korábban elismertétek mind a ketten (500 körül), hogy az AAA-nál dolgoztok. mi a faszért próbáltok úgy tenni 60 hozzászólással később, mintha egyszerű vevők lennétek??
szerintem ami az AAA-nál folyik, az qrvára védhetetlen, úh talán befoghatnátok
nekem nem a pénzügyi ismereteim nullák, hanem az AAA baszott át. mivel látom, hogy pontosan érted a devizahitelt, neked elmondom, hogyan csinálta az AAA.
a hitel összegét kiszámolták, ahogy mondod, vételi árfolyamon. majd a kialkudott havi törlesztőrészletet ugyanezen az árfolyamon számolták át kamatra, és azt is beírták a szerződésbe, amit ezután aláírattak velem.
ezután a bank magkapta a szerződést, majd a kamatból kiszámolta a havi törlesztést a magasabb, eladási árfolyamon, és nekem már azt szálázzák. az összegek pontosan egyeznek a hitel jóváhagyásának napján érvényes vételi és eladási árfolyammal, úgyhogy asszem ez tuti. és ne mondja senki, hogy ez nem átverés.
Én mikor vettem a kocsimat AAA nál.. akkor bent a Hiteles kolléganö részletesen elmondta , hogy mik a választási lehetöségeim a törlesztésnél.és én a fix havi törlesztöt választottam.. igy mindig ugyan annyit fizetek viszont elöfordulhat hogy a futamidö változik. ha a fix futamidöt választottam volna akkor viszont a havi törlesztö összeg változhat.. és ezt szépen elmondta.. én meg dönthettem.
ezzel a legutóbbi köcsögséggel asszem végleg bebizonyították, hogy komplett idióta, aki az AAA-tól autót vesz.
Az a helyzet, hogy aki nem forintban vesz fel hitelt, az boven szamithat ilyesmire. Mas kerdes, hogy erre a veszelyre felhivja-e a figyelmet a bank. Amikor a lakashitelemet vettem fel (CHF), akkor ala kellett irnom egy papirt, hogy a havi torlesztoreszlet osszege fugg a svajci frank arfolyamatol es a svajci jegybanki alapkamattol.
A hitel ugy nez ki, hogy a szukseges forintosszeget odaadjak neked frankban, ekkor tehat veteli (alacsony) arfolyamon "adsz el" frankot, hogy az auto arat forintban ki tudd fizetni, majd amikor torleszted a hitelt, akkor viszont mar frankban torleszted igazabol, de ehhez minden honapban ujra frankot kell "venned", termeszetesen eladasi (magas) arfolyamon.
Ez fix arfolyam eseten is veszteseget jelentene.
Az arfolyam viszont nem fix. Amikor a nepszavazason kicseszunk a kormannyal, akkor a hitelminositok masnap rontjak az orszag hitelkepessegi besorolasat a reformok elmaradasa es a kiszamithatatlan gazdasagpolitika miatt, es ha attetelesen is, de kiszamithatoan esik a forint arfolyama.
Szerencsere a forint erosodhet is, es akkor a torlesztoreszletek is csokkennek.
Ez egy ketiranyu utca, de kerdes, hogy a kozeli jovoben milyen fejlemenyek a valoszinuek. Sok elemzo szerint a forint a jelenlegi 260-262 forintos EUR kozeparfolyamon is meg erosnek szamit, a realis ertek 270-290 forint kozott lenne, tehat egy 10-20 szazalekos havi torlesztoreszlet-emelkedes kozeptavon még benne van a pakliban.
Ja, hogy minderre nem hivtak fel a figyelmet a hitelszerzodes alairasakor?
....
Hogy is mondta kedvelt ex-gazdasagi miniszterunk? A magyarok penzugyi alapismeretei nagyjabol a nullaval egyenloek.
az nem lehet h nem havi fix törleszőtrészletet kértél? hanem svájci frank alapú, defix futamidő, és változó havi díjút? akkor ha változik a frank, akkor változik a havi díjad. nekem nincs ilyen problémám. havi fix és a futamidőt változtatja. de még ennyit nem változott a frank, h eltolta volan +1 hónappal. érdeklőd le..
