Keresés

Részletes keresés

sztgyi Creative Commons License 2005.10.31 0 0 26

Olyan könnyedén, elgánsan fogalmaztál: "Egy félhenger palástja van felcsavarva a tengelyre ..."

 

Ha csak gondolatban csavarok fel egy félhengert, akkor az összevissza torzul! Vagy próbáljam ki?

Előzmény: BXD (22)
sztgyi Creative Commons License 2005.10.31 0 0 25

Szuper!

 

Lehet, hogy abbahagyom a sörkollektor építést, és áttérek!

Ez komoly gépmunka hátteret igényel (tengely, csapágyazás).

Nem nagyon figyeltem eddig, de mifelénk nem túl jellemző a szeles idő. Vagy jó magasra fel kell nyomni, ott biztos van szél.

 

Azért a kisebb méretűek 3m/s ( ~11km/ó) vagy 5m/s (~18km/ó) szélnél működnek, de ez már elég komoly szél!

 

Láttál Te esetleg ebből eredeti működőt, vagy hallottál valakitől ilyenről? (Személyes élmények érdekesek lehetnek!)

 

Most megyek windsidékhoz méreteket/adatokat tanulmányozni!

Előzmény: BXD (22)
baltech Creative Commons License 2005.10.31 0 0 24

Szerintem bármilyen autogenerátor (kivéve persze egypár szésőségest) alkalmas a szélkerék mechanikai energiájából áramot termelni.

Ha nagy szélkereket építesz akkor több generátort is rakhatsz rá, persze mindegyiket a saját fesszabályzójával, jől megférnek egymás mellett, még ha egy akksira dolgozik az összes is.

A gyorsítóáttátelt én mikrobordás szíjakkal, (esetleg fogaskerekekkel) oldanám meg, mert ennek jobb a hatásfoka mint az ékszíjnak.

12V-os generátor is tud tölteni 24V-os akksikat, csak a fesszabályzót kell 24V-osra cserélni, persze nagyobb fordulat kell neki mintha 12-t töltene.

Az elindulástól nem kell félni, amíg a generátor nem gerjed fel, addig nem fékezi a hajtást.

Öngerjesztésűnél ez kb500-1000 1/min -nél következik be.

 

Kisfordulatu (100-300) generátort nem fogsz találni.

Előzmény: pepii (21)
baltech Creative Commons License 2005.10.31 0 0 23

Sziasztok!

 

Én már régóta agyalok egy széllerék építésén, de én elsősorban nem elektromos áram termelésére, hanem egy hőszivattyú meghajtására szeretném használni.Napkollektorral kombinálva szerintem egész jól le lehetne vele csökkenteni a fűtés számlát.

A polgármesteri hivatalban utánaérdeklődtem: 6m-es árbócmagasságig nem engedélyköteles. Szerintem egy átlagos kertvárosi részen 10-12m alatt nem érdemes kísérletezni.

A hivatalnok kiscsaj azt mondta, hogy adjak be egy elvi engedély kérelmet, aztán majd kiderül.(amióta ő ott van, azóta nem fordult senki ilyen kérelemmel hozzá)

Van egy barátom aki most készíti CNC vezérlésű légcsavarmaróját, amivel kb 2800mm hosszúságú tollakat lehet faragni. Ebből gondoltam 3-at, így az átmérő majdnem 6m.

A honlapokat nézegetve egy ekkora átmérőjű szélkerék közepes szélben akár 5-7KW-os teljesítményt is nyújthat, amellyel egy klímakompresszort hajtva hőszívattyút tudok üzemeltetni.

BXD Creative Commons License 2005.10.31 0 0 22
Mindjárt három kép!

Nos néhány kép a prototípusról.(ha sikerült a beszúrás, még nem csináltam ilyet.)


sztgyi kérdezte:
>>Te mekkorát építettél meg?
A lapátok magassága 480mm, egy szárny átmérője 100mm, a befoglaló henger átmérője kb 240mm.

>>A lapátoknak adtál-e valamilyen profilt?
Egy félhenger palástja ven felcsavarva a tengelyre, Arhimédesz már biztosan adott neki egy szép nevet annó, de nem tudom definiálni ennél jobban.


