A CrazyFly márkát nem igazán ismerem... Azt látom, hogy jellemzően kite vonalon mozognak, nem is rosszul! :-)
A 120-as deszkák egy freeride gép. Mivel nem túl széles (63 cm) a siklófelülete sem olyan nagy, hogy ne mehess vele erősebb szélben. Valójában a testsúlyodon múlik a dolog. Valószínűleg azért mocorog alattad jobban, mert nem vagy olyan nehéz.
Kicsit utána néztem a 88 literes Axxis-nak, illetve az erős-szeles szlalom deszkáknak. A tesztelők tapasztalatai alapján úgy tűnik bátran választhatod a legkisebb Axxist! Sőt, kellő tapasztalattal már 5-ös széltől is használható, nem kell megvárnod vele a fakidöntő viharokat! :-)
A 120l-es deszkám egy CrazyFly 247x61 méretekkel. Nem a legmodernebb, de nem is a legrégebbi konstrukció. Kezdünk szépen egymáshoz csiszolódni - én nem lépegetek rajta össze-vissza, akárhova, Ő pedig nem fúrja a vízbe az orrát, nem tör ki 0.5 sec alatt oldalra, nem ficereg, hanem siklik stabilan (néha azért még nagy szélben rakoncátlankodik egy kicsit). Képet csatolok, ha sikerül.
Kis szélre (nagyon kicsire) a másik deszkám ideálisabb, ez egy Mistral Tarifa 140l, kb. 330x63 méretekkel, behajtható sverttel. Ehhez van egy régi 6.7-es 3 camberes F2 Arrows (azt hiszem ez van ráírva) slalom vitorlám, óriási profilmélységgel (szerintem le sem tudom húzni rendesen a gyári Mistral toldóval csigasor nélkül). Ha ráfúj kicsit, ezzel akkor sincs probléma, már az irdatlan távol lévő papucsokba is be tudok lépni megfelelő szélben, és egyáltalán nem izgága.
Kis deszkából is azért keresek régebbi típusút, mert lentebb írtátok valakinek, hogy ezek jobban "belefekszenek" a vízbe, nem ülnek fel annyira a víz tetejére (és tényleg, ugyan ezt érzem a Mistralon, bár gyorsan hozzáteszem ez kb. 16kg és polietilén), ezért stabilabb érzést keltenek - ez a déli parti hullámokban, tanuláshoz kifejezetten előnyös lehet. Ráadásul az áruk töredéke a mai modern deszkáéknak, amelyek biztos, hogy jobbak, korszerűbbek, de az én tudásszintemen nem hiszem hogy számottevően kijönne ez a plusz.
Valóban nem kérdeztem rá a 120 literes deszkádra! Ha az egy mai, modernebb darab, akkor az tényleg "viszi" a nagyobb szeleket. A régi funboardok kategóriái már nem esnek egybe a mai deszkákéival. Egy régi 100 liter körüli gép tulajdonságai a mai 120 liter körüliekkel közel azonos, azzal a különbséggel, hogy az új masinák a nagyobb űrméret, de kisebb súly és más hidrodinamikai tulajdonságaik miatt szélesebb tartományban "hajózhatóak". Ez igaz "lefelé és felfelé" is, már ami a szélerősséget illeti.
Ha azonban a meglévő deszkád is old-school deszka, akkor az un. kisszeles deszka lesz, ami 4-5 szélre ideális. Most venni akarsz egy nagyszeles gépet, amit 7-es széltől akarsz használni. Így viszont lesz egy lyuk, kimarad egy "hajóosztály". Ezért javasoltam, hogy a 120-as kisszeles mellé inkább egy közép-szeles deszkát vegyél.
De mivel ilyen ambiciózus vagy, valamint fogyókúráznod sem kell, ilyen nagy szélre választhatod a 258-as, 88 l-es Axxis-ot.
