Misike egyértelműen fiú,a vajdahunyadi kiáll.vásáron vettük együtt Kidával.Ez a sors játéka,nekem tetszett meg,csak Vili miatt nem vihettem haza,így vette meg Kida, én pedig megkaptam az "énekét".
Tegnap beköltözött a siálykákhoz,valóban nagyon társaságra vágyó kis madár,még helyére irányítottam,de azt hiszem,ha nagyon akarja ott hagyom,jól elvannak és nem árt vele senkinek.Nyilván azért is fogadták be oly könnyen mert viszonylag kistestű,Vili sokkal nagyobb,méltóságteljesebb volt,ő pedig olyan kis hebehurgya,beillik a csivitelők közé.
Ki kell várni a megfelelő pillanatot, biztosan sikerülni fog! Csakhát az idő az nagy úr!
Igen, szuperjó ez a vakáció! Ha nem lenne, mi sem lennénk, merthát szünet nélkül nem lehet gyerekekkel foglalkozni úgy, hogy a már eléggé kivékonyodott idegszálainkat újra ne sodornánk :o))
Ezelőtt kát nappal érkeztünk haza Budapestről, az utolsó napon hirtelen beborult, esett is az eső, de csak, hogy elverje az út porát, és hogy minket hazaútra biztasson :o)
Azért még legalább nektek elég sokáig tart a szabadság, az iskola kezedésig, használjátok is ki, amit lehet.
Mi meg még mindig a lakáscserével vagyunk elfoglalava, de már nem bízom, hogy öszejön valaha:(( Végre megtaláltuk volna, ami nekünk tetszik, de most meg a mienket nem lehet eladni, sajnos rengeteg az eladó lakás és áll a piac....
Még szerencse, hogy nem létkérdés, ha nem, akkor maradunk és élünk tovább, ahogy eddig. Az van gondban, akinek mindenképp el kellene adni valami miatt (válás, haláleset stb.)
Mostanában itt elég változékony az idő, napokig viharos szél fújt, ma meg már megint olyan meleg van, alig kapni levegőt, de eső sajnos nem képes esni....
További jó hétvégét és kikapcsolódást a családodnak is, puszi:Margó
Itt vagyok én is :o)) Csak hol itt, hol ott csavargok :o)))) Ráadásul egy héttel ezelőtt kivettük a szabadságot és elhúztunk itthonról :o) A kicsinyeket is, akik idővel már felcseperedtek, hozzáengedtem a többihez, úgyhogy már 15-en vannak kint a röpdében... Iigy anyunak nem volt különösebb gondja az etetésükkel. No, de már itthon is vagyunk, hamar eltelik a jó...
Gratula Boszoke a kanárihoz! Kidana is büszke lehet rá, nagyon szép madár! Jó ellesz majd a "diiszes"társasággal :o)) Csakhát meg kell szokja Misike az új helyet. Hangicsálni nem hallottad? Vajon nem hiim-e? A tojó madaraimnak nemigen láttam még "felturbósodni" :o) a tollát a feje búbján... De a hiimeknek annál inkább.
Nagy volt az izgalom nálunk tegnap délután.Örökbefogadtam Kidana kanáriját,magányos volt nála és úgy gondoltuk ,hogy itt talán a vidám kis csivitelők között jobban érzi majd magát.
Beköltözés az új otthonba.
JÉÉÉÉ hová kerültem???
Széjjel kéne itt nézni egy kicsit...
Fogadóbizottság is van.Hát ezek meg mifélék???
Néma csend és pislogás mind a két oldalon.....
új otthában a Misike nevet kapta,egy kis kézzel nevelt kékcinegére emlékezvén,ugyanis neki is felturbósodik a fejetetején a toll,ha beszélek hozzá.Nagyon édes kismadár.
Sziasztok, már megint elszállt, amit írtam, sőt képet sem tudok iderakni.
Most újra próbálkozom....
Manócska sajnállak, gondolom megviselt a munkahelyváltás, bizony nem kis gond ez manapság, és még hozzá a többi probléma...
Az a baj, hogy mindig több jut a rosszból, mint a jóból:((
Boszoke sajnálom a kis töröttlábut is, bizony néha a mi hülyeségünk miatt szenvednek szegény kis kedvenceink, pedig mennyire szeretjük őket...
