"ABalatoniBorvidékiRégióhegyközségeinekregisztrálttagjai(magántermelők,vállalkozások, intézmények). Atermelő a nevezett borból legalább 200 palack készlettel rendelkezzen. AbenevezettboroknakaBalatonBorrégióhatborvidékéről(Balatonfüred-Csopaki,Badacsonyi, Balaton-felvidéki, Zalai, Balatonboglári, Nagy-Somlói) kell származniukés hegyközségi, borvidéki, vagy területi borversenyen előzetesen legalább ezüst, vagy arany minősítést elérniük."
Hűvösebb klímájú dűlőből származó ásványos tétel a nagy cégtől, nagyon halvány illattal. Sajnos a különféle citrusok közül ízben kiemelkedik a citrom, bár fogkőlemaró savasságról azért nem beszélhetünk és elhiszem, ha valakinek ez még simán belefér az "elegáns" kategóriába. Nekem azért hajszálnyi maradékcukor és/vagy nagyobb koncentráció jobban esne, tehát valószínűleg továbbra is inkább smaragdokat és erste lagékat fogok vásárolni.
A jobb osztrák fehérborokban az a jó, hogy az ember elolvassa a címkét és nagyjából el is tudja képzelni a beltartalmat, ha már kissé képben van. Ez persze hátrány is: igen ritka az orbitális best buy, legalábbis hazánkba érve.
Tehát kevésbé presztízses borvidék/terroir (Wagram), 12,5%, dűlős tétel - wachaui Federspielekre hajazó beltartalomra számítottam, kissé kevésbé zamatos kivitelben. Ez be is jött - illatban kissé többet, ízben kissé kevesebbet adott az elképzelésemhez képest.
Ehhez képest nem olcsó, tehát hatalmas kedvet nem kaptam Lethék további boraihoz.
A 2020-as Sóskút nem lehet ilyen, az mostanában jött ki a piacra.
A Zwack valamiért a többiek árai alatt értékesít(het) - talán a BT érdekérvényesítő képessége meggyengült a nemfizetésre (kvázi bizományosi értékesítés) történt átállással.
A párom hozott ebből egy magnum palackot minap. Nem az itteni közönség igényeit szolgálja Vargáék terméke...
Én alapból nem kedvelek semmilyen szénsavas borféleséget, pezsgőt is ritkán fogyasztok. Az illata hozza a kötelezőt, a probléma az ízében van: természetesen vékony a cucc, viszont furcsán keserű is. Talán fröccsként vonzóbb lenne, úgy nem próbáltuk.
Vargáék alap olasza általában vállalható, ez kevésbé sikerült tétel.
Én tavaly nyárról nem emlékszem semmi felháborítóra (hoztunk is el valamit, talán a Lőczét), és a Sóskút-Száka-Sáfránkert trió meg az alap olaszrizling szerintem korrekt áron van a beltartalomhoz képest.
Azon kiakadtam, hogy Figulánál 5500 / palack áron adják a bort (poharaztatás is ennyi, ezt még értem), miküzben ugyanaz a Gella 2020 4790 a Zwacknál. A Sóskút is drágább, mint a kereskedőnél. Drága a panoráma-felár, meg az új terasz...
Fantázianév, tihanyi területről származik - ez volt a faszább a drágább, 7000 forintos 2018-as kékfrankosaik (2018) közül (a Szent Donátot (= Szitahegy) kóstoltuk még). A Magma picit olcsóbb, azt kihagytuk, meg a harmadik drágát (Ráta) is.
Az étteremmel kapcsolatban valami nehezen értelmezhető szöveget találtam a honlapjukon vagy faszbukjukon, miszerint nélküle jobban tudnak a boraik bemutatására fókuszálni. Ezt próbáld megfejteni, nekem nem sikerült...
A kóstoló ára pedig nyugati (terroir csomag: 7 x negyed-fél deci tetszőleges bor = 12000 Ft), ennyiért lehet ennél több bort is kóstolni akár wachaui elit osztrák termelőnél. Az is elég vicces, hogy még kifliszelet vagy némi sajt sincs benne a szolgáltatásban.
Tavaly Figuláék teraszán jártunk, ott a dűlős olaszok nagyrészt azért jobbak és az ár/érték sokkal kedvezőbb volt.