Keresés

Részletes keresés

PALOMA Creative Commons License 2003.01.19 0 0 524
Szia Mindenki!

McAlone!
Én is gyakorló Scheuermanos vagyok, lehet vele élni csak macerás. Ami a sportot illeti, felejtsd el a teniszt és a hasonló "féloldalas" sportokat, a futást és a súlyzózást. Az úszás szerintem is a legjobb+ a napi gyógytorna. Ha erősíted a megfelelő izmokat, akkor 1/2 óránál többet is tudsz állni derékfájás nélkül.

Umberta!
Tudnál írni részletesebben erről a párnáról, mivel vizsgaidőszakokban elég sokat görnyedek, ennek megfelelően sokat fáj a hátam.
Köszi!

A jó fekhely szerintem aranyat ér. Nekünk is két külön keménységű matracunk van kétsoros ágyrácson (szintén hazai biomatrac cég) és ha nagyon fáj a gerincem, kiveszem a matracot és csak a rácsra fekszem, ami mivel rugalmas, ugyanúgy nyújtja a csigolyákat, mint a kemény föld, csak valamivel kényelmesebb. Amit még érdemes megvenni az az anatómiai párna, ami támasztja a nyakat. Amióta azt használom, nem merevedik le a csuklyásizmom.

Üdv!
Paloma

Törölt nick Creative Commons License 2003.01.19 0 0 523
Mondjuk a közös ágybetét hátrányain eddig nem is gondolkodtam, mivel eleve két egyszemélyest terveztünk :-)
Csakhát az a gáz, hogy ugye a boltban ráfekszem, megállapítom, hogy valóban nagyon kényelmes, később meg rá kell jönnöm, hogy talán mégsem...
Pl. az Auchanban volt - talán még van is - egy bolt, ahol ilyen bio-izéket árultak, többek közt valami fura megoldású matracot is. (http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9081206&uq=3)
Vákum matracnak nevezik és valóban, először nagyon jónak tűnt. Mert ráfeküdtem - eleve kissé már fáradt is voltam - de nem mozgolódtam rajta. Utólag gondolkodtam el, hogy mi van, ha netán forgolódni kezdek. Amikor megint arra jártunk, ismét kipróbáltam és bizony... annyira puha, hogy valószinűleg az őrületbe kergetne ahányszor megpróbálnék megfordulni rajta.
Előzmény: umberta (521)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.19 0 0 522
Folytatjuk? ;-)
Előzmény: Törölt nick (519)
umberta Creative Commons License 2003.01.19 0 0 521
Szia Égszínkék mosogatórongy!
Az a klassz az ilyen ágybetétekben, hogy kettőtöknek különböző keménységűt vehettek. Nálunk is az enyém majdnem a legkeményebb (ez bizonyult kényelmesnek a boltban), a páromé olyan normális, nem gerincbetegnek való. Nem is ajánlják a közös matracot, mert ha mocorogsz remeg a kedvesed alatt is az ágy...
Mc Alone,
biztos szuper volt a nyaralás... A fölödön fekvés nekem nem volt jó, de különbözőek vagyunk, van akinek bejön. Szerintem annyifélére mondják a dokik, hogy nem jó (régen a puha betétre, most állítólag a tökkemény sem jó mert mindkettő torzítja a gerinced, az egyik így-a másik úgy). Szóval szerintem az a lényeg kinek-kinek mi esik jól. :-)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.19 0 0 520
Sziasztok !
Bocs, egy hétig nem voltam, de naponta jó sokat úsztam. (a Vörös tengerben ... :-))))
Gyorsan egy javítás
"de nem a sport a mindenem."
Ezt csúnyán elírtam, helyesen :
de neKEm a sport a mindenem.

Tehát épp ez a problémám, hogy nehéz visszafognom magam. Mostmár azért könnyebb, de belül nagyon xar. Nem, nem sajnálom magam, csak dühítő. Szóval a torna meglesz ez biztos.

Ágy téma. Én a tavaly áprilisi első "tönkremenésem"-kor leköltöztem a földre - nagyon bejött. Most épp ez a legnagyobb problémám, hogy nem találok elég kemény ágyat, s azért lassan ideje lenne visszarendezni a lakásom.

