Keresés

Részletes keresés

Csíkos Tigris Creative Commons License 2018.01.18 0 0 6703

Kedves Péter! 

Kitartást a szőlőnemesítéshez,ha számít valamit,én bíztatlak!

Nagyon optimista vagy! Nem arrafelé megyünk/szerintem/ hogy az államot érdekelné a kiskert! A nagy se biztos!

Rezintencia kutatás-kísérlet szinte semmi,új fajták semmi! Nem csak a cs.szőlőnél,gyümölcsnél se! Bár hátha csoda történik!

Előzmény: Pjotr77 (6700)
mati53 Creative Commons License 2018.01.18 0 5 6701

Új fórum-tag vagyok üdvözlök minden fórumtársat!

64 éves Dél-Szlovákiai kiskertész - szőlész vagyok. Eddig is voltak magyar rezisztens csemege fajtáim melyeket meg is fogok tartani de mióta megismertem az ukrán-orosz fajtákat, egy új világ nyilt ki előttem. Azt, hogy ezeket megismerhettem, két dolognak köszönhetem : Szőlőszem honlapja és ez a Fórum. Szőlőszemnek már megköszöntem és büszkén mondhatom, hogy személyesen ismerem, sőt barátomnak is mondhatom!

A Fórumot már két éve naponta figyelem, sőt az elejétől is végigböngésztem - fórumfüggő lettem!

Elmondhatom, hogy nagyon sokat tanultam belőle, nagyon sok tanulságos hozzászólást találtam - neveket nem emlitenék, mert hosszú lenne a lista- talán egyet mégis: Ali-bá-nak igy ismeretlenül is köszönöm a buzditást (nem nekem szólt,de magamra vettem) " Oltsál, próbáld meg, meglátod sikerülni fog". Igy is lett - múlt évben még csak a Rizlingen gyakoroltam a zöldre fás oltást - eredési százalékot nem irok, de aki ért hozzá azt mondta,hogy ez nagyon jó eredmény. Az idén már csemegéket is fogok oltani. ( egyébként próbáltam a "chip szemzést" is - elég jó lett az is)

Persze ezzel még nem állitom,  hogy tudok oltani.

Még a Fórumal kapcsolatban csak annyit: Igazatok van amikor azt mondjátok az újoncnak(mint én is vagyok) : Böngészd végig a Fórumot - de az elejétől - lesz egy kis áttekintésed a témában!!!

Miután igy "beleszédültem" ebbe a csemegeszőlő témába, körülnéztem itt Szlovákiában, van-e itt valaki, aki ezzel foglalkozik - bizony van!

Milan Penička - nak hivják, közép-Szlovákiában (tehát nem ideális körülmények között) van a szőlőskertje, nagyon sok fajtája van-főleg ukrán-orosz-hogy hány fajta azt inkább le sem irom, saját szavai szerint a legnagyobb gyűjtemény cseh-szlovák viszonylatban. Örülök, hogy Vele is baráti viszonyban vagyok.

Egy kicsit "hizik a májam" hogy sikerült összeismertetnem Szőlőszemet és Milant, azóta is tartjuk a kapcsolatot, én amolyan összekötő-forditó-tolmács vagyok, ha igénylik. (Sajnos Milan nem beszél magyarul vagy angolul)

Milan gyakran rákérdez a Fórumon elhangzó témákra - legutóbb felvetette, hogy közzétenné a Fórumon a dugvány- gyökereztetési módszerét ( a cseh és az ukrán fórumon már fenn van). Természetesen csak akkor, ha igénylitek.

Ő évek óta speciális kőzetgyapot kockában gyökereztet-én is kipróbáltam, nagyon jó eredménnyel.

Ha gondoljátok, én nagyon szivesen leforditom és felteszem a Fórumra.

Elnézést,hogy ilyen "hosszú lére" eresztettem a mondanivalómat, főleg ilyenkor, mikor "izzik" a hangulat a Fórumon.

Egyelőre ennyi, majd még jelentkkezem : mati53

Pjotr77 Creative Commons License 2018.01.18 0 1 6700

Köszönöm a fórumtársaknak, akik mellettem szóltak. Fiatal titánként sokat kell még tanulnom, a biztatás mindig jól jön, az amatőr csemegeszőlő nemesítési munkához.

Talán hamarosan majd az Állam is több figyelmet fordít a kiskertesek problémáira, mind zöldség, mind gyümölcs vonalon, főleg, ha rájön, hogy milyen fontos szerepe van a részleges önellátásnak.

