Keresés

Részletes keresés

FoltiFióna Creative Commons License 2007.08.01 0 0 3975

Margó, meggyógyult a kis beteg???

csicsörke Creative Commons License 2007.07.31 0 0 3974

szupper! üdvözlöm őket :)))

iiigen, talált sűllyedt :)))

Így ez a faj hasonlít a legjobban az ősmadárhoz (Archaeopteryx)

http://www.azevolucioscsalas.com/kusmemelihayalevrim_1.php

Előzmény: motav (3973)
motav Creative Commons License 2007.07.31 0 0 3973

Szia!

Jól vannak nagyon! Fotót is teszek fel, ha lesz egy kis időm:)

Arra gondolsz, hogy a hoacin fiókák szárnyain egy darabig mászókarmok vannak?

Előzmény: csicsörke (3971)
csicsörke Creative Commons License 2007.07.30 0 0 3972

szia Margó!

esetleg pedikür közben csinálhatnál közeli képeket a panaszos lábakról és feltehetnéd IDRE azokat, Kozlov koma is hasznos tanácsokat kapott az itteni kanáris szakiktól:

http://www.idre.hu/forum/viewtopic.php?t=83

Juteszembe: "A másik jó szer a lábatkásodásra a perubalzsam. Gyógyszertárban lehet kapni. Elég ronda ,sötétbarna szine van,de nagyon hatásos." (Viasz Péter)

Előzmény: sz.margo (3970)
csicsörke Creative Commons License 2007.07.30 0 0 3971

köszi Motav!

(tényleg hogy vannak a kis mozcsik? esetleg fotók is jöhetnek :))

juteszembe, tudjátok, hogy mi az érdekessége ennek a madárnak?

Opisthocomus hoazin

Előzmény: motav (3969)
sz.margo Creative Commons License 2007.07.29 0 0 3970

Sziasztok!

Úgy látszik nálunk mindig csak a lábproblémák jönnek elő!!!

Mostanában tűnt fel, hogy Csirinek és Csipetnek olyan vastag szarus lett a lába, elöl végig olyan vastag, mintha  dupla lábszára lenne, mintha még egy csont lenne végig, meg a lábujjaikon is felül. Nehéz így elmagyaráznom, de nem tudom lefényképezni közelről, mert ugrálnak mint az őrültek, ahogy odamegyek a géppel a kalitkához. Tegnap Csipetet megmanikűröztem, kicsit be is olajoztam a lábát (őt sikerült elkapnom először, a másik kettő kimenekűlt) de utána szinte lebénul és az egyik lába megint teljesen bevörösödött és mintha a görcs is húzta volna, csak emelgette megint szegénykém, még a lábujjait sem tudta behajlítani egy darabig.

Ezért félek velük megfogni őket, még a végén infarktust kapnak itt nekem:( Pedig a másik kettőt is el kellene kapnom még valamikor, amikor csak egyik van bent, akkor könnyebb.....Olyan hamar megnő a karmuk, pedig annyi rúd van nekik, de mostanában ugye megint nem sokat mozogtak, lehet, hogy ismét ez a bajuk.

Jobb a tél, akkor nincs velük semmi baj, nyáron meg folyton ez van....

Mindenkinek további jó pihenést, madarászást és egyebet.....

motav Creative Commons License 2007.07.27 0 0 3969
Kedves Madárbarátok!

Elkészült a madaras linkgyűjtemények egy újabb tagja:

http://madarevolucio.lap.hu

A tartalomból:

Alvarezsauridae

A madarak evolúciója

A madarak fejlődéstörténete, evolúciója

A madártoll evolúciója

Archeopterix

Compsognathidae

Confuciusornithidae

Diatryma

Dromaeosaridae

Eoalulavis

Hesperornis

Iberomesornis

Jinfengopteryx

Korai madarak

Madárfosszíliák

Oviraptroidae

Phororhacos

Protarchaeopteryx

Protoavis

Részletes madárevolúció

Scansoriopterygidae

Teratornis

Therizinosauroidea

Tollasdinoszaurusz fajok

Tollas dínók

Troodontidae

Tyrannosauridae

Jó böngészést!
csicsörke Creative Commons License 2007.07.27 0 0 3968

örülök, hogy örülsz :)) és ahogy a mellékelt ábra is mutatja, a kiskakas is örül :)))) ez jó hír, esetleg majd fotókat is felrakhatnál ide róluk :))