4000 forinttal több lett a havi törlesztésem, mint amit az AAA-nál kialkudtam. A szerződés úgy jött vissza a bankból, hogy a törlesztésről szóló rész át volt húzva, csak az "ügyviteli kamatláb" (vagy mi az istenharagja) volt változatlan. utóbbiról persze egyetlen szó sem esett az alku során.
még nem tudtam rákérdezni egyenként a banknál és az AAA-s hitelügyéntézőmnél, hogy ez mégis mitől van, de szerintem elég egyértelmű, hogy a bank a kamatlábat tekinti fixnek, a havi részletet meg számítottnak. nehezen hinném el az előzmények ismeretében, ha ez nem az AAA újabb szemét átverése, hanem az erste banké (még akkor is, ha az utóbbit eredetileg postabanknak hívták).
ma egyébként felhívott az AAA-tól egy nő Prágából, és érdeklődött, hogy mennyire vagyok elégedett. röviden vázoltam. azt mondta (!), hogy elég gyakran hall ilyen sztorikat. elég bizarr, de még azt is mondta, hogy nagyon sokan panaszkodnak, hogy 2-3000 forinttal nagyobb a havi részlet, és hogy hát ezt ki kell vizsgálni. lehet (!), hogy majd visszahív. aha.
én csak 48k-t buktam ezzel, de mi van, ha valaki több évre vesz fel hitelt? ezzel a legutóbbi köcsögséggel asszem végleg bebizonyították, hogy komplett idióta, aki az AAA-tól autót vesz.
Ha jól vettem ki a cikkből, a "nagy" AAA Autó termelte ezt a szép veszteséget, nem csak a magyar rész. Tehát ha van eszük, akkor szerintem változtatnak a dolgokon az összes országban, ahol jelen vannak, hiszen rá kell jönniük, hogy a vevők nem kérnek ebből a stílusból.
Egy ismerősöm akart eladni (szlovák)kocsit Szlovákiában az AAA-nak. Pontosan ugyan az a lehúzós ügymenet van ott is mint amit itt leírnak többen. Ez valami központi stratéga. Nem valószínű, hogy változik az ügymenet.
Menedzsment akkor fog ilyet mondani, ha előtte lecserélik.
A mostani, az inkább azt mondja majd, szerintem, hogy még jobban át kell verni és le kell húzni a kuncsaftot, mert az irány jó, csak a sebesség kicsi. :)
"Ráadásul a gyorsjelentésből világosan kiderült az is: nem csak a költségek elszállásáról van szó, hanem a bevételi dinamika is jócskán lelassult.
Azt a cégvezetés sem tagadja, hogy a problémák egyelőre még fennállnak, az eredményeket bemutató sajtótájékoztatón azonban már nagy vonalakban vázolták, milyen intézkedéseket kívánnak tenni a profitabilitás helyreállítása érdekében."
Hehe, kíváncsi vagyok, hogy amikor majd kiadják felső szinten ukázba a dolgozóknak, hogy na mostantól kedvesnek kell lenni a vevővel, meg kinyalni a seggét, nem lehet úgy lekezelni és hülyének nézni, ahogy eddig, akkor az eddigi lehúzós, meg a vevőt szarba se vevő dolgozók ezt hogyan fogják megemészteni:)
Tőzsdei szereplésének első gyorsjelentését tavaly novemberben tette közzé az AAA Auto, s már akkor is látszott, hogy a társaságnál nincs minden rendben. A profitabilitás elmaradt a menedzsment által a kibocsátáskor megfogalmazott tervektől, de ettől valószínűleg még kevés befektetőnek jutott volna eszébe, hogy a 2007-es év végül veszteséges lesz a társaságnál. Mégis így lett, alig három hónappal később ugyanis a menedzsment közleményt adott ki, melyben arra hívta fel a befektetők figyelmét, hogy senki ne számítson profitra, mivel a terjeszkedés költségei, a szakképzett munkaerő hiánya, illetve néhány könyveléstechnikai tétel a várakozásoknál nagyobb terhet rótt a cégre.
A veszteség mértékét akkor még nem közölték, így az idén február 28-án publikált gyorsjelentés újabb hidegzuhanyt tartogatott a befektetőknek. A negyedik negyedévben mintegy 2,3 milliárd forintot „sikerült” veszítenie a cégnek, amivel az éves eredmény mínusz 1,3 milliárd lett. Ráadásul a gyorsjelentésből világosan kiderült az is: nem csak a költségek elszállásáról van szó, hanem a bevételi dinamika is jócskán lelassult.
