Keresés

Részletes keresés

mirla Creative Commons License 2013.06.19 0 0 12445
Jaj! Akkor nekem megint annyi, illetve a fogamnak.... GYK lesz megint?!?!!  Amit írtál, Sándor, akkor teljesen logikus, hogy a töméscsere nem változtatott a helyzeten semmit.... Máris megnőtt az adrenalinszintem.... Szép hosszú, görbe gyökerű bölcsességfogról van szó, 45 fokban bedőlve.... Sosem fog sikerülni...:( .
Előzmény: Pipicz Sándor (12443)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.06.19 0 0 12443

Aha! Az más így, hogy maga az ideg. Ami tuti, hogy valamitől szépen lassan elhalt az ideg abbana  fogadban, és elmeszesedett, és amint írtam, ennek a kiváltó oka lehetett hőhatás pl. 

Ha hidegre egyáltalán nem reagál a fogad, viszont ráharapásra fáj, akkor az tipikus tünete a fogbél elhalásának. Ilyenkor ugyanis a gyulladásos folyamat a gyökércsatorna kimenetén jelenik meg, és mindig, amikor ráharapsz, a fogat tartó rugalmas szerkezet enyhe nyomás alá helyezi ezt a gyulladt területet, innen van a fájdalom. De ez nem klasszikusan a fogad belsejébő ered, hanem a gyökércsúcs körüli területekről. 

 

Előzmény: mirla (12442)
mirla Creative Commons License 2013.06.19 0 0 12442
Sándor, ismét köszönet és   virtuális BIG HUG!!! Akut problémám nincs a foggal, de ugyanúgy nyilall ráharapásnál, mint a tömés előtt, szóval elvileg semmi nem változott azzal, hogy a tömést kicserélték... (most tekintsünk el attól, hogy mennyi egyéb bajom lett a töméscserétől....)                                                                                           A meszesedésről amit írtál, értem, de nálam maga az ideg volt annak idején elmeszesedve, nem a gyökércsatorna, teljesen merev darabokat szedett ki a rugalmas ideg helyett, meg is mutatta. Nos, ha jól értem, akkor az az ideg már egy ilyen fogban nem működik, nekem mégis az elmeszesedett ideget adta meg a fájdalom okaként az endodontus. Szóval itt nem értek valamit akkor. Viszont ezért gondolom most is, hogy ha kívülről semmi nem látható, hidegre melegre nem érzékeny, nem gyulladt, csak erős ráharapásra reagál, akkor csak az ideggel lehet valami mégiscsak...  Kezdek kicsit besokallni, hogy ennyi kalamajka után mégiscsak rossz vége lesz....
Előzmény: Pipicz Sándor (12441)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.06.19 0 0 12441

Kifejtem érthetőbben. Ha caries miatt befertőződik egy fogbél, annak általában markáns tünetei vannak, éjszaka nemalvás, duzzadás, erős fájdalom. Ez az akut szak. Ha ez lecseng, akkor krónikus lesz a folyamat, esetleg panaszt sem okoz, de belülről már nem él a fog. 

Ezzel szemben, ha egy fog pl sterilen hal el hőtől, vagy kis bemeneten keresztül (tömés nem zár) kis mennyiségű baktériummal fertőződik, akkor az akut szak okozhat más tüneteket, az agónia lassabb. Ez gyakrabban okozhat meszesedést, de ha és amennyiben az endodontus rendesen el tudta látni a fogadat, akkor annyira nem lehetett elmeszesedve, mert annak a lényege pont az, hogy a csaronák a fogadban beszűkülnek, átjárhatatlanná válva akár. 

Ilyen panaszok esetén, mint amit mondtál első körben kiszedem a tömést, ideiglenest rakok bele, várunk. Ha javul, akkor a tömés volt a hibás, valami nem jól sikerült, betömöm újra. 

Ha nem javul akkor gyökértömés. 

 

Előzmény: Pipicz Sándor (12440)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.06.19 0 0 12440

A meszesedésnek, kalcifikációnak az lehet a tünete röntgenen, hogy a gyökércsatorna elvékonyodik, esetleg már nem is látszik a gyökérben. 

