Keresés

Részletes keresés

alias78 Creative Commons License 2009.02.23 0 0 247
Na, néhány másik!
Itt a harmadik bélyegen is látszik az évszám.

Előzmény: manaszu (241)
barka Creative Commons License 2009.02.23 0 0 246

Mondom, hogy fordulj orvoshoz, talán még nem késő... :))

 

Előzmény: manaszu (244)
alias78 Creative Commons License 2009.02.23 0 0 245
"Tessék megnézni mit irnak a postabélyegeken."

Megnéztem.
A linkeken megnézhető a dátum is.
http://www.stamps.ro/catalog/show.html?idt=1278

http://www.stamps.ro/catalog/show.html?idt=1163

Előzmény: manaszu (241)
manaszu Creative Commons License 2009.02.23 0 0 244
Ja igen és a lényeget elfelejtettem beirni, hogy ezt legfényesebben azok a magyar akadémikus történészek bizonyitották akik Szent Istvánt is, Mátyás Királyt is, Gheorghe Dojat is és a többieket is románnak sza´mitva bebizonyitották, hogy Erdélyben több román volt mint magyar és majdnem teljesen igazságoz volt Erdély egyesitése RUminiával. (Teljesen igazságoz akkor lett volna, ha véglegesitették volna a Tiszánál meghuzott ideiglenes határt.) 
Előzmény: barka (243)
barka Creative Commons License 2009.02.23 0 0 243

"Ez pont igy van és ez is bizonyitja, hogy azért volt Erdélyben keveseb román mint magyar, mert a magyarok a legtöbb románt átkeresztelték magyaranak."

 

Pedig azt hittem viccnek szánod.

Na mindegy, ha ez tényleg komoly nálad, akkor csak egy kérdésem marad: orvos látott már?... :))

 

Előzmény: manaszu (242)
manaszu Creative Commons License 2009.02.23 0 0 242
"A "román" származású Vajkot, aki a keresztségben az István nevet kapta, a magyarok első keresztény királyává koronázzák... :))" Ez pont igy van és ez is bizonyitja, hogy azért volt Erdélyben keveseb román mint magyar, mert a magyarok a legtöbb románt átkeresztelték magyaranak.
Előzmény: barka (237)
manaszu Creative Commons License 2009.02.23 0 0 241

Te azt irod: "Olyan ország, hogy Ruminia sosem volt!"
Nem kételkedek benne, hogy nemigen jutottak kezedbe 1867-1919 közötti eredeti ojan Regáti vagy Moldovai dokumentumok, melyeken megnézhetted volna, hogy hogy hivták azt az országot amejikel Erdély saját kérésere egyesült,  de lehet vannak béjeggyüjtö ismeröseid. A Posta a globalozáció elött egy-egy ország nemzeti tulajdona volt és az ország nevével fémjelezték, hogy a kié. Voltak akik aban az idöben a regátról küldtek leveleket Magyarországra. Tessék megnézni mit irnak a postabélyegeken.

 

Előzmény: alias78 (234)
barka Creative Commons License 2009.02.23 0 0 240

"Sógor Csaba és Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselői tegnap, eleget téve a székelyföldiek felkérésének, a Brüsszelben tartott miniplenáris ülésen felszólalásukban ismertették a sepsiszentgyörgyi nagygyűlésen elfogadott petíció szövegét. A két RMDSZ-es képviselő a petíció szövegét egy kísérőlevéllel kiegészítve Hans-Gert Pötteringnek, az Európai Parlament elnökének is eljuttatta.

Sógor Csaba felszólalásában a petícióban szereplő pontokat ismertette, emlékeztetve, hogy a Székelyföld autonómiája több évszázados múlttal rendelkezik.