Előzmény: Törölt nick (512)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.18 0 0 519
Emilben folytatjuk, mert most rengeteg dolgom van. A kivonatot meg feltesszük ide, okulásra.
Előzmény: Törölt nick (518)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.18 0 0 518
Egy kis elvi segítségre volna szükségem: ágyat kellene cserélni és a párommal úgy gondoltuk, hogy veszünk egy szép nagy keretet, meg bele két matracot.
Viszont a matrac tekintetében van némi nézeteltérés közöttünk :-)
Ő az egészen puhákat preferálja, én meg inkább valami közepesen keményre szavaznék, mivel vannak mindenféle derék-hát-stb fájós eseteim néha.
Kipróbáltam néhányat a puhábbak közül, többek közt valami olyat is, ami mindenféle zónákra volt osztva (volt 3, 5 7 zónás - ez nekem nem sokat mond - valahogy olyan marketing dumának érzem). Nem mondom, hogy nem volt kellemes ráfeküdni, de félek tőle.
A mellékelt mindenféle ortopédiai marketing szöveg ellenére nem lehet, hogy mégis többet árt egy ilyen matrac, mint amennyit állítólag használ?
umberta Creative Commons License 2003.01.18 0 0 517
Köszönöm a válaszokat és az ötletet, de már járok gyógytornára (hogy mennyire Mc Kenzie azt nem tudom, de tavaly amikor egyszercsak nem tudtam járni ez a torna nagyon sokat segített).
Ígértem a trükköket, lehet, hogy sokat már használtok belőlük:
1.) ágybetét: tényleg megéri beruházni egy jó betétre, az enyém egy hazai biomatrac-manufaktúrából való (ha valakit érdekel, elküldöm a címet, nem túl olcsó, de állítólag sokáig tart). Nyolc hónapja használom, hiába vagyok extrafáradt este, bármennyire is fáj a hátam, reggel akkor is kipihenten és fájdalommentesen kelek.
2.) gyógytorna: MINDENNAP legalább egyszer, de ha nagyon rossz a hátam, akkor kétszer (kb. 30 perc)
3.) szék: én sajna nem találtam szupppppernek a térdelőszéket, de kapható a gyógyászati segédeszközboltokban egy lapos, kör alakú gumipárna, ami levegővel van tele. A lényege, hogy nem tudsz fixáltan ülni, mindig billeg a feneked alatt, így tornáztatja az alsó csigolyákat, (kb. 8000 Ft). Na ezt és a térdelőt használom vegyesen.
4.) fűző (öv): ez egy nem túl szexi ruhadarab, biztos sokan ismeritek. Különböző méretre lehet venni (szélességében és átmérőjében is). Van belőle bőrszínű is, még talán ez a legkevésbé feltűnő. Nem szabad mindig hordani, mert végképp ellanyhulnak a hasizmok, én ha nagyon fáj, akkor hordom munkába is (pólóra kell felvenni és úgy rá a ruhát). De mindig felveszem házimunka, autómosás, cipekedés és minden megerőltető munka előtt és végig rajtam is marad. Segít elkerülni, hogy megerőltesd a hátad, segít tartani. Fel lehet vényre iratni, évente egyet és így kb. 1800 Ft.
És még persze az egyebek: nem hajolok, csak leguggolok, sokat nyújtózom napközben is (néha 16 órát ülök számítógép előtt), igyekszem sokat sétálni, masszázs stb... Ha valami még eszembe jut, leírom majd.
Ami nekem nem megy: fogyni kéne egypár kilót (jajjj) és eljárni úszni.
Bocs, ha hosszú voltam
jegcsillag Creative Commons License 2003.01.16 0 0 516
jegcsillag válasz erre | adatok | e-mail 2003.01.16 18:55 (513)

Szia umberta!

Engem a trükkök érdekelnének!

Nekem is van három helyen,de én már nem szülök:)
vagy talán még egyet.De az már sok lenne.

jég*

Előzmény: jegcsillag (514)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.16 0 0 515
Sürgősen keressél meg egy profi gyógytornászt, aki tudja a Mckensie tornát. Tőle remélhetsz választ.
Előzmény: umberta (513)
jegcsillag Creative Commons License 2003.01.16 0 0 514
Szia umberta!

Engem a trükkök érdekelnének!

