Keresés

Részletes keresés

Ggeri89 Creative Commons License 2015.10.14 0 0 150

kékfrankosból van.

Előzmény: Tigris0704 (149)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.10.13 0 0 149

Szia!

 

Nincs azzal semmi baj, hogy ha hagymahéj színű lesz a rozéd.

Én személy szerint jobban kedvelem ezt a szint mint ami egy kicsit átmegy a pirosba.

 

Milyen szőlőből készítetted?

 

Deríteni ráérsz akkor mikor már egy kicsit tisztult, szűrni meg palackozás előtt.

 

Előzmény: Ggeri89 (144)
Ggeri89 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 148

Nem fogom még most deríteni. Majd január- február de, előbb megvárom még hogy kiváljon a hidegen a borkő.

Előzmény: juhosttt (147)
juhosttt Creative Commons License 2015.10.11 0 0 147

Na ilyen kutyulást se hallottam még :)

Ilyen hamar deríteni szvsz totál hülyeség. Azt akkor érdemes mikor már a palackozás előtt vagy. Ha ilyen hamar szűröd, szvsz a szűrő olyan hamar tömítődik, hogy húh. Nekem a 13as rozé, amit igaz kicsit korán, de palackoztam, mostanra is még tisztult. Nem szűrtem, a derítést pont olyankor csináltam mikor túl hűvös volt, szóval nem sokat ért.

Ha később deríted/szűröd akkor is át fog csapni hagymahéjba. Kivéve, ha nem kénezed. Tettem féle egy fél l kén mentes bort, a színe messze szebb volt, de az íze nem... Továbbá a kén mentes bort macerásabb eltartani. A jó kén mentes bor már profizmus :)

 

Előzmény: Ggeri89 (146)
Ggeri89 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 146

Most ha lederíteném és szűrném kb hagymahéj színű lenne nekem is. De én szeretnék egy kicsit mélyebb színt van sillerem majd azzal beállítom a színét.

Előzmény: juhosttt (145)
juhosttt Creative Commons License 2015.10.11 0 0 145

Lényegében semmit. A kén hozzáadása után a színe is változik. Sőt ahogy tisztul és majd átfejted azzal is picit veszít a színéből.

Az áztatás idejével és a darálással/bogyózással lehet játszani, hogy mennyire legyen erős színű a rozed. Nekem a bogyózó nagyon jól feltárja a bogyókat, 5 óra áztatás után egy erős cseresznye piros színű rozem lett. A kénezés után ez a szín inkább fog majd hagymahéj színűvé csapni. 

Előzmény: Ggeri89 (144)
Ggeri89 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 144

sziasztok!

 

Kierjedt életem első roséja, lefejtettem, alapkéneztem és nagyon sokat veszített a színéből. Mit tudok vele csinálni?

Parázsjáró Creative Commons License 2015.09.30 0 0 143

Köszönöm a hozzászólásod és azt hiszem te is látod a lényeget,-a piac meglétét.Nekem az a feladatom,hogy kellemes ízletes ,erős borokat készítsek,melyeket én is szívesen fogyasztanák.Pontosan ezért ülök be az iskolapadba egy éven keresztül minden szombaton alkalmanként autózva 370 km-t.

szenyor Lopez Creative Commons License 2015.09.27 0 0 142

Te magad mondtad ki szerintem a tutit: ez bombaüzlet, mivel megvan a piacod (te magad). Egy 400hl-es borászat szerintem önmagában el tud tartani néhány embert és a tulajnak szép profitot képes hozni.

De ha ezt megteremted, akkor azon a nyűgön túl, hogy szőlőt kell venned/termesztened, normális embereket kell találni, technikát kell vásárolni, érteni kell a kémiához némileg és logisztikailag is le kell tudnod vezérelni a szőlő odaszállításától kezdve a kész bor elszállításáig mindent, ezen felül még van egy óriási feladat: piacot kell találni a borodnak. El kell tudnod adni, hogy bevételed legyen. Ez viszont a te esetedben megoldott, van egy fix mennyiség, amire tudsz számolni.