"Figyelembe véve az Európai Unió országaiban biztosított autonómia-formákat, 2009. február 8-án Sepsiszentgyörgyön többezres tömeg követelte, hogy az államelnök vonja vissza az erdélyi magyarokat sértő kijelentéseit, biztosítsák az etnikai arányos képviseletet az állami intézményekben, állítsák le az irányított betelepítéseket, állítsák meg a székelyföldi gazdaság szándékos elsorvasztását, gyorsítottan szolgáltassák vissza az elkobzott egyházi- és közösségi vagyont, állítsák le a militarizált egységek bővítését, hozzák létre az állami támogatású önálló magyar egyetemet, ismerjék el a magyar nyelvet regionális hivatalos nyelvként, ismerjék el a kollektív jogokat és a Székelyföld területi autonómiáját" - sorolta Sógor Csaba.

Winkler Gyula felszólalásában vázolta a jelenlegi romániai helyzetet a kisebbségek szemszögéből, emlékeztetve, hogy a nagykoalíció első lépése az volt, hogy politikai algoritmus alapján szétosztotta a közintézmények és a teljes állami közigazgatás vezetői tisztségeit, semmibe véve s köztisztviselők jogállásáról szóló, európai szellemiségű törvényt, mely garantálja az EU gyakorlatához hasonló, szakmai és nem politikai képességeken alapuló köztisztviselői státust.

"Elfogadhatatlan helyzet alakul ki, hiszen azokban a megyékben, ahol a magyarok többségben élnek, ezeknek az intézkedéseknek kisebbségellenes következményeik vannak: magyar nemzetiségű köztisztviselőket cserélnek le, helyükbe román nemzetiségű személyeket nevezve ki. Február 8-án, Sepsiszentgyörgyön több mint 3000 állampolgár vonult utcára, hogy tiltakozzon a román pártok politikai
játszmái ellen, és hogy kiálljon a magyar közösség jogainak tiszteletben tartása mellett" - mondta felszólalásában Winkler Gyula."

 

Forrás: http://www.hirek.ro/newz.php?id=1770

 

barka Creative Commons License 2009.02.23 0 0 239

"...a 15. század embere nem gondolkodott – és így magát sem minősítette – olyan „nemzeti” szempontok szerint, ahogy azt a 19–20. század tette."

 

Ez így van.

Akkor az emberek - már akinek megvolt a lehetőség - uralkodókat és a hozzájuk tartozó területek, országok érdekeit szolgálták. Így Hunyadi János is a mindenkori magyar király és országa érdekeit szolgálta...  

Előzmény: alias78 (236)
barka Creative Commons License 2009.02.23 0 0 238

"mit orulnenk,itt csak egy vilagos a lenyeget erinto kijelentes hangzott el,BASESCU-ur reszerol..."

 

Ezt mi is érrtjük puncika, csakhogy ez a világos kijelentés azt a román politikai irányvonal képviseli, amivel egy normáli és modern gondolkodású ember nem érthet egyet. Nevezetesen a sovinizmussal és kisebbségellenességgel...

 

Előzmény: Törölt nick (227)
barka Creative Commons License 2009.02.23 0 0 237

"Máskülönben ez is  szépen bizonyitja, hogy nemcsak Hunyadi Mátyás hanem Szent István is román volt, akiket a magyarok kényszeritettek arra királyok legyenek és kihuza a magyarokat a szarból."

 

Mondjuk, ez viccnek tényleg nem rossz.

A "román" származású Vajkot, aki a keresztségben az István nevet kapta, a magyarok első keresztény királyává koronázzák... :))

 

Előzmény: manaszu (233)
alias78 Creative Commons License 2009.02.22 0 0 236
Az első linkedet én is megtaláltam még elöbb, a második viszont szintén nagyon érdekes, amennyiben feltűnik benne egy újabb lehetséges apa (Lazarevics István szerb fejedelem), és ezzel együtt egy újabb lehetséges etnikum. Érdekes módon, viszont nem ismeri az anyja nevét, pedig az az egyetlen, amiben a források leginkább egyetértenek.