Nincs gond a kiegyensúlyozással nagyobb fordulat esetén?
A képen látható próbálkozásnál van gond sajnos, mert a tengely műanyagból készült és megcsavarodott a "gyártás" során ezért a teteje üt valamennyit. A nagy verziót
már fémcsőre tervezzük.

Jelenleg az üresjárási viselkedést tudom csak vizsgálni, a generátor állórészén "faragnom" kell, el is van távolítva. A lemezelést sajnos meg kell szüntetnem. Akkora a mágneses térerő, hogy ekkora lapátokkal terhelés nélkül sem indul meg.Ez nem gond csak plusz munka.

Szép napot, jó szelet!
Előzmény: sztgyi (20)
pepii Creative Commons License 2005.10.31 0 0 21
A toltesszabalyozasra nem lehetne felhasznalni a szemelyautokbam hasznalt toltesszabalyozokat? A kocsikban kulombozo fordulatszam mellett egessz jol mukodnek.

Esetleg lenne valakinek valami otlete milyen generatort lehetne felhasznalni aminek eleg lenne a percenkenti 100-300 fordulatszam itt mindenekelott valami olyanra gondolok amit meg lehetne szerezni bontokbol vagy valahonnan ahol nem kell otthagynia az embernek a gatyajat is. Ezt lehetne egybeepiteni a tengellyel.
Előzmény: BXD (18)
sztgyi Creative Commons License 2005.10.31 0 0 20

Hello BXD!

 

A múltkor azt kérdeztem merre laksz? Most már tudom, hogy egy nagy erdő mellett!

Mert marha nagy fába vágtad a fejszédet, az biztos!

 

Lenne néhány, olyan nem igazán szakmai, de nem provokatív kérdésem. Kérdeztem volna rögtön, de előbb nézegettem a winside oldalt.

 

Azt írod, hogy az eredeti winside 25%-os méretű változatát építed. Én itt több mérettel találkoztam 1, 2, 4méteresek. Te mekkorát építettél meg?

 

Lenyűgöző ez a megoldás! Mondhatni nyugodtan, SZÉP.

 

A lapátoknak adtál-e valamilyen profilt (gondolok olyanra, mint pl. a légcsavar - repülőé) ?

 

Nincs gond a kiegyensúlyozással nagyobb fordulat esetén, mint pl a gépkocsi kerekének dinamikus centírozása. A csapágyazás, ill a generátor miatt kérdezem.

 

Ha többet árulnál el, értelmesebb lérdéseket lehetne feltenni!

 

Nemcsak nagy fába vágtad a fejszét, bele is nyúltál a darázsfészekbe! Itt a fórumra gondolok. Nem fogunk Neked békét hagyni. Ez a téma legalább akkora fogás mint a sörkollektor, ha nem nagyobb. Egy biztos, drágább.

 

Nem akarom hosszúra nyújtani, várom soraidat (meg gondolom még sokan) !!! 

Próbálj meg betenni valami fotót! Légyszi!

hnehnszb Creative Commons License 2005.10.30 0 0 19
(Igen, mert láttam a Napenergiás topikban hogy ez is fel fog jönni hamarosan és ez egy könnyen hozzáférhető, ám hibás információ.

És valóban, az UPS-ek invertere nem nagyon bírja ezt a fajta igénybevételt.)

Szeretettel:
Szalma
Előzmény: BXD (17)
BXD Creative Commons License 2005.10.30 0 0 18
Blokkséma szinten ez valóban így van, de a részletekben lakozik a patás maga.
Megoldandó gondok:

1 A töltésszabályozás, túláramvédelem: ha nagyon leterheljük a generátort a szélkerék nem tudja felpörgetni. Ha nagyon pörög mikor leterheljük valami füstölni fog.:))
2 A generátorunk szeretne akkor is áramot termelni (véletlenül fúj aszél) amikor az akkuk fel vannak töltve.Az üresjárat pazarlás ha már egyszer működik.
3 A megfelelő feltételek teljesülése esetén nullátmenet kapcsolása mellett átkapcsolás a hálózatról az inverterre (UPS).

