Keresés

Részletes keresés

endru Creative Commons License 2006.12.23 0 0 4493

Moha bácsi.

Nem szereti a kemény vízzel való öntözést.

Napokban végeztem egy mérést. A pesti (XIII.ker) víz kemény, nagyobb mint 20 német keménységi fok. Ugyanezt az értéket mutatta az ásványszegény ásványvíz. Ha csapvizet fél órán át forraltam, akkor közepesen keménnyé vált, 15 fok felett.

Előzmény: Dj Csibu83 (4490)
rencs Creative Commons License 2006.12.23 0 0 4492
Hát a bengére találtam valamit, de ott sincs külön teabenge. Pedig nem hiszem, hogy olyan kis különc növényt sikerült volna választanom:) Próbáltam feltenni róla képet, de nem sikerült, majd később újra megpróbálom. Köszönöm az eddigi segítséget és mindenkinek kellemes karácsonyi készülődést és ünnepeket kívánok!
de-guky Creative Commons License 2006.12.22 0 0 4491
"Teabenge" Nem dobja ki egy kreső sem . Talán csak "benge"? :(
Előzmény: rencs (4489)
Dj Csibu83 Creative Commons License 2006.12.22 0 0 4490

Szia!

Fikusz ügyben én sajna nem tudok neked sokat segíteni,így ha nem haragszol nem írnék vele kapcsolatban.Eléggé zöldfülü vagyok még bonsaiban ;o)) 

Viszont a moha ügyben csak egy gondolatot írnék.Nemrégiben szedtem össze magamnak és meg kell mondjam egész jól viselik a 20'C-ot 85% párával.hogy mekkora a számukra legnagyobb elviselhető hőmérséklet?Hááát..ha belegondolsz,hogy néha 14 órán keresztűl süti őket a nap,nyár kellős közepén...szerintem elég jól bírják.De szükségük van a vízre.Egyszer,nyáron egy teljesen száraz mohaszőnyegre vizet öntöttem,5 perc elteltével gyönyörűen kizöldűlt.Mohát mindíg napos részről szedj,van bőven,így tudsz kisérletezni.Álltalában alkalmazkodnak a klímához.Nálam eddig legalábbis így volt ;o)

Előzmény: Misantropy (4488)
rencs Creative Commons License 2006.12.22 0 0 4489
Sziasztok!

Ma vettem édesapámnak egy "bonsai"-t, de még nem igazán tudjuk, hogy mit is igényelne pontosan. Kaptam instrukciókat, de rá akartam keresni a latin nevére a neten, azonban nem volt egy találat sem. A neve elvileg "Teabenge", nem tudom, Nektek mond-e valamit. Ha tudna valaki egy kis felvilágosítással szolgálni, azt szívesen venném!
Előre is köszi!
Misantropy Creative Commons License 2006.12.22 0 0 4488

Hello!

Köszönöm a válaszokat! Igen kicsit sokat írtam, bennem is csak később tudatosult (néha rámjön a grafománia :D)!Valószínűleg Ficus retusa mellett döntök! A nyári relatív magas hőmérséklettel nem lehet gond? A természetes fény mellett gondolom lehet használni mesterséges megvilágítást (fénymennyiség kiegészítés).Esetleg nem tudjátom, hogy a hazai moha fajok maximum mekkora hőmérsékletet képesek elviselni?

ü:Gyuri

bonsaimi Creative Commons License 2006.12.22 0 0 4487

Kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánok mindenkinek!

Fehér Imre

Bonsai Hungary

Bonsai Hungary
endru Creative Commons License 2006.12.22 0 0 4486

Misantropy

ilyen extrém körülmények közt nem valószínű, hogy tartósan megmarad bárakármilyen bonszáj. 22 foknál többet nem ajánlanak, de a Stahl könyv 25-öt ír.