És akkor elgondolkodhatsz azon, hogy ha már gépesítettél, beruháztál, akkor akár termelj eladásra is. Nem ismerem a számaidat, de így has számok alapján kb. 1 év profitjából (saját vs. vásárolt bor) a beruházásaid egy (nagy) része megtérül.

A szőlőtermesztés már egy másik kérdés, azon szerintem akkor érdemes elgondolkodni, amikor a borkészítés már flottul üzemel és nem igényel extra figyelmet.

Előzmény: Parázsjáró (140)
juhosttt Creative Commons License 2015.09.25 0 0 141

Addig okés, hogy veszel egy pincét. 

Ezt állapottól függően fel kell szerelni is. Kellenek hordók, tartályok stb.

 

Ha kés szőlőt vásárolsz, tekintettel, hogy a szőlő előállítása rizikós és sok idő mire beáll, akkor is kell a feldolgozó részleg: prés, bogyózó, stb.

 

Ha szőlővel rendelkező pincét veszel, akkor 2 irány van:

Hobbi szőlős birtok és beállt borászat. Előbbi max néhány milla, utóbbi akár több 10 millió is.

 

Ha szőlővel rendelkező területet veszel, akkor nem tudod eldönteni, hogy milyen szőlőből akarsz bort készíteni, mert már ott lesz valamilyen. A művelésmód stb mind adott lesz. Ha át akarod variálni, majdnem ott vagy időben mint egy új telepítéssel.

 

Én a helyedben a pincéhez tartozó területet művelésbe fognám, az nem nagy terület, hogy beletanulj a dolgokba. A borkészítést se egyből több 1000 literen tanulnám, csak pár 100 literen. Ha valami oknál nem sikerül egy tétel, nem mindegy hogy mennyi a veszteség. Engem is sokan kritizálnak az ismerőseim, hogy bogyózót készítettem, most prés készítés/vásárlás előtt állok.

De erre egy példa:

Ha lóval akarok foglalkozni, akkor előbb lovat, vagy lószerszámot veszek? Ezt válaszolták: egyszerre a 2-t. Jó, de egyszerre nincs annyi pénzem. De viszont a lószerszám nem kér enni, ha áll pár évet de a ló igen, ha nem tudok vele semmit csinálni, mert nincs szerszám, akkor csak feleslegesen etetem.

A szőlő esetében én a telepítési engedélyben reménykedem a jövő évben, mert változnak a jogszabályok. Ezen áll vagy bukik az egész borászatom...  Azért vicces, hogy egy engedély miatt lehet az egész életre szóló álmom fel kell adni :) Ilyen nem várt apróságokkal azért neked is kell ám számolni, hogy valahol valamelyik rendszer hátráltatni próbál. Főleg 2015-ben, ha valamit csinálni akar az ember, még a levegő vételről is engedélyt kell már kérni.

 

 

Előzmény: Parázsjáró (140)
Parázsjáró Creative Commons License 2015.09.25 0 0 140

