Keresés

Részletes keresés

Xolo Creative Commons License 2002.07.30 0 0 468
valamilyen Kiem a neve. Egy vietnámi orvos, aki eredetileg agykutató azt hiszem, viszont kidolgozott egy ún. konzervatív ( azaz nem műtéti) terápiát porckorongsérvesek kezelésére. Ez a barátnőm elmondása alapján tulképpen egy torna, ami valahogyan javítja a csigolyák közti porckorongok helyzetét, ezáltal nem nyomja az idegköteget ( ami miatt zsibbadást érzel. Tehát valójában nem arról van szó, hogy a rossz vérellátás miatt zsibbad a karod, lábad, akármid( mint pl amikor ráfekszel a karodra, és nem kap vért, és ezért elzsibbad), hanem azért, mert azt az ideget nyomja a kitüremkedett porckorong, ami ezt az érzetet váltja ki. Eléggé kellemetlen.

Ez a doki egyébként a barátnőm csigolyáit, porckorongjait elég jól helyrerakta pár éve, akkor szinte menni sem bírt, húzta a lábát, ma meg ( sokszor fáj ugyan, mint pl most is) elég jól mozog.

Ha valamit nem jól tudok, és ezért hülyeséget írtam, javítsatok ki please...

Előzmény: Törölt nick (466)
Xolo Creative Commons License 2002.07.30 0 0 467
MRI Magnetic Resonance Imaging
mágneses rezonancia képalkotás...

tuladonképpen befekszel egy henger alakú valamibe, vízszintesen, és van rajta egy cucc, ami bazi hangosan kattog, miközben körbefordul a tested körül.

Eközben elektromágneses hullámokat bocsát ki az egyik oldaladon, ami áthatolva a testeden megváltozik, és ezt fogja fel a másik oldalon egy vevőkészülék. A változás mértéke attól függ, milyen anyag van az útjában. A változásokat mérve, bla bla, bonyolult szűrési is még sokféle eljárás után lehetővé válik egy röntgenszerű felvétel a belső alkatrészeidről, hasonlóan, mint egy röntgenkép, de annál jobb minőségű és részletesebb, mert mindezt rétegesen végzi.

Klausztrofóbiásak ( mint pl a drága barátnőm) nagyon nehezen viselik, mert ez a szerkezet mintegy 20 percig kattog körülötted.

érezni nem érzel semmit.

Egy konkrét helyet tudok, a Ferenc krt- Üllői út találkozásánál, a Raditec nevű intézmény. Szerintem csak szakorvos utalhat ide, a körzeti nem. De ha jóban vagy a körzetivel, kérd meg, hogy ajánljon egy jó reumatológust vagy gerincsebészt.

Előzmény: Törölt nick (465)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.30 0 0 466
a telszámot láttam, csak azt keresem, ki ő, mi ő?
Előzmény: Xolo (464)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.30 0 0 465
ááá, értem. körzeti orvos be tud utalni? mert vele jóban vagyok.. és merre van ilyen vizsgálat? mesélnétek róla valamit (most is fáj. egyébként a múltkor lecangáztunk szentendrére, és én bírtam volna hazafelé, de minden hupplinál le akart törni a fejem, így feladtam)
Xolo Creative Commons License 2002.07.30 0 0 464
ha jól látom, a 451-es hozzászólás az...
néd meg az előzményeit.
Előzmény: Törölt nick (463)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.30 0 0 463
merre keressem, régen volt róla szó?
Előzmény: Xolo (460)
Zsoldos Creative Commons License 2002.07.30 0 0 462
Nem neked kell fizetni!!! Csak azért utalnak be ilyen nehezen, mert a működtetése drága. Ha te fizetnéd, már holnap ott lehetnél.
Előzmény: Törölt nick (459)
Xolo Creative Commons License 2002.07.30 0 0 461
félreértesz, nem neked drága, hanem a TBnek, ezért csak azon végzik el, akin muszály. Nem olyan, mint egy filléres vizeletvizsgálat, pl.
Előzmény: Törölt nick (459)
Xolo Creative Commons License 2002.07.30 0 0 460
a JQA az ilyen orvosnak... ezért (is) tart itt ez az ország, ahol, mert a megelőzéssel abszolút nem foglalkoznak, uram bocsáss esetleg még ki is vizsgálják a fájdalom okát.