Még ebben is optimista vagyok, hátha lesz valami kis változás/előrelépés :), csak ne úgy legyen, hogy egyet előre-kettőt hátra :)

Előzmény: woodruff (6692)
szölőszem Creative Commons License 2018.01.18 0 0 6699

Annyit azért tudnod kell, hogy Pjotr szőlészetből doktorált, talán megbocsájtja, hogy engedélye nélkül ennyit elárultam róla. Ő sokkal többet tud a szőlőről, elméletben és gyakorlatban mint mi összesen itt a fórumban. Aki ismeri személyesen Őt, és munkásságát, az mindenki ezt mondja. Nekem megadatott a lehetőség, hogy személyesen megismerhettem. A csemegeszőlő nemesítésben Ő veheti át a stafétabotot Mathiásztól, Szegedi Sándortól, Kozma Páltól, Sipos Lajostól és nem utolsó sorban Hajdu Edittől. A nyilatkozatától függetlenül Hajdu Editnek is elévülhetetlen érdemei vannak a szőlő nemesítés területén.Örülök, hogy Hajdu Editkét is megismerhettem személyesen, amikor tavalyelőtt megtisztelt, és ellátogatott hozzám, és megtekintette a gyüjteményemet.

Előzmény: heytokay (6693)
heytokay Creative Commons License 2018.01.18 0 0 6698

Hát IGEN!!
Ez így már nagyon korrekt volt... Ezt a fórumtársak tudták rólad??
Így már mindent értek!! ;-)
Hol olvashatok a munkásságodról??
Tudsz egy linket beszúrni ide ami a te munkáidról szól??

Előzmény: Pjotr77 (6695)
Silvan Creative Commons License 2018.01.18 0 0 6697

Itt a fórumon is 326 hozzászólása van.

Silvan Creative Commons License 2018.01.18 0 0 6696

Udvariasan megkéred Pétert őszintén,kellő önbírálattal,remélem segít.A Pécsi Tudomány Egyetem a másik lehetőség.

Pjotr77 Creative Commons License 2018.01.18 0 2 6695

Véleményem szerint nem kemény a kritika, amit írtam, sőt...

Lehet, kissé nyersen fogalmaztam, de azzal is megvolt célom. Igazából Babits Mihály: Jónás könyve késztetett arra, hogy reagáljak a cikkre ("..., mert vétkesek közt cinkos aki néma.") Gondoltam, hogy csak pár szóban is, de hangot adok a véleményemnek.

A kritikákat a szerzőnek is megfogalmaztam több esetben, Editkét közel 12 éve ismerem, rendszeresen tartunk előadásokat konferenciákon, szőlészeti szakmai rendezvényeken. A kritikáim a cikkel kapcsolatosak és a csemegeszőlő témakörről szólnak, és nem Dr. Hajdu Edit szőlészeti szakmai munkásságáról, amelyet minden bizonnyal az egész szakma országosan elismer.

Mellékesen biztos mindenki tisztában van azzal, hogy közel egy emberöltőre, kb. 25 évre visszamenőleg Kecskemét hány csemegeszőlő fajtát nemesített? Dr. Hajdu Edit, mint szőlőnemesítő, ez alatt az idő alatt hány új nemesítésű csemegeszőlőfajtát adott honfitársainak? Persze ezek csak költői kérdések, a szomorú hazai valóságra mutatva.

Ugye nem kerülte el senki figyelmét, hogy a most leporolt, újrafényezett, az utóbbi pár évben állami minősítést kapott csemegeszőlő fajtákat a 1960-as években nemesítették. /Réka - 1962-ben nemesítették, Szuvenir (nem magyar anyag) 1959-ben nemesítették/, a cikkben felhozott fajták is régiek. Nem szabadna, hogy ezek a fajták újnak számítsanak, de "a magyaroknak ez is jó lesz" alapon, ez a hivatal álláspontja...

Üdvözlettel:

Dr. Teszlák Péter

Előzmény: arpad-lajos (6689)
heytokay Creative Commons License 2018.01.18 0 0 6694

Igyekszem!!.. Igen, zöldfülű vagyok... Senki nem a csúcson kezdi... De már úgy beszéltek róla mintha ő lenne Jézus.. :D :D
Ezért is írtam hogy minden tiszteletem azoknak akik ebbe komoly munkát fordítanak!!! De róla semmit nem tudok...

Előzmény: woodruff (6692)
heytokay Creative Commons License 2018.01.18 0 0 6693

Hol tudok utána nézni a munkásságának??

Előzmény: Silvan (6691)
woodruff Creative Commons License 2018.01.18 0 0 6692

Tudod te egyáltalán kit szólítottál meg?