Előzmény: motav (3967)
motav Creative Commons License 2007.07.26 0 0 3967
Sose lehet tudni, az érdekes az, hogy a rollerek egymással áltak párba:)
A bronzok is, a tojó már 4 tojáson ül.
Tudják ezek mi a tenyésztési vonal:)))
Köszönönet a mozambiki csicsörkékért!!! A hím 5 perccel érkezés után már nyomta az éneket, úgyhogy este nyolcig kinn ültem, s csak csodáltam a karakán énekét!
A tojó félénk, de hím aktívan nyugtatgatta, hívogatta.
Előzmény: FoltiFióna (3966)
FoltiFióna Creative Commons License 2007.07.26 0 0 3966
Term., hogy a kanárikra gondoltam :) Mert hogy a kanári-paletta sokféleségéből bőven válogattál :o)) Én abszolút megértem, hogy  az  "élményröpde, a madarak és gazdájuk örömét szolgálja", ám úgy fogsz járni, mint én jártam... Annyi különbséggel, hogy te tudatosan teszed... Én meg tudatlanul belevágtam... Most azon vagyok, hogy rendbetegyem a dolgokat. Csapper tojó mellé roller kanárit tettem! Mindkettőt, hármat és a többit is imádtam!!! A jelenlevők a tanúim :o) rá. Most pedig csak a tojóm az (Fióna), aki csodacsapper áriát tud előadni, a roller fiókák pedig- Csibike kivételével, mert ő még a papától tanult, össze-vissza nyekeregnek... Mondtam is nekik, hogy fontos az intonálás, de hiába :o) Szóval kész egyveleg az állományom! De iigy is szeretem őket!
Előzmény: motav (3962)
csicsörke Creative Commons License 2007.07.26 0 0 3965
Képzeljétek, a napokban eljutnak új gazdáikhoz az idei kelésű mozambiki csicsörke fiataljaim:

- ma vitt el egy mozcsipárt a Motav tagtársunk :))

- vasárnap jön a Ckuzmos kolléga a megrendelt párjáért :))

- hétfőn pedig úgy néz ki, hogy a Redsiskin kollegina is megkapja az előjegyzett tojócskáját :))

kétségem sincs afelől, hogy jó kezekbe kerülnek az idei ifjoncaim is :)))

Előzmény: motav (3963)
boszoke Creative Commons License 2007.07.26 0 0 3964

Sziasztok!

Kerestetik jó házból való zebrapinty fiú és lány,már meglévők mellé társnak!

Telefonszámot  kérünk ha lehet!

motav Creative Commons License 2007.07.26 0 0 3963
Paszta nincs köztük, kanárik ezek mind:)
Előzmény: csicsörke (3959)
motav Creative Commons License 2007.07.26 0 0 3962
A keveredést gondolom a kanárik között gondolod:)
Azt nem tudom meggátolni, s nem is akarom. Nálam szabad párválasztás van:)
Természetesen közös röpdében való tartásnál komoly tenyésztői munka szóba sem jöhet. Ez csak egy élményröpde, a madarak és gazdájuk örömét szolgálja.
Előzmény: FoltiFióna (3961)
FoltiFióna Creative Commons License 2007.07.26 0 0 3961
Még csak annyit a gratuláció mellé, hogy nemcsak a röpde szuper!!! (ez mondjuk nem is kifejezés...), de a madarak is gyönyörű példányok! Hanem hogyan fogod majd meggátolni, hogy ne "keveredjenek" egymás között?
Előzmény: FoltiFióna (3960)
FoltiFióna Creative Commons License 2007.07.25 0 0 3960

Nagyon szép madarak! És jó sokan vannak :o)) És ha még egyszerre is zendiitenek dalra, akkor nagy lehet az ihaj-csuhaj :o)))

Nem láthattam még valahol őket véletlenül a napokban???

