Keresés

Részletes keresés

lfidrich Creative Commons License 2002.11.27 0 0 491
Na akkor par szo az Egoscue modszerrol. egyebkent itt a honlapjuk)

Az elmelet szerint a legtobb izuleti problema okozoja a mozgasszegeny eletmod, igy az izmok elveszitik erejuket, es nem kepesek az alapveto funkciok ellatasara sem mint pl. a gerincoszlop egyenesen tartasa, illetve ahhoz, hogy a gerincoszlopot pl. egyenesen tudjuk tartani, a szervezet automatikusan masodlagos izmok segitsegevel teszi ezt. Igy ezek a masodlagos izmok, amik az izuletek helyes tartasat, fesziteset, forgatasat hivatottak teljesiteni, nem kepesek mar ellatni eredeti feladatukat.
A modszer lenyege, hogy eloszor a boka-terd-csipo-vall vonalat kell helyrehozni illetve visszaallitani az izmok eredeti funkcioit es utana lehet celiranyosan erositeni/sportolni. Barhol megtorik az egyensuly, az kihatassal van a tobbi helyre is, pl. terdfajdalmat okozhat hajlott hat is, mivel ilyenkor a csipo kimozdul a fuggoleges tengelybol kenyszeritve ezzel a terdet es az azt szolgalo izmokat plusz munkara. Ennek megfeleloen egy adott gyakorlat nemcsak egy problemara ad gyogyulasi eselyt.
A szerzo a muteti beavatkozasok ellen van, mondvan, hogy a helytelen testtartast es a gyenge izmokat egyedul az egyen tudja befolyasolni, tehat csak ideig-oraig lesz eredmenye a mutetnek, elobb-utobb ujra jelentkezik a problema.

Eleg sok gyakorlat van a kulonbozo problemakra, most a lumbalis szakaszra vonatkozoakat irom le.
1. Leulni szek szelere ugy, hogy a csipo eloregorduljon, a hat visszakapja eredeti kettos S formajat, a combok legyenek parhuzamosak es vizszintesek, az also labszar fuggoleges, labfejek parhuzamosak es elore neznek es a csipovel vannak egy vonalban. A terd koze egy tomor parnat rakunk, amit a comb belso felen levo izmokkal osszeszoritunk es elengedunk 3x15 alkalommal. Fontos, hogy csak csak a combkozelito izmok dolgozzanak, se a hat, se a has ne feszuljon meg osszenyomaskor.
2. mint az elozo, csak fekve, azaz a labat felrakjuk egy szekre ugy, hogy az also labszar vizszintes, labfej felfele parhuzmosan csipotavolsagban, comb fuggoleges. A karokat oldalra kinyujtjuk.
3. fogunk annyi konyvet, hogy 2db 15cm-es magassagu emelvenyt alkossanak. Hasra fekszunk, kezunk olyan allasban legyen, mint a "kezeket fel", mindket alkar alatt legyen egy-egy 15cm-es konyvkupac. Hagyjuk a felsotestet leesni, es a homlokon tamaszkodjon a fej, maradjunk igy 6 percig. A labfejek befele nezzenek.
4. negykezlabra menjunk le ugy, hogy a terd is lent legyen. Homoritsuk a hatat, a csipo is legyen hatratolva, a fej logjon. Araszoljunk elore a kezzel addig, hogy a felso comb kb. 45fokos szogben alljon, es maradjunk igy 1 percig.
5. Alljunk fal ele egyenesen, tamasszuk meg a hatat, araszoljunk a labbal annyira elore, hogy egy kepzeletbeli szekbe ulnenk le. Azaz a comb vizszintesen legyen, also labszar fuggoleges, labfejek parhuzamosak es elore neznek csiposzelessegben. Igy kell maradni 2-3 percig. Ez eleg nehez gyakorlat, ha eloszorre csak fel perc sikerul az sem baj, de az idotartamot novelni kell a kovetkezo alkalmakkor. A gyakorlat utan legalabb 1 percig jarkalni kell.
Ezeket a gyakorlatokat minden reggel kell vegezni amig el nem mulik a fajdalom.

Szoval nalam egy het alatt erezheto javulas allt be, igaz nekem nem fajt veszesen a hatam, csak erzem, hogy ott valami nincs rendjen. Kozvetlenul a gyakorlatok utan eleg jol felszabadultan erzem magam ami sajnos a sok ulomunka kovetkezteben nem tart tul sokaig, bar ha olyan nap van, hogy kozben jarkalnom is kell, akkor meg este is hatarozottan jobb, mint elotte. Meg most mar jobban ugyelek a helyes testtartasra is, ami szinten segit, hogy ne ujuljon ki. Valahol olvastam a neten, hogy a porckorong is kepes megujulasra felteve, hogy nincs allando traumanak kiteve.

