Mára a rügyfakadás eljutott hozzánk is Heves megyébe. Pénteken hajnali 5-kor keltem (+5 fok), hogy még néhány oltóvesszőt szedjek a kifakadatlan rügyű befőzni való cseresznyéről. Ez meg is volt szépen. De mikor hazaértem délután fél hatkor, addigra ennek a cseresznyének a hajtáshegyei bezöldültek, valamint a meggyek és az egyik kis körtefa is beindult. Még jó, hogy egy hete vágtam le oltóvesszőket különböző gyümülcsfákról, amik a hűvös pincében szépen megmaradtak eredeti állapotukban.
A hőmérsékletméréseim alapján, valamint a nemrég végre elolvasott Jeszenszky könyv alapján is kijelenthetem, hogy a rügyfakadás kritikus hőmérséklete, aminek vagy ami fölött több éjszakán keresztül meg kell lennie a rügyek kipattanásához, az +5 C. Legalább is nálunk... Szerintem ezt jó tudnom.
Igazán érdekes volt a videó egy teljes fa átoltásáról. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen vastag ágakat is le lehet vágni oltásra. Jó ötlet a kötés alá dugni a támasztó fát, amihez hozzá vannak erősítve kitörés ellen a kis hajtások. Az a fehér rongy vagy micsoda a hasíték körül körbetekerve gondolom azért van, hogy az oltás ki ne száradjon.
Nagyon szépen köszönöm a videót az ékoltásról, sokat segített. Meg szeretném kérdezni, hogy a neylon szalagot helyettesítheti-e szigetelő szalag úgy, hogy nincs szükség már rafiás átkötözésre is? Valamint úgy láttam, hogy itt az oltóvesszők elülső harmadát használták fel, amelyiken rajta volt a csúcsrügy, míg a könyvben a vessző középső harmadát javasolják inkább oltásra.
Én többféle oltási módot is ki fogok próbálni, attól függetlenül, hogy mit javasolnak. Eszembe jut az egyik fórumos kolléga mondata, valahogy így szólt: a fának aztán teljesen mindegy, hogy milyen oltást használunk.
Nagyon szépen köszönöm a fényképeket. Újabb bizonyíték rá, hogy lehet és érdemes is kísérleteni a különböző fajok egymásra oltásával, szemzésével még ha esetleg furcsának is tűnik. Bővül a listám, hogy miket lehet egymásra rakni.
Fogadd meg egy másik kezdő tanácsát. Ha hiszel valamiben, hallgasd meg azokat is, akik szerinted többet tudnak az említett dologról, de ha esetleg megvalósíthatatlannak vélik, azért az ne csüggesszen el. Lehet, hogy a szőlő nem fog megfakadni az eperfán, de azért próbáld meg, hiszen nem veszítesz vele semmit. Csak nyersz. Először is megtudod, hogyha ez lehetetlen, másodsorban valószínűleg te leszel az első, aki ilyennel próbálkozik (gondolj Einstenre). Harmadszor pedig gyakorolod egy kicsit az oltást vagy szemzést, ami sose árt. Fogd így fel a dolgot és még örömed is telhet benne. Azonkívül az eperfának sem lesz szerintem semmi baja ettől a próbálkozástól. :)
Mivel úgy látom, hogy egy kicsit zavar téged az "ömlengős" kedves megszólítás, megígérem, hogy nem mondom ezt neked többet. Szerintem viszont semmi baj vele, hiszen valószínűleg ez a magyar nyelv egyik legszebb szava. Tudom, hogy ez egy internetes fórumon nem megszokott, de nálam a tisztelet jele. Azért vagyok már néhány napja jelen itt, mert az első alkalomtól megfogott ennek a fórumnak a hangulata, szóval nagyon jól érzem magam köztetek. Ha bárkit is zavarna ez a megszólítás, kérem írjon nekem egy email-t, hogy nem szeretné tovább és úgy fogok cselekedni a jövőben. Olyan jókat derültem például, mikor egyik fórumos "kolléga" mulatságosan adta elő, amikor a hűtőszekrénye "kihajtott" és a töbiek még erre is rátettek egy lapáttal. Azt hiszem mindenki remekül mulatott és senki sem sértődött meg. Szóval ezt a csapatot én egy nagyon jó "baráti" társaságnak tartom és barátok között ugye elengedhetetlen a tiszteletadás és a kölcsönös segítségnyújtás, ha tudunk egymásnak segíteni valamiben. Ezenkívül elnézést kérek azért is, ha néha fél oldalon át csak az én leveleim vannak egymás után a fórumon. Ilyenkor tudok válaszolni azoknak, akik számomra küldtek hozzászólást, valamint kíváncsi és kísérletező hajlamú kezdőként sok témába be is szoktam kapcsolódni, még ha nem is értek hozzá.
