás tekintetében is van annyi évi tapasztalati tudás, ami alapján összefoglalható, hogy mi szól lakásban tartás ellen, avagy a kert mellett, mivel kell számolni, ha lakásban akarja vki tartani a malacot., stb.
A tenyésztő kontra szaporító minősítés - szerintem - ott fog elválni, hogy közös érdek mentén képesek lesznek-e az érdekeltek a fentiekben írtakat megvalósítani, létrehozni, messzebre látni, mint a napi eladás.
Tenyésztők márpedig nincsenek Magyarországon, hisz a tenyésztés ott kezdődik, hogy törzskönyv, vérvonal vezetése, stb. Ennek híjján azonban nem beszélhetünk tenyésztésről, csak szaporításról! A Chippelés valóban nem lenne rossz ötlet, de elképzelem, hogy hány szaporító érezné fontosnak, ha egyszer senki és semmi nem kényszeríti rá őket! Még a kezdet kezdetén Niedermayer Mártival, amikor még Kanga sem volt ismert e téren, próblkoztunk megalapítani egy törpemalac tenyésztő egyesületet, de mindenütt falakba ütköztünk. Nem tudtunk ugyanis származási lapot szerezni, mert csak egy Belga fülbillétánk volt, és egy több malac inportálásáról szóló szállítólevél, ami nem igazolta a malacok származását, csak a származási helyét. Utólag is próbáltuk megkeresni a Belga tenyésztőt, de nem jártunk sikerrrel. Így aztán hamvába halt az ötlet :-( Mártinál több, nálunk azonban csak egy alom született, és ezzel fel is hagytunk a próbálkozásainkkal, mert elegünk volt a sok félretájékoztatott, és malacot minden áron a lakásban tartani kívánóból, amihez persze jócskán hozzájárultak a tv-ben szereplő, a lakásban tarthatóságot megerősítő, vagy a hasonlóan 15 kilós szülőkről beszámoló hirdetések. Már többször elmondtam, hogy Rudolf is ez okból maradt nálunk, mert míg a másik hármat sikerült jó helyre, kertbe, illetve egy állatsimogatóban elhelyezni, addig Rudolfért már csakis olyanok jelentkeztek, akik minden áron a négy fal között kívánták tartani, és így inkább nem adtuk el. 10 érdeklődőből kb 8 szeretett volna csak lakásban disznót tartani :-((
Az egy és másfél éves állatok mérete még messze nem a végleges, hisz a disznók 3-5 éves korukig nőnek folyamatosan. Én is tudnék mutatni az enyémekről ilyen idős korból fotót, amikor még alig voltak nagyobbak, mint a mopszaim, de ez már csak a múlt. A súlyukról fogalmam sincs, mert nincs itthon arra alkalmas mérlegem, de nagyon elvakult lennék, ha nem látnám, hogy minimum 35 kilósak, de inkább több. A korrektség érdekében, ha fel is tüntedet a jelenlegi súlyukat, hozzá kéne tenni, hogy legalább a duplájára nőnek majd!
Javasolnám (tudom, utópia) , hogy a T. tenyésztők hozzanak össze egy tényeket, adatokat, tartási infókat összefoglaló honlapot, ahol mondjuk a tenyészmalacokon túl a korábbi almokból gazdiknál levő, több éves malikról is lehetnének fotók, adatok. Valamint a CSAK chippelt malac lehessen tenyészmalac > annak ellenőrizhető a kora kétség esetén, mert ugye egy laikusnak egy 5 hónapos malacra is lehet azt mondani, hogy kérem, ez 5 éves.
A hirdetési fotókon meg legyen kötelező (mint az emberrablós fotókon LOL) egy napilap, mondjuk egy kiterített Népszabadság, vagy Magyar Hírlap (jó nagy) szerepeltetése (méretarányként).
A tök téves vásárlói elvárások kialakulásáért - lásd legyen akkora, mint egy ölkutya, s maradjon is olyan pici - a fals hirdetések, a lefelé kerekítő tenyésztői jóslatok, és médiában szerepeltetett babamalacok, meg a mérhetetlen hiszékenység a felelősek.
Egyébként meg, itt az igazság, Kondás Józsinál:
"....A népi mondás szerint is a sovány malac rossz fényt vet a házra....."
Józsi, jut eszembe: Hol fotóztad a pockokat prérikutyákat?
Igen,erről a dologról én is hallottam,de a Kanga közelebbi dolgokat tudna mondani az illető tenyérbemászó képéről,mivel személyesen is elmondhatta neki a véleményét! Állítólag kutyakaja lett a malacokból!
Elkapkodják mint a cukrot. Egy évesen, 50-60 kilósan jönnek a reklamációk, tenyésztő korrektül visszavásárolja mindet 40 ezerért, mire a visszavétel lezajlik, már 70-80 kilósak.