Előzmény: motav (3958)
csicsörke Creative Commons License 2007.07.25 0 0 3959

igazán csinos madarak, talán még"királyi" vér is csörgedezhet az ereikben... :)))

Előzmény: motav (3958)
motav Creative Commons License 2007.07.25 0 0 3958
Új lakók a volierben:
kozlov Creative Commons License 2007.07.24 0 0 3957
Köszönöm szépen a segítséget! Mintha már javulna is a lábacskája.

Kozlov
csicsörke Creative Commons License 2007.07.24 0 0 3956

Szia Anita!

Bár nem vagyok állatorvos (juteszembe egy nagyon jó madarakhoz is értő doki az állatorvosi egyetemről: Dr. Beregi Attila tel.: 06209549793) viszont abból kiindúlva, hogy a többféle antibiotikumos kezelés nem használt (ráadásul ez feleslegesen is terhelte szegény madárka szervezetét, ha valódi patogén/korokozó baktériumtörzset nem is mutatott ki a labor) én torokatkára gyanakodnék…

idemásolok egy kis szakmai anyagot a témában (amúgy is a múltkor csak a Madártetűatkás részt másoltam ide a http://www.parrotland.hu/ honlapról, pontosabban most másolom ide vissza az Indexre :))

Forrás: Index - Diszpintyek, kis tollas ékkövek fórum, Lengyel Tibor: Madárbarát - lexikon

Magyar neve: Torokatka
Latin neve: Sternostoma tracheacolum
Veszélyessége: súlyos, gyakran halálos
Forrása: A fertőzés rendszerint érintkezés útján terjed: etetés, rátüsszentés, belégzés. Csak közvetlen úton fertőz, mert az apró torokatkák a levegőn 2-3 óra alatt elpusztulnak, beszáradnak.
Tünetek: A fertőzőttség tünetei 3-4 hét alatt fejlődnek ki. Ezért az új madár tenyészetbe bevitelét megelőző karantént ajánlatos 1 hónapra kitolni!
A fertőzött madár az ülőrúdhoz dörzsöli a fejét, ill. a csőrét. Enyhébb esetben csak nyugalmi állapotban zavarják az atkák a madarat, s csak az alvó madarak tüsszögnek.
Súlyosabb esetben állandósul a tüsszögés, a madár ki-kitárja a csőrét, s jellegzetesen tolja előre a nyelvét, ezzel a mozdulattal próbál megszabadulni - sajnos reménytelenül - a torkát irritáló élősködőktől.

Gyógyítása: Ha minden elővigyázatosság ellenére bekövetkezik a baj, akkor dr. Jan Gergely 12 napos kúrát ajánl a gyógyításhoz. A németek Neguvon nevű készítményének az 5 %-os oldatára kell felcserélni a madár ivóvízét három napon át. A következő 3 napban az egyébként sebek és a gyulladások ellen javalt TYLAN nevű antibiotikummal kezelendő a madár, hogy a légúti sérülések gyorsabban gyógyuljanak.

A hetedik naptól a kilencedikig újra a NEGUVON-os oldatot kell adni ivóvíz gyanánt a betegnek, és végül ismét 3 napon át a TYLAN következik. Vannak, akik a rovarirtó idegmérgeket alkalmazva értek el sikert,/ ilyen szer a Milbentod/, dr. Jan Gergely szerint ez az eredmény legalábbis kétséges, ugyanis amit nyerünk a réven, azt elveszítjük a vámon: az idegmérgek roncsolják a májat. S az ezzel kapcsolatos probléma, ha nem is azonnal, de hamarosan jelentkezik.
A torokatka az egyik legkellemetlenebb atkás megbetegedés, ugyanis az élősködők a légutakban telepednek meg, tehát nehezen hozzáférhetőek.
Az akut megbetegedés leggyakrabban a Gould-amandináknál és a kanáriknál szokott gondot okozni.
A betegség kialakulásának kezdetén a madár abbahagyja az éneklést, borzol, a környezeti ingerekre egyre kevésbé reagál, és a fertőzöttség teljes kialakulása szemmel láthatóan nehezére esik a légzés.
A csőr tövét a szabad szemmel nem látható atkatelepek és az oda lerakott peték irritálják, ezért a csőrét az ághoz, ülőrúdhoz dörzsölve próbál a kellemetlen élősködők hatásától megszabadulni.
Egyre gyakrabban köhög, tüsszög, hogy a légutakat elzáró atkáktól megtisztítsa a légutait, de erre nincs sok remény.
A légvétel nehézsége végletesen kifárasztja, s a kínzó légzési nehézségek miatt étvágytalanság, > fogyás, > a szervezet teljesen legyengülése következik be, amikor is a szervezet ellenállása más betegségekkel szemben megtörik és eredményes terápia nélkül elhulláshoz vezet.
Dr. Jan Gergely szlovákiai állatorvos kutató szerint a torokatkának nevezett élősködőt még csak madarakon figyelték meg.
Mikroszkópikus méretű, s a vizsgálat során bebizonyosodott, hogy elevenszülő.
Fórum bejegyzés: Index fórum idézetek:

