Keresés

Részletes keresés

tubi2002 Creative Commons License 2007.07.18 0 0 413
A probiotikumok élő, általában tejsavtermelő baktérium kultúrát tartalmaznak, amelyek szerepet játszanak az emésztőrendszer hasznos mikroba populációjának kialakításában, fenntartásában, a patogén baktériumok kizárásában, az emésztő enzimek hatásának növelésében, a takarmányfelvétel és emésztés javításában.


A leggyakrabban a Streptococcus és Lactobacillus törzseket használják probiotikumként :

E. faecium
S. lactis
S. termophilus ( gyakran a L. bulgaricussal együtt )
L. acidophilus
L. bulgaricus
L. lactis

A Enterococcus faecium M74 egy tejsavtermelő baktérium. A laktobacillusok G+, általában nem mozgó, nem sporuláló baktériumok amelyeknek főként tejsav ( heterofermentatív ) vagy kizárólag tejsav ( homofermentatív ) az anyagcseretermékük. A levegőt toleráló anaerob baktériumok. A sejtmorfológia és fermentáció típusa szerint a lactobacillus változatos nemzetségeit határozták meg.

Nemzetség Sejt formája és elrendezése Fermentációs végtermék Streptococcus gömbök láncolata homofermentatív Leuconostoc gömbök láncolata heterofermentatív Pediococcus gömbök tetrádban homofermentatív Lactobacillus a, általában pálcikák láncolata homofermentatív b, általában pálcikák láncolata heterofermentatív

Az állati takarmányozásban használt mikroorganizmusok főleg a Gram pozitív baktériumok:

Lactobacillus, Enterococcus, Pediococcus és Bacillus. A probiotikumok a gazdaállat béltraktusában a mikrobiális egyensúlyt versenykizárással biztosítják. A hasznos baktériumok versenyeznek a patogén baktériumokkal (E.coli, Szalmonella.) a feltapadási helyért a bélfelszínen, illetve az általuk termelt bakteriocinek, szerves savak és peroxidok azok növekedését gátolják. A probiotikumok megakadályozzák, hogy a patogén baktériumok a tápanyagból toxinokat képezzenek, serkentik az emésztőenzimek termelését. A bélbaktérium flórának fontos szerepe van a takarmány táplálóanyagainak emésztésében és felszívódásában.

A Lactobacillusok emésztő enzimeket is termelnek, amelyek amilolitikus, lipolitikus és proteolitikus hatással rendelkeznek, gazdagítják a bél enzim koncentrációját. In vitro vizsgálatokban kimutatták, hogy a patogén baktériumok által termelt enterotoxinokat a Lactobacillusok közömbösíteni képesek. A Lactobacillusok fontos szerepet játszanak az immunrendszer fejlődésében, kísérletekben szájon áttörténő adagolásuk mellett növekedett a vér szérumfehérje szintje, a fehérvérsejtek száma.

A probiotikum készítményeket az antibiotikumok helyettesítésére fejlesztették ki, hogy fölhasználásukkal javítsák az állatok ellenálló képességét és termelési eredményét. A Lactobacillus és más baktériumkultúrák használata különösen a baromfitakarmányozásban kiváló eredményeket mutat. Számos brojler kísérletben a probiotikum kiegészítés szignifikánsan javította a súlygyarapodást és kismértékben a takarmány-értékesítést.

Hazai kísérletekben (KÁTKI, Gödöllő) többféle probiotikum készítmény hatását vizsgálták a brojler tápok táplálóanyagainak emésztésére és a brojlercsirke teljesítményére. A készítmények a csirkék súlygyarapodását kismértékben, de nem szignifikánsan javították, a takarmány-értékesítést hasonló módon, egy esetben szignifikánsan befolyásolták.