Üdvüzöllek és köszönöm a hozzászólásod.Szeretném kiemelni,hogy nem lóverseny számomra illetve nem is pénz kérdése.Te is tudod bizonyára,hogy itt nálunk hitelből,vagy pályázatból lehet, de nagyon veszélyes valamit is kezdeni,mivel van egy határidő,melyet be kell tartani és sokszor ezért nem sikerülnek a dolgok mivel nem várt akadályok miatt bepánikoló emberek hoznak egy rossz döntést és borul az egész mutatvány sőt az életük munkája is oda vész.Mindíg addíg nyújtózkodtam ameddíg a takaróm ért, és ez eddíg biztonságban is tartott.Egy kicsit számoljunk a szőlő megtermelésével kapcsolatban.1kg szőlő megtermelése a szőlész barátaim szerint 38 és 50 ft körött mozog.A kész szőlő megvételi ára és előállítási ára között van 60-80ft.A beruházás viszont sokkal nagyobb /földterület gépek,fizetett munkaerő szinte éven át,- hisz nem tud ekkora mennyiséget egymaga előállítani,de nem is a bére hisz az benne van a szőlő előállítási árában,hanem kinlódni valakivel/. Ezeken túl még ott van az időjárás is.Én arrA jutottam hogy a feldolgozással ekkora haszonnal jutok 4-6 millió +profithoz míg a megtermelést is hozzáadva ez 9.5 millióra emelkedne évente,tehát 3.5millió forint miatt szerintem nem szabad egy óriási gondot venni a nyakamba nem beszélve a horibilis beruházásról,valamint a szőlőtermesztés szerintem talán egy életen át kell tanulni.A beruházásom nagysága:-60m2-es teljes földalatti szigetelt pince/2.9m-es bel magasság/,mely felett van egy 60m2-es lakóházzá nyilvánított 7 éves épület tetőtérrel víz villany és csatorna van,gáz nincs

                                                       -3300m2-es telek van hozzá,mely mindig is szőlő volt most jelenleg csak kaszálva van,és az egész egy örökségvédelmi pincesoron van és szerintem ajándék ennyi pénzért/4 millió ft/

                                                       -az egyéb felszerelésekre /traktorom van(T-25-ös)/az idők folyamán 5-8 milliót terveztem költeni

Összegzés képpen a számokat összeadva és a munkaóráimat nem számolva a befektetés az elvárható haszon tükrében 3-5 éven belül megtérül-mutass nekem ilyen biztonságos üzletet /hisz a piacom is én vagyok/mely ilyen rátával megtérül.

Még megemlíteném ha nem feldolgozóüzemet létesítek,hanem egy meglévő szőlőterülethez tartozó pincében állítok elő bort melyet aztán eladok akkor teljesen mások a követelmények-jelenlegi ismereteim szerint csak egy kannamosó-fertőtlenítő helyiséget írnak elő.

  Üdvözöllek,jó egészséget kívánok! 

Előzmény: saja75 (136)
Parázsjáró Creative Commons License 2015.09.24 0 0 139

Köszönöm a tájékoztatást s én is így számolok.A gyerekeimről annyit,hogy okos gyerekek,de a legidősebb már éretségi után tanulja a vendéglátó szakmát,mely magába foglalja a felszolgáló,szakács  és üzletvezetői képesítést.Nyárigyakorlatra 2 hónapra kiküldtem a németekhez remélve azt,hogy a germán majd még vasal rajt,de megdöbbenésemre a kint tett látogatásom során a tulajdonos az iskola elvégzése után várja vissza teljes munkaidős foglalkoztatásra.Az iskola befejezése után viszont megy a lányom Sopronba a pedagógiai karra--ezt már Ő választotta.Tehát érted,hogy mind a három gyerekem első szakmája a vendéglátásnak kell lennie,hisz majd ezt kapják örökül és nem szeretném,hogy az életem munkája eladásra kerüljön.Egyébként mielőtt velem kezdenének dolgozni előtte elküdöm őket egy teljesen idegen keze alá dolgozni,mert csak így tudják megbecsülni azt amit örökölnek.Régi Japán közmondás:az ember a gyerekével akkor teszi a legjobbat,mikor haggya egy kicsit fázni.Üdvözöllek,már most barátom vagy,mert foglalkoztál a kérdésemmel.

Előzmény: Tigris0704 (137)
juhosttt Creative Commons License 2015.09.22 0 0 138

Annyit hozzá tennék, hogy a terhelést beállítani számszerűen nem mindig lehetséges, hogy 1 kg v 2 kg.
Ha túl alacsony a terhelés:
Nem győzzük a zöld munkát csinálni, mert a szőlő nő mint a gomba.
A cukorfok megszalad, de nem csak ettől jó egy bor, hogy magas legyen a cukorfoka, kell hozzá megfelelő sav is. Ezt egyensúlyban tartani kell(ene) Szvsz ki kell kísérletezni, hogy adott fajtából adott területen adott művelésmóddal mennyi terhelést kell adni, hogy minőségi legyen és meg is érje.

