Bz motorkocsival jópár éve végeztek homokolás közben állomási vágányon söntpróbákat, a jól működő (és homokkal feltöltött) homokoló folyamatos működtetése ellenére sem tünt el folyamatosan, csak pillanatokra. A műanyag féktuskó használat önmagában nem igazán jár a kerék futófelületén szigetelőréteg kialakulásával. Nyilván más, a pályára, és onnan a kerékre került szennyeződések kb. ugyanolyan valószínűséggel adnak sönthibát, mint az öntöttvas féktuskó használata mellett.
A '70-es években Dunakeszin volt egy foglaltrajáratás, mert a berendezés "nem látta" az ott hagyott négytengelyes osztrák nyitott teherkocsit. Mindenki a rozsdás sínfelületre tippelt (7. vagy 8. vágány) és mégsem ... a kocsi keréktárcsája és a melegen rádolgozott karima között volt akkora az átmeneti ellenállás (valamennyi tengelyen!), hogy a kocsi nem söntölt rendesen. Mindenesetre én körbejárnám ebből a szempontból is azt a román mozdonyt. Hátha.... :(
Csak az eddigi hozzászólásokból vannak információim, de az elképzelhető, hogy valamilyen EP szelep vagy relé hiba miatt a gép végig homokolt, és ezért nem működtette a sorompókat (sem)?
De akkor mostmár hallottál................ Állomási szigsineket 0,5 Ohm-os sönttel kell ellenőrizni, nyíltvonalon 0,1 Ohm-mal, a 13KHz-es szigsineket pedig 0,2 Ohm-mal (az egyenáramú sorompós szigsineket szintén) szvsz. Amikor a Bzmot nem működtette a szigsineket, a söntpróba eredményes volt tehát a sínáramkör nagyjából jól volt beszabályozva.
"Legfeljebb pillanatokra tűnhet el, ez akármilyen naggyal és kicsivel előfordulhat. Az oka teljesen természetes, egyszerű fizikai, az ellenllások arányának alakulásában rejlik."
Hát az egyik térközből a másikba való lépés során lévő eltűnésnek semmi köze nincs az ellenállások arányához, azonban ha az egész térközben eltűnik, akkor már igen. De milyen érdekes, mert a topictárs nem említette, hogy a térközben is eltűnne a mozdony, pedig ott legfeljebb 0.1 ohmos söntellenállásra lesz foglalt a térköz, míg a sorompónál már 10 ohmnál annak kell lenni. Szóval szerintem az említett sorompóknál nincs rendesen beállítva a 13 kHz-es generátor, mert ha tengelyszámlálós lenne, akkor nem lenne olyan, hogy nem érzékeli a vonatot, ugyanis 200-250km/h-ig érzékelnie kell.
Mondott még érdekességet magánvasutas mvkről, de az már nem ezen topic témája.
Bár tudom, hogy Off, de azért megemlíteném. Érdekes módon a magánvasutas mozdonyoknál gépmenet esetében szabaályosan van jelölve a vonat vége, még a MÁV-soknál jó ha a tárcsa ki van rakva az ablakba....
hallottam, hogy műanyag féktuskóval rendelkező Bzmot. "kiszigetelte saját magát" és sem a 13KHz-es, sem a 400Hz-es, sem a 75Hz-es sínáramkör nem érzékelte.
Én nem.
De ilyen nagy gépnél?
Legfeljebb pillanatokra tűnhet el, ez akármilyen naggyal és kicsivel előfordulhat. Az oka teljesen természetes, egyszerű fizikai, az ellenllások arányának alakulásában rejlik.
Olyanról már hallottam, hogy műanyag féktuskóval rendelkező Bzmot. "kiszigetelte saját magát" és sem a 13KHz-es, sem a 400Hz-es, sem a 75Hz-es sínáramkör nem érzékelte. De ilyen nagy gépnél? Nem tudom.............. Kíváncsi vagyok én is az okára!
Úgy néz ki, hogy a hír szerint Leningrádban Ladákat osztogatnak... :-)
Az egész alapja, hogy a hét elején érkezett több olyan jelzés, hogy az egyedül, gépmenetben közlekedő Traxx mozdony időnként eltűnik a vonalon. Mint az már számtalanszor fejtegetve volt, ez a jelenség rövid és/vagy könnyű, kevés tengelyű egyégeknél többé-kevésbé rendszeres. A 80-ason Emőd környékén viszont gyakran jelentkezett a probléma. Az eddigiek alapján viszont úgy tűnik, a hiba - ami a nagy gyakoriságot okozta - sínáramköri beszabályozásban rejtőzik. És a leírtaknak nem igazán van köze a sorompókhoz. Az, hogy a magánvasúti mozdony ilyen értelemben az egyéb járműveknél nagyobb figyelmet kapott, valahol valamit minősít, csakúgy, mint az, hogy azonnal száguldozás és egyebek tételeződtek fel...
Hm... Egyik átjáró, amit mondott, az a nyéki volt, a másik meg a kövesdi. Útközbenieket meg zárta volna? Már ami a 2 állomás között vagy Nyék előtt van? Mindesetre érdekes dolog. Ha tudok valamit, jelzem. Addig pszt és F1. :)
Én meg az arra vonatkozó pontos információkat, hogy tulajdonképpen ki mit észlelt. S hogy a további, magánvasúti mozdonyvezetők kezdetű sejtetéseket megelőzzük:
1. Biztos és hiteles az arra vonatkozó információ, miszerint a kérdéses gépmenet nem lépte túl a vonatnál alkalmazható sebességet.
2. Olyan jellegű sorompó probléma, hogy azt egy rövid és / vagy könnyű vonat ne zárja le, előfordulhat. Hogy a le nem zárt sorompó a közvetlen előtte és utána telepített szigeteltsínekre haladva ne kerüljön zavarba, annak a valószínűsége igen csekély. Hogy ez egy állomásköz több sorompójánál ismétlődjön, máshol nem, ugyanezeken a helyeken más vonatnál ugyancsak nem, annak sokkal kisebb az esélye, mint annak, hogy én ezt a hozzászólást most a Hold Földről nem látható oldalán üldögélve írom.
Adott egy 80 tonnás, 4 tengelyes villanygép. 4 sorompót nem működtetett, azaz nem zárta le. Létezhet, hogy a gép többel ment, mint 120 és emiatt nem működtette a 4 sorompót?
Nem 80 tonnás. A 4 tengely stimmel. A le nem zárt sorompó finoman szólva is erős kételyt ébreszt. Még ha 160 km/h-val ment volna is, működtetnie kell, vagy sorban zavarba kerül valamennyi. Az említett állomásközben több Traxx is jár. És mindegyik típusváltozat túl van néhány minősítésen. Az itt, illetve innen Hegyeshalomig terjedő 350 kilométeren számtalan, tipizált, tehát azonos felépítésű nyílt vonali sorompó található. Tehát itt valami kissé érthetetlen.
Konkrétabbat egyelőre nem tudok, a forgalmi oktatónk akkorra ígérte a további tájékoztatást, amikorra már többet is fognak tudni. 7 perc 110-es átlaggal... mintha úgy mondta volna, hogy a rendezőből indult a gép. Így is beleférne a 120-ba? Mondta is, hogy XY biztosan elcsemegézne a menetregisztrátumon.