A hőmérséklet és a fényigény összefügg egymással. Ha melegben tartod, akkor több fény kell, ha nincs elég világos, akkor csökkenteni kell a hőmérsékletet. Mindenesetre a magas páratartalom javít a helyzeten.

A Ficus retusa jól tartható, de a gyömbérre oltott (extra húsos, kiálló gyökér) sokkal kényesebb. A F. benjamina is ajánlott, de a kertészeti változatai (F.b."Natasha? F.b."Pandora) ugyan kisebb levelüek, de hajlamosak a hajtások felkopaszodására, ezt egy kezdő ne tudja kézben tartani.

A mozgatás nem zavarja, de a huzat igen, egyetlen rányitott ablak végzetes lehet.

15 fok alatt károsodhat.

Hogy meddig él? Amig valaki gondozza, úgy néhány száz év garantált.

Szoba lehűtés? Nem fűtesz, kikapcsolod a fűtőtestet, vagy ha nem lehet, akkor körbeveszed hungarocell burkolattal.

Öntözés: lehet felűlről, alulról, de mártogatni nem szabad. Nem viseli el a túlöntözést, alatta nem állhat víz. 2 öntözés közt a föld felszíne kiszikkadhat, de teljesen nem száradhat ki.

Előzmény: Misantropy (4481)
Dj Csibu83 Creative Commons License 2006.12.22 0 0 4485
Pontosabban Ulmus Parvifolia (Kínai szil).Bővebb leírást a honlapomon a Fajok" menü alatt és a "Bonsai világa" gomb alatt a "Növényismertető"-ben találsz.
Előzmény: MociInce (4480)
realsequator Creative Commons License 2006.12.21 0 0 4484
Misantropy!
Egy kicsit sok volt a kérdés de mind jogos a kezdők számára. Én is kezdő vagyok és azt tanácsolom vegyél meg egy két könyvet, hogy kialakuljon benned az mi is az a bonsai. Tudom nem mindenki osztja a véleményem de ne siesd el a dolgot. Tudod a lassú víz partot mos. Szedd össze az alap infókat a netről, könyvekből. Nézd meg bonsaimi és endru honlapjait, vedd meg mondjuk a Tomlinson: Bonsai könyvét és máris kiágul a világ. Nem mindenkinek szimpatikus ez az út de ne kapkodd el a dolgot. Közben azért persze. Vegyél egy szép kis ficus bonsai-t. A ficus szobanövény, tartása nem igényel akkora odafigyelést mint egyéb bonsainak alakított fajoknál.
Előzmény: Misantropy (4481)
MociInce Creative Commons License 2006.12.21 0 0 4483
Köszönöm, így már tudom szűrni az infókat!
Előzmény: somap (4482)
somap Creative Commons License 2006.12.21 0 0 4482

Szia!

Szilfád van!

Sokszor leírták már itt a fórumon a gondozását.

Üdv

Somap 

Előzmény: MociInce (4480)
Misantropy Creative Commons License 2006.12.21 0 0 4481
Hello!