Ez lehet életkor miatt, vagy ha a fogban előzetesen elhaltak az ér-ideg képletek. Ez utóbbit okozhat bakteriális fertőzés, de a fúrás közbeni hőhatás is akár. 

Kopogtatással, hidegingerléssel és esetleg egy röntgennel kiegészítve meg lehetne állapítani, hogy mi a fogad baja 90%.

Előzmény: mirla (12439)
mirla Creative Commons License 2013.06.18 0 0 12439
Sándor, nagyon köszönöm a gyors és számomra is érthető választ! A lényeg: "a savazás, ha betartják a szabályait, akkor majdnem teljesen veszélytelen művelet." Az én fogorvosom nem olyan szabálytisztelő és gondos, mint te lehetsz, sajnos, ez a tapasztalatom. A fogamat egyébként egy évig nem bántotta, mert szerinte jó volt még az amalgámtömés, nekem mégis nyilallt. Laikus véleményem szerint "eresztett", fogromlás nem volt (talán). Az orvos nem közölte, mint ahogy semmit...   Most van még egy gyanúm, mivel már volt olyan esetem, hogy a nagy gondossággal kompozittal betömött fogam egy évig nyilallt, fájt, GYK lett annak is az ereménye. És akkor derült ki, hogy az ideg el volt meszesedve benne, az endo specialista szerint ez okozta a problémáimat. Most tehát a kérdésem hozzád, ha még van türelmed: mi az esélyem, hogy most is ez a probléma? Lehet-e látni az ideg elmeszesedését a röntgenen? VAn-e ennek valami speciális tünete, amiről észre lehet venni, mielőtt kinyitják a fogat teljesen? Ha már volt egy ilyen fogam, nagyobb az esélyem, hogy a többiben is ez keletkezik?És miért fáj, ha már elhalt az ideg benne? Vagy az idegmeszesedés nem elhalás???               Láttam, más fórumon is válaszolsz a fogaikkal kínlódóaknak, minden elismerésem, hogy ennyi időt szánsz ránk. Én is végzek egyébként önkéntes munkát, jó érzés! 
Előzmény: Pipicz Sándor (12438)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.06.17 0 0 12438

Majdnem mindegyik üvegionomerhez van kondícionáló, ami gyakorlatilag gyenge sav (citromsav, almasav). Ezzel írják, hogy előtte kezeljük az üreget, vagy kompozitoknál használt foszforsavval, de csak 5 mp-ig. Vannak önsavazó ragasztók, de azokban is van sav, csak gyengébb, de ott kicsit más a mechanizmusa is a ragasztásnak, ebbe most nem akarok belemenni. 

Iszonyat sok fogat savaztam már életemben, elenyészőnek lett utána pusztán a savtól baja. Sőt csak a savtól szerintem egynek sem. Valószínűbb ilyenkor, hogy szuvasodás maradt a fogban a tömés alatt, vagy légbuborék van a tömésben, az egyik csücsök is el lehet törve, vagy már eleve a elérte a bakteriális folyamat a fog belsejét. Nehéz ezt így megállapítani.

Az alapkérdésedre válaszolva: szerintem a savazás, ha betartják a szabályait, akkor majdnem teljesen veszélytelen művelet. 