Azt a cégvezetés sem tagadja, hogy a problémák egyelőre még fennállnak, az eredményeket bemutató sajtótájékoztatón azonban már nagy vonalakban vázolták, milyen intézkedéseket kívánnak tenni a profitabilitás helyreállítása érdekében. A tervek része a terjeszkedési ütem visszafogása, a telephelyek bevételének és nyereségének maximalizálása, csoportszintű költségcsökkentés megvalósítása, a szervezeti struktúra átalakítása - konkrétumokat azonban nem nagyon tartalmaztak az elhangzottak.
Arról, hogy az októberi tőzsdei bevezetés óta elszenvedett 66 százalékos esés után már olcsók-e a részvények, csak az idei első negyedéves eredmények, illetve az ezt követően publikálandó 2008-as éves tervek ismeretében lehetne bármit is állítani. Kérdés azonban, akad-e még befektető, aki az elmúlt fél év keserű tapasztalata alapján elhisz egy betűt is a cég menedzsmentjének prognózisaiból. Az árfolyam mindenesetre a tervek bejelentése óta is folyamatosan szakad.
Koli! ami késik nem múlik! sosem bízz senkiben! a haverok vernek át a legtöbbször, csak szemet hunysz fölötte. és ez mindenkinél így van. nálam is többek közt. a barátoknak, haveroknak elviselünk sokmindent...
Én veszem náluk a kocsit, pénzt adok érte. Keresnek rajta nem is keveset, rendben is van, ebből a pénzből élnek.
De. Nem veszek olyan helyen semmit, ahol minden egyes mozzanakor azt kell, figyelnem, hogy átvernek-e vagy nem.
Off
Ez nem csak az autókereskedőkre vonatkozik.
Az élet szinte minden területén a kőművestől az autókereskedőig megvan a kialakult köröm, és sok pofáraesés sem volt, amíg az állandó emberek meglettek...
Nekünk most sikerült üzletet kötni az AAA autóval. Elmondom, hogy gond nélkül. Teljesen korrekt autóbeszámítással és e helyett egy 3 éves, ugyancsak hibátlan autó vételével. Nem vagyok AAA autó dolgozó ... :)
Még, mielőtt bárki ezt hiszi. Ez egyszerűen egy tény, ami 4 nap alatt megvalósult.
Úgyhogy szerintem megnézni mindenképp érdemes, mi van ott. Mert, ha valaki ott nem talál kafi autót az nagyon máshol sem fog. Persze észnél kell lenni, mint bárhol máshol a világban.
a "köcsögök" tényleg túlzás. az egyes embereket nem akarom bántani.
de szerintem ha egy adásvétel során kb 3-4 alkalommal azt veszem észre, hogy csúnyán át akarnak verni, de ezt nem hagyom, akkor lehet, hogy egyszerre igaz az a két állítás, hogy:
- ez a cég köcsög,
- én végül mégis korrekt üzletet kötöttem velük.
épp azzal kezdtem, hogy olyanok mint az arab bazári árusok: minden létező módszerrel igyekeznek lehúzni, de ettől még lehet velük üzletelni.
a posztomnak asszem pont ez a lényege: aki az AAA-val akar üzletet kötni, az felejtse el az Európában szokásos társadalmi érintkezési normákat, és készüljön fel a leggátlástalanabb pszichológiai hadviselésre.
egyébként örülök, hogy a mondandóm lényegét az ott dolgozók sem vitatják. nem is az a célom, hogy bárkit elriasszak az AAA-tól, csak azt szeretném, hogy mindenki előre tudjon a sztenderd átbaszási és nyomásgyakorlási kísérletekről, melyekre így fel lehet készülni.
lehet fos cég, de mégis " nálunk" vettél autót! ennyi... talán a nagyszámok törvénye! vagy mégis jó a kocsi? hmm érdekes dolgok ezek! gondolkozzatok el.. most akkor ki a paraszt, és ki a tróger cég?
