Miután mindenféle rendszámmal foglalkozó topic-kal találkoztam, de olyannal nem ami az 1990 előtt kiadott rendszámokkal, azok történetével foglalkozik, vettem a bátorságot, egy ilyent nyitni.
Arra kérem az ide írókat, az általuk feltett rendszámokkal kapcsolatban a lehető legtöbb információt, képet, évjáratot tegyék fel.
A képen Graeser Vilmos artista látható. Gumiasztal számával társaival (évek alatt) több különböző elnevezésű csoport tagjaként lépett fel. (MACIVA-s emlékeim közül, de nem saját kép.)
Itt az utcánkban (Zugló) egy fószer kb. 10 évig járt lejárt érvényességű Liechtenstein-i rendszámmal.
Meghalt.
A felesége meg mint törvénytisztelő állampolgár bevitte a kormányhivatalba leadni a rendszámot.
1./ Nem vették/fogadták el tőle.
2./ Jó 10 hónap múlva kapott egy papírt a rendőrségtől, hogy az ilyen-olyan ügyben (hatósági jelzéssel való visszaélés) indított szabálysértési eljárást az elkövető halála miatt megszüntették.
Nem JAWA. A JAWA-350 Typ360-nak nem ilyen volt a kipufogó cső vége. (Ezt onnan tudom, hogy ilyen motorom volt nekem is.)
Ez valamilyen Pannónia motor, a képről nem lehet megállapítani hogy melyik. A márka több típusának (azon belül különböző változataiknak) volt ilyen a kipufogó cső vége (pl. T5H, P10H, P20, P21).
Melyik KRESZ-ben volt benne, és meddig volt érvényben az a közúti jelzés kép, amin az út jobb szélén felállított kb. 5 méteres póznán egy nagy vörös színű kosár van.
LŐTÉR.
Azt jelentette, hogy ha fel volt húzva a kosár akkor a lőtéren lövészet van és akkor arra az útszakaszra behajtani tilos .
Ha le volt engedve a kosár a pózna aljáig akkor szabad volt az áthajtás.
Sejtésem szerint a cég házi használatú BN-40 típusú vontatója lehetett.
Ez Gödöllőn van kiállítva
Valahonnan kimásoltam:
dr. Hentz Károly:
A MÁVAG BN traktor erőforrása saját fejlesztésű motor volt. A motor négyütemű, négyhengeres, álló elrendezésű, soros, felülvezérelt petróleum-benzinüzemű erőforrás, melynek furata 120 mm, lökete 160 mm volt. A 7,2 literes motor teljesítménye 40 LE volt. Gyújtása Bosch mágnes, porlasztója Solex karburátor volt. Elméleti teljesítménye 42 LE, 1060 f/perc üzemi fordulatszám mellett. Fagáz üzemű változata is létezett.
A pontos megmunkálás és illesztés lehetővé tette, hogy „a kenőolaj-fogyasztása hosszú időn át alacsony szinten maradt, a gyújtógyertyák „elolajosodásának” veszélye csekély volt. A cserélhető hengerhüvelyek anyaga speciális króm-nikkel acélöntvény, a dugattyúk nikkel ötvözésűek voltak. Kiemelkedő tulajdonsága volt a MÁVAG BN 40 típusú traktor motorjának, hogy üzemanyag fogyasztása 280 gramm/LE volt.
A motor teljesítményt egy lamellás dörzskapcsoló kapcsolta és vitte át a hajtómű rendszerre, a zárt házban utánállítható kúpgörgős csapágyakba ágyazott tengelyeken. Az edzett és köszörült homlokfogaskerekkel épített sebességváltó három előre 4,3-8,9 km/óra és 3,1 km/óra hátrameneti fokozattal rendelkezett. Az előtét tengelyre szerkesztették a differenciálművet, a ma jellemző és általános (hajtott) hátsó tengelyek közé épített elvekkel szemben.
Kettős üzemanyag tartálya az indításhoz 15 liter benzin, az üzemhez 105 liter petróleum befogadására volt alkalmas. Tömege 2200 kg. A közepes és nagy gazdaságok kedvelt és üzembiztos traktora volt.
1930 és 1944 között 232 darabot készítettek e típusból a Magyar Kir. Állami Gépgyárban Budapesten.
Köszönöm, nem vettem annak. Nem vagyok sértődős, volt alkalmam látni (rokonságomban is), hogy mennek tönkre kapcsolatok emiatt. És voltam sorkatona, ahol megtanítottak, szép lehetek, de okos nem. :-)
Az üzemanyagtartály leürítése, szűrő- AC-pumpa és karburátor-takarítás, üzemanyagcső átfúvás, esetleg gyertyapucolás után sem indultak újra? Gondolom, hogy addig mentek, amíg az üzemanyagtartályban levő benzin-gázolaj elegyben nem került "kétharmados többségbe" a gázolaj.
Amúgy tényleg szankcionálásra érdemes lehetett az Otto- és a Diesel motor közötti különbség fel nem ismerése.
A benzines Csepel nem bírja a gázolajos (dízel) üzemet.
Kipróbálva.
Valaha réges régen, még az üveghegyeken is túl mozgósítottak egy M zárolt, lezsírzott tábori kórházat.
Ok.
A kikonzerválás kb. 3 napig tartott.
Kb. 60 db teherautó.
Pár ZISz meg sok-sok Csepel.
A harmadik napon feltöltötték őket, a negyedik napon indulás.
Ok.
De senki nem szólt az illetékesnek, hogy a sok-sok Csepel 344, kevés 346 között van még 3 db benzines 350-es.
Azokba is dízel került.
Meglepetésre azzal is elindultak és mentek is 5-6 km-t a 33-as úton.
Azután megálltak.
Mi húztuk vissza őket, TATRA 141-el.
Elterjedt, hogy besült a motorjuk, de kiderült nem sült be.
Úgy meghibásodott, hogy motorcserére javasolták.
A gjmű főnök felterjesztette a motor csere kérelmet de azt válaszolták neki, hogy nem biztos hogy kap csere motort, lehet, hogy selejtezik az akkor már kb. 17-19 éves 3 db. kocsit.
De a fegyelmi vizsgálatot, ki tette, miért tette, stb. azt azért folytassa le.................:-))