Ebből Te is tanultál, gondolom. Talán azért helyrejön szegényke, annyit kibírnak ezek a csöpp kis jószágok...
Nálunk is változatlan a helyzet, néma csend a kalitka körül. Ilyenkor szinte el sem hiszem, hogy télen újra zeng a dal teli torokból..... Elég sok pihe van megint, biztosan ez is megviseli őket.
Hoztam egy kis szépségest, legyen szinesebb a topik.
Tényleg, most jut eszembe Timba is jól eltűnt, de Gabi is rég járt erre.....
Mindenkinek további jó nyarat, sok örömet és kevesebb bánatot kivánok:Margó
Mi is megvagyunk,csak Vili kalitkája néz rám üresen.Próbáltam betelepíteni sirályka párokat,egynek sem jött be,mert őrült módjára küzdöttek,hogy visszakerüljenek a többihez a nagy ketibe.Nehezen állt helyre náluk a béke,mióta Vida Joci fehér tojói betették a lábukat,de most minden délután szabadon vannak,8-ig úgysem lehet kinyitogatni az ablakokat és így szent a béke.
Már a papik s ki mernek jönni,ha a siserehad szabadon van,korábban ugyanis teljesen nevetségesek voltak,ahogy őrizték szó szerint az "" otthonukat"" ,ezektől a rémesen szemtelen kis betolakodóktól....Flóri egészen jól énekel kanáriul papagáj létére.
Baleset is volt,káka pintyőkének összetörtük a lábacskáját,még vérzett is,nagyon sajnáltam szegénykémet.Eltűnt ugyanis kb.két hete,mindenhol kerestem,mit látok ül a háló sarokban egy mozgatható villanyradiátor alatt.Amikor azt kigurítottam a sarokból,kiderült, a kis pintyőke olyan közel volt guruló lábához,hogy az átment rajta és összetörte..Tanulság : semmit nem mozgatunk,csak a madárkát kell kikergetni.Teljesen az én hibám,kergetni sem kellett volna,egyszerűen nem tudom mi a fenéért nem hagytam ott békében.Olyan aranyosak vele a többiek,mindig közrefogják az ülőrúdon,szinte támogatját,mert még most is van,hogy felemeli kis sérült lábát,nem tud olyan jól fogódzni vele,mint az éppel.
Redsiskin, a hétvégén kifogtam a röpdéből az idei kelésű mozambiki csicsörke fiataljaimat. Külön kalitba tettem az Egyeskét, a kis tojódat. Majd alkalomadtán megbeszélhetünk egy gazdicsere akciót.
Mit szólnál ahhoz, ha a másik gyűrűs fiatalomat, a Hármaska kiskakast is oda adnám neked, cserébe egy idei kelésű hímedért? így mindkét kiállításra szánt gyűrűs madaram nálad lenne és így talán könnyebben el lehetne őket juttattni a versenyekre a te tűzcsízeiddel egyetemben?
Sziasztok - szia Margó - rég jártam erre én is - de nincs nap hogy ne gondoljak rátok - ahányszor MOzcsi főherceghez megyek - eszembe jut ez a topik is.
Kicsit összejött nekem a bajokból - munkahelyet váltottam- betegek a kutyáim- sok rossz hir- nagyon kedvem sincs topikolni - de ahogy irtam- mindig eszembe juttok.
Kismadárkám- még mindig vedlik - pedig vettem neki a vedlésre való tápot. Most a felső tollacskák jönnek - csupa sárga pihe minden.
Már dalol ha kedve van- de az a régi reggeltől estik való dalolás még nincs- pedig hiányzik nagyon.
Válogat továbbra is - a drága - márkás magocskákat otthagyja - rájuk se néz - szidom is - hogy megveszek neki minden fincsit - ő meg nem kéri -
A saláta levél viszont nagyon bejön- alaposan kiszáritom- nehogy vizes legyen- és azonnal rá is veti magát - ahogy beteszem hozzá.
Remélem mindenki jól van és egészséges - mindenki nyaral - vagy pihen- vagy esetleg dolgozik ?- nem baj azt is kell.
Redsiskin annyira sajnálom hogy nem jutottam el hozzád - de semmi sem ugy alakul ahogy én szeretném.