Alighanem a szerzőnek van igaza abban, hogy "a 15. század embere nem gondolkodott – és így magát sem minősítette – olyan „nemzeti” szempontok szerint, ahogy azt a 19–20. század tette." Például érdekes volna elfilozófálgatni azon a gondolaton, hogyha mégis Zsigmond király volna a kedves papa..... hiszen Luxemburgi Zsigmond ereiben sem sok magyar vér folyt!
Előzmény: barka (232)
ganesa13 Creative Commons License 2009.02.21 0 0 235
Ne mérgelődj! :)))
Előzmény: alias78 (234)
alias78 Creative Commons License 2009.02.21 0 0 234
Én is örülök, hogy újra látlak. (olvaslak).
Habár úgy tűnik nem tudod túltenni magadat azon, hogy a helyesírás változik idővel.

Akkor még nem Romaniának, hanem Ruminiának hivták a romai birodalom egyedüli közép és keleteuropai jogos örökösét)"

Olyan ország, hogy Ruminia sosem volt! Ez a kifejezés csak a moldáv tájnyelvben szerepelt, itt-ott. Pld. Szeged-Szögöd? Érted már? Attól a térképen még Szeged!

"irod: "Szent István eredeti neve Vajk" Jó lenne ha hejesen irnád! Voicu nem Vajk! teccik érteni?"
Jó lenne ha te is helyesen írnád. Helyesen-- nem hejesen!

"Voicu nem Vajk! teccik érteni?"

Nem teccik! A magyar történelmi művek előszeretettel fordítják le a történelmi neveket.
XIV.Lajost sem Lajosnak hívták, hanem LOUIS-nak. V.Károly is Carlos volt a maga helyén!

"Máskülönben a Voicu apja Gelu volt ezt talán
Anonimus is leirja, csak ö épp a Gyula szót használja"

Olvass már egy kis történelmet!
"Anonymus, vagy Bele Regis Notarius (Béla király Névtelen Jegyzője; kb. a 12. század vége – 13. század eleje), "
Anonymus kétszász évvel korábban élt, mint a kor, amiről beszélünk!
Előzmény: manaszu (233)
manaszu Creative Commons License 2009.02.21 0 0 233

irod: "Szent István eredeti neve Vajk" Jó lenne ha hejesen irnád! Voicu nem Vajk! teccik érteni?

Máskülönben ez is  szépen bizonyitja, hogy nemcsak Hunyadi Mátyás hanem Szent István is román volt, akiket a magyarok kényszeritettek arra királyok legyenek és kihuza a magyarokat a szarból. Máskülönben a Voicu apja Gelu volt ezt talán
Anonimus is leirja, csak ö épp a Gyula szót használja és az ö álltala vezetett régi Erdélyi román fejedelemség székhelye talán Gyulafehérvár volt ami feljogositotta a románokat, hogy AlbaJulián (magyarul Gyulafehérvár)  kinyilvánitsák Erdélynek a RUMINIAhoz csatolását. (Akkor még nem Romaniának, hanem Ruminiának hivták a romai birodalom egyedüli közép és keleteuropai jogos örökösét)

Előzmény: korieander (214)
barka Creative Commons License 2009.02.21 0 0 232
"A Hunyadiak őse! Akit valami Serba-nak hívtak, az jött Havasalföldről!"

 

Nekem itt két történelemkönyvem van, mindkettőben a Vajk név szerepel. Én is kutakodtam egy kicsit a "hálón" is, és azért abban eléggé egységesek az adatok, hogy Hunyad apja neveként a Vajkot (Wayk, Woyk) adják meg. Természetesen emellett még  szerepel a Voicu, sőt egy helyen a Voc is, de hát ezek mind a Vajk névvel kapcsolatosak, sőt olyan adat is van, ahol Hunyadi János apja Buthi Vajk néven szerepel.