Szerintem erdemes baratkozni a konyvvel, 2000Ft-ot meger. Az elejen kicsit szkeptikus voltam, mert elegge amerikai marketing szinezetei vannak helyenkent, pl. Mary a 45 eves uzletasszony eveken keresztuli problemaja megszunt egy het alatt, stb.

Előzmény: Sfakutya (485)
Xolo Creative Commons License 2002.11.27 0 0 490
Hali!

Ezt már mi is megtudtuk mástól, hogy a folyamatos erőlködésben elfárad a szerencsétlen izom, és ezért fáj annyira. A lábzsibbadás téma meg érdekes kérdés, mert gyakorlatilag ugye arról van szó, hogy a kitüremkedett porckorong nyomja azt az ideget, ami miatt lábzsibbadást érzel. Tehát tulajdonképpen nem zsibbad a lábad, mert "nincs mitől zsibbadnia", nem szorítod el az ereket, hogy ne legyen benne keringés, nem kap izomgörcsöt a lábad, hanem csak úgy érzed, hogy zsibbad. Tudom, ez a beteg szempontjából tökéletesen mindegy, s bár nem vagyok orvos, sőt baromira műszaki-gazdasági szakembernek készülök, de nem értem, hogy az orvostudomány miértn em arra hegyezi ki a dolgot, hogy a zsibbadás érzést csökkentsék, mondjuk az adott ideg blokkolásával, vagy hasnlóképp. Bár lehet, hogy hülyeséget beszélek, és távolról sem erről van szó, egyszerűen csak sajnálom szegény barátnőmet és a hasonló cipőben járókat. :(((((

Előzmény: Duda (489)
Duda Creative Commons License 2002.11.26 0 0 489
Hali!

Csak egyeterteni tudok a masszorrel. Szvsz a derekfajast az orvostudomany ma rosszabbul kezeli, mint az alternativok. Mielott barki is kes ala fekudne probaljon ki gyogymasszort, csodadoktort stb...

Amugy meg az elmeletem a dologrol, hogy a fajast (persze nem a legdurvabb kezelhetetelen esetekben) nem gerinc, hanem izom okozza. A gerinc problematol max a labad zsibbad. A fajdalom a gerinc problema miatt rendellenesen mukodo izom miatt van. Nekem csodadoktor gyotitotta a derekfajast, csak olyankor jon elo, ha luke vagyok es megemelem magam. Ilyenkor torna es richtofit kenocs is segit.

Előzmény: Xolo (488)
Xolo Creative Commons License 2002.11.26 0 0 488
Bocsi, tegnap nem volt időm, és ma sincs sok :(((

szóval:
október elején már úgy voltunk, hogyszegény kedvesem ráűszánja magát és megcsinálja a platinás-protézises-csavaros műtétet a derekánál, mert elviselhetetlen lett a minennapi fájdalma. Hiába masszíroztam többször is naponta, hiába ment el két hetente dr. Khiem-hez, csak nem javult semmi. Már egy gerincssebész ismerősünkkel beszéltünk is a lehetőségekről, kockázatokról stb, amikor egy kedves ismerősünk javasolt egy csontkovács-gyógymasszőrt,( aki egyébként a magyar kézilabda ( röplabda?, nem tudom pontosan) válogatott masszőrje is, szóval hogy menjünk el ehhez a masszőrhöz, mert állítólga csodákra képes. Egy alkalom 7000 Huf, ami nekünk azért nem kevés ( hozzátenném, hogy fejlettem nyugati államokban ez a 30 Euronyi összeg nem szokott gondot jelneteni, még hetente kétszer sem... de ez már más téma.
Szóval ok, mondom próbáljuk meg, nincs mit veszíteni. A kedvesem volt nála, és már az első alkalommal javulást érzett. Kb 45 perces a kezelés, előbb masszíroz, majd csontkovácsol, meg van egy állványa is, amibe belerakja az ügyfelet, a lábát rögzíti, majd fejjel lefelé forgatja, és úgy marad pár percig, hogy tehermentesítse a csigolyákat. Szóval a kedvesem ott volt 5, talán 6 alkalommal, és azóta szinte nem fáj a nyaga, dereka, nem zsibbad a lába, csak nézha, kis időre, de az is elmúlik. A masszőr egyébként állítása szerint a feleségét is megmentette a műtéttől ily módon. Ő amúgy nagyon ellenzi a műtétet, mert hogy sokan járnak hozzá, akik műtöttek, és két év múlva újra zsibbada lábuk. Szóval ennyi dióhéjban, én csak ajánlani tudom azt a masszőrt, bár tudom azt is, hogy nem olcsó. Nekünk sem volt könnyű kipengetni azt a pénzt, elhihetitek. :-\ Nem ismerősöm az ember, nem kapok részesedést új kuncsaftért, szóval semmi ilyesmi nincs benne.