kicsit offtopic, de elmesélem a körzeti orvosunk szakértelmét prezentáló 3 olyan esetemet, amiről kapásból emléxem:

-kb 6 éve, amikor anyám 40 fokos lázzal feküdt otthon 5 napja, nem tudott épelmájű választ adni, hogy mi lehet. Aztán nagy nehezen kitalálta, hogy méhen kívüli terhes, és bevitette a szülészetre. Ott derült ki ultrahang vizsgálat után, hogy VESEKÖVE van.

-kb 2 éve, amikor egy karate edzésemen estem egy hatalmasat, és előrehajolásnál begörcsölt a lábbicepszem, elmentem hozzá, hogy elmondjam, mi a gáz. Azt mondta, hogy a bicepsz a kézen van, ami nekem fájhat az a tricepszem ( pafff, no comment, sarkon fordultam, és elmentem a sportorvoshoz, aki elküldött egy csontkovácshoz, mert hogy valami idegbecsípődésem lehetett)

- kb fél éve amikor apám ment vérnyomásellenőrzésre, elkezdte mondani, hogy hát látom ám, magasa vércukorszintje. Kérdezi apám, honnan látja ezt, nincs is vérleletem. Kiderült, hogy a doki a SAJÁT vérleletét mustrálgatja, és adja elő a szentbeszédet...

offtopic vége, úgyhogy ennyit az ilyen majom orvosokról. Nagyon sok rendes doki van, sokan még pénz nélkül is azok, de néhány katasztrofális doki is van, akiket még a rendelő közelébe se kéne soaha engedni...

visszatérve a már lentebb említett vietnámi Kiem dokihoz ha elmész, ő szerintem megvizsgál, és megmondja, mi a bajod. Viszont ez pénzbe fog fájni, s ha jól tudom nem is kevésbe...

Előzmény: Törölt nick (457)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.30 0 0 459
mondtátok, hogy drága. ha beutal, akkor is drága? és mennyire drága?
egyébként volt az utóbbi fél évben kétszer, hogy pl hapciztam, és elzsibbadt mindkét kezem, válltól kézfejig, tökre fájt.
Előzmény: Zsoldos (458)
Zsoldos Creative Commons License 2002.07.30 0 0 458
Mondd, hogy zsibbad a karod/labád! Majd elküld MRI-re.
Előzmény: Törölt nick (457)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.30 0 0 457
háromszor körberöhögött, hogy mit keresek én ott, semmi bajom. levetkőztetett, lehajtatta a fejem, nézte a gerincem, és elhajtott...
Előzmény: Xolo (456)
Xolo Creative Commons License 2002.07.30 0 0 456
Szia!!!

az a baj, hogy ha esetleg porckorong sérv (amiről én nem tudok nyilatkozni, hogy kattog-e vagy nem) a röntgenen nem feltétlenül látszik. Pontos képet csak MRI felvétel adhat, erre beutalót kell kérned, de mint lentebb is írták, igen drága, ezért nehezen adnak, csak ha nagyon indokoltnak látják, amiről az orvos dönt. Én nem kétlem, hogy fáj nagyon, de próbáld a dokinak is elmondani. Reumatológus mit mondott?

Előzmény: Törölt nick (455)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.30 0 0 455
sziasztok, már írtam ide, most újból megpróbálom.
26 éves vagyok és számítógép előtt dolgozom. kb két éve kattog a nyakam, néha úgy érzem, ki kell lazítani, és ilyenkor mindenki elszörnyed, aki hallja, mert nagyon hangos. a céges doki ezer helyre elküldött már, reumatológia, röntgen, negatív az eredmény. most már néha annyira fáj (főleg ha kocsiban utazom, biciklizem, aerobikozom) hogy legszívesebben levenném a fejemet a nyakamról...
tudtok valamit tanácsoni nekem???
köszi
dam
Pety123 Creative Commons License 2002.07.30 0 0 454
Moll!
Köszi szépen a számot. Meg fogom próbálni. Üdv!
Előzmény: Moll (452)
prága812186 Creative Commons License 2002.07.30 0 0 453
Sfakutya!