 

Előzmény: Maci_P (135)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.09.22 0 0 137

Hali!

 

Szerintem minden képen jobban megéri saját bort árulni.

 

De nézzük számokban.

 

Azt írod, hogy pincét tudnál venni, ennek te tudod az árát. Kérdés, hogy a feldolgozó helységet kell e bővíteni felújítani átalakítani. Ennek is van egy jelentős összege.

Utána jönnek a gépek. Egy 400 hl es pincéhez már komolyabb bogyózó kell, kb: 50-70 q/h teljesítményű. Ennek ára 1-1,5 millió.

Kell egy prés. Ha csak fehérbort készítesz akkor legalább egy 10-15 hl es. Ennek használt ára 5-600 ezer (vaslin típusú) egy levegős prés használtan is 2 millió kőrül van.

Kellenek tartályok hordok. 400 hl már érdemes úgy csinálni, hogy 2/3 rész műanyag vagy koracél tartály 1/3 rész fahordó. (így folyamatosan tudod hordóban érlelni és cserélgetni a bort). Műanyag tartályt olyan 40 Ft/l kőrül, savállót 100 Ft/l, fahordót 150 Ft/l kőrül árulnak. (de ennek nézz pontosan utána)

Akkor kellenek szivattyúk (egy kisebb egy nagyobb teljesítményű),valamint szűrőgép, egyéb apróbb dolgok. Ezek kb: újabb 1 millió.

Valamint ott van a sok bürokrácia engedélyeztetés.

És ez csak a feldolgozó része. Igaz ezek csak egyszeri befektetések.

 

Akkor nézzük a szőlő részét. 

1 kg szőlőből évjárattól függően 6-7 deci liter bor van. A 400 hl hez kb: 550-600 q szőlő kell. Ahogy írtad ez 100-110 Ft/kg ár.

Ehhez a mennyiséghez (véleményem szerint) már kell használni borkezelő dolgokat (fajélesztő, tápsó, enzim, kén, derítő anyag) ezek kb: 3-400 ezer Ft/ borév.

 

És ez csak az anyagi kiadás.

 

 

Most nézzük másik oldalról.

 

A közel 600 q szőlőt érdemes egy komoly termelőtől (termelőktől) venni, akik legalább 100-200 q tudnak egyben szállítani. 10-20 q összevásárolni nagy utánjárás, sok idegeskedés és nagyobb esély arra, hogy bekerül olyan szőlő is aminek nem kellene.

 

Írtad, hogy most fogsz borászatot tanulni.

Addig még bele nem tanulsz jól jönne egy gyakorlott borász akiben megbízol aki felügyeli a munkát. Igaz írtad, hogy lassan akarod felépíteni de akkor se mindegy, hogy eladsz vagy kiborítasz kisebb-nagyobb tételeket.

Ennyi borral ( ha nem is napi) heti rendszerességgel foglalkozni kell. Kóstolgatni melyik hordó milyen (valamelyik hordóban előbb öregszik) nem e valamelyik tartály befülled, legalább 2 havonta a kénszintet ellenőrizni.

 

Írtad, hogy 6-8 év alatt akarod megvalósítani.

Kérdés, hogy a gyerekeid mennyire akarnak ebbe belefolyni beletanulni.

 

És van még egy dolog.

Ha te magad készíted a bort akkor olyat árulsz amilyet csináltál. Ha veszed a bort akkor mondhatod, hogy köszönöm ez a bor nem ízlik nem megfelelő és keresel másikat.

 

De mindezeket figyelmen kívül hagyva jobban jársz anyagilag ha a saját borod árulod.

 

 

Más.