Valamikor a közeljövőben szeretnék venni egy bonsai-t , sokat olvastam már interneten a gondozásukról ill. külömböző fajokról, de lenne pár kérdésem!Az első azzal kapcsolatos lenne, hogy esetleg nem létezik e olyan bonsai-ositható faj ami a magas hőmérsékletet és a magas páratartalmat kedveli? Arra gondoltam hogy esetlegesen egy ilyen növényt lehetne terráriumban tartani  (én tartok otthon jopár hüllőt és más exotikus állatot , fajtól függően lett kialakitva a hőmérséglet az egyes terráriumokban, de általánosan 26-30 c° között van, a páratartalom elérheti a 90%+ ot is persze ez is szabályozható).A szellőzés hiánya mennyire lenne problémás (bár azt is meg lehetne oldani)? ill. a mesterséges világitás gondolom nem lenne elég a növények számára .Ha nem létezik ilyen növény akkor Ficus genus valamely faját szeretném választani mert a netes infok szerint őket aránylag egyszerű tartani akár panel lakásban is.Viszont van egy nagy probléma, a szobámban massziv 26 c°(egyes helyeken 24C°) szokott lenni ez gondolom nagyon sok még nekik is!Az ablaknál viszont 20-22 C° fok van , ez mennyire megfelelő? Naponta rendszeresen ki szoktam nyitni az ablakomat ezesetben igen erősen lecsökken a hőmérséklet de ez max 10 percig tart (amig nyitva van az ablak) ezt a rendszeres, hirtelen de rövid ideig tartó  hőmérséklet csökkenést mennyire viselik el a Ficus-ok ?Mennyire érzékenyek az egyes Ficus-ok a helyváltoztatásra (ez alatt az értem hogy az ablak nyitásánál átrakon egy melegebb helyre majd vissza)?Esetleg nincs valami jo tipp szoba ill egy adott helység lehűtésére (akár terko akár aqvárium)? Mennyi ideig élnek a Ficus-ok??A metszés-t bármelyik évszakban lehet eszközölni? Ha egy ágon 5-6-7 levél van akkor azt mindenképp vissza kell vágni?Le lehet vágni egy teljes ágat is akár?A vágáshoz megfelel egy sima éles kisolló is (olvastam hogy lehet kapni külömbözö célszerszámokat)?Mi szerint tudjuk kiszámitani, hogy a növény gyökérzete mennyi zöld rész tud fent tartani? A Ficusok "lombkoronáját" is kell spricnizni vizzel? A bonsai- ok talaját alulról(cserépalátét) ill. felülről is kell locsolni?Melyik a legkevésbé kényes Ficus faj (ha létezik ilyen:D)? És végül egy gyakorlatias kérdés, megközelítőleg egy kissebb de már valamilyen szinten megerősödött Ficus bonsai mennyibe kerül? ill. ha valaki tud olcsó megbizható helyet akkor annak a cimét is szivesen fogadnám(én eddig az Oázis-ban néztem körül de ott totál nem értettek hozzá(akit megkérdeztem), lekezelőek voltak és át is akartak verni) !

Előre is köszönöm!

Üdv:Gyuri!

MociInce Creative Commons License 2006.12.21 0 0 4480

Kedves Mindenki

Ajándékba kaptuk ezt a szépséget, nagyon tetszik. Viszont a megfelelő gondoskodáshoz tudnunk kellene, hogy milyen fajta.

Tudnátok segíteni? Köszi.

crataegus Creative Commons License 2006.12.21 0 0 4479
Bizony nagy kincs egy ilyen kacat, amikor szükség van rá :)

Előzmény: Törölt nick (4478)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.20 0 0 4478
Én is ilyesmit csináltam...
Azt, hogy olyan tiszta, mint az üveg azért írtam, mert rengeteg műanyag flakon van, ami inkább szürke, mint átlátszó... És az még azt a kevés fényt se engedi át, ami mostanában van...
Előzmény: crataegus (4476)
viizo Creative Commons License 2006.12.20 0 0 4477
Nagyon szépen köszi a választ Endru!

Sajnos ilyenkor télen csak ezt a 15-17 fokos középértéket tudom biztosítani neki, ugyanis vagy kint telel a szabadban az udvaron, ahol ki van téve a fagynak, vagy bent a szobában, ahol 22-24 fok uralkodik, és az viszont meleg lenne neki. :(

Nagyon remélem hogy kibírja a fácska a mostani körülményeket tavaszig, bár most úgy látom tényleg erősen sárgulni kezdett a levele.
Előzmény: endru (4473)
crataegus Creative Commons License 2006.12.20 0 0 4476

...ami közel olyan tiszta, mint az üveg...

ez nem lenne jó?

flo..

Nagyobbak méretű műanyag dobozok is vannak.  