Az ólcsó inverter szerintem nem alkalmas általánosan szinuszos feszültségről működő eszközök üzemetletésére.A kapcsoló üzemü tápos cuccok bírják, mert ott úgyis egyenirányításra kerül először a hálózati feszültség..
A valós szinuszos inverter árából meg sztgyi kolléga kanadai tanulmányútra tudna menni.:))

Jó szelet, szép napot!



Előzmény: pepii (14)
BXD Creative Commons License 2005.10.30 0 0 17
Ezt a hozzászólást jól megfontoltad! Mintegy másfél év telt el a felvetés óta.:))
Előzmény: hnehnszb (13)
BXD Creative Commons License 2005.10.30 0 0 16
Az áttételes rendszerekkel az a baj, hogy az álló szélkereked elindításához akkora nyomaték kell ami csak magas szélsebességnél, vagy nagyon nagy átmérőjű szélkerékkel érhető el.
A profi rendszerek mind a meghajtott tengelyre szerelik a generátort.A gépkocsi generátorok használata nem előnyős a magas névleges fordulatszám és a külső gerjesztési igény miatt.
Előzmény: pepii (12)
BXD Creative Commons License 2005.10.30 0 0 15
Találós kérdés a megfelelő széliránnyal kapcsolatban:
A város ahol vagy fúj a szél vagy harangoznak.


A szélsebesség mérése hiteles műszer nélkül nehéz ügy, inkább fordulatszám mérésen
gondolkodom.Egységnyi idő alatti impulzusszámlálás részemről kivitelezhetőbbnek tűnik mint a szélsebességet konvertálni valamilyen feldolgozható formába.
Előzmény: sztgyi (11)
pepii Creative Commons License 2005.10.30 0 0 14
Sziasztok
Mar leirtam ugyanezt a napenergia topicba, de leirom ide is, tehat
Nezegettem a windside.com-ot es felmerult egy otlet a hazilag kivitelezesre reletiv olcson.
Leirom (tudom, hogy off de itt van elet es iq is :) kerlek velemenyezzetek.

Nos, a forgo resz legyen olyan mint a windside.com-on eleg jo parameterjei vannak.
Alatta egy megfelelo ekszijas attetel egy 24 V-os dinamora vagy alternatorra amiket teherautok hasznalnak vagy esetleg 2 darab 12 V ra szemelyautobol (termeszetesen bontobol) vele egyutt beepiteni a hozzajuk tartozo feszultsegszabalyozot.
Az attetelt valahogy ugy kene megoldani, hogy mar kis szelben is 1500 ford/perc legyen az alternator fordulatszama egy autovillanyszerelo tanacsa alapjan. Mivelhogy ennyi kell, hogy ongerjeszto legyen? vagy valami ilyesmi. Az autokba is meglehetosen szelles fordulatszam tartomanyba mukodik ezert szerintem jo lesz kolombozo szelsebessegeknel is. Tehat ezzel (ezekkel) az alternatorral feltoltunk egy 24v-os akumlatort vagy 2 sorbakotott 12V-at amiket rakapcsolunk egy mezei UPS szunetmentes tapegysegre (az eredeti akumlatorok ki az helyukre bekotni a nagyteljesitmenyu 80-150 amperoras akumlatort).Azert 24 V mert tudtommal az UPS ek 24V-ot hasznalnak az APC biztosan 24 V-ot.
ezutan 2 alternativa jutott az esembe:

1- Az UPS -t rendesen rakotni a hallozatra egy magneskapcsolokozbeiktatasaval amit egy egyszeru elektronika vezerelne megypedik ugy, ha az akumlatorok megfeleloen fel vannak toltve akkor az UPS -t levalasztja a hallozatrol (kikapcsol a magneskapcsolo) es az UPS automatikusan bekapcsol es adja a kivallo 220V 50Hz -es valtoaramot termeszetesen olyan ups-t kell alkalmaznunk ami megfelel a mi teljesitmeny kivanalmainknak.