Az anyjáról Morzsinai Erzsébet származásáról szintén többféle „adat“ kering. Ezek szerint lehetett: magyar, román, szerb.

Hunyadi nagyapja nevét is többféleképpen adják meg, (Sorba, Serbe, Sorbe). Rásonyi László turkológus professzor szerint a név szintén kun eredetű.

 

Egyébként nem ő, tehát Hunyadi nagyapja települt vagy menekült Magarországra, hanem az apja Vajk. Hunyadi János, tehát Serba unokája, már természetesen Magyarországon született, de a források itt is teljesen ellentmondóak.

 

Megadok két linket, akit érdekel elolvahatja:

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Hunyadi_J%C3%A1nos

 

http://www.tankonyvtar.hu/main.php?objectID=5547569

 

Előzmény: alias78 (230)
alias78 Creative Commons License 2009.02.20 0 0 231
"20.ik szazadba,mindenki vilagosan ert BASESCU-ur szavabol,"

És a 21.században?
Előzmény: Törölt nick (227)
alias78 Creative Commons License 2009.02.20 0 0 230
"Hunyadiak őse havasalföldről jött Erdélybe és Zsigmond magyar király adományozta neki 1409-ben az erdélyi Hunyadvár falut..."

A Hunyadiak őse! Akit valami Serba-nak hívtak, az jött Havasalföldről!

Mindenesetre egy kicsit kotorásztam a neten, és meglepő dolgokat találtam.

Ezek szerint: Hunyadi apját Vajk-Voic-Voicu-nak hívták. Havasalföldi bojár, hátszegi kenéz, magyar köznemes volt. Származására nézve román volt, magyar volt, szláv volt.
Anyja, Morsinai vagy Morzsinai Erzsébet román bojárlány volt, gazdag görög család sarja volt.
Hunyadi János Budán született, az olténiai Hollókőn, vagy a Hunyad megyei Hollós várában, esetleg Hunyadon vagy Hátszegen.
Heltai Gáspár szerint Zsigmond király volt az apja. Fráter Lénárd szerint egy bizonyos Péter, aki verebélyi vajda volt. (Megjegyzem ez utóbbi még engem is meglepett!)
És ezek csak a magyar nyelvű források!

Előzmény: barka (218)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.20 0 0 228

Csak nem a jó öreg puntyik tért vissza közénk ?

Szelemeket látok ?

Előzmény: Törölt nick (227)
barka Creative Commons License 2009.02.20 0 0 226

Ez már egyértelmű...

 

Előzmény: korieander (225)
korieander Creative Commons License 2009.02.20 0 0 225
annyiban "magyarok" ezek a folyónevek, h a románok a magyaroktól vették át és nem fordítva
Előzmény: barka (224)
barka Creative Commons License 2009.02.20 0 0 224

Ok, rendben van, Tehát akkor ezek a folyó nevek részben magyar fordítások (Körös), részben elmagyarosodtak (Temes). Kösz, legalább ezt is tudom... :)

 

Előzmény: korieander (223)
korieander Creative Commons License 2009.02.20 0 0 223
nem érdemes amatőröknek nyelvészkedni, el kell olvasni a történészek munkáit...

a Marost már hérodotos is marisusnak hívja,
Szamos -római kor samum
körös- római kor Crisius
temes római kor Tibiscus

Előzmény: barka (219)
barka Creative Commons License 2009.02.20 0 0 222

Ja elnézést, a Szamost is írtam... :))

 

Előzmény: barka (219)
barka Creative Commons License 2009.02.20 0 0 221

Na látod Punci, mondtam én hogy megtalálja a zsák a foltját.

Soviniszta a sovinisztának örül. Így Szlovákia Romániának örül... :))

 

A régi mondás szerint "similis simili gaudet..." tudot Punci ez átvitt értelemben azt jelenti, hogy a simlis a simlisnek örül... :-)))

 

Előzmény: Törölt nick (217)
barka Creative Commons License 2009.02.20 0 0 220
"A -Pravda-egyik ilyen

foruman,meg peldat is mutatnak,itteni Slovak-politikusoknak,hogy igy kell a politikat

mosolyogva vezetni,a lenyegre torni,hogy minden vilagos legyen."