AMit még egyébként dr Khiem javasolt: ha a nyak vagy derék fáj, teniszlabdára kell feküdni kemény talajon, úgy, hogy a labda ponta fájó rész alatt legyen, így kell néhány percig feküdni, majd kicsit a labdán mozogni körkörösen, aztán felkellni, és átmozgatni a hátat. A barátnőmnek ez is jót tesz, amikor néha fáj neki.

Ha lesz még időm, és akad kérdés, szívesen válaszolok ám.

Veletek mizújs?

Hogy vagytok?

Sfakutya Creative Commons License 2002.11.25 0 0 487
Kiváncsian várom
Előzmény: Xolo (486)
Xolo Creative Commons License 2002.11.25 0 0 486
Hello!

Történt a kedvesemmel egy-két dolog, majd napközben írok, ha lesz egy kis időm...

Sfakutya Creative Commons License 2002.11.22 0 0 485
Ifidrich!
Milyen tipusú gyakorlatok vannak benne? Írjál le néhányat részletesen.
Előzmény: lfidrich (484)
lfidrich Creative Commons License 2002.11.22 0 0 484
Hallott valaki mar az Egoscue modszerrol? Lehet kapni egy konyvet tole, amiben kulonbozo gyakorlatokat ir le. En nehany napja elkezdtem ezeket, remelem bevalik. A dolog erdekessege az, hogy ezek a gyakorlatok nem olyanok amiket eddig nekem javasoltak gerinctornara.
Sfakutya Creative Commons License 2002.11.21 0 0 483
Ébresztő gerincesek!
Mi van mostanában veletek? Augusztus óta mindenki hallgat, adjatok hírt magatokról!
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.28 0 0 482
Bechterew kor - szeretnem megtalalni azokat, akiknek ismeros ez a betegseg, es elbeszelgetni kicsit. Van itt valaki? Nem olvastam el az egesz topicot, bocsi.

egyebkent hallottatok mar arrol, hogy sokak szerint a 'lelek nyelve a betegseg', es a gerincgondokkal kuszkodoknek talan tul sok problemat kell a hatukon cipelniuk, es a szervezetuk ezuton figyelmezteti oket, hogy konnyitsenek kicsit.
Jobbulast!

Sfakutya Creative Commons License 2002.08.23 0 0 481
Szia Ottokár!
Úgy látszik, hogy vagy mindenki szabadságon van, vagy mindenki jól érzi magát! Ez utóbbi jó lenne!
Én is eltünök vasárnap estig.
Sfakutya Creative Commons License 2002.08.23 0 0 480
Ajánlom mindenki figyelmébe Ottokárt, mert amin ő átment, az nem semmi. Én is nagyon sokat és régóta nyafogok, de szerintem mindannyiunknak összesen nem volt olyan baja, mint neki.
Tegnap gyógytornán voltam. Szerintetek az normális, hogy utána sokkal jobban fájt a gerincem?
Ottokár Creative Commons License 2002.08.22 0 0 479
Mi van gerinces barátaim!Kihalt a topic? Vagy mindenki meggyógyúlt tán? Azért az új gyógymódokat illik megosztani a sorstársakkal! :)
prága812186 Creative Commons License 2002.07.31 0 0 478
4000 ft. szívesen:)
Előzmény: Moll (477)
Moll Creative Commons License 2002.07.31 0 0 477
Köszi! Ha még emlékszel, az árát is írd meg légyszi...

M

Előzmény: prága812186 (473)
prága812186 Creative Commons License 2002.07.31 0 0 476
nem voltál hoszú:)

én nem vagyok elájulva a térdelős széktől annyira.azt hittem sokkal jobb.azon is lehet
rossz tartással ülni.

próba után én többre becsülöm a háttámlára feltett deréktámaszt!

az ötlet a lakásotokkal kapcsolatban pedig nagyon jónak tűnik.biztos kényelmes.

jaj még egy érdekesség!tudod kiket,melyik korosztályt érint leginkább a prckorongsérv?
25-40 év közöttieket:(pont azért mert még elég nagy a víztartalmuk a porcoknak.