2- Az UPS-t megpiszkalni, hogy az akumlatoroknak legyen nagyobb a prioritasuk tehat ha akumlator OK akkor onnent megy ha megy gyenge akkor rakapcsol a hallozatra amig az akumlatorok ismet fel nem toltodnek.

Ha van kedvetek szedjuk szet a temat.
Penzben ez nem lenne sok, ha mukodne talan hamar vissza jonne az ara.
Elnezest az ekezetek miatt de...

Pepi
hnehnszb Creative Commons License 2005.10.30 0 0 13
(Csak egy apróság: 3-4 évente nem kell cserélni a nem extrém körülmények között üzemeltetett (értsd: autó motorháztető alatt) akkukat. Nem ritkán 10-12 éven keresztül üzemelnek álló helyzetben, temperált környezetben.
De a cseréjük valóban környezetszennyező.)

Szeretettel:
Szalma
Előzmény: TAMASCS (10)
pepii Creative Commons License 2005.10.30 0 0 12
BDX

Lehet hogy nem tul korszeru de megoldhato hazilag es foleg olcson.
A fordulatszam novelese egy ilyen konstrukcional elengedhetetlen es csak 2 egszijtarcsa es 1 egszij kell hozza ami talan meg belefer.
sztgyi Creative Commons License 2005.10.30 0 0 11

Helló BXD!

Örülök, hogy jó irányba állítottam a ventilátort, először egy kicsit bizonytalan voltam, de azt beleszagoltam a levegőbe, és így döntöttem. :-)

 

Mivel méred a szél sebességét? Tudod mérni?

TAMASCS Creative Commons License 2004.03.04 0 0 10
Sziasztok!

Olvasgattam ezt a topicot, igaz nem tartott túl sokáig. Laikus vagyok a témában, de érdekelne olyan emberek a véleménye (vannak ilyenek?), aki nem csak látott, hanem csinált is már ilyet. Kíváncsi vagyok, miért választotta ezt a rendszert.

Szerintem a szélenergia hasznosítása ott jöhet szóba, ahol szakaszosan, kevés energiára van szükség ezért arra a célra, amire a kedves topicnyitó szeretné használni, abszolút nem alkalmas, már ha családi házat szeretne építeni a telkén.
Először is figyelembe kell venni, hogy ha megvettük a kinézett szélkereket pár százezerért, semmivel nem vagyunk előbbre, mert ez csak akkor termel energiát, ha fúj a szél (és jó magasra fel tudjuk rakni, mert a szélkerék ára többek között az oszlopot sem tartalmazza), akkor is csak max. 24 V-ot. Igaz, hogy ezzel már megy a Junoszty tévénk, de ezzel vége. Illik tehát vásárolni még vagy 20 darab akkumulátort, akku töltőt, egy invertert, egy jó minőségű automatikát) és ne feledkezzünk meg a beüzemelési költségről sem. Viszont a ház egy helyiségéről, amibe ezt a rengeteg cuccot berámoljuk, nyugodtan megfeledkezhetünk. Mindezt megúszhatjuk 6-800e Ft-ból, de még mindig ott van a probléma, hogy az energiatárolási képesség korlátozott, a teljesítmény kicsi, folyamatos üzemre tehát abszolút alkalmatlan, max időszakos áramszünetek áthidalásakor jöhet jól, de arra meg nem biztos hogy ennyi pénzt áldoz egy átlagos ember.
Ha mégis a rendszer mellett döntünk, ne felejtsük el 3-4 évente cserélni akkumulátor telepünket, és a szélkerék időszakos karbantartását, ami nem fogja kímélni a pénztárcánkat. 3 évenként pedig 20-40 darab akkumulátor (attól függ, milyen rendszert választunk) elhasználása megkérdőjelezi számomra, hogy a rendszer valóban környezetbarát-e.

Ezzel szemben az áramszolgáltató folyamatos üzemben már alap kiépítésben is 7 kW energiát biztosít számunkra, és ennek az áramnak az előállítása sem környezetszennyezőbb, mint a házi szélerőművünké.