A lactobacillusok hatásukat tekintve több szinten, közvetlenül és közvetve fejti ki:

1. Mivel a természetes bélflóra eredetileg is hasznos tagjai, a legtöbb kórokozó ( Clostridium, Salmonella.,Staphylococcus, Campylobacter.stb ) ellenlábasai, ezért mivel gyorsan szaporodnak, nagy számban közvetlenül megtelepedve a bélfalon kiszorítják azokat.( Élettér kizárás)
2. Metabolitjaikkal kíméletesen és természetes módon csökkentik a bél pH - ját, ezzel is közvetlenül gátolva a patogén baktériumok szaporodását.(Savanyító hatás)
3. A Laktifermben található baktériumok emésztő enzimeket is termelnek, melyek szénhidrát, zsír és fehérjebontó hatásukkal javítják a bél enzim koncentrációját. Mindezek által javul az emésztés folyamata valamint a tápanyagok felszívódása a bélből. (takarmány-értékesítés)
4. A bélben található baktériumok pusztulása után azok sejtfalából kiszabaduló molekulák az immunrendszer legfontosabb aktivátorai, szabályozó anyagai. Így a megfelelő bélflóra biztosításával hatékonyan támogatható az immunrendszer. ( Immunmoduláció )

Mindezek a tényezők együttesen okozzák a gyorsabb növekedést és a jobb takarmány-értékesítést.

Előzmény: tubi2002 (409)
geler Creative Commons License 2007.07.18 0 0 412
Nur zücht!
Marha kiváncsi vagyok, milyen indíttatásból vásároltok egy-két fiatalt?
Tényleg, magyarázzátok el. Előre is köszönöm.
Előzmény: tubi2002 (403)
Neon Licht Creative Commons License 2007.07.18 0 0 411
Ühümm, arról már hallottam, hogy valaki kefirt tesz a takarmányra, tehát ezért.
Forrásról bővebben? Ööö...te vagy a forrás? :)
Előzmény: tubi2002 (409)
tubi2002 Creative Commons License 2007.07.18 0 0 410
A Lactobacillus


Az elmúlt évtizedben az egész világon az egyik kiemelt kutatási trend volt az állati szervezetben élő jótékony mikroorganizmusok, a bélflórat alkotó probiotikumok szerepének, hatásának a vizsgálata. A velük szimbiózisban élő közel négyszáz féle baktériumtörzs közül a különféle lactobacillusok a legjelentősebbek, mivel az ő jótékony hatásuk nyilvánul meg a legszélesebb körben, és hat a legközvetlenebbül az egészségi állapotra.

Az állatok gyomor és béltraktusa egy komplex ökoszisztémát képez, mely sokféle baktériumból áll. A fiatal állatokban korlátozott a baktériumtípusok száma, a mikrobiális egyensúly emésztőrendszerükben csak néhány hetes kor után stabilizálódik. A gyomor és bél pH-ja kezdetben viszonylag magas a tejsav és az illó zsírsavak szerény termelése miatt. Ezért különösen fiatal baromfiak bélrendszerében a Gram negatív baktériumok ( E.coli) jobban növekednek, mint az idősebb állatokéban. A fiatal állatok táplálóanyag emésztő tevékenysége is korlátozott, enzimaktivitásuk még hiányos. A gyomor és bélrendszer mikroflórája befolyásolja a tápanyagok emésztését, fölszívódását. A bélfalon lévő baktériumok hatást gyakorolnak a többi baktérium letelepedésére, szerepet játszanak a gazdaállat egészségi állapotának kialakításában. A bél mikrobiális tevékenysége és az állat immunállapota között szoros kapcsolat áll fenn. Az emésztőszervi immunrendszer normális kialakulásához és működéséhez, valamint az emésztőtraktus védőfelületének – barrierjének - fenntartásához egészséges bélflóra szükséges. A bél - barrier a nyálkarétegből, a bélfal egészséges ép sejtjeiből, valamint a mögöttük felsorakozó immunsejtekből és a normál flórához tartozó baktériumokból épül fel.

Előzmény: Neon Licht (408)
tubi2002 Creative Commons License 2007.07.18 0 0 409

mondtam, hogy tudok egy forrást, ahol olcsón meg lehet venni...