Ha esetleg bővítenéd kínálatod Szekszárdi ( fehér és vörös) borokkal akkor keressük egymást. Eljössz megkóstolód őket és biztos meg tudunk egyezni.

 

 

 

 

 

Előzmény: Parázsjáró (132)
saja75 Creative Commons License 2015.09.22 0 0 136

Ahogy a kőművesem mondta: "Minden csak pénz kérdése!" És szerintem: idő!

Ha "holnap" hoznának 400hl bornak elegendő szőlőt, akkor lenne helyed hol fogadni, feldolgozni?

Mekkora géppark kell ezt bogyózni, darálni és préselni?

Mennyi és milyen hordóban akarod ezeket tárolni?

És ezek mennyi pénzbe kerülnek?

Ha van pénzed megvenni, és helyed is feldolgozni és tárolni, akkor lesz időd a bort kezelni, és foglalkozni vele? Te fogod vinni a 2 vendéglátó egységet és a borászatot is?

És ellenállsz a bor készítés közben kialakuló csábításnak, hogy a szőlőt Te magad termeld meg a bornak, mert úgy sokkal jobb!

Azt is hallottam, hogy vállalkozni 18 évesen kell, amikor nincs még család, gyerek és olyan nagy felelősség a vállunkon.

 

Az elképzelés szép, és nekem tetszik, de én csak akkor vágnék bele, ha lenne elegendő pénz a megvalósításhoz és még annak a fele, a hirtelen felmerülő kiadásokhoz! Hitelt kerülném, és ha lenne pályázat, akkor pályáznék: "ha adnak fogadd el..." A család támogasson és a gyerekek is itt és ebben akarjanak majd dolgozni.
Ha ezekre mind igen lenne a válasz én belevágnék!

 

 

 

 

Előzmény: Parázsjáró (132)
Maci_P Creative Commons License 2015.09.22 0 0 135

Sok bor megkóstolása és sok-sok borásszal történő beszélgetés alapján én úgy gondolom, hogy az 1,5-2kg maximális tőketerhelés egy nagyon nehezen megfogható dolog. Fajtától is függ, valamint attól is, mikor, hogyan korlátoznak (csak metszéssel, vagy a zöld fürtöket leszedik, és az sem mindegy, mikor - talán még az adott év időjárásától is függ). És valószínűleg tényleg a maximális terhelés lehet egy összetett, magas minőségű, nagy beltartalmú borhoz. Az 1 kg, vagy kicsit az alatti terhelés talán még érezhető pluszt tud adni, de nagyon lefele már valószínűleg nem érdemes menni (bár van, aki 0,6-0,8 kg-al dolgozik). A bakművelésnél, a sűrű térállás miatt pedig nem hiszem, hogy 1kg-nál szabadna többet termelni egy tőkén, tán még az is sok neki.

Egyébként ha kóstolsz ilyen tételeket, szerintem észre fogod venni te is azt a teltséget, mélységet... Az ilyen terheléssek dolgozók néha csak a színmustot teszik ezekbe a tételekbe. Ez is lényeges szerintem.

És a növényvédelem sem mindegy. Gondolom te nem ész nélkül tolod a szereket, de vannak, akik mindennel fújnak, ott az érés erősen elhúzódhat, a sok szermaradvány esetleg rontja az erjedést is. Nem véletlen, hogy a kis tőketerheléssel dolgozók általában öko szemlélettel művelnek. És ők azok, akik 3-5-10-20ha-os borászatok.

Előzmény: Falusi1 (131)
Falusi1 Creative Commons License 2015.09.22 0 0 134

A művelésmódokkal összefüggően általad leírtak szerintem is korrektek.

Előzmény: juhosttt (133)
juhosttt Creative Commons License 2015.09.22 0 0 133

Mind2-nek van előnye, hátránya.

 

Csak pár gondolat, de egyik mellett se teszem le a voksom, hogy jobb a másiknál.