Kérdezd már meg a "hölgyet".

A nevét ki sem írom.

Hány tőkét gondoz ,ápol?

Ja!

Vagy csak a karossékből osztlya az észt?!

Te nagyon zöldfülü lehetsz!

De majd felnőssz!

Ha ittmaradsz,és sokat olvasol.

woodruff

Előzmény: heytokay (6687)
Silvan Creative Commons License 2018.01.18 0 0 6691

Azért érdemes lenne utána nézned Péter munkásságának és a gyűjteményének, saját nemesítésének is.Nagyon értékes, segítőkész fórumtárs(saját tapasztalat).

Hiányos ismeretek birtokában soha ne hozz ilyen bírálatot!!

Helybe mentél a ló....ért,érdemes volt!

Előzmény: heytokay (6684)
Ali-bá Creative Commons License 2018.01.18 0 1 6690

Én is szívesen olvasnék mai szőlőnemesítőktől tanulmányokat. (Sajnos csak magyarul tudok.)

arpad-lajos Creative Commons License 2018.01.18 0 1 6689

Szerintem aki ilyen kemény kritikát fogalmaz meg az írja oda a rendes nevét is és ne egy nick név mögé elbújva kritizáljon. Függetlenül attól, hogy a bírált cikkel kapcsolatban igaza van vagy sem.

Előzmény: Pjotr77 (6678)
heytokay Creative Commons License 2018.01.18 0 0 6688

Ahhoz megyek tanulni aki hajlandó tanítani!! Kettőnk közül nem én ülök a magas lovon! Ez egyértelmű.. Azért mert új vagyok a fórumban az nem egyenlő azzal hogy hülye is!! ;-)

Előzmény: SándorTiszteletes (6686)
heytokay Creative Commons License 2018.01.18 0 0 6687

Én szeretek beszélgetni.. Megbeszélni dolgokat.. De ismételten némi értelmezési probléma van!! Ha ki bírnád hámozni akkor értenéd hogy aki ennek szenteli az idejét azt tisztelem!! És nyilvánvaló hogy csak arról tudok véleményt mondani akiről sokat olvastam! Ugyanúgy tisztelem a Pétert mint a Hölgyet.. Avagy téged... A népszerűség pedig a legkevésbé sem érdekel.. Én már mondtam... Aki rajtam segít azon én is!! Én ehhez tartom magam!! Lehet savazni engem.. Az sem érdekel.. Senki kedvéért nem fogok megváltozni!!

Előzmény: vegyigyümi10 (6685)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2018.01.18 0 0 6685

Miért döbbensz meg??

Azt hiszem nem túlzok,ha azt állítom....nem leszel túl népszerű ezen a fórumon,ha így folytatod...bár ezzel szerintem máris elkéstél...bármennyire is jófej gyereknek tartod magad...

Anélkül,hogy túlságosan szétoffolnám a topicot....kicsit olvasgassál vissza és akkor,akár bölcsebb is lehetsz!

Előzmény: heytokay (6684)
heytokay Creative Commons License 2018.01.18 0 0 6684

Megdöbbentő amiket írsz.. Magas lóról nincs szó...
Egyszerűen sokat olvastam a hölgy munkájáról.. A Péteréről még semmit.. Lehet olvasni róla?? Mert akkor nyilván tanulhatnék én is!! És szerintem sokan mások is rá vannak szorulva a tanulásra..!! Őszintén örülnék ha lenne valami konkrét közzétéve!! Van ilyen??

Előzmény: SándorTiszteletes (6683)
heytokay Creative Commons License 2018.01.18 -1 0 6682

Igen értelek.. igaz!!
Na de nah.. Nem egy irodai "micike" titkárnőről beszélünk. Rommá fikázza csórót.. :D :D

Előzmény: Maci_P (6680)
heytokay Creative Commons License 2018.01.18 -2 0 6681

Illetve ha valaki meleg száraz levegőjű helyről beszél az nem ugyanaz mint a vízhiány!! (What the f..k??)
Nem állítom hogy minden tökéletes a cikkben.. De ez a hölgy már mindenféle kitüntetést megkapott..
Szerintem nem azt az embert kell fikázni aki az életét annak szenteli amiért te annyira "oda vagy" .... Csak tanulhatsz tőle!!!

Maci_P Creative Commons License 2018.01.18 0 1 6680

Azért visszaolvashattál volna, mielőtt Pjotr-nak ilyet írsz...