Egyébként ebből a sorozatból három méret létezik: a már említett mellett van a 272-es 95 literes, és 278-as 103 literes változat is.
Az F2 a "régi szép időkben" a legjobb volt, nem rossz választás.
De lehet, hogy én inkább Sputnik-ot választanék ekkora szélre: Sputnik 270, 82 literes, másfél centivel vékonyabb, mint az Axxis.
(A 280-as Sputnik volt egyébként Dunkerbeck versenydeszkájának szériaváltozata. Véleményem szerint a valaha készült legjobb szörfdeszka a világon.)
Köszönöm válaszod! A jelenlegi felszerelésemmel egyébként 6-os szélig én is szépen elvagyok, a problémák valóban e fölött kezdődnek. Az a baj, ha fúj a szél nem tudok parancsolni magamnak - bemegyek. Télen volt, hogy 70km-es szél volt 90-es befújásokkal, persze, hogy bementem. (Természetesen déli part, sekély víz, mentőmellény, úszni tudás). De ebben a szélben a 3-4 órás nyüglődésem nem nevezhető szörfözésnek. De mikor kicsit lanyhult a szél, és sikerült elindulni, hát azért a pár pillanatért megérte! Pár száz méter siklás volt a maximum, de leírhatatlan érzés. Aztán persze esés és nyüglődés tovább. Itt tapasztaltam meg milyen az amikor felágaskodik a deszka, volt, hogy vitte alólam az egész felszerelést és 5 méterrel arrébb rakta le. 5-ös vitorlával éltem át ezeket és ugye 120l-es deszkával, és éreztem, hogy kisebb felszereléssel esélyesebb lennék, holott még ezzel sem tudok sok mindent.
Tehát akkor az Axxis egy jó deszka, csak nagyobb méret kellene. Ha mégsem találok, mi hátrányom származna a kisebb deszkából?
Mivel én az elmúlt 30 szörfévből 25-öt töltöttem old-school funboardozással és még töltöm ma is, hadd osszak meg pár gondolatot.
Én egy 105 literes, 272/60 cm-es szlalom deszkával és egy 6.3-as sok camberes slalom/race vitorlával szoktam vízre merészkedni. Ezt a deszkaméretet a német nyelvterületen középszeles szlalomdeszkának hívják. Testsúlytól függően 5-6 erősségű szélre ideális. 65 kg alatt 4-es szélben is siklásra bírható, de 6-os szélben már nehézkessé válik. 65-85 kg között az 5-6-os szél tökéletes, ekkor nagyon kezes tud lenni. 85 kg feletti lovas 7-es szélben is elboldogul egy ilyen masinával. Én a súlyomat tekintve a középmezőnybe tartozom, de voltam vele 7-es szélben. Az a szélerősség már nagyon emberpróbáló, szinte már veszélyes is!
Én a 88 literes helyett a nagyobb, 100 literes Axxis-t javasolnám. Mivel ezek a gépek epoxi-karbon technológiával készültek, nagyon strapabíróak. Jó eséllyel találsz megkímélt állapotú deszkát. Megnézheted az EBay-en, elő szoktak fordulni megkímélt deszkák, F2, Mistral, BIC.
Új vagyok még itt, bár rengeteget olvastam a fórumot. Rövid bemutatkozás (szörf szemszögből): tavaly júliusban kezdtem újra szörfözni, nagyjából 20 év kihagyás után. Tudásom nem, de elszántságom és kitartásom óriási. Ameddig jutottam: siklás, trapéz, papucs, wasserstart. Fordulás egyelőre nem megy, de dolgozom rajta. A felszerelésem: 120l-res deszka, 6.4, 5.0, és 4.2 vitorlák. Ehhez a deszkához ezek közül a 6.4 passzol leginkább, de az 5.0-val még elmegy (bár már nem az igazi). Mivel nem szeretném azt a pár erősszeles napot kihagyni (ezért is szereztem be a kisebb vityókat), kellene egy ezekhez passzoló deszka. Kizárólag a Balatonon szörfözök, súlyom kb. 71 kg. Úgy gondoltam, hogy a régebbi típusú deszkák közül keresgélek egy 90l és 260cm hossz körülit, ez pl. még az autómba is befér és még kezelhető is lesz talán, valamint nem utolsó szempont a dolog anyagi oldala sem.