Persze nem panaszkodom- csak ugy mondom a magamét - 8-))))
Kicsit leült a topik, úgy látszik mindenki "nyaral" és inkább mással foglalkozik, nem a gép mellett ücsörög.... Néha Csicsörke tartja a frontot, dicséret érte!
Boszoke, Manócska, Gabi és Többiek, remélem mindenki jól van a madárkákkal együtt. Az enyémek most nagyon elülnek, mint a babukák.... Most megint elég sok tollpihe van, úgy látszik még be sem fejezték, már újra kezdik, vagy inkább egyfolytában vedlenek. Valószínű nekik is meleg a tollruha:))
még mindíg úgy tűnik, hogy tojó lesz a drága, viszont ki kéne fognom őt a röpdéből, ezt megpróbálom véghez vinni a hétvégén, és ha gondolod, utána oda is adhatom. azonban majd szeretném őtet versenyeztetni a másik gyűrűs fiatalommal egyetemben majd az ősszel (Karcag + Olaszország), de addig majd még ezt megbeszéljük...
Egyébként érdekesmód egyedi eltérések is vannak az izlésükben, például az egyik mozcsi párom rá sem bagózik a paprikacsumára...
A lisztkukacot én egy egyszerű kis Díszállatkereskedésben veszem. Szeintem horgászboltban nem árulnak lisztkukacot...
Én
pintymagkeveréket (plusz egy kis kendermag és négermag) szoktam csíráztatottni. A standard kanárimagkeverék nem jó (a lenmag nyákképzése miatt)!
Módszer:
- kis tálkában mag+víz, hogy ellepje a magokat, így
egy nap áztatás
-
majd szűrőn jól átmosni
- vissza a nedves magokat a kistálkába és alufóliával lefedni, majd újabb egy napig állni hagyom
- végül jól átmosni, jó nedvszívó képességű papíron pár percig száradni hagyni, majd madarainknak tálalni :))
A lényeg, hogy 1-2mm nagyságú kis csírakezdemények megjelenjenek a magokon (a tápértéke ilyenkor igen magas). Ha ennél nagyobban képződnek (0,5-1cm) akkor már csak inkább átesik a zöldeleség kategóriájába, és némileg csökken a tápértéke.
Nyári nagy melegben a csíráztatási egy-egy nap lecsökkenthető fél-fél napra is. Vagy ilyenkor akár elhagyható az alufoliázás is, mert már akkor megjelennek a kis csírakezdemények, ha egy napig áztatjuk a magokat a vízben.
- A mozcsi fiókaneveléshez ajánlott a lisztkukac adagolása. Nálam legalább napi 2x6-et elfogyasztottak. Habár van egy tojóm, aki egyáltalán nem nevel lisztkukaccal.
- A tojásos-lágyeleség feltétlenül szükséges (Én 2db 30 percig főtt tojáshoz adok egy lapos mokkáskanálnyi Promotor 43 vitaminkészítményt (ez naposcsibés-gazdaboltban is vásárolható por alakban, baromfik esetében 2g/kg takarmány koncentrációban javasolják). Ehhez még kb. 15 mokkáskanálnyi Orlux egzótás lágyeleséget is adok és egy mokkáskanálnyi mézet és egy kis szépiareszeléket.)
- Érdemes még csíráztatott magokat is felajánlani etetés céljából (24órás áztatás: pinty magkeverék+négermag+kendermag.)
- Ekkor fürtösköles is folyamatosan legyen tálalva.
- Napjában kétszer adok nekik friss eleséget, reggel és délután.
2. időszak:
- Napjában már csak egyszer adok nekik friss eleséget reggel: tojásos-lágyeleség + csíráztatott magokat (a liszkukacot már elhagyom)
- Ekkor feltétlen fürtösköles folyamatosan legyen előttük.
3. időszak:
- Ilyenkor már ugyan azt kapják, mint a nagyok:
A rendes magkeverék mellé (A mozambiki csicsörkéimnek én adok standard kanári és pinty magkeveréket (Vitakraft, Vogel) egy-egy arányban összekeverve szélesebb etetőtálkában tálalva, hogy jobban tudjanak a magok közt válogatni.) kapnak még 1-1 valamit az alábbi csemegék közül:
1 naposan: tört kemény tojás és saláta levelet teszek a tojónak. (természetesen a mexokott etetőben magkeverék mindíg benn.)