Előzmény: Xolo (475)
Xolo Creative Commons License 2002.07.31 0 0 475
Azt a bizonyos térdeplő széket egyébként akarunk venni, mindkettőnknek. Én kipróbáltam egyszer, és nagyon jó. Szerintem "egészséges", sérvmentes embereknek is jót tesz az a szék, és mint nagyon jól mondtad, főként ha valaki irodai munkát végez ( görnyed a gép előtt, sokat ír, stb)

Nektek egyébként mi a véleményetek arról, hogy a mostdók, mosogatók, konyhai előkészítő pultok nincsenek túl alacsonyan? A barátnőm ~173 cm magas, én ~180, és mivel pont lakásfelújításon vagyunk, voltunk az elmúlt hónapokban, felmerült bennünk, hogy a fürdőben a mosdót magasabbra tegyük, a szabvány fölé kb 10 cm-vel ( ne kérdezzétek mennyi, majd lemérem, mert most nem tudom). Most hogy ilyen magasra került, nagyon kényelmesen lehet kezet mosni, nem kell derekunkat megerőltetve előre hajolni. A konyha még nincs kész, de úgy döntöttünk, hogy mind a mosogatót, mind az előkészítő pultot is magasabbra rakjuk majd, mert nekem pl otthon ( az anyuéknál) mindig elfáradt a derekam egy kiadós mosogatás közben, mert nagyon kényelmetlenül "le" kell hajolnom, hogy mosogatni tudjak. Szóval ezt műveltük a lakásunkban ( ami már szerencsére majdnem kész), és szerintem más magasabb embernek is lehetnek hasonló problémái, de esetleg nem is tudatosul benne...

Bocsi, ha túl hosszú voltam.

Előzmény: prága812186 (471)
Xolo Creative Commons License 2002.07.31 0 0 474
Tökéletesen igazad van, ezek szerint fogalomzavarban szenvedek, de nem baj, legalább helyretettük a dolgokat. :)))

A barátnőm MRI leletét mutatta az orvos, és ő is pont ezt magyarázta, hogy a barátnőmnek a kocsonyás anyag kitüremkedésén kívül az is a baj, hogy szinte teljesen kiszáradt belőle ez a kocsonyás rész, mostmár gyakorlatilag teljesen lapos. Amiben eddig tévhitem volt, hogy ez a kocsonyás anyagú valami, ez a porckorong, de ezek szerint nem...

Előzmény: prága812186 (471)
prága812186 Creative Commons License 2002.07.31 0 0 473
nem,gyógyszertárban nem kapható.eü. segédeszköz boltban lehet vásárolni.már régebben leírtam hogy néz ki.egyik oldala lapos,a másik domború.ezt a domború részt teszed a derekadhoz.van rajt egy nehezék,ha a székre teszed nem csúszik le.
Előzmény: Moll (472)
Moll Creative Commons License 2002.07.31 0 0 472
Szia, derékpárnát lehet beszerezni gyógyszertárakban is? Ez valami speciális, vagy csak egyféle van? Kösz!
Előzmény: prága812186 (471)
prága812186 Creative Commons License 2002.07.31 0 0 471
sziasztok!

Egy kicsit had javítsalak ki!A két csigolya közül nem a porckorong jön ki!!!!!!Az valami más,de nem porckorongsérv. Megpróbálom elmagyarázni!Mondjuk eltudtok képzelni két csigolyát?A csigolyákon vannak a porcok,amiben sok a víz!A porcok között van egy kocsonyás rész ami kitüremkedik,ez elérheti az idegszálakat,és ez a fájdalom!!!Ezt nevezik porckorongsérvnek.Ha valaki már tudja hol,merre helyezkedik el neki,tudja kontrolálni mennyire van kint éppen a sérve.Nálam ez úgy működik,ha kicsit van kint akkor csak a derekam fáj,ha kicsit jobban kint van,akkor a bal lábam fáj térdig,ha mégjobban kint van a bal lábam bokáig,és ha teljesen kint van ,akkor mind a két lábam fáj,zsibbad.A mióta tudom ,hol van,merre van kitüremkedve,azóta tudok vele bánni.
Tudom ajánlani(szerintem a vietnámihoz hasonló)a MECK KENZI(nem biztos hogy jól írom!)tornát.A gyógypárnát,deréktámaszt(alváshoz is),MESULID gyógyszert,térdelő széket(ha sokat ülsz gép előtt).

