Hát lehet, hogy túlértékeltem ennak a vonalnak genetikai potenciálját, de láttam több helyen remek, hasonló megjenésű versenyzőket, melyek nagy hatással voltak rám. Meg lelkesítene, ha lenne egy gyors magyar "törzs", ami több tenyésztőhöz is elterjed, nem csak ez a buzi Janssen, amivel már tele vannak a galambházak és ásítok, ha meglátok egyet.
A tőle kikerült galambok azért voltak sikeresek, mert kevés jutott belőlük az illetőnek, és ha azok között egy jó volt, rákoncentrált. Nem szembesültek a bőség zavarával. De lehet, hogy a dolog titok marad, csak kapirgálhatjuk az igazságot.
A Sötét Hím és a Kupak kettő. Szerintem ott hibázott, hogy a rokontenyésztést papírra végezte, és nem képességre. Ezek között pedig nehéz kiigazodni, ha nem engedi magához közel azt az igazságot, hogy a rokontenyésztett is lehet rossz galamb. A törzs pedig az, ahol a tenyésztő elkötelezi magát egy galamb mellett. Éppen azért soroltam a rengeteg tenyészvonalát, hogy érzékeltessem, ő eddig nem jutott, mindent keresztbe-kasul szaporított. Nem is tudom, ki használja itt a pancsolás szócskát erre, de valahol olvastam... :-)
Jó, hogy visszajöttél. Amennyire tudom, Gyerkónak annyi szerepe volt az egészben, hogy nála volt az a sötét hím (biztos a Kupak), amit említesz, ami jó örökítő volt. Csinált szoros rokontenyésztést vele és az ebből kikerülő galambok máshol is beváltak a tenyésztésben. Később, amikor felkapták a dolgot, újabb kemény rokontenyésztést végzett a hím már eleve rokontenyésztett utódai között, már csak azért is, mert ezeket megvették. Abban az értelemben nem volt törzs, hogy Gyerkónál valóban nem volt egy áttenyésztett, több nemzedékből álló, versenyképes, egynemű-egyarcú állomány, de volt egy rokontenyésztett mag és voltak jobb-rosszabb keresztezett versenyzők. Ugyanakkor voltak mások (Juhász, Göndöcs és többen), akik a Gyerkó-keresztezett galambokat szelektálták, egymás között szaporították és a rokontenyésztettekhez visszapárosították. A jellegzetes típus még most is fellelhető pl Jakabnál, de láttam ezeket szegény Vercseg dokinál is, halála előtt. Ha ezt nem nevezzük törzsnek, akkor nagyon szigorúak vagyunk e fogalommal, és nem is volt a világon talán 10 törzs se.
Sosem volt Gyerkó-törzs. Anker (és Kottek) fénykorában megszerezte a neki legjobban tetsző galambokat. A Sötét Hím (2564-es): egy Leus fészektestvérpár egy-egy Symons-szal és Desmet-Matthijs-szal párosítva, és a két párosítás fiú-lány ága párban, elég rokon, tulajdonképpen a Leus-re féltestvér párosítás. A fő hím a Kupak, ez ha jól emlékszem, a sötét hím rokontenyésztett unokája párban Anker Extra Rappe tojójával (dr. Linsen [Janssen, kis Delbar-ral fűszerezve] * Stichelbaut) párból kelt. De jelentős Devriendt vér is volt nála, na meg a Plastronok (De Baere galambok.) Aztán a Klare vonal. Stb. Nem tudta összeszedni őket, és ezt felismerve villámgyorsan mindet eladta. Később visszaszerzett belőlük, de nem ment sokra. Ekkor újabb törzseket szerzett (Roger D-Matthis, Imbrecht, stb.) Ez már végképp betette a kaput.
nekem tipesem van, eddig kiválóan működött, de a múlt héten kétszer is kihagyott. az antenna egy falapon van, az meg egy rézhálón - az a kijáró alja.
fura, de megpróbálom kideríteni, mi lehet az oka.
mellesleg sporik, tudjátok, hogy új hold van? (ha jól néztem) a hold járása lényegesen befolyásolja a halak aktivitását is (gyakran horgászom), szerintem a galambokét is. de vajon hogyan?
ez valami új újságban van? 2 hónappal ezelőttiben az "öreg vagyok egyre nehezebben megy" szöveg volt és csak a tenyészekre vonatkozott az eladási szándék. most olyan versenycsapata van, hogy biztos nem hagyja abba. meg amúgy se. erről szól az élete.
muszáj ismernem mivel egy egyesületben nyomjuk. pár év mélyrepülés után most feltámadt és kerületi bajnok lett. a felszámolást nem hiszem. eladó galamb ott mindig van. jó is akad biztos. sok betekintést nem enged galambászatába...nekem.
alap megát. azért azt, mert itt monoron van az importőre. 100 rugó volt kis antennával. gyűrűk, közös költség...kb 125 volt a vége. gond nem volt vele.
a kezesség nálam sem jellemző. egy nagymenő múltkor írta a szaklapban, hogy csipasz koruktól ezerszer kézbeveszi őket. irigylésre méltó. majd ha nyugdíjas leszek. talán.