 

na, figyelj:

 

PROBIOTIKUM – szárnyasok számára

Összetétel:
Tejsavtermelő baktériumok keverékét tartalmazza szőlőcukor vivőanyagban. /Enterococcus faecium, L plantarum, Pediococcus ac / 109 /g

Felhasználható :
háziállatok emésztőrendszeri megbetegedéseinek /hasmenések / megelőzésére,
az egészséges bélflóra fenntartására, az emésztés és az erőnlét javítá- sára szogáló természetes hatóanyagú készítmény.
Alkalmazható ivóvízben, száraz és nedves takarmányban,valamint permet formában.

Adagolás:
Broiler 1-3 hetes ...............25 g / 100 l ivóvíz
Pecsenye csirke és liba.........50 g / 100 l ivóvíz
Egyéb baromfi, kisállat ........50 g / 100 l ivóvíz
Dercés takarmányhoz ..50 -100 g / 100 kg
Permetezéshez………………15 g / 2,5 l víz

Eltartható :
száraz, hűvös helyen, zárt csomagolásban 6 hónapig.
Egészségügyi várakozási idő nincs, vény nélkül vásárolható.

Eng.sz.: III-2/30-109
VTSZ : 3004501001

 

na ez az. ha galambászboltban veszed, 100 gramm kb 1000 forint. itt meg 1000 gramm 1500 körül... :)

Előzmény: Neon Licht (408)
Neon Licht Creative Commons License 2007.07.18 0 0 408
Nem vágom..milyen bacillus rugdalózik, milyen horgon??
Előzmény: tubi2002 (407)
tubi2002 Creative Commons License 2007.07.18 0 0 407

ha jól írom németül: schlagweiss. bemész a galambászboltba és így kéred. fehér por, nagyon olcsó, mésztartalmú és elég intenzív keserűmandula illata van - legalábbis kezdetben. egy zacskóval egy évig is elvagyok.

 

korábban írtam, azaz bevetettem a csalit... a horgon ott rugdalózott a laktobacillus, de senki nem kapott rá. ajánlom figyelmedbe :)

Előzmény: Neon Licht (406)
Neon Licht Creative Commons License 2007.07.18 0 0 406
Nekem is tetszettek a galambok és a jó embernek ismertem meg a gazdájukat is.
Ezzel együtt a tippet megköszönni ráérsz, ha már beváltak a kis tenyészek.

Kösz a fertőtlenítésről írtakat. Mi a franc az a dúcfehérítő?
Előzmény: tubi2002 (405)
tubi2002 Creative Commons License 2007.07.18 0 0 405
ja bocs, nem te ajánlottad - na, ma meleg van :) a köszönet neon licht-nek jár....
tubi2002 Creative Commons License 2007.07.18 0 0 404
a VDP-ből egy izompacsirta, a másik egy kis totyogós még. ennyi volt a választék. de a gazda nagyon szimpatikus volt és azt hiszem, jó helyre mentem. köszi neked.
Előzmény: videoton63 (402)
tubi2002 Creative Commons License 2007.07.18 0 0 403
úgy mondták, telivérek és csak tenyésztésre jók
Előzmény: videoton63 (402)
videoton63 Creative Commons License 2007.07.18 0 0 402

ha most viszel fiatalt azzokkal már nem versenyzel idén vagy jövőre se?

 megtartod teszt nélkül tenyésznek,

 

Előzmény: tubi2002 (399)
tubi2002 Creative Commons License 2007.07.18 0 0 401

a fokhagyma nagyon hatásos, én kis paszírozón préselem át, és úgy kerülk a vízbe... jó az almaecet is...

 

dúcfertőtlenítés: ha száraz a dúc, az nagyon jó. spaklizás után, ha nem naponta takarítasz, a nedvesebb részeken, vagy akár az egész felületen dúcfehérítővel seperd át, az is fertőtlenít (a végén a maradék port szedd fel). az ülőkéket, sarkokat bepermetezheted hipóval, ilyenkor gyorsan megszárad. én évente egyszer, de inkább kétszer perzselővel dolgozok: vettem olyan kis perzselőt, amit a rézcsövek forrasztásához használnak. az könnyű és egyszerű. a lángot ide-oda mozgatom, így nem gyulladhat meg semmi. mindenesetre egy vödör vizet mindig odakészítek, meg a locsolótömlő is kéznél van.