Bocs,hogy nem válaszoltam a múltkor,de már kiléptem,és nem láttam,hogy mit írtál.
Nyaralni voltam.

Pontosan nem tudom,hogy csinálják a nyaki porckorongsérvet,de a doki mondta,hogy elől a nyaknál vágnak.

Engem még nem műtöttek,de sajna tudom mi az a porckorong sérv.1999-ben kezdődött.Fiatalabb koromban hosszútávfutó voltam.Egészen 1999-ig futottam is mindennap,mikor az egyik célbaérésem után elkezdett egy picit (szúró szerüen)fájni a derekam.Azt gondoltam biztos a terhelés miatt,de csak nem akart múlni.Elmentem orvoshoz és majd egy évig tartott mire rájöttek mi a bajom.
Akkor mégcsak egyik csigolyámnál volt sérv.Azóta 3 csigolyámnál van már.
Azt a kálváriát amit akkor végig jártam,nem kívánom senkinek.Egy évig jártam orvostól orvosig.Irigoszkópiai vizygálattól kezdve az urológusig.A CT-t és az MRI-t nem végzik el egyből.Állítólag nagyon drága dolog(kb.400.000 ft),és nagyon sokat kell rá várrni(2-3 hónap).
A beutalókról pedig csak annyit,hogy semmit nem lehet csinálni beutaló nélkül.Szóba sem állnak veled!

A reumatológusokról pedig meg van a saját véleményem:(.Nem akarok általánosítani,de nagyon nagy uraknak érzik magukat,pont az uszodajegy,a fizikoterápiás kezelés és a gyógytorna miatt.

Saját sztorim:első alkalommal mikor nála voltam megvizsgált.Bebakoltatott,lefektetett megvizsgált,adott egy beutalót MRI-re.2 és fél hónap mulva kaptam időpontot.Volt a kórházba ismerősöm ,szóltam neki,hogy kellene segíteni,hogy az időpontot hozzák előbbrébb.Hiába próbálkozott nem sikerült.Ezt elmesélve barátomnak,jól lecseszett mért nem neki szóltam!Az ő anyukája a kórházban portás.Szólt is az
anyukájának aki szólt az illetékes elvtársnak,aki két nap múlva felhívott,hogy ha tudok menjek be mert most azonnal megtudnák csinálni az MRI-t.A mikor ez meglett,vittem az eredményt a reumatológushoz.Mondta is a reumatológus,hogy uszás, gyógytorna,fizikoterápia javasolt.A gyógytornát,fizikoterápiát megkaptam.Amikor megmertem kérdezni,hogy kapok-e uszodajegyet is ,ekkor mondta,hogy vetkőzzek!Mondom: tessék?Most hoztam az MRI-tami mindent mutat,még a lágy részeket is.Dehát ha vetkőzni kell akkor hát vetkőzzünk.Nem volt elég deréktól lefelé vetkőzni,mindent lekellett vetni.Megtagadtam.Azt mondta ÍRJAM ALÁ,HOGY MEGTAGADTAM A VIZSGÁLATOT.Először még bele is egyeztem,de miközben ott várakoztam,úgy felhúztam magam,hogy mondtam neki:nem írok alá semmit.VISZLÁT.Hát annyi volt az én uszodajegyemnek.A következő reumatológus pedig a vizsgálat után megtisztelet a névjegykártyájával,amin a magánrendelése volt.:)))
(KB.így is 200.000 ft-nál tartok.Csak tudnám miért fizetek egy kisebb vagyon TB-t??)

Minimum 100 oldalas könyvet tudnék írni ezekről a tortúrákról:))))!!!!

Moll Creative Commons License 2002.07.30 0 0 452
Szia! A telefonszáma: 385-4277, és működik, bár 11 előtt nem veszik fel. 11 és 13 között érdemes próbálkozni, nekem kb. 50. hívásra szokott összejönni, hogy felveszi a titkárnő, mert nagyon sokszor foglalt.
Előzmény: Pety123 (449)
Sfakutya Creative Commons License 2002.07.30 0 0 451
Ottokar!