Előzmény: mirla (12437)
mirla Creative Commons License 2013.06.17 0 0 12437
Korábban már írtam a bölcs.fogamba tett üvegionomer tömésről. Sándor megnyugtatott, hogy az jó és tartós is lehet. VISZONT!!! Most, mióta megpróbálok azzal a rágófoggal is normálisan enni, kiderült, hogy ugyanúgy nyilall a keményebb falatoknál, mint amikor még az amalgám volt benne. Kérdés: mi lehet az oka? 1. Nem jól csinálta meg a doki? 2. Nem alkalmas az üvegionomer nagy megterhelésre? Lehet, hogy az alámaratástól van? Azt olvastam, hogy ez alá nem kell savval megmaratni a fogbelet, de ez a doki a "biztonság kedvéért" mégis ezt csinálta, a számlán látom (hollandul etsen, magyarul nem tudom, hogy hívják).Most akkor kell vagy nem üvegionomer alá ez az előkészítés? Ha nem, és mégis így csinálta, akkor az káros lehet?Ezt nagyon szeretném tudni. Pont ezért választottam részben ezt a tömőanyagot, merthogy ez alá nem kellett elvileg maratás. Vagy rosszul tudom?  Lehet, hogy ez az oka mindennek, és nem a kompozitok miatt lettek  rosszul csinálva annak idején a fogaim hanem a maratás miatt lett a sorsuk gyökérkezelés???? Kicsit sok kérdés, remélem, érthető, mit is szeretnék tudni. Előre is köszönöm a választ!
mirla Creative Commons License 2013.06.17 0 0 12436
Sándor, Köszönöm a választ! Most jutottam ide újra, látom, hogy kaptam ismét választ!Ezek szerint a fogorvos ezt a módszer választotta, hogy középen kikerekítette a fogamat.. Viszont mivel nem lett így szimmetrikus, ezért hozzányúlt a mellette lévőhöz és azt is átalakította.... Még mindig bele vagyok betegedve, olyan, mintha nem a saját fogaim lennének, és nagyon sajnálom az egészséges fogszövetet, amit ezzel a jó kis művelettel elcsiszolt... Szerintem nem ezt és nem így tanulta annak idején... És idáig egy fogorvos sem csinálta ezt ilyen durván, mindegyik meg tudta tartani a fogaim eredeti alakját (tényleg szorosan zártak középen... a múltban...)
Előzmény: Pipicz Sándor (12431)
osztani tudni kell Creative Commons License 2013.06.10 0 0 12435

Ma nem fogok tudni menni, mert le vannak zárva az utak:(

fivex Creative Commons License 2013.06.10 0 0 12434

Köszi a választ! Már aznap takarítottam óvatosan :)

Előzmény: szaguldo kacaj (12433)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2013.06.07 0 0 12433

A "vérdugóra" igen, vigyázni kell, de mosni is kell a sebet már másnaptól, természetesen nagyon óvatosan. Úgyhogy ma már semmiképp ne hagyd ki!

Előzmény: fivex (12432)
fivex Creative Commons License 2013.06.07 0 0 12432

hello! Kedden húzták ki 4 fogamat és szépen gyógyulgatnak is a sebek, de most felmerült bennem, hogy a sebeket is lehet, takarítanom kellene így 3 nappal később? Vagy hagyjam békén őket? Eddig csak a körülöttük levő fogakat mostam elkerülve a sebet, hogy ne csináljak bajt, nem szerettem volna kimosni a vérdugót. De a neten összevissza mindenféle információk vannak, hogy már másnap mosni kell sebet vagy nem kell. Mi a helyes eljárás? köszi a választ! :)

Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.06.01 0 0 12431

Az előző tampon se volt szilinkonos, csak nedves és nem ragadt hozzá az ínyedhez ezzel ellentétben. Be kell nedvesíteni kivétel előtt, akkor nem húzza le magával a nyálkahártyát. 

A metsződ nyaki részén, szimmetrikusan meg kell kicsit kerekíteni a tömést, ettől kisebb lesz a rés, jobb esetben ki se kell szedni a tömést, elég kicsit felérdesíteni és megfelelő adhezívvel hozzá lehet tömni kicsit. 

A tömőanyagok más más esztétikájúak, van amelyik nem képes visszaadni élethűen a zománc optikai tulajdonságait, van amelyik igen, illetve azon is múlik a végső esztétika, hogy milyen polírozó anyaggal és eszközökkel végzik a végső polírozást. 

Apróbb ínysérülések keletkezhetnek egy tömés során akkor is, ha gondos az ember, de az általad vázolt eset figyelmetlenségből adódott, száraz, nyálkahártyához tapadt tampont nem illdomos kirángatni. 