 

Fejművelés:

Fagyos helyeken lehet takarni.

Hagyományos (tradicionális), ha egy szépen rendezett fejművelésű szőlőbe végig nézünk, az olyan régi benyomást kelt.

Saját tapasztalatom alapján (szigorúan saját vélemény) jobban ellenáll a jégnek.

Zártabb, tömöttebb tőke, jobban megtudnak a savak maradni, nem tudja a nap úgy kiégetni.

Nagyobb esély a betegedésre, de egy jól kondicionált nem agyon terhelt tőkénél nem rosszabb a helyzet, mint kordonnál.

A támrendszer kicsit több munkát igényel, minden tőkéhez karó kell, ami ha sérül pótolni kell, továbbá a kötözés jó térdet és derekat kíván. Nem lehet gépiesíteni.

Kapálni a tőke aljat nem a legkényelmesebb, mert ha lent van nagyon a tőkefej, akkor könnyen sérül a tőke, így le kell hajolni.

 

Kordon művelés: (ebbe tartozik a magas művelés is)
Szellősebb tőke, extrém terhelhetőség. Gépiesíthető, kényelmes művelés. A támrendszer tartósabb, ha jól össze van rakva.

 

 

Szvsz a fejművelés hagyományosabb, munkaigényesebb és talán minőségibb. De ez is csak szigorúan saját vélemény!!! Én az ezerjóból egy pár 100 tőkét tuti fejművelésben fogok művelni, de lesz alacsony kordon is. Mind2 esetben tartom magam a 1-1.5 kg terheléshez.
És hogy miért?

Mert vettem a nyáron egy frittmann ezerjót. (nem túl sok ezerjó van a piacon ahogy én látom) Hát színében egész világos volt. Ízében olyan volt mint vmi izesített szénsavas víz... Olyan semmilyen üres volt..
Az én ezerjómnak volt színe, íze, illata. Tudom mindenki a sajátját dicséri, de ezt azért mások is dicsérték és ez megadta a kezdő löketet az ezerjó felé. Nagyon izgalmas, sokféle bort tud adni.
Ha túlérik, aszus töppedt szőlőből félédes-édes bort lehet csinálni.
Ha éretten megcsípi a dér és kihúzza a fagyokig, akkor jégbort is lehet csinálni belőle.
Ugyanakkor a rizling nem lett olyan jó, mint a 13as. Bár lehet hogy még érnie kellett volna 1-2 évet, de kevés volt és elfogyott...

Előzmény: Falusi1 (130)
Parázsjáró Creative Commons License 2015.09.22 0 0 132

Tisztelt Uraim!Szeretném véleményeteket kérni a következő helyzetben.Mindenki írjon aki javasolna valami okosságot.Röviden :