Nagyon örültem a hozzászólásodnak. Küldtem egy e-mail-t.

Előzmény: Ottokár (450)
Ottokár Creative Commons License 2002.07.29 0 0 450
Sfakutya! És üdvözlöm a topicot. Előrebocsátva, orvos vagyok de szakmailag semmi közöm a mozgásszervi betegségekhez, gyakorló gerincbeteg vagyok. A bajom februárban kezdődött, amikor kitaláltam azt, hogy az erősebb szervák (tenisz) végett megvetem a lábam mint egy kőszobor, úgy hogy a talpaim ne mozduljanak el. A szervák erősek és pontosak lettek, én meg szétvertem a nyakam (egy meccs kb 200 szerva). Közben nem fájt, de a garázaba már nem tudtam leállni, mert nem birtam a fejem hátrafordítani. Eleinte azt hittem valami izomhúzódás, de néhány hét múlva egyértelműek lettek a gyöki tünetek (hát-váll kar zsibbadás és fájdalom). Reumatológus, idegógyász CT, MR: 3 nyaki prckorong prothrusio. Mindenféle kezelésre járam, különféle gyógyszereket szedtem de semmi se hatott egyértrelműen de az úszást kimondottan jónak találtam. Szóval egész jól elvolta, de június elején egy kisebb orrműtéten estem át, és nem údzhattam. Június közepén reggel hirtekn szívtam egy mély levegőt, szétakadtam, ferde fejjel mentem egész nap korábban nem látott fájdalmak jelentkeztek. A folyamat nem állt meg, de dolgoztam közben és csináltam az összes dolgoma, mignem két hétre rá észrevettem hogy kezdek lebénulni. Nem volt könnyű észrevenni, mert a sokféle fájdalom elvonja az ember figyelmét. Szóval ügyetlenek voltak a kezem, és a bal karomban sem volt erő. Sürgősséggel operáltak másnap az Amerikai úton, úgynevezett ventrofixatio történt. Ez azt jelent hogy kiszedték a 3 rossz porckorongot, helyére a csípőlapátból kivett csontdarobakat illesztették, majd a 3 alsó nyaki és az első mellkasi csigolyát egy titánlemezzel összefogták (ez nyolc csavar, és nem kicsik – láttam a rtg-t). Az utolsó éjszaka semmit nem aludtam már, vergődtem a fájdalomtól. Most 4 hete volt a műtét, fájdalom nincs. Némi zsibbadás, és sok izomgyengeség maradt mert: elhanyagoltam, és nem időben operáltattam magam! Remélem ezek jó része visszafejlődik majd, bíztatnak is ezzel. Szóval, mivel a műtét utáni fájdalmaktól félsz, meg kell nyugtassalak efelől. A porckorongsérves fájdalamak azonnal elmúltak, másnap már felkeltem és 3 nap múlva otthon voltam. A problémát különféle hátizomgörcsök okozták, amik kb. Két hétig kinoztak (2 óránál többet nem tudtam aludni miattuk, és legalább egy óra kellett hogy kimozogjam azokat), de ezek szerintem a különféle korábban kialakult kényszertartásaok stb. Miatt voltak. Az utolsó hetekben állandóan lógattam fejem, meg hasonló borzalmak. Azt bátorkodom tanácsolni neked, hogy egy bizonyos ponton túl nincs más megoldás. És még valami, az idegsebész szerint is: a műtét egy lehetőség a gyógytorna elkezdésére,amit életfogytig kell csinálni! Jobbulást kívánok!
Pety123 Creative Commons License 2002.07.29 0 0 449
Hello!

Régebben olvastam a fórumban egy bizonyos Prof. Kiem-ről. Meg tudná mondani nekem valaki, hogy hol lehet a dokit fellelni. A régebben megadott telefonszám nem működik. A cimet még nem próbáltam.

Előre is köszönöm.