 

Előzmény: mirla (12422)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2013.05.28 0 0 12430

Ilyenen elbukni? ;) :)

Legközelebb majd te is csak bólogass! :)

Előzmény: fáj a bokám (12429)
fáj a bokám Creative Commons License 2013.05.28 0 0 12429

Megbuktam, nem tudtam, hogy a fluorisis kiváltó oka, hogy az ameloblastban gátlódik az enoláz-enzim aktivitása, máshol viszont nem. =(

Nem is mentünk tovább a tételben,a másik tételmre meg át se tértünk. =(

Az előttem lévő 2 csaj bezzeg kettest meg hármast kapott, pedig szerintem ennél jóval alapvetőbb dolgokat sem tudtak .:S

Aki kettest kapott, az jóformán végigbólogatta az egész vizsgát...

szaguldo kacaj Creative Commons License 2013.05.28 0 0 12428

Majd gondolok rád erősen. :D Mikor kell?

Előzmény: fáj a bokám (12427)
fáj a bokám Creative Commons License 2013.05.28 0 0 12427

Jaj, kacaj, nagyon szépen köszönöm! :) :) :)

Azt nem tudod elintézni, hogy ezt a tételt is húzzam ki? :D

Előzmény: szaguldo kacaj (12426)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2013.05.27 0 0 12426

kilopond?

Előzmény: fáj a bokám (12425)
fáj a bokám Creative Commons License 2013.05.27 0 0 12425

Mentse meg valaki az életem légyszi!

Lehet, hogy ciki kérdés, de rágőerőnél mi az a "Kp"? Hogy kell azt kiejteni?

Anna778 Creative Commons License 2013.05.26 0 0 12424
Kedves hopepe61!

Olvastam egy hozzászólásodban, hogy több éve jól funkcionáló amalgám töméseid vannak.
El tudnád nekem küldeni a fogorvosod elérhetőségét?
Nagyon hálás lennék érte.
Köszönöm előre is!
Előzmény: hopepe61 (12396)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2013.05.19 0 0 12423

A tampont humánusabb dokik eltávolítás előtt megnedvesítik pontosan azért, hogy az ilyen sérüléseket elkerüljék.

 

Jé, ilyen nyálbuborkékos problémám nekem is keletkezett régebben egy tömés után. Eleinte bosszanott engem is, de már megszoktam.

Előzmény: mirla (12422)
mirla Creative Commons License 2013.05.19 0 0 12422
Jelentem, átestem egy újabb kezelésen, újabb kérdések merültek fel bennem... Számítok rátok!:)1. Felső jobboldali első fog kompozitcseréje, ahol a másikkal összefekszik, tehát pont középen. Legnagyobb megdöbbenésemre és bosszúságomra hozzányúlt a doki a másik, bal felső első fogamhoz is, kicsit csiszolgatott azon is, most mindkettő laposabb, és középen az íny alatt nagyobb lett a szív alakú nyílás a két fogam között. ERRŐL NEM VOLT SZÓ!!!!Kérdésem: szokás ezt így csinálni, összecsiszolni? Én csak azt kértem, hogy az egyiket tömje be!!!  Nagyon bosszant, főleg, hogy megváltozott a fogam alakja, és így most pl. kis nyálbuborékok átmennek a két fog között. 2. A felső ajak alá kaptam egy vatta-tampont, amit fél óra múlva a fél ínyemmel együtt lehúzott, ugyanis odaszívta magát. Régebbi kezeléskor, ha jól emlékszem, egyfajta szilikonos tampont kaptam, ami nem okozott ilyen fájdalmas eltávolítást. Az ínyemen apró hólyagok vannak, de csak közvetlenül a kezelt fogak fölött. Lehet, hogy a polírozástól? Kicsit hozzáért az ínyhez is? Ez normális? Most "vedlik" az ínyem, először piros és fájdalmas volt, látszott, hogy hiányzik belőle, aztán jöttek a fehér hólyagok, most pedig már jön le. 3. A fogtömés utolsó műveleteként polírozott (vagy csiszolt???), majdnem az összes fényes fogzománc eltűnt, szinte matt lett a fogam. Ez is normális? Mennyire ártalmas ez a fognak? 4. Túl kritikus vagyok, mindez ez másoknál is így megy, vagy válasszak újabb fogorvost? Családtagjaim szerint minden beavatkozás sérülésekkel jár(hat). Ezzel nem értek egyet egészen.
Tulip90 Creative Commons License 2013.05.06 0 0 12421
Kösz. Megnyugtattál.  Nálam egyébként már használták ezt a lepedőt, fura érzés volt a számban.... Sőt, volt olyan is, hogy átlyukasztotta a doki véletlenül kezelés közben, és a fertőtlenítő anyag a torkomba folyt.... Húúú... Mire leszedte!!!! Szó szerint köpni-nyelni nem tudtam, sőt megmondani se, hogy mi bajom, mert ki volt a szám pécézve....
Előzmény: Pipicz Sándor (12419)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.05.06 0 0 12420