Előzmény: Törölt nick (4460)
de-guky Creative Commons License 2006.12.19 0 0 4475
Tulajdonképpen ez egy lépcsőház aminek a felső részén egy látható méretű asztal is
elfér ahonnan szép kilátás mellet vasárnap reggelizni is lehet.. A veszély ott van hogy minden fordulóba egy két fát helyeztünk el és a látogatóknak nagyon kell vigyázni, hogy a ruhájuk ne akadjon bele egy egy ágba. Mivel vaskeretes és egy réteg üveg határolja télen fagypont alá is lehűl a levegő, de nincs soha -10 C
Előzmény: realsequator (4467)
Mustar_ Creative Commons License 2006.12.19 0 0 4474
Köszi!Igyekszem!
Előzmény: crataegus (4472)
endru Creative Commons License 2006.12.19 0 0 4473

viizo

Ez a 15-17 fok éppen középérték, nem lehet tudni miként reagál rá.

1. Hidegtartás, 5 (10) fok, ilyenkor sárgul a levele, ha lehullik akkor sötétben is lehet tartani, ha nem, akkor le kell vágni.

2. melegtartás 18-20 fokon, ekkor nem sárgulhat éps nem hullhat a levele. Esetleg néhány. Ilyenkor nagyonvilágos helyen kell tartani és ajánlott a magas páratartalmú mikroklíma. Ha ekkor hullik, az azt jelenti, hogy valami baja van, leggyakrabban kevés fény és/vagy alacsony páratartalom. Ha felkopaszodik, ki szokott újra hajtani, de már másodszor, az nem biztos.

Öntözés, úgy ahogy írtad.

Száraz ágakat bárakármikor le lehet vágni, ha nagyon hosszú hajtásai vannak estleg még azt is megteheted, de komolyabb metszésre várj tavaszig, amikor hajtani kezd.

A drótozást is bárakármikor elkezdheted, de hagyhatod márciusra is.

Előzmény: viizo (4470)
crataegus Creative Commons License 2006.12.19 0 0 4472
Mustar!

Én szurkolok neked, hogy sikerüljön egy webshop-ot, létrehozni. Valóban szükség lenne rá. Természetesen minőségi árukészlettel, reális árakkal. A postai és csomagolási költség ne a csillagos egekben legyen. Ebben az esetben nyerő vagy a piacon.

Sok sikert kíván hozzá

crataegus

Előzmény: Mustar_ (4471)
Mustar_ Creative Commons License 2006.12.19 0 0 4471
Ezért szeretnék egy elérhető árakkal rendelkező, minőségi bonsai webshop-ot!
Ti mit gondoltatok a 2500 forintos olló mire jó?Elsőre in is olyat vettem, kb 15 centi de a fél centis ágakat már el sem viszi!Ez maximum gyökérmetszésre jó!
Egy valamire való ollónak megkérik az árát, na de még az unokáimat is kiszolgálja majd:)!
Előzmény: endru (4469)
viizo Creative Commons License 2006.12.19 0 0 4470
Sziasztok!

Pár napja én is ráléptem az útra, egy kis kb 20 centi magas kínai szil képében. Az elmúlt 3-4 napban elolvastam a magyar bonsai-honlapok egy részét, ezt a topikot az elejétől a végéig (nem volt gyenge 4500 hozzászólást elolvasni :)) de néhány bennem felvetődött kérdésre nem találtam választ, vagy csak homályos utalást, ezért bátorkodom hozzátok fordulni.

A fácskám ugyan Zelkova címkével került forgalomba, de az itteni hozzászólások és képek alapján biztosan kínai szilem van. A fácska most egy keletre néző ablakban, a lakásban van, a nap legnagyobb részében igen világos hely, ahol kb 15-17 fok uralkodik.

Mivel most téli időszak van, ilyenkor télen mennyire kell nedvesen tartani a földjét? Eddig napi egyszer locsolgattam egy keveset, hogy ne legyen sáros a talaj, de ne is száradjon ki, + naponta kétszer, reggel és estefelé permetezem a leveleit lágy vízzel.