Motav:
Az ajánlott kezeléssel van valakinek tapasztalata?

dpes:
régebben a bogáncs sprayt használtam - inhalálással
ebben állítólag károsabb anyagok vannak mint a milbentodban.
Használtam a Paramectin spot On nevű készítményt az hatásos volt.
abból ki dózis kell.
Aztán volt még az Ivermectin Light amelyel nem mentem semire.
a Tylant csak megfázás esetén alkalmaztam. mert azt írták hogy elsősorban légúti megbetegedés esetén alkalmazzuk.

motav:
paramectint én is használtam, de nagyobb papagájokon. Azoknak kell egy pici csepp. állítólag a túladagolás ennél a szernél problematikus, ezért nem merném használni egy ilyen pici madárnál, mert ez a kenegetés a tarkóbőrre technológia, nem enged igazán pontos adagolást. Az egy cseppet már nehéz tizedelni. Az dokik ezért ajánlják az ivermectin lightot. Az meg nem hatott nálad?

dpes:
nem sokáig.
a paramectin kb 6 hónapig tünetmentességet produkált.
a gyártó azt mondta:
egy fültisztító vattapamacsára 1 csepp kell és azt hozzádörzsöljük egy szabad bőrfelületre, pl a szárny alatt. így tettem. azt mondta ezzel akár 50 db díszpintyet is le lehet kezelni, olyan tömény.
de van úgy nagyobb állományokban ahol kisebb a mozgás, hogy kialakul egyfajta szimbiózis az atka és a madarak között. tudok olyanról, hogy az illetőnek van kb 14-16 pár tenyészmadara, kb 7 féle helyről. évek óta nem vesz újabb egyedeket, hanem úgy pároztatja őket, hogy ne legyenek rokonok. nem kezeli őket semmivel. és nincs torokatka. ill van de nem hatalmasodik el a madarakon. amikor a madarat stressz v. komoly állapotváltozás éri ( áthelyezés, költés ) akkor a szervezetében történő változás miatt elszaporodhat. így jártam amikor vásároltam tőle. semmi jele nem volt a légzsákatkának. és amikor az egyik pár költéshez látott akkor a tojón előjött.

Előzmény: anita10 (3950)
csicsörke Creative Commons License 2007.07.24 0 0 3955

Szia Klaudia!

Az őszintét megmondva én nem ismerem az általad említett "Orlux Patee nevű kanárinak való étrend kiegészítőt" és az Orlux honlapján ( http://www.orlux.be/NUTRI/Nutrition/homeorlux.html ) is csak "Orlux Gold patee" vagy például "Orlux Forti patee" nevű készítményekre bukkantam, de például ezt az utóbbi "Orlux Forti patee" kaját (tojásos kondícionáló lágyeleség) heti háromszor vagy négyszer javasolják (Directions for use: Administer three or four times a week.) Egyébként ezen a honlapon angolul, németül, franciául és hollandul lehet informálódni a termékeikről...

én az Exóta tojásos lágyeleséget használom az Orluxtól, főtt tojáshoz keverve adom madaraimnak, de van aki csak pár csepp vízzel megnedvesítve adja ezeket a granulált lágyeleségeket, sőt olyanról is hallottam, hogy csak úgy szárazon is szokták kínálni.

Előzmény: klaudia1994 (3942)
csicsörke Creative Commons License 2007.07.24 0 0 3954

szia Kozlov!