Zsoldos Creative Commons License 2002.07.26 0 0 448
Szerintem, ha a fürdő a végcél, akkor a háziorvos után reumatológus, vagy sebész, vagy neurológus. Nem hiszem, hogy a háziorvos rögtön sebészhez küldene
Előzmény: Moll (447)
Moll Creative Commons License 2002.07.26 0 0 447
Akkor az a lényeg, hogy először háziorvos, majd a sebész, utána reumatológus, onnan fürdő :-))

Köszönöm!!

Előzmény: Zsoldos (446)
Zsoldos Creative Commons License 2002.07.25 0 0 446
Engem a neurológus küldött MRI-re. Ha az közelebb van, menj hozzá. Persze oda is kell a háziorvos beutalója tudtommal.
Előzmény: Moll (445)
Moll Creative Commons License 2002.07.25 0 0 445
Köszi!

Akkor ezek szerint újabb MRI felvétel készítéséhez vissza kellene menni ahhoz a gericsebészhez, akinél 6 éve járt...

Viszont lehet, hogy megpróbálunk csak így, telefonon bejelentkezni egy reumatológushoz, és talán a fürdőjegy-téma is összejön.

Előzmény: Xolo (444)
Xolo Creative Commons License 2002.07.25 0 0 444
Szia!!

A barátnőm háziorvosi beutalóval ment a reumatológushoz, de én úgy tudom, hogy a nélkül is el lehet menni. Nem tudom, milyen a reumatológusotok emberileg, de az tuti, hogy akinek ilyen panasza van, annak jár a fürdőjegy, csak az a kérdés, hogy odaadja-e a doki, vagy nem. Elvileg ha nem szemétkedik, adnia kell, persze mondhatja azt, hogy nem indokolt...
A pontos szabályt ugyan nem ismerem, de beutaló nélkül is lehet menni a szakorvoshoz, ez biztos...

Az MRI felvétel készítéséhez tuti kell beutaló, neki azt a gerincsebész adta. Az üllő út 5X szám alaltt található Raditec nevű helyen készítették, ez kb az Üllői út, Ferenc krt találkozásánál van.

Előzmény: Moll (443)
Moll Creative Commons License 2002.07.25 0 0 443
Szia Xolo!

Reumatológushoz csak beutalóval lehet menni? A páromnak is jó lenne néhány ingyenes fürdőjegy, mert ha mi finanszírozzuk, elég húzós.

Neki újabb MRI felvétel is kellene: azt sem tudjuk igazán, hol csináltassunk, az előző még katonaság alatt készült. Először a háziorvossal konzultáljunk? (200 km-re van innen....)

Előzmény: Xolo (433)
Zsoldos Creative Commons License 2002.07.19 0 0 442
Nem csoda. Másnap az embert felállítják, hogy sétáljon :)
Előzmény: Sfakutya (441)
Sfakutya Creative Commons License 2002.07.19 0 0 441
Zsoldos!
Jó olvasni a leveledet, kicsit megnyugtat. Én főleg a műtét utáni fájdalomtól félek. De igazad van, mennyivel jobb a műtét után, mert akkor már túl van rajta az ember. És az, hogy már másnap sétáltál, az csoda.
Előzmény: Zsoldos (440)
Zsoldos Creative Commons License 2002.07.19 0 0 440
Igazából maga a seb érzékeny volt, de nem nagyon. Inkább csak húzódott egy kicsit és hát azon kellett feküdnöm, de ki lehetett bírni. Egy jó kis horzsolás sokkal jobban fájt volna. Bármikor kaptam volna fájdalomcsillapítót, ha kérek, de csak a műtét utáni éjszakára kértem. Utána már nem kellett. A lázam ment fel inkább, de az nálam gyorsan megy.
Altattak, injekcióval. Azt a részt már kifejezetten vártam - bár egy kis félsz azért volt bennem miatta, de ez szerintem természetes. Nagyon jó dolog altatásból ébredni, tudva, hogy túl vagy az egészen. Hányingerem sem volt, talán egy kis émelygés, de szerintem abba már az éhség is közrejátszott. Egy nappal a műtét után pedig már sétáltam a folyosón.
Sfakutya Creative Commons License 2002.07.19 0 0 439
Altattak? Rendesek voltak?
Előzmény: Zsoldos (436)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!