No látod! Tudsz TE,csak szabadjára kell engedni a mesemondó tudományt,gondolom,a gyerekeknél begyakoroltad,most csak frissíteni kell! Egyébként a pici,pár napos malac fotózását az angolok már régóta alkalmazzák. Lefotózzák a pár napos malacot,majd hirdetik,mint teacup malac fajtát.Láttam is fotót,ahol a pici malac bele van téve a teás pohárba. Nálam is érdeklődtek ezen fajta iránt,el is küldtem Angliába a delikvenst,járjon szerencsével,keresse lord Münchausent,mondja meg,hogy én küldtem,kap kedvezményt!
Istenem vigasztalhatatlan vagyok. :-(( :-D Na akkor majd kitalálom hogy nem lesznek nagyobbak mint egy macska!! Talán ezt még nem csapta le senki. Lefényképezem majd az a picit aki úgysem akar nagyon nőni, megállt a fejlődésben. Kb. akkora mint két hetesen voltak a többiek. Kb. lehet 30 deka, de még ez sem biztos. Akkora 7 hetesen mint egy cigisdoboz. Majd elmondom hogy Ő egy tavalyi kismalac és a többiek még összemennek csak sűrűn kell mosni őket. :-D Úgy látom nagyotmondásban a malacosok az elsők!! Bár azt hiszem ezt még igencsak tanulnom kell. :-((
Bocsi,de már lekéstél! Van már egy olyan hirdető,aki azt állítja,hogy az ő malacai nem lesznek nagyobbak,mint egy tacskó! Ha jól emlékszem,még a Kangáék meg is nézték,kíváncsiságból és majdcsak bernáthegyi méretű disznókat találtak. Végül is kutya-kutya! Gondolták egykutya akár pincsi,akár dog!
Ha érdekelnek a malackák, nyugodtan eljöhetsz és megnézheted őket! A méretek úgy vannak, ahogy leírtam őket, a szülő malacok: 1,5 éves az anya, 1 éves az apa!
Tényleg 15 kilósak a szülők, az állatorvos egy hete volt nálunk, hogy szurit adjon nekik atka ellen és féregtelenítésre! Akkor lettek lemérve, mert kilóra számolta ki nekik a szuri adagot! A picik 2,5-3,5 kiló közöttiek, ők is be lettek oltva! A picik február 14-én voltak nyolc hetesek! A szülők magassága kb 30 cm! Lehet, hogy még nőni fognak, de most ekkorák az biztos! Mindent úgy csinálunk, ahogy Kangától tanultuk! Zabkorpa alapú főétkezés, egyébként meg zöldség, gyümölcs! Nézzétek meg nyugodtan a képeket, kinézetre sem nagy malacok!
Elmentem mérgemben először Cucut megmérni. Cucika jelenleg 24 kiló! A legnagyobb kismalac (akkora mint egy kisdisznó) 4 kiló!!!!. Most szerdán 7 hetesek. Cucu Kanga szerint minesotai. Én nem értek hozzá, nekem Ő a szent kisröfim és nem érdekelt soha hogy mekkora a súlya. Az biztos hogy mikor először megláttam rácsodálkoztam hogy milyen pici, mert én egy nagyobb jószágra számítottam. Felháborít egyes hirdetők stilusa. Bocsi a kiborulásért.
Jópofa dolog ez a súly. Mostanában hogy vannak a kismalacok szoktam nézegetni más malacosok hirdetéseit. Eléggé fel tud háborítani az hogy bátran leírják a szülőkre hogy 10-15 kilósak és a fotó alapján kétszer akkorák mint Cucuka. Mikor én becsületesen azt mondom az érdeklődőknek hogy Cuci kb. 25-30 kilós (miután még simán megemelem) és ez a súlya nagyjából Motosznak is (őnála is csak a felemelésből indulok ki) rámteszik a telefont. Isten bizony a legközelebbi vevőnek megmondom hogy a szülők 10 kilósak és nem lesznek a kicsik sem egy tacskónál nagyobbak!!! Persze ha lemegy a mérgem akkor tudom hogy nem teszem meg, mert ez tisztességtelen mind a vevővel mind az állattal szemben. Jó lenne ha egy-két malacos (a jelenlevők kivételek) nem csak azt néznék hogy bármi áron eladjuk a kis malacokat hanem azt is szem előtt tartanák hogy kjésőbb mikor eléri az eladott röfi akár az 50 kilót is mi lesz a sorsa. Nem biztos hogy a gazdinak úgy is kelleni fog, vagy ha már megszerette is az állatot, lesz egy kicsit rossz szájíze az állattal szemben.
Igaz, igaz. Minap kinn voltam a FEHOVA-n, az egyk pavilonban kutya seregszemle volt. Nézelődtem kicsit, hát bernáthegyi, komondor, meg egyéb nagy kutyák közt Csülök igen csak törpicsek lenne.
Az igazság az, hogy a hordozhatóság miatt jobb lenne kisebb lenne (ezért vesz az ember laptopot is), de hát 30 kiló felett mindegy mekkora, nem lehet megemelni, nincs rajta fogás.