Előzmény: heytokay (6679)
heytokay Creative Commons License 2018.01.18 -2 0 6679

Csak egy kérdés.. A leírtakból neked melyik fajta van meg?? Mert ha egyik sem akkor nem hiszem hogy bármit mondhatnál rá..  Nos?? Nyilván okosabb vagy nála.. :D :D :D

Pjotr77 Creative Commons License 2018.01.18 0 3 6678

Hajdu Edit ismét "alkotott" (bár ne tette volna...). A 3 oldalas cikk a Kertészet és Szőlészet lap karácsonyi kiadásában látott napvilágot, a magát szőlőnemesítőnek nevező (véleményem szerint nem az) kutatóasszony tollából.

Ez a cikk a '80-as évek végefelé elment volna (de még úgy is tartalmaz baklövéseket), azonban Hajdu Edit nem vesz tudomást arról, hogy azóta már eltelt 30 év, és 2018-at írunk!!!

Olyan Észak-amerikai Vitis labrusca hibrideket ajánl mazsolakészítéshez, amelyekből nem lehet mazsolát készíteni, mert vastag héjúak és levesesek (nem rostos a bogyókonzisztenciájuk) és peregnek, mint Noah. 

Igaz, ha valaki majd bebukik ezekkel a fajtákkal, nem a szerző fogja meginni a levét, bár mindenképp fel kell hívni a figyelmét, hogy felelősség-teljesebben nyilatkozzon...

A nemesítési törekvések fejezetben az írja, hogy a Fehér szultánt használják a keresztezésekhez, ez nevetséges, illetve szintén csak a 40-50 évvel ezelőtti időszakra igaz. Mondjon nekem egy olyan napjainkban futó nemesítési programot, ahol a Szultaninát használják apaként... 

Az egyik fajtánál azt írja, hogy szárazságra érzékeny, vízhiány esetén bogyói peregnek, utána egy fejezetben azzal kezdi, hogy a magvatlan fajtákat meleg, száraz levegőjű területen érdemes termeszteni... Akkor most mi van (What a f.ck?)?

A Ruszbol-ra azt írja, hogy a bogyói kicsit (3 g), mellesleg megjegyzem az tényleg apró..., azonban 2015-ben állami minősítést kapott Réka nevű fajtájuknál (amit én nem tartok csemegeszőlőnek, nem üti meg azt a szintet), a fajt leírásában azt írja, hogy bogyói közép-nagyok (3 g körüli). Akkor döntse már el, hogy a 3 g az most kicsi vagy nagy!!!!!!!!

Még sorolhatnám a többi badarságot is, de fárasztó, inkább abbahagyom, legyen elég ennyi a fórumtársak okulására.

Édeske1 Creative Commons License 2018.01.17 0 0 6677

Küldjél egy ímél-címet , az enyém publikus , a tiéd nem . Vagy egy telefon számot . 

Előzmény: csupi81 (6676)
csupi81 Creative Commons License 2018.01.17 0 0 6676

Hát hogyha nem találok közelebb akkor igen,kb. 5-600db vessző kellene mikor lehetne hozni belőle.

Előzmény: Édeske1 (6660)
Borisz Rebrik Creative Commons License 2018.01.17 0 0 6675

Szevasz

Igen ez fureszpor,kifan fozve ezert nem peneszedik.

A veszo gzokeresztetese(inkubatorban tartasa) 14--24nap, fajtatol fugoven

Előzmény: gyfa50 (6672)
Borisz Rebrik Creative Commons License 2018.01.17 0 0 6674

Megkerhetem hogy imelben irja le a rendelest,koszonom(rebrik.borisz@freemail.hu)

Előzmény: Kendrus (6673)
Kendrus Creative Commons License 2018.01.17 0 0 6673

Jó napot Borisz!
Stummer Zoltán vagyok. Ezek a fajták érdekelnének engem, hogy van-e és mennyibe kerül darabja mert rendelni szeretnék Öntől:
Smaragd

Bazena

Anzselka

Viktor

Bajkour

Szenátor (Burdaka)

Dikson

Monarch

Bogatjanovskij

Anjuta

Várom a mihamarabbi válaszát!

Illetve egy teljes árlistát az összes fajtának.

gyfa50 Creative Commons License 2018.01.17 0 0 6672

Szia!

Úgy látom fűrészporban gyökerezteted nincs gond a penészedéssel? Mennyi időre gyökeresedik meg ennyire? 

Előzmény: Borisz Rebrik (6661)
izgaga Creative Commons License 2018.01.16 0 0 6671

Borisz Rebrik:

küldtem egy mailt privátba.

üdv. izgaga

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!