Sok aggasztó adatot olvastam itt az AAA-ról. Mégis belevágtam egy autóvásárlásba, mert úgy tűnt, hogy a sok köcsögség ellenére elméleti lehetőség azért van arra is, hogy tűrhető autót találjon itt az ember tűrhető áron, meg elvileg aki elég szívós és levakarhatatlan, az adott esetben még a garanciát is tudja érvényesíteni.
Szerintem aki ezekkel üzletelni akar, annak elsősorban a terrorista sales-technikáikra kell felkészülnie. Ilyen stílusú alkudozásban nekem korábban csak teveszarszagú közel-keleti bazárok turistalehúzó szőnyegkereskedőinél volt részem. Mondjuk azokkal is lehet kedvező üzletet kötni, csak marhára oda kell figyelni.
Nálam azzal kezdődött (Day 1), hogy kinéztem egy éppen szóbajöhető autót a szájtjukon, és kértem egy „hitelkalkulációt”. A vonatkozó funkció persze egyetlen célt szolgált: hogy megszerezzék a telefonszámomat. Félóra múlva felhív egy ember kb a következő szöveggel: kaptunk egy emailt, miszerint Ön megtalálta nálunk élete autóját. Mondom, szó sincs róla, én csak egy hitelkalkulációt kértem. Az embernek persze halvány fingja nincs a hitelfeltételekről, de fél óráig győzköd, hogy még aznap menjek ki Fótra, és foglaljam le az autót „mert itt nagyon gyorsan pörögnek ám az autók”. Mondom neki, nem tudom, mikor tudok kimenni. Erre azt mondja: mitől függ? (!) Ezután elég gyorsan elbúcsúztam az illetőtől.
Másnap (Day 2) úgy alakult, hogy pont ráértem kimenni. Megnéztem kocsit, ki is próbáltam. Mondok sales-es fiúkának: milyen feltételekkel lehet hitelt felvenni? A hitelügyintézőkhöz irányít.
Kb 1 óra várakozás után már benn is ülök egy hiteles csaj irodájában. Ez is elmondja, hogy látja, megtaláltam életem autóját (mondom neki, szó sincs róla, stb.), végül negyedóra puhítás után mond egy törlesztőrészletet. Azt hittem, rosszul hallok. Korábban felhívtam pár lízingcéget, hogy kb milyen feltételeket ajánlanak, na ez a csaj ahhoz képest tripla kamatot mondott be (utólag kiszámolva: évi 51%). Meg hogy azért ilyen kedvező (!), mert ők nagy cég, és jobb feltételeket kapnak a bankoktól. Kiröhögtem. Erre kiment, hogy megkérdezze valakitől, hogy lehet-e engedni vagy valami ilyesmi.
Otthagyott egyedül kb 10 percre. Olvasgattam. Bejött egy másik csaj, aki valami értékesítési vezetőként mutatkozott be. Ugyanaz a negyedórás színjáték, mint az előbb, a végén kiröhögéssel. Ez is kimegy, megint 10 perc várakozás.
Aztán ugyanez még egyszer – vagyis visszajött az 1. csaj, dumcsiztunk, kiment, 10 perc egyedül, majd visszajött a 2. csaj, dumcsiztunk. Az volt a lényeg, hogy én ott helyben mindenképpen írjam alá, hogy megveszem az autót. Nekem mondjuk mondhatták, időm volt, mosolyogtam. Végül mondtak egy olyan törlesztést, ami már csak kicsit volt rosszabb a piacinál („de az ajánlat csak mára érvényes”), és a végül azért abba belementem, hogy otthagyok 10 ezer előleget, amiért cserébe 3 napig tartják a kocsit, én meg közben elhozom a szerelőmet. Ja, és engednek 100 ezret az árból.