46 éves férfi vendéglátós vagyok 3 gyermekkel és egy szerető feleséggel.2 db vendéglátó egységem van amelyekben évi 40000 liter fehér bort értékesítek kizárólag kimérve 5 alkalmazottal.5 fajta állandó borom van melyek a balaton felvidékről kizárólag kistermelőktől származnak.Teljesen a folyóbor értékesítésre vagyok ráállva ,semmi melegkonyha még zsíros kenyér sem.A nagyon iható borok viszont mindenki számára elérhető árral nálam megtalálhatók.A 12.5-14 alkohol%-ig  vannak a boraim,és 75ft a decije.A szódavizet én készítem,de a vízet szinte 0-ra lelágyítom,igy a bor zamata és ereje is visszaköszön a fröccsből.19 éve csinálom és és tényleg tudatlanul kezdtem.Most jön a lényeg.A bortermelőim minden évben emelgetnek s nem veszik figylembe pl, az olcsóbb gázolajat vagy azt,hogy én az egészéves terméküket eladom,s nem fáj a fejük az eladáson .Nem kell 50 literenként megállniuk egy egy közértnél leadni a megrendelt mennyiséget és gyakorlatilag 3 napot egy héten terítéssel foglalkozniuk.Mellesleg meg kell szerezniük a szállítási lehetőséget és nem biztos ,hogy egy év múlva nyitva lesz az a közért.A gyerekeim nőnek s próbálom őket magam körül tartani,mert fájna ,ha keze lába lennének valakinek is.Ezek a gondolatok sarkaltak a következő dolgokra melynek okán végül is az őszinte véleményetekre vagyok kiváncsi.Beireatkoztam egy borászképző iskolába mely Budafokon található és az ország legjobb borász képzője.Meg akarom tanulni a borkészítést s fejleszteni szeretnék,vagyis megfelelő méretű s még bővithető pincét vásárolni.Az elhezkedésemből kifolyólag 30-60 km-es körzeten belül vagyok a balatoni a somlói a pannonhalmi a móri borvidékektől.Lehetőségem van megvásárolni egy 2.9m belmagaságú 60 m2-es pincét ,mely 3000m2-en fekszik és a talajvíz 17m-en kezdődik,-tehát szigetelés nélkül fejleszthető.A szőlőt most meg tudnám vásárolni 100ft/kg áron+ szállítás.Kérdezném tőletek bele merjek e vágni?Úgy gondolkozzatok,hogy semmi pályázat s 5-8 év alatt szeretném önerőből elérni az a vásárolt szőlőből  a most eladott mennyiség 70%-át.   

Falusi1 Creative Commons License 2015.09.21 0 0 131

Az utolsó mondatod a lényeg. Nem emlékszem már, hogy hol, de épp azt olvastam, hogy a 2 kg alatti további terméskorlátozás közel sem jár arányos minőségjavulással. Magyarul: lehet, hogy többet veszítünk a réven, mint ammennyit nyerünk a vámon. (Lehet ,hogy fordítva van?)

Előzmény: Tigris0704 (128)
Falusi1 Creative Commons License 2015.09.21 0 0 130

Talán félreérthetően fogalmaztam. Nem arról van szó, hogy nem fejművelésű tőkén ad csak jó minőséget, hanem azt akartam érzékeltetni, hogy a fejművelésűhöz képest a magasművelésű általában jobban terhelhető, így az 1 kg alatti terhelés az utóbbi művelésmódban még nagyobb "luxus". (Szerintem)

Előzmény: juhosttt (127)
juhosttt Creative Commons License 2015.09.21 0 0 129

Csak az a kérdés, hogy egy 1 kg tőkeátlagból készült bor annyival többet ér és annyival jobb minőséget ad, hogy megérje a termés 2/3 részét ledobálni?

 

Ki kell próbálni! Én személy szerint így tennék: Egy bizonyos területen áttérsz egy alacsony tőketerhelésre. Ezt lehetőség szerint később szüreteled. A meglévő vevőidnek pedig felajánlod, hogy kóstolják meg ezt is. Szépen körbereklámozod (sok borásznál olvasom,hogy olyan alap vető dolgokkal marketingeznek, amelyek pl nekem alapvető dolog lenne egy bornál) és leszűröd, hogy megfizetik-e a jobb minőséget. Persze az árat se lehet egyből a csillagos égbe verni, csak annyival emelném, amennyivel kevesebb lett a nem terhelt ugyanolyan fajta szőlőkhöz képest.

Ha megfizetik és van rá igény, lehet bővíteni idővel.

 

Persze simán lehet, hogy csak alkohol kell nekik és szarnak rá h milyen.

Felénk is van olyan aki 400ft/l áron el tudja adni a szar savanyú borát.

Én meg itt küszködök, hogy jó bort tudjak csinálni és ehhez minden felszerelésem jó legyen hozzá... De én nem is az ilyen alkoholistákat célzom meg, hanem a műveltebb réteget, akik nem csak berúgni akarnak :)

Előzmény: Tigris0704 (128)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.09.21 0 1 128

Én nem hiszek abban amit sokan írnak, hogy csak  kontakt  szerekkel meg műtrágyák használata nélkül lehet szép egészséges fürtöket nevelni, és minőségi bort  70 dkg, 1 kg vagy 1,5 kg  tőketerhelésből és különböző segédanyagok hozzáadása nélkül lehet csak csinálni.