Amit egyelőre találtam ezekkel a paraméterekkel: F2 Axxis 258 88l. Mi erről a véleményetek, és mi egy ilyen deszkának a reális ára? Ha nem ez akkor mi lehet a jó választás?
Sziasztok, tegnap (szombat) Aliga Szépkilátás beach, egyetlen szem szörfös leány volt - bájos és értelmes tekintettel. Valaki tudja, hogy ki Ő? Köszi :-)
Slajderrel egyetértek, a FSW kategória magasan a legkényelmesebb freeride-ra Balaton déli, hullámos oldalán.
Ugyanakkor talán értem a problémádat. Anno, kb. 2003 körül szenvedtem hasonlóval, én akkor egy Fanatic Rat-et cseréltem le. Ezek a régi deszkák ott voltak zseniálisak, hogy a farukban kicsi a térfogat, a rockervonal viszont egyenes, így nem voltak izgágák, viszont kellemesen besüllyedtek siklás közben, ami egy mélyen ülő, stabil, hullámokat vágó érzés. Gyakorlatilag a mostani deszkákhoz képest nem pattogtak a vizen, hanem mintha egyenesen átmentek volna mindenen.
Na ezt az érzést modern deszkákban nem igazán találod meg. Gyakorlatilag mindegyik egyenesre kényelmes deszka magasan felsiklik a vízre, a lábak alatt rengeteg liter van, ezért pattognak (slalom, freeride). Ami viszont besüllyed hátul, az már a wave kategória, az meg egyenesen nem annyira jó, inkább fordulni akar.
A FSW pont egy ilyesmi hibrid akar lenni, kicsit mélyebben ülő far, de egyenesebb rocker.
A különböző márkák között vannak érzésbeli különbségek, elég jelentősek is akár, de személy szerint nem mernék javasolni, ahhoz nagyon keveset próbáltam. Szerintem talán a keskenyebb, vagy vékonyabb farúak jöhetnek neked be, de ez azért egy nagyon durva tipp, simán lehet hogy nincs igazam.
El tudtam közlekedni, csak nekem nem jött be a viselkedése. Mivel ugrálni nem akarok, inkább hosszabbakat menni, valami stabilabbra vágynék, ami ahogy te is írtad, nem ennyire izgága. Igazából bármi érdekel, tudsz esetleg mást ajánlani az RRD-n kívül? Pl Starboardok közül?
Hát ha a felsorolt manőverek biztosan mennek, nem értem mi bajod volt az rrd-vel. 100 liter körüli deszkával simán el kéne közlekedned, pláne a Balatonon ami hullámos is. A felsoroltak inkább belépö szintű, békés freeride deszkák közepes-könnyű ridereknek, mondjuk a bullitnál bármelyik jobb. A fsw deszkák jobban fordulnak, ugranak, meg izgágábbak ezeknél, de a balcsira ideálisak. Nem is értem miért akarsz váltani.
Deszkakérdéssel kapcsolatban szeretném a segítségeteket, tapasztalataitokat kérni. Egy 112-es Bullit Race-en éltem át életem első siklását ezelőtt jópár éve, ez a deszka azóta megvan, egyszerűen imádom...vettem mellé egy 97 l-es RRD FSW-t, amivel 3 évig birkóztam, de végül eladtam, mert sehogy nem akart alattam működni. Déli parton szörfözöm jópár éve, 82-85 kiló körül mozgok, trapézolás, wasserstart, tacking, power jibe, duck jibe biztosan mennek, a freestyle mint stílus azonban nem nekem való, sokkal inkább a stabil, hosszabb száguldozások biztos fordulókkal. Főként nagyobb szelekre szeretnék deszkát a bullitom mellé, 100-115 liter közöttire gondoltam, a déli parti szélviszonyok, illetve hullamtípusok mellé. A kérdésem tehát az lenne hozzátok, hogy ezen információk tudatában milyen stílusú deszkát ajánlanátok, illetve mekkorát?