Day 4:
Megnézzük autót szerelővel, fülig ér a szája. Rendes csávó, sose vert át, úgyhogy ez elég jó jelnek számított. Bemegyek a hitelesekhez, hogy na akkor alkudjunk meg. (Nyilván megint vártam vagy egy órát, de az mindegy.) Nem hiszitek el: elölről kezdték a 2 nappal korábbi cirkuszt. Csak most két másik csaj volt (ketteskét ezúttal finanszírozási vezetőnek hívták). De a koreográfia, az időhúzás, a pszichoterror ugyanaz. Illetve én a kocsi apróbb hibái miatt további 100 ezer forint elengedését kértem. Nagy nehezen eljutottunk a 2 nappal korábban kialkudott feltételekig, és ketteske kiment, hogy megbeszélje „Prágával” (hehe) a plusz 100 ezer „engedményt”. Ülök egyedül az irodában, várok, olvasgatok. Visszajön egyeske, és azt mondja – most figyeljetek -: hallom, megkapta a 100 ezer forint engedményt. Mondom, igen, egyszer 100-at már korábban elengedtek, most a további 100 ezerre várok, arról van szó? Hát persze, hogy nem, ő az eredeti engedményre gondolt. Ezt a köcsög trükköt képesek voltak eljátszani.
Lényeg a lényeg, végül nem engedtek többet az árból, úgyhogy nem kötöttünk üzletet.
Aludtam rá egyet, másnap (Day 5) rájöttem, így is kell a kocsi. Visszamegyek Fótra, várakozom, stb. Bemegyek a hiteles csajhoz: ugyanaz mint az első egyeske. Mondom neki, ha a korábbi feltételekkel még eladó a kocsi, akkor megveszem. Úgy láttam, tényleg fogalma nincs, hogy korábban ő maga ill. a kollégái mit ajánlottak, mert teljesen őszintén elkezdte ajánlgatni a legelső, nevetséges törlesztést. Lediktáltam neki, hogy mit ajánlott az ő csapata - meg a másik is - két különböző korábbi napon. Jött ketteske is, meg persze fel kellett hívni „Prágát”, stb.
Egyeske közben egyszer kiesett a szerepéből, és elkezdett mentegetőzni, hogy ő személyesen tényleg nem adhat ekkora engedményt. Mondom neki, ezt készséggel elhiszem, de a színjáték maradék részét már hadd ne. Innentől egyeske elég mísz volt, csak úgy dobálgatta a papírokat az asztalon, és folyamatosan sértődött képet vágott.
Nagy kínkeservvel végül megegyeztünk, aláírtuk a papírokat (minden apróbetűt végigolvastam, naná ezek után). Azt mondja a csaj, az átírás 4 munkanap. Jó.
Day 11:
A 4 munkanap letelt. Telefont persze nem veszik fel. Aztán fél óra után mégis. Mondok: mi van? Aszondja a némber a túloldalon: az átírás nem 4 munkanap, hanem 5 vagy 6, és különben se utalt még a bank, de majd a kollégái később visszahívnak, és elmondják, hogy pontosan mi van. Felhívom bankot. Tényleg nem utaltak, mert az AAA-tól nem kapták meg az iratokat. Megint ülök félórát a telefonon, végül AAA felveszi. Mondom: akkor hogy is van ez? Aszondja most már nyomatékosan felszólítja a kollégáit, hogy mosmáraztán de tényleg hívjanak vissza.
Ez így ment egy darabig, végül meglett az átírás (Day 13), csak épp valami papírt szarul töltött ki az AAA, a bank meg az egészet visszadobta. Mondták délelőtt 11-kor, hogy a futár majd kihozza nekem az új papírt aláírni a munkahelyemre. Délután 5-kor megkérdezem, mi van? Aszondják a futár nem tudott parkolni. Persze engem basztak értesíteni. Végül este 8-kor meglett az aláírás.
Másnap (Day 14) mehettem a kocsiért. Ez ugye pont 7 munkanap (másfél hét) volt. De ott helyben már csak másfél órát kellett várni! Szinte megtisztelve éreztem magam.
Mi a tanulság? Nem tudom. Talán valami ilyesmi: akinek van idege elviselni ezeket a köcsögöket, az vehet náluk autót normális feltételekkel. Aki egy kicsit is ideges típus, az meg inkább keressen alternatív megoldást. Egyébként fontosnak tartom megjegyezni, hogy nem személyesen a reggel 9-től este 10-ig gályázó ügyfélkapcsolati droidokra vagyok mérges, azoknak nyilván minden egyes aljas húzás és hazug válasz részletes forgatókönyvekben van előírva. Viszont akik közülük itt a fórumon picsognak, hogy a többi hozzászóló nem tiszteli őket… hát... khm...