A csicsörkéimnél is volt egyszer ilyen probléma, ezzel kapcsolatban Viasz Péter (retep2@freemail.hu) kanáriszakértővel folytatott levelezésem részleteit ide másolom. A lényeg az, hogy nálam pár hét alatt spontán gyógyult a lábfájós madár.

"Az egyik 6 éves mozambiki csicsörke tojóm mostanában (egy hete) gyanusan keveset használja a jobb lábát. Szinte folyton felhúzva tartja, mint amikor egy lábon pihenni szokott. Ellenben, amikor átrepül egy másik ágra (egy szobai röpdében van tartva a párjával), akkor amazt is használja, de láthatóan érzékeny lehet neki, mert amint landolt az ágon, már fel is húzza a jobb lábát. És mintha egyre bizonytalanabban találna fogást ilyenkor az ágakon. Külsérelmi nyomokat nem vélek felfedezni azon a lábon. Talán mintha pirosabb lenne, mint a másik lába."

"Ahogy irod, sérülése nem történt a csicsörkédnek.Én két dologra gondolok,igy látatlanban.Először is arra,ahogy irtad már 6 éves a csicsörkéd,hogy őkelme már igencsak nyugdijas korban kezd lenni.Ilyenkor a kis izületei már nem olyanok,mint régen,ez is okozhatja,hogy fájlalja,felhúzza a lábát.Másrészt lehet olyan oka is ennek,hogy a csicsörödnek atkás a lába.Nem vastagodott meg azon a lábán a szaruréteg egy kicsit?Ez is jele lehet az atkásodásnak.Ha ez a baja,akkor étolajjal finoman be kell maszirozni a lábát,de úgy,hogy lehetőleg ne kenje össze a saját tollait.A másik jó szer a lábatkásodásra a perubalzsam.Gyógyszertárban lehet kapni.Elég ronda ,sötétbarna szine van,de nagyon hatásos."

"Még az jutott eszembe,hogy esetleg nem akadt e fel véletlenül átmenetileg a lába a kalit rácsán esetleg. Ez olyankor fordul elő esetleg, ha a karmok lényegesen hosszabbak a kelleténél. A madár el akar repülni, de egy pillanatra felakad a lába,és úgy tud tovább repülni. Ilyenkor enyhén meghúzódhat a lába, és néhány napig érzékeny,fájós lesz neki. A 4-5 milliméter hosszú karmok elég hosszúnak tünnek, valószínüsithető,hogy ez okozta a húzódást. Szerintem nyugodtan levághatod a túlnőtt részt, figyeld a vérágat a karomban, és a végétől 1 mm-re vágd le a túlnőtt részt."

Előzmény: kozlov (3941)
sz.margo Creative Commons License 2007.07.24 0 0 3953

Szia Kozlov, most olvasom, hogy neked is lábproblémáid vannak a madaraddal?

Nálunk sem derült ki sajnos, hogy mitől lehetett, néha mostanában is észreveszem rajtuk .Bizony olyankor végig piros főleg az ér, ami végigfút belül a lábszárukon. Kicsit néha duzzadt is, és mint írod bizony fél lábon állnak, hol egyiket, hol mindkettőt felváltva húzogatják fel olyankor... Én keringési problémára gondoltam és akiket kérdeztem itt a net-en (orvost is), ők is azt saccolták.... Konkrét dolog nem derült ki, ami a lényeg, hogy még élnek és azért télre elmúlik és vidámak, jól vannak. Ilyenkor nyáron a sok vedlés és miatta a nem mozgást is okozom, valószínű ez már náluk mindig így lesz, lassan beletörődtem...

Azért figyeld Te is, mert ha esetleg nem enne és rossz kedvű lenne, akkor már komolyabb is lehet a baj!

Ezek is csak ülnek ilyenkor mint a babukák, még fürdeni is lusták! Hiába megszenvedi ember, állat, növény ezt a hőséget...

Remélem nem lesz nagyobb baj, további elviselhető, hűsölős  napot nektek is, üdv.Margó

Előzmény: kozlov (3951)
FoltiFióna Creative Commons License 2007.07.24 0 0 3952

Szia, Anita!