Sztem ebben az esetben az indokolná egyébként, hogyha kipattan egy nagyobb darab fém az eltávolítás közben, akkor azt ne aspiráld le.

 

Előzmény: Tulip90 (12418)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.05.06 0 0 12419

Nem lesz tőle semmi bajod. A tömésben a higany 99%a kötésben van, azaz nem elemi higany. Vannak akikben fel sem merül, hogy használják. 90 előtt szerintem kapni sem lehetett, van aki így csak napi 16 beteget tudna ellátni 20 helyett, meg van aki nem tudja használni. Elvileg kötelező alapfelszereltsége egy rendelőnek, de tuti egy csomó helyen nincs is.

 

Előzmény: Tulip90 (12418)
Tulip90 Creative Commons License 2013.05.05 0 0 12418
Üdv!Kérdésem a tudósokhoz: nagyőrlőmben amalgámot távolítottak el kofferdam nélkül. Utólag olvastam, hogy elvileg használni kellett volna. Mekkora a jelentősége ennek?  És miért választja egy doki a a kofferdam nélküli eltávolítást, amikor tudja, hogy elvileg kellene? Akkor most tuti benyeltem a  higanyt, vagy a gőzöket,  illetve mit tehetek még így utólag?  Azon kívül, hogy legközelebb rákérdezek direktbe, a dokimtól.  De ezzel valszeg eléggé eltolom az amúgy is megrendült bizalmi kapcsolatunkat... No meg eső után köpönyeg...
Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2013.05.03 0 0 12417

hali,

 

igazából én már jópár éve nem foglalkozom konzerváló fogászattal, de az tudom, hogy a mi rendelőnkben még van amalgám (és ha csak nem tiltják be, akkor mindig is lesz) és nagyörlőbe sosem teszünk kompozitot, csak, ha a páciens hajthatatlan. a GIC olyan nagyörlőben, ami effektíve részt vesz a rágásban nem sokáig fogja betölteni a szerepét, persze néha biztos akadnak kivételek. nyolcasba már én is tettem, ott azért elég jól el van...

Előzmény: mirla (12408)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.05.03 0 0 12416

Dórát ismerem az egyetemről, szerintem is kiváló szakember. 

Ellenben, ha nem linkeled ide ezt az 1200-al ezelőtti kommentet, akkor senki sem vette volna észre :)

 

Előzmény: foghíjról (12414)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.05.03 0 0 12415

Ajánlom a B vitamint, az segíti az ideg regenerációját. Mondjuk ez lassú folyamat, remélhetőleg pár hét és rendbe jössz. 

Az üvegionomer tömést a végén vagy a saját kompozit alapú lakkjával kell kezelni, vagy valamilyen víztaszító anyaggal, pl.: vazelin. A lényege az egésznek, hogy az üvegionomer vízérzékeny, és amíg a teljes kötés nem fejeződik be elvileg nem kéne, hogy direktbe folyadékot kapjon. (a vékony lakkréteg is lekopik pár nap alatt, tényleg csak az elején kell)

Ezzel asszem meg is válaszoltam a kérdésed, miszerint így utólag nem sok értelme van rákenni, max ha előtte eltávolítja az ember a felső, elvileg exponált réteget. 

Előzmény: mirla (12413)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!