3-4 napos: a belekeverek egy kis zsemlemorzsát pirospaprika port, saláta
kb 6-7 naposan nyílik a szemük.
1 hetes: teszek még ezekhez őrölt kukoricát, vagy valamilyen őrölt magot.
kb 16 naposan kilépnek a fészekszélre, 19 naposan kirepűlnek.
Mindvégig keverek hozá őrölt tojáshéjat.
Ilyenkor még hagyom pár napig a tojóval, de nagyon kell figyelni: ha megint beindul, akkor nehogy a kicsikről tépje a tollat, mert halálra csípi őket.
Azonnal kivenni a kicsiket!
kb 3 hetesen külön kalitkába, és beteszek kisszélű nem mély valamiben az előbbi tojásost és zöldet apróra vágva. Vizet ilyenkor még nem isznak.
pár nap múlva csökkenteni kezdem a tojásos kaját -ekkor mátr víz is van- és lassan rákapnak a magra.
ami keverék.
Ki milyet szokott venni?
Én 35% repce, 35% fénymag, 15% vörös köles, -fehér héja kemény nekik, még a vörös is de azért azt némelyik eszi- muhar, len, kendermag, hántolt zab.
Zöldség: saláta, kelkáposzta, karfiol levél, karalábé levél, és az erkélyemen van állandóan - én békalevélnek hívom- valami vastag levelű zöld amiről egész tavasztól őszig csipkedem a leveleket nekik. ez évelő, kinn maradhat a balkonládában és semmi baja nem lesz. kora ősszel kezd halványlila jellegtelen virágot hozni.
Az első két videó az szenzációs, ráadásul a leírás szerint Ugandában készült, ahol az ssp. barbatus, azaz a Serinus mozambicus barbatus alfaj az elterjedtebb (alternatív angol név: Uganda Yellow-fronted Canary). És most nyert visszaigazolást az elképzelésem, hogy az Alf nevű mozcsim is ehhez az alfajhoz tartozik!!! Mintha az Alfot láttam volna a videón :))
Ellenben kételyeim vannak, hogy a 3. videón nem-e egy Serinus sulphuratus-t (Brimstone Canary) láthatunk (itt vannak erről a madárról videók: http://www.hbw.com/ibc/phtml/especie.phtml?idEspecie=8881 és valyon a 4. videón pedig nem-e egy Serinus capistratus figyel…
hol is tartottam a serinus fajok felsorolásában... ja igen, itt: :))
19.
Serinus frontalis (Western Citril)
- frontalis: Mts. of ne,ce,se Zaire, Uganda, se Kenya, Rwanda, Burundi and extreme n Zambia, around s L. Tanganyika; highlands of w,c Kenya
A pici madarak maradék tollpihéje :o) Ugyanis mikor kikelnek, csak szőrszálak állnak ki belőle :o)) Aztán kezdenek tokosodni és rendes tollat növeszteni amivel ugye, majd repülni is lehet :o)) Teszek be képeket ezekről a fázisokról, remélem sikerül...
még egyszer gratulálok! amint elhagyta a fészket a kancsi :)) akkor feltétlen rakjál fel róla képet, naggyon kíváncsi vagyok...:))
hát igen, azt már én is több helyről hallottam, hogy jobb ha a kanári a tojó, de hát mindegy, most már ebben a második évben még együtt hagyom a mozcsi tojót a kanári hímmel, aztán majd meglátjuk... igen valószínű, hogy ez az ivari eloszlás a szűk keresztmetszet nálam...
szép nagy a kerti röpdéd, esetleg arról is feltehetnél egy fotót :)
Rájöttem, hogy az nb1-es honlapunkon miért sasnak diagnosztizálták az uhut, hát talán azért, mert figyelmetlenül olvashatták el a kép címét a szerkesztők, ugyanis az uhu angol neve Eagle Owl azaz "sas bagoly" :))
A finn-belga meccset egy uhu miatt kellett félbeszakítani, ami berepült a pályára. Másnap átnézték a stadiont, de nem találtak fészket, vagy fiókát. Csak egy éjszakázóhelyet, és a személyzet is megerõsítette, hogy hónapok óta látják a madarat. Úgy tûnik 34ezer nézõ kicsit sok volt neki....
Azóta komoly hírnévre tett szert ez a szerencse bagoly, ugyanis 2:0-ra nyertek a finnek a belgák ellen június 7-én!