Nehogy félre érts, egyáltalán nem haragszom rád, mert szerintem nagyon rendes ember vagy. Különben nem segítettél volna az első pillanatban egy kezdőnek. Szóval vegyük egy picit humorosan a dolgot.
Ezennel megalapítom a KKK klubot (KEDVES KERTBARÁTOK KÖRE). :) Ennek a klubnak mindenki a tagja lehet (még Te is), aki kijelenti, hogy a fórumon nem zavarja az, ha egy másik hozzászóló KEDVES megszólítással üdvözli.
Kedves fehérkutya, tp329, jozso830, kaalyz és Vebber!
Elnézést, hogy csak most válaszolok első hármotok kérésére, de most tudtam időt szakítani rá, hogy átnézzem a leveleimet. Valóban jó könyvnek tűnik a Czaka-Füstös-Hrotko: A növényszaporítás ábécéje című könyv, viszont Vebbertől csak a dugványozásról szóló oldalakat kaptam meg. Tehát nincs meg nekem a teljes könyv. Ezt az 5 oldalt viszont már el is küldtem annak, aki rendelkezett indexes email címmel, vagyis jozso830-nak. Teljesen megértem Vebbert, hogy nem tudja elküldeni a többi oldalt is, mivel valószínűleg mobillal vagy fényképezővel készíthette el ezeket az oldalakat. 100 vagy 200 oldalnál ez már nem működik, ezt nektek is meg kell értenetek. Tehát én is ugyanolyan kíváncsi lennék a könyv többi lapjára, akárcsak ti. Mivel viszont kaalyz-nak van fénymásolata, Vebbernek pedig könyve, meg tudnám azt ígérni, hogyha bármelyikőtök eljuttatja azt hozzám, beszkennelem 1-2 nap alatt az összes oldalt és visszaküldöm azoknak, akik az indexes email címemre megadják a saját elérhetőségüket. Internetre feltöltést viszont nem vállalok. A könyv vagy másolat gazdájának természetesen szkennelés után visszajuttatom a saját példányt.
Ha a fák úgy állnak, mint az én mai képeimen, akkor nem késtél el. Én ilyen állapotukban szoktam lemosózni, az idei kivételesen egy héttel hamarabb történt.
"A bordóilé elkészíthető égetett mészből, szalonnás mészből (szikkadt oltott mész) vagy mészhidrátból. Ezek hatásukban egyenrangúak, csak adagolásuk eltérő A szőlő peronoszpóra elleni permetezésére 1 % -os bordóilé használatos. 10 liter 1 % -os bordóilé elkészítése mészhidrátból: 10 dkg rézgálicot műanyag vagy zománcozott edényben 5 l vízben feloldunk . Az oldódást meleg vízben meggyorsíthatjuk. Egy másik edényben 8 dkg mészhidrátot keverünk 5 l vízhez. A két oldatot azután lassú, folytonos keverés közben összeöntjük. Mindíg a rézgálic oldatot kell a mésztejhez öntenünk. A nefelejcsszínű, ülepedésre hajlamos bordóilé hatását másnapra elveszti, úgyhogy csak annyit készítsünk, amennyit aznap felhasználunk. 1 dkg kristálycukor hozzáadásával (10 l szerhez) néhány nappal kitolhatjuk a felhasználhatósága idejét. Hasznos az elkészített lé kémhatásáról meggyőződni (főleg ha bizonytalan minőségű hidrát áll rendelkezésünkre). Akkor jó a permetlé ha a fenolftalein papír megpirosodik, a piros lakmuszpapír és az univerzális pH papír pedig megkékül."