Üdv. Tamás

Előzmény: kazi20 (-)
dez1 Creative Commons License 2004.03.01 0 0 9
Van egy öreg mérnök Miskolcon vagy arrafelé, aki szélkerekekre állt rá. Állítólag nagyon profi. Sajna többet nem tudok róla, a népszabóban vagy 3 éve volt róla egész oldalas cikk. Próbáld az archívumban, hátha ráakadsz
dez1 Creative Commons License 2004.03.01 0 0 8
Van egy öreg mérnök Miskolcon vagy arrafelé, aki szélkerekekre állt rá. Állítólag nagyon profi. Sajna többet nem tudok róla, a népszabóban vagy 3 éve volt róla egész oldalas cikk. Próbáld az archívumban, hátha ráakadsz.
Zorge Salamon Creative Commons License 2004.02.29 0 0 7
Elindult a Zöldtech magazin, egy internetes szakportál a szélenergiáról és más megújuló energiaforrásokról. Ezen a címen olvasható:
http://zoldtech.hu
Krzysztof Creative Commons License 2004.02.25 0 0 6
Én is erre várok, csomó minden olcsóbb (akár 50%-kal) ott, nem tudni miért.
Előzmény: kazi20 (5)
kazi20 Creative Commons License 2004.02.24 0 0 5
Basszus...a lengyeleknél félárban vannak ugyanazok a modellek amiket itthon is lehet kapni. :( Meg kell várni május 1-ét és akkor már vám nélkül be lehet hozni. Vagy rosszul tudom? 300 000ft-ért már érdemes lenne akár kiutazni is érte.
Üdv.
Előzmény: Krzysztof (4)
Krzysztof Creative Commons License 2004.02.24 0 0 4
Itt van egy csomó. Sajnos lengyelül van, de viszont képekre klikkelve kapsz sok infó, többek között névleges teljesítmény (Moc nom.) és ár (cena) dollárban.

Itt egy másik link, ugyanugy lengyelül, de találsz rajta egy csomó hívatkozást angol, vagy német nyelvű irodalomhoz/linkekhez.

maniatis Creative Commons License 2004.02.24 0 0 3
Hali!
A dolog engem is érdekel! Elég szeles helyen fogunk lakni.
Ezt találtam Neked!

http://www.gaiasolar.com

Üdv Mani
Ha megtudtál valami mást is szólján nekem is légyszi!!

Előzmény: kazi20 (2)
kazi20 Creative Commons License 2004.02.24 0 0 2
Kedves, hogy írtál! Megpróbálok eljutni a helyszínre.

Üdv

Törölt nick Creative Commons License 2004.02.24 0 0 1
csak azért, mert azt írtad, hogy minden érdekel:

Budaörsön a törökugratónál az Ibolya utcában láttam egy szép nagy szélkereket. Kb 4 méter átmérőjű lehetett. Nem tudom, hogy volt-e rajta valami generátor/dinamó, de érzésre tök szélcsend volt mégis forgott, mint állat.

Előzmény: kazi20 (-)
kazi20 Creative Commons License 2004.02.23 0 0 0
Hát akkor lenullázom magam...a sárga földig.
kazi20 Creative Commons License 2004.02.22 0 0 topiknyitó
Sziasztok!
Pest környékén vásároltunk telket és az áram ellátás nem éppen megoldott a környéken. Azaz lenne, csak több száz méterről kellene "behuzatnunk" így az ára is min. 300 000Ft jörül lenne a beruházásnak. A neten körbenézve láttam, hogy most már szerencsére egyre több alternatív energiaforrás áll rendelkezésünkre. Pl. szélerőmüvek. Egész picitől (400W) az egész nagyig (600kW). Nyílván az árak is nagyon szórnak, így arra lennék kíváncsi van-e ebben a témában valakinek kézzel fogható tapasztalata. Mennyibe kerül mondjuk 1kW-os erőmű építése tokkal vonóval? Mennyi idő alatt készül el? Milyen pályázatokra lehet beadni papírokat? Mennyi a karbantartási igénye? Szóval MINDEN érdekel ebben a témában!
Üdv.
Zsolt

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!