Mióta hozzám került, kissé elkezdtek sárgulnak a levelei, (alapból is volt rajta 8-10 sárga levél) nem hullanak, csak sárgulnak. Ezt nem tudom mire vélni, lehet hogy most érzi az őszt, és azért sárgul, vagy esetleg nem szereti a helyét?

Tápot az eddigieket olvasva nem akarok neki télen adni, majd tavasszal ha átültetem nagyobb tálba, remélem jól ezzel a fának csinálok jót.

Metszés. Van rajta pár elszáradt ág és száraz levél, ezeket le lehet metszeni most, vagy hagyjam, és majd csak tavaszra, mert most csak legyengíteném a fácskát, illetve a drótozást mikor kellene elkezdeni?

Előre is nagyon köszi!
viizo
endru Creative Commons License 2006.12.19 0 0 4469

Azér nem rendelek a csomagküldőktől, mer nem ismerem azokat, nem tudom milyen minőségű anyagot küldenek. Van egy konkáv ollóm, amelyik az első erőteljesebb nyomásra elgörbült. Ki kellene próbálni, egy darab megrendelésével, és megnézni a minyőséget.

Előzmény: lzleo (4452)
fireduck Creative Commons License 2006.12.19 0 0 4468
mit értesz azalatt, hogy fémvágó korong?:) asszem elsőre gyémántkoronggal esek neki, nem simával.
a biztonsági előírásokat ígérem betartom:) pormaszk, védőszemüveg, munkáskesztyű
Előzmény: realsequator (4466)
realsequator Creative Commons License 2006.12.19 0 0 4467
de-guky!

De örülök, hogy feltetted ezeket a képeket. Pár oldallal ezelőtt örömködtem, hogy asszonypajti is beleegyezett, hogy a beépített teraszt visszanyissuk. Ámbár nem szerettem volna végérvényesen megszüntetni csukható mivoltát és bár fűtetlen marad, télen visszaakarom helyezni a nyílászárókat. Nem tudtam viszont, hogy teleltetés szempontjából ez előnyös e avagy sem. Milyen hideg van a verandátokon télen? Mire kell figyelnem?
Igaz mindez csak a köv. télen élvez aktualitást de szeretnék előre számolni.

realseq
Előzmény: de-guky (4461)
realsequator Creative Commons License 2006.12.19 0 0 4466
fireduck!

Ha 5 literes befőttes száját vágod mindenképpen fémvágó korongot használj a flexhez. Javaslom minél vékonyabb legyen. Aztán meg nagyon vigyázz a flexelés közben a szilánkokra, üvegporra. Iszonyatos meglepetéseket tud okozni hetek múlva is az üvegmorzsa. Alattomosabb mint a fémszilánk. Nekem egy hasonló akció után másfél hónapra három begyulladt gumó nőtt a kezemre. Az üveg volt a ludas...
Előzmény: fireduck (4459)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.18 0 0 4465
Az igaz, hogy nem túl látványos, de ideiglenes megoldásnak (szerintem) jó...
Ráadásul az én fácskámat (sajnos) még nem merném bonsai-nak nevezni, úgyhogy egyenlőre mutogatni se nagyon fogom.
Előzmény: fireduck (4463)
Dj Csibu83 Creative Commons License 2006.12.18 0 0 4464
Sziasztok!

Nem,nem akarok hallani a boltokban kitett növényekről.Elég látnom,sőt még sok is.Nem sorolom miért,hasonlók az érveim.
Az üveges megoldások jók,5letesek.Segítségként találtok a honlapomon az Üvegház gomb alatt némi útmutatást.Remélem hasznotokra válik. ;o))
Muszály így gondolkodnom ahogy...a muszály,tudjátok nagy úr...
Előzmény: fireduck (4463)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!