Előzmény: bmalag (397)
videoton63 Creative Commons License 2007.07.18 0 0 400

Szia Karimax mikorrra értek haza Stendalbol?

Más, küldesz Rostockba?Mi a véleményed hogy bepörgött az oldal amiota nincs a galamb.hu n forum?

tudtok olyan oldalt ajánlani ahol a b2 eredményeit és a b3 listáit lehet bogarászni?

 

tubi2002 Creative Commons License 2007.07.18 0 0 399
ma voltam ott, ahol nemrég te is. két fiatal nagyon megtetszett. nem is volt több :)
Előzmény: Neon Licht (386)
karimax Creative Commons License 2007.07.18 0 0 398
Jó büdös lehet a dúcodban:-))

Egyszer öntöttem én is valami fokhagymaszaftot a vizükbe, mert miért ne, hetekig kibírhatatlan szag terjengett a dúcban, annak ellenére hogy az itatókat többször kimostam forró vízben.
Előzmény: bmalag (397)
bmalag Creative Commons License 2007.07.18 0 0 397

én sima napraforgóolajba beledarabolok egy fej megpucolt fokhagymát és egy vöröshagymát. 2 hétig állni hagyom benne. jó disznótor szaga lesz.

tudom, hogy a fokhagymaszaft hatásosabb, de talán ez is ér valamit. gyakran használom egész évben por alakú vitaminok magokra ragasztásához.

Előzmény: tubi2002 (390)
bmalag Creative Commons License 2007.07.18 0 0 396

ez azért keményebb lesz mint stendal. bár az se volt kis kavarodás.

 

ez a brandenburg dolog egyre több helyről elhangzik...

Előzmény: karimax (395)
karimax Creative Commons License 2007.07.18 0 0 395
Én küldök 1 éveseket is. Stendálból jöttek nagy veszteség nélkül. Igaz még nem tudjuk hogy pontosan honnan engednek, mert állítólag Brandenburgból nem lehet engedni.
Előzmény: extra pizza (394)
extra pizza Creative Commons License 2007.07.18 0 0 394
Holnap pakolunk hosszútávra. Mindennek mennie kell, ami 2 éves. Nicsenek lerobbanva, de el kell dönteni, mi maradhat meg. Nehogy már jövőre is csak nyikorogjon :)
Előzmény: karimax (393)
karimax Creative Commons License 2007.07.18 0 0 393
"Kérdés: hosszú távú verseny előtt a mogyoró és spec galambász-olajak helyett lehet-e használni olivaolajat, netán sima étolajat?"

Ha már nyikorog a galamb szárnya, ne küldd sehova :-))))
Előzmény: extra pizza (389)
bmalag Creative Commons License 2007.07.18 0 0 392

Mi fiatalok és fiatalos idősebbek aljas módon munkahelyről nyomjuk a dumát mail-en, mert többeknek korlátozva van az internethasználat. ezért döcög a fórum azon az oldalon, és többet vagyok itt mint ott.

levélben figyelmeztettem őket, hogy itt beindult valami végre, aminek egyébként örülök.