 

Véleményem szerint, egy átgondolt megfelelő nővénytermesztéssel (amibe beletartozik a felszívódó szerek és a műtrágyák használata), valamint a szőlő megfelelő gondozása (zöld munka, hajtás válogatás, törzstisztítás), valamint a borkészítés során használt segédanyagok ésszerű és megfelelő használata mellett is lehet igazán nagy kiemelkedő bort készíteni.

 

Például a 2014 kékfrankosunk 3,4 kg tőketerhelés mellett 19 MMszedtük amiből lett egy 30 extraktú, 6,5 g/l sav, és 0,3 illósav tartalmú a kékfrankosra jellemző gyümölcsösségű bor.

 

Mindemellett nem vitatom a szigorú tőketerhelés előnyös hatását mind a szőlő mind a bor összetételére.

 

Csak az a kérdés, hogy egy 1 kg tőkeátlagból készült bor annyival többet ér és annyival jobb minőséget ad, hogy megérje a termés 2/3 részét ledobálni?

Előzmény: Falusi1 (126)
juhosttt Creative Commons License 2015.09.21 0 0 127

Hogy nem fejművelésű tőkén ad csak jó minőséget ezt hol olvastad? Ez sztem hülyeség! :)
Én tavaly a pár db ezerjóról 21 fokosan szüreteltem, igaz volt zöldszüret az alacsony terhelés beállítására. Az a kevés bora meg sztem simán felvette volna a versenyt néhány nevesebb ezerjóval is! Ezen fellendülve az idénre vett 150 tőke ezerjót lehet hogy fejművelésű tőkén fogom nevelni. Csak az az egy dolog beszél le róla, hogy sokat kell a földön gubbasztani a művelésekor. 

Előzmény: Falusi1 (126)
Falusi1 Creative Commons License 2015.09.21 0 0 126

Köszönöm a választ. Csak azért kérdeztem, mert a tőketerhelés és a minőség összefüggése visszatérő téma és nekem mindig "lelkiismeretfurdalásom" van ha 2 kg fölött van tőkénként. A szakirodalom legalább is ezt írja általában felső határként.

Olvastam olyanról is, hogy igazi minőséget az 1 kg alatti terhelés ad és ráadásul nem fejművelésű tőkén. Én ezt már túlzásnak tartom.

Előzmény: Tigris0704 (125)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.09.19 0 0 125

Mivel nálunk nincs szigorú tőketerhelés, illetve csak annyi, hogy 2 szál van lekötve kb :8-10 rügy szálanként.

Tavaly a 4ha kékfrankosunkról 3,4 kg tőkeátlag volt.

Az ideit még pontosan nem tudom, de ránéztére idén is olyan 3-3,5 kg közt lesz.

Előzmény: Falusi1 (124)
Falusi1 Creative Commons License 2015.09.19 0 0 124

Szabad kérdeznem, hogy mekkora a tőketerhelés?

Előzmény: Tigris0704 (122)
zsorsz Creative Commons License 2015.09.18 0 0 123

Nagyon szép egészséges,gratula!

Előzmény: Tigris0704 (122)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.09.18 0 1 122

Ma mértem refraktométerrel kékfrankost.

Az eredmény 19-21 Brix fok. Nagyon szép egészséges igazi vállas kékfrankos fürtök vannak rajta.

 

 

juhosttt Creative Commons License 2015.09.18 0 0 121

Sziasztok!

 

 

Valakinek nincs esetleg vaslin prése? Lenne pár kérdésem, sajnos neten semmit nem találtam róla...

De ha valaki tud olcsón vaslin 300-ast reális áron eladót esetleg az is érdekelne.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!