 

Világos Puntik kartács, mondtam én neked, hogy csak tökösen és ne kímálj bennünket! Csak megtalálja a zsák a foltját... :))

 

Előzmény: Törölt nick (213)
barka Creative Commons License 2009.02.20 0 0 219

"kis túlzással bemásoltad ide az összes olyan erdélyi földrajzi nevet amelyek nem magyar eredetűek (Maros, Körös, Temes, Szamos még ókori eredetű...., Küküllő török/szláv)"

 

Mér lennének ezek pont szláv eredetűek? Még a török eredet esetleg rendben van, hiszen a honfoglalók között voltak törökös törzsek is, tehát ezért írtam, hogy a Küküllő magyar. De pl. ott a Körös név is. Ezt még értjük is ráadásul. 

 

Maros: ha nem is értjük, de ott sejlik a mart, (martos), ami partot jelent és a székelyek még most is használják a kifejezést. De lehet éppen a mardos szó is, ami esetleg a folyó szilajságát, vadságát akarta kifejezni különösen nagyobb vizek esetén, amikor a hullámai valóban vadul mardossák, csapkodják a partot.

 

Temes, tömös: ezt se értjük pontosan, de mégis magyarosan hangzik. Jelentése talán valaminek a betemetésével, eltömítésével kapcsolatos. Lehet, hogy a folyó sokszor váltott medret és ezáltal feltöltött bizonyos részeket, pl. "eltemette" a régi medrét...

 

A Szamost nem írtam, hogy milyen eredetű, azt nem tudom, de ettől függetlenül magyarosnak hangzik...

 

Előzmény: korieander (216)
barka Creative Commons License 2009.02.20 0 0 218

"Hunyadi János apját Voicu-nak hívták, amit lehetne ugyan Vajknak fordítani, de ő mégiscsak Voicu volt. Ráadásul nem is Havasalföldről származott, hanem Hátszegről (Haţeg)..."

 

Hát, lehet hogy a román történelemkönyvekben ez így van, de hát ettől még ez nem lesz tény. Az még elképzelhető, hogy Hunyadi apját Vajkot a román alattvalói Voicu-nak (vojku) szólították, de maximum ennyi lehet a román eredet háttere.

A Vajk egyébként egy őstörök eredetű név, jelentése gazdag, és nyilvánvaló, hogy a Voicu ennek a névnek a román változata.

 

A másik dolog - erről is már írtam -, a románok őseit a besenyők és kunok szervezték meg, és ezek előkelő nemzetségeiből kerültek ki a vezetőik, a kenézek. Tehát nem véletlen a Vajk név előfordulása köztük, mivel mindkét nép etnikailag és nyelvileg is a török családba tartozott... 

 

Nem tudom honnan veszed ezt a Hátszeg históriát is, mikor a történettudomány dokumentumokra támaszkodva állítja, hogy a Hunyadiak őse havasalföldről jött Erdélybe és Zsigmond magyar király adományozta neki 1409-ben az erdélyi Hunyadvár falut...

 

Előzmény: alias78 (210)
korieander Creative Commons License 2009.02.20 0 0 216
lol...

kis túlzással bemásoltad ide az összes olyan erdélyi földrajzi nevet amelyek nem magyar eredetűek (Maros, Körös, Temes, Szamos még ókori eredetű...., Küküllő török/szláv)
Előzmény: barka (215)
barka Creative Commons License 2009.02.20 0 0 215

Ne már! Mi a baj a szláv szavakkal?

 

Semmi, csak azok a földrajzi elnevezések, amiket bemásoltam, éppenséggel magyarok... :)

 

Előzmény: alias78 (209)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!