Nekem is van á helyen,de én már nem szülök:)
vagy talán még egyet.De az már sok lenne.

jég*

Előzmény: umberta (513)
umberta Creative Commons License 2003.01.16 0 0 513
Sziasztok kedves mindenki!
Ugye nem sült be a topic most, hogy rátok leltem?
Sajna több mint egy éve én is hasonló cipőben járok, mint itt a legtöbben: két lumbális porckorongom is kitüremkedett, nyom ilyen-olyan ideget, stb... A többi korong kiszáradófélben, tornával, most pedig még + kollagén tablettával próbálom szinten tartani magam, ez persze nem mindig sikerül olyankor komoly fájdalmaim vannak. Meghát persze a lelki vonatkozása sem smafu...
Elég fiatal vagyok (28), nameg nőnemű, így
arra is kiváncsi lennék, sikerült-e már valakinek terhességet kihordani meglévő porckorongsérvvel? Ha van erre vonatkozó tapasztalatotok lécci írjatok... Később leírom én is apró trükkjeimet, (nyilván a zömét alkalmazzátok), amikkel megpróbálom az életem megkönnyíteni (torna, szék, matrac, fürdő stb...), szóval kissé fellendíthetnénk ezt a jó kis topicot!!
Üdv
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.11 0 0 512
Bocs, de tényleg rosszul írtad. Morbus Scheuermann, avagy Scheuermann-kór. Eddig elég sokan túlélték:) A legújabb felfogás szerint ez nem betegség, hanem állapot. Tudomásul kell venni, le kell vonni a konzekvenciákat, és csinálni kell, amit az orvos javasol. Utána tényleg jobb lesz. (Mindkét gyereknek van, ismerjük). Semmi okod az önsajnálatra. Mondjuk ne akarj zongorát cipelni, vagy ne menj liftszerelőnek, de teljesen normális életet élhetsz vele. Ami pedig a mozgást, gyógytornát illeti, azt bizony a saját érdekedben be kell tartani. És célszerű ha az ujjaid közé úszóhártyát növesztesz, hogy jobban menjen az úszás. Egészen biztos, hogy lesz valahogy. Sohase volt még úgy, hogy ne lett volna sehogy.
Előzmény: Törölt nick (511)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.10 0 0 511
Szóval akkor van még aki nézi a topicot ... :-)
Hát jól megszadizott szó se róla, de ma reggel sokkal jobban érzem magam. Bár sok jót nem mondott a gerincemről :-( Cserés az egész ahogy van. Sheuerman-kór. (bocs, ha rosszul írtam) Bár civil életre nézve nem rosszak a kilátások, de nem a sport a mindenem. Majd csak lesz valahogy.
Előzmény: Sfakutya (510)
Sfakutya Creative Commons License 2003.01.09 0 0 510
És túlélted?
Előzmény: Törölt nick (509)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.09 0 0 509
Most voltam Dr. Kiem-nél ...
Xolo Creative Commons License 2003.01.02 0 0 508
Boldok Új Évet nektek is!

Hogy van a gerincetek?

A kedvesemé mostanában kopp kopp kopp nagyon jól van, néha egy kényelmetlen ágyon fekvés után picit fáj neki, egyébként nem.

Amúgy mostanában azzal kísérletezünk, hogy a földre leterített 2 db pokrócot használjuk ágyként, és nagyon jót tesz neki. S bár az én hátam és gerincem nem fáj, nekem is nagyon kényelmes a földön alvás. Olyan hihetetlenül kipihenten ébredek reggelente azóta...a dokik szerint is nagyon jó és egészséges a földön alvás...