Ezeket nézegettem, van köztük esetleg olyan, ami jó választás lehet nekem?
Azert itt vannak itthon fogalomzavarok. Mindenki veszi a csilli villi vityokat, es rakja bele a regi maradek Arrows arbocokat. De nemreg latta Prydot epoxyval.
Osszel csereltem a szettet.
Az osszes Simmer Icon elment. Az elso kerdes mindig az volt: "SDM-el megy?"
Az osszes bele valo RDM gyari 80% arboc a Hollonal van! Sztem meg telefon se volt miattuk. Pedig attol lesz jo, nem magatol.
Legfontosabb a jo arboc. Aztan jon a vitorla es egy jo merev bum. Az nem art, ha vityo es az arboc passzol. :)
@Levcsi: azert az a toldas a pohar aljatol nacson nem 22cm-nek nez am ki! :) Amugy, ha kevesebbet toldassz jol all a vitorla?
Azért 50%-os ősrégi dropshape árbocot egy új racing vitorlába belerakni nem annyira javasolt. Működhet vele, sőt az is lehet, hogy ezzel lesz a legjobb, de nagyobb a valószínűsége, hogy nem lesz ideális. Általában hülyeségnek tartom a gyártók által nyomott csak a speciális árboccal működik marketinget, de volt már pár vitorlám, ami egy nem megfelelő árboccal kifejezetten rosszul működött - és az a "nem megfelelő árboc" a hozzá való vitorlával meg kiváló volt.
Az biztos, hogy össze lehet rakni az 50%-os dropshape-el, és ahogy Slajder is írta, inkább az a lényeg, hogy hogy áll ás hogy működik, nem az, hogy mi van a vitorlára írva. A hosszabbítók is máshogy vannak kalibrálva, ott is elmászhat 5 centi, a felirat is csak egy irányadó. Ha megfelelően lelazul a hátsó él, akkor nem kell tovább húzni. Ill. ez az árboc valószínűleg könnyebben görbül, mint egy belevaló 100% karbon, azaz szerintem könnyebben le lehet húzni. Ha a hátsó él nem lazul, akkor kurbli kell.
Sziasztok! Tavaly ősszel vettem egy Loft Racing Blade 8,6-os vitorlát, amit most márciusban szerettem volna először használni. 50%-os North dropshape CC árbóccal akartam összerakni, de az alsó szemet nem tudtam lehúzni, egy jó tíz cm még maradt, pedig húztam teljes erőből( nem vagyok gyenge :) ). Ez a vitorla ezzel az árbóccal egyáltalán nem fog működni? Ti milyen árbócot ajánlanátok ehhez a vitorlához?
Szerettem volna képet is feltenni, de nem sikerült, a kiválasztott képet nem illesztette be.
Eddig 4 nap kipipálva, még lehet holnap is lesz valami. A 4 napos szél ellenére nem volt stabil. Forgott és pöffös is volt. 4.2-5.8 volt használva, holnapra szerintem nagyobb kellene, de kihagyom.
Most hogy határzár van, tudja vki hogy fenyves secret spot sima, vagy sok neki a 125 cm vízállás és hullámzik mint bárhol a déli parton? Hétvégén északi szél.
Az Abádi kikötőnél (ha Északra nézel, akkor az öböl jobb oldalán) mész fel a gátra és visszagurulsz a strand kerítéséig. Ha fúj, nagy esély van rá, hogy én is ott leszek. :)