Előzmény: Xolo (470)
Xolo Creative Commons License 2002.07.30 0 0 470
mármint amit én írtam? át kinyomtathatod, de azért orvosilag nem biztos, hogy helytálló amiket írtam :)))
Elég ha megérted a lényegét, és megpróbálod elmagyarázni a dkoinak, ha már ő nem tudja, mi az a prockorongsérv (??)

s nem ijesztegetni akarlak, csak leírom, hogy súlyos esetben a két csigolya közül teljesen kijön a porckorong( azt hiszem ezt hívják kizáródásnak), a csigolyák összeérnek, rossz esetben idegsérülés is történik. Ez baromira tud vájni, azonnal operálják. Egyébként ha van időd olvasd végig ezt a topicot, ha jól emléxem többször is leírták ki ez a doki, meg a tünetekről is olvashatsz szép számban...

Előzmény: Törölt nick (469)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.30 0 0 469
nagyon köszönöm a segítséget. vajon nyomtassam ezt ki, és vigyem el a körzetimhez??
Előzmény: Xolo (468)
Xolo Creative Commons License 2002.07.30 0 0 468
valamilyen Kiem a neve. Egy vietnámi orvos, aki eredetileg agykutató azt hiszem, viszont kidolgozott egy ún. konzervatív ( azaz nem műtéti) terápiát porckorongsérvesek kezelésére. Ez a barátnőm elmondása alapján tulképpen egy torna, ami valahogyan javítja a csigolyák közti porckorongok helyzetét, ezáltal nem nyomja az idegköteget ( ami miatt zsibbadást érzel. Tehát valójában nem arról van szó, hogy a rossz vérellátás miatt zsibbad a karod, lábad, akármid( mint pl amikor ráfekszel a karodra, és nem kap vért, és ezért elzsibbad), hanem azért, mert azt az ideget nyomja a kitüremkedett porckorong, ami ezt az érzetet váltja ki. Eléggé kellemetlen.

Ez a doki egyébként a barátnőm csigolyáit, porckorongjait elég jól helyrerakta pár éve, akkor szinte menni sem bírt, húzta a lábát, ma meg ( sokszor fáj ugyan, mint pl most is) elég jól mozog.

Ha valamit nem jól tudok, és ezért hülyeséget írtam, javítsatok ki please...

Előzmény: Törölt nick (466)
Xolo Creative Commons License 2002.07.30 0 0 467
MRI Magnetic Resonance Imaging
mágneses rezonancia képalkotás...

tuladonképpen befekszel egy henger alakú valamibe, vízszintesen, és van rajta egy cucc, ami bazi hangosan kattog, miközben körbefordul a tested körül.

Eközben elektromágneses hullámokat bocsát ki az egyik oldaladon, ami áthatolva a testeden megváltozik, és ezt fogja fel a másik oldalon egy vevőkészülék. A változás mértéke attól függ, milyen anyag van az útjában. A változásokat mérve, bla bla, bonyolult szűrési is még sokféle eljárás után lehetővé válik egy röntgenszerű felvétel a belső alkatrészeidről, hasonlóan, mint egy röntgenkép, de annál jobb minőségű és részletesebb, mert mindezt rétegesen végzi.

Klausztrofóbiásak ( mint pl a drága barátnőm) nagyon nehezen viselik, mert ez a szerkezet mintegy 20 percig kattog körülötted.

érezni nem érzel semmit.

Egy konkrét helyet tudok, a Ferenc krt- Üllői út találkozásánál, a Raditec nevű intézmény. Szerintem csak szakorvos utalhat ide, a körzeti nem. De ha jóban vagy a körzetivel, kérd meg, hogy ajánljon egy jó reumatológust vagy gerincsebészt.

Előzmény: Törölt nick (465)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.30 0 0 466
a telszámot láttam, csak azt keresem, ki ő, mi ő?
Előzmény: Xolo (464)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.30 0 0 465
ááá, értem. körzeti orvos be tud utalni? mert vele jóban vagyok.. és merre van ilyen vizsgálat? mesélnétek róla valamit (most is fáj. egyébként a múltkor lecangáztunk szentendrére, és én bírtam volna hazafelé, de minden hupplinál le akart törni a fejem, így feladtam)
Xolo Creative Commons License 2002.07.30 0 0 464
ha jól látom, a 451-es hozzászólás az...
néd meg az előzményeit.
Előzmény: Törölt nick (463)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.30 0 0 463
merre keressem, régen volt róla szó?
Előzmény: Xolo (460)
Zsoldos Creative Commons License 2002.07.30 0 0 462
Nem neked kell fizetni!!! Csak azért utalnak be ilyen nehezen, mert a működtetése drága. Ha te fizetnéd, már holnap ott lehetnél.
Előzmény: Törölt nick (459)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!