Sfakutya Creative Commons License 2002.12.31 0 0 507
BUÉK!!!!!!
figyu Creative Commons License 2002.12.31 0 0 506
BUEK MINDENKINEK:-)
Törölt nick Creative Commons License 2002.12.03 0 0 505
En hiszek benne, hogy az ilyen kerdesektol is javul az ember deraka. En ugy hiszem, hogy akar hiszel valamiben ( pl.hogy meg tudsz csinalni valamit), akar nem, mindenkeppen igazad lesz.
A gerincproblemekkal elok, mint te is, meg a tobbiek itt, ha kedvet ereznek egy kis lelki kirandulashoz, olvasgathatnak a temarol sok konyvet. Artani nem fog, csak elgondolkoztat.
Nincs nalam irodalom, csak emlekezetbol probalom felidezni azokat a kerdeseket, amiket feltehetsz magadnak, mint pl. milyen terheket cipelsz a hatadon, vagy miert, mi elott kell meghajtanod a gerincedet, stb.
A ferjem olyan pasi, akinek (egyik) meggyozodese, hogy minden munka akkor van rendesen elvegezve, ha o csinalja meg. Persze, miutan ebben hisz, ez igy is van, a munkatarsai lazabbra veszik, o meg meg hetvegere is hoz haza munkat.
S bar lehet, hogy ha kiprobalna, milyen erzes lazanak lenni, abba betegedne bele(:))de szerintem megerne egy kiserletet.
Egy engem elgondolkoztato kerdes: Miert van az, hogy sok ember hordozza a Bechterew genjet, es csak nehanyan a tuneteket?
Előzmény: nevtelen_nulla (504)
nevtelen_nulla Creative Commons License 2002.12.03 0 0 504
De jo is lenne, ha a kerdeseidtol javulna az ember dereka:o))
A helyes viselkedesen azt ertettem, hogy mikeppen reagalok dolgokra, elkepeszto esetekbol is sikerult mar kivagnom magamat.
El sem hiszed, hogy milyen dolgok tortennek.
A multkor ulok egy kavezoban, es odajon hozzam egy 30 koruli no, hogy miert hasznalok mankot. (mutet utan jopar hettel, meg szetvagott combizmokkal stb.).
Gyorsan odavagtam neki, hogy megserultem, erre elkezdte huzogatni a karomat, hogy alljak fel, mert O egy termeszetgyogyasz es erzi, hogy tudok jarni. Ebben az idoben raallni egy friss protezisra egyenlo egy uj mutettel, ami eleg kockazatos.
Hamar eregeltem neki, hogy osszeszedtem egy fertozo borbetegseget (ami persze nem igaz), gyorsan otthagyott.
Előzmény: Törölt nick (503)
Törölt nick Creative Commons License 2002.12.03 0 0 503
Innen el is indulhatnank (terapia, hihi): Milyen helyes viselkedest sikerult megtanulnod?
Persze, a ritka betegsegek nem konnyu tarsasagi tema, de ebbe a topicba illik. Ha zavarlak, mellozz csak te is... Azert szerenyen megjegyzem, hogy a ferjemet is hasonlo kerdesekkel bombazom, ettol fajhat a feje ugyan, de javul a dereka!
Es erdekel, mit valaszolsz.
Előzmény: nevtelen_nulla (502)
nevtelen_nulla Creative Commons License 2002.12.02 0 0 502
Biztosan rendesen utanaolvastatok a betegsegnek, es beszeltetek sok emberrel.
Erdekes egy betegseg az biztos, nincs ket ugyanolyan ember.
Van, ahol szinte tunetmentesen lezajlik, es van, ahol minden erofeszites ellenere iszonyatos karosodasokat okoz.
Megprobaltam en is keresni a lelki utat, de bevallom oszinten, hogy nem jutottam e3lobbre.
Persze a nyujtasoknal a legzogyakorlatok profi elsajatitasa igen hatasos volt nalam.

En megvagyok magamban, persze a betegseget mar nem tudom titkolni, de nem szivesen beszelek rola a "valo vilagban".
Ez nem azt jelenti, hgoy zavar, csak rajottem, hogy igazabol ugysem erdekel senkit, ha kerdeznek valaszolok, ennyi.
Mivel eleg sokszor tanitok mozgasserult gyerekeket sikerult megtanulnom a helyes viselkedest:-)

Előzmény: Törölt nick (501)
Törölt nick Creative Commons License 2002.12.02 0 0 501
Szoval en itten foleg lelkiznek, ugye, de a labda az autoban is massziroz, 2 db a gerinc melle es az ules koze szoritva.
Előzmény: nevtelen_nulla (499)
Törölt nick Creative Commons License 2002.12.02 0 0 500
Egyetertek, a mozgas nagyon fontos. Nalunk protezisek nincsenek, a haz ura aktiv es ugyes, tudatosan tartja karban magat. Eloszor sorstarsakkal igyekezett megbeszelni a betegseget, de nagyon lehangolo emberekkel talalkozott, most mar semmilyen forumon nem keresi oket, csak en.
Kicsit kusza vagyok neha, zajlik korulottem az elet, es ez egy suru, nehez nap ertelmes hozzaszolasokat irni, de megprobalom.
Hiszek a lelek terapiajaban, abban, hogy a gondolatainkon, a hiedelmeinken valtoztatva hatassal lehetunk testunk mukodesere. Na de ez ide keves, mert csak en hiszek benne. Ferjem genetikus oroklodesre hivatkozik, es rohog rajtam.
Sok atbeszelgetett ejszaka utan most ott tartunk, hogy ha talalok barkit is, aki meggyogyult ebbol a betegsegbol barmilyen terapiaval, akkor mutassam be neki, es esetleg valtoztat a velemenyen. A ferjem nehany hete volt orvosnal, evi rendes atvizsgalason, 1 centit javult tavaly ota a gerinchajlasa. Szerintem ez bizonyitek arra, hogy van visszaut az egeszseghez.
Roviden ennyi, most mennem kell, majd meg irok :)
Előzmény: nevtelen_nulla (498)
nevtelen_nulla Creative Commons License 2002.12.02 0 0 499
Igen, elkerultuk, de majd csak osszefutunk.
Meg valamit kifelejtettem.
Nekem nagyon bejott a labda, nem tudom, hogy mi a neve, tudod, amit a gyogytornanal hasznalunk.
A gep elott ulve itt van egy stopper, es 15 percenkent min. ot percet nyujtom rajta a gerincemet. Fontos a hasonfekves, ha birja a csipo es a gerinc, akkor nagyon sokat kell eroltetni, es igy elkerulheto a gerinc nagyfoku elorehajlasa.
Előzmény: Törölt nick (497)
nevtelen_nulla Creative Commons License 2002.12.02 0 0 498
En nem vagyok ilyen szerencses, mint a ferjed.
Nalam 18 evesen mar erosen jelentkezett.
Most harmincevesen ket cs.protezissel elviselheto.
Az osszecsontosodott csigolyak nem kinoznak, az izommerevseg mar jobban.
Harom honapja raktak be a masodik protezist, azota mar 10-20 km-t tudok menni naponta.