Előzmény: tubi2002 (369)
extra pizza Creative Commons License 2007.07.18 0 0 391
Ez jó hír.
Vannak még kérdéseim -hátha jót teszek vele a fórumnak- például a fertőtlenítés kérdése.
Lehet-e bízni abban, hogy egy száraz dúc, ahová esetleg a nap is besüt, rendszeres takarítás mellett gyakorlatilag "steril" marad? Egyáltalán annak kell lennie?
Milyen időszakonként célszerű valamilyen fertőtlenítőszert használni pl az özvegyeknél? Melyik vált be nektek? És a tenyészeknél?
Ismerek olyan (eredményes) tenyésztőt, aki pár naponta meszel.
Mi a helyzet azokkal az össze-vissza pl furnérral berendezett régi dúcokkal, ahol pl a perzselő rövid úton tűzvészt okozna? Lehet olyan kevés galambot tartani ezekben, hogy beálljanak valami egyensúlyba és egészségesek maradjanak?
Előzmény: tubi2002 (390)
tubi2002 Creative Commons License 2007.07.18 0 0 390
nem kell szerintem speciális galambolaj, az ugyanolyan, mint a többi. én az áruházban szoktam venni szója-, kukorica- vagy búzacsíraolajat, azokat használom, de már jobb híján sima napraforgóolajat is öntöttem a kajára. ám előtte a magokat egy nagy teaszűrőben megmostam és egy kicsit megszárítottam.
Előzmény: extra pizza (389)
extra pizza Creative Commons License 2007.07.18 0 0 389
Kérdés: hosszú távú verseny előtt a mogyoró és spec galambász-olajak helyett lehet-e használni olivaolajat, netán sima étolajat?
extra pizza Creative Commons License 2007.07.18 0 0 388
Köszi a választ, lehet benne valami. Még megvárom, hátha ez a két himlős fiatal fogja leszaggatni az eget, de ha mégse, akkor fájó szívvel ki kell hagynom a 41-est a számításból :(
Előzmény: geler (387)
geler Creative Commons License 2007.07.18 0 0 387
Szerintem nem immunbetegség. Abból, hogy jobban himlősek, mint a többi, az következik, hogy több szúnyog szúrta meg őket. Ennek nyilván fizikai oka van, vérük jobban ízlik a szúnyogoknak. Véletlenek nincsenek, csak ismereteink korlátosak.
Talán itt lehet a sikertelenség oka. Örökített eltérés, ami minden utódot alkalmatlanná tesz.
Előzmény: Neon Licht (386)
Neon Licht Creative Commons License 2007.07.18 0 0 386
Van egy kk hímem, a 41-es. Két éve tenyésztésbe fogtam, mert az elmúlt évek legjobb versenyzője nálam. Ha volt is jobb versenyzőm (például a nagyapja), azok már nem élnek.
Intelligencia, átlagnál kissé nagyobb test, tökéletes izomzat, kissé lompos lassító tollazat, erős hajlam a ballonosodásra.
Jelenleg a harmadik tojóval szaporítok tőle.
Az első kettő párosításből kivétel nélkül minden fia elveszett a fiatalok útjain. Most két fiatal van belőle (egy kelés elpusztult egy verekedésben), de mindkettő vastagon himlős. Naná, hogy nem oltottam himlő ellen, de a többi fiatalt sokkal kevésbé viselte meg a betegség.
Mit gondoltok, lehet, hogy valami immungyengeséget örökít?
Nagyon nehezemre esik kimondani, hogy esetleg nem érdemes foglalkozni vele. Vagy lehet, hogy hihetetelen balszerencséval csak rossz tojókat kapott?
tubi2002 Creative Commons License 2007.07.17 0 0 385

vagy harminc éve történt. a nagyapámnál galambásztam. galambok bent a dúcban. látom egyszercsak, hogy egy fekete galamb fékez, leszáll és bemegy. nézem, versengyűrűs. felcéduláztam  Szappanos Pista Veszprémből válaszolt, felajánlott két fiatalt. (meg is kaptram). két hét múlva ugyanaz. a feketét megitattam, megetettem, kiraktam a szűrét. otthon Pista bestoppolta és helyezte magát.

 

állunk sorba az országoson vagy húsz éve a Piet de Werd könyvért. Pista áll mögöttem. beszól: mi vagyunk, akiknek a keze lassan olyan lesz, mint a spakli. na, azóta versenyszezonban naponta spaklizok. hogy le ne maradjak Pista  mögött.

Előzmény: geler (381)
Neon Licht Creative Commons License 2007.07.17 0 0 384
Ő megérdemli, hogy legyen ilyen szó, akkor is ha már többet nem tenne semmit a galambsportban.
Előzmény: geler (381)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!