Szólok Csicsörkének, mert azt hiszem neked is ő tudna tanácsot adni...

Addig is jobb lenne, ha külön tennéd a kis beteget a többitől.

F.

Előzmény: anita10 (3950)
kozlov Creative Commons License 2007.07.24 0 0 3951
kösz a segítséget, benézek oda is
csináltam még képet

megnéztem a gyürüt, lazán mozog....

kozlov

Előzmény: FoltiFióna (3947)
anita10 Creative Commons License 2007.07.24 0 0 3950
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni, hátha tudtok valamit tanácsolni. Az egyik kanárim beteg, folyamatosan taknyos-szörtyög, tüsszög, hallatszik, hogy tele van a tüdeje váladékkal, nagyon nehezen lélegzik, de ennek ellenére eszik, repked, nincs hasmenése, nappal kicsit jobban van, éjszaka rosszabbul.
Vettem torokváladék mintát, és a labor pseudomonas mendocina-t talált. A doki szerint ez egy teljesen hétköznapi és ártalmatlan baktérium lenne, mindenütt ott van. Kapott antibiotikumot, több félét is, de SEMMIT nem használtak, egyáltalán nem javult (vitamint is adok neki).
A többi kanárim jól van, biztos nem fertõzõ betegség. Sajnos, az állatorvos nem ért a madarakhoz, így nem is tudok továbblépni, mit is kellene tennem.
(Az elsõ kanárim is hasonló módon pusztult el, de az jó régen volt, és akkor nem ezt a bacit találta a labor, de az is ilyen hétköznapi baci volt, és akkor sem használtak az antibiotikumok. Ugyanilyen tünetek voltak akkor is, akkor sem, és azóta sem lett beteg a többi madár.) Lehet, hogy gyenge az immunrendszere? Vagy valami más lehet?? Bármilyen tanácsot szívesen fogadnék, elõre is köszi mindenkinek.
klaudia1994 Creative Commons License 2007.07.24 0 0 3949
Szia Foltifióna!

Köszi a segítséget.Boltban vettem persze,és pont ez az,hogy a csomagoláson nincs magyar leírás,és így nemtudom,hogy hogyan is kellene adagolni.
Majd várom Csicsörke válaszát is!

Üdv:Klaudia
Előzmény: FoltiFióna (3948)
FoltiFióna Creative Commons License 2007.07.24 0 0 3948

Szia, Klaudia!

Nem ismerem azt a terméket, de azt tudom, hogy nem szabad túlzásba vinni a vitaminozást vedlés ide- vagy oda. Nálam kint röpdében vannak a madarak és igencsak vedlenek. Hetente kétszer kapnak zöldet és kész. Eleinte vitaminokat is kaoptak pluszba, de csak azt eredményezte, hogy felgyorsult az új tollak növekedése, viszketést okozott a madárnak és hogy magán segiitsen, tépkedni kezdte. Két kanárim is az egyik szárnyát csupaszra-véresre csiipkedte saját magának!

Ha boltban vetted, jó kell legyen. De figyelmesen olvasd el rajta, hogyan javasolja az adagolást!

Aztán  meg jön nemsokára Csicsörke barátunk, ő biztosan ismeri ezt a fajta táplálékkiegésziitőt, ő tuti tud mondani neked biztos dolgokat!

Üdv: FoltiFióna

Előzmény: klaudia1994 (3942)
FoltiFióna Creative Commons License 2007.07.24 0 0 3947

Sziasztok!

Kozlov, én is úgy látom, hogy gond van... Azt, hogy a gyűrű sérti-e, azt te magad is megvizsgálhatod! Ha tényleg szoros, ne habozz, vágd le a gyűrűt!!! Addig is engedelmeddel megmutatom szakiknak a képet és téged is meghiivlak, hogy konzultálj velük: http://www.idre.hu/forum/viewtopic.php?t=83&start=0

Esetleg még hozzál képet, amin jobban látszik a bibi...

Üdv: FoltiFióna

Előzmény: kozlov (3946)
kozlov Creative Commons License 2007.07.23 0 0 3946
nabocsi a bénázásért...
Előzmény: kozlov (3944)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!