Nem nagyon tudtam mit kezdeni, de ha valamit maskeppen csinalnek, az a sztereoidok mellozese lenne, sot. Inkabb szetmorzsolnam a fogaimat, mint megegyszer sztereoid alapu fajdalomcsillapitot vinnek a szervezetembe.

A mozgas a lenyeg, barmilyen mozgas.
Eleg sok emberrel talalkoztam mar, akik mind maskeppen eli meg a betegseget. Volt akin nem latszott, es volt olyan, aki mar csak a foldet tudta nezni mereven.
Nagyon fontos, hogy legyen egy tars mellettunk, aki atsegit a nehez idoszakokon, ha nincs, akkor akar egy ev alatt annyit romolhat az allapot, mint mozgas es megfelelo hozzallas mellett tiz esztendo alatt.

Rov. ennyi, meg irok:-)

Előzmény: Törölt nick (496)
Törölt nick Creative Commons License 2002.12.02 0 0 497
hopp, elkerultuk egymast...
Előzmény: nevtelen_nulla (495)
Törölt nick Creative Commons License 2002.12.02 0 0 496

Ha nincs, irok ide.
Talan sokat tudsz a betegsegrol, amit megosztasz velem, es en is sokat tudok, es kicserelve az informacioinkat, meg tobbet tanulhatunk mindketten.
Nekem csak izomlazam van eppen (masik tortenet), de a ferjemet megtalalta a kor, es igy en is vele elek.
Gyogyszeres kezeles mukodik, a fajdalom elviselheto, de allando. Enyhules a masszazs (kitanultam) es a simogatas (imadom).
Orvos volt ezer, mar majdnem megmutottek, mire kiderult, mi a baj. Kortortenet hosszu es unalmas, kesobb.
En az USA-ban elek, es a nyaron dolgom volt Coloradoban egy NLP tanfolyamon (neurolingvisztikus programozas), ahol vegigbeszelgettem egy fel ejszakat egy nemet pszichoterapeutaval errol a betegsegrol. Mar elotte is olvastam sok konyvet a lelek es a testi betegsegek kapcsolatarol, es a kepbe, ami kialakult, teljesen beeillik ferjem szemelyisege (aki a vilag gondjat a hatara veszi es cipeli, kozben persze jol megerositi a gerincet, hogy birja), es elkezdtem keresgelni olyan embereket, akiket ez a betegseg erint es valamilyen modon megprobalnak tenni ellene, es meg akarnak gyogyulni. Na, igy irtam ebbe topicba is. A parom racionalista ateista tudosember. En a lelek, a tudatalatti, az erzelmek szarnyain repdesem korul, szeretem, simogatom, masszirozom, energiaimat kuldom, egeszsegesen etetem. Sokat mozgunk, uszunk, bicajozunk a gyerekekkel, setalunk a kutyankkal. A ferjem triatlonozott legenykoraban, a sok mozgastol a betegseg nem is alakult ki 30 eves kora korul (mint az ki szokott altalaban, ahogy tudom), hanem 40 evesen.
Szoval - ki vagy te, mit teszel magadert, hogyan eled meg a Bechterewet a testedben es a lelkedben? Beszelgessunk, segits nekem, segitek neked en is, azt hiszem, tudok.

A teniszlabdan hemperges, amirol itt masok irtak, az ugyes dolog, bar itt az un. softball labdat ajanljak, ami nagyobb, am nem puhabb, mint a teniszlabda.

Előzmény: Törölt nick (494)
nevtelen_nulla Creative Commons License 2002.12.02 0 0 495
hv_@freemail.hu